Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαβεβαιώσεις για τη νέα σχολική χρονιά
  • [02] Βελτιώνεται η κατάσταση στη Μόσχα
  • [03] "Ευνοϊκές ρυθμίσεις"
  • [04] Νέα περιστατικά
  • [05] Προβληματισμός για τα έσοδα
  • [06] Διεργασίες για τις εκλογές

  • [01] Διαβεβαιώσεις για τη νέα σχολική χρονιά

    Η Υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε σήμερα ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις, παρά τον υπερδιπλασιασμό των συνταξιοδοτήσεων εκπαιδευτικών.

    Οι συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών είναι φέτος 11.466, αριθμός υπερδιπλάσιος του περσινού, είπε η υφυπουργός, αλλά τόνισε ότι "κόντρα στις δυσκολίες,το Υπουργείο Παιδείας έχει επεξεργαστεί εδώ και μήνες συγκεκριμένο σχέδιο, έτσι ώστε τα σχολεία να ξεκινήσουν με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις τον ερχόμενο Σεπτέμβρη".

    Σύμφωνα με την κα Χριστοφιλοπούλου, "το αυτονόητο είναι εφικτό: Το αυτονόητο - δηλαδή να έχουμε λίγες ελλείψεις ή καθόλου ελλείψεις - δεν το πετυχαίναμε στην Ελλάδα, ακόμη και σε χρονιές πολύ καλές. Ελάχιστές φορές το έχουμε πετύχει. Φέτος είμαστε αισιόδοξοι παρά τις δυσκολίες".

    Κι αυτό γιατί, όπως είπε, "τα μέτρα που έχουμε σχεδιάσει από το Νοέμβριο και κάθε βδομάδα τα παρακολουθούμε είναι: η δραστική περικοπή των αποσπασμένων εκπαιδευτικών εκτός τάξης - έχουμε αυτή τη στιγμή γύρω στις 5 χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που έχουν γυρίσει πίσω, από αποσπάσεις εκτός τάξης, η κατανομή του εκπαιδευτικού μας δυναμικού κατά τρόπο ορθολογικό, έτσι ώστε να μην έχουμε αλλού υπεραριθμίες και αλλού κενά, οι διορισμοί που φέτος θα είναι λιγότεροι, αλλά θα είναι σε πραγματικά κενά, σε ειδικότητες που μας λείπουν και οι αναπληρώσεις που θα ακολουθήσουν τους διορισμούς".

    "Στο Υπουργείο Παιδείας είμαστε βέβαιοι ότι όλη αυτή η προσπάθεια θα βρει ανταπόκριση και στους εκπαιδευτικούς και στη μαθητική κοινότητα. Θέλω να διαβεβαιώσω γονείς και μαθητές ότι η σχολική χρονιά, που ξεκινάει στις 13 του Σεπτέμβρη, θα ξεκινήσει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Το Υπουργείο Παιδείας κάνει ό,τι είναι δυνατόν να γίνει προς το σκοπό αυτό. Και θα το πετύχουμε".

    [02] Βελτιώνεται η κατάσταση στη Μόσχα

    Σχεδόν αόρατο είναι πλέον το τοξικό νέφος στο κέντρο της Μόσχας, στα βόρεια και δυτικά της οποίας έπεσαν οι πρώτες σύντομες βροχές και φύσηξε δυνατός αέρας έστω και για λίγα λεπτά συμβάλλοντας στην αραίωση και την απομάκρυνση του καπνού.

    Ωστόσο, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι το τοξικό νέφος, που εγκατέλειψε τη Μόσχα, υποχώρησε μόνο προσωρινά και την Πέμπτη ή την Παρασκευή η ρωσική πρωτεύουσα θα «τραβήξει» και πάλι καπνό από τις πυρκαγιές στα περίχωρα.

    Όπως δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ ο διευθυντής του Υδρομετεωρολογικού Κέντρου Ρομάν Βίλφαντ, όσο καίνε στα περίχωρα της Μόσχας οι πυρκαγιές, ο κίνδυνος μόλυνσης του αέρα της πρωτεύουσας παραμένει υψηλός και η ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα εξαρτάται μόνο από τον άνεμο.

    Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα που ξημέρωσε για τους Μοσχοβίτες με καθαρό ουρανό και - κατά τον κ. Βίλφαντ - «το νέφος θα μπορούσε να επιστρέψει τις δύο επόμενες ημέρες, έστω και σε λιγότερο πυκνή μορφή», πολύ περισσότερο, που ο καύσωνας δεν βιάζεται να εγκαταλείψει τη ρωσική πρωτεύουσα και διατηρείται σταθερά σε θερμοκρασίες άνω των 30Β° C.

    Σύμφωνα με το κέντρο προγνώσεων καιρού «Φόβος», ο πρωτοφανής καύσωνας έχει εγκατασταθεί στην περιφέρεια της Μόσχας τους τελευταίους δύο μήνες και ήδη έχει πετύχει 20 ημερήσια θερμοκρασιακά ρεκόρ, με τελευταίο το χθεσινό των 34,4Β° C όπως και το απόλυτο ρεκόρ των 38,2Β° C.

    Στις ίδιες εκτιμήσεις καταλήγει και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ επικαλούμενο άλλες μετεωρολογικές πηγές, που θεωρούν ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ο συνδυασμός της φυσικής ομίχλης, της αναστροφής της θερμοκρασίας και η εξασθένηση των ανέμων θα διευκολύνουν τη συγκέντρωση βλαβερών υπολειμμάτων καύσης στον αέρα της Μόσχας και της περιφέρειάς της, από την ίδια προέλευση, εξ ανατολών.

    Σήμερα Τετάρτη, υψηλές συγκεντρώσεις δηλητηριωδών αερίων και σωματιδίων παρατηρούνται μόνο στις βιομηχανικές ζώνες και τις μεγάλες οδικές αρτηρίες της Μόσχας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της πόλης καθάρισε χάρη στους χθεσινοβραδυνούς νοτιοδυτικούς ανέμους, σε συνδυασμό με βροχή και τοπικές καταιγίδες. Ειδικά οι τιμές του μονοξειδίου του άνθρακα είναι σήμερα 0,4-1,0 των ανώτατων επιτρεπτών ορίων και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν περαιτέρω τη διάλυση των ρύπων και την πτώση τους στο έδαφος μαζί με τη βροχή.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας το πρωί συνέχιζαν να καίνε 612 πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα συνολικής έκτασης 927.020 στρεμμάτων και το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 290 νέες εστίες και κατασβέστηκαν 314.

    Στα περίχωρα της Μόσχας συνεχίζουν να καίνε 40 εστίες, συνολικής έκτασης 2180 στρεμμάτων, μεταξύ των οποίων και 17 σε επιφανειακά κοιτάσματα τύρφης.

    Το ρωσικό υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε σήμερα την εκτροπή των υδάτων του ποταμού Οκα για 20 χιλιόμετρα ώστε να σβήσουν οι φωτιές που καίνε στα έλη τύρφης στην περιοχή της Μόσχας.

    "Άρχισε η διαδικασία εκτροπής των υδάτων προς τα έλη τύρφης στις περιοχής Εγκορέφ και Κολόμνα (περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας). Ένας αγωγός 20 χιλιομέτρων ενώνει τον ποταμό με την περιοχή Εγκορέφ και ένας άλλος, μήκους 15 χιλιομέτρων με την Κολόμνα", διευκρίνισε η Ιρίνα Αντριάνοβα, εκπρόσωπος του υπουργείου.

    Περίπου 165.000 άνθρωποι, με την συνδρομή 550 ξένων ειδικών που διαθέτουν έξι αεροπλάνα και επτά ελικόπτερα, μάχονται τις φωτιές, που πλήττουν τη δυτική Ρωσία από τις αρχές Ιουλίου, και από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 54 άνθρωποι.

    Αρχίζει η απόδοση ευθυνών

    Αρχίζοντας το "ξήλωμα" των υπευθύνων για την καταστροφή, αλλά και για την πολυήμερη ταλαιπωρία των κατοίκων της Μόσχας, που φαίνεται πως βαίνει προς το τέλος της, η υπουργός Γεωργίας Γιλένα Σκρίνικ απέλυσε τον επικεφαλής της διεύθυνσης Δασών Μόσχας και περιφέρειας, ο οποίος δεν διέκοψε την τριών εβδομάδων άδειά του ακόμη κι όταν είχαν φουντώσει όλα μαζί τα δάση στα περίχωρα της Μόσχας.

    Πρόκειται για την πρώτη έμπρακτη υλοποίηση της χθεσινής σύστασης του προέδρου Μεντβιέντεφ ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στη δασική οικονομία, οι οποίοι δεν επέστρεψαν στις εργασίες τους, πρέπει να απολυθούν.

    Σε μια πρωτοφανή δήλωση για τα ρωσικά δεδομένα, ενδεικτική του κλίματος και των αναμενόμενων εξελίξεων, πηγές του Κρεμλίνου εξέφρασαν στο κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι ο Δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουσκόφ επέστρεψε μόλις την Κυριακή από το εξωτερικό στη θέση του. Ο Δήμαρχος Μόσχας είναι ουσιαστικά κυβερνήτης της μητροπολιτικής Μόσχας, δηλαδή απόλυτος άρχοντας της εκτελεστικής εξουσίας στη ρωσική πρωτεύουσα και το γραφείο του θέλησε να μειώσει τις διαφαινόμενες αντιδράσεις λέγοντας ότι "βοηθούσε στο συντονισμό τηλεφωνικώς", αλλά και ότι "ήταν σε προγραμματισμένη θεραπεία για αθλητικό τραύμα". Δημοσιεύματα του Τύπου ειρωνεύονται τις τοποθετήσεις αυτές, καθώς και το γεγονός ότι φρόντισε να εκδώσει εγκύκλιο για να μειωθούν οι ώρες εργασίας και οι συνεδριάσεις της κυβέρνησης της Μόσχας, αλλά και να προστατεύσει από τον καύσωνα τα αγαπημένα του μελίσσια, απομακρύνοντάς τα από τις πιο θερμές σε πιο δροσερές περιοχές των περιχώρων της πόλης.

    Την ίδια στιγμή ο Δήμαρχος δέχεται επικρίσεις για την παραμονή χιλιάδων παιδιών σε κατασκηνώσεις στα περίχωρα και η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτησή του. Ο κ. Λουσκόφ κλήθηκε και από τον πρωθυπουργό Β.Πούτιν, ο οποίος τον επαίνεσε "γιατί γύρισε έγκαιρα από τις διακοπές του", μια φράση, που ερμηνεύεται από πολλούς ως ειρωνική κατά το στυλ Πούτιν, χωρίς τίποτε άλλο να προδίδει οποιοδήποτε πρόβλημα προς το παρόν.

    Κίνδυνος διασποράς ραδιενεργής μόλυνσης

    Οι δασικές πυρκαγιές στη δυτική Ρωσία έχουν πλήξει από τον Ιούλιο ζώνες μολυσμένες από ραδιενέργεια στη δυτική περιοχή της χώρας σε έκταση 40.000 στρεμμάτων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας επιτήρησης των δασών (Roslesozachtchita, www.rcfh.ru).

    Ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σόιγκου είχε εκφράσει την περασμένη εβδομάδα τον φόβο μήπως οι πυρκαγιές φθάσουν σε αυτήν την περιοχή, τονίζοντας ότι στην περίπτωση αυτή η πυρκαγιά θα μεταδιδόταν στα ραδιενεργά στοιχεία που βρίσκονται στο έδαφος και τη βλάστηση.

    "Ολες οι υπηρεσίες στις μολυσμένες με ραδιενεργά υλικά πρέπει να λάβουν επείγοντα μέτρα", αναφέρει η υπηρεσία προστασίας των δασών, επιμένοντας κυρίως στην "προστασία του πληθυσμού στα εδάφη που πλήττονται από τους καπνούς" και "τον εντοπισμό των ζωνών μεταφοράς ραδιενεργών υλικών".

    Ωστόσο, ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας δασοπροστασίας Αλεξέι Μπομπρίνσκι δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δεν υπάρχει "λόγος πανικού".

    "Δεν πιστεύω ότι η κατάσταση θα λάβει καταστροφική εξέλιξη. Με τον καπνό, ένα μέρος της ρύπανσης μεταφέρεται αλλού, αλλά δεν πρόκειται για καταστροφή, διότι ό,τι καίγεται βρίσκεται στην επιφάνεια και τα μολυσμένα στοιχεία βρίσκονται σε βάθος", είπε.

    Ο κατάλογος των ιδιαίτερα μολυσμένων από ραδιενεργά στοιχεία ζωνών περιλαμβάνει κοντινές στη Μόσχα περιοχές, όπως είναι οι περιοχές της Καλούγκα και της Τούλα (200 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά και νότια της ρωσικής πρωτεύουσας), όπου κάηκαν μολυσμένες περιοχές έκτασης 1.730 και 440 στρεμμάτων αντίστοιχα.

    Περιλαμβάνει την περιοχή του Μπριάνσκ, νοτιο-ανατολικά της Μόσχας και τις συνοριακές περιοχές με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, όπου 28 δασικές πυρκαγιές κατέκαυσαν 2.690 στρέμματα. Αυτή η ζώνη έχει μολυνθεί από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ, το 1986.

    Στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας αναφέρεται επίσης ότι στην περιοχή του Τσελιαμπίνσκ, στα Ουράλια (2.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας) κάηκαν 14.310 στρέμματα μολυσμένης από ραδιενεργά στοιχεία ζώνης.

    Η περιοχή φιλοξενεί μεγάλες πυρηνικές εγκαταστάσεις, ανάμεσά τους το συγκρότημα Maiak επεξεργασίας και αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων, θέατρο μεγάλης πυρηνικής καταστροφής κατά τη σοβιετική εποχή, το 1957.

    Οι πυρκαγιές προσέγγισαν το κέντρο, αλλά οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ελέγχουν την κατάσταση.

    Η Greenpeace από την πλευρά της προειδοποιεί πως υπάρχει σημαντικός κίνδυνος διασποράς ραδιενεργής μόλυνσης από το Μαγιάκ.

    [03] "Ευνοϊκές ρυθμίσεις"

    Τις πλέον αυστηρές κυρώσεις, που μπορεί να φτάσουν μέχρι το κλείσιμο επιχειρήσεων ή ακόμα και να κατασχεθούν οι τραπεζικές καταθέσεις, αντιμετωπίζουν οι εργοδότες που δεν θα εξοφλήσουν τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας καθώς και η νέα διοίκηση του ΙΚΑ έχουν θέσει ως στόχο να πατάξουν την εισφοροδιαφυγή στην χώρα μας και να αυξηθούν τα έσοδα των Ταμείων.

    Μόνο οι βεβαιωμένες οφειλές προς το ΙΚΑ ανέρχονται στα 12 δισ. ευρώ και ο στόχος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι να συγκεντρωθούν μέχρι την λήξη της προθεσμίας της ρύθμισης πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Οι οφειλέτες-εργοδότες στο ΙΚΑ αγγίζουν τους 240.000 και οι οποίοι χρωστάνε 4,5 δισ. ευρώ. Επίσης, το ίδιο το κράτος χρωστά στο ΙΚΑ τα διπλάσια χρηματικά ποσά από τους ιδιώτες, δηλαδή περίπου 8,5 δισ. ευρώ.

    " Η ανοιχτή πρόσκληση για ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ, με τους ευνοϊκούς όρους που ισχύουν ως τις 15 Οκτώβρη, έχει ως σκοπό την διευκόλυνση των ίδιων των επιχειρήσεων, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, τονίζει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος .

    Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, το ποσοστό έκπτωσης του 80% των πρόσθετων επιβαρύνσεων σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής, ή του 60% σε περίπτωση εξόφλησης σε 36 ή 48 δόσεις, δεν πρόκειται στο μέλλον να επαναληφθεί και η ξεκάθαρη δέσμευση του Υπουργού Εργασίας δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.

    Αυτό που εμείς δεσμευόμαστε στο ΙΚΑ, όπως αναφέρει ο διοικητής του ΙΚΑ, είναι ότι σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, αξιοποιώντας την πρόκληση της 15ης Οκτώβρη να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, ώστε τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτή τη ρύθμιση να αποτελέσουν αφετηρία θετικής ενσωμάτωσης τους, με πρωτεύοντα προσανατολισμό, η μείωση της εισφοροδιαφυγής να συνδυαστεί και με τη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

    "Γιατί ας είμαστε ειλικρινής οι ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα είναι υψηλές , και μία από τις βασικότερες αιτίες είναι ακριβώς ότι ενσωματώνουν και την απώλεια των εσόδων που προκαλεί η εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή. Όλοι μαζί πρέπει να οικοδομήσουμε μια νέα ενάρετη αφετηρία που θα εξυπηρετεί τη Δημόσια κοινωνική ασφάλιση, τις επιχειρήσεις και τους ασφαλισμένους. "Συμμαχία για την Κοινωνική Ασφάλιση" αυτός πρέπει να είναι ο κοινός μας στόχος" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σπυρόπουλος.

    Πρόσκληση προς τους οφειλέτες-εργοδότες να υπαχθούν έγκαιρα στις ρυθμίσεις του υπουργείου για τις οφειλές στα Ταμεία και να πληρώσουν τα χρέη τους, απηύθυνε και πάλι ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, μέσω της συνέντευξη Τύπου που έδωσε. Επίσης, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι οι ρυθμίσεις για τις οφειλές στα ταμεία είναι ευνοϊκές για τους εργοδότες και ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής για τις μεγάλες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία άνω των 300.000 ευρώ.

    Από την πλευρά του, αναφερόμενος στο θέμα των οφειλών ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης είπε ότι από τους ελέγχους γίνεται φανερό ότι το ποσό των χρεών αυξάνεται συνεχώς και εκτιμάται ότι ίσως ξεπεράσει τα 15 δις. ευρώ, ενώ όσον αφορά τους οφειλέτες είπε ότι πρόκειται για 800.000 επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους, εκ των οποίων οι 450.000 είναι επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι, 250.000 αγρότες και περίπου 100.000 πρόσωπα που ασκούν και άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.

    Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΙΚΑ Αττικής κ. Νίκος Χατζόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι η νέα διοίκηση του οργανισμού κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και πρέπει όλοι να πληρώνουν τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η εντολή που έχει δοθεί στους εργαζόμενους των εσόδων είναι να ελέγχουν καλά τους οφειλέτες-εργοδότες και όσοι από αυτούς δεν σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με το νόμο και θα τους επιβληθούν σημαντικές κυρώσεις.

    Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Χατζόπουλο, δεν είναι και λίγοι οι επιχειρηματίες που χρωστάνε στο ΙΚΑ και απειλούν σε έντονο ύφος ότι εάν κληθούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, τότε προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού, καθώς η οικονομική κρίση τους έχει επηρεάσει σημαντικά τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

    Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της πανελλήνιας Ενωσης Φοροτεχνών Επιστημόνων κ. Μανούσος Ντουκάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε τα εξής: "Θα πρέπει και οι μεγάλες επιχειρήσεις και όμιλοι να πληρώσουν τις οφειλές τους στα Ταμεία και όχι μόνο οι μικρές εταιρίες και τα καταστήματα, τα οποία έχουν "γονατίσει" από την κρίση. Επίσης, το ίδιο το κράτος που είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης στα ασφαλιστικά ταμεία και χρωστά στο ΙΚΑ περίπου 8,5 δις. ευρώ, θα τα πληρώσει αυτά τα χρήματα;"

    Ακόμη ο κ. Ντουκάκης τόνισε ότι " η Ολυμπιακή Αεροπορία χρωστά στο ΙΚΑ το ποσό των 650 εκατ. ευρώ και δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί ποιος θα πληρώσει αυτά τα χρήματα. Θα τα πληρώσει το ίδιο το κράτος ή ο επιχειρηματικός όμιλος που την εξαγόρασε;".

    Πώς να ρυθμίσετε τις οφειλές σας στο ΙΚΑ

    Με τα έσοδα στα ταμεία να χτυπούν "κόκκινο" λόγω της οικονομικής κρίσης, η διοίκηση του ΙΚΑ προχώρησε σε νέα ρύθμιση οφειλών, σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσει ένα χρηματικό ποσό από τις οφειλές. Έως τις 15 Οκτωβρίου έχουν προθεσμία να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες αίτηση, προκειμένου να συμμετέχουν στη νέα ρύθμιση οφειλών για το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η νέα ρύθμιση ισχύει και για οφειλέτες που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ή έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλετών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν.3833/10 και τηρούν τους όρους αυτής.

    Οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα:

    1. Εφάπαξ εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών με έκπτωση 80% επί των προσθέτων τελών (οίκοθεν και αυτοτελών).

    2. Ρύθμιση με τμηματική καταβολή των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση 60% επί των προσθέτων τελών (οίκοθεν και αυτοτελών). Το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 200 ευρώ.

    Προκειμένου οι εργοδότες να τύχουν της προαναφερόμενης ευνοϊκής ρύθμισης, θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση για ρύθμιση στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, για τον προσδιορισμό του ύψους της συνολικής οφειλής τους, η οποία θα εξοφληθεί ή θα ρυθμισθεί στο αρμόδιο Ταμείο Είσπραξης Εσόδων ή Ταμειακή Υπηρεσία του Υποκαταστήματος ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

    Εφόσον η αίτηση για έλεγχο και ρύθμιση των οφειλών υποβληθεί μετά την 15η Οκτωβρίου, τα ανωτέρω ποσοστά των εκπτώσεων καθορίζονται σε 40% και 20% αντίστοιχα για τις ανωτέρω περιπτώσεις

    Σε περίπτωση αδυναμίας

    Εάν ο οφειλέτης αδυνατεί να καταβάλει τις οριζόμενες με την απόφαση ρύθμισης δόσεις μέχρι και 4 συνεχόμενων, μπορεί να συνεχίσει κανονικά την καταβολή των επόμενων δόσεων. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέχρι και 3 φορές κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, με την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται εμπρόθεσμα οι δόσεις για 8 συνεχόμενους μήνες κάθε φορά. Στην περίπτωση αυτή η ρύθμιση παρατείνεται τόσους μήνες όσοι είναι οι μήνες τής μη καταβολής των δόσεων (με ανώτατο αριθμό δόσεων τις 48).

    Εντός κάθε οκταμήνου είναι δυνατή η εκπρόθεσμη καταβολή δόσης έως το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν που είναι απαιτητή. Η παραπάνω εκπρόθεσμη καταβολή επιτρέπεται για μία δόση σε κάθε οκτάμηνο. Θα παρέχεται οίκοθεν (χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης από τον εργοδότη - οφειλέτη) η προβλεπόμενη εκ των ανωτέρω διατάξεων έκπτωση του 60% επί των προσθέτων τελών (οίκοθεν και αυτοτελών) στο ανεξόφλητο ποσό της οφειλής.

    Για όσες εκ των περιπτώσεων των εργοδοτών είχε υποβληθεί αίτηση για έλεγχο και υπαγωγή σε ρύθμιση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν.3833/2010 πριν από την έναρξη εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας, τα αρμόδια όργανα θα προβαίνουν στην έκδοση αποφάσεων σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες με την παρούσα διατάξεις.

    Τα αιτήματα των οφειλετών για ρύθμιση των οφειλών τους μέχρι 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις (για συνολική οφειλή άνω των 300.000) θα εξετάζονται από τους διευθυντές των Ταμειακών Υπηρεσιών των υποκαταστημάτων ή των Ταμείων Είσπραξης Εσόδων ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, οι οποίοι θα κρίνουν και θα αποφασίζουν την υπαγωγή τους σε ρύθμιση.

    [04] Νέα περιστατικά

    Μια 70χρονη από τη Νάουσα νοσηλεύεται με εγκεφαλίτιδα, στην εντατική μονάδα του Θεαγενείου Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διοικητής του Θεαγενείου Νοσοκομείου Άρης Μουσιώνης, στην περίπτωση της ηλικιωμένης γυναίκας έχει ταυτοποιηθεί ότι πρόκειται για τον "ιό του Δυτικού Νείλου".

    Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ, αν το συγκεκριμένο περιστατικό συμπεριλαμβάνεται στα τέσσερα τελευταία επιβεβαιωμένα κρούσματα, που ανέβασαν σε 20 τον αριθμό των περιπτώσεων, στις οποίες έχει ταυτοποιηθεί ο "ιός του Δυτικού Νείλου".

    Η κατάσταση της 70χρονης, η οποία νοσηλεύεται διασωληνωμένη, στην εντατική, είναι σοβαρή.

    Δύο ακόμη ασθενείς, με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Βέροιας.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου, Ν. Χατζηδημητρίου, ο ένας εκ των δύο είχε προσέλθει στο νοσοκομείο Βέροιας τον Ιούνιο, απ' όπου είχε μεταφερθεί στο Λοιμωδών, όπου παρέμεινε κάποιο διάστημα για νοσηλεία. Καθώς, όμως, υποτροπίασε, προσήλθε εκ νέου, προχθές, στο νοσοκομείο της Βέροιας, όπου και νοσηλεύεται.

    Το δεύτερο περιστατικό αφορά έναν ηλικιωμένο άνδρα, 86 ετών, ο οποίος εισήλθε στο νοσοκομείο, με άλλη πηγή προβλήματος και στη συνέχεια διαπιστώθηκε πως πάσχει από εγκεφαλίτιδα.

    Συνολικά στο νοσοκομείο Βέροιας νοσηλεύονται εννέα ασθενείς με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας. Δείγματα έχουν σταλεί στο Α' Μικροβιολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν πρόκειται για τον "ιό του Δυτικού Νείλου".

    Εν αναμονή των αποτελεσμάτων, ο κ. Χατζηδημητρίου δήλωσε ότι η κλινική κατάσταση των ασθενών είναι καλή και πως οι αρχές του νοσοκομείου ακολουθούν τη σύσταση του Νοσοκομείου Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης για παραμονή των ασθενών για νοσηλεία τουλάχιστον δέκα ημερών, προτού λάβουν εξιτήριο.

    Ήδη, δύο εξ αυτών έχουν συμπληρώσει το προτεινόμενο διάστημα νοσηλείας και δεν αποκλείεται να λάβουν εξιτήριο.

    Σύμφωνα με τα, μέχρι τώρα, αποτελέσματα των εξετάσεων του Α΄ εργαστηρίου μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δεκαέξι ασθενείς από την Κεντρική Μακεδονία, εκ των οποίων οι δύο εξέπνευσαν, νοσούσαν από τον "ιό του δυτικού Νείλου».

    Συνολικά από τις αρχές Ιουλίου εισήχθησαν 24 ασθενείς με λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκεφαλίτιδα και ιογενή μηνιγγίτιδα), ενώ πέρσι την αντίστοιχη περίοδο παρουσιάστηκαν 7 περιστατικά, όπως ανέφερε ο διοικητής του Λοιμωδών Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, Πέτρος Σερίδης.

    Ιογενής εγκεφαλίτιδα έχει διαγνωσθεί, επίσης, σε έναν 60χρονο, από την περιοχή Ομολίου Λάρισας, που νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Δείγμα προς εξέταση έχει αποσταλεί στο Α' Μικροβιολογικό Εργαστήριο Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν πρόκειται ή όχι για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

    Μέτρα από τις νομαρχίες

    Τη συνέχιση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών στη Δυτική Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, θα ζητήσει από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

    Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία, υπό την αντινομάρχη Υγείας Αθηνά Αηδονά και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών του νομού κι εκπροσώπων του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών των Σερρών.

    Παράλληλα, αποφασίστηκε να γίνει έρευνα σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για να διαπιστωθεί, αν το είδος του κουνουπιού, που μεταδίδει τον "ιό του Δυτικού Νείλου", έχει εντοπιστεί στο νομό Θεσσαλονίκης.

    Επιπλέον, θα ζητηθεί από την Περιφέρεια άδεια για την ευρύτερη εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης ακμαίων κουνουπιών από αέρος και έγκριση της επικαιροποίησης του προγράμματος, στο σύνολο του νομού.

    «Για όλα αυτά απαιτούνται πρόσθετες χρηματοδοτήσεις, που θα πρέπει να εγκριθούν από την Περιφέρεια», σημείωσε η κα Αηδονά.

    Υπογράμμισε, επίσης, ότι η σημερινή σύσκεψη έγινε για προληπτικούς λόγους καθώς, όπως είπε, δεν έχουν εντοπιστεί πιθανά κρούσματα του "ιού του Δυτικού Νείλου" στο νομό.

    Σύσκεψη για το θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών πραγματοποιήθηκε χθες και στη νομαρχία Ημαθίας με τη συμμετοχή των 12 δημάρχων του νομού, εκπροσώπου του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών των Σερρών και εκπροσώπου της εταιρείας που πραγματοποιεί τους ψεκασμούς.

    Όπως επισήμανε ο νομάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης, αποφασίστηκε η ενημέρωση του κόσμου από τα μέσα ενημέρωσης και από αφίσες και φυλλάδια, η επέκταση του προγράμματος ψεκασμών σε όλο τον νομό (ενώ μέχρι τώρα οι ψεκασμοί γίνονταν στις περιοχές που έχουν διαπιστωμένο πρόβλημα) και η πραγματοποίηση απεντομώσεων σε εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, όπως τα στάσιμα νερά, οι βόρθοι και άλλες περιοχές με μεγάλες συγκεντρώσεις υδάτων.

    Τι πρέπει να προσέχουμε για τον "ιό του δυτικού Νείλου"

    Καθησυχαστικοί είναι οι επιστήμονες όσον αφορά τον "ιό του δυτικού Νείλου", μετά τα περιστατικά εγκεφαλίτιδας που παρουσιάστηκαν στη χώρα μας, συνιστώντας τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από το τσίμπημα κουνουπιών, όπως η χρήση εντομοαπωθητικών, αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες), ενδυμάτων που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια) κ.λπ.

    Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, ενώ οι προσβεβλημένοι ασθενείς δεν μεταδίδουν τη νόσο. Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο με πυρετό και ενδεχομένως μυικούς πόνους ή δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Σε μικρό μόνο ποσοστό, μικρότερο από το 1%, των ασθενών -και κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα- εμφανίζονται επιπλοκές από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν καλή πορεία.

    «Δεν υπάρχει λόγος τρομοκρατίας, ο ιός κάνει ήπια λοίμωξη και πολλές φορές μπορεί να νοσήσει ο άνθρωπος αλλά να μην καταλάβει τίποτα», ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ Άννα Παππά, προσθέτοντας ότι τα πιο πολλά περιστατικά είναι ασυμπτωματικά, απλώς, τα ηλικιωμένα άτομα, κάνουν μια λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος που την ξεπερνούν, όμως, σε μεγάλο ποσοστό.

    «Και τα περασμένα χρόνια κάναμε συνεχείς ελέγχους αλλά φέτος είχαμε μια αύξηση σε σχέση με τα περσινά περιστατικά. Τώρα είναι πλέον θέμα επαγρύπνησης και από δω και πέρα ευελπιστούμε ότι θα πάνε όλα καλά», κατέληξε η κ. Παππά.

    Ο ιός αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1937 στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα. Κρούσματα και επιδημίες λοίμωξης σε ανθρώπους και ζώα έχουν εκδηλωθεί στην Αφρική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη (συμπεριλαμβανομενης της Μεσογείου) και την Αυστραλία. Το 1999 αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, όπου σήμερα καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και η νόσος πλέον ενδημεί.

    Επιδημίες "Πυρετού του Δυτικού Νείλου" σε ανθρώπους έχουν εκδηλωθεί από το 1996 σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Ουγγαρία) και πρόσφατα στην Ιταλία και Πορτογαλία. Επίσης, από το 1999 έως και σήμερα έχει εμφανιστεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

    Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Υγειονομικές Περιφέρειες, έχει λάβει μέτρα για την έγκαιρη διάγνωση και δήλωση των περιστατικών από τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας. Επιπλέον, συνιστά τη διενέργεια συμπληρωματικών προγραμμάτων κωνοποκτονίας σε ειδικές περιπτώσεις - πέρα από αυτές που γίνονται ετησίως βάσει των σχετικών οδηγιών του Υπουργείου προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

    [05] Προβληματισμός για τα έσοδα

    Σημαντική μείωση σε ποσοστό 39,7% παρουσίασε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το επτάμηνο Ιανουάριος - Ιούλιος 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, έναντι στόχου του προϋπολογισμού για μείωση του κατά 39,5%. Ο περιορισμός του ελλείμματος το επτάμηνο οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκαν στη δημοσιότητα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2010.

    Σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το επτάμηνο, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 12.097 εκατ. ευρώ από 20.050 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 ( μείωση κατά 39,7%).

    Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών "το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού κινείται εντός των στόχων και των μηνιαίων προβλέψεων του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής". Αναφέρει δε ότι το αποτέλεσμα αυτό έχει επιτευχθεί πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα πρόσθετα μέτρα που θεσπίστηκαν.

    Σε ότι αφορά ειδικότερα τον περιορισμό του ελλείμματος από 45,4% το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2010, σε 39,7% το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2010, οφείλεται, όπως σημειώνει το υπουργείο, τόσο σε μικρή υστέρηση των τακτικών εσόδων, όσο και στη σημαντική αύξηση των δαπανών για τόκους τον μήνα Ιούλιο.

    Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 4,1%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 13,7%.

    Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 10,0%, έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 12,6%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,8%, ενώ οι δαπάνες για τόκους μειώθηκαν επίσης κατά 0,2% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%.

    Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι περιορισμένες κατά 36,3%, ενώ τα έσοδά του αυξήθηκαν κατά 23,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

    ΝΔ - Σταϊκούρας- Πορεία προϋπολογισμού

    «Τα αποτελέσματα, μήνα με μήνα, διαψεύδουν τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και επιβεβαιώνουν τη θέση μας για την αναποτελεσματικότητα του μείγματος της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού το 1ο επτάμηνο του 2010.

    Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε μεταξύ άλλων:

    «Η κυβέρνηση συνεχίζει την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με επικοινωνιακά τρικ. Οι λογιστικές ακροβασίες για τη μείωση του ελλείμματος δεν επιλύουν το πρόβλημα. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική και δεν κρύβεται. Η ύφεση βαθαίνει, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών συρρικνώνεται, η ασφυξία των επιχειρήσεων διογκώνεται, τα "λουκέτα" πολλαπλασιάζονται. Τα έσοδα καταρρέουν και οι δημόσιες επενδύσεις περιορίζονται δραματικά».

    [06] Διεργασίες για τις εκλογές

    Σε αναζήτηση υποψηφίων ευρύτερης αποδοχής που θα βοηθήσουν τη ΝΔ να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου βρίσκεται η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Για τον Αντώνη Σαμαρά οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι το πρώτο πραγματικό τεστ στο οποίο καλείται να φέρει καλό αποτέλεσμα, προκειμένου να εδραιώσει την ηγεσία του, να βάλλει το κόμμα σε τροχιά ανάκαμψης και να προλάβει φωνές εσωκομματικής αμφισβήτησης.

    Παράλληλα, όμως, έχει να λύσει και το εσωκομματικό σταυρόλεξο: να προτείνει πρόσωπα από όλες τις τάσεις, ώστε να φανεί ενωτικός και παράλληλα να περιορίσει τα όποια «αντάρτικα», που, ήδη, έχουν αρχίσει να ξεφυτρώνουν σε ορισμένες περιοχές της επικράτειας.

    Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ρηγίλλης, βρίσκεται πλέον η περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Πειραιά, αφού στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι υποψήφιοι έχουν ανακοινωθεί.

    Η περιφέρεια Αττικής αποκτά ιδιαίτερη πολιτική σημασία λόγω του μεγέθους της, γεγονός που δυσκολεύει περαιτέρω την αναζήτηση κατάλληλου υποψηφίου.

    Ο νυν νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος, κάτι στο οποίο συμφωνεί και η ηγεσία του κόμματος.

    Το ηγετικό επιτελείο θα προτιμούσε μία «ηχηρή» υποψηφιότητα, ενδεχομένως από την κεντρική πολιτική σκηνή, με καλές περγαμηνές και ευρύτερη απήχηση, για να σηματοδοτήσει την πολιτική αντιπαράθεση.

    Στο παρελθόν είχαν ακουστεί τα ονόματα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Άρη Σπηλιωτόπουλου: Και οι δύο πρώην υπουργοί είχαν διοχετεύσει το ενδιαφέρον τους για την συγκεκριμένη περιφέρεια.

    Όμως, οι παρασκηνιακές επαφές δεν ευδοκίμησαν, με αποτέλεσμα ο κ. Σαμαράς να φέρεται απορριπτικός και για τις δύο υποψηφιότητες, ενώ από την πλευρά τους οι δύο πολιτικοί φαίνεται να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους.

    Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται στα κομματικά γραφεία το όνομα του πρώην υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, που είχε πάει καλά στις τελευταίες εκλογές στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, τη Ββ Αθηνών.

    Δυσκολία, όμως, υπάρχει και για τον Δήμο Πειραιά.

    Αρχικά είχε ακουστεί το όνομα του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος, όμως, απέρριψε την υποψηφιότητα και πρότεινε τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιώργο Κασσιμάτη.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Α. Σαμαράς είχε σκεφθεί ως πιθανό υποψήφιο τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου και Πειραιώτη Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν θα είναι υποψήφιος ο Βασίλης Μιχαλολιάκος και ο πρώην βουλευτής Παναγιώτης Μελάς.

    Επιπλέον πονοκέφαλος για τη Ρηγίλλης είναι η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή του κόμματος Πέτρου Μαντούβαλου που θα στερήσει ψήφους από τον κομματικό υποψήφιο.

    Τόσο για την περιφέρεια Αττικής, όσο και για τον Δήμο Πειραιά, η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί και από τις κινήσεις που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ.

    Με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν, στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι και στο κυβερνών κόμμα υπάρχει δυστοκία για τις δύο αυτές περιοχές.

    Στο μεταξύ, συζήτηση μεταξύ των στελεχών του κόμματος έχει προκαλέσει η ανακοίνωση στήριξης σε πρόσωπα τα οποία στο παρελθόν ήταν «κοντά» στην κα Ντόρα Μπακογιάννη και είχαν ταχθεί δημοσίως στο πλευρό της στην αναμέτρηση για την ηγεσία.

    Ο Δημήτρης Δράκος για την περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Θανάσης Χειμάρας για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο πρώην βουλευτής Κώστας Αγοραστός για την περιφέρεια Θεσσαλίας, ο επίσης πρώην βουλευτής Σπύρος Σπύρου για την περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Παύλος Βογιατζής στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

    Την υποψηφιότητα για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διεκδικεί με πιθανότητες ο βουλευτής Γιώργος Κοντογιάννης - επίσης προσκείμενος στην κα Μπακογιάννη - αλλά και ο Νίκος Νικολόπουλος που είχε τηρήσει ουδέτερη στάση.

    Παρομοίως σε μία σειρά δήμους η Ρηγίλλης έδωσε το χρίσμα του υποψηφίου που πρόσκεινται στην κα Μπακογιάννη και όχι μόνο σε εν ενεργεία Δημάρχους.

    Η ηγεσία της ΝΔ υποστηρίζει ότι η πολιτική αυτή έχει τρία θετικά σημεία:

    Κατβ αρχήν εμφανίζει ενωτικό πρόσωπο, δεύτερον ενσωματώνει στελέχη της κας Μπακογιάννη στη δομή του κόμματος και αντιστοίχως της στερεί ερείσματα και τρίτο θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο θα περιορίσει τις διαρροές δυσαρεστημένων ψηφοφόρων.

    Η Ρηγίλλης θεωρεί δεδομένο ότι ο «μητσοτακικός μηχανισμός» θα στηρίξει τα πρόσωπα αυτά. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα θα έχουν και την στήριξη του ΛΑΟΣ, οπότε θα πάρουν το σύνολο των κεντροδεξιών ψηφοφόρων.

    Στη Ρηγίλλης λένε ότι αν οι υποψήφιοι αυτοί δεν πάνε καλά, κανείς δεν θα μπορέσει να κατηγορήσει τον πρόεδρο του κόμματος για διχαστική πολιτική, ενώ η ευθύνη θα μοιραστεί.

    Ο κίνδυνος για τον Αντώνη Σαμαρά είναι την «επομένη» των εκλογών, όταν η κα Μπακογιάννη πιθανώς θα προχωρήσει σε ίδρυση κόμματος και μία σειρά από τους περιφερειάρχες και δημάρχους, που θα έχει στηρίξει η ΝΔ, να πάνε μαζί της και να της προσφέρουν ερείσματα και μηχανισμούς στις τοπικές κοινωνίες.

    Στο επιτελείο του Α. Σαμαρά αναγνωρίζουν ως υπαρκτό τον κίνδυνο αυτό, αλλά ευελπιστούν ότι οι απώλειες θα είναι μικρές και θα περιοριστούν στους «ορκισμένους μητσοτακικούς», όπως ο Διονύσης Χατζηδάκης στο Παλαιό Φάληρο, ή ο Σ. Σπύρου στην περιφέρεια Ιονίων, που προεκλογικά είχε καταφερθεί δημοσίως εναντίον του σημερινού αρχηγού της ΝΔ.

    Ένας ακόμη πονοκέφαλος είναι τα «αντάρτικα» κυρίως σε ορισμένους δήμους.

    Μέχρι στιγμής, σε επίπεδο περιφερειών πρόβλημα υπάρχει στην Πελοπόννησο, που έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, γιατί παραδοσιακά η πλειοψηφία είναι κεντροδεξιά και εκεί ανήκει και ο νόμος Μεσσηνίας το προπύργιο του προέδρου του κόμματος.

    Η κεντροδεξιά τώρα κατεβαίνει κατακερματισμένη, με κίνδυνο να κερδίσει την αναμέτρηση το ΠΑΣΟΚ, αν βρει τον κατάλληλο υποψήφιο.

    Απέναντι στον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ κ. Δράκο κατεβαίνει ο πρώην υπουργός της ΝΔ Πέτρος Τατούλης, που θα έχει την υποστήριξη και του ΛΑΟΣ, όπως και ο πρώην νομάρχης Κορινθίας κ. Δημήτρης Σαραβάκος, που επίσης μπορεί να κόψει κρίσιμες ψήφους.

    Ο Α. Σαμαράς επιχειρεί να ξεπεράσει τα προβλήματα στο επίπεδο των προσώπων, που, προς το παρόν, δεν δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες στο εσωτερικό του κόμματος, δίνοντας ευρύτερη πολιτική διάσταση στις εκλογές και προσεγγίζοντας την Αριστερά.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ θα επιχειρήσει να πολώσει το πολιτικό κλίμα, με επίκεντρο το Μνημόνιο με την τρόικα. Εκτιμά ότι μέχρι τον Νοέμβριο το πολιτικό κλίμα θα είναι εντελώς διαφορετικό, καθώς θα έχουν φανεί οι αρνητικές συνέπειες της οικονομικής πολιτικής στο κοινωνικό σώμα, που θα τροφοδοτήσουν την δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση και στους υποψηφίους της.

    Με άξονα, λοιπόν, το κοινό σημείο της αντίθεσης στο Μνημόνιο θα επιδιώξει περαιτέρω προσέγγιση με τα κόμματα της Αριστεράς.

    Η ηγεσία της ΝΔ θα επιθυμούσε η "συναντίληψη" αυτή σε επίπεδο κορυφής, να απελευθερώσει αριστερούς ψηφοφόρους που η ψήφος τους θα είναι κρίσιμη στο δεύτερο γύρο.

    Στο πλαίσιο αυτό, οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα αποτελέσουν για τον Α. Σαμαρά την «πρόβα τζενεράλε» της αντιπολιτευτικής του τακτικής.

    Ήδη τα στελέχη του κινούνται στη «γραμμή» να αναφέρονται συνεχώς στον «πρωθυπουργό του μνημονίου» και στην «κυβέρνηση του μνημονίου» και με άξονα την αντίθεση στο Μνημόνιο η ηγεσία της Ρηγίλλης θα επιχειρήσει να εμφανίσει το κόμμα ως τον πόλο μίας ευρύτερης «πατριωτικής συμμαχίας», με στόχο «την απαλλαγή από τα κελεύσματα των ξένων».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 August 2010 - 16:30:51 UTC