Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Νομοσχέδιο-σκούπα" για μεταφορές
  • [02] ΠΑΣΟΚ-Εξηγήσεις Α.Τσοχατζόπουλου
  • [03] Ελληνική αποστολή στο Κόσοβο-Μείωση
  • [04] Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ
  • [05] "Μήνυμα ειρήνης"

  • [01] "Νομοσχέδιο-σκούπα" για μεταφορές

    Νομοσχέδιο-σκούπα, το οποίο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις σε θέματα που αφορούν τον τομέα των μεταφορών γενικότερα, θα προωθήσει σύντομα το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός κ. Δημήτρης Ρέππας.

    Σύμφωνα με τον υπουργό το νομοσχέδιο θα αφορά:

    - Τα ΚΤΕΟ, ιδιωτικά και δημόσια και συγκεκριμένα θα καθορίζονται οι όροι λειτουργίας τους, με στόχο να ελαχιστοποιηθούν τα φαινόμενα διαφθοράς και να γίνεται σωστός έλεγχος των οχημάτων.

    - Τις σχολές οδηγών, αλλά και το σύστημα έκδοσης αδειών οδήγησης.

    - Τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα. Στο σημείο αυτό ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνουν κάποιες αλλαγές σε αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί και συγκεκριμένα προανήγγειλε ότι το κόστος έκδοσης της πρώτης άδειας Φορτηγού Αυτοκινήτου Δημόσιας Χρήσης θα είναι μικρότερο απ΄ ότι αρχικά είχε εξαγγελθεί, χωρίς ωστόσο να το προσδιορίσει.

    - Την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, όπου θα γίνουν αλλαγές τόσο στο Οργανόγραμμα, όσο και στη λειτουργία της Υπηρεσίας. Ο κ. Ρέππας άφησε να εννοηθεί ότι πιλότοι της πρώην Ολυμπιακής να πάνε στην ΥΠΑ, αλλά να μεταταγούν σε άλλες θέσεις του δημοσίου, που έχουν σχέση με το αντικείμενο, όπως στα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ, τα διασωστικά ελικόπτερα Super Puma, αλλά και στο υπουργείο προστασίας του πολίτη για τα ελικόπτερα της αστυνομίας.

    [02] ΠΑΣΟΚ-Εξηγήσεις Α.Τσοχατζόπουλου

    Η Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον Ακη Τσοχατζόπουλο να προσέλθει, προκειμένου να συζητήσει με τα μέλη της το θέμα που προέκυψε ύστερα από τα δημοσιεύματα, για την αγορά σπιτιού μεγάλης αξίας από τη σύζυγό του.

    Οπως δήλωσε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Σωκράτης Ξυνίδης, η Επιτροπή Διαφάνειας η οποία συνεδρίασε σήμερα, εξέτασε τόσο τα σχετικά δημοσιεύματα, όσο και τις δηλώσεις "πόθεν έσχες" που έχει καταθέσει ο κ. Τσοχατζόπουλος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Ξυνίδης ανέφερε ότι η κλήση στον κ. Τσοχατζόπουλο θα δώσει τη δυνατότητα στην Επιτροπή να κρίνει, αν υφίσταται θέμα παραπομπής του πρώην γραμματέα του Κινήματος για πειθαρχικό έλεγχο στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

    Εξ άλλου, στη χθεσινή του συνεδρίαση το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε τη συμπλήρωση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα με δυο μέλη του, τις κυρίες Ράπτη και Κισκίρα, καθώς και το μέλος του Τομέα Οργανωτικού κ. Σπίρντζη.

    Η Επιτροπή θα αποστείλει εγκύκλιο μέχρι τα μέσα Ιουνίου για τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τους δήμους και τις περιφέρειες και μέχρι το τέλος του μήνα, θα πρέπει να παρουσιάσει πρόταση στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

    [03] Ελληνική αποστολή στο Κόσοβο-Μείωση

    Οπως έγινε γνωστό απο το ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο της γενικότερης απόφασης για μείωση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης που δρα στο Κοσυφοπέδιο, η Ελλάδα προσανατολίζεται να αποσύρει το μεγαλύτερο τμήμα της δύναμής της στην περιοχή, αρχής γενομένης απο το Φθινόπωρο.

    Συνολικά θα αποχωρήσουν περί τους 600 άνδρες, απο τους 838 που αποτελούν σήμερα την ΕΛΔΥΚΟ και ανάλογα με τις εξελίξεις στην περιοχή ενδέχεται να μειωθεί περαιτέρω το 2011.

    Υπενθυμίζεται ότι το κόστος απο τη συμμετοχή μας στην ΚFΟR είχε ανέλθει το 2009 στα 24 εκατ. ευρώ.

    Επίσης, αποσύρεται η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ που συμμετείχε στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη για την καταπολέμηση της πειρατίας στη Σομαλία.

    Στην περιοχή παραμένει η φρεγάτα ΕΛΛΗ, που δρα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής δύναμης για την καταπολέμηση της πειρατίας στην περιοχή.

    [04] Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ

    Θα πρέπει να οργανωθούμε περισσότερο, ακόμη περισσότερο απ' τις αρχές του Σεπτέμβρη μέχρι και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με πολύ πιο συστηματικό τρόπο και όχι στενά στο πλαίσιο της προεκλογικής ατμόσφαιρας, τόνισε ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην εισήγησή του χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι "αυτή μας η δράση πρέπει να αποτελέσει την έκφραση της βούλησης να αλλάξουμε σε όλους τους τομείς τη χώρα και να αποτυπωθεί αυτό, στο μέτρο του δυνατού, και πολιτικά και εκλογικά.

    Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε οτι το ΠΑΣΟΚ, παρά τις όποιες, αδυναμίες, λάθη ή παραστρατήματα, είναι το Κίνημα των ανατροπών και των αναγκαίων εθνικών αποφάσεων με "κατεύθυνση και δέσμευση πάντα μιας δίκαιης κοινωνίας" και ενός άλλου πρότυπου ανάπτυξης, της "πράσινης" ανάπτυξης που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε οτι είμαστε σε μια απο τις δυσκολότερες φάσεις της χώρας και του ΠΑΣΟΚ, οι ευθύνες για την πορεία της χώρας είναι μεγάλες και πρόσθεσε ότι με τις θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να δημιουργηθεί μια γέφυρα για ένα καλύτερο αύριο.

    Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ως μεγάλη αλλαγή τον "Καλλικράτη" που θα δώσει άλλη αναπτυξιακή ταυτότητα στις περιφέρειες και τόνισε οτι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πρωτοστατήσει στις μεγάλες αλλαγές.

    Προχωρώντας σε μια πρώτη αξιολόγηση του πολύ πρόσφατου παρελθόντος, ο κ. Παπανδρέου είπε οτι το "ελληνικό ζήτημα" αποκάλυψε πολλά πράγματα που πρέπει να αξιολογηθούν και να συνειδητοποιηθούν και απο τους Ελληνες και διεθνώς.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι ο "ύστατος εγγυητής" για να σταματήσει η κρίση του 2008 στην Wall Street, ήταν το κράτος, ενώ έκανε λόγο για το "παράδοξο: Αφού σώσαμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα - βέβαια η Ελλάδα εκεί δεν έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο- έρχεται τώρα το χρηματοπιστωτικό σύστημα και αμφισβητεί το ίδιο το κράτος".

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως αν δεν είχαν παρέμβει τα κράτη -κύρια οι ΗΠΑ- ρίχνοντας χρήμα στην αγορά, τώρα θα ήμασταν σε πολύ βαριά ύφεση, τονίζοντας οτι ο "ύστατος εγγυτής" δεν μπορεί παρά να είναι μια παγκόσμια ρύθμιση, οπωσδήποτε ευρωπαϊκή, αλλά και παγκόσμια ρύθμιση γύρω απ' τις αγορές, με αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα".

    "Όμως, δεν είμαστε καθόλου σίγουροι αν μπορούν να τα βρουν στο G-20, όπως και σε άλλες διεθνείς συναντήσεις ή οργανισμούς, ή ακόμη και εμείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να πάμε σε μια ρύθμιση των αγορών", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι απο την κρίση επλήγησαν κατά κύριο λόγο οι "αναπτυγμένες δημοκρατίες, όπου υπήρχε ένα κοινωνικό κράτος", ενώ αναφερόμενος στην ανταγωνιστικότητα είπε ότι "η ανταγωνιστικότητά μας δεν μπορεί να οικοδομείται σε βάρος του επιπέδου της ζωής".

    Ο κ. Παπανδρέου σε άλλο σημείο της εισήγησής του είπε ότι "τα μεγάλα συμφέροντα, τα διεθνή, είναι πολύ ισχυρότερα, και από κράτη. Και ιδιαίτερα αν είναι μικρά κράτη και δεν έχουν ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, αιχμαλωτίζονται, εξαγοράζονται, υπάρχει διαφθορά κλπ. Η SIEMENS, είναι μία απ' αυτές τις άπειρες ανά τον κόσμο περιπτώσεις".

    Ο πρωθυπουργός αφού αναφέρθηκε στις διαφορές στην ταχύτητα λήψης αποφάσεων από διάφορες χώρες σημείωσε:

    "Το δίλημμα και στην ΕΕ δεν μπορεί να είναι αυτό που υποστηρίζει η νεοσυντήρηση, κάπως σοκαρισμένη απ' όλη αυτή την κατάσταση. Δημοσιονομική αυστηρότητα, που σημαίνει λιτότητα και από την άλλη ανταγωνιστικότητα. Πρέπει να δούμε την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα κάτω από ένα άλλο πρίσμα", είπε ο πρωθυπουργός, τασσόμενος υπέρ ενός ισχυρού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς διεθνώς και προσθέτοντας, χαρακτηριστικά ότι "υπάρχουν χρήματα, το θέμα είναι που πάνε τα χρήματα".

    Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, πέρα απο την "πράσινη" ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός είπε οτι οι πόροι πρέπει να είναι οι ίδιοι πόροι της ΕΕ, διευκρινίζοντας οτι δεν "αναφέρομαι στη συμμετοχή του κάθε κράτους, ανάλογα με το ΑΕΠ στον κεντρικό κορβανά", αλλά "ίδιοι πόροι που μπορεί να προέρχονται από πολλές πηγές, φόρους, μέρος του ΦΠΑ, "πράσινα" ομόλογα, φόροι επί των καυσίμων (carbon tax), ο φόρος Τόμπιν και το λεγόμενο transaction, από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, που είναι τεράστια ποσά και έχουν μικρές απώλειες για τους επενδυτές, αλλά είναι ένας φόρος θα έλεγα δίκαιος, διότι εντάσσει χρήματα που φοροδιαφεύγουν ουσιαστικά ή φοροαποφεύγουν".

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε οτι "μεγάλο πρόβλημα είναι η λεγόμενη μαύρη οικονομία, είναι η διαφθορά όχι απλώς σε κάποιο πολιτικό επίπεδο, αλλά, αυτή που διαπερνά υπηρεσίες, λειτουργίες κλπ", προσθέτοντας ότι "αν χτυπήσουμε την μαύρη οικονομία θα έχουμε εξοικονομήσει τεράστιους πόρους".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε οτι οπωσδήποτε παράλληλα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το θέμα της ανάπτυξης, σημείωσε οτι στην Ελλάδα υπάρχει αναπτυξιακό απόθεμα που μπορεί να αξιοποιηθεί αν υπάρξει σωστή οργάνωση και συνέχισε λέγοντας "απο τα ακίνητα που έχει το Δημόσιο μέχρι να φέρνουμε επενδύσεις στη χώρα μας με τους δικούς μας όρους. Όχι με όρους αποικιοκρατικούς, αλλά με όρους που θα αισθάνεται και ο άλλος ασφαλής, ότι δεν υπάρχει διαφθορά, ότι δεν υπάρχει γραφειοκρατία, να ξέρει ότι, επενδύοντας, σε 5 χρόνια, αλλά σε 5 χρόνια θα βγάλει κέρδος, θα ξέρει περίπου το ποσοστό του κέρδους, ώστε να μπορεί να πάρει το ρίσκο".

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το σημαντικότερο ζήτημα είναι το ανθρώπινο δυναμικό, προσθέτοντας οτι "ως Έλληνες, ως λαός, δεν είμαστε κρατιστές, έχουμε την αναρχία μέσα μας. Αυτό θα έπρεπε να το αξιοποιήσουμε. Και ως σοσιαλιστές, εμείς, ο δικός μας σοσιαλισμός, ποτέ δεν ήταν ταυτισμένος με τον κρατισμό. Ποτέ, από το '74, δεν ήταν ταυτισμένος. Ήταν ταυτισμένος με τη συμμετοχική δημοκρατία, με την αποκέντρωση, με την ανοιχτή κοινωνία".

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε οτι "έχει ρόλο, πρέπει να ξαναδιαμορφώσουμε συνεκτικές σχέσεις για να κλείσουμε το ρήγμα που είναι φυσιολογικό ότι υπήρξε με τα κινήματα από τα μέτρα που πήραμε", ενώ τάχθηκε υπέρ της αναδιοργάνωσης των μαζικών χώρων, που ο ρόλος τους "δεν είναι μόνο η διεκδίκηση για το μισθολογικό ή το συνταξιοδοτικό".

    "Τι ρόλο παίζουν στη διαφάνεια, τι ρόλο παίζουν στην ανάπτυξη, τι ρόλο παίζουν στην πράσινη ανάπτυξη, στην παιδεία κλπ;", ρώτησε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας οτι ο "Καλλικράτης" είναι μια ευκαιρία "να αναδιοργανώσουμε και τις δυνάμεις μας, για να πρωτοπορήσουν σε τρία βασικά θέματα: την κοινωνία δικαίου, την ανάπτυξη και την κοινωνική συμμετοχή" και τονίζοντας οτι "δεν πρέπει να νομίζει κανένας, μα κανένας, ότι η κυβέρνηση από μόνη της θα μπορέσει να κάνει αυτές τις τεράστιες αλλαγές. Μόνο με τα κοινωνικά κινήματα, μόνο με τη συμμετοχή, μόνο με την προσπάθεια του ίδιου του κινήματος, της Αυτοδιοίκησης, των συνδικάτων των πολιτών, μέσα από το Διαδίκτυο, μέσα από όλες τις νέες μορφές συμμετοχής, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές".

    [05] "Μήνυμα ειρήνης"

    «Χαίρεται. Ειρήνη μαζί σας. Είναι μεγάλη η χαρά μου, που είμαι μαζί σας», ήταν στα ελληνικά τα πρώτα λόγια, που απηύθυνε ο Πάπας Βενέδικτος 16ος μόλις έφτασε για τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, την «αγιότοκο νήσο», όπως αποκαλούν οι εκκλησιαστικοί συγγραφείς την Κύπρο, λόγω της πληθώρας των Αγίων και Μαρτύρων, που ανέδειξε παρά το μικρό της μέγεθος.

    Στη σκάλα του αεροσκάφους, που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Πάφου, ανέμεναν και υποδέχθηκαν τον Πάπα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, και η σύζυγός του Έλση. Εξάλλου, στρατιωτικό άγημα και φιλαρμονική της αστυνομίας απέδωσαν τιμές και ανακρούστηκαν ο εθνικός ύμνος και ο ύμνος του Βατικανού.

    Ακολούθως, ο Πάπας συνοδευόμενος από το προεδρικό ζεύγος της Κύπρου εισήλθε στην αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου, όπου έγινε δεκτός με θερμά χειροκροτήματα και κατευθύνθηκε αμέσως προς τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο, και τον μητροπολίτη Πάφου, Γεώργιο, με τους οποίους αντάλλαξε θερμό αδελφικό ασπασμό.

    «Ηχηρό μήνυμα υπέρ της επικράτησης της ειρήνης έναντι του μίσους και του πολέμου», μεταφέρει η σημερινή επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου 16ου, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στην τελετή υποδοχής του Ποντίφικα, στο διεθνές αεροδρόμιο Πάφου.

    Ο Πρόεδρος, αφού χαρακτήρισε την επίσκεψη «γεγονός αναντίλεκτα ιστορικό», απευθυνόμενος προς τον Πάπα υπογράμμισε «η Κύπρος έχει ανάγκη τον ειρηνικό λόγο Σας, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζει στα κατεχόμενα εδάφη της» και πρόσθεσε: «Επιτρέψτε μου να πω ότι η Κύπρος έχει ανάγκη την προσευχή Σας και τη συνδρομή Σας για να επανακτήσει σύντομα την ενότητα και την ελευθερία της και γι αυτό είμαστε ευγνώμονες για τις ημέρες που θα βρίσκεστε ανάμεσά μας».

    Ο κ. Χριστόφιας συνέχισε: «Εσείς, ως βαθύς μελετητής των Πατέρων της Εκκλησίας και της θεολογικής σκέψης, είναι φυσιολογικό να εκδηλώνετε την ευαισθησία Σας με την επιθυμία να επισκεφθείτε την Πάφο, ακολουθώντας τα ίχνη της πρώτης αποστολικής περιοδείας του Αποστόλου Παύλου που, συνοδευόμενος από τον Απόστολο Βαρνάβα, δίδαξε τον Χριστιανισμό στην Κύπρο, ως πρώτο σταθμό προς την Ευρώπη».

    «Μοιραζόμαστε μαζί Σας το ίδιο όραμα για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη», είπε ο Κύπριος πρόεδρος και επιπλέον ότι «είναι κοινός ο αγώνας μας ενάντια στη φτώχεια, τον αποκλεισμό, την αδικία και την πείνα που, δυστυχώς, ακόμα μαστίζουν ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη μας».

    Ανέφερε ακόμη ότι «η Κύπρος είναι γη αποστολική, με χριστιανικές ρίζες δύο χιλιετιών. Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της, περιλαμβανομένου του τάφου και της Σταυροπηγιακής Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα, καθώς και άλλα 500 περίπου θρησκευτικά μνημεία εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κατοχή από τον τουρκικό στρατό. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, για διάστημα πέραν των 35 χρόνων, η πολιτιστική και θρησκευτική μας κληρονομιά στις κατεχόμενες περιοχές εσυλήθη και καταστρέφεται συστηματικά, γεγονός που αποτελεί απώλεια για το σύνολο της ανθρωπότητας».

    «Η προσπάθειά μας» -συνέχισε ο Πρόεδρος- «είναι η επίτευξη δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος μέσω διαπραγματεύσεων, λύση η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων κατοχής και αποκατάσταση των δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού. Στον αγώνα μας αυτόν οι πνευματικές αξίες του λαού μας είναι όπλο που μας θωρακίζει ενάντια στην αλλοίωση και φθορά, που επιφέρει ο χρόνος. Είμαστε ελεύθεροι από εθνικιστικές προκαταλήψεις και ο αγώνας μας είναι αγώνας για τον άνθρωπο, ανεξαρτήτως γλώσσας, θρησκείας και πολιτισμικής ταυτότητας. Και σε αυτό το ευγενές όραμα, είμαστε, με την Αγιότητά Σας, συνοδοιπόροι».

    Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος, ο οποίος ευλόγησε ένα μικρό δενδρύλλιο ελιάς, απαντώντας στην προσφώνηση του Κύπριου Προέδρου, τόνισε ότι η Κύπρος από την αρχαιότητα αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών. Υπογράμμισε δε, ότι μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση η Κυπριακή Δημοκρατία αποκομίζει οφέλη οικονομικά και πολιτικά.

    Από το αεροδρόμιο της Πάφου ο Πάπας κατευθύνθηκε στον βυζαντινό ναό της Αγίας Κυριακής, που βρίσκεται στον χώρο των ερειπίων της ρωμαϊκής Πάφου, όπου κήρυξαν οι απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας. Εκεί έγινε μια σύντομη τελετή, στην οποία τον Πάπα προσφώνησε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος.

    Υποδεχόμενος τον ποντίφικα στη στήλη του Αποστόλου Παύλου στην Πάφο, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ζήτησε την ενεργό συμπαράσταση του Πάπα στον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός.

    ''Προσβλέπουμε στη βοήθειά σας'', είπε ο αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στον Πάπα, ''για περιφρούρηση και σεβασμό των ιερών μας μνημείων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για κατίσχυση των διαχρονικών αξιών του χριστιανικού μας πνεύματος, αξίες οι οποίες σήμερον καταπατούνται βάναυσα από την Τουρκία, η οποία επιθυμεί να έχει ευρωπαϊκή πορεία''.

    Επίσης, κατήγγειλε την Τουρκία ότι εφάρμοσε στην Κύπρο σχέδιο εθνικού ξεκαθαρίσματος και ''προχωρεί, με την ανοχή της δήθεν 'πολιτισμένης' ανθρωπότητος, στην εφαρμογή των ανοσίων σχεδίων της, που συνίστανται πρώτα στην προσάρτηση των κατεχομένων εδαφών μας και ύστερα ολόκληρης της Κύπρου''.

    ''Εδώ στην Πάφο'', είπε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ''καθιερώνεται πλέον ο Παύλος ως ο απόστολος των εθνών, ο οποίος έμελλε να αναδειχθεί ως ο μεγάλος σπορέας του άρτου της ζωής στη δική σας καθέδρα και σε ολόκληρη την Ευρώπη''.

    "Γι' αυτό και δικαίως θεωρείται η Κύπρος ως η ``Πύλη του Χριστιανισμού της Ευρώπης``", υπογράμμισε .

    Αναφερόμενος στην πορεία της Εκκλησίας της Κύπρου ανά τους αιώνες ο κ. Χρυσόστομος τόνισε:

    "Μέσα σ' αυτήν τη μακροχρόνια διαδρομή της διήλθε από ``συμπληγάδες`` πολλές, έζησε νύκτες ασέληνες, εγνώρισε πολλούς κατακτητές, διήλθε ``δια πυρός και ύδατος``, αλλά, καθοδηγούμενη υπό του Παναγίου Πνεύματος, όχι μόνο επιβίωσε, αλλά και συνεχίζει να δίδει την ορθόδοξη χριστιανική μαρτυρία της, εκπληρώνουσα τη θεήλατη αυτής αποστολή".

    Συνέντευξη Δ.Χριστόφια

    "Ιστορικό γεγονός" για την Κύπρο χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου 16ου στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγες ώρες πριν από την άφιξη στην Κύπρο του Πάπα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τονίζει ότι η επίσκεψη του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας "αναδεικνύει τον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης, η οποία να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει τη χώρα".

    Ο Κύπριος Πρόεδρος δηλώνει ότι με τον Πάπα Βενέδικτο 16ο μοιράζεται ένα "κοινό όραμα για την παγκόσμια ειρήνη και την καταπολέμηση της πείνας, της φτώχιας, τον πανδημιών, του κοινωνικού αποκλεισμούς και της κοινωνικής αδικίας".

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτηρίζει τον Πάπα ως ένα άνθρωπο που στοχάζεται πολύ και τονίζει ότι "είναι γνωστή η ευαισθησία του Ποντίφικα για τα προβλήματα της ανθρωπότητας για τα οποία μιλά με καθαρό λόγο".

    Το πλήρες κείμενο της αποκλειστικής συνέντευξης του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το ακόλουθο:

    -Ποια σημασία αποδίδετε στην επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ'; Εκτιμάτε ότι η επίσκεψη θα συμβάλει στη διεθνή προβολή της Κύπρου και του προβλήματός της;

    -Χωρίς καμιά αμφιβολία η επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ' είναι ιστορικό γεγονός για την Κύπρο. Σημειώνω ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Πάπα στην Κύπρο και αυτό ασφαλώς προσθέτει στην ιστορικότητα της επίσκεψης. Η Κύπρος βρίσκεται σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή την οποία ταλανίζουν διάφορα πολύ σοβαρά πολιτικά προβλήματα και συγκρούσεις, ένα εκ των οποίων είναι το Κυπριακό. Η κατίσχυση της ειρήνης, που είναι πανανθρώπινο ιδανικό, εξυπηρετείται μέσα από τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση διεθνών προβλημάτων, όπως είναι το Κυπριακό. Ο Πάπας Βενέδικτος έρχεται σε μια χώρα που είναι μοιρασμένη, που υποφέρει από την κατοχή μεγάλου μέρους του εδάφους της. Έρχεται σε μια χώρα στην οποία από το 1974 τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες του λαού της παραβιάζονται από την εισβολή και την κατοχή της Τουρκίας. Η επίσκεψη του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναδεικνύει τον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει τη χώρα.

    -Ποια θέματα θα συζητήσετε με τον Ποντίφικα;

    -Με τον Πάπα μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για την Παγκόσμια ειρήνη και την καταπολέμηση της πείνας, της φτώχειας, των πανδημιών, του κοινωνικού αποκλεισμού και της κοινωνικής αδικίας. Είναι φυσιολογικό να μιλήσουμε για την κατάσταση της ανθρωπότητας σήμερα. Θα ενημερώσω ασφαλώς την Αυτού Αγιότητα για το Κυπριακό πρόβλημα και για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για δίκαιη επίλυσή του. Θα συζητήσουμε για το θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέμα για το οποίο ο Ποντίφικας επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στην ατζέντα είναι, επίσης, το θέμα του διαπολιτισμικού διαλόγου καθώς και οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους του Βατικανό.

    -Ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στο διάλογο θρησκειών-πολιτισμών με στόχο την ειρήνη και κατανόηση μεταξύ λαών και ανθρώπων;

    -Η Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Στην περιοχή μας συναντιούνται πολλοί πολιτισμοί και θρησκείες και η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας. Μπορεί σίγουρα να διαδραματίσει και διαδραματίζει ρόλο στο διάλογο ανάμεσα στις θρησκείες και τους πολιτισμούς. Αυτό επιδιώκουμε και γι' αυτό εποικοδομητικά εργαζόμαστε στηριγμένοι στις εξαίρετες σχέσεις που διατηρούμε με τις χώρες της εγγύτερης και ευρύτερης περιοχής. Στόχος μας είναι να μετατραπεί η Ανατολική Μεσόγειος από περιοχή συγκρούσεων σε περιοχή ειρήνης και συνεργασίας. Ο διαπολιτισμικός και διαθρησκευτικός διάλογος, προσφέρει πολλές υπηρεσίες και συμβάλλει έτσι ώστε να επιτευχθούν πολιτικές λύσεις που να διασφαλίσουν την ειρήνη και τη συνεργασία.

    -Έχετε συναντήσει τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ' στο Βατικανό. Ποια είναι η γνώμη σας για την προσωπικότητα και του έργου του ανδρός;

    -Έχω συναντήσει τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ' δύο φορές στο Βατικανό. Μια φορά ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μια ως Πρόεδρος της Βουλής. Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' είναι ένας άνθρωπος που στοχάζεται πολύ, έντονα ενδιαφέρεται και αναπτύσσει δραστηριότητα σε οικουμενικά ζητήματα όπως είναι η ειρήνη, το περιβάλλον, η φτώχεια και η ανάγκη αντιμετώπισής της. Είναι γνωστή η ευαισθησία του Ποντίφικα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα για τα οποία μιλά με καθάριο λόγο.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 June 2010 - 14:30:31 UTC