Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για τον προϋπολογισμό του 2011
  • [02] Σήμερα οι τελικές αποφάσεις των μεταφορέων
  • [03] Στάσεις εργασίας στα μέσα μεταφοράς
  • [04] Σύμφωνο ρευστότητας
  • [05] Διατροφή κατά λοιμώξεων
  • [06] Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας

  • [01] Σύσκεψη για τον προϋπολογισμό του 2011

    Σύσκεψη για το Προσχέδιο Προϋπολογισμού πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου.

    Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, καθώς επίσης και οι υπουργοί, υφυπουργοί: Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Τ. Μπιρμπίλη, Δ. Ρέππας, Λ. Κατσέλη, Α. Λοβέρδος, Φ. Σαχινίδης και Γ. Πεταλωτής.

    Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για την οικονομία.

    Σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στη διάρκεια του 2011 και υψηλή πιθανότητα επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων την ίδια χρονιά, προβλέπει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και σήμερα Σύμβουλος του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, σε συνέντευξη που έδωσε στις Βρυξέλλες ο κ. Παπαδήμος, είπε ότι "στην πορεία του επόμενου έτους, αναμένουμε τη σταδιακή επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης", ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

    Μικρότερη προκαταβολή και περισσότερες δόσεις θα προβλέπει το νομοσχέδιο για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα. Η απόφαση αυτή πάρθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε για το θέμα της περαίωσης.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο θέμα της περαίωσης φορολογικών υποθέσεων, τονίζοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια το φορολογικό σύστημα λειτουργούσε με εξόφθαλμη πλημμέλεια και ανοχή στη φοροδιαφυγή. Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, υπάρχουν 2,5 εκατ.ανέλεγκτες χρήσεις, φαινόμενο για το οποίο απέδωσε την ευθύνη σχεδόν αποκλειστικά στην Πολιτεία.

    Άδικο χαρακτηρίζει η ΝΔ το μέτρο της περαίωσης και δηλώνει ότι θα το ψηφίσει μόνο στην περίπτωση, που η κυβέρνηση δεν επιβάλει νέα εισπρακτικά μέτρα.

    Η περαίωση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται όμως να υπάρξει ταυτοχρόνως μια δικαίωση και εκείνων που υπήρξαν όλη αυτήν την περίοδο φορολογικώς ενήμεροι, δήλωσε ο Γ. Καρτζαφέρης.

    Η προωθούμενη περαίωση συνιστά ομολογία αποτυχίας συγκρότησης αξιόπιστου φοροελεγκτικού μηχανισμού, επιβράβευση των μεγαλοφοροφυγάδων, εμπαιγμό και νέα επιβάρυνση για όσους είναι φορολογικά συνεπείς, τονίζει ο ΣΥΝ.

    Δηλώσεις Τρισέ

    Tην πεποίθησή του ότι αν η Ελλάδα εμμείνει στην αυστηρή εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος που προβλέπει το μνημόνιο τότε οι προσπάθειές της θα αναγνωρισθούν, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε επίσης ότι το τελευταίο διάστημα έχουν προωθηθεί σημαντικότατες αλλαγές στην ελληνική οικονομία οι οποίες, όπως είπε, θα αξιολογηθούν από τα αρμόδια θεσμικά όργανα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Σήμερα οι τελικές αποφάσεις των μεταφορέων

    Το απόγευμα θα κριθεί η πορεία των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων ΔΧ, καθώς στις 5 θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση και θα ψηφίσουν σε κάλπη για το μέλλον των διεκδικήσεών τους.

    Σε δύο συναντήσεις που πραγματοποίησαν χθες, οι πρόεδροι των εννέα Ομοσπονδιών Ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, δεν κατάφεραν να αποφασίσουν επί της πρότασης του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου, για αναστολή των κινητοποιήσεων προκειμένου να τροφοδοτηθεί η αγορά που ασφυκτιά.

    Στη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες, διατυπώθηκαν διαφορετικές προτάσεις, με τους «σκληροπυρηνικούς» να επιμένουν σε συνέχιση των κινητοποιήσεων, με το αιτιολογικό δεν «έχουμε πλέον να χάσουμε τίποτα» και τους πιο ψύχραιμους να προτείνουν αναστολή των κινητοποιήσεων.

    Κανείς όμως δεν θέλησε να πάρει την ευθύνη για την οριστική απόφαση και έτσι βρέθηκε μια άλλη λύση, δηλαδή να συγκληθεί Γενική Συνέλευση και να αποφασίσει η βάση, ότι αυτή τη φορά με κάλπη, και όχι δια βοής όπως την περασμένη Παρασκευή.

    Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου που συναντήθηκαν με τους μεταφορείς, άφησαν να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν για να υπερασπιστούν τις επιχειρήσεις τους.

    «Θα προσφύγουμε δικαστικά κατά των μεταφορέων αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γιώργος Κασσιμάτης. «Υπάρχει νόμος και πρέπει να εφαρμοστεί» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος και κάλεσε τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας να εφαρμόσουν τους νόμους. «Παραιτούμαι από κάθε άλλη προσπάθεια συνεννόησης με τους μεταφορείς» τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων, κ. Βασίλης Κορκίδης. Και οι τρεις συμμετείχαν στη συνάντηση με τους μεταφορείς που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Επιμελητήριο του Πειραιά.

    Χθες, συζητήτηθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κεκλεισμένων των θυρών, η αίτηση των συνδικάτων χερσαίων μεταφορών της Αθήνας και της Μακεδονίας- Θράκης που ζητούν να ανασταλεί η επίταξη των φορτηγών και βυτιοφόρων.

    Η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου τον Π. Πικραμμένο και εισηγητή της υπόθεσης τον σύμβουλο Επικρατείας Αντ. Σταθάκη άκουσε τις θέσεις του νομικού παραστάτη του Δημοσίου που υποστήριξε ότι η επίταξη των φορτηγών αυτοκινήτων έγινε για λόγους δημοσίου συμφέροντος και υπεραμύνθηκε της συνταγματικότητας και της νομιμότητας της επίταξης. Ακόμη, ο δικηγόρος του δημοσίου υποστήριξε ότι από την απεργία των φορτηγών έχει προκληθεί αδυναμία εφοδιασμού των νοσοκομείων με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος της ζωής των ασθενών, αλλά παράλληλα υπάρχει και πρόβλημα εφοδιασμού της αγοράς με τρόφιμα και άλλα αγαθά πρώτης ανάγκης.

    Αντίθετα, οι δικηγόροι των συνδικάτων τόνισαν ότι η επιστράτευση είναι αντισυνταγματική και παράνομη, καθώς πλέον των άλλων, δεν έχει ημερομηνία λήξης. Ακόμη, ανέφεραν ότι όπως χειρίζεται η Κυβέρνηση το θέμα της απελευθέρωσης των αδειών των φορτηγών αυτοκινήτων, χωρίς διαπραγματεύσεις, οι ιδιοκτήτες τους ζημιώνονται.

    Η έκδοση της απόφασης αναμένεται.

    Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε επισήμως στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ζητώντας του να αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα με την επιβολή περιορισμών στην έκδοση των αδειών κυκλοφορίας των οχημάτων δημοσίας χρήσεως και των ιδιωτικών βυτιοφόρων, παραβιάζει το άρθρο 49 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αφορά την ελευθερία εγκατάστασης των επιχειρήσεων.

    Νέα ένταση στο λιμάνι

    Στο μεταξύ, νέα ένταση προκλήθηκε χθες το βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς μεταφορείς προσπάθησαν να εμποδίσουν φορτηγά να επιβιβαστούν στα πλοία, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν με δυνάμεις των ΜΑΤ.

    Το πρωί ομάδα μεταφορέων εμπόδισε 20 και πλέον φορτηγά να επιβιβαστούν σε πλοία, μεταφέροντας εμπορεύματα στα νησιά. Την ίδια ώρα ένταση επικράτησε και στο μπλόκο της Μεταμόρφωσης, όταν ορισμένοι ιδιοκτήτες θέλησαν να πάρουν τα οχήματά τους για να δουλέψουν και άλλοι συνάδελφοί τους, τους παρεμπόδισαν με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση της αστυνομίας.

    Ενώπιον του εισαγγελέα οδηγήθηκαν δύο μεταφορείς -πατέρας και γιος- που συνελήφθησαν έξω από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στη Μεταμόρφωση σε μικροεπεισόδιο μεταξύ ιδιοκτητών φορτηγών και αστυνομικών.

    Ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος των δύο μεταφορέων ποινική δίωξη για διατάραξη κοινής ειρήνης ενώ σε βάρος του πατέρα απήγγειλε επιπλέον κατηγορίες για τα αδικήματα της αντίστασης κατά της Αρχής και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης καθώς φέρεται να δάγκωσε στο χέρι αξιωματικό της ΕΛΑΣ.

    Οι δύο κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη.

    Παρέμβαση Σαμαρά

    Παρέμβαση στο θέμα που έχει προκύψει με τις κινητοποιήσεις αυτοκινητιστών και τον ανεφοδιασμό της αγοράς, έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Ο κ. Σαμαράς έκανε έκκληση στους ιδιοκτήτες των φορτηγών να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, και παράλληλα, έκανε έκκληση στον πρωθυπουργό να δώσει μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο ώστε να εκτονωθεί η κρίση, δηλαδή όπως εξήγησε, να κάνει η κυβέρνηση έστω και με καθυστέρηση αυτό που πρότεινε η ΝΔ από την αρχή.

    Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε και στην κυβέρνηση, λέγοντας: "επισημαίνω τη διαφορά ανάμεσα στη δική μας αντιπολιτευτική στάση, την υπεύθυνη και εκείνη του ΠΑΣΟΚ πριν από ένα χρόνο όταν ο σημερινός πρωθυπουργός κατέβαινε στον Πειραιά και εμφανιζόταν ως θύμα των δακρυγόνων, που σήμερα βέβαια πέφτουν με δική του εντολή".

    Καταλήγοντας, ο κ. Σαμαράς ανέφερε: "κάνω έκκληση να πρυτανεύσει η λογική από όλες τις πλευρές σήμερα όχι αύριο, γιατί το εμπόριο έχει φθάσει στα όριά του και δεν αντέχει άλλο αυτή την κατάσταση".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Στάσεις εργασίας στα μέσα μεταφοράς

    Μετ΄ εμποδίων εκτελούνται και σήμερα τα δρομολόγια του ΟΣΕ, εξαιτίας των συνεχιζόμενων στάσεων εργασίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις που περιέχει το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση και ανάπτυξη του ελληνικού σιδηροδρόμου, που παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας.

    Στάση εργασίας εξήγγειλαν για αύριο και τα σωματεία εργαζομένων σε Μετρό, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΕΘΕΛ και Τραμ.

    Συγκεκριμένα, για σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ πραγματοποιούν τρεις 3ωρες στάσεις εργασίας 6 με 9 το πρωί, 2 το μεσημέρι με 5 το απόγευμα και 9 με 12 το βράδυ.

    Κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας δεν θα κινηθούν οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο Προαστιακός, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Εταιρίας Λειτουργίας του Μετρό (ΑΜΕΛ), τα δρομολόγια του Μετρό θα πραγματοποιηθούν κανονικά σε όλο το μήκος του δικτύου του, συμπεριλαμβανομένης και της διαδρομής από τη Δουκίσσης Πλακεντίας έως το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

    Για αύριο (Τετάρτη), τα σωματεία εργαζομένων στα μπλε λεωφορεία και τα τρόλεϊ έχουν εξαγγείλει στάση από τις 11 το πρωί έως τις 4 μετά το μεσημέρι, ενώ οι εργαζόμενοι στο Μετρό, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και και το Τραμ θα τραβήξουν χειρόφρενο από τις 12 έως τις 4. Τέλος, οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ θα πραγματοποιήσουν 5ωρη στάση από τις 12 το μεσημέρι, κάτι που σημαίνει ότι δεκάδες δρομολόγια των δύο αυτών μέσων σταθερής τροχιάς δεν θα εκτελεστούν.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Σύμφωνο ρευστότητας

    Συμφωνία πέντε σημείων υπήρξε μεταξύ της κυβέρνησης και του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), με στόχο τη διοχέτευση πρόσθετης ρευστότητας στην αγορά και την ενίσχυση της ανάπτυξης, αλλά και τη βελτίωση του μηχανισμού των φορολογικών ελέγχων. Η συμφωνία επετεύχθη κατά τη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, των υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με το προεδρείο της ΕΕΤ.

    Ειδικότερα, όπως δήλωσαν οι υπουργοί μετά τη συνάντηση, η συμφωνία αφορά στα εξής:

    - Τη σύναψη Συμφώνου Ρευστότητας με τις τράπεζες, προκειμένου η ενίσχυση των τραπεζών με το νέο πακέτο των εγγυήσεων του Δημοσίου, ύψους 25 δισ. ευρώ, να διοχετευθεί μέσω δανείων στην αγορά. Θα υπάρξει συγκεκριμένο πλαίσιο δεσμεύσεων με κάθε τράπεζα ξεχωριστά, το οποίο θα παρακολουθείται από την Τράπεζα της Ελλάδος και τους επιτρόπους του Δημοσίου στις τράπεζες

    - Τη συνδρομή των τραπεζών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, που θα προσέλθουν στην επικείμενη ρύθμιση των φορολογικών θεμάτων από το υπουργείο Οικονομικών (περαίωση, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών στο Δημόσιο και υποθέσεις που εκκρεμοδικούν)

    - Τη βοήθεια του πιστωτικού συστήματος στην υλοποίηση του νέου φορολογικού νόμου (π.χ., λειτουργία επαγγελματικών λογαριασμών για όλες τις επιχειρήσεις, μείωση των συναλλαγών με μετρητά, κ.λπ.)

    - Τη δημιουργία ειδικής κάρτας με bar code, μέσω της οποίας θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι συναλλαγές των καταναλωτών, καθώς και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τις τράπεζες και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την καταγραφή και τη διασταύρωση σε πραγματικό χρόνο των συναλλαγών (ΦΠΑ, κ.λπ.). Στην κάρτα, που θα έχει τον ΑΦΜ του καταναλωτή, θα εγγράφονται οι αποδείξεις, ώστε να μην απαιτείται η συλλογή τους. Η κάρτα θα χορηγείται από το 2011 είτε από τις τράπεζες, είτε από το υπουργείο Οικονομικών.

    - Την αξιοποίηση των υπαρχόντων χρηματοοικονομικών εργαλείων και των νέων επενδυτικών μέσων που προωθούνται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΕΜΠΜΕ θα αντικατασταθεί από το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) , το οποίο θα είναι και επενδυτικό και ταμείο παροχής εγγυήσεων (ίδια κεφάλαια, μετοχικό κεφάλαιο, εγγυήσεις μέσω ανοικτών διαγωνισμών, κ.λπ.). Η δημόσια δαπάνη για το ΕΤΕΑΝ μέσω του ΕΣΠΑ θα ανέλθει σε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2010- 2011, ενώ αναμένονται συνολικές επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Διατροφή κατά λοιμώξεων

    Τα παιδιά που προσλαμβάνουν με τη διατροφή τους προβιοτικά υποφέρουν λιγότερο από λοιμώξεις και κάνουν λιγότερες απουσίες στο σχολείο. Σε παιδιά ηλικίας 3-7 ετών, στα οποία χορηγήθηκαν συμβιωτικά (συνδυασμός προβιοτικών και πρεβιοτικών) κατά τη διάρκεια του χειμώνα, παρατηρήθηκε μείωση κατά 25% του κινδύνου των λοιμώξεων, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του πανεπιστημίου «Tor Vergata» της Ρώμης, τα οποία παρουσίασε ο καθηγητής Mario Cazzola στο 20ό ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελόνη.

    Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί (μη παθογόνα βακτήρια) που συμβάλλουν στην ισορροπία της εντερικής χλωρίδας και την ενίσχυση της αντίστασης του οργανισμού σε επιβλαβή μικρόβια. Επιπλέον προβιοτικά όπως ο γαλακτοβάκκιλος έχουν ευεργετική δράστη στη ανοσοποιητική λειτουργία. Τα πρεβιοτικά είναι συστατικά που παρέχουν το υπόστρωμα ουσιών για την ανάπτυξη των προβιοτικών. Τα συμβιωτικά συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα και των προβιοτικών και πρεβιοτικών.

    Ο καθηγητής Cazzola αναφέρει ότι ο συνδυασμός συμβιωτικών θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πιθανός προφυλακτικός παράγων για τη μείωση δυσμενών συνεπειών των νόσων. Ωστόσο τονίζει ότι θα ήταν απλοϊκό να υποτεθεί ότι ένα απλό συμπλήρωμα διατροφής θα αρκούσε για να αντιμετωπιστεί μία πληθώρα αλλεργικών παθήσεων και θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί κατά πόσο είναι χρήσιμα τα συμβιωτικά στην πρόληψη και θεραπεία αλλεργικών παθήσεων.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά το χειμώνα του 2006-2007 για ένα τρίμηνο σε ένα δείγμα 137 παιδιών σχολικής ηλικίας τα οποία κατά τον προηγούμενο χειμώνα υπέφεραν τουλάχιστον από τρία επεισόδια ωτορινολαρυγγικής, βρογχοπνευμονικής ή γαστρικής δυσλειτουργίας. Στο 50% των παιδιών στα οποία χορηγήθηκαν προβιοτικά δεν παρατηρήθηκε κανέναν επεισόδιο ωτορινολαρυγγικής, βρογχοπνευμονικής ή γαστρικής δυσλειτουργίας, ενώ μόνο το 25,8% των παιδιών στα οποία χορηγήθηκαν συμβιωτικά απουσίασε τουλάχιστον μία ημέρα από το σχολείο

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας

    Μειώσεις των τελών κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων για τα παλαιά και μεγάλα ΙΧ από 12 ευρώ έως και 330 ευρώ και αυξήσεις για τα καινούργια ( που κυκλοφόρησαν από το 2005 και μετά) από 20 έως και 88 ευρώ προβλέπει το νέο σύστημα των τελών κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων με βάση το οποίο θα καταβληθουν τα τέλη για το 2011. Παράλληλα, θεσπίζεται νέο σύστημα για τα τέλη των αυτοκινήτων που θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά από το 2011 και μετά τα οποία συνδέονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.

    Στο νέο σύστημα τελών για τα υφιστάμενα ΙΧ καταργείται το κριτήριο της παλαιότητας. Για όλα τα επιβατικά αυτοκίνητα που θα έχουν ταξινομηθεί έως και την 31-12-2010 (και για τις μοτοσυκλέτες, ασχέτως ημερομηνίας ταξινόμησης) θεσπίζεται ενιαία κλίμακα υπολογισμού με βάση τον κυβισμό του κινητήρα τους.

    Παράλληλα ενσωματώνεται στα νέα τέλη ο χωριστός ειδικός φόρος που είχε επιβληθεί στα αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού άνω των 1.929 κ.εκ. Τα τέλη κυκλοφορίας 2011 για τα αυτοκίνητα που θα κυκλοφορήσουν έως τις 31 - 12- 2010 συμπεριλαμβάνουν τον τυχόν ειδικό φόρο οχημάτων μεγάλου κυβισμού.

    Έτσι, τα νέα τέλη κυκλοφορίας έτους 2011, σε σύγκριση και με τις συνολικές επιβαρύνσεις των οχημάτων για το 2010, διαμορφώνονται ως εξής:

    Κλιμάκιο κ.εκ. Τέλη κυκλοφορίας 2011 (ευρώ) Τέλη κυκλοφορίας και ειδικός φόρος 2010 (ευρώ) Διαφορά 2011 έναντι 2010 (ευρώ)

    Από έως Από έως

    Έως 300 20 0 68 20 -48

    301 785 50 28 96 22 -46

    786 1071 110 94 187 16 -77

    1072 1357 120 94 187 26 -67

    1358 1548 220 184 352 36 -132

    1549 1738 240 184 352 56 -112

    1739 1928 270 184 352 86 -82

    1929 2357 600 578 821 22 -221

    2358 3000 800 712 1130 88 -330

    3001 4000 1000 912 1330 88 -330

    4001 και άνω 1200 1112 1530 88 -330

    Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών από την σύγκριση των τελών του 2011 σε σχέση με το 2010 προκύπτει ότι πάνω από 3.180.000 κάτοχοι αυτοκινήτων και μοτοσικλετών έχουν μείωση από 12-330 ευρώ (το 65% του συνόλου), ενώ οι υπόλοιποι έχουν αύξηση η οποία σε απόλυτους αριθμούς δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και κυμαίνεται μεταξύ 16-88 ευρώ ετησίως. Μεγαλύτερη αναλογικά μείωση έχουν τα μικρή και μεσαίας κατηγορίας αυτοκίνητα.

    Τα τέλη κυκλοφορίας όλων των επιβατικών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων που θα ταξινομηθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/1/2011 και μετά, συνδέονται αποκλειστικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του κάθε οχήματος (γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο). Η σύνδεση αυτή ισχύει για όλα τα αυτοκίνητα ασχέτως τεχνολογίας (βενζινοκίνητα, υβριδικά, πετρελαιοκίνητα κλπ). Αυτό εκτιμάται σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών ότι θα έχει σαν αποτέλεσμα τη στροφή των καταναλωτών σε πιο "καθαρής τεχνολογίας" οχήματα με αντίστοιχες θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τα περισσότερα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη εισαγάγει φορολογικό σύστημα αυτοκινήτων (τέλη κυκλοφορίας και τέλη ταξινόμησης) που συνδέεται ολικώς ή μερικώς με τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

    Έτσι, τα τέλη κυκλοφορίας των επιβατικών αυτοκινήτων που θα ταξινομηθούν μετά την 1/1/2011 είναι τα εξής:

    ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΕΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (γρμ CO2 ανά χιλιόμετρο) ΕΤΗΣΙΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (σε ευρώ)

    0 - 100 0

    101 - 120 0,80

    121 - 140 1,00

    141 - 160 1,50

    161 - 180 2,00

    181 - 200 2,25

    201 - 250 2,50

    Άνω των 251 3,00

    Με την παραπάνω κλίμακα, τα τέλη κυκλοφορίας μειώνονται περαιτέρω για μεγάλο αριθμό οχημάτων τα οποία ενσωματώνουν "καθαρές τεχνολογίες". Αντίστοιχα, τα τέλη αυξάνονται για όλα εκείνα τα αυτοκίνητα των οποίων οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι υψηλές.

    Επίσης συνδέονται αποκλειστικά τέλη κυκλοφορίας των ΤΑΧΙ που θα ταξινομηθούν στην Ελλάδα μετά την 1/1/2011 μόνο με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ως εξής:

    ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΕΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (γρμ CO2 ανά χιλιόμετρο) ΕΤΗΣΙΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (σε ευρώ)

    0 - 100 0

    101 - 150 2

    Άνω των 151 2,5

    Η διαφορά των τελών κυκλοφορίας των ΤΑΧΙ σε σχέση με τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης οφείλεται στο γεγονός ότι, τα οχήματα αυτά είναι επαγγελματικά και διανύουν ετησίως πολλαπλάσιες αποστάσεις από αυτές των επιβατικών, με αποτέλεσμα την εξαιρετικά μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνσή τους.

    Όσον αφορά στα υπόλοιπα οχήματα (φορτηγά ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, λεωφορεία, κλπ), θα υπάρχει αύξηση κατά μέσο όρο 10% σε σχέση με το 2010. Σημειώνεται ότι τα εν λόγω τέλη δεν έχουν αυξηθεί από το 2009.

    Tα παραπάνω μέτρα όπως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών αποτελούν ένα σύστημα δίκαιο και λειτουργικό, που θα αφήσει παράλληλα το χρονικό περιθώριο αναγκαίας προσαρμογής της αγοράς αυτοκινήτου στη χώρα μας στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος. Οι παραπάνω ρυθμίσεις, θα κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

    ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 2011 ΕΝΑΝΤΙ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΥΒΙΣΜΟΥ ΕΤΟΥΣ 2010

    Κλιμάκιο κ.εκ. Τέλη κυκλοφορίας 2011 (σε ευρώ) Τέλη κυκλοφορίας και ειδικός φόρος μεγάλου κυλινδρισμού κινητήρα έτους 2010 (σε ευρώ) Διαφορά 2011 έναντι 2010 (σε ευρώ)

    Κλάση Α' Κλάση Β' Κλάση Γ' Κλάση Δ' Κλάση Α' Κλάση Β' Κλάση Γ' Κλάση Δ'

    Έως 300 20 0 35 51 68 20 -15 -31 -48

    301 785 50 28 63 79 96 22 -13 -29 -46

    786 1.071 110 94 137 162 187 16 -27 -52 -77

    1.072 1.357 120 94 137 162 187 26 -17 -42 -67

    1.358 1.548 220 184 252 302 352 36 -32 -82 -132

    1.549 1.738 240 184 252 302 352 56 -12 -62 -112

    1.739 1.928 270 184 252 302 352 86 18 -32 -82

    1.929 2.357 600 578 671 746 821 22 -71 -146 -221

    Από Έως Από Έως Από Έως Από Έως Από Έως Από Έως Από Έως Από Έως

    2.358 3.000 800 712 812 830 930 930 1.030 1.030 1.130 88 -12 -30 -130 -130 -230 -230 -330

    3.001 4.000 1.000 912 1.012 1.030 1.130 1.130 1.230 1.230 1.330 88 -12 -30 -130 -130 -230 -230 -330

    4.001 και άνω 1.200 1.112 1.212 1.230 1.330 1.330 1.430 1.430 1.530 88 -12 -30 -130 -130 -230 -230 -330

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 28 September 2010 - 12:30:54 UTC