Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για τον προϋπολογισμό του 2011
  • [02] Σήμερα οι τελικές αποφάσεις των μεταφορέων
  • [03] Αυστηρότερες οι ποινές για φοροδιαφυγή
  • [04] Ο Γ.Μανώλης υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με τον Βασίλη Κικίλια
  • [05] "Πράσινα" στρατόπεδα
  • [06] Σημαντικά ευρήματα

  • [01] Σύσκεψη για τον προϋπολογισμό του 2011

    Θα πρέπει να δώσουμε στον κόσμο να κατανοήσει και μέσα από το σχέδιο του προϋπολογισμού ότι ο συναγερμός δεν έχει λήξει ακόμα, αλλά και ότι υπάρχει ελπίδα και προοπτική, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του στο Μέγαρο Μαξίμου, για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι οι κόποι δεν πρέπει και δεν θα πάνε χαμένοι.

    Στο μεταξύ, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός βασίζεται στο τί έχει κάνει η κυβέρνηση για το 2010 και επισήμανε ότι "αν και το 2011 είναι μια, επίσης, πολύ δύσκολη χρονιά, ξεκινάμε από καλύτερη βάση".

    Επιπλέον, απέκλεισε κατηγορηματικά μαζική μετάταξη προϊόντων από το 11% στο 23% του ΦΠΑ.

    Της σύσκεψης προηγήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Παπακωνσταντίνου για την οικονομία.

  • ** Ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ.

    Νωρίτερα το πρωΐ ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σεσίλια Μάλμστρομ.

    Δεν θα υπάρχουν επιπλέον μέτρα για το 2011, διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, με αφορμή την κυβερνητική σύσκεψη, τονίζοντας ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ανακοινωμένα μέτρα και η διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι μέσα στο 2010 δεν θα υπάρχουν άλλα μέτρα».

    Υπογράμμισε, επίσης, ότι «για το 2011, όχι απλώς δεν θα υπάρχουν επιπλέον μέτρα, από αυτά που έχουν προβλεφθεί στο Μνημόνιο, αλλά η κυβέρνηση κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε και αυτά τα ανακοινωμένα να είναι ακόμα πιο ελαφριά, για να βοηθήσει την προστασία του εισοδήματος του Έλληνα πολίτη».

    Ερωτηθείς αν το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει στο πώς θα εξυπηρετηθούν οι στόχοι του μνημονίου για το 2011, εάν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ και εάν θα υπάρξει εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι συζητούνται και προσδιορίζονται οι εναλλακτικές λύσεις.

    Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση για πρώτη φορά συντάσσει προϋπολογισμό με βάση πραγματικά στοιχεία και διαφορετικό μοντέλο, ώστε να μπει τάξη στα δημοσιονομικά της χώρας, να υπάρχουν λεπτομερείς εκθέσεις στοιχείων κάθε τρίμηνο, η Βουλή να ελέγχει όλα τα στοιχεία για τους φορείς του Δημοσίου και να υπάρχει τριμελής επιτροπή σε κάθε υπουργείο - όπως γινόταν ήδη μέσα στο 2010 - που θα παρακολουθεί όλα τα στοιχεία της υλοποίησης του προϋπολογισμού.

    Δηλώσεις Λ.Παπαδήμου

    Σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στη διάρκεια του 2011 και υψηλή πιθανότητα επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων την ίδια χρονιά, προβλέπει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και σήμερα Σύμβουλος του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, σε συνέντευξη που έδωσε στις Βρυξέλλες ο κ. Παπαδήμος, είπε ότι "στην πορεία του επόμενου έτους, αναμένουμε τη σταδιακή επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης", ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

    Το νομοσχέδιο για την περαίωση

    Ελάχιστα ποσά φόρου από 300 έως 1.000 ευρώ ανά χρήση - χαμηλότερα από το αρχικό σχέδιο - θα καταβάλουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες για το κλείσιμο των ανέλεγκτων υποθέσεών τους. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων στο οποίο προβλέπεται ακόμη ευνοϊκή ρύθμιση για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων, ρυθμίσεις για την απόσβεση της αξίας των αδειών κυκλοφορίας των φορτηγών δημοσίας χρήσης καθώς και αυστηρότερες ποινές για φοροδιαφυγή.

    Το νομοσχέδιο σε ότι αφορά την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων προβλέπει όχι μόνο χαμηλότερα ελάχιστα ποσά ανά χρήση αλλά και μείωση της προκαταβολής του φόρου στο 20% όπως και αύξηση των δόσεων καταβολής σε 24 από 12 που προέβλεπε το σχέδιο που είχε κατατεθεί σε διαβούλευση. Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα σε όσους τακτοποιήσουν το σύνολο των υποθέσεων τους να καταστρέψουν τα βιβλία τους από τη χρήση του 2005 και προηγούμενα.

    Σε ότι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προβλέπει τη δυνατότητα αποπληρωμής τους σε έως και 45 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή στην περίπτωση αυτή του 50% των προσαυξήσεων. Οι προσαυξήσεις μηδενίζονται αν το ποσό της οφειλής καταβληθεί εφάπαξ.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο θέμα της περαίωσης φορολογικών υποθέσεων, τονίζοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια το φορολογικό σύστημα λειτουργούσε με εξόφθαλμη πλημμέλεια και ανοχή στη φοροδιαφυγή. Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, υπάρχουν 2,5 εκατ.ανέλεγκτες χρήσεις, φαινόμενο για το οποίο απέδωσε την ευθύνη σχεδόν αποκλειστικά στην Πολιτεία.

    Άδικο χαρακτηρίζει η ΝΔ το μέτρο της περαίωσης και δηλώνει ότι θα το ψηφίσει μόνο στην περίπτωση, που η κυβέρνηση δεν επιβάλει νέα εισπρακτικά μέτρα.

    Η περαίωση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται όμως να υπάρξει ταυτοχρόνως μια δικαίωση και εκείνων που υπήρξαν όλη αυτήν την περίοδο φορολογικώς ενήμεροι, δήλωσε ο Γ. Καρτζαφέρης.

    Η προωθούμενη περαίωση συνιστά ομολογία αποτυχίας συγκρότησης αξιόπιστου φοροελεγκτικού μηχανισμού, επιβράβευση των μεγαλοφοροφυγάδων, εμπαιγμό και νέα επιβάρυνση για όσους είναι φορολογικά συνεπείς, τονίζει ο ΣΥΝ.

    "Η περαίωση που προωθούμε εμείς και θα ψηφίσουμε δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν, δεν επιτείνει τη φορολογική σαρθρότητα" υπογράμισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημείωσε ότι με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται δεν θα υπάρχει η αντικειμενική δυνατότητα για να υπάρξει ξανά περαίωση.

    Αναφορικά με τη «δυσαρέσκεια» που εξέφρασαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την περαίωση, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση τους θεωρεί και τους αντιμετωπίζει ως αυτόνομες πολιτικές προσωπικότητες και πρόσθεσε ότι αυτές οι συζητήσεις είναι το «οξυγόνο» της πολιτικής ζωής.

    Σημείωσε δε ότι δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας για την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου και σημείωσε ότι «οι βουλευτές εκφράστηκαν όπως έπρεπε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων κι εμείς αυτή την έκφραση τη σεβόμαστε και την παροτρύνουμε κιόλας».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Σήμερα οι τελικές αποφάσεις των μεταφορέων

    Το απόγευμα θα κριθεί η πορεία των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων ΔΧ, καθώς στις 5 θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση και θα ψηφίσουν σε κάλπη για το μέλλον των διεκδικήσεών τους.

    Σε δύο συναντήσεις που πραγματοποίησαν χθες, οι πρόεδροι των εννέα Ομοσπονδιών Ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, δεν κατάφεραν να αποφασίσουν επί της πρότασης του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου, για αναστολή των κινητοποιήσεων προκειμένου να τροφοδοτηθεί η αγορά που ασφυκτιά.

    Στη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες, διατυπώθηκαν διαφορετικές προτάσεις, με τους «σκληροπυρηνικούς» να επιμένουν σε συνέχιση των κινητοποιήσεων, με το αιτιολογικό δεν «έχουμε πλέον να χάσουμε τίποτα» και τους πιο ψύχραιμους να προτείνουν αναστολή των κινητοποιήσεων.

    Κανείς όμως δεν θέλησε να πάρει την ευθύνη για την οριστική απόφαση και έτσι βρέθηκε μια άλλη λύση, δηλαδή να συγκληθεί Γενική Συνέλευση και να αποφασίσει η βάση, ότι αυτή τη φορά με κάλπη, και όχι δια βοής όπως την περασμένη Παρασκευή.

    Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου που συναντήθηκαν με τους μεταφορείς, άφησαν να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν για να υπερασπιστούν τις επιχειρήσεις τους.

    «Θα προσφύγουμε δικαστικά κατά των μεταφορέων αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γιώργος Κασσιμάτης. «Υπάρχει νόμος και πρέπει να εφαρμοστεί» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος και κάλεσε τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας να εφαρμόσουν τους νόμους.

    Εξάλλου, χθες συζητήτηθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κεκλεισμένων των θυρών, η αίτηση των συνδικάτων χερσαίων μεταφορών της Αθήνας και της Μακεδονίας- Θράκης που ζητούν να ανασταλεί η επίταξη των φορτηγών και βυτιοφόρων.

    Ο νομικός παραστάτης του Δημοσίου υποστήριξε ότι η επίταξη των φορτηγών αυτοκινήτων έγινε για λόγους δημοσίου συμφέροντος και υπεραμύνθηκε της συνταγματικότητας και της νομιμότητας της επίταξης. Αντίθετα, οι δικηγόροι των συνδικάτων τόνισαν ότι η επιστράτευση είναι αντισυνταγματική και παράνομη, καθώς πλέον των άλλων, δεν έχει ημερομηνία λήξης.

    Η έκδοση της απόφασης αναμένεται.

    Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε επισήμως στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ζητώντας του να αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα με την επιβολή περιορισμών στην έκδοση των αδειών κυκλοφορίας των οχημάτων δημοσίας χρήσεως και των ιδιωτικών βυτιοφόρων, παραβιάζει το άρθρο 49 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αφορά την ελευθερία εγκατάστασης των επιχειρήσεων.

    Δηλώσεις Γ.Πεταλωτή

    «Η κυβέρνηση έδειξε ότι διαθέτει την πολιτική βούληση για να προχωρήσει αυτό το πολύ μεγάλο θέμα. Είναι πλέον νόμος του κράτους και φυσικά η αγορά και λειτουργεί και θα λειτουργήσει καλύτερα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής για τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των μεταφορέων και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση κρατά μια ισορροπία για το δημόσιο συμφέρον».

    Πρόσθεσε δε ότι ο νόμος για την περαίωση περιλαμβάνει και τους μεταφορείς και ότι και οι άλλες ελαφρύνσεις δόθηκαν υπέρ των μεταφορέων με την προϋπόθεση ότι θα κάνουν τη δουλειά που πρέπει.

    Σχετικά με αναφορά του προέδρου των επιμελητηρίων ότι ενδεχομένως να υπάρξουν αγωγές εναντίον των μεταφορέων, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι καθένας μπορεί να κάνει αγωγές και καταγγελίες, όταν δεν εξυπηρετείται από τα φορτηγά ΔΧ.

    «Αντί αυτή τη στιγμή να δείξει στοιχειώδη υπευθυνότητα, ο κ. Σαμαράς έρχεται να ανατρέψει τα αυτονόητα», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής σχολιάζοντας την πρόταση του αρχηγού της ΝΔ για αύξηση της μεταβατικής περιόδου των μεταφορέων της τριετία, υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ ψήφισε αυτό το νόμο και τώρα λέει να αλλάξει.

    Παρέμβαση Σαμαρά

    Παρέμβαση στο θέμα που έχει προκύψει με τις κινητοποιήσεις αυτοκινητιστών και τον ανεφοδιασμό της αγοράς, έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Ο κ. Σαμαράς έκανε έκκληση στους ιδιοκτήτες των φορτηγών να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, και παράλληλα, έκανε έκκληση στον πρωθυπουργό να δώσει μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο ώστε να εκτονωθεί η κρίση, δηλαδή όπως εξήγησε, να κάνει η κυβέρνηση έστω και με καθυστέρηση αυτό που πρότεινε η ΝΔ από την αρχή.

    Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε και στην κυβέρνηση, λέγοντας: "επισημαίνω τη διαφορά ανάμεσα στη δική μας αντιπολιτευτική στάση, την υπεύθυνη και εκείνη του ΠΑΣΟΚ πριν από ένα χρόνο όταν ο σημερινός πρωθυπουργός κατέβαινε στον Πειραιά και εμφανιζόταν ως θύμα των δακρυγόνων, που σήμερα βέβαια πέφτουν με δική του εντολή".

    Καταλήγοντας, ο κ. Σαμαράς ανέφερε: "κάνω έκκληση να πρυτανεύσει η λογική από όλες τις πλευρές σήμερα όχι αύριο, γιατί το εμπόριο έχει φθάσει στα όριά του και δεν αντέχει άλλο αυτή την κατάσταση".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Αυστηρότερες οι ποινές για φοροδιαφυγή

    Πιο αυστηρές γίνονται οι ποινές για φοροδιαφυγή σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την περαίωση που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, σε αυτό προβλέπεται ότι η μη έκδοση περισσοτέρων από δέκα αποδείξεων, αξίας άνω των 500 ευρώ θα οδηγεί σε ποινή λουκέτου για 48 ώρες τα καταστήματα. Παράλληλα, με το νομοσχέδιο μειώνονται δραστικά τα όρια της φοροδιαφυγής πάνω από τα οποία θα επιβάλλεται η ποινή φυλάκισης ή κάθειρξης ενώ προσδιορίζεται ως αρμόδιο δικαστήριο για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής , πλημμελήματα ή κακουργήματα κατά περίπτωση το τριμελές πλημμελειοδικείο ή τριμελές εφετείο κακουργημάτων του τόπου της έδρας του φορολογούμενου ή της επιχείρησης.

    Οι νέες ποινές της εφορίας είναι οι ακόλουθες:

    " φυλάκιση εφόσον το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς ή το ποσό του Φ.Π.Α. που συμψηφίσθηκε ή δεν αποδόθηκε ή αποδόθηκε ανακριβώς, ανέρχεται σε ετήσια βάση έως το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ,

    " φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς ή το ποσό του Φ.Π.Α. που συμψηφίσθηκε ή δεν αποδόθηκε ή αποδόθηκε ανακριβώς, ανέρχεται σε ετήσια βάση από το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ μέχρι το ποσό των εβδομήντα πέντε χιλιάδων (75.000) ευρώ και

    " κάθειρξη μέχρι δέκα έτη, εφόσον το ως άνω ποσό υπερβαίνει σε ετήσια βάση τα εβδομήντα πέντε χιλιάδες (75.000) ευρώ.

    " ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τεσσάρων μηνών για όσους δεν εκδίδουν ή εκδίδουν ανακριβώς τα προβλεπόμενα στοιχεία κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών ή δεν καταχωρούν στα πρόσθετα βιβλία , τις συναλλαγές για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τα οικεία στοιχεία εσόδων.

    Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι αν από το έλεγχο εντοπίζεται μια επιχείρηση να μην έχει εκδώσει περισσότερα από 10 παραστατικά η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 500 ευρώ, τότε η μηνυτήρια αναφορά υποβάλλεται αμέσως με την ολοκλήρωση του ελέγχου και ζητείται από τον αρμόδιο εισαγγελέα η κατά προτεραιότητα εκδίκαση της υπόθεσης με βάση τα πορίσματα του φορολογικού ελέγχου.

    Επίσης στην περίπτωση αυτή η λειτουργία του καταστήματος, γραφείου, εργοστασίου, εργαστηρίου, αποθήκης και γενικά κάθε επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου επαγγελματία, αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες, με πράξη των οργάνων που διενεργούν τον έλεγχο και η επαγγελματική εγκατάσταση σφραγίζεται με τη συνδρομή της αστυνομικής αρχής, εφόσον ζητηθεί από τα ελεγκτικά όργανα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ο Γ.Μανώλης υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με τον Βασίλη Κικίλια

    Υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με τον συνδυασμό του Βασίλη Κικίλια στην Αττική, θα είναι ο πρώην βουλευτής Γιάννης Μανώλης.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΝΔ, «μετά τη συνάντηση, που είχε, σήμερα το πρωί, με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ανακοινώνεται ότι ο Γραμματέας Συνδικαλισμού της ΝΔ Γιάννης Μανώλης (πρώην βουλευτής και Γραμματέας της ΓΣΕΕ) θα είναι υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, στο ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας Αττικής, υπό τον Βασίλη Κικίλια».

    Εξάλλου, το απόγευμα θα συνεδριάσει η εκτελεστική γραμματεία της ΝΔ υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή των βουλευτών του κόμματος που είναι οι εκλογικοί σύνδεσμοι της ΝΔ με τις 13 περιφέρειες, ενώ την Πέμπτη το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ θα συγκαλέσει συγκέντρωση βουλευτών, πρώην βουλευτών και μελών της πολιτικής επιτροπής της Αττικής, παρουσία του Βασίλη Κικίλια και των αντιπεριφερειαρχών που έχουν ανακοινωθεί.

    Στο μεταξύ, νέα επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η ΝΔ με αφορμή την οικονομία και ειδικότερα το μέτρο της περαίωσης.

    Πηγές της Ρηγίλλης έλεγαν ότι "διαφωνούμε, δεν στηρίζουμε". Ωστόσο, πρόσθεταν ότι "υπάρχει μόνο μία περίπτωση να ψηφίσουμε αν η κυβέρνηση μετά από διαπραγματεύσεις με την τρόικα "παγώσει" την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] "Πράσινα" στρατόπεδα

    Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, υπέγραψαν σήμερα οι συναρμόδιοι υπουργοί Ευάγγελος Βενιζέλος και Τίνα Μπιρμπίλη, με στόχο την ανάπτυξη των περιβαλλοντικών πολιτικών του ΥΠΕΘΑ και τη διευκόλυνση του ΥΠΕΚΑ στην άσκηση των δραστηριοτήτων του στον ευαίσθητο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, οι δράσεις του μνημονίου αφορούν τρεις τομείς:

    -την αποκατάσταση του τεχνικού εξοπλισμού, λόγω των κονοτικών οδηγιών για αμίαντο,

    -την εξοικονόμηση ενέργειας και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και

    -την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων (νερό, απορρίμματα από την ανακύκλωση των οποίων μπορεί να παράξουμε νέα υλικά, όπως είπε).

    Η κα Μπιρμπίλη τόνισε τη σημασία που έχει η προσπάθεια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ευαισθητοποιήσει τη νεολαία σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, γνωστοποιώντας ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα συνδράμει την προσπάθεια αυτή με 20 εκατομμύρια ευρώ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω χρηματοδότησής της.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρατήρησε ότι η παρέμβαση του ΥΠΕΘΑ στο πεδίο της Πράσινης Ανάπτυξης στις Ένοπλες Δυνάμεις θα έχει σαφή διακλαδικά χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης (ΓΔΟΣΥ) διαμορφώθηκε υπηρεσιακή μονάδα "πράσινης ανάπτυξης", ενώ σε όλα τα επιτελεία συγκροτούνται γραφεία "πράσινης ανάπτυξης" και ορίζονται υπεύθυνοι "πράσινης ανάπτυξης" σε κάθε μονάδα ανεξαρτήτως επιπέδου.

    Σε επίπεδο στρατοπέδων και κτιριακών εγκαταστάσεων λαμβάνονται μέτρα άμεσης εξοικονόμησης ενέργειας (από την αλλαγή των λαμπτήρων μέχρι την εγκατάσταση συστημάτων αυτόματου ελέγχου) για την ενεργειακή επάρκειά τους. Σε όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σε όλα τα στρατιωτικά καταστήματα αξιοποιούνται υπάρχουσες συνδέσεις με φυσικό αέριο και τυχόν υφιστάμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Στόχος είναι να επιτευχθεί άμεση σύνδεση όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων με φυσικό αέριο. Αρχίζουν έλεγχοι στο δίκτυο ύδρευσης με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης του νερού κατά 25% τα επόμενα 3 χρόνια.

    Στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στοχεύει στη μείωση του όγκου τους κατά 5% ετησίως μέσα από την ενίσχυση της ανακύκλωσής τους, την επαναχρησιμοποίηση οικοδομικών αποβλήτων και την απόσυρση οπλικών συστημάτων ή καταλοίπων βλημάτων. Εξετάζεται επίσης παντού το ζήτημα των ραδιενεργών αποβλήτων, εάν υπάρχουν τέτοια.

    Οσον αφορά το πρόγραμμα εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις Ένοπλες Δυνάμεις με τη μορφή φωτοβολταϊκών ή μικρών αιολικών μονάδων, το ΥΕΘΑ συνεργάζεται με το ΥΠΕΚΑ για το ειδικό νομικό καθεστώς αδειοδότησης μικρών εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούνται αμέσως πιλοτικές ενέργειες που αφορούν μικρές φρουρές ή νησιά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Σημαντικά ευρήματα

    Μία γυναίκα καταστόλιστη που έζησε στην πρωτοαρχαϊκή εποχή, «περίμενε» από το πρώτο μισό του 7ου αιώνα την αρχαιολογική σκαπάνη του αρχαιολόγου καθηγητή Νικόλαου Σταμπολίδη για να έρθει στην επιφάνεια της αρχαίας πόλης Ελεύθερνας στο Ρέθυμνο.

    Μικρά φύλλα χρυσού σε διάφορα σχήματα (τετράγωνα, ρόμβοι, τριγωνικά) πάχους από 1 έως και 3 εκατοστά, πλαισίωναν τη νεκρή γυναίκα που βρήκε η ομάδα του καθηγητή στον μοναδικό και μυστηριώδη διπλό τάφος ηλικίας 2.700 ετών στην αρχαία Ελεύθερνα, στις αρχές του φθινοπώρου.

    Όλα ξεκίνησαν τον Ιούλιο, όταν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στο τομέα ΙΙΙ της αρχαίας πόλης, στο νεκροταφείο δηλαδή της Ελεύθερνας, οι ανασκαφές οδηγούσαν σε ένα διάδρομο με άνοιγμα, το οποίο όμως δεν έφτανε σε τάφο. Σε μία εξιστόρηση του καθηγητή Νικόλαου Σταμπολίδη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για την πορεία της συγκεκριμένης ανασκαφής, μαθαίνουμε ότι ο διάδρομος αυτός, το άνοιγμα, δημιουργήθηκε μάλλον για να ξεγελάσουν τους τυμβωρύχους, ώστε αυτοί να μην οδηγηθούν στον διπλό τάφο, όπου μέσα του αναπαύονταν η γυναίκα και ένας άνδρας. Η γυναίκα θα πρέπει, σύμφωνα με τον καθηγητή-αρχαιολόγο να ανήκε στην υψηλή κοινωνική τάξη.

    Στην εξιστόρησή του στο ΑΠΕ ο αρχαιολόγος-καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης τόνισε ότι οι συγκλονιστικές αυτές νέες ανακαλύψεις είναι η συνέχεια περυσινών ευρημάτων.

    Η νέα ανακάλυψη έγινε πολύ κοντά στο νεκροταφείο των πολεμιστών στην Αρχαία Ελεύθερνα και επειδή οι πολεμιστές που έχουν βρεθεί κατά τη διάρκεια των ανασκαφών είναι όλοι καμένοι, μάλλον το δεύτερο πρόσωπο δίπλα στη νεαρή γυναίκα θα πρέπει να είναι ή κάποιος ηλικιωμένος ή κάποιος δούλος, άτομα που στην ταφή δεν καίγονταν.

    Το σήμερα με το χθες το χώριζε μία πλάκα βάρους εκατοντάδων κιλών, η οποία έκρυβε την ιστορική, καταπληκτική, τη συγκλονιστική όπως την χαρακτηρίζει ο καθηγητής ανακάλυψη, όπου μεταξύ των άλλων κορυφαίων ευρημάτων ανακαλύφθηκε ένα κόσμημα ανάμεσα στα χιλιάδες φύλλα χρυσού, που στην πίσω πλευρά του απεικονίζει Β΅ία μέλισσα και πρόκειται για μία μοναδική απεικόνιση της μέλισσας ως θεάς.

    Τα συγκεκριμένα ευρήματα που σημειώτεον δεν έχουν βρεθεί αλλού, ούτε σε Σικελία, ούτε σε Ελλάδα, Κύπρο ή κάπου αλλού, τεκμηριώνουν για ακόμα μία φορά ότι δικαίως η ανασκαφή που για χρόνια πραγματοποιείται στην περιοχή ονομάστηκε φέτος το χειμώνα από το αμερικανικό ινστιτούτο Αρχαιολογίας, ως μία από τις καλύτερες ανασκαφές στον κόσμο.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 28 September 2010 - 14:30:58 UTC