Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλεξανδρούπολη. Μέδουσες σε παραλίες
  • [02] Βελτιώνεται η κατάσταση στη Μόσχα
  • [03] Νέα περιστατικά
  • [04] Μετά από 2500 χρόνια

  • [01] Αλεξανδρούπολη. Μέδουσες σε παραλίες

    Μέδουσες έκαναν την εμφάνισή τους στις παραλίες της Αλεξανδρούπολης, προκαλώντας ανησυχία στους λουόμενους, ενώ κάποιοι παρατήρησαν κοκκινίλες στο σώμα τους και φαγούρα μετά το κολύμπι.

    Πρόκειται για τις μέδουσες της Μεσογείου οι οποίες θεωρούνται ακίνδυνες, ωστόσο η νομαρχία Έβρου συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

    Όπως αναφέρει ο αντινομάρχης Έβρου Μιχάλη Κογιομτζής, η παρουσία των μεδουσών είναι σύνηθες φαινόμενο, διαρκεί μόνο για λίγες ημέρες και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

    Πολλοί ήταν οι λουόμενοι που εμφάνισαν κοκκινίλες στο δέρμα μετά το κολύμπι και φαγούρα, με αποτέλεσμα να πανικοβληθούν.

    Οι μέδουσες παρασύρονται από τα ρεύματα προς τις παραλίες, ενώ λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν οι περισσότερες, όταν φτάνουν στις ακτές, είναι είτε νεκρές είτε ετοιμοθάνατες.

    Εξάλλου, αναφορικά με την ποιότητα των νερών της θάλασσας της Αλεξανδρούπολης, τα αποτελέσματα των εβδομαδιαίων μικροβιολογικών εξετάσεων που πραγματοποιούνται στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, έδειξαν ότι τα νερά είναι "εξαιρετικής ποιότητας". Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος στο Θρακικό πέλαγος παρατηρήθηκε αυξημένη ποσότητα φυτοπλαγκτού.

    [02] Βελτιώνεται η κατάσταση στη Μόσχα

    Σχεδόν αόρατο είναι πλέον το τοξικό νέφος στο κέντρο της Μόσχας, στα βόρεια και δυτικά της οποίας έπεσαν οι πρώτες σύντομες βροχές και φύσηξε δυνατός αέρας έστω και για λίγα λεπτά συμβάλλοντας στην αραίωση και την απομάκρυνση του καπνού.

    Ωστόσο, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι το τοξικό νέφος, που εγκατέλειψε τη Μόσχα, υποχώρησε μόνο προσωρινά και την Πέμπτη ή την Παρασκευή η ρωσική πρωτεύουσα θα «τραβήξει» και πάλι καπνό από τις πυρκαγιές στα περίχωρα.

    Όπως δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ ο διευθυντής του Υδρομετεωρολογικού Κέντρου Ρομάν Βίλφαντ, όσο καίνε στα περίχωρα της Μόσχας οι πυρκαγιές, ο κίνδυνος μόλυνσης του αέρα της πρωτεύουσας παραμένει υψηλός και η ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα εξαρτάται μόνο από τον άνεμο.

    Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα που ξημέρωσε για τους Μοσχοβίτες με καθαρό ουρανό και - κατά τον κ. Βίλφαντ - «το νέφος θα μπορούσε να επιστρέψει τις δύο επόμενες ημέρες, έστω και σε λιγότερο πυκνή μορφή», πολύ περισσότερο, που ο καύσωνας δεν βιάζεται να εγκαταλείψει τη ρωσική πρωτεύουσα και διατηρείται σταθερά σε θερμοκρασίες άνω των 30Β° C.

    Σύμφωνα με το κέντρο προγνώσεων καιρού «Φόβος», ο πρωτοφανής καύσωνας έχει εγκατασταθεί στην περιφέρεια της Μόσχας τους τελευταίους δύο μήνες και ήδη έχει πετύχει 20 ημερήσια θερμοκρασιακά ρεκόρ, με τελευταίο το χθεσινό των 34,4Β° C όπως και το απόλυτο ρεκόρ των 38,2Β° C.

    Στις ίδιες εκτιμήσεις καταλήγει και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ επικαλούμενο άλλες μετεωρολογικές πηγές, που θεωρούν ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ο συνδυασμός της φυσικής ομίχλης, της αναστροφής της θερμοκρασίας και η εξασθένηση των ανέμων θα διευκολύνουν τη συγκέντρωση βλαβερών υπολειμμάτων καύσης στον αέρα της Μόσχας και της περιφέρειάς της, από την ίδια προέλευση, εξ ανατολών.

    Σήμερα Τετάρτη, υψηλές συγκεντρώσεις δηλητηριωδών αερίων και σωματιδίων παρατηρούνται μόνο στις βιομηχανικές ζώνες και τις μεγάλες οδικές αρτηρίες της Μόσχας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της πόλης καθάρισε χάρη στους χθεσινοβραδυνούς νοτιοδυτικούς ανέμους, σε συνδυασμό με βροχή και τοπικές καταιγίδες. Ειδικά οι τιμές του μονοξειδίου του άνθρακα είναι σήμερα 0,4-1,0 των ανώτατων επιτρεπτών ορίων και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν περαιτέρω τη διάλυση των ρύπων και την πτώση τους στο έδαφος μαζί με τη βροχή.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας το πρωί συνέχιζαν να καίνε 612 πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα συνολικής έκτασης 927.020 στρεμμάτων και το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 290 νέες εστίες και κατασβέστηκαν 314.

    Στα περίχωρα της Μόσχας συνεχίζουν να καίνε 40 εστίες, συνολικής έκτασης 2180 στρεμμάτων, μεταξύ των οποίων και 17 σε επιφανειακά κοιτάσματα τύρφης.

    Το ρωσικό υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε σήμερα την εκτροπή των υδάτων του ποταμού Οκα για 20 χιλιόμετρα ώστε να σβήσουν οι φωτιές που καίνε στα έλη τύρφης στην περιοχή της Μόσχας.

    "Άρχισε η διαδικασία εκτροπής των υδάτων προς τα έλη τύρφης στις περιοχής Εγκορέφ και Κολόμνα (περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας). Ένας αγωγός 20 χιλιομέτρων ενώνει τον ποταμό με την περιοχή Εγκορέφ και ένας άλλος, μήκους 15 χιλιομέτρων με την Κολόμνα", διευκρίνισε η Ιρίνα Αντριάνοβα, εκπρόσωπος του υπουργείου.

    Περίπου 165.000 άνθρωποι, με την συνδρομή 550 ξένων ειδικών που διαθέτουν έξι αεροπλάνα και επτά ελικόπτερα, μάχονται τις φωτιές, που πλήττουν τη δυτική Ρωσία από τις αρχές Ιουλίου, και από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 54 άνθρωποι.

    Αρχίζει η απόδοση ευθυνών

    Αρχίζοντας το "ξήλωμα" των υπευθύνων για την καταστροφή, αλλά και για την πολυήμερη ταλαιπωρία των κατοίκων της Μόσχας, που φαίνεται πως βαίνει προς το τέλος της, η υπουργός Γεωργίας Γιλένα Σκρίνικ απέλυσε τον επικεφαλής της διεύθυνσης Δασών Μόσχας και περιφέρειας, ο οποίος δεν διέκοψε την τριών εβδομάδων άδειά του ακόμη κι όταν είχαν φουντώσει όλα μαζί τα δάση στα περίχωρα της Μόσχας.

    Πρόκειται για την πρώτη έμπρακτη υλοποίηση της χθεσινής σύστασης του προέδρου Μεντβιέντεφ ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στη δασική οικονομία, οι οποίοι δεν επέστρεψαν στις εργασίες τους, πρέπει να απολυθούν.

    Σε μια πρωτοφανή δήλωση για τα ρωσικά δεδομένα, ενδεικτική του κλίματος και των αναμενόμενων εξελίξεων, πηγές του Κρεμλίνου εξέφρασαν στο κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι ο Δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουσκόφ επέστρεψε μόλις την Κυριακή από το εξωτερικό στη θέση του. Ο Δήμαρχος Μόσχας είναι ουσιαστικά κυβερνήτης της μητροπολιτικής Μόσχας, δηλαδή απόλυτος άρχοντας της εκτελεστικής εξουσίας στη ρωσική πρωτεύουσα και το γραφείο του θέλησε να μειώσει τις διαφαινόμενες αντιδράσεις λέγοντας ότι "βοηθούσε στο συντονισμό τηλεφωνικώς", αλλά και ότι "ήταν σε προγραμματισμένη θεραπεία για αθλητικό τραύμα". Δημοσιεύματα του Τύπου ειρωνεύονται τις τοποθετήσεις αυτές, καθώς και το γεγονός ότι φρόντισε να εκδώσει εγκύκλιο για να μειωθούν οι ώρες εργασίας και οι συνεδριάσεις της κυβέρνησης της Μόσχας, αλλά και να προστατεύσει από τον καύσωνα τα αγαπημένα του μελίσσια, απομακρύνοντάς τα από τις πιο θερμές σε πιο δροσερές περιοχές των περιχώρων της πόλης.

    Την ίδια στιγμή ο Δήμαρχος δέχεται επικρίσεις για την παραμονή χιλιάδων παιδιών σε κατασκηνώσεις στα περίχωρα και η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτησή του. Ο κ. Λουσκόφ κλήθηκε και από τον πρωθυπουργό Β.Πούτιν, ο οποίος τον επαίνεσε "γιατί γύρισε έγκαιρα από τις διακοπές του", μια φράση, που ερμηνεύεται από πολλούς ως ειρωνική κατά το στυλ Πούτιν, χωρίς τίποτε άλλο να προδίδει οποιοδήποτε πρόβλημα προς το παρόν.

    Κίνδυνος διασποράς ραδιενεργής μόλυνσης

    Οι δασικές πυρκαγιές στη δυτική Ρωσία έχουν πλήξει από τον Ιούλιο ζώνες μολυσμένες από ραδιενέργεια στη δυτική περιοχή της χώρας σε έκταση 40.000 στρεμμάτων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας επιτήρησης των δασών (Roslesozachtchita, www.rcfh.ru).

    Ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σόιγκου είχε εκφράσει την περασμένη εβδομάδα τον φόβο μήπως οι πυρκαγιές φθάσουν σε αυτήν την περιοχή, τονίζοντας ότι στην περίπτωση αυτή η πυρκαγιά θα μεταδιδόταν στα ραδιενεργά στοιχεία που βρίσκονται στο έδαφος και τη βλάστηση.

    "Ολες οι υπηρεσίες στις μολυσμένες με ραδιενεργά υλικά πρέπει να λάβουν επείγοντα μέτρα", αναφέρει η υπηρεσία προστασίας των δασών, επιμένοντας κυρίως στην "προστασία του πληθυσμού στα εδάφη που πλήττονται από τους καπνούς" και "τον εντοπισμό των ζωνών μεταφοράς ραδιενεργών υλικών".

    Ωστόσο, ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας δασοπροστασίας Αλεξέι Μπομπρίνσκι δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δεν υπάρχει "λόγος πανικού".

    "Δεν πιστεύω ότι η κατάσταση θα λάβει καταστροφική εξέλιξη. Με τον καπνό, ένα μέρος της ρύπανσης μεταφέρεται αλλού, αλλά δεν πρόκειται για καταστροφή, διότι ό,τι καίγεται βρίσκεται στην επιφάνεια και τα μολυσμένα στοιχεία βρίσκονται σε βάθος", είπε.

    Ο κατάλογος των ιδιαίτερα μολυσμένων από ραδιενεργά στοιχεία ζωνών περιλαμβάνει κοντινές στη Μόσχα περιοχές, όπως είναι οι περιοχές της Καλούγκα και της Τούλα (200 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά και νότια της ρωσικής πρωτεύουσας), όπου κάηκαν μολυσμένες περιοχές έκτασης 1.730 και 440 στρεμμάτων αντίστοιχα.

    Περιλαμβάνει την περιοχή του Μπριάνσκ, νοτιο-ανατολικά της Μόσχας και τις συνοριακές περιοχές με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, όπου 28 δασικές πυρκαγιές κατέκαυσαν 2.690 στρέμματα. Αυτή η ζώνη έχει μολυνθεί από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ, το 1986.

    Στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας αναφέρεται επίσης ότι στην περιοχή του Τσελιαμπίνσκ, στα Ουράλια (2.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας) κάηκαν 14.310 στρέμματα μολυσμένης από ραδιενεργά στοιχεία ζώνης.

    Η περιοχή φιλοξενεί μεγάλες πυρηνικές εγκαταστάσεις, ανάμεσά τους το συγκρότημα Maiak επεξεργασίας και αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων, θέατρο μεγάλης πυρηνικής καταστροφής κατά τη σοβιετική εποχή, το 1957.

    Οι πυρκαγιές προσέγγισαν το κέντρο, αλλά οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ελέγχουν την κατάσταση.

    Η Greenpeace από την πλευρά της προειδοποιεί πως υπάρχει σημαντικός κίνδυνος διασποράς ραδιενεργής μόλυνσης από το Μαγιάκ.

    Τηλεγράφημα Παπανδρέου σε Πούτιν

    Την λύπη του και τα ειλικρινή συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρωσία, εκφράζει ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, σε τηλεγράφημά του προς τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν.

    Το τηλεγράφημα του Έλληνα πρωθυπουργού έχει αναλυτικά ως εξής:

    "Είναι μεγάλη η λύπη μου από την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές που μαίνονται στη Ρωσία αυτές τις ημέρες.

    Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπαράστασή μας σε όλους όσοι επλήγησαν από αυτή την τραγωδία.

    Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές οι σκέψεις μας είναι μαζί τους".

    Οδύνη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και αισθήματα συμπαράστασης για τις τεράστιες υλικές ζημιές, που είχαν καταγραφεί, εκφράζει και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και Υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του κόμματος Δημ. Αβραμόπουλος σε μήνυμα που έχει αποστείλει από τις 2 Αυγούστου, προς τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ.

    "Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών σε τέτοιες περιστάσεις αποτελεί τον κανόνα της διεθνούς συνύπαρξης και αλληλοκατανόησης. Και θα ήταν καλό η Ελλάδα να συνδράμει και με πράξεις στην άνιση μάχη του ρωσικού λαού και της κυβέρνησής του απέναντι στον πύρινο εφιάλτη, όπως άλλωστε είχε κάνει και η Ρωσία στην ανείπωτη τραγωδία που έζησε η Ελλάδα με τις πυρκαγιές του 2007, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας", ανέφερε στο μήνυμά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

    Ελληνική βοήθεια

    Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Ι. Ζέππος, ενημέρωσε τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα ότι οι ελληνικές αρχές είναι σε θέση να αποστείλουν κλιμάκιο της Ειδικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών - ΕΜΑΚ για να συνδράμει στην προσπάθεια αντιμετώπισης των τεραστίων πυρκαγιών που μαίνονται στη Ρωσική Ομοσπονδία.

    Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι οι Ρώσοι πολίτες που βρίσκονται στην Ελλάδα μπορούν να παρατείνουν την παραμονή τους μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, ανεξαρτήτως ημερομηνίας λήξης της θεώρησης εισόδου στα διαβατήριά τους.

    Από το υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε επίσης ότι εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα και οι ελληνικές προξενικές αρχές στη Ρωσική Ομοσπονδία.

    [03] Νέα περιστατικά

    Δύο ακόμη ασθενείς, με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Βέροιας.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου, Ν. Χατζηδημητρίου, ο ένας εκ των δύο είχε προσέλθει στο νοσοκομείο Βέροιας τον Ιούνιο, απ' όπου είχε μεταφερθεί στο Λοιμωδών, όπου παρέμεινε κάποιο διάστημα για νοσηλεία. Καθώς, όμως, υποτροπίασε, προσήλθε εκ νέου, προχθές, στο νοσοκομείο της Βέροιας, όπου και νοσηλεύεται.

    Το δεύτερο περιστατικό αφορά έναν ηλικιωμένο άνδρα, 86 ετών, ο οποίος εισήλθε στο νοσοκομείο, με άλλη πηγή προβλήματος και στη συνέχεια διαπιστώθηκε πως πάσχει από εγκεφαλίτιδα.

    Συνολικά στο νοσοκομείο Βέροιας νοσηλεύονται εννέα ασθενείς με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας. Δείγματα έχουν σταλεί στο Α' Μικροβιολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν πρόκειται για τον "ιό του Δυτικού Νείλου".

    Εν αναμονή των αποτελεσμάτων, ο κ. Χατζηδημητρίου δήλωσε ότι η κλινική κατάσταση των ασθενών είναι καλή και πως οι αρχές του νοσοκομείου ακολουθούν τη σύσταση του Νοσοκομείου Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης για παραμονή των ασθενών για νοσηλεία τουλάχιστον δέκα ημερών, προτού λάβουν εξιτήριο.

    Ήδη, δύο εξ αυτών έχουν συμπληρώσει το προτεινόμενο διάστημα νοσηλείας και δεν αποκλείεται να λάβουν εξιτήριο.

    Σύμφωνα με τα, μέχρι τώρα, αποτελέσματα των εξετάσεων του Α΄ εργαστηρίου μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δεκαέξι ασθενείς από την Κεντρική Μακεδονία, εκ των οποίων οι δύο εξέπνευσαν, νοσούσαν από τον "ιό του δυτικού Νείλου».

    Συνολικά από τις αρχές Ιουλίου εισήχθησαν 24 ασθενείς με λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκεφαλίτιδα και ιογενή μηνιγγίτιδα), ενώ πέρσι την αντίστοιχη περίοδο παρουσιάστηκαν 7 περιστατικά, όπως ανέφερε ο διοικητής του Λοιμωδών Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, Πέτρος Σερίδης.

    Ιογενής εγκεφαλίτιδα έχει διαγνωσθεί, επίσης, σε έναν 60χρονο, από την περιοχή Ομολίου Λάρισας, που νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Δείγμα προς εξέταση έχει αποσταλεί στο Α' Μικροβιολογικό Εργαστήριο Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν πρόκειται ή όχι για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

    Μέτρα από τις νομασχίες

    Τη συνέχιση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών στη Δυτική Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, θα ζητήσει από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

    Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία, υπό την αντινομάρχη Υγείας Αθηνά Αηδονά και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών του νομού κι εκπροσώπων του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών των Σερρών.

    Παράλληλα, αποφασίστηκε να γίνει έρευνα σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για να διαπιστωθεί, αν το είδος του κουνουπιού, που μεταδίδει τον "ιό του Δυτικού Νείλου", έχει εντοπιστεί στο νομό Θεσσαλονίκης.

    Επιπλέον, θα ζητηθεί από την Περιφέρεια άδεια για την ευρύτερη εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης ακμαίων κουνουπιών από αέρος και έγκριση της επικαιροποίησης του προγράμματος, στο σύνολο του νομού.

    «Για όλα αυτά απαιτούνται πρόσθετες χρηματοδοτήσεις, που θα πρέπει να εγκριθούν από την Περιφέρεια», σημείωσε η κα Αηδονά.

    Υπογράμμισε, επίσης, ότι η σημερινή σύσκεψη έγινε για προληπτικούς λόγους καθώς, όπως είπε, δεν έχουν εντοπιστεί πιθανά κρούσματα του "ιού του Δυτικού Νείλου" στο νομό.

    Σύσκεψη για το θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών πραγματοποιήθηκε χθες και στη νομαρχία Ημαθίας με τη συμμετοχή των 12 δημάρχων του νομού, εκπροσώπου του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών των Σερρών και εκπροσώπου της εταιρείας που πραγματοποιεί τους ψεκασμούς.

    Όπως επισήμανε ο νομάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης, αποφασίστηκε η ενημέρωση του κόσμου από τα μέσα ενημέρωσης και από αφίσες και φυλλάδια, η επέκταση του προγράμματος ψεκασμών σε όλο τον νομό (ενώ μέχρι τώρα οι ψεκασμοί γίνονταν στις περιοχές που έχουν διαπιστωμένο πρόβλημα) και η πραγματοποίηση απεντομώσεων σε εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, όπως τα στάσιμα νερά, οι βόρθοι και άλλες περιοχές με μεγάλες συγκεντρώσεις υδάτων.

    Τι πρέπει να προσέχουμε για τον "ιό του δυτικού Νείλου"

    Καθησυχαστικοί είναι οι επιστήμονες όσον αφορά τον "ιό του δυτικού Νείλου", μετά τα περιστατικά εγκεφαλίτιδας που παρουσιάστηκαν στη χώρα μας, συνιστώντας τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από το τσίμπημα κουνουπιών, όπως η χρήση εντομοαπωθητικών, αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες), ενδυμάτων που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια) κ.λπ.

    Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, ενώ οι προσβεβλημένοι ασθενείς δεν μεταδίδουν τη νόσο. Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο με πυρετό και ενδεχομένως μυικούς πόνους ή δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Σε μικρό μόνο ποσοστό, μικρότερο από το 1%, των ασθενών -και κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα- εμφανίζονται επιπλοκές από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν καλή πορεία.

    «Δεν υπάρχει λόγος τρομοκρατίας, ο ιός κάνει ήπια λοίμωξη και πολλές φορές μπορεί να νοσήσει ο άνθρωπος αλλά να μην καταλάβει τίποτα», ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ Άννα Παππά, προσθέτοντας ότι τα πιο πολλά περιστατικά είναι ασυμπτωματικά, απλώς, τα ηλικιωμένα άτομα, κάνουν μια λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος που την ξεπερνούν, όμως, σε μεγάλο ποσοστό.

    «Και τα περασμένα χρόνια κάναμε συνεχείς ελέγχους αλλά φέτος είχαμε μια αύξηση σε σχέση με τα περσινά περιστατικά. Τώρα είναι πλέον θέμα επαγρύπνησης και από δω και πέρα ευελπιστούμε ότι θα πάνε όλα καλά», κατέληξε η κ. Παππά.

    Ο ιός αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1937 στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα. Κρούσματα και επιδημίες λοίμωξης σε ανθρώπους και ζώα έχουν εκδηλωθεί στην Αφρική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη (συμπεριλαμβανομενης της Μεσογείου) και την Αυστραλία. Το 1999 αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, όπου σήμερα καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και η νόσος πλέον ενδημεί.

    Επιδημίες "Πυρετού του Δυτικού Νείλου" σε ανθρώπους έχουν εκδηλωθεί από το 1996 σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Ουγγαρία) και πρόσφατα στην Ιταλία και Πορτογαλία. Επίσης, από το 1999 έως και σήμερα έχει εμφανιστεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

    Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Υγειονομικές Περιφέρειες, έχει λάβει μέτρα για την έγκαιρη διάγνωση και δήλωση των περιστατικών από τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας. Επιπλέον, συνιστά τη διενέργεια συμπληρωματικών προγραμμάτων κωνοποκτονίας σε ειδικές περιπτώσεις - πέρα από αυτές που γίνονται ετησίως βάσει των σχετικών οδηγιών του Υπουργείου προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

    [04] Μετά από 2500 χρόνια

    Περισσότερα από 2.500 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να δουν την πρώτη παράσταση που θα ανέβει απόψε το βράδυ στο αρχαίο θέατρο της Ηφαιστείας, μετά από 2.500 χρόνια. Το αρχαίο δράμα, θα αναβιώσει με την παράσταση του εμβληματικού έργου του Σοφοκλή, «Οιδίπους Τύραννος», σε σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου.

    Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, εργάστηκαν πολλές ημέρες όλοι οι εργαζόμενοι στο δήμο Μούδρου αλλά και εθελοντές, ώστε η παράσταση να πραγματοποιηθεί με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Μούδρου «τα δεδομένα του αρχαίου θεάτρου της Ηφαιστείας δεν είναι σήμερα τα ιδανικά για να φιλοξενήσουν πολλούς θεατές, αλλά έγινε προσπάθεια από τους αρμόδιους για να προσέλθουν στο χώρο όλοι σχεδόν οι ενδιαφερόμενοι και παρά τον περιορισμένο αριθμό θεατών που επέτρεψε για λόγους ασφαλείας το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού».

    Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν 200 θέσεις στον κύριο χώρο του θεάτρου και 1.000 θέσεις στον προαύλιο χώρο, όπου θα έχει εγκατασταθεί γιγαντο-οθόνη. Οι 200 προσκλήσεις διατέθηκαν κατόπιν κλήρωσης που έγινε χθες το μεσημέρι στο δήμο Μούδρου.

    Το αρχαίο θέατρο στον αρχαιολογικό χώρο της Ηφαιστείας, της πόλης του ολύμπιου θεού της φωτιάς κατά τη μυθολογία, εγκαινιάζεται ουσιαστικά φέτος, έπειτα από πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού, με μία ξεχωριστή παράσταση αρχαίας τραγωδίας από το «Αμφιθέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου.

    Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, που ερμηνεύει τον Οιδίποδα και η Καρυοφυλιά Καραμπέτη, η οποία ερμηνεύει την Ιοκάστη, ενώ συνολικά συμμετέχουν περίπου 25 ηθοποιοί. Η σκηνοθεσία είναι του Σπύρου Ευαγγελάτου, η μετάφραση του Κ.Χ Μύρη, με σκηνικά και κοστούμια του Γ. Πάτσα και μουσική του Γ. Αναστασόπουλου.

    Το αρχαίο θέατρο της Ηφαιστείας αναστηλώθηκε την τετραετία 2000-2004 κατά την περίοδο που ο Νίκος Σηφουνάκης είχε την πολιτική ευθύνη του Υπουργείου Αιγαίου. Σήμερα, ως Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε δήλωση του με αφορμή την παράσταση υπογράμμισε: «Η αναστήλωση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου αλλά και η προοπτική ανάδειξης συνολικά της νεκρόπολης της Ηφαιστείας υπήρξε και είναι στόχος και όραμα. Είμαι πολύ ευτυχής που το όραμα αυτό γίνεται πραγματικότητα και η Λήμνος απέκτησε ένα ανοιχτό θέατρο, το οποίο εγκαινιάζεται ουσιαστικά φέτος, με μία εξαιρετική παράσταση από ένα μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη και διακεκριμένους ηθοποιούς, μία παράσταση αντάξια του ιερού αυτού χώρου και της στιγμής. Με την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου θα επαναλειτουργήσει για πρώτη φορά μετά από 2.500 χρόνια. Στοχεύουμε στην ετήσια καθιέρωση ενός διήμερου αρχαίας τραγωδίας στον ιερό χώρο του θεάτρου».

    Για να γίνει πραγματικότητα «το μεγαλύτερο γεγονός για το δήμο Μούδρου και για τη Λήμνο», όπως το χαρακτήρισε ο δήμαρχος Μούδρου Κώστας Αδαμίδης ,«μόχθησαν πολλοί και σημαντικοί για τον τόπο μας άνθρωποι τους οποίους και τιμούμε. Στόχος μας είναι το μοναδικό αυτό πολιτιστικό γεγονός να γίνει θεσμός για τον τόπο μας και να εξελιχθεί σε μια διεθνούς επιπέδου εκδήλωση που να προβάλει τη Λήμνο και τη χώρα μας».

    Το αρχαίο θέατρο της Ηφαιστείας κτισμένο σε καίρια θέση της αρχαίας πόλης, είναι ένα από τα σπουδαιότερα του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Χρονολογείται ως προς το μεγαλύτερο μέρος του στο τέλος του 5ου ή στις αρχές του 4ου π.Χ. αιώνα, με προσθήκες από την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή.

    Στο κεντρικό τμήμα των κερκίδων του κοίλου, αλλά και έξω από αυτό, αποκαλύφθηκαν τμήματα πρωιμότερης φάσης του, της αρχαϊκής, καθώς και δύο αρχαϊκά ιερά, που επιβεβαιώνουν τη σχέση του αρχαίου ελληνικού θεάτρου με τη λατρεία.

    Ο γνωστός από την αρχαία ελληνική γραμματεία «Λημνιακός» κύκλος τραγουδιών που γράφτηκαν από τους μεγάλους ποιητές της κλασικής περιόδου, συνδέεται αναμφίβολα με το Αρχαίο Θέατρο της Ηφαιστείας και την κατάκτηση της Λήμνου το 510 π.Χ. από τον Αθηναίο στρατηγό Μιλτιάδη, που συνέδεσε το νησί με την Αθήνα.

    Τη μελέτη αναστήλωσης και στερέωσης εκπόνησαν η αρχιτέκτων Ελένη - Άννα Χλέπα και η τοπογράφος - μηχανικός Σοφία Σοϊλέ με χρηματοδότηση του Υπουργείου Αιγαίου. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Π.Ε.Π. Βορείου Αιγαίου με προϋπολογισμό 730.000 ευρώ, ενώ την ευθύνη της υλοποίησης είχε η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 August 2010 - 12:30:39 UTC