Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πανεργατικό συλλαλητήριο
  • [02] Ημερήσια Ατζέντα
  • [03] "Ελπίδα του κόσμου"
  • [04] "Μήνυμα ειρήνης"
  • [05] Συνεχίζει το Rachel Corrie

  • [01] Πανεργατικό συλλαλητήριο

    Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν σήμερα στις 11 το πρωί πανελλαδικό, πανεργατικό συλλαλητήριο, στην πλατεία Κοτζιά.

    Η ΓΣΕΕ απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους «για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των βασικών και θεμελιωδών οικονομικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους. Δικαιώματα τα οποία υπονομεύονται από την ασκούμενη πολιτική».

    Η ΑΔΕΔΥ, σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Καταδικάζουμε τις πολιτικές που θέλουν να διαλύσουν την κοινωνική μας ασφάλιση και που καταφεύγουν σε διάφορες τακτικές για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους».

    Στο μεταξύ, τις κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αλλά και τις συνέπειες που θα έχουν τα μέτρα λιτότητας τα οποία εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην απασχόληση και γενικότερα στον κοινωνικό τομέα έθεσε χθες στις Βρυξέλλες αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Τζον Μονκς ενώ στη συνάντηση έλαβε μέρος, από ελληνικής πλευράς, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε ότι «ο κόσμος της εργασίας και ευρύτερα ο ελληνικός λαός είναι οργισμένος για όλα αυτά που συνέβησαν στο παρελθόν και που τώρα παίρνουν μια τρομακτική μορφή εναντίον του με τη στάση των κυβερνήσεων, αλλά κυρίως με τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

    Σύμφωνα με τον Γ. Παναγόπουλο, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρύβεται πίσω από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ασκεί πολιτικές, οι οποίες δεν είναι απλά πολιτικές λιτότητας αλλά πολιτικές που καταστρέφουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο όπως το γνωρίσαμε στην ασφάλιση και στις εργασιακές σχέσεις».

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε ακόμη ότι «με αυτή την πολιτική, η Ευρώπη, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και οι άλλες χώρες δεν θα βγουν από την κρίση» και όπως είπε «απαιτείται ένας αναστοχασμός πάνω στο μεγάλο ερώτημα: Που βαδίζει η Ευρώπη;»

    O κ.Παναγόπουλος ανέφερε παράλληλα ότι «το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται πλέον σε εθνική αλλά μόνο σε διεθνή και κυρίως σε ευρωπαϊκή βάση».Στην ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος ο Γ. Παναγόπουλος είπε ότι «το σκέλος της ανάπτυξης απουσιάζει πλήρως από τις ευρωπαϊκές και τις εθνικές πολιτικές».

    Ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό

    Δεκατέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εργασίας ζητούν από τον Α. Λοβέρδο να μην αποδεχθεί όσα εκτός μνημονίου εισηγείται, ερμηνεύοντας κατά τα δοκούν, η τρόϊκα (ΕΕ - ΕΚΤ και ΔΝΤ).

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Σοφία Γιαννακά, Μιχάλης Κατρίνης, Μιχάλης Τζελέπης, Βασίλης Γερανίδης, Νικος Σαλαγιάννης, Βασίλης Κεγκερογλου, Όλγα Ρενταρή - Τέντε, Χρήστος Πρωτόπαπας, Δημήτρης Καρύδης, Τάσος Σιδηρόπουλος, Παύλος Στασινός και Γιάννης Αμοιρίδης, λένε στην ερωτησή τους ότι με βάση όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας δημιουργείται η εντύπωση ότι για την τρόικα, το σύνολο σχεδόν της εξοικονόμησης πόρων τα επόμενα χρόνια πρόκειται να προέλθει από δραματική περικοπή των συντάξεων.

    Δημιουργείται η αίσθηση ότι οι απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν προωθούν την προσπάθεια εξυγίανσης και επίλυσης του ασφαλιστικού, αλλά κυριολεκτικά την κατεδάφιση της δημόσιας ασφάλισης και την αντιμετώπιση της από ιδιωτικά σχήματα, αναφέρουν οι 14 βουλευτές.

    Και ερωτούν τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση για όσα κινούνται εκτός μνημονίου κι αν (η κυβέρνηση) θα σεβαστεί τη σύμβαση και τη ρήτρα του ελληνικού κοινοβουλίου και όχι τις ερμηνείες της τρόικας.

    Αποχή δικηγόρων

    Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που συνήλθε την Παρασκευή στην Αθήνα, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, την αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, από τη Δευτέρα, 7, έως και την Παρασκευή, 11 Ιουνίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

    Σημειώνεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει ήδη αποφασίσει την αποχή των δικηγόρων της Αθήνας την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, 7 και 8 Ιουνίου, και τη μεθεπόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, 16 και 17 Ιουνίου. Κατά συνέπειαν, η απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ισχύει για όλους τους δικηγόρους της Ελλάδος, πλην των Αθηνών.

    -

    [02] Ημερήσια Ατζέντα

  • Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Πειβάλλοντος για την Κλιματική Αλλαγή και τη Βιοποικιλότητα οργανώνει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Θα μιλήσουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος και ο πρώην επίτροπος στην ΕΕ Σταύρος Δήμας. Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα - 11:00:00

  • Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Πανεργατικό συλλαλητήριο στην πλατεία Κοτζιά, Αθήνα - 11:00:00

  • Προσυνέδριο ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς θα παρευρεθεί στην Προσυνεδριακή Πολυθεματική Συνδιάσκεψη του κόμματος (όπου θα πραγματοποιηθούν 6 θεματικά στρογγυλά τραπέζια) που θα γίνει στο ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθηνα. - 11:00.00

  • ΠτΔ - Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας θα μεταβεί στο Δήμο Στυμφαλίας του Νομού Κορινθίας, για να εγκαινιάσει το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς.

    12.00 Άφιξη του ΠτΔ στο Μουσείο Περιβάλλοντος. Υποδοχή από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς

    "Αγιασμός

    " Ομιλία της Προέδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς Σοφίας Στάικου

    " Δημάρχου Στυμφαλίας κ. Κων/νου Λέγγα

    " Υπουργού Πολιτισμού & Τουρισμού Π. Γερουλάνου

    " Υπουργού ΠΕΚΑ Τίνας Μπιρμπίλη

    -Εγκαίνια του Μουσείου από τον ΠτΔ Κ. Παπούλια

    -Ξενάγηση από τη Γενική Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος κ.Α.Λούβη

    13.30 Γεύμα παρατιθέμενο προς τιμήν του ΠτΔ από την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

    15.00 Αναχώρηση Προέδρου Δημοκρατίας

    Βόρεια Ελλάδα

  • Διήμερο προβληματισμού με θέμα "Η Θεσσαλονίκη αλλιώς: ένα αστικό πείραμα για μια διαφορετική πόλη", διοργανώνει το δωρεάν διανεμόμενο περιοδικό "Parallaxi". Διήμερο προβληματισμού με θέμα "Η Θεσσαλονίκη αλλιώς: ένα αστικό πείραμα για μια διαφορετική πόλη", διοργανώνει το δωρεάν διανεμόμενο περιοδικό "Parallaxi".

    Επίσης, από τις 5-13 Ιουνίου η "Parallaxi" διοργανώνει έκθεση με θέμα "Τα project που θα άλλαζαν την πόλη", στους χώρους του ΕΒΕΘ. Η έκθεση θα περιλαμβάνει τις προτάσεις των σημαντικότερων αρχιτεκτονικών γραφείων της Θεσσαλονίκης για έργα στο πολεοδομικό συγκρότημα που θα μπορούσαν να αλλάξουν την πόλη. ΕΒΕΘ, Θεσσαλονίκη

  • 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διεπιστημονικής Εταιρείας Διασφάλισης Υγιεινής Τροφίμων. Με έντονο ενδιαφέρον αναμένει η αγορά των τροφίμων και των ποτών την διεξαγωγή του 3ου Συνέδριου της Διεπιστημονικής Εταιρείας Διασφάλισης Υγιεινής Τροφίμων ( ΔΕΔΥΤ ) με θέμα: Β¨Σύγχρονες αντιλήψεις ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων: Η σύγκλιση των επιστημώνΒ¨ που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη 4 - 6 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, Θεσσαλονίκη.

  • Φεστιβάλ Παιδείας στο Σ.Κ. "Ι. Βελλίδης". ΔΕΘ, Θεσσαλονίκη * ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΝΙΤΑΡΟΦΙΛΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ. Ξάνθη. - 09:30:00

  • Τα Εθνικά Πάρκα της Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας θα γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην Πλατεία Αριστοτέλους. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Οι Φορείς Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα, Λιμνών Κορώνειας - Βόλβης, Λίμνης Κερκίνης και Εθνικού Δρυμού Ολύμπου θα βρίσκονται εκεί για να υποδεχτούν τους πολίτες που θα θελήσουν να ενημερωθούν για τους φυσικούς θησαυρούς της κεντρικής Μακεδονίας αλλά και να παίξουν περιβαλλοντικά παιχνίδια και να συμμετέχουν στον διαγωνισμό ζωγραφικής για παιδιά. Στην εκδήλωση συμμετέχουν και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Καλλιστώ. Πλατεία Αριστοτέλους, Θεσσαλονίκη - 11:00:00

  • Η υφυπουργός Θεοδώρα Τζάκρη θα συμμετέχει σε εκδηλώσεις για το περιβάλον στην Πτολεμαΐδα. Εκδήλωση για το περιβάλλον, παρουσία της υφυπουργού Εσωτερικών Θεοδώρας Τζάκρη, οργανώνεται στις 5 Ιουνίου στην Πτολεμαΐδα, από τη ΓΓ. Μακεδονίας - Θράκης και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας. Μουσικό Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας - 11:00:00

  • Εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα: "Πρόεδρος Κένεντι - Η ανανέωση στη διεθνή και ελληνική πραγματικότητα". Την εκδήλωση διοργανώνουν ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ και ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, Κινηματοθέατρο Ολύμπιον, Θεσσαλονίκη - 12:00:00

    Αθλητική Ατζέντα

  • Μπάσκετ-Α1 Ανδρών (Πλέι Οφ, Τελική Φάση, 4οι Αγώνες):

    17:00 Πανελλήνιος-Μαρούσι

  • Βόλεϊ-Ευρωπαϊκό Λιγκ (Άνδρες, Β΄ όμιλος):

    Αυστρία-Ελλάδα

  • Υδατοσφαίριση-Α1 ανδρών (Πλέι οφ, ημιτελικοί & θέσεις 5-6, 1οι αγώνες):

    ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

    18.00 Πανιώνιος-ΠΑΟΚ

    19.30 Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη

    ΘΕΣΕΙΣ 5-6

    18.30 Παναθηναϊκός-Παλ. Φάληρο

  • Ποδόσφαιρο-ΕΠΟ - Ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση, Λεωφ. Κηφισίας, κτίριο ΕΟΕ, Αθήνα - 10:00:00

  • Μπιτς βόλεϊ-«AthensGoldenCup» (διεθνές τουρνουά):

    17:00-18:00 Αγώνες Special Olympics

    18:00-19:00 Pre-Game Show

    19:00-23:00 ΗμιτελικοίΑνδρών/Γυναικών (11-12)*

  • Ενδιάμεσα: Αγώνας All-Stars Ανδρών

    [03] "Ελπίδα του κόσμου"

    Την πεποίθησή του ότι το 6ο συνέδριο του ΣΥΝ μπορεί να γίνει τομή και αφετηρία για μια αριστερά της ελπίδας, της αλληλεγγύης, των κοινωνικών αγώνων και της εναλλακτικής προπτικής, εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Α. Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου.

    . Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα αντέξει η ελληνική κοινωνία. Είναι άδικα και κυρίως αναποτελεσματικά, αφού όχι μόνο δεν απομακρύνουν το κίνδυνο της χρεοκοπίας αλλά από μακρινό και θεωρητικό, τον καθιστούν πραγματικό.

    Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη η αριστερά να γίνει ο φορέας του καινούργιοι και ελπίδα του κόσμου, όχι μόνο με διακηρύξεις, αλλά και με πράξεις τονίζοντας ότι το θέμα δεν είναι να διαχωρίζουμε μηχανιστικά την αντιπολίτευσή μας σε "προγραμματική" και σε "κινηματική", αλλά να καθιστούμε διακριτή την πολιτική μας που μπορεί να προωθηθεί μόνο και με τις δύο αυτές αλληλένδετες δράσεις.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα για τα σκάνδαλα , ενώ εκτίμησε ότι την ίδια στιγμή τα σχέδια των επίδοξων ελλήνων Μπερλουσκόνι, δεν περπατούν, γιατί ο κόσμος τους έχει πάρει χαμπάρι και τους χλευάζει.

    Μιλώντας για τις δικές του ευθύνες στην ηγεσία του ΣΥΝ ο κ. Τσίπρας είπε ότι

    , πρόσθεσε ότι >.

    ., ενώ όπως διαπίστωσε στην πορεία και στην σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν .

    Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης, ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ Μ .Χαρακόπουλος, και ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Γ. Παρασκευόπουλος

    Οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα και αύριο με ομιλίες συνέδρων . Την Κυριακή θα γίνει η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

    Ομιλία Π. Λαφαζάνη

    Την ανάγκη ενότητας του Συνασπισμού υπογράμμισε ο βουλευτής του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στο συνέδριο του ΣΥΝ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να γίνουν στέρεα και θετικά βήματα για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και τα προβλήματα του κόμματος.

    Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ακόμη την ανάγκη να ισχυροποιηθεί ο ΣΥΝ ώστε βήμα βήμα "να καλλιεργεί το έδαφος για τη μεγάλη παράταξη και συμπαράταξη της Αριστεράς με τη συμμετοχή όλων των αριστερών δυνάμεων, από το ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ έως το ΚΚΕ και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά".

    Αναφερόμενος στο κείμενο που κατέθεσε ο ίδιος και 29 ακόμη στελέχη του ΣΥΝ κατά την προσυνεδριακή διαδικασία, ο κ. Λαφαζάνης απέρριψε τις επικρίσεις ότι ήταν κίνηση διασπαστική και σημείωσε ότι το κόμμα, για να ξεπεράσει τις δυσκολίες του, πρώτα από όλα έχει ανάγκη από μια νέα ριζοσπαστικοποίηση, "τη μόνη που μπορεί να σφυρηλατήσει μια νέα ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα στις γραμμές της, και αυτό επιδίωξε με το κείμενο που κατέθεσε".

    Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι "το Έκτακτο Συνέδριο μπορεί να συμβάλει στην ανασυγκρότηση, ριζοσπαστικοποίηση και αντεπίθεση του ΣΥΝ ή να συντηρήσει μια ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική αυτάρκεια και δογματική στασιμότητα στις γραμμές μας. Το τελευταίο είναι αυτονόητο ότι θα συνιστούσε καταστροφή".

    Μιλώντας για το μέλλον του ΣΥΝ ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε την ανάγκη επανίδρυσης που να συζητηθεί σε ένα ειδικό Κομματικό Σώμα και πρότεινε τρεις Καταστατικές αλλαγές: η πρώτη, αφορά την "καταστατική θεμελίωση των ιδεολογικών βάσεων του κόμματος με την επιστροφή στο Μαρξισμό ως αφετηρία για τη διαμόρφωση του επαναστατικού Μαρξισμού του 21ου αιώνα". Η δεύτερη, αφορά "τη συλλογική διαμόρφωση των λειτουργιών του Κόμματος με κυρίαρχο το ρόλο της συμμετοχής των μελών και της ΚΠΕ στη λήψη των αποφάσεων". Η τρίτη αλλαγή, αφορά "τη θέσπιση καταστατικής ρύθμισης που με πλήρη και απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των μειοψηφιών θα διασφαλίζει την ενιαία δημόσια εικόνα του κόμματος σε κρίσιμα θέματα με το σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις μας".

    Τέλος, για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η πιο εύκολη απάντηση στα προβλήματά του είναι η διάσπασή του, πρόσθεσε όμως ότι αυτή θα ήταν μια ανιστόρητη απάντηση και σημείωσε ότι ο ΣΥΝ πρέπει να αναδειχθεί σε καλό καπετάνιο που όχι μόνο να κρατήσει όρθιο το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να του εμφυσήσει μια νέα δυναμική για νέους, πρωτοπόρους πολιτικούς και κινηματικούς ρόλους διεξόδου από την κρίση.

    Ομιλία Φ.Κουβέλη

    Την απεμπλοκή του Συνασπισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε με την ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΝ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Φ. Κουβέλης, ο οποίος έκανε λόγο για την ύπαρξη ιδεολογικών διαφορών με τις συνιστώσες, ενώ υποστήριξε ότι στο κόμμα του βαθαίνει η κρίση ταυτότητας.

    Ο κ. Κουβέλης έκανε εκτενή παρουσίαση της πολιτικής του κόμματος από τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 μέχρι σήμερα, για να υπογραμμίσει ότι ο ίδιος είχε επισημάνει τα προβλήματα, ενώ σημείωσε ότι από το προηγούμενο συνέδριο μέχρι σήμερα δεν διαμορφώθηκε ποτέ ένα σαφές και σταθερό πολιτικό σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους και με αναφορά στο μπλοκ των πολιτικών δυνάμεων που θα το υλοποιήσουν.

    Επίσης τόνισε τη θέση της Ανανεωτική Πτέρυγας ότι "η δική μας Αριστερά δεν πρέπει να μένει αδιάφορη για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας και ότι δεν πρέπει να μη θέλει να επηρεάζει με τις θέσεις της την ασκούμενη πολιτική, κάποιοι έσπευσαν να μας αποδώσουν πρόθεση κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ".

    Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο κ. Κουβέλης είπε ότι η ηγετική πλειοψηφία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σφράγισε με τον αρνητικότερο τρόπο την πολιτική και εκλογική μας προσπάθεια καθώς απομακρύνθηκε από τον αριστερό μας ευρωπαϊσμό και δημιούργησε κύματα πικρίας στον κόσμο μας, στην ιστορική βάση του χώρου μας, στους πολίτες της ανανεωτικής αριστεράς.

    Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι εδώ και καιρό βαθαίνει η κρίση ταυτότητας του ΣΥΝ, ευρύτερα του πολιτικού μας χώρου και υποστηρίζοντας την απεμπλοκή από τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι "με τις συνιστώσες του είχαμε και έχουμε πολλές και σημαντικές πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, οι οποίες διαμορφώνουν καθημερινά πεδίο στρέβλωσης και παραμόρφωσης των πολιτικών χαρακτηριστικών του Συνασπισμού ως κόμματος της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, του Συνασπισμού, ως κόμματος του αριστερού ευρωπαϊσμού, του ριζοσπαστικού μεταρρυθμισμού, της πολιτικής οικολογίας".

    Υποστηρίζω την απεμπλοκή από τον ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης, γιατί η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά πρέπει να αγωνίζεται και να δίνει παράλληλα ζωντανές λύσεις προοπτικής, χωρίς να κλείνεται στις «ασφαλείς» απαντήσεις των περασμένων δεκαετιών. Ο κ. Κουβέλης είπε ακόμη ότι:

    "Τίποτα δεν έχει κριθεί. Η έκβαση εξαρτάται και από τις ενέργειες, τους αγώνες, τις πρωτοβουλίες της Αριστεράς, τους συσχετισμούς δυνάμεων. Γι΄ αυτό έχει καθοριστική σημασία ποιοί, ποιες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις θα βάλουν τη σφραγίδα τους και θα διαχειριστούν την αντιμετώπιση της κρίσης".

    [04] "Μήνυμα ειρήνης"

    «Είναι μεγάλη η χαρά μου, που είμαι μαζί σας», ήταν στα ελληνικά τα πρώτα λόγια, που απηύθυνε ο Πάπας Βενέδικτος 16ος μόλις έφτασε για τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, την «αγιότοκο νήσο», όπως αποκαλούν οι εκκλησιαστικοί συγγραφείς την Κύπρο, λόγω της πληθώρας των Αγίων και Μαρτύρων, που ανέδειξε παρά το μικρό της μέγεθος.

    Στη σκάλα του αεροσκάφους, που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Πάφου, ανέμεναν και υποδέχθηκαν τον Πάπα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, και η σύζυγός του Έλση. Εξάλλου, στρατιωτικό άγημα και φιλαρμονική της αστυνομίας απέδωσαν τιμές και ανακρούστηκαν ο εθνικός ύμνος και ο ύμνος του Βατικανού.

    Ακολούθως, ο Πάπας συνοδευόμενος από το προεδρικό ζεύγος της Κύπρου εισήλθε στην αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου, όπου έγινε δεκτός με θερμά χειροκροτήματα και κατευθύνθηκε αμέσως προς τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο, και τον μητροπολίτη Πάφου, Γεώργιο, με τους οποίους αντάλλαξε θερμό αδελφικό ασπασμό.

    «Ηχηρό μήνυμα υπέρ της επικράτησης της ειρήνης έναντι του μίσους και του πολέμου», μεταφέρει η σημερινή επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου 16ου, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στην τελετή υποδοχής του Ποντίφικα, στο διεθνές αεροδρόμιο Πάφου.

    Ο Πρόεδρος, αφού χαρακτήρισε την επίσκεψη «γεγονός αναντίλεκτα ιστορικό», απευθυνόμενος προς τον Πάπα υπογράμμισε «η Κύπρος έχει ανάγκη τον ειρηνικό λόγο Σας, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζει στα κατεχόμενα εδάφη της» και πρόσθεσε: «Επιτρέψτε μου να πω ότι η Κύπρος έχει ανάγκη την προσευχή Σας και τη συνδρομή Σας για να επανακτήσει σύντομα την ενότητα και την ελευθερία της και γι αυτό είμαστε ευγνώμονες για τις ημέρες που θα βρίσκεστε ανάμεσά μας».

    Ο κ. Χριστόφιας συνέχισε: «Εσείς, ως βαθύς μελετητής των Πατέρων της Εκκλησίας και της θεολογικής σκέψης, είναι φυσιολογικό να εκδηλώνετε την ευαισθησία Σας με την επιθυμία να επισκεφθείτε την Πάφο, ακολουθώντας τα ίχνη της πρώτης αποστολικής περιοδείας του Αποστόλου Παύλου που, συνοδευόμενος από τον Απόστολο Βαρνάβα, δίδαξε τον Χριστιανισμό στην Κύπρο, ως πρώτο σταθμό προς την Ευρώπη».

    «Μοιραζόμαστε μαζί Σας το ίδιο όραμα για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη», είπε ο Κύπριος πρόεδρος και επιπλέον ότι «είναι κοινός ο αγώνας μας ενάντια στη φτώχεια, τον αποκλεισμό, την αδικία και την πείνα που, δυστυχώς, ακόμα μαστίζουν ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη μας».

    Ανέφερε ακόμη ότι «η Κύπρος είναι γη αποστολική, με χριστιανικές ρίζες δύο χιλιετιών. Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της, περιλαμβανομένου του τάφου και της Σταυροπηγιακής Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα, καθώς και άλλα 500 περίπου θρησκευτικά μνημεία εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κατοχή από τον τουρκικό στρατό. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, για διάστημα πέραν των 35 χρόνων, η πολιτιστική και θρησκευτική μας κληρονομιά στις κατεχόμενες περιοχές εσυλήθη και καταστρέφεται συστηματικά, γεγονός που αποτελεί απώλεια για το σύνολο της ανθρωπότητας».

    «Η προσπάθειά μας» -συνέχισε ο Πρόεδρος- «είναι η επίτευξη δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος μέσω διαπραγματεύσεων, λύση η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων κατοχής και αποκατάσταση των δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού. Στον αγώνα μας αυτόν οι πνευματικές αξίες του λαού μας είναι όπλο που μας θωρακίζει ενάντια στην αλλοίωση και φθορά, που επιφέρει ο χρόνος. Είμαστε ελεύθεροι από εθνικιστικές προκαταλήψεις και ο αγώνας μας είναι αγώνας για τον άνθρωπο, ανεξαρτήτως γλώσσας, θρησκείας και πολιτισμικής ταυτότητας. Και σε αυτό το ευγενές όραμα, είμαστε, με την Αγιότητά Σας, συνοδοιπόροι».

    Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος, ο οποίος ευλόγησε ένα μικρό δενδρύλλιο ελιάς, απαντώντας στην προσφώνηση του Κύπριου Προέδρου, τόνισε ότι η Κύπρος από την αρχαιότητα αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών. Υπογράμμισε δε, ότι μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση η Κυπριακή Δημοκρατία αποκομίζει οφέλη οικονομικά και πολιτικά.

    Από το αεροδρόμιο της Πάφου ο Πάπας κατευθύνθηκε στον βυζαντινό ναό της Αγίας Κυριακής, που βρίσκεται στον χώρο των ερειπίων της ρωμαϊκής Πάφου, όπου κήρυξαν οι απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας. Εκεί έγινε μια σύντομη τελετή, στην οποία τον Πάπα προσφώνησε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος.

    Υποδεχόμενος τον ποντίφικα στη στήλη του Αποστόλου Παύλου στην Πάφο, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ζήτησε την ενεργό συμπαράσταση του Πάπα στον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός.

    ''Προσβλέπουμε στη βοήθειά σας'', είπε ο αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στον Πάπα, ''για περιφρούρηση και σεβασμό των ιερών μας μνημείων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για κατίσχυση των διαχρονικών αξιών του χριστιανικού μας πνεύματος, αξίες οι οποίες σήμερον καταπατούνται βάναυσα από την Τουρκία, η οποία επιθυμεί να έχει ευρωπαϊκή πορεία''.

    Επίσης, κατήγγειλε την Τουρκία ότι εφάρμοσε στην Κύπρο σχέδιο εθνικού ξεκαθαρίσματος και ''προχωρεί, με την ανοχή της δήθεν 'πολιτισμένης' ανθρωπότητος, στην εφαρμογή των ανοσίων σχεδίων της, που συνίστανται πρώτα στην προσάρτηση των κατεχομένων εδαφών μας και ύστερα ολόκληρης της Κύπρου''.

    ''Εδώ στην Πάφο'', είπε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ''καθιερώνεται πλέον ο Παύλος ως ο απόστολος των εθνών, ο οποίος έμελλε να αναδειχθεί ως ο μεγάλος σπορέας του άρτου της ζωής στη δική σας καθέδρα και σε ολόκληρη την Ευρώπη''.

    "Γι' αυτό και δικαίως θεωρείται η Κύπρος ως η ``Πύλη του Χριστιανισμού της Ευρώπης``", υπογράμμισε .

    Αναφερόμενος στην πορεία της Εκκλησίας της Κύπρου ανά τους αιώνες ο κ. Χρυσόστομος τόνισε:

    "Μέσα σ' αυτήν τη μακροχρόνια διαδρομή της διήλθε από ``συμπληγάδες`` πολλές, έζησε νύκτες ασέληνες, εγνώρισε πολλούς κατακτητές, διήλθε ``δια πυρός και ύδατος``, αλλά, καθοδηγούμενη υπό του Παναγίου Πνεύματος, όχι μόνο επιβίωσε, αλλά και συνεχίζει να δίδει την ορθόδοξη χριστιανική μαρτυρία της, εκπληρώνουσα τη θεήλατη αυτής αποστολή".

    O Πάπας Βενέδικτος άρχισε και τις δύο ομιλίες του στέλνοντας μήνυμα ειρήνης. «Είναι μεγάλη η χαρά μου που είμαι σήμερα μαζί σας! Η χάρις και η ειρήνη ας είναι πλούσιες μαζί σας!», ήταν οι πρώτοι του λόγοι, τους οποίους μάλιστα απηύθυνε στα ελληνικά.

    Ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία και ευχήθηκε «η πρόσφατη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να οδηγήσει σε ευημερία το νησί, αλλά και οι άλλες χώρες της Ευρώπης να επωφεληθούν από την πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά του, η οποία αντικατοπτρίζει τον ιστορικό της ρόλο καθώς βρίσκεται στο μέσο Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής».

    Η μόνη αναφορά από τις ομιλίες του που παραπέμπει στο Κυπριακό ήταν η εξής:«Μακάρι η αγάπη της πατρίδας σας και των οικογενειών σας και η επιθυμία να ζήσετε με αρμονία με τους γείτονές σας κάτω από την ευσπλαχνική προστασία του Παντοδύναμου Θεού να σας εμπνεύσει υπομονετικά για να επιλύσετε τις παραμένουσες ανησυχίες που μοιράζεστε με τη διεθνή κοινότητα για το μέλλον του νησιού σας».

    Ο Πάπας στις ομιλίες του έδωσε έμφαση στην ανάγκη να επιτευχθεί ενότητα του χριστιανικού κόσμου, υπογραμμίζοντας ότι τις τελευταίες δεκαετίες μπορούμε να «επαναπροσδιορίσουμε την πλούσια αποστολική κληρονομιά που μοιράζεται η Ανατολή και η Δύση, και με υπομονή και ειλικρινή διάλογο να βρούμε τρόπους να έρθουμε πιο κοντά, ξεπερνώντας παλιές αντιθέσεις και κοιτάζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον».

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Εκκλησία της Κύπρου χρησιμεύει ως γέφυρα Ανατολής και Δύσης και ότι έχει συμβάλει πολύ σε αυτή την πρόοδο της αναθεώρησης.

    «Το μονοπάτι που οδηγεί στο στόχο της πλήρους ένωσης σίγουρα δεν θα είναι χωρίς δυσκολίες, ωστόσο η Καθολική Εκκλησία και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου είναι αφοσιωμένες στην προαγωγή του διαλόγου και της αδελφικής συνεργασίας», τόνισε.

    Υπογραμμίζεται ότι στην ομιλία του στη στήλη του Αποστόλου Παύλου ο Πάπας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Άγιο Επιφάνιο, τον Επίσκοπο Σαλαμίνας και Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο οποίος αναγνωρίζεται ως ο «πατέρας» του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Κύπρου που κατοχυρώθηκε στην Γ' Οικουμενική Σύνοδο.

    Συνέντευξη Δ.Χριστόφια

    "Ιστορικό γεγονός" για την Κύπρο χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου 16ου στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγες ώρες πριν από την άφιξη στην Κύπρο του Πάπα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τονίζει ότι η επίσκεψη του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας "αναδεικνύει τον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης, η οποία να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει τη χώρα".

    Ο Κύπριος Πρόεδρος δηλώνει ότι με τον Πάπα Βενέδικτο 16ο μοιράζεται ένα "κοινό όραμα για την παγκόσμια ειρήνη και την καταπολέμηση της πείνας, της φτώχιας, τον πανδημιών, του κοινωνικού αποκλεισμούς και της κοινωνικής αδικίας".

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτηρίζει τον Πάπα ως ένα άνθρωπο που στοχάζεται πολύ και τονίζει ότι "είναι γνωστή η ευαισθησία του Ποντίφικα για τα προβλήματα της ανθρωπότητας για τα οποία μιλά με καθαρό λόγο".

    Το πλήρες κείμενο της αποκλειστικής συνέντευξης του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το ακόλουθο:

    -Ποια σημασία αποδίδετε στην επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ'; Εκτιμάτε ότι η επίσκεψη θα συμβάλει στη διεθνή προβολή της Κύπρου και του προβλήματός της;

    -Χωρίς καμιά αμφιβολία η επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ' είναι ιστορικό γεγονός για την Κύπρο. Σημειώνω ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Πάπα στην Κύπρο και αυτό ασφαλώς προσθέτει στην ιστορικότητα της επίσκεψης. Η Κύπρος βρίσκεται σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή την οποία ταλανίζουν διάφορα πολύ σοβαρά πολιτικά προβλήματα και συγκρούσεις, ένα εκ των οποίων είναι το Κυπριακό. Η κατίσχυση της ειρήνης, που είναι πανανθρώπινο ιδανικό, εξυπηρετείται μέσα από τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση διεθνών προβλημάτων, όπως είναι το Κυπριακό. Ο Πάπας Βενέδικτος έρχεται σε μια χώρα που είναι μοιρασμένη, που υποφέρει από την κατοχή μεγάλου μέρους του εδάφους της. Έρχεται σε μια χώρα στην οποία από το 1974 τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες του λαού της παραβιάζονται από την εισβολή και την κατοχή της Τουρκίας. Η επίσκεψη του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναδεικνύει τον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει τη χώρα.

    -Ποια θέματα θα συζητήσετε με τον Ποντίφικα;

    -Με τον Πάπα μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για την Παγκόσμια ειρήνη και την καταπολέμηση της πείνας, της φτώχειας, των πανδημιών, του κοινωνικού αποκλεισμού και της κοινωνικής αδικίας. Είναι φυσιολογικό να μιλήσουμε για την κατάσταση της ανθρωπότητας σήμερα. Θα ενημερώσω ασφαλώς την Αυτού Αγιότητα για το Κυπριακό πρόβλημα και για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για δίκαιη επίλυσή του. Θα συζητήσουμε για το θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέμα για το οποίο ο Ποντίφικας επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στην ατζέντα είναι, επίσης, το θέμα του διαπολιτισμικού διαλόγου καθώς και οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους του Βατικανό.

    -Ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στο διάλογο θρησκειών-πολιτισμών με στόχο την ειρήνη και κατανόηση μεταξύ λαών και ανθρώπων;

    -Η Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Στην περιοχή μας συναντιούνται πολλοί πολιτισμοί και θρησκείες και η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας. Μπορεί σίγουρα να διαδραματίσει και διαδραματίζει ρόλο στο διάλογο ανάμεσα στις θρησκείες και τους πολιτισμούς. Αυτό επιδιώκουμε και γι' αυτό εποικοδομητικά εργαζόμαστε στηριγμένοι στις εξαίρετες σχέσεις που διατηρούμε με τις χώρες της εγγύτερης και ευρύτερης περιοχής. Στόχος μας είναι να μετατραπεί η Ανατολική Μεσόγειος από περιοχή συγκρούσεων σε περιοχή ειρήνης και συνεργασίας. Ο διαπολιτισμικός και διαθρησκευτικός διάλογος, προσφέρει πολλές υπηρεσίες και συμβάλλει έτσι ώστε να επιτευχθούν πολιτικές λύσεις που να διασφαλίσουν την ειρήνη και τη συνεργασία.

    -Έχετε συναντήσει τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ' στο Βατικανό. Ποια είναι η γνώμη σας για την προσωπικότητα και του έργου του ανδρός;

    -Έχω συναντήσει τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ' δύο φορές στο Βατικανό. Μια φορά ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μια ως Πρόεδρος της Βουλής. Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' είναι ένας άνθρωπος που στοχάζεται πολύ, έντονα ενδιαφέρεται και αναπτύσσει δραστηριότητα σε οικουμενικά ζητήματα όπως είναι η ειρήνη, το περιβάλλον, η φτώχεια και η ανάγκη αντιμετώπισής της. Είναι γνωστή η ευαισθησία του Ποντίφικα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα για τα οποία μιλά με καθάριο λόγο.

    -

    [05] Συνεχίζει το Rachel Corrie

    Το φορτηγό πλοίο Rachel Corrie, που έχει ναυλωθεί από μια ιρλανδική οργάνωση και επιχειρεί να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, κατευθύνεται προς τον παλαιστινιακό θύλακα, ακολουθούμενο από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό.

    Νωρίτερα, οργάνωση Free Gaza, ισραηλινά πολεμικά ακολουθούσαν το πλοιάριο επί δύο ώρες και τελικά άνδρες των ειδικών δυνάμεων επιβιβάστηκαν σε αυτό, περίπου 55 χλμ. από τις ακτές. Ωστόσο στη συνέχεια η είδηση της "κατάληψης" διαψεύστηκε.

    Στη Γάζα, η λαϊκή επιτροπή υποδοχής του πλοίου ανακοίνωσε χθες πως ελπίζει ότι το Rachel Corrie θα φτάσει το Σάββατο, αν δεν αναχαιτιστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις.

    Το πλοίο, το οποίο φέρει το όνομα της αμερικανίδας ακτιβίστριας που σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας το 2003, και με το οποίο ταξιδεύουν 15 ιρλανδοί και μαλαισιανοί ακτιβιστές, ανάμεσά τους και η βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης 1976 Βορειο-Ιρλανδή Μέιρεντ Κόριγκαν-Μαγκουάιρ και ένας πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ, μεταφέρει 1.000 τόνους βοήθειας, σύμφωνα με τους οργανωτές. Το πλοίο ανήκει στον στόλο της Ελευθερίας, αλλά η πολύ χαμηλή του ταχύτητα το άφησε πολύ πίσω από τα υπόλοιπα πλοία της αποστολής.

    Το Ισραήλ θα σταματήσει και άλλο σκάφος που θα μεταφέρει βοήθεια και ακτιβιστές και θα προσπαθήσει να διαπεράσει τον αποκλεισμό και να φθάσει στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αβιγντορ Λίμπερμαν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 5 June 2010 - 4:30:24 UTC