Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσπάθεια ενίσχυσης της απασχόλησης
  • [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Πούτιν
  • [03] Στις 300.000 η εγγύηση για τον Γιάννη Αγγέλου
  • [04] Νέα περιστατικά
  • [05] Προβληματισμός για τα έσοδα
  • [06] Ανοίγει και πάλι τις πύλες του

  • [01] Προσπάθεια ενίσχυσης της απασχόλησης

    "Ο θεσμός της κοινωνικής οικονομίας είναι μία διαφορετική προσπάθεια προώθησης της απασχόλησης με την έμμεση δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, αντί της μέχρι τώρα υφιστάμενης πολιτικής της παροχής επιδομάτων ανεργίας". Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και τη διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων.

    Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής η περίληψη του σχεδίου και ζητήθηκε η Κοινοβουλευτική Διαβούλευση να γίνει στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, με στόχο να ψηφιστεί εντός του Οκτωβρίου. Βασική αρχή και πρόβλεψη είναι ότι οι εταιρίες κοινωνικής οικονομίας δεν θα διανέμουν κέρδη αλλά μόνο οι εταίροι θα αμείβονται για την παρεχόμενη εργασία τους με ανώτερο όριο το τριπλάσιο του κατώτατου μισθού.

    Τυχόν οικονομικό πλεόνασμα των εταιριών πρέπει να επενδυθεί υποχρεωτικά σε επέκταση δραστηριοτήτων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ οι αποδέκτες των παροχών από τις εταιρίες κοινωνικής οικονομίας δεν επιβαρύνονται ούτε κατ' ελάχιστον.

    Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, κρίσιμο ζήτημα είναι ο τρόπος και ο βαθμός παρέμβασης του υπουργείου Εργασίας στον τομέα προστασίας των εταιριών κοινωνικής οικονομίας και ιδιαίτερα στο ύψος τυχόν χρηματοδότησης έτσι ώστε αφενός με να μην στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός, αφετέρου να μην μπορέσουν να εισχωρήσουν εκ του πλαγίου καθαρά επιχειρηματικά συμφέροντα. Οπως διευκρίνισε ο υπουργός, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για επιδότηση μέρους των ασφαλιστικών εισφορών των εταίρων για το χρονικό διάστημα των πρώτων δύο χρόνων λειτουργίας της εταιρίας.

    Όσον αφορά τους ιδρυτές και συμμετέχοντες στις εταιρίες κοινωνικής οικονομίας, ο υπουργός είπε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (άτομα με αναπηρίες, απεξαρτημένα από ουσίες, μετανάστες, άνεργοι κ.α.), και στα άτομα ηλικίας κάτω των 35 χρόνων.

    Το όλο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013" και συγκεκριμένα από τις δράσεις "Προώθηση κοινωνικής οικονομίας και διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων" ενδεικτικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, "Ενίσχυση κοινωνικής επιχειρηματικότητας των νέων" ενδεικτικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ και μέρος των χρηματοδοτήσεων από τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για την απασχόληση, συνολικού προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη ρύθμιση χρεών των επιχειρήσεων έναντι των ασφαλιστικών ταμείων λέγοντας ότι ήδη έχει σταλεί η σχετική εγκύκλιος, έτσι ώστε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου να έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα όλες οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, ωστόσο εξέφρασε τη διαπίστωση ότι υπάρχει απροθυμία από τις τράπεζες να παράσχουν δάνεια στις επιχειρήσεις ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

    Αναφερόμενος στο θέμα των οφειλών ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης είπε ότι από τους ελέγχους γίνεται φανερό ότι το ποσό αυξάνεται συνεχώς και εκτιμάται ότι ίσως ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ, ενώ όσον αφορά τους οφειλέτες είπε ότι πρόκειται για 800.000 επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους, εκ των οποίων οι 450.000 είναι επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι, 250.000 αγρότες και περίπου 100.000 πρόσωπα που ασκούν και άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.

    Ο κ. Κουτρουμάνης σχολίασε και σημερινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο μελετά την καταβολή συντάξεων σε δόσεις για να μειωθεί ο χρόνος αναμονής έκδοσης τους, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτό που έχει ως στόχο το υπουργείο, είπε, είναι να δίνονται οι συντάξεις σε συντομότερο διάστημα και ένα μέτρο που μελετάται είναι η καταβολή προσωρινής σύνταξης μέχρι την έκδοση της τελικής.

    Τέλος ο υπουργός Εργασίας απαντώντας σε σχετική ερώτηση για κυβερνητικό ανασχηματισμό και τη συμμετοχή του ως υποψήφιο στις προσεχείς εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είπε ότι είναι αδιανόητη η συζήτηση για ανασχηματισμό με έναν υπουργό, καθώς αν πει ναι στον ανασχηματισμό θα είναι σαν να υποδεικνύει στον πρωθυπουργό τι πρέπει να κάνει, ενώ αν πει όχι στον ανασχηματισμό θα φανεί προς τους πολίτες ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να διατηρήσει τη θέση του, ενώ ήταν κατηγορηματικά αρνητικός και στη συμμετοχή στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λέγοντας ότι "έχω ξεκαθαρίσει τη θέση μου από το 2000 ότι κατεβαίνω και συμμετέχω μόνο στις βουλευτικές εκλογές και σε καμιά άλλη εκλογική αναμέτρηση".

    [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Πούτιν

    Τηλεφωνική συνομιλία είχαν απόψε οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ρωσίας Γιώργος Παπανδρέου και Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού.

    "Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε τη συμπαράστασή του σχετικά με την κατάσταση, που προκλήθηκε από τις δασικές πυρκαγιές στη Ρωσία και εξέφρασε την ετοιμότητά του να παράσχει στη ρωσική πλευρά την απαραίτητη βοήθεια στη μάχη με τη φωτιά", αναφέρεται στη ρωσική ανακοίνωση.

    "Οι κ.κ. Β. Πούτιν και Γ. Παπανδρέου συζήτησαν επίσης ζητήματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [03] Στις 300.000 η εγγύηση για τον Γιάννη Αγγέλου

    Στις 300.000 ευρώ ορίζει η εφέτης ειδική ανακρίτρια κα Ειρήνη Καλού την χρηματική εγγύηση σε βάρος του Γιάννη Αγγέλου,κατηγορούμενου στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

    Η κα Καλού κρίνει ότι στον κ. Αγγέλου πρέπει να επιβληθεί αντί των 400.000 ευρώ, εγγύηση 300.000 ευρώ, μετά την αίτηση που υπέβαλε ο κατηγορούμενος, συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, για μείωση της εγγυοδοσίας.

    Η ανακρίτρια δεν έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα εφετών οποίος είχε προτείνει να μειωθεί στις 60.000 ευρώ η εγγυοδοσία του κ. Αγγέλου.

    [04] Νέα περιστατικά

    Μια 70χρονη από τη Νάουσα νοσηλεύεται με εγκεφαλίτιδα, στην εντατική μονάδα του Θεαγενείου Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διοικητής του Θεαγενείου Νοσοκομείου Άρης Μουσιώνης, στην περίπτωση της ηλικιωμένης γυναίκας έχει ταυτοποιηθεί ότι πρόκειται για τον "ιό του Δυτικού Νείλου".

    Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ, αν το συγκεκριμένο περιστατικό συμπεριλαμβάνεται στα τέσσερα τελευταία επιβεβαιωμένα κρούσματα, που ανέβασαν σε 20 τον αριθμό των περιπτώσεων, στις οποίες έχει ταυτοποιηθεί ο "ιός του Δυτικού Νείλου".

    Η κατάσταση της 70χρονης, η οποία νοσηλεύεται διασωληνωμένη, στην εντατική, είναι σοβαρή.

    Δύο ακόμη ασθενείς, με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Βέροιας.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου, Ν. Χατζηδημητρίου, ο ένας εκ των δύο είχε προσέλθει στο νοσοκομείο Βέροιας τον Ιούνιο, απ' όπου είχε μεταφερθεί στο Λοιμωδών, όπου παρέμεινε κάποιο διάστημα για νοσηλεία. Καθώς, όμως, υποτροπίασε, προσήλθε εκ νέου, προχθές, στο νοσοκομείο της Βέροιας, όπου και νοσηλεύεται.

    Το δεύτερο περιστατικό αφορά έναν ηλικιωμένο άνδρα, 86 ετών, ο οποίος εισήλθε στο νοσοκομείο, με άλλη πηγή προβλήματος και στη συνέχεια διαπιστώθηκε πως πάσχει από εγκεφαλίτιδα.

    Συνολικά στο νοσοκομείο Βέροιας νοσηλεύονται εννέα ασθενείς με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας. Δείγματα έχουν σταλεί στο Α' Μικροβιολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν πρόκειται για τον "ιό του Δυτικού Νείλου".

    Εν αναμονή των αποτελεσμάτων, ο κ. Χατζηδημητρίου δήλωσε ότι η κλινική κατάσταση των ασθενών είναι καλή και πως οι αρχές του νοσοκομείου ακολουθούν τη σύσταση του Νοσοκομείου Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης για παραμονή των ασθενών για νοσηλεία τουλάχιστον δέκα ημερών, προτού λάβουν εξιτήριο.

    Ήδη, δύο εξ αυτών έχουν συμπληρώσει το προτεινόμενο διάστημα νοσηλείας και δεν αποκλείεται να λάβουν εξιτήριο.

    Σύμφωνα με τα, μέχρι τώρα, αποτελέσματα των εξετάσεων του Α΄ εργαστηρίου μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δεκαέξι ασθενείς από την Κεντρική Μακεδονία, εκ των οποίων οι δύο εξέπνευσαν, νοσούσαν από τον "ιό του δυτικού Νείλου».

    Συνολικά από τις αρχές Ιουλίου εισήχθησαν 24 ασθενείς με λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκεφαλίτιδα και ιογενή μηνιγγίτιδα), ενώ πέρσι την αντίστοιχη περίοδο παρουσιάστηκαν 7 περιστατικά, όπως ανέφερε ο διοικητής του Λοιμωδών Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, Πέτρος Σερίδης.

    Ιογενής εγκεφαλίτιδα έχει διαγνωσθεί, επίσης, σε έναν 60χρονο, από την περιοχή Ομολίου Λάρισας, που νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Δείγμα προς εξέταση έχει αποσταλεί στο Α' Μικροβιολογικό Εργαστήριο Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν πρόκειται ή όχι για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

    Μέτρα από τις νομασχίες

    Τη συνέχιση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών στη Δυτική Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, θα ζητήσει από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

    Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία, υπό την αντινομάρχη Υγείας Αθηνά Αηδονά και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών του νομού κι εκπροσώπων του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών των Σερρών.

    Παράλληλα, αποφασίστηκε να γίνει έρευνα σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για να διαπιστωθεί, αν το είδος του κουνουπιού, που μεταδίδει τον "ιό του Δυτικού Νείλου", έχει εντοπιστεί στο νομό Θεσσαλονίκης.

    Επιπλέον, θα ζητηθεί από την Περιφέρεια άδεια για την ευρύτερη εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης ακμαίων κουνουπιών από αέρος και έγκριση της επικαιροποίησης του προγράμματος, στο σύνολο του νομού.

    «Για όλα αυτά απαιτούνται πρόσθετες χρηματοδοτήσεις, που θα πρέπει να εγκριθούν από την Περιφέρεια», σημείωσε η κα Αηδονά.

    Υπογράμμισε, επίσης, ότι η σημερινή σύσκεψη έγινε για προληπτικούς λόγους καθώς, όπως είπε, δεν έχουν εντοπιστεί πιθανά κρούσματα του "ιού του Δυτικού Νείλου" στο νομό.

    Σύσκεψη για το θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών πραγματοποιήθηκε χθες και στη νομαρχία Ημαθίας με τη συμμετοχή των 12 δημάρχων του νομού, εκπροσώπου του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών των Σερρών και εκπροσώπου της εταιρείας που πραγματοποιεί τους ψεκασμούς.

    Όπως επισήμανε ο νομάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης, αποφασίστηκε η ενημέρωση του κόσμου από τα μέσα ενημέρωσης και από αφίσες και φυλλάδια, η επέκταση του προγράμματος ψεκασμών σε όλο τον νομό (ενώ μέχρι τώρα οι ψεκασμοί γίνονταν στις περιοχές που έχουν διαπιστωμένο πρόβλημα) και η πραγματοποίηση απεντομώσεων σε εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, όπως τα στάσιμα νερά, οι βόρθοι και άλλες περιοχές με μεγάλες συγκεντρώσεις υδάτων.

    Τι πρέπει να προσέχουμε για τον "ιό του δυτικού Νείλου"

    Καθησυχαστικοί είναι οι επιστήμονες όσον αφορά τον "ιό του δυτικού Νείλου", μετά τα περιστατικά εγκεφαλίτιδας που παρουσιάστηκαν στη χώρα μας, συνιστώντας τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από το τσίμπημα κουνουπιών, όπως η χρήση εντομοαπωθητικών, αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες), ενδυμάτων που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια) κ.λπ.

    Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, ενώ οι προσβεβλημένοι ασθενείς δεν μεταδίδουν τη νόσο. Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο με πυρετό και ενδεχομένως μυικούς πόνους ή δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Σε μικρό μόνο ποσοστό, μικρότερο από το 1%, των ασθενών -και κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα- εμφανίζονται επιπλοκές από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν καλή πορεία.

    «Δεν υπάρχει λόγος τρομοκρατίας, ο ιός κάνει ήπια λοίμωξη και πολλές φορές μπορεί να νοσήσει ο άνθρωπος αλλά να μην καταλάβει τίποτα», ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ Άννα Παππά, προσθέτοντας ότι τα πιο πολλά περιστατικά είναι ασυμπτωματικά, απλώς, τα ηλικιωμένα άτομα, κάνουν μια λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος που την ξεπερνούν, όμως, σε μεγάλο ποσοστό.

    «Και τα περασμένα χρόνια κάναμε συνεχείς ελέγχους αλλά φέτος είχαμε μια αύξηση σε σχέση με τα περσινά περιστατικά. Τώρα είναι πλέον θέμα επαγρύπνησης και από δω και πέρα ευελπιστούμε ότι θα πάνε όλα καλά», κατέληξε η κ. Παππά.

    Ο ιός αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1937 στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα. Κρούσματα και επιδημίες λοίμωξης σε ανθρώπους και ζώα έχουν εκδηλωθεί στην Αφρική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη (συμπεριλαμβανομενης της Μεσογείου) και την Αυστραλία. Το 1999 αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, όπου σήμερα καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και η νόσος πλέον ενδημεί.

    Επιδημίες "Πυρετού του Δυτικού Νείλου" σε ανθρώπους έχουν εκδηλωθεί από το 1996 σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Ουγγαρία) και πρόσφατα στην Ιταλία και Πορτογαλία. Επίσης, από το 1999 έως και σήμερα έχει εμφανιστεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

    Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Υγειονομικές Περιφέρειες, έχει λάβει μέτρα για την έγκαιρη διάγνωση και δήλωση των περιστατικών από τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας. Επιπλέον, συνιστά τη διενέργεια συμπληρωματικών προγραμμάτων κωνοποκτονίας σε ειδικές περιπτώσεις - πέρα από αυτές που γίνονται ετησίως βάσει των σχετικών οδηγιών του Υπουργείου προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

    [05] Προβληματισμός για τα έσοδα

    Σημαντική μείωση σε ποσοστό 39,7% παρουσίασε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το επτάμηνο Ιανουάριος - Ιούλιος 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, έναντι στόχου του προϋπολογισμού για μείωση του κατά 39,5%. Ο περιορισμός του ελλείμματος το επτάμηνο οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκαν στη δημοσιότητα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2010.

    Σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το επτάμηνο, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 12.097 εκατ. ευρώ από 20.050 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 ( μείωση κατά 39,7%).

    Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών "το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού κινείται εντός των στόχων και των μηνιαίων προβλέψεων του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής". Αναφέρει δε ότι το αποτέλεσμα αυτό έχει επιτευχθεί πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα πρόσθετα μέτρα που θεσπίστηκαν.

    Σε ότι αφορά ειδικότερα τον περιορισμό του ελλείμματος από 45,4% το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2010, σε 39,7% το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2010, οφείλεται, όπως σημειώνει το υπουργείο, τόσο σε μικρή υστέρηση των τακτικών εσόδων, όσο και στη σημαντική αύξηση των δαπανών για τόκους τον μήνα Ιούλιο.

    Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 4,1%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 13,7%.

    Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 10,0%, έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 12,6%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,8%, ενώ οι δαπάνες για τόκους μειώθηκαν επίσης κατά 0,2% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%.

    Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι περιορισμένες κατά 36,3%, ενώ τα έσοδά του αυξήθηκαν κατά 23,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

    ΝΔ - Σταϊκούρας- Πορεία προϋπολογισμού

    «Τα αποτελέσματα, μήνα με μήνα, διαψεύδουν τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και επιβεβαιώνουν τη θέση μας για την αναποτελεσματικότητα του μείγματος της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού το 1ο επτάμηνο του 2010.

    Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε μεταξύ άλλων:

    «Η κυβέρνηση συνεχίζει την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με επικοινωνιακά τρικ. Οι λογιστικές ακροβασίες για τη μείωση του ελλείμματος δεν επιλύουν το πρόβλημα. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική και δεν κρύβεται. Η ύφεση βαθαίνει, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών συρρικνώνεται, η ασφυξία των επιχειρήσεων διογκώνεται, τα "λουκέτα" πολλαπλασιάζονται. Τα έσοδα καταρρέουν και οι δημόσιες επενδύσεις περιορίζονται δραματικά».

    [06] Ανοίγει και πάλι τις πύλες του

    Την περίοδο της ακμής του, πολύ πριν ανοίξουν τα πρώτα δυτικά πανεπιστήμια, στη Μπολόνια και το Παρίσι, τον 11ο αιώνα, φιλοξενούσε 10.000 φοιτητές και 2.000 καθηγητές, οι οποίοι προέρχονταν από την Ιαπωνία, την Κίνα, την Ινδονησία, την Τουρκία, την Κορέα και φυσικά την Ινδία.

    Όταν καταστράφηκε από τους τούρκους εισβολείς, το 1193, η φημισμένη βιβλιοθήκη του, που ονομαζόταν «Ορος της Αλήθειας», καιγόταν επί μήνες, εξαιτίας του τεράστιου όγκου χειρογράφων στους εννέα ορόφους του κτιρίου.

    Ανάμεσα στον 3ο και τον 4ο αιώνα, το πανεπιστήμιο της Ναλάντα, ήταν το πολυτιμότερο στολίδι της Μαγκάντχα, του ινδικού βασιλείου που βρισκόταν στο σημερινό Μπιχάρ.

    Το πανεπιστήμιο μπορεί να είναι μην ήταν το πιο παλιό του κόσμου, αλλά οι ειδικοί δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι ήταν από τα παλιότερα. Πολύ σύντομα είχε μετατραπεί σε μυθικό σύμβολο πνευματικότητας και γνώσης.

    Τώρα, όμως, η Ναλάντα θα ξαναγεννηθεί.

    Την ιδέα υποστηρίζει εδώ και μερικά χρόνια μια μεγάλη ομάδα ακαδημαϊκών και διανοούμενων, άτυπος επικεφαλής της οποίας είναι ο ινδικής καταγωγής νομπελίστας οικονομολόγος Αμάρτυα Σεν.

    Το σχέδιο είναι πιο κοντά όσο ποτέ άλλοτε στην υλοποίησή του.

    Σε λίγες ημέρες το ινδικό κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει έναν νόμο με τον οποίο θα ανοίξει ο δρόμος για την συγχρηματοδότηση της ανοικοδόμησης του πανεπιστημίου. Σύμφωνα με αρχαία κείμενα, η τουρκική εισβολή υπήρξε ιδιαίτερα ωμή: τα κτήρια του πανεπιστημίου ισοπεδώθηκαν και χιλιάδες βουδιστές μοναχοί κάηκαν ζωντανοί στην πυρά.

    Το Μπιχάρ είναι σήμερα ένα από τα πιο φτωχά κρατίδια της Ινδίας.

    Η τοπική κυβέρνηση, ωστόσο, αποφάσισε να παραχωρήσει δωρεάν την έκταση που θα κτιστεί το νέο πανεπιστήμιο.

    Στο σχέδιο ανοικοδόμησης εμπλέκονται επίσης τρίτες χώρες με ισχυρή βουδιστική παράδοση, όπως η Σιγκαπούρη, η Ιαπωνία και η Κίνα, γεγονός που εξηγεί την απουσία του θρησκευτικού ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα.

    Ο προϋπολογισμός της ανοικοδόμησης δεν έχει καταρτιστεί ακόμη.

    Σύμφωνα, πάντως, με τον ινδικό Τύπο, ο οποίος επικαλείται πηγές από την αρμόδια επιτροπή, το αρχικό κεφάλαιο θα κινηθεί ανάμεσα στα 250 εκατομμύρια και το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

    «Σίγουρα πολύ πιο λίγο από τον προϋπολογισμό του Χάρβαρντ που φτάνει τα 35 δισεκατομμύρια. Η ιδέα μας, όμως, δεν είναι να κάνουμε ένα αντίγραφο του Χάρβαρντ. Κι έπειτα στην Ινδία η αξία του δολαρίου είναι διαφορετική», δήλωσε στην εφημερίδα Indian Times ο ινδός πρόξενος στη Νέα Υόρκη Νεελάνμ Ντάο.

    Ο στόχος δεν είναι ούτε η δημιουργία ενός πανεπιστήμιου που θα απευθύνεται μόνο στους οπαδούς του Σιντάτρα, πνευματικού δασκάλου του Βουδισμού.

    Με την θερμή υποστήριξη του Αμάρτυα Σεν, ο οποίος δηλώνει «μη θρησκευόμενος», αλλά και τη συμμετοχή της ινδουιστικής και μουσουλμανικής κοινότητας, η αναγεννημένη Ναλάντα θα είναι «μια οικουμενική σχολή, που θα αναπτύξει την έννοια της ασιατικής κοινότητας και θα ξαναφέρει στο φως τις αρχαίες σχέσεις».

    Οι σπουδές θα έχουν κυρίως μεταπτυχιακό χαρακτήρα.

    Και στο πρόγραμμα σπουδών θα περιλαμβάνονται τόσο προφανείς κλάδοι της επιστήμης (ιστορία, φιλοσοφία, διοίκηση επιχειρήσεων, πληροφορική, ξένες γλώσσες, οικολογία) όσο και πιο ιδιαίτεροι (βουδισμός, συγκριτική θεολογία, πασιφισμός).

    Σε μια δεύτερη φάση θα εισαχθεί και η αστρονομία, μια επιστήμη που δέσποζε στο αρχαίο πανεπιστήμιο.

    Αν η υλοποίηση της ιδέας προχωρήσει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το νέο πανεπιστήμιο της Ναλάντα θα ανοίξει τις πύλες του σε δυο χρόνια.

    Ο Αμάρτυα Σεν, πάντως, έχει πιο φιλόδοξους στόχους.

    Πριν από μερικές ημέρες ο ινδός οικονομολόγος απηύθυνε μια δημόσια έκκληση σε ιδιώτες χορηγούς, θρησκευτικές οργανώσεις, φημισμένα και πλούσια πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως το Χάρβαρντ και η Οξφόρδη, ζητώντας την συμμετοχή τους στο εγχείρημα.

    Και φυσικά, δήλωσε πρόθυμος να διδάξει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 August 2010 - 14:30:40 UTC