Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αφετηρία για μια αριστερά της ελπίδας"
  • [02] Εξεταστική Επιτροπή Siemens
  • [03] Η ανάπτυξη στην ΕΕ
  • [04] Συνεχίζει το Rachel Corrie

  • [01] "Αφετηρία για μια αριστερά της ελπίδας"

    Την πεποίθησή του ότι το 6ο συνέδριο του ΣΥΝ μπορεί να γίνει τομή και αφετηρία για μια αριστερά της ελπίδας, της αλληλεγγύης, των κοινωνικών αγώνων και της εναλλακτικής προπτικής , εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Α. Τσίπρας ανοίγοντας χθες το βράδυ τις εργασίες του συνεδρίου.

    . Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα αντέξει η ελληνική κοινωνία. Είναι άδικα και κυρίως αναποτελεσματικά, αφού όχι μόνο δεν απομακρύνουν το κίνδυνο της χρεοκοπίας αλλά από μακρινό και θεωρητικό, τον καθιστούν πραγματικό.

    Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη η αριστερά να γίνει ο φορέας του καινούργιοι και ελπίδα του κόσμου , όχι μόνο με διακηρύξεις, αλλά και με πράξεις τονίζοντας ότι το θέμα δεν είναι να διαχωρίζουμε μηχανιστικά την αντιπολίτευσή μας σε "προγραμματική" και σε "κινηματική", αλλά να καθιστούμε διακριτή την πολιτική μας που μπορεί να προωθηθεί μόνο και με τις δύο αυτές αλληλένδετες δράσεις.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα για τα σκάνδαλα , ενώ εκτίμησε ότι την ίδια στιγμή τα σχέδια των επίδοξων ελλήνων Μπερλουσκόνι, δεν περπατούν, γιατί ο κόσμος τους έχει πάρει χαμπάρι και τους χλευάζει.

    Μιλώντας για τις δικές του ευθύνες στην ηγεσία του ΣΥΝ ο κ. Τσίπρας είπε ότι

    , πρόσθεσε ότι >.

    ., ενώ όπως διαπίστωσε στην πορεία και στην σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν .

    Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης, ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ Μ .Χαρακόπουλος, και ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Γ. Παρασκευόπουλος

    Οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα και αύριο με ομιλίες συνέδρων . Την Κυριακή θα γίνει η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

    Ομιλία Π. Λαφαζάνη

    Την ανάγκη ενότητας του Συνασπισμού υπογράμμισε ο βουλευτής του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του ΣΥΝ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να γίνουν στέρεα και θετικά βήματα για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και τα προβλήματα του κόμματος.

    Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ακόμη την ανάγκη να ισχυροποιηθεί ο ΣΥΝ ώστε βήμα βήμα "να καλλιεργεί το έδαφος για τη μεγάλη παράταξη και συμπαράταξη της Αριστεράς με τη συμμετοχή όλων των αριστερών δυνάμεων, από το ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ έως το ΚΚΕ και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά".

    Αναφερόμενος στο κείμενο που κατέθεσε ο ίδιος και 29 ακόμη στελέχη του ΣΥΝ κατά την προσυνεδριακή διαδικασία, ο κ. Λαφαζάνης απέρριψε τις επικρίσεις ότι ήταν κίνηση διασπαστική και σημείωσε ότι το κόμμα, για να ξεπεράσει τις δυσκολίες του, πρώτα από όλα έχει ανάγκη από μια νέα ριζοσπαστικοποίηση, "τη μόνη που μπορεί να σφυρηλατήσει μια νέα ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα στις γραμμές της, και αυτό επιδίωξε με το κείμενο που κατέθεσε".

    Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι "το Έκτακτο Συνέδριο μπορεί να συμβάλει στην ανασυγκρότηση, ριζοσπαστικοποίηση και αντεπίθεση του ΣΥΝ ή να συντηρήσει μια ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική αυτάρκεια και δογματική στασιμότητα στις γραμμές μας. Το τελευταίο είναι αυτονόητο ότι θα συνιστούσε καταστροφή".

    Μιλώντας για το μέλλον του ΣΥΝ ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε την ανάγκη επανίδρυσης που να συζητηθεί σε ένα ειδικό Κομματικό Σώμα και πρότεινε τρεις Καταστατικές αλλαγές: η πρώτη, αφορά την "καταστατική θεμελίωση των ιδεολογικών βάσεων του κόμματος με την επιστροφή στο Μαρξισμό ως αφετηρία για τη διαμόρφωση του επαναστατικού Μαρξισμού του 21ου αιώνα". Η δεύτερη, αφορά "τη συλλογική διαμόρφωση των λειτουργιών του Κόμματος με κυρίαρχο το ρόλο της συμμετοχής των μελών και της ΚΠΕ στη λήψη των αποφάσεων". Η τρίτη αλλαγή, αφορά "τη θέσπιση καταστατικής ρύθμισης που με πλήρη και απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των μειοψηφιών θα διασφαλίζει την ενιαία δημόσια εικόνα του κόμματος σε κρίσιμα θέματα με το σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις μας".

    Τέλος, για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η πιο εύκολη απάντηση στα προβλήματά του είναι η διάσπασή του, πρόσθεσε όμως ότι αυτή θα ήταν μια ανιστόρητη απάντηση και σημείωσε ότι ο ΣΥΝ πρέπει να αναδειχθεί σε καλό καπετάνιο που όχι μόνο να κρατήσει όρθιο το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να του εμφυσήσει μια νέα δυναμική για νέους, πρωτοπόρους πολιτικούς και κινηματικούς ρόλους διεξόδου από την κρίση.

    [02] Εξεταστική Επιτροπή Siemens

    Ευθεία ομολογία ότι απειλήθηκε η ζωή της από τον πρώην οικονομικό διευθυντή και μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Α.Ε. Ελλάς Ρούντολφ Φίσερ, έκανε χθες ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση η πρώην ιδιαιτέρα γραμματέας του φυγόδικου Μιχάλη Χριστοφοράκου Αικατερίνη Τσακάλου.

    Καταθέτοντας, χθες, για δεύτερη φορά η μάρτυρας, στο μεγαλύτερο μέρος σε κατ' αντιπαράθεση εξέταση με τον κ. Φίσερ, είπε ότι μετά την φυγή Χριστοφοράκου στο εξωτερικό η ίδια έπεσε σε δυσμένεια "και μεθοδευμένη προσπάθεια εξόντωσής της" από τον γερμανό διευθυντή.

    Απευθύνθηκε, όπως είπε, στα κεντρικά της Γερμανίας και όταν επέστρεψε, την κάλεσε ο κ. Φίσερ και της είπε "ότι αν επαναλάβω τέτοια κίνηση, μπορεί να μου στοιχίσει και τη ζωή".

    Είπε ακόμη ότι πέρα από τα λάστιχα του αυτοκινήτου της που βρήκε σκασμένα, δέχθηκε επίθεση με σπασμένο γυαλί.

    Ο Ρούντολφ Φίσερ, σημερινός οικονομικός διευθυντής της Siemens Τσεχίας, που κατέθεσε πριν την Αικατερίνη Τσακάλου εν ολίγοις είπε ότι ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτε από την πολιτική Χριστοφοράκου, για μίζες και πολιτικούς: "Δεν είχα ποτέ καμία πρόσβαση, ούτως ώστε να γνωρίζω, αν υπάρχουν δωρεές, τι ύψους δωρεές, προς οποιαδήποτε πρόσωπα και πολιτικούς".

    Παρ' όλα αυτά παραδέχθηκε, ότι ζήτησε από την Αικατερίνη Τσακάλου να στείλει μήνυμα στον κ. Χριστοφοράκο στις 25 Ιανουαρίου 2008, ότι δεν θα πληρωθεί από τη Siemens η δαπάνη εξοπλισμού του γραφείου του κ. Μητσοτάκη, ύψους 160.000 ευρώ.

    Το χαρτί, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, δεν μπόρεσε να το διαψεύσει χθες ο κ. Φίσερ, δεν παραδέχθηκε όμως, ούτε θυμόταν άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, ή εμπλοκή ονομάτων πολιτικών.

    Αντιθέτως, η κ. Τσακάλου διέψευσε στην κατ' αντιπαράσταση εξέταση πολλές φορές τον κ. Φίσερ λέγοντας: "Λέει ο κ. Φίσερ ότι δεν γνώριζε για την ύπαρξη των τιμολογίων. Τα τιμολόγια έχουν καταχωριστεί στο λογιστήριο. Εγώ, απλώς είχα τα αντίγραφα. Δεν είχα ιδιαίτερο λογιστήριο για να κρατάω και να διεκπεραιώνω πληρωμές".

    Η μάρτυρας επέμεινε ότι ο πρώην οικονομικός διευθυντή δεν μπορεί σήμερα να δηλώνει άγνοια, όταν συνυπέγραφε τα τιμολόγια: "Δεν ήταν επισκέπτης στην εταιρεία. Συνδιοικούσε μαζί με τον κ. Χριστοφοράκο. Δεν έκανε δημόσιες σχέσεις."

    Παρ' όλα αυτά ο κ. Φίσερ επέμεινε ότι δεν είχε καμία σχέση, ζήτησε να προσκομιστούν τιμολόγια, στα οποία να συνυπογράφει και δεσμεύθηκε εντός των επομένων ημερών να προσκομίσει στοιχεία που συνηγορούν υπέρ των απόψεών του.

    Κατά τα λοιπά η κ. Τσακάλου που σήμερα είναι επικεφαλής του τμήματος Διαφάνειας της Siemens ΑΕ επανέλαβε ότι όσα αναγράφει στο ημερολόγιό της δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και το πολύ 1-2% από τα ραντεβού να ματαιώθηκε, αλλά κι αυτό θα το ανέγραφε.

    Σε ερώτηση, γιατί τότε, όλοι σχεδόν οι πολιτικοί που παρελαύνουν από την εξεταστική διαψεύδουν τις επαφές τους, δήλωσε αδυναμία να απαντήσει.

    Την ερχόμενη Δευτέρα θα εξεταστεί ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας.

    Συνάντηση Σ. Βαλυράκη με γγ του ΣΔΟΕ

    Ημίωρη συνάντηση είχε νωρίς το απόγευμα στη Βουλή, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, που διερευνά την υπόθεση Siemens, Σήφης Βαλυράκης, με τον γενικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη.

    Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Καπελέρης έκανε στον πρόεδρο της Εξεταστικής μία συνοπτική παρουσίαση των ελέγχων, που διενήργησε κατά την είσοδο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ στις εγκαταστάσεις της Siemens, αλλά τόνισε ότι δεν είναι έτοιμος να ανακοινώσει στοιχεία και ζήτησε μικρή προθεσμία -έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας- για να ολοκληρωθεί η έρευνα.

    Ο κ. Βαλυράκης διαβίβασε στον κ. Καπελέρη το αίτημα της Εξεταστικής να ελέγξει το ΣΔΟΕ και τους λογαριασμούς του επιχειρηματία Μάριου Κάτσικα.

    Πάντως, το πρωί, το μέλος της Εξεταστικής, βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, ζήτησε, επειδή είχε υπάρξει η πληροφορία ότι θα κατετίθεντο σήμερα από το ΣΔΟΕ τα αποτελέσματα των ελέγχων των κωδικών για τα δώρα - ηλεκτρικές συσκευές που έδωσε η Siemens και σε πολιτικούς, να μην ανοιχθεί οποιοσδήποτε φάκελος, χωρίς την παρουσία των μελών της Επιτροπής.

    [03] Η ανάπτυξη στην ΕΕ

    Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν στο -0,8% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη και τους «27» το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%. Σύμφωνα με τη Εurostat, το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2009, o ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν στο -2,3% ενώ την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% και στους «27» κατά 0,5%.

    Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009, οι 16 χώρες της ευρωζώνης είχαν ήδη καταγράψει μία μικρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1%, σύμφωνα με την Eurostat, η οποία σε προηγούμενη εκτίμησή της έκανε λόγο για μηδενική αύξηση στο τέλος της περασμένης χρονιάς.

    Όπως συγκεκριμένα αναφέρει η ευρωπαϊκή υπηρεσία, η οποία για πρώτη φορά δίνει λεπτομέρειες για τις διάφορες παραμέτρους που καθορίζουν την ανάπτυξη, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,5%, ενώ οι εισαγωγές κατά 4%. Οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 1,1% και η κατανάλωση κατά 0,1%.

    Μεταξύ των βασικότερων οικονομιών της ευρωζώνης, ο ρυθμός ανάπτυξης άγγιξε το 0,2% στη Γερμανία και την Ολλανδία, το 0,1% σε Γαλλία και Ισπανία και το 0,5% στην Ιταλία.

    Για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Eurostat επιβεβαίωσε την προηγούμενη εκτίμησή της, που έκανε λόγο για ανάπτυξη 0,2% στο πρώτο τρίμηνο του 2010.

    Η ευρωζώνη, όπως και το σύνολο της ΕΕ, βγήκαν από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2009, με ρυθμό ανάπτυξης 0,4% και 0,3% αντίστοιχα. Πριν απ' αυτό, η ευρωζώνη είχε σημειώσει συρρίκνωση του ΑΕΠ επί πέντε συνεχόμενα τρίμηνα, με τη χειρότερη μείωση να καταγράφεται το πρώτο τρίμηνο του 2009 (-2,5%).

    Στα 1,20 δολάρια το ευρώ - Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

    Η απασχόληση συνέχισε να βελτιώνεται στις ΗΠΑ και το ποσοστό των ανέργων μειώθηκε το Μάιο λίγο περισσότερο απ' ό,τι προβλεπόταν, πέφτοντας στο 9,7%, παρά το γεγονός ότι η καθαρή δημιουργία θέσεων εργασίας (431.000) ήταν λιγότερο καλή από τις προβλέψεις για το μήνα αυτό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας στην Ουάσινγκτον.

    Μετά την ανακοίνωση ότι η καθαρή δημουργία θέσεων εργασίας το Μάιο ήταν χειρότερη από την προβλεπόμενη, σημειώθηκε πτώση σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Μιλάνου έπεσε κατά 3,77%, ο Footsie του Λονδίνου κατά 2,09%, ο CAC του Παρισιού κατά 3%.

    Το απόγευμα, το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2009 δολάρια από το επίπεδο των 1,2163 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

    Πιέσεις ασκούν στο ευρώ τα προβλήματα που φαίνεται να έχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των υψηλών θέσεων σε ευρωπαϊκά ομόλογα που διαθέτουν. Η ανατίμηση του δολαρίου συγκρατήθηκε από τα αρνητικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα αναφορικά με την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

    -

    [04] Συνεχίζει το Rachel Corrie

    Το φορτηγό πλοίο Rachel Corrie, που έχει ναυλωθεί από μια ιρλανδική οργάνωση και επιχειρεί να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, κατευθύνεται σήμερα προς τον παλαιστινιακό θύλακα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ιρλανδική οργάνωση.

    Νωρίτερα οι οργανωτές του στολίσκου βοήθειας προς τη Γάζα που αναχαιτίσθηκε από το Ισραήλ και στον οποίο επρόκειτο αρχικά να συμμετάσχει το Rachel Corrie, είχαν ανακοινώσει πως έχασαν την επικοινωνία με το πλοίο.

    "Το Rachel Corrie συνεχίζει την πορεία του προς τη Γάζα", ανακοίνωσε η Εκστρατεία Αλληλεγγύης Ιρλανδία Παλαιστίνη, διευκρινίζοντας ότι ήρθε σε επαφή με τους επιβάτες το πρωί.

    "Η Τζένι Γκρέιχαμ, μια επιβάτισσα του πλοίου, δήλωσε το πρωί μέσω δορυφορικού τηλεφώνου: 'Βρισκόμαστε περίπου 150 μίλια από τη Γάζα, προχωρούμε γρήγορα και ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε στη Γάζα το πρωί του Σαββάτου'", αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

    Στη Γάζα, η λαϊκή επιτροπή υποδοχής του πλοίου ανακοίνωσε επίσης πως ελπίζει ότι το Rachel Corrie θα φτάσει το Σάββατο, αν δεν αναχαιτιστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις.

    Η εκπρόσωπος του Free Gaza Οντρεϊ Μπομς ανέφερε νωρίτερα ότι το Rachel Corrie θα κατευθυνθεί σε ένα λιμάνι, προκειμένου να επιβιβαστούν περισσότερες προσωπικότητες και δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, προκειμένου να προληφθεί οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του πλοίου ή των επιβατών.

    Το πλοίο, το οποίο φέρει το όνομα της αμερικανίδας ακτιβίστριας που σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας το 2003, και με το οποίο ταξιδεύουν 15 ιρλανδοί και μαλαισιανοί ακτιβιστές, ανάμεσά τους και η βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης 1976 Βορειο-Ιρλανδή Μέιρεντ Κόριγκαν-Μαγκουάιρ και ένας πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ, μεταφέρει 1.000 τόνους βοήθειας, σύμφωνα με τους οργανωτές.

    Χθες το απόγευμα το πλοίο βρισκόταν σε απόσταση 250 ναυτικών μιλίων από το σημείο όπου εκδηλώθηκε η ισραηλινή επίθεση εναντίον του στόλου της Ελευθερίας την περασμένη Δευτέρα. Το πλοίο ανήκει στον στόλο της Ελευθερίας, αλλά η πολύ χαμηλή του ταχύτητα το άφησε πολύ πίσω από τα υπόλοιπα πλοία της αποστολής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 June 2010 - 16:30:25 UTC