Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άνοδος των επιτοκίων των ομολόγων
  • [02] Λήξη συναγερμού και νέα μέτρα ασφαλείας
  • [03] Η Αργεντινή αποχαιρέτησε τον Κίρσνερ
  • [04] Συνάντηση Λοβέρδου με διοικητές νοσοκομείων
  • [05] «Πωλείται το παρόν ακίνητο»
  • [06] "Μάχη" των αιωνίων

  • [01] Άνοδος των επιτοκίων των ομολόγων

    Άνοδο σημείωσαν χθες τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, ενώ ανοδική τάση είχαν και τα επιτόκια της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, των άλλων χωρών της Ευρωζώνης με υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα. Η άνοδος των επιτοκίων προκαλείται από την ανησυχία των επενδυτών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις στις χώρες αυτές.

    Το spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του ελληνικού Δημοσίου αυξήθηκε χθες έως και τις 845 μονάδες βάσης για να υποχωρήσει στη συνέχεια στις 825 μ.β., ενώ το επιτόκιο του κινήθηκε πάνω από το 10,50%.

    Στην Ιρλανδία, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε προχθές στο 7,2%, εξέλιξη που ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας κ. Brian Lenihan απέδωσε στις "αρνητικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Πορτογαλία".

    Στην Πορτογαλία, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου πλησίασε το 6%, παρά τη δήλωση της κινεζικής Κυβέρνησης ότι εξετάζει θετικά την αγορά ομολόγων της. Στην άνοδο των ελληνικών επιτοκίων, μετά τη σημαντική μείωση των τελευταίων εβδομάδων, έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι δηλώσεις Αμερικανών επενδυτών ότι είναι πολύ πιθανή η αναδιάρθρωση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Λήξη συναγερμού και νέα μέτρα ασφαλείας

    Το αεροσκάφος της UPS στο διεθνές αεροδρόμιο του Νιούαρκ στο Νιου Τζέρσι, το οποίο ερευνήθηκε για ύποπτα δέματα από την Υεμένη είναι 'καθαρό', δήλωσε αξιωματούχος του αεροδρομίου.

    Οι αμερικανικές αρχές ερεύνησαν τα εμπορικά αεροσκάφη, που έφταναν στις ΗΠΑ και τα οποία μετέφεραν δέματα από την Υεμένη, μετά από τα ύποπτα δέματα που εντοπίστηκαν σε αεροδρόμιο του Λονδίνου και σε εγκαταστάσεις της FedEx, στο Ντουμπάι.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για "αξιόπιστη τρομοκρατική απειλή" εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και χαρακτήρισε "φαινομενικά εκρηκτικό", το υλικό που ανακαλύφθηκε στα δύο ύποπτα πακέτα.

    Εξάλλου, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας στην αεροπλοΐα.

    "Το κοινό μπορεί να διαπιστώσει συγκεκριμένα μέτρα, όπως αυξημένους ελέγχους και πρόσθετη ασφάλεια στα αεροδρόμια", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Η Αργεντινή αποχαιρέτησε τον Κίρσνερ

    Ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Νέστορ Κίρσνερ κηδεύτηκε χθες Παρασκευή στη γενέτειρά του στο νότιο τμήμα της χώρας, μετά από ένα συναισθηματικό και παρατεταμένο αποχαιρετισμό από χιλιάδες ανθρώπων στο Μπουένος Άιρες.

    Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν στην πρωτεύουσα παρά τη βροχή, με το πλήθος να εκφράζει τη συμπαράστασή του στη χήρα του Κίρσνερ, πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες.

    Ο αιφνίδιος θάνατος του πρώην προέδρου, ηγέτη του Περονικού κόμματος και γενικού γραμματέα του UNASUR, προκάλεσε θλίψη και αβεβαιότητα στη χώρα.

    "Ο Νέστορ δεν πέθανε, ζει στις καρδιές των εργαζόμενων", ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη νεκρική πομπή στην πρωτεύουσα. Ηγέτες χωρών της Νότιας Αμερικής μετέβησαν στην Αργεντινή για την κηδεία. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες ήταν ανάμεσα σε εκείνους που υποδέχθηκαν την Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ, τα δύο παιδιά και τη σορό του Αργεντινού ηγέτη στο Ρίο Γκαγιέγος, στην επαρχία Σάντα Κρους. Χιλιάδες άνθρωποι, παρά το παγερό κρύο στην Παταγονία, συνόδευσαν τον Κίρσνερ στο τοπικό νεκροταφείο.

    Σε πολλούς πολιτικούς παρατηρητές οι σκηνές στο Μπουένος Άιρες θύμισαν την μαζική προσέλευση του κόσμου μετά το θάνατο της Εύας Περόν το 1952 και του συζύγου της και τρεις φορές προέδρου Χουάν Περόν το 1974. Ένα ερώτημα για τους παρατηρητές είναι το πώς η Φερνάντες δε Κίρσνερ θα χειριστεί την πολιτική κατάσταση--καθώς θεωρείτο δεδομένο ότι ο πρώην πρόεδρος είχε μείζονα ρόλο και τεράστια επιρροή στην λήψη των αποφάσεων--και εάν θα θέσει εκείνη πια υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2011, καθώς αναμενόταν ότι θα ήταν υποψήφιος εκείνος.

    Ο θάνατος του Κίρσνερ "άλλαξε την εικόνα εντελώς" στα πολιτικά πράγματα της Αργεντινής, σχολίασε ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα, προσθέτοντας ότι θα δημιουργήσει "σχετική αβεβαιότητα σ' ένα βαθμό", που θα γίνει αισθητή και στην δική του χώρα. "Πέρα και πάνω από πρόεδρος, ήταν φίλος και ένας πολιτικός που συνέβαλε στην ολοκλήρωση της Νότιας Αμερικής και της Λατινικής Αμερικής", είπε από την πλευρά του ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος σταμάτησε νωρίτερα από ό,τι υπολόγιζε την προεκλογική εκστρατεία για τη στήριξη της υποψήφιας διαδόχου του για να ταξιδέψει στην Αργεντινή.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Συνάντηση Λοβέρδου με διοικητές νοσοκομείων

    Η λέξη «οργάνωση» κυριάρχησε στην συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος με 30 διοικητές μεγάλων νοσοκομείων της χώρας.

    Ο κ. Λοβέρδος, για περισσότερο από 3 ώρες ρωτούσε έναν - έναν του διοικητές για τα πεπραγμένα τους και τους τόνιζε συνεχώς ότι θα πρέπει «να μαζευτούμε, δεν υπάρχουν λεφτά». Από την πλευρά τους οι διοικητές των μεγαλύτερων νοσοκομείων της Αττικής αλλά και αρκετών πανεπιστημιακών νοσοκομείων έδειξαν να προβληματίζονται όταν ενημερώθηκαν ότι ο συνολικός προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι για το 2011, ίδιος με αυτόν του 2010.

    Οι διοικητές ζήτησαν για το 2011, 3,5 δισ. ευρώ για να πάρουν την απάντηση ότι θα πρέπει ο προϋπολογισμός του 2011 θα πρέπει να είναι ίδιος ή χαμηλότερος με αυτόν του 2010, δηλαδή 2,5 δισ. Ευρώ.

    Ήδη ο υπουργός υγείας τους έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την χρονιά που διανύουμε, λέγοντάς τους ότι τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν προϋπολογιστεί 2,5 δισ και ήδη φαίνεται ότι υπάρχει μια υπέρβαση του ορίου αυτού κατά 300 εκατ. ευρώ.

    «Κάντε ότι μπορείτε ώστε να γίνει η οικονομία που πρέπει», τόνισε ο κ. Λοβέρδος στους διοικητές των νοσοκομείων.

    Τέλος, ο υπουργός υγείας είπε στους διοικητές ότι οι συναντήσεις αυτές θα γίνονται μια φορά τον μήνα προκείμενου να συζητείται η πρόοδος που έχουν γίνει στο σύστημα διαχείρισης των νοσοκομείων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] «Πωλείται το παρόν ακίνητο»

    Η υποβάθμιση, η εγκληματικότητα, οι συμπλοκές ακραίων στοιχείων με μετανάστες και η οικονομική δυστοκία εμφανίζονται ως κύριοι λόγοι, για τους οποίους ιδιοκτήτες σπιτιών στις περιοχές του Αγίου Παντελεήμονα, της πλατείας Βικτωρίας, ακόμα και της Κυψέλης, τους τελευταίους μήνες αποφάσισαν να βάλουν πωλητήριο στα σπίτια τους, παρά το γεγονός ότι η αξία του τετραγωνικού μέτρου είναι από τις χαμηλότερες, που μπορεί κανείς να βρει μέσα στα όρια του δήμου της Αθήνας.

    Μία περιήγηση στην Αριστοτέλους, την Αγίου Μελετίου, την Πιπίνου, την Αριστομένους, την Αγορακρίτου, την Αλκιβιάδου, την Αλκαμένους, σε δρόμους, δηλαδή, που περιβάλλουν την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι σε πολλές πολυκατοικίες τα πωλητήρια αυξάνονται σε αντίθεση με τα έως πρότινος ενοικιαστήρια, που αφθονούσαν στην περιοχή.

    Κάποιοι εκτιμούν πως η ευρύτερη περιοχή μπήκε στο... χρηματιστήριο αξιών ακινήτων μετά τις εξαγγελίες περί ανάπλασης της Τίνας Μπιρμπίλη, τραβώντας το ενδιαφέρον μεγαλοεπιχειρηματιών, που ζητούν να αγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί, ακίνητα, τα οποία, αύριο, θα αποτελέσουν φιλέτα γης. Ανεξαρτήτως, ωστόσο, «επιχειρηματικών παιχνιδιών», η ευρύτερη περιοχή πέριξ του Αγ. Παντελεήμονα ξεπουλιέται και όσοι αναζητούν αγοραστές για την περιουσία τους, που υπόκειται σε συνεχή έκπτωση, είναι πραγματικότητα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] "Μάχη" των αιωνίων

    Η μάχη των «αιωνίων» αντιπάλων, Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, δεσπόζει στο πρόγραμμα της 8ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Οι δύο ομάδες είναι έτοιμες για τη μεγάλη μάχη σήμερα το βράδυ (19:30) και την αναμέτρηση του ΟΑΚΑ.

    Η κατάσταση στα δύο στρατόπεδα είναι εντελώς διαφορετική. Ο Παναθηναϊκός πέρασε σαν σίφουνας από την Κοζάνη με 5-0 επί της τοπικής ομάδας, με πολλούς παίκτες να επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο, μετά την ήττα από την ΑΕΚ. Ο Νίκος Νιόπλιας θέλει μόνο τη νίκη, καθώς ξέρει ότι σε κάθε άλλο αποτέλεσμα πολύ δύσκολα θα παραμείνει στον πάγκο των πρωταθλητών. Οι Νίνης και Λέτο θα είναι οι δύο μεγάλοι απόντες από το ελληνικό "el clasico".

    Ο Ολυμπιακός είναι σαφώς πιο ξεκούραστος, αφού το παιχνίδι κυπέλλου με την Ηλιούπολη αναβλήθηκε λόγω της βροχόπτωσης. Η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε βρίσκεται σε θέση ισχύος, αφού έχει τέσσερις βαθμούς περισσότερους από τους «πράσινους» και θα είναι ικανοποιημένη και με το βαθμό της ισοπαλίας. Στο μεταξύ, ο Νταβίντ Φουστέρ ξεπέρασε τον τραυματισμό του και θα είναι στο αρχικό σχήμα. Ο Πάντελιτς, κρίθηκε ανέτοιμος και θα απουσιάσει από το ντέρμπι.

    Από εκεί και πέρα, σημαντικό είναι και το παιχνίδι της Κυριακής στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο να υποδέχεται την ΑΕΚ. Οι γηπεδούχοι είναι σε αγωνιστική πτώση και δεν θα έχουν στον πάγκο τους τον Μίκαελ Στόρε, ο οποίος απολύθηκε χθες από τη διοίκηση. Από την άλλη πλευρά η ΑΕΚ είναι σε άνοδο και θα παίξει για τους τρεις βαθμούς της νίκης. Εξίσου σημαντικό είναι και το παιχνίδι στην Κρήτη με τον ΠΑΟΚ να δοκιμάζει τις δυνάμεις του στην έδρα του Εργοτέλη.

    Συνοπτικά οι αναμετρήσεις της 8ης αγωνιστικής:

    ΣΑΒΒΑΤΟ

    17:15 ΑΕΛ - Ξάνθη (NOVA)

    17:15 Άρης - Ατρόμητος (NOVA)

    19:30 Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός (NOVA)

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    15:00 Πανσερραϊκός - Καβάλα (NOVA)

    15:00 Κέρκυρα - Αστέρας Τρίπολης

    15:00 Ηρακλής - Ολυμπιακός Βόλου (NOVA)

    17:15 Εργοτέλης - ΠΑΟΚ (NOVA)

    19:30 Πανιώνιος - ΑΕΚ (NOVΑ)

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 30 October 2010 - 4:32:10 UTC