Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα"
  • [02] Επέστρεψαν οι Έλληνες ακτιβιστές
  • [03] Μπλόκο της ΠΝΟ στο "Zenith"
  • [04] Ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων
  • [05] "Ολοήμερη λειτουργία νοσοκομείων"
  • [06] Επίσκεψη Πάπα στην Κύπρο
  • [07] Πανεργατικό συλλαλητήριο
  • [08] Εξεταστική Επιτροπή Siemens
  • [09] Η ανάπτυξη στην ΕΕ
  • [10] Συνεχίζει το Rachel Corrie

  • [01] "Να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα"

    Αντιπαράθεση σε χαμηλούς τόνους, σημειώθηκε στη Βουλή ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με τον Γιώργο Παπανδρέου να εστιάζει στα θέματα της διαφάνειας και τον Αντώνη Σαμαρά να επικεντρώνεται στην οικονομία.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη θεσμικών αλλαγών και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να συμβάλει με συγκεκριμένες προτάσεις στην ανατροπή ενός πολιτικού συστήματος που οδήγησε το έθνος στη πιο κρίσιμη στιγμή του, όπως είπε, διαφορετικά, «οι πολίτες θα μας πάρουν με τις πέτρες».

    «Βοηθήστε να ξεκαθαρίσουν οι τεράστιες πληγές που μας γυρίζουν πίσω. Είναι εθνική ευθύνη όλων. Μην ακολουθήσετε τη μικροκομματική πολιτική του προκατόχου σας. Εγώ είχα πει και το επαναλαμβάνω και σήμερα. Αν δεν περάσει το αίσθημα δικαίου και της ευνομίας θα μας πάρουν με τις πέτρες. Απαιτώ τη συμβολή όλων και τις δικές σας προτάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    «Ήταν και είναι απαίτηση μας η διαφάνεια παντού με κανόνες λογοδοσίας, χτύπημα της διαφθοράς, να διερευνηθούν σε βάθος όλες οι μεγάλες υποθέσεις κακοδιαχείρισης» είπε ο πρωθυπουργός αναφέροντας μεταξύ άλλων τις υποθέσεις των ομολόγων και της Ζήμενς.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι ο μεγάλος εχθρός του τόπου είναι η ανεργία και ότι σε λίγες μέρες το κόμμα του θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τα ζητήματα της οικονομίας χωρίς κομπορρημοσύνη και χαρακτήρισε λάθος να προσπαθούμε να ρίχνουμε τις ευθύνες στο χθες.

    Αφορμή της αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών, ήταν η επίκαιρη ερώτηση του κ. Σαμαρά σχετικά με την αλλαγή του διακανονισμού των συναλλαγών των ελληνικών ομολόγων, (Τ+10), αμέσως μετά τις εκλογές.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για «λάθος σοβαρό και ασυγχώρητο» που αποδεικνύει, όπως είπε, ότι η κυβέρνηση δεν ήξερε τι έκανε και δεν καταλάβαινε καθώς επί μήνες, ενώ η χώρα μας ήταν στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, το ίδιο διάστημα διευρύνθηκαν τα περιθώρια κερδοσκοπίας χωρίς να ελέγχονται.

    «Μόνοι μας παραλείψαμε να ελέγξουμε τους κερδοσκόπους ενώ εμείς οι ίδιοι ήμασταν τα κυρίως θύματα της κερδοσκοπίας. Αυτό το λάθος δεν έχει εξήγηση. Τουλάχιστο ας το παραδεχτείτε. Όπως βλέπετε εξαντλούμε την καλοπιστία μας απέναντι σας. Λάθος σάς καταλογίζουμε όχι πρόθεση. Εσείς ξεκινήσατε να λέτε άλλα θέματα, σαν να υπάρχει μύγα που σας μυγιάζει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ Σαμαράς.

    Ταυτόχρονα, επέκρινε την κυβέρνηση ότι απαντά με καθυστέρηση 45 ημερών σε ένα θέμα ζήτημα για το οποίο έχουν γίνει κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Όπως υποστήριξε ο κ Σαμαράς με το σύστημα «Τ+10», τόσο οι διεθνείς οργανισμοί όσο και οι διεθνείς οικονομολόγοι τονίζουν επίμονα την ανάγκη αυστηρής τήρησης εποπτείας των καθορισμένων προθεσμιών διακανονισμού ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να υπάρξουν ακάλυπτες θέσεις και να διασφαλιστεί συστηματική σταθερότητα στις αγορές.

    Ανταπαντώντας, ο κ. Παπανδρέου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του θεσμικού πλαισίου σε ότι αφορά την λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των συναλλαγών και ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να καταθέσει τις δικές του προτάσεις ενώ συμφώνησε ότι η ανεργία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας τονίζοντας ότι για τη κυβέρνηση είναι στις άμεσες προτεραιότητες της.

    «Χαίρομαι που θέλετε να είστε εποικοδομητικός. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί σε άλλα κρίσιμα ζητήματα για τον τόπο, όπως τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε, δεν το κάνατε. Θα ήταν πολύ σημαντική η συμβολή της ΝΔ για το έθνος αν τα είχατε στηρίξει και να δώσουμε στον ελληνικό λαό ένα αίσθημα συμπαγούς προσπάθειας. Χαίρομαι επίσης που οι βουλευτές σήμερα παίρνουν μέτρα και πρωτοβουλία για τη διαφάνεια γιατί επί ημερών σας υιοθετήθηκε ένα σύστημα χαλάρωσης των θεσμών», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, με αφορμή την ερώτηση του κ. Σαμαρά (αλλά και των δέκα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ), ζήτησε να προσέλθει ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος και να δώσει εξηγήσεις στην Επιτροπή Θεσμών Διαφάνειας της Βουλής.

    Οι δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τη Βάσω Παπανδρέου, ζητούσαν με ερώτησή τους διευκρινίσεις σχετικά με την αλλαγή των διαδικασιών διακανονισμού των συναλλαγών επί των ελληνικών ομολόγων.

    Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Αλ.Τσίπρα

    Η κυβέρνηση έχει κάνει κινήσεις προς την κατεύθυνση του ελέγχου της αγοράς και θα κάνει και άλλες στο μέλλον. Χωρίς ωστόσο ισχυρό καταναλωτικό κίνημα και με τη χώρα στην επιτήρηση, κληρονομιά της Νέας Δημοκρατίας, οι υπουργοί δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ακρίβειας - ανέφερε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για τις «ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις» που παρατηρούνται.

    «Τι κάναμε τους οκτώ μήνες που είμαστε κυβέρνηση; Είναι πολύ βασικό να λειτουργήσει το παρατηρητήριο τιμών, επιτρέποντας στον καταναλωτή να παρακολουθεί σούπερ μάρκετ και αγορές. Δεύτερον οι αγορανομικοί έλεγχοι με τα πρόστιμα. Οι Περιφέρειες θα πρέπει να έχουν ισχυρές ελεγκτικές αρχές και εποπτεία - ακόμα και στις λαχαναγορές. Έχουμε προωθήσει αγορανομικές διατάξεις όπως π.χ. στα φάρμακα, όπου επιτυγχάνεται για τα ταμεία, όφελος 140 εκ. ευρώ μηνιαίως. Παγώσαμε τα δίδακτρα στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, δώσαμε εντολή, για πρώτη φορά, υποβολής φακέλων τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών συναλλαγών. Θέλουμε μια ανεξάρτητη και ισχυρή Επιτροπή Ανταγωνισμού για να τελειώνουμε με τους κουμπάρους» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της απάντησής του σε περιγραφή της κατάστασης στην αγορά.

    «Είστε πρωθυπουργός οκτώ μήνες και δεν αρκούν οι διαπιστώσεις. Βεβαίως θα πρέπει να υπάρξει οργάνωση του καταναλωτικού κινήματος, αλλά υπάρχει και μία κυβέρνηση που αναλώνει πολλά για την επικοινωνία και λίγα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων» απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως ενώ οι μισθοί μειώνονται, αλλά "οι τιμές τραβάν την ανηφόρα, κυρίως στα είδη λαϊκής κατανάλωσης", ανέφερε πως σύμφωνα με έρευνα της νομαρχίας Πειραιά, οι τιμές των εισαγόμενων εκτοξεύονται από 180% έως 450% και αναρωτήθηκε ποιος θα ελέγξει αυτήν την αισχροκέρδεια. «Όταν το καταναλωτικό κίνημα είπε «"εν πληρώνουμε", καταστήσατε την άρνηση φορολογικό αδίκημα. Θα κάνετε το ίδιο για την προστασία των καταναλωτών και για τον έλεγχο των τιμών;», είπε ο κ. Τσίπρας.

    «ΕΒρήκαμε μια κατάσταση με τη χώρα σε επιτήρηση - γι' αυτό οι αγορές είχαν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν» ανταπάντησε ο πρωθυπουργός.

    «Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε, αλλά πρέπει να βρούμε το πρόβλημα. Τα συμφέροντα είναι πολλά και παντού και είναι και μέσα στο κράτος, τις λειτουργίες του. Έχουμε τεράστια περιουσία που θέλουμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος του λαού με τρόπο διαφανή. Αυτά όμως, απαιτούν ανατροπές που δεν εξυπηρετούνται με γενικόλογο επαναστατικό λόγο. Στη μάχη αυτή δεν περιμέναμε μηδέν κριτική, αλλά να συμβάλλετε. Περιμένετε από 15 υπουργούς να λύσουν τα προβλήματα της κοινωνίας αν δεν υπάρχει ένα ισχυρό καταναλωτικό κίνημα;»

    «Φύγετε από τις εύκολες επαναστατικές κουβέντες και ελάτε στην πραγματική μάχη που δίνει αυτή η κυβέρνηση - και θα τα καταφέρει» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

    Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση Γ.Καρατζαφέρη

    Μέτρα για την πάταξη του παραεμπορίου εξήγγειλε από την Βουλή, ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη.

    Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα χρονίζον και μεγάλο θέμα, το οποίο βλάπτει τα έσοδα του κράτους, επηρεάζει την νόμιμη ιδιωτική επιχειρηματικότητα, αφορά τους ίδιους τους καταναλωτές, την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων, ενώ δημιουργεί προβλήματα σε πολλούς επαγγελματίες αφού στο χώρο αυτό αναπτύσσονται και άλλες παράνομες δραστηριότητες (λαθρεμπόριο, παραβίαση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία κ.α.)

    Παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες είναι κι αυτό ένα μέρος της μεγάλης μάχης που δίνει η κυβέρνηση για την διαφάνεια και την ευνομία, σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον με κατασταλτικά μέτρα, αλλά απαιτείται συλλογική δραστηριοποίηση και συντονισμένη συνεργασία σε βάθος χρόνου, όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Για αυτό τον λόγο θεσμοθετούνται κοινές δράσεις και ενεργειών από όλους τους φορείς (ΟΤΑ και υπουργεία).

    Ο κ. Παπανδρέου απέδωσε το μέγεθος του προβλήματος και στην γραφειοκρατία, στις πολλαπλές αρμοδιότητες και οι οποίες δημιουργούν ένα περίπλοκο κομμάτι για να τονίσει ότι ο Καλλικράτης θα παίζει σημαντικό ρόλο στο να σπάσει η γραφειοκρατία.

    Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Καρατζαφέρης έκανε λόγο για αύξηση του παραεμπορίου, γεγονός που αφαιρεί έσοδα τα οποία φθάνουν σε 4 δισ. από τον απωλεσθέντα ΦΠΑ, «την μισή δηλαδή δόση του Μαΐου από τα χρήματα που πήραμε». Είπε πως υπάρχουν 17.000 μικροπωλητές οι οποίοι πλήττουν ακριβώς τον αντίστοιχο αριθμό μαγαζιών, συμπληρώνοντας ότι «χάσαμε τη βιομηχανία από λάθη των δύο μεγάλων κομμάτων και κινδυνεύουμε να χάσουμε και το εμπόριο». Πρόσθεσε πως όσο πτωχεύει ο ελληνικός λαός καταφεύγει στο παραεμπόριο. Ως αποτέλεσμα ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι είναι ο αφανισμός 12 κλάδων, λόγω της εισαγωγής από την Κίνα υποδημάτων, ρούχων κι άλλων προϊόντων - "μαϊμού". Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να «κάνετε ότι έκανε ο Τζουλιάνι, που κατέστρεφε το παράνομο προϊόν», αναφέροντας πως αν δεν πατάξουμε το φαινόμενο έχουμε διαρροή 12 δισ. Πρότεινε επίσης όποιος εξάγει χρήματα στο εξωτερικό να είναι φορολογικώς ενήμερος. «Υπάρχουν τρόποι αρκεί να συνοδεύονται από βούληση και θέληση» κατέληξε.

    [02] Επέστρεψαν οι Έλληνες ακτιβιστές

    Τη βαθειά του ικανοποίηση για την επιστροφή από το Ισραήλ, όλων των Ελλήνων πολιτών, που είχαν κρατηθεί μετά την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση, εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής, καταδικάζοντας παράλληλα τις πράξεις βίας από την πλευρά του Ισράηλ. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών ήταν το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, η οποία εργάστηκε σε αυτή την κατεύθυνση.

    Στο μεταξύ, συμβολική κατάληψη πραγματοποίησαν το μεσημέρι περίπου 40 άτομα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, στα γραφεία της ισραηλινής εταιρίας κατασκευής αρδευτικών συστημάτων NETAFIM, στην οδό Αραχώβης 23, στα Εξάρχεια.

    Οι καταληψίες εισέβαλαν στο κτίριο ενημερώνοντας τους υπαλλήλους, ότι επρόκειτο να παραμείνουν συμβολικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση του ισραηλινού στρατού στα πλοία της διεθνούς αποστολής στη Γάζα και ανέβηκαν στον πρώτο όροφο όπου ανήρτησαν πανό, φωνάζοντας ταυτόχρονα συνθήματα. Επίσης, μοίρασαν ανακοίνωση με τις θέσεις τους σε διερχόμενους.

    Η κατάληψη ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και έληξε λίγο πριν τις 2 μμ.

    Χθες το πρωί, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας και εκπρόσωποι των κομμάτων συναντήθηκαν με τους Ελληνες που επέστρεψαν από το Ισραήλ με ειδική πτήση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

    Όπως ανέφερε σχετικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, "για την ελληνική κυβέρνηση είναι θέση αρχής, πως οποιαδήποτε δραστηριότητα Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης εφόσον είναι σύννομη, πρέπει να είναι και ελεύθερη". Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε εξάλλου πως η χώρα μας καταδίκασε κατηγορηματικά την ισραηλινή επίθεση στην αποστολή "τόσο λεκτικά όσο και έμπρακτα, μέσω της αναβολής της επίσκεψης του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας του Ισραήλ και της διακοπής της κοινής άσκησης που βρισκόταν σε εξέλιξη. Γνώμονας όλων των ενεργειών μας ήταν η ασφάλεια των συμπολιτών μας και ο ταχύτερος επαναπατρισμός τους" τόνισε σχετικά.

    Ο κ. Γρ. Δελαβέκουρας υπενθύμισε επίσης, πως για να ικανοποιηθούν αυτοί οι στόχοι, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας, ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών και ο έλληνας πρέσβης στο Ισραήλ προέβησαν σε αλλεπάλληλα διαβήματα προς τις Ισραηλινές αρχές, ενώ ταυτόχρονα ο έλληνας πρωθυπουργός ήρθε σε επαφή με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό της Τουρκίας και τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ. Την επόμενη βδομάδα εξάλλου, είπε ο κ. Δελαβέκουρας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας θα συναντηθεί με τους άραβες πρέσβεις που υπηρετούν στην Ελλάδα και τον πρέσβη του Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, τέλος, στην επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο Χριστόφια συμφώνησαν στην ανάληψη μιας κοινής προσπάθειας για την αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις για το ίδιο θέμα (της ελληνικής αποστολής στη Γάζα) ανέφερε ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών "παρακολουθούσε εδώ και μήνες τη διοργάνωση της αποστολής και ήταν σε επαφή τόσο με τους έλληνες διοργανωτές όσο και με τις αρχές του Ισραήλ", δεδομένου ότι το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι θα παρεμποδίσει την προσπέλαση της ανθρωπιστικής αποστολής στη Γάζα. "Είχαμε επισημάνει τους κινδύνους στους έλληνες διοργανωτές" σημείωσε ο κ. Δελαβέκουρας διευκρινίζοντας περαιτέρω ότι η Αθήνα "δεν ήταν σε επιχειρησιακό συντονισμό με το Ισραήλ, ήταν σε πολιτική επαφή με τις ισραηλινές αρχές".

    Ως προς το θέμα της "κακομεταχείρισης" που κατά δήλωσή τους υπέστησαν έλληνες που κρατήθηκαν στο Ισραήλ, ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε ότι η Ομάδα Χειρισμού Κρίσεων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επικοινωνεί με όλους τους Έλληνες της αποστολής για να καταγράψει τις μαρτυρίες τους και τις καταγγελίες τους, τόσο για το θέμα της "κακομεταχείρισης" όσο και για ενδεχόμενη απώλεια αντικειμένων. Το υλικό από αυτή την καταγραφή θα χρησιμοποιηθεί εν συνεχεία στις διαβουλεύσεις που θα έχει η Αθήνα με την Ισραηλινή κυβέρνηση.

    Αναφορικά με το πολιτικό θέμα που σχετίζεται με το επεισόδιο, ο κ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε πως η Αθήνα "θέλει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για να διασωθεί η ειρηνευτική διαδικασία. Σίγουρα το πρόσφατο επεισόδιο επιβαρύνει αυτή τη διαδικασία, δεν θα πρέπει όμως αυτή να διακοπεί. Διότι το τεράστιο διακύβευμα είναι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή και δεν προσφέρει λύση ούτε η βία, ούτε η επικοινωνιακή προβολή της βίας".

    Για την "επόμενη μέρα" εξάλλου, ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε την προσπάθεια που συμφώνησαν να συνεχίσουν Ελλάδα και Κύπρος για τη διεύρυνση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, ενώ επίσης σημείωσε πως η Αθήνα υποστηρίζει την "πλήρη, ανεξάρτητη διερεύνηση των συνθηκών του επεισοδίου" - ένα αίτημα που έχει υποβληθεί τόσο από την ΕΕ όσο και από το Συμβούλιο Ασφαλείας και η ικανοποίηση του οποίου "είναι εξάλλου και προς το συμφέρον του Ισραήλ".

    Σε ό,τι αφορά τα πραγματικά περιστατικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε ότι "οι Έλληνες πολίτες βρίσκονταν στα διεθνή ύδατα όταν έγινε η στρατιωτική επιχείρηση από τις Ισραηλινές δυνάμεις", ενώ ανέφερε ακόμη πως η ελληνική πρεσβεία είχε φέρει σε επαφή τους έλληνες της αποστολής με δικηγόρο για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

    [03] Μπλόκο της ΠΝΟ στο "Zenith"

    Νέα κινητοποίηση, αποκλειστικά και μόνο για το κρουαζιερόπλοιο "Zenith" θα πραγματοποιήσει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) την προσεχή Δευτέρα 7 Ιουνίου.

    Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ αναφέρει:

    "Η Διοίκηση της ΠΝΟ κατά τη σημερινή της συνεδρίαση εξέτασε τις εξελίξεις που υπάρχουν αναφορικά με το θέμα του υπό σημαία Μάλτας κρουαζιερόπλοιου "Zenith" και κατέληξε στην απόφαση να προχωρήσει στην ανάληψη συνδικαλιστικής δράσης σε βάρος του πλοίου, την προσεχή Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010 κατά τον κατάπλου του στο λιμάνι του Πειραιά. Και αυτή η κινητοποίησή μας αποτελεί συνέχεια προηγούμενων κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας για την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτεργατών, με πρώτο και κορυφαίο την διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους".

    Πειραιάς: Διέκοψαν τον αποκλεισμό

    Κανονικά λειτουργεί το λιμάνι του Πειραιά αφού οι ιδιοκτήτες των μηχανότρατων και του γρι γρι που το είχαν αποκλείσει διέκοψαν τον αποκλεισμό.

    Τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά, ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν εφτά δρομολόγια επιβατηγών πλοίων και δεν απέπλευσαν στην ώρα τους τέσσερα κρουαζιερόπλοια. Δεν έγιναν επίσης επτά δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό την Τετάρτη.

    [04] Ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

    Προσκλητήριο σε ξένους και εγχώριους επενδυτές απηύθυνε η κυβέρνηση, μέσω ενός προγράμματος μετοχοποιήσεων, αποκρατικοποιήσεων, συμβάσεων παραχώρησης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και επιθυμώντας, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο, να εισπράξει 3 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ανακοίνωσαν ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του αποθέματος πλούτου της χώρας, με στόχο την οικονομική αναδιάρθρωση και ανάπτυξη, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης.

    Ο φάκελος των περιουσιακών στοιχείων που διατίθενται στους επενδυτές επικεντρώνεται στους τομείς των μεταφορών (ΟΣΕ, λιμάνια, αεροδρόμια) της ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ), της ενέργειας (ΔΕΗ-ΔΕΣΠΑ, ΕΛΠΕ) των τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ), των τυχερών παιγνίων (ΟΠΑΠ, Καζίνο, ΟΔΙΕ) και των ακινήτων (ΚΕΔ, ΕΤΑ, Ολυμπιακά Ακίνητα, ακίνητα ΟΣΕ). Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν θα προβλέπουν, κατά περίπτωση, συμβάσεις, παραχώρησης, είσοδο στρατηγικού επενδυτή, μετοχοποίηση μέσω Χρηματιστηρίου, δημιουργία εταιρειών συμμετοχών, αλλά και πλήρη ιδιωτικοποίηση. Για το τρέχον έτος, πρώτα στον κατάλογο είναι ο ΟΣΕ και τα τυχερά παίγνια, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις θα εξετάζονται ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

    Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι "στόχος δεν είναι να πουλήσουμε κοψοχρονιά, ούτε να προχωρήσουμε στην εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας". Ερωτώμενος ειδικά για τις τράπεζες, ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν κάποιες ανακοινώσεις και χαρακτήρισε ιδιαίτερα δύσκολες τις συνθήκες για κάποιο εγχείρημα. Απηύθυνε δε εκ νέου σύσταση στο πιστωτικό σύστημα της χώρας "δει την επόμενη ημέρα στρατηγικά". Σε άλλες ερωτήσεις, είπε:

  • Για τον ΟΤΕ: "Είναι προφανές ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή διοίκησης είτε στη γενική συνέλευση, είτε πιο μετά". Το Δημόσιο θα συζητήσει με τη νέα διοίκηση για πιθανή νέα διάθεση πακέτου μετοχών στη D. T.

  • Για τον ΟΠΑΠ: Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόθεση για μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου. Σε μερικές εβδομάδες θα δοθεί προς διαβούλευση ένα σχέδιο νόμου των υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού, που θα προβλέπει, τη ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών, τη συμμόρφωση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τη δυνατότητα διάθεσης νέων αδειών, τη ρύθμιση του ιντερνετικού στοιχήματος και την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του ΟΠΑΠ (π.χ. ξυστό, διαδικτυακό στοίχημα, κ.λπ.).

  • Για τα ακίνητα του Δημοσίου: Συγκεντρώνονται στο υπουργείο Οικονομικών για αξιοποίηση, ενώ προτεραιότητα της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου είναι το ξεκαθάρισμα του νομικού καθεστώτος των ακινήτων (π.χ. καταπατημένα, αυθαίρετα, κ.λπ.).

  • Στη ΔΕΗ και τη ΔΕΣΦΑ: Το Δημόσιο διατηρεί το 51% στις εταιρίες.

    Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου:

    Στον ΟΣΕ, όπου το Δημόσιο κατέχει το 100% σε όλες τις εταιρίες του ομίλου, ενώ οι ετήσιες ζημιές είναι σχεδόν 1 δις. ευρώ και το χρέος προσεγγίζει τα 10 δις. ευρώ, εντός του Ιουνίου θα δημοσιοποιηθεί το σχέδιο νόμου, που θα προβλέπει: Την πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε στρατηγικό επενδυτή και την εκχώρηση του μάνατζμεντ, το κλείσιμο των ζημιογόνων δρομολογίων, τον εξορθολογισμό στη στελέχωση του προσωπικού, τον καθορισμό διεταιρικών συμβάσεων με όρους αγοράς για προμήθειες και συντήρηση, την εισφορά σταθμών και εμπορικών ακινήτων σε εταιρία ειδικού σκοπού και ανάπτυξη μέσω συμβάσεων παραχώρησης και τις συμβάσεις παραχώρησης Εμπορευματικών Κέντρων Θριασίου Πεδίου και Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι θα είναι εφικτός, εάν χρειασθεί, και ο διαχωρισμός των επιβατικών και των εμπορευματικών μεταφορών. Παράλληλα, θα εκπονηθούν νέα οργανογράμματα, με βάση τα οποία θα κληθούν σε αξιολόγηση όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ. Για όσους δεν θα ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες, θα δοθεί η δυνατότητα μετάταξης σε άλλες θέσεις του Δημοσίου.

    Για τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ (το Δημόσιο κατέχει το 74% σε κάθε έναν Οργανισμό) και τα 10 περιφερειακά λιμάνια (το Δημόσιο κατέχει το 100%), στόχος είναι η δημιουργία μιας ή περισσοτέρων διευρυμένων εταιρικών οντοτήτων, στις οποίες θα περιέλθουν οι οργανισμοί λιμένων της χώρας. Στη συνέχεια θα προωθηθεί η ανάπτυξη υπηρεσιών λιμένων σε συνεργασία με στρατηγικούς εταίρους, και η είσοδος των εταιρικών οντοτήτων στο Χρηματιστήριο, με διατήρηση τουλάχιστον του 51% από το Δημόσιο.

    Στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, θα γίνει χρονική επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, με ενδεχόμενη εισφορά της συμμετοχής του Δημοσίου σε εταιρία συμμετοχών ή και στο Χρηματιστήριο. Στα περιφερειακά αεροδρόμια, όπου το Δημόσιο ελέγχει το 100% χωρίς εταιρική δομή, θα γίνουν συμβάσεις παραχώρησης των δικαιωμάτων διαχείρισης των επί μέρους ή ομάδων με στρατηγικούς επενδυτές, θα ιδρυθούν εταιρία ή εταιρίες, όπου το Δημόσιο θα εισφέρει τα αντίστοιχα δικαιώματα διαχείρισης αεροδρομίων και θα εισαχθούν οι εταιρίες αυτές στο Χρηματιστήριο. Στο τέλος Οκτωβρίου αναμένονται οι προτάσεις των ενδιαφερομένων φορέων για το Καστέλι στην Κρήτη, ενώ για το 2011 θα αρχίσει η επέκταση του μετρό, με νέα γραμμή που θα καλύπτει κυκλικά την Αθήνα.

    Στην ΕΥΑΘ (το Δημόσιο κατέχει το 74%) θα διατεθεί το 23%, ενώ στην ΕΥΔΑΠ (το Δημόσιο κατέχει το 61%) θα γίνει περαιτέρω διαχωρισμός του δικτύου και θα πωληθεί το 10%. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί η εταιρία συμμετοχών "Ελληνικά Ύδατα Α.Ε.", η οποία θα περιλαμβάνει την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τις επαρχιακές εταιρίες.

    Στα ΕΛΤΑ (το Δημόσιο ελέγχει το 90% και το υπόλοιπο 10% ανήκει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) θα πωληθεί το 39%, ώστε να διατηρηθεί πλειοψηφία του 51%. Στον ΟΤΕ θα διατηρηθεί η υφιστάμενη στρατηγική συμμετοχή, ενώ στο φάσμα συχνοτήτων θα γίνει μελέτη συμβάσεων παραχώρησης.

    Στη ΔΕΠΑ (το Δημόσιο κατέχει το 65% και υπάρχει option της ΔΕΗ για το 30%), θα γίνει εκτίμηση της αξίας του option, ενώ κατεύθυνση είναι ο διαχωρισμός ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ, με τη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου και της διαχείρισης. Στη ΔΕΗ (το Δημόσιο κατέχει το 51%) θα διατηρηθεί η πλειοψηφία του Δημοσίου στο ΔΕΣΜΗΕ, θα γίνουν θεσμικές παρεμβάσεις για το άνοιγμα της χονδρικής και λιανικής αγοράς ενέργειας και θα υλοποιηθεί το 3ο ενεργειακό πακέτο. Στα ΕΛΠΕ θα διατηρηθεί η υφιστάμενη στρατηγική συμμετοχή.

    Στα Καζίνα θα υπάρξει πλήρης πώληση των συμμετοχών της ΕΤΑ.

    Για την ΚΕΔ, την ΕΤΑ και τα ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ, θα υπάρξει συγχώνευση των εταιριών και στη νέα εταιρία θα μπορούν να παραχωρηθούν και ακίνητα που διαχειρίζονται τα υπουργεία. Παράλληλα, θα γίνει αξιοποίηση μέσω συμβάσεων παραχώρησης (βάσει του ν. 3049/2002) και διαχείριση του χαρτοφυλακίου με εταιρίες συμμετοχών, με ενδεχόμενη εισαγωγή τους στο ΧΑ. Προϋπόθεση είναι να γίνει ειδικός νόμος κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Ακινήτων.

    Στα ΞΕΝΙΑ, θα υπάρξει πώληση μεμονωμένων ξενοδοχείων ή δημιουργία επενδυτικού σχήματος, στο οποίο θα δοθούν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης όλων των Ξενία και αξιοποίηση με συμβάσεις παραχώρησης. Εξετάζεται η εισαγωγή της εταιρίας στο ΧΑ, με διακράτηση από το Δημόσιο του 51% ή του 34%. Στα Τουριστικά Ακίνητα, θα δημιουργηθούν χαρτοφυλάκια "υψηλής ποιότητας" και θα δοθούν σε εταιρίες ανάπτυξης με συμβάσεις παραχώρησης, με την ενδεχόμενη εισαγωγή της εταιρίας στο ΧΑ και τη διακράτηση από το Δημόσιο του 51% ή του 34%. Τέλος, θα υπάρξουν ειδικοί φορείς για την αξιοποίηση των σημαντικών περιουσιακών στοιχείων (Ελληνικό, Τατόι).

    Η κυβέρνηση θεωρεί τις συμβάσεις παραχώρησης ως αποτελεσματικό εργαλείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας (π.χ. υποδομές, ακίνητα) και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται η Αττική Οδός, το Ρίο- Αντίρριο και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Νέες συμβάσεις παραχώρησης θα υπάρξουν για την Εγνατία, τους νέους αυτοκινητόδρομους στην Αττική, τους οδικούς άξονες της Κρήτης και τα εμπορευματικά κέντρα του ΟΣΕ (Θριάσιο, Θεσσαλονίκη).

    Τέλος, το Δημόσιο θα δώσει δημιουργήσει μια εταιρία συμμετοχών με ένα "καλάθι" πλειοψηφικών ή μη συμμετοχών του, προκειμένου να υπάρξουν άμεσα έσοδα από το Χρηματιστήριο με την είσοδο της εταιρίας στο ΧΑ. Στην εταιρία θα μπορούν να δοθούν και μετοχές μη εισηγμένων επιχειρήσεων, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να εισαχθούν άμεσα στο ΧΑ. Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι στο "καλάθι" αυτό μπορούν να μπουν και οι συμμετοχές του Δημοσίου στον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ.

    [05] "Ολοήμερη λειτουργία νοσοκομείων"

    Σε ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων προχωρά το Υπουργείο Υγείας βάσει νέου σχεδίου νόμου, που έχει καταρτίσει.

    «Τα νοσοκομεία θα λειτουργούν καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε πρώτη φάση με τους μόνιμους γιατρούς, οι οποίοι θα αμείβονται με υπερωρίες, ώστε με τον τρόπο αυτό να μπορούν να αυξήσουν και το εισόδημά τους», τόνισε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Σημείωσε, δε, πως θα υπάρχει αυστηρότατη εποπτεία των γιατρών σε ό,τι αφορά τα ωράρια εργασίας, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει πώς θα γίνει αυτό.

    Η υπουργός, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, είπε ότι θα είναι σε θέση να παρουσιάσει το νέο σχέδιο νόμου στους δημοσιογράφους σε δέκα μέρες από σήμερα. Για την πρωτοβάθμια φροντίδα, στην οποία δίνεται μεγάλη έμφαση, ανακοίνωσε ότι οι μονάδες του ΙΚΑ εντάσσονται στο ΕΣΥ.

    Θεσμοθετείται, επίσης, ειδικό Γραφείο του Πολίτη σε κάθε νοσοκομείο με την εποπτεία του διοικητή, στο οποίο θα καταγράφονται παράπονα και καταγγελίες όσων δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι από τη συμπεριφορά και τις υπηρεσίες Υγείας, που τους παρείχε το ΕΣΥ. Το συγκεκριμένο γραφείο θα συγκεντρώνει τις παρατηρήσεις αυτές, θα τις περνάει στο Υπουργείο και η υπουργός θα τις ανακοινώνει με τη μορφή στατιστικής μελέτης στη Βουλή.

    Επιπλέον, δίνεται οκτάμηνη διωρία στους καθηγητές Ιατρικής, που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

    Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο προωθείται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με οδηγίες, που θα δοθούν από τον ΕΟΦ.

    Η υπουργός τόνισε επίσης ότι στις 30 Ιουλίου λήγει η διωρία και πως «είναι τελεσίδικη» για τις ιδιωτικές κλινικές άνω των εξήντα κλινών, οι οποίες θα πρέπει να έχουν το δικό τους φαρμακείο. Αν αυτό δεν συμβεί, θα πάψουν να συνεργάζονται με τα ταμεία.

    Σύμφωνα με τις βασικές αρχές του νέου σχεδίου νόμου ενοποιείται ένα σημαντικό κομμάτι από τις εκατό δομές της πρόνοιας, που στο εξής θα εποπτεύονται από έναν ενιαίο φορέα, στον οποίον θα δίνουν αναφορά ανεξάρτητα από το σε ποιο σημείο της χώρας βρίσκονται και λειτουργούν.

    Ο δεκάλογος στον οποίο βασίζεται το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει τα εξής:

  • Επίτευξη εθνικού σχεδίου για την πρόληψη και την προαγωγή της Υγείας.

  • Προσβασιμότητα σε όλους στο ΕΣΥ, ώστε να εκλείψουν οι κοινωνικές ανισότητες, αλλά και οι ασθενείς της περιφέρειας να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες Υγείας.

  • Βελτίωση της διοικητικής αποτελεσματικότητας του συστήματος με αναβάθμιση των δομών και του εξοπλισμού, ώστε να υπάρχει καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς.

  • Ορθολογική κατανομή και διαχείριση των πόρων του ΕΣΥ με διαφάνεια και ελέγχους παντού.

  • Αναβάθμιση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού με κίνητρα, αξιοκρατία και επανεκπαίδευση.

  • Νέα αρχιτεκτονική των δομών Υγείας, σύμφωνα με τον νέο υγειονομικό χάρτη, που προκύπτει από το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

  • Ολοκλήρωση του ΕΣΥ με ανάπτυξη και έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.

  • Καθιέρωση και άσκηση αποτελεσματικών ελέγχων στην παροχή δημοσίων και ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας.

  • Θεσμοθέτηση διαδικασιών κοινωνικής λογοδοσίας, όπως το Γραφείο του Πολίτη.

  • Ενδυνάμωση του εθελόντισμού για την Υγεία και την Πρόνοια.

    Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, ο στόχος είναι να δημιουργηθεί σε κάθε νοσοκομείο, ή προνοιακό κέντρο, μητρώο εθελοντών, το οποίο θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες, ώστε ο εθελοντισμός να φανεί στην πράξη, αλλά και να περιοριστούν οι πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κάποιες από τις οποίες, όπως εκτιμούν φορείς στο υπουργείο Υγείας, δεν παρήγαγαν έργο.

    [06] Επίσκεψη Πάπα στην Κύπρο

    Τη "σφραγίδα" της Πάφου θα έχουν οι πρώτες εικόνες από την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο, τις οποίες θα μεταδώσουν σήμερα σε όλο τον κόσμο τα μεγάλα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και οι τηλεοπτικοί οργανισμοί.

    Ο Πάπας επέλεξε για την άφιξη του την Πάφο, γιατί συνδέεται με το πρώτο ιεραποστολικό ταξίδι το 45 μΧ του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, ο οποίος μαζί με τον κυπριακής καταγωγής Απόστολο Βαρνάβα και τον νεαρό τότε Ευαγγελιστή Μάρκο, αποβιβάστηκαν στη Σαλαμίνα και διέσχισαν ολόκληρη την Κύπρο κηρύσσοντας το σωτήριο μήνυμα της νέας θρησκείας. Στην Πάφο προσηλύτισαν στον χριστιανισμό και τον ανθύπατο Σέργιο Παύλο, ο οποίος κατέστη ο πρώτος υψηλόβαθμος Ρωμαίος αξιωματούχος, που ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.

    Λόγω της συνεχιζόμενης διαίρεσης της Κύπρου ο Πάπας, αν και το επιθυμούσε, δεν θα μεταβεί στην Σαλαμίνα, όπου βρίσκεται ο τάφος και η Μονή του ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου Αποστόλου Βαρνάβα, όπως και στον κατεχόμενο Κορμακίτη, παρά την θερμή πρόσκληση των Καθολικών Μαρωνιτών που ζουν εκεί.

    Κι αυτό, όπως μας εξήγησε έγκυρη πηγή της Αγίας Έδρα για να μη βρεθεί αντιμέτωπος με οποιαδήποτε απαίτηση συνάντησης με τον Ντερβίς Έρογλου με την ιδιότητα του "προέδρου" της ούτω καλούμενης "ΤΔΒΚ". Ο Πάπας δεν θα έκανε κάποια ενέργεια, "που θα μπορούσε να εκληφθεί ως άμεση ή έμμεση αναγνώριση του καθεστώτος", επεσήμανε η ίδια πηγή.

    Το αεροσκάφος, που θα μεταφέρει τον Πάπα στην Κύπρο, προβλέπεται να προσγειωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Πάφου στις 14:00. Θα τον υποδεχθούν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η σύζυγός του Έλση, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας. Στην τελετή υποδοχής θα καλωσορίσει ο Πρόεδρος και θα ανταπαντήσει ο Πάπας Βενέδικτος.

    Συνέντευξη Δ.Χριστόφια

    "Ιστορικό γεγονός" για την Κύπρο χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου 16ου στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγες ώρες πριν από την άφιξη στην Κύπρο του Πάπα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τονίζει ότι η επίσκεψη του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας "αναδεικνύει τον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης, η οποία να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει τη χώρα".

    Ο Κύπριος Πρόεδρος δηλώνει ότι με τον Πάπα Βενέδικτο 16ο μοιράζεται ένα "κοινό όραμα για την παγκόσμια ειρήνη και την καταπολέμηση της πείνας, της φτώχιας, τον πανδημιών, του κοινωνικού αποκλεισμούς και της κοινωνικής αδικίας".

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτηρίζει τον Πάπα ως ένα άνθρωπο που στοχάζεται πολύ και τονίζει ότι "είναι γνωστή η ευαισθησία του Ποντίφικα για τα προβλήματα της ανθρωπότητας για τα οποία μιλά με καθαρό λόγο".

    Το πλήρες κείμενο της αποκλειστικής συνέντευξης του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το ακόλουθο:

    -Ποια σημασία αποδίδετε στην επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ'; Εκτιμάτε ότι η επίσκεψη θα συμβάλει στη διεθνή προβολή της Κύπρου και του προβλήματός της;

    -Χωρίς καμιά αμφιβολία η επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ' είναι ιστορικό γεγονός για την Κύπρο. Σημειώνω ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Πάπα στην Κύπρο και αυτό ασφαλώς προσθέτει στην ιστορικότητα της επίσκεψης. Η Κύπρος βρίσκεται σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή την οποία ταλανίζουν διάφορα πολύ σοβαρά πολιτικά προβλήματα και συγκρούσεις, ένα εκ των οποίων είναι το Κυπριακό. Η κατίσχυση της ειρήνης, που είναι πανανθρώπινο ιδανικό, εξυπηρετείται μέσα από τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση διεθνών προβλημάτων, όπως είναι το Κυπριακό. Ο Πάπας Βενέδικτος έρχεται σε μια χώρα που είναι μοιρασμένη, που υποφέρει από την κατοχή μεγάλου μέρους του εδάφους της. Έρχεται σε μια χώρα στην οποία από το 1974 τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες του λαού της παραβιάζονται από την εισβολή και την κατοχή της Τουρκίας. Η επίσκεψη του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναδεικνύει τον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει τη χώρα.

    -Ποια θέματα θα συζητήσετε με τον Ποντίφικα;

    -Με τον Πάπα μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για την Παγκόσμια ειρήνη και την καταπολέμηση της πείνας, της φτώχειας, των πανδημιών, του κοινωνικού αποκλεισμού και της κοινωνικής αδικίας. Είναι φυσιολογικό να μιλήσουμε για την κατάσταση της ανθρωπότητας σήμερα. Θα ενημερώσω ασφαλώς την Αυτού Αγιότητα για το Κυπριακό πρόβλημα και για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για δίκαιη επίλυσή του. Θα συζητήσουμε για το θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέμα για το οποίο ο Ποντίφικας επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στην ατζέντα είναι, επίσης, το θέμα του διαπολιτισμικού διαλόγου καθώς και οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους του Βατικανό.

    -Ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στο διάλογο θρησκειών-πολιτισμών με στόχο την ειρήνη και κατανόηση μεταξύ λαών και ανθρώπων;

    -Η Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Στην περιοχή μας συναντιούνται πολλοί πολιτισμοί και θρησκείες και η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας. Μπορεί σίγουρα να διαδραματίσει και διαδραματίζει ρόλο στο διάλογο ανάμεσα στις θρησκείες και τους πολιτισμούς. Αυτό επιδιώκουμε και γι' αυτό εποικοδομητικά εργαζόμαστε στηριγμένοι στις εξαίρετες σχέσεις που διατηρούμε με τις χώρες της εγγύτερης και ευρύτερης περιοχής. Στόχος μας είναι να μετατραπεί η Ανατολική Μεσόγειος από περιοχή συγκρούσεων σε περιοχή ειρήνης και συνεργασίας. Ο διαπολιτισμικός και διαθρησκευτικός διάλογος, προσφέρει πολλές υπηρεσίες και συμβάλλει έτσι ώστε να επιτευχθούν πολιτικές λύσεις που να διασφαλίσουν την ειρήνη και τη συνεργασία.

    -Έχετε συναντήσει τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ' στο Βατικανό. Ποια είναι η γνώμη σας για την προσωπικότητα και του έργου του ανδρός;

    -Έχω συναντήσει τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ' δύο φορές στο Βατικανό. Μια φορά ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μια ως Πρόεδρος της Βουλής. Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' είναι ένας άνθρωπος που στοχάζεται πολύ, έντονα ενδιαφέρεται και αναπτύσσει δραστηριότητα σε οικουμενικά ζητήματα όπως είναι η ειρήνη, το περιβάλλον, η φτώχεια και η ανάγκη αντιμετώπισής της. Είναι γνωστή η ευαισθησία του Ποντίφικα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα για τα οποία μιλά με καθάριο λόγο.

    -

    [07] Πανεργατικό συλλαλητήριο

    Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στη χθεσινή 24ωρη απεργία στα μαζικά μέσα μεταφορών και των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων από τον κλάδο του Τύπου, αντιδρώντας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

    Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν για αύριο πανεργατικό συλλαλητήριο αύριο, στις 11 το πρωί στην πλατεία Κοτζιά.

    Η ΓΣΕΕ απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους «για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των βασικών και θεμελιωδών οικονομικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους. Δικαιώματα τα οποία υπονομεύονται από την ασκούμενη πολιτική».

    Η ΑΔΕΔΥ, σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Καταδικάζουμε τις πολιτικές που θέλουν να διαλύσουν την κοινωνική μας ασφάλιση και που καταφεύγουν σε διάφορες τακτικές για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους».

    Στο μεταξύ, τις κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αλλά και τις συνέπειες που θα έχουν τα μέτρα λιτότητας τα οποία εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην απασχόληση και γενικότερα στον κοινωνικό τομέα έθεσε σήμερα στις Βρυξέλλες αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Τζον Μονκς ενώ στη συνάντηση έλαβε μέρος, από ελληνικής πλευράς, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε ότι «ο κόσμος της εργασίας και ευρύτερα ο ελληνικός λαός είναι οργισμένος για όλα αυτά που συνέβησαν στο παρελθόν και που τώρα παίρνουν μια τρομακτική μορφή εναντίον του με τη στάση των κυβερνήσεων, αλλά κυρίως με τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

    Σύμφωνα με τον Γ. Παναγόπουλο, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρύβεται πίσω από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ασκεί πολιτικές, οι οποίες δεν είναι απλά πολιτικές λιτότητας αλλά πολιτικές που καταστρέφουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο όπως το γνωρίσαμε στην ασφάλιση και στις εργασιακές σχέσεις».

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε ακόμη ότι «με αυτή την πολιτική, η Ευρώπη, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και οι άλλες χώρες δεν θα βγουν από την κρίση» και όπως είπε «απαιτείται ένας αναστοχασμός πάνω στο μεγάλο ερώτημα: Που βαδίζει η Ευρώπη;»

    O κ.Παναγόπουλος ανέφερε παράλληλα ότι «το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται πλέον σε εθνική αλλά μόνο σε διεθνή και κυρίως σε ευρωπαϊκή βάση».Στην ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος ο Γ. Παναγόπουλος είπε ότι «το σκέλος της ανάπτυξης απουσιάζει πλήρως από τις ευρωπαϊκές και τις εθνικές πολιτικές».

    Αποχή δικηγόρων

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κατά την τελευταία συνεδρίαση του, αποφάσισε - σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή του - την αποχή των δικηγόρων της Αθήνας από τα καθήκοντά τους, τη Δευτέρα 7, την Τρίτη 8, την Τετάρτη 16 και την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το θέμα των γραμματίων προείσπραξης.

    [08] Εξεταστική Επιτροπή Siemens

    Ευθεία ομολογία ότι απειλήθηκε η ζωή της από τον πρώην οικονομικό διευθυντή και μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Α.Ε. Ελλάς Ρούντολφ Φίσερ, έκανε χθες ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση η πρώην ιδιαιτέρα γραμματέας του φυγόδικου Μιχάλη Χριστοφοράκου Αικατερίνη Τσακάλου.

    Καταθέτοντας, χθες, για δεύτερη φορά η μάρτυρας, στο μεγαλύτερο μέρος σε κατ' αντιπαράθεση εξέταση με τον κ. Φίσερ, είπε ότι μετά την φυγή Χριστοφοράκου στο εξωτερικό η ίδια έπεσε σε δυσμένεια "και μεθοδευμένη προσπάθεια εξόντωσής της" από τον γερμανό διευθυντή.

    Απευθύνθηκε, όπως είπε, στα κεντρικά της Γερμανίας και όταν επέστρεψε, την κάλεσε ο κ. Φίσερ και της είπε "ότι αν επαναλάβω τέτοια κίνηση, μπορεί να μου στοιχίσει και τη ζωή".

    Είπε ακόμη ότι πέρα από τα λάστιχα του αυτοκινήτου της που βρήκε σκασμένα, δέχθηκε επίθεση με σπασμένο γυαλί.

    Ο Ρούντολφ Φίσερ, σημερινός οικονομικός διευθυντής της Siemens Τσεχίας, που κατέθεσε πριν την Αικατερίνη Τσακάλου εν ολίγοις είπε ότι ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτε από την πολιτική Χριστοφοράκου, για μίζες και πολιτικούς: "Δεν είχα ποτέ καμία πρόσβαση, ούτως ώστε να γνωρίζω, αν υπάρχουν δωρεές, τι ύψους δωρεές, προς οποιαδήποτε πρόσωπα και πολιτικούς".

    Παρ' όλα αυτά παραδέχθηκε, ότι ζήτησε από την Αικατερίνη Τσακάλου να στείλει μήνυμα στον κ. Χριστοφοράκο στις 25 Ιανουαρίου 2008, ότι δεν θα πληρωθεί από τη Siemens η δαπάνη εξοπλισμού του γραφείου του κ. Μητσοτάκη, ύψους 160.000 ευρώ.

    Το χαρτί, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, δεν μπόρεσε να το διαψεύσει χθες ο κ. Φίσερ, δεν παραδέχθηκε όμως, ούτε θυμόταν άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, ή εμπλοκή ονομάτων πολιτικών.

    Αντιθέτως, η κ. Τσακάλου διέψευσε στην κατ' αντιπαράσταση εξέταση πολλές φορές τον κ. Φίσερ λέγοντας: "Λέει ο κ. Φίσερ ότι δεν γνώριζε για την ύπαρξη των τιμολογίων. Τα τιμολόγια έχουν καταχωριστεί στο λογιστήριο. Εγώ, απλώς είχα τα αντίγραφα. Δεν είχα ιδιαίτερο λογιστήριο για να κρατάω και να διεκπεραιώνω πληρωμές".

    Η μάρτυρας επέμεινε ότι ο πρώην οικονομικός διευθυντή δεν μπορεί σήμερα να δηλώνει άγνοια, όταν συνυπέγραφε τα τιμολόγια: "Δεν ήταν επισκέπτης στην εταιρεία. Συνδιοικούσε μαζί με τον κ. Χριστοφοράκο. Δεν έκανε δημόσιες σχέσεις."

    Παρ' όλα αυτά ο κ. Φίσερ επέμεινε ότι δεν είχε καμία σχέση, ζήτησε να προσκομιστούν τιμολόγια, στα οποία να συνυπογράφει και δεσμεύθηκε εντός των επομένων ημερών να προσκομίσει στοιχεία που συνηγορούν υπέρ των απόψεών του.

    Κατά τα λοιπά η κ. Τσακάλου που σήμερα είναι επικεφαλής του τμήματος Διαφάνειας της Siemens ΑΕ επανέλαβε ότι όσα αναγράφει στο ημερολόγιό της δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και το πολύ 1-2% από τα ραντεβού να ματαιώθηκε, αλλά κι αυτό θα το ανέγραφε.

    Σε ερώτηση, γιατί τότε, όλοι σχεδόν οι πολιτικοί που παρελαύνουν από την εξεταστική διαψεύδουν τις επαφές τους, δήλωσε αδυναμία να απαντήσει.

    Την ερχόμενη Δευτέρα θα εξεταστεί ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας.-

    [09] Η ανάπτυξη στην ΕΕ

    Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν στο -0,8% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη και τους «27» το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%. Σύμφωνα με τη Εurostat, το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2009, o ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν στο -2,3% ενώ την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% και στους «27» κατά 0,5%.

    Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009, οι 16 χώρες της ευρωζώνης είχαν ήδη καταγράψει μία μικρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1%, σύμφωνα με την Eurostat, η οποία σε προηγούμενη εκτίμησή της έκανε λόγο για μηδενική αύξηση στο τέλος της περασμένης χρονιάς.

    Όπως συγκεκριμένα αναφέρει η ευρωπαϊκή υπηρεσία, η οποία για πρώτη φορά δίνει λεπτομέρειες για τις διάφορες παραμέτρους που καθορίζουν την ανάπτυξη, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,5%, ενώ οι εισαγωγές κατά 4%. Οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 1,1% και η κατανάλωση κατά 0,1%.

    Μεταξύ των βασικότερων οικονομιών της ευρωζώνης, ο ρυθμός ανάπτυξης άγγιξε το 0,2% στη Γερμανία και την Ολλανδία, το 0,1% σε Γαλλία και Ισπανία και το 0,5% στην Ιταλία.

    Για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Eurostat επιβεβαίωσε την προηγούμενη εκτίμησή της, που έκανε λόγο για ανάπτυξη 0,2% στο πρώτο τρίμηνο του 2010.

    Η ευρωζώνη, όπως και το σύνολο της ΕΕ, βγήκαν από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2009, με ρυθμό ανάπτυξης 0,4% και 0,3% αντίστοιχα. Πριν απ' αυτό, η ευρωζώνη είχε σημειώσει συρρίκνωση του ΑΕΠ επί πέντε συνεχόμενα τρίμηνα, με τη χειρότερη μείωση να καταγράφεται το πρώτο τρίμηνο του 2009 (-2,5%).

    [10] Συνεχίζει το Rachel Corrie

    Το φορτηγό πλοίο Rachel Corrie, που έχει ναυλωθεί από μια ιρλανδική οργάνωση και επιχειρεί να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, κατευθύνεται σήμερα προς τον παλαιστινιακό θύλακα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ιρλανδική οργάνωση.

    Νωρίτερα οι οργανωτές του στολίσκου βοήθειας προς τη Γάζα που αναχαιτίσθηκε από το Ισραήλ και στον οποίο επρόκειτο αρχικά να συμμετάσχει το Rachel Corrie, είχαν ανακοινώσει πως έχασαν την επικοινωνία με το πλοίο.

    "Το Rachel Corrie συνεχίζει την πορεία του προς τη Γάζα", ανακοίνωσε η Εκστρατεία Αλληλεγγύης Ιρλανδία Παλαιστίνη, διευκρινίζοντας ότι ήρθε σε επαφή με τους επιβάτες το πρωί.

    "Η Τζένι Γκρέιχαμ, μια επιβάτισσα του πλοίου, δήλωσε το πρωί μέσω δορυφορικού τηλεφώνου: 'Βρισκόμαστε περίπου 150 μίλια από τη Γάζα, προχωρούμε γρήγορα και ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε στη Γάζα το πρωί του Σαββάτου'", αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

    Στη Γάζα, η λαϊκή επιτροπή υποδοχής του πλοίου ανακοίνωσε επίσης πως ελπίζει ότι το Rachel Corrie θα φτάσει το Σάββατο, αν δεν αναχαιτιστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις.

    Η εκπρόσωπος του Free Gaza Οντρεϊ Μπομς ανέφερε νωρίτερα ότι το Rachel Corrie θα κατευθυνθεί σε ένα λιμάνι, προκειμένουν να επιβιβαστούν περισσότερες προσωπικότητες και και δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, προκειμένου να προληφθεί οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του πλοίου ή των επιβατών.

    Το πλοίο, το οποίο φέρει το όνομα της αμερικανίδας ακτιβίστριας που σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας το 2003, και με το οποίο ταξιδεύουν 15 ιρλανδοί και μαλαισιανοί ακτιβιστές, ανάμεσά τους και η βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης 1976 Βορειο-Ιρλανδή Μέιρεντ Κόριγκαν-Μαγκουάιρ και ένας πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ, μεταφέρει 1.000 τόνους βοήθειας, σύμφωνα με τους οργανωτές.

    Χθες το απόγευμα το πλοίο βρισκόταν σε απόσταση 250 ναυτικών μιλίων από το σημείο όπου εκδηλώθηκε η ισραηλινή επίθεση εναντίον του στόλου της Ελευθερίας την περασμένη Δευτέρα. Το πλοίο ανήκει στον στόλο της Ελευθερίας, αλλά η πολύ χαμηλή του ταχύτητα το άφησε πολύ πίσω από τα υπόλοιπα πλοία της αποστολής.

    ΟΗΕ: Ερευνα για το επεισόδιο

    Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υιοθέτησε ένα ψήφισμα με το οποίο εγκρίνει τη δημιουργία "μίας διεθνούς αποστολής έρευνας" για την ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση κατά της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα.

    Το ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο θα σταλεί "μία διεθνής αποστολή για να διερευνήσει την παραβίαση των διεθνών νόμων", εγκρίθηκε από 32 από τα 47 μέλη του Συμβουλίου, ενώ τρεις χώρες δήλωσαν αντίθετες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ. Η Γαλλία και η Βρετανία απείχαν από την ψηφοφορία.

    Η έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ισραηλινή επίθεση συνεκλήθη την Τρίτη έπειτα από πρωτοβουλία του παλαιστίνιου εκπροσώπου, του Σουδάν και του Πακιστάν που ενήργησε εκ μέρους του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC) και του Αραβικού Συνδέσμου.

    Ο OIC θα συνεδριάσει εκτάκτως την Κυριακή για να συζητήσει τις συνέπειες της ισραηλινής επίθεσης στον διεθνή στολίσκο.

    Η απόφαση να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος σε επίπεδο υπουργών ελήφθη σε απάντηση του αιτήματος αρκετών κρατών-μελών του OIC, αναφέρει ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 June 2010 - 12:30:55 UTC