Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέσα στο Νοέμβριο οι αποφάσεις για τη φορολογία
  • [02] "Αποκαθιστούμε την αξιοπιστία μας"
  • [03] Ανοδος των επιτοκίων των ομολόγων
  • [04] Παπαρήγα: "Φρένο στον κατήφορο"
  • [05] Τσίπρας: "Κρίσιμες εκλογές"
  • [06] Μπακογιάννη: "Διπλό μήνυμα"
  • [07] Μεγάλες καθυστερήσεις
  • [08] Η Τέχνη στο...δρόμο
  • [09] Νυχτερινό από 1η Νοεμβρίου

  • [01] Μέσα στο Νοέμβριο οι αποφάσεις για τη φορολογία

    Εντός του Νοεμβρίου η κυβέρνηση αναμένεται να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της για τη φορολογία που θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2011. Πρόκειται για αποφάσεις που αφορούν τις μετατάξεις προϊόντων από τον συντελεστή 11% σε υψηλότερο καθώς και τη φορολογία των ΙΧ αυτοκινήτων. Οι μετατάξεις προϊόντων από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 23% προβλέπονται στο μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή από 1.1.2011 και να εισπραχθούν συνολικά σε ετήσια βάση 1 δις ευρώ.

    Στο πλαίσιο αυτό ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν διάφορα σενάρια όπως η μετάταξη προϊόντων από τον συντελεστή 11% σε έναν ενδιάμεσο μικρότερο συντελεστή από το 23%. Οι αποφάσεις για το θέμα αυτό αναμένεται να "κλειδώσουν" μετά και από τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν με την Τρόικα η οποία θα έλθει στην Ελλάδα εντός του Νοεμβρίου για τον προγραμματισμένο έλεγχο της πορείας της ελληνικής οικονομίας ενόψει και της έγκρισης της τρίτης δόσης του δανείου.

    Στα ΙΧ αυτοκίνητα η πρόταση που μελετάται στο υπουργείο Οικονομικών είναι η μείωση των τελών ταξινόμησης που θα φθάνει μέχρι και τα αυτοκίνητα μεσαίου κυβισμού. Με τον τρόπο αυτόν στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι θα δοθεί ανάσα στην αγορά αυτοκινήτου που μαστίζεται από την κρίση καθώς έχουν μειωθεί δραματικά οι πωλήσεις στον κλάδο.

    Παράλληλα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την αναβολή τουλάχιστον για ένα εξάμηνο της αύξησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Αποκαθιστούμε την αξιοπιστία μας"

    Μπορούμε πια να διαπραγματευόμαστε ισότιμα, αποκαθιστούμε την αξιοπιστία μας, πείθονται οι εταίροι μας από τα έργα μας, αλλά και τις θυσίες του ελληνικού λαού, σημείωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, από τις Βρυξέλλες, σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε σημαντική νίκη τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης και σταθερότητας, ο οποίος αποτελεί μία ψηφίδα στη δημιουργία μιας ισχυρής οικονομικής διακυβέρνησης ΕΕ, ενώ σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει μια ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη στην ΕΕ.

    Επανέλαβε ότι αντιτάχθηκε σθεναρά στο ζήτημα της αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτη η λογική της γενική αναστολή του δικαιώματος ψήφου, για όλα τα θέματα.

    Δώσαμε μάχη, γιατί δεν είναι δυνατό να μην έχει ένα κράτος μέλος γνώμη για θέματα που το αφορούν άμεσα, όπως ασφάλεια, γεωργία, αλιεία. Είναι αντιδημοκρατικό, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, και θα ήταν αρνητική εξέλιξη για όλες της χώρες - μέλη της ΕΕ

    Ανέφερε, ότι η άνοδος των spread των τελευταίων ημερών δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η χώρα σε κινήσεις που μπορούν να ερμηνευτούν σαν αστάθεια, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι αυτό που ζήτησε στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα είναι μια ψήφος ευθύνης προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα στην πορεία των μεγάλων αλλαγών που προωθούνται.

    Αναφορικά με το κλίμα πόλωσης που δημιουργείται με αφορμή τις επικείμενες εκλογές, αλλά και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι το κλίμα δεν το διαμορφώνει μόνο η κυβέρνηση αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

    Οι αποφάσεις της συνόδου

    Στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων, ο οποίος θα διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της, κατέληξαν, ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις οι 27 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στη διάρκεια της συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Ταυτόχρονα οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν την πρόταση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, να ανασταλεί το δικαίωμα ψήφου μιας χώρας που θα έχει δημοσιονομικά προβλήματα.

    Συνάντηση με Γκρούεφσκι

    Γεύμα είχαν στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι. Στη συνάντηση, που έγινε σε καλό κλίμα, οι δύο πρωθυπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις, αλλά και για τις προοπτικές των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των ΗΕ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Ανοδος των επιτοκίων των ομολόγων

    Άνοδο σημείωσαν χθες τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, ενώ ανοδική τάση είχαν και τα επιτόκια της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, των άλλων χωρών της Ευρωζώνης με υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα. Η άνοδος των επιτοκίων προκαλείται από την ανησυχία των επενδυτών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις στις χώρες αυτές.

    Το spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του ελληνικού Δημοσίου αυξήθηκε χθες έως και τις 845 μονάδες βάσης για να υποχωρήσει στη συνέχεια στις 825 μ.β., ενώ το επιτόκιο του κινήθηκε πάνω από το 10,50%.

    Στην Ιρλανδία, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε προχθές στο 7,2%, εξέλιξη που ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας κ. Brian Lenihan απέδωσε στις "αρνητικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Πορτογαλία".

    Στην Πορτογαλία, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου πλησίασε το 6%, παρά τη δήλωση της κινεζικής Κυβέρνησης ότι εξετάζει θετικά την αγορά ομολόγων της. Στην άνοδο των ελληνικών επιτοκίων, μετά τη σημαντική μείωση των τελευταίων εβδομάδων, έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι δηλώσεις Αμερικανών επενδυτών ότι είναι πολύ πιθανή η αναδιάρθρωση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Παπαρήγα: "Φρένο στον κατήφορο"

    «Ο πρωθυπουργός διαμόρφωσε την βασική τακτική της κυβέρνησης και αυτή εμείς βάζουμε στο επίκεντρο της προσοχής μας, λίγες μέρες πριν τις εκλογές», δήλωσε απόψε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα μιλώντας σε εκδήλωση κομματικών οργανώσεων από τον χώρο της Πρόνοιας.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι ο πρωθυπουργός λέει ότι «αν ο λαός στις εκλογές δεν ψηφίσει τους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ στις περιφέρειες και στους δήμους, ή έστω τους μαϊμού συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ, τότε πάμε σε πορεία αποσταθεροποίησης, θα αποσταθεροποιηθεί η ζωή στην Ελλάδα και οδηγούμαστε σε χρεοκοπία. Πρόκειται για πλαστό τρομοκρατικό δίλημμα» είπε η κ. Παπαρήγα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Τσίπρας: "Κρίσιμες εκλογές"

    Από την Ανατολική Μακεδονία, όπου πραγματοποίησε χθες περιοδεία, ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε κρίσιμες τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδοίκηση και σημείωσε ότι αφορούν μεν τους δήμους και τις περιφέρειες, αλλά αφορούν και το μέλλον της χώρας.

    Ο Α. Τσίπρας άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι "οι εκβιασμοί της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, θα πέσουν στο κενό, διότι οι πολίτες, μέρα με τη μέρα, συνειδητοποιούν ότι τη χρεοκοπία τη φέρνει πιο κοντά το μνημόνιο και η πολιτική που μας βυθίζει στην ανεργία, στην κοινωνική περιθωριοποίηση, η πολιτική που έχει δημιουργήσει ένα κλίμα απόγνωσης σχεδόν σε όλους τους πολίτες".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Μπακογιάννη: "Διπλό μήνυμα"

    «Εμείς θα δώσουμε τη μάχη της συμφιλίωσης και της συνεργασίας και, πάνω από όλα, τη μάχη για την ανάπτυξη της Κρήτης για την επόμενη τετραετία». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, από το Λασίθι όπου βρέθηκε, η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη. Η κ. Μπακογιάννη συνόδευσε τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κρήτης Δημήτρη Γιαννουλάκη στην περιοδεία που πραγματοποίησε στην ανατολική Κρήτη, ξεκινώντας από τα Μάλια, το Βραχάσι και το Σίσι.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι Κρητικοί σε αυτές τις εκλογές θα στείλουν ένα διπλό μήνυμα: «Τόσο στον πρωθυπουργό που θέτει εκβιαστικά διλήμματα και προκαλεί αναστάτωση στην ελληνική οικονομία αλλά και διεθνώς με την εκλογική ρητορεία, όσο και στον κ. Σαμαρά, που εξετέθη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εξαιτίας της "διγλωσσίας" που χρησιμοποίησε», όπως χαρακτηριστικά τόνισε η ίδια.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Μεγάλες καθυστερήσεις

    Μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, ενώ παράλληλα συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων στα δικαστήρια όλων των βαθμών. Την ίδια στιγμή οι προσδιορισμοί εκδίκασης των υποθέσεων στην Πρωτεύουσα γίνονται πλέον το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

    Στην όλη αυτή αρνητική εικόνα που παρουσιάζει η Δικαιοσύνη, έρχεται να προστεθεί και ο μεγάλος αριθμός των αναβολών εκδίκασης των υποθέσεων που δίνονται και ειδικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Οι καθυστερήσεις στους προσδιορισμούς των υποθέσεων και στην καθαρογραφή των υποθέσεων αναμένεται να αυξηθούν, μετά την μαζική αποχώρηση, λόγω λήξεως των συμβάσεων των εργαζομένων στις γραμματείς των δικαστηρίων υπό καθεστώς μαθητείας (stage), ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2011 αναμένεται να γίνουν από το υπουργείο Δικαιοσύνης 148 προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Η Τέχνη στο...δρόμο

    Θέατρο, τσίρκο, μουσική, χορός, ποίηση, εικαστικά, μαριονέτες, ξυλοπόδαροι, καραγκιόζης, κάθε μορφής Τέχνη, «κατεβαίνει» στον δρόμο γεμίζοντας για μια ολόκληρη ημέρα με χρώμα και ζωντάνια δρόμους και γωνιές της Αθήνας.

    Σάββατο, 30 Οκτωβρίου, σήμερα, «Παγκόσμια Ημέρα των Τεχνών του Δρόμου και της Ελεύθερης Έκφρασης στο δημόσιο χώρο» και εκατοντάδες ανεξάρτητοι καλλιτέχνες δίνουν το δικό τους «παρών» σε μία πρωτοβουλία, που ξεκίνησε από τη Γαλλία το 2007 και υιοθετήθηκε από την Ελλάδα έναν χρόνο αργότερα, για να πάρει τη μορφή μίας μεγάλης γιορτής στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

    Μίας διαφορετικής μέρας, που θα καταστήσει κοινωνούς τους λάτρεις της Τέχνης, αλλά και τους απλούς πολίτες αυτής της πόλης για μία βόλτα σε ένα πανόραμα τεχνων κάθε μορφής σε απόσταση αναπνοής και χειραψίας.

    Τα δρώμενα θα ξεκινήσουν από τις 11.00 και θα διαρκέσουν μέχρι αργά το βραδυ. Σύνταγμα, Eρμού, πλατεία Kαπνικαρέας, Μοναστηράκι, Θησείο, θα γεμίσουν θεάματα πάσης φύσεως για μικρούς και μεγάλους, ακόμη και για επίδοξους καλλιτέχνες σε μία «γωνιά αυτοσχεδιασμού», ενώ στις 20.00 θα ξεκινήσει η παρέλαση όλων των συμμετεχόντων από την Ερμού, που θα καταλήξει στο Θησείο (πλ. Ασωμάτων), όπου θα ακολουθήσει βαριετέ και το πάρτυ της Ημέρας του Δρόμου έως αργά τη νύχτα.

    Πρόκειται για δράση ανεξάρτητων καλλιτεχνών, η οποία υποστηρίζεται αποκλειστικά από τη συνεργασία και την αυτοργάνωση των συμμετεχόντων.

    H Mέρα Δρόμου ξεκίνησε στη Γαλλία το 2007, με το όνομα «Rue Libre» (ελεύθερος δρόμος), ως πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Καλλιτεχνών των Τεχνών του Δρόμου (Federation des Arts de la Rue). Στόχος ήταν να εκφραστεί η αναγκαιότητα της ύπαρξης της Τέχνης στο δημόσιο χώρο και η επικοινωνία των καλλιτεχνών με το κοινό μέσα σε ένα φυσικό πλαίσιο που διαφέρει από αυτό των φεστιβάλ και των εκδηλώσεων της πολιτείας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Νυχτερινό από 1η Νοεμβρίου

    Από 1η Νοεμβρίου 2010 έως την 30η Απριλίου 2011, θα ισχύσει, φέτος, όπως κάθε χρόνο, η ρύθμιση για τους πελάτες, που κάνουν χρήση του μειωμένου (νυχτερινού) οικιακού τιμολογίου, με τμηματικό ωράριο (15:30-17:30 και 02:00-08:00), όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ΑΕ (ΔΕΗ ΑΕ).

    Οι καταναλωτές, που επιθυμούν να έχουν περισσότερη ενημέρωση για το θέμα αυτό, μπορούν να ζητήσουν τα σχετικά πληροφοριακά έντυπα από τα αρμόδια γραφεία της ΔΕΗ στην περιοχή τους ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της ΔΕΗ (www.dei.com.gr/Σπίτι/Οικιακά Τιμολόγια/Νυχτερινό Τιμολόγιο Οικιακής Χρήσης).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 30 October 2010 - 8:32:32 UTC