Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τουριστική κίνηση και προβλήματα
  • [02] Παπανδρέου: "Διάλογος για την ειρήνη"
  • [03] Παπαρήγα: "Μαζικοποίηση των αγώνων"
  • [04] Επιστολή Βουλγαράκη σε Προανακριτική
  • [05] Νόμιμη η ανεξαρτησία του Κοσόβου
  • [06] Μέσω διαδικτύου, επιλέγουν τις διακοπές τους οι νέοι
  • [07] Αντιπαράθεση για τα χρέη
  • [08] Ανοίγει ο σταθμός στον Χολαργό
  • [09] Πυρκαγιά στην Κάρυστο
  • [10] Μειώθηκαν οι επενδύσεις
  • [11] Καύσωνας και ...στη Μόσχα
  • [12] Υπογράφει ο Ριέρα

  • [01] Τουριστική κίνηση και προβλήματα

    Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι αρχές στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς αναμένεται να αυξηθεί η κίνηση τις επόμενες ημέρες, με τους αδειούχους του Ιουλίου να εγκαταλείπουν την Αθήνα, με προορισμό τα νησιά.

    Σύμφωνα με τις αρμόδιες λιμενικές αρχές, εκατό περίπου δρομολόγια έχουν προγραμματιστεί για σήμερα.

    Ειδικότερα, 35.000 επιβάτες αναμένεται να ταξιδέψουν με τα 33 δρομολόγια που προγραμματίστηκαν για σήμερα, από το λιμάνι του Πειραιά για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Την ίδια στιγμή, 60 και πλέον δρομολόγια με περίπου 5.000 επιβάτες θα εκτελεστούν προς τους προορισμούς του Αργοσαρωνικού.

    Κινητοποιήσεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

    Προβλήματα αναμένονται στις πτήσεις εξαιτίας των κινητοποιήσεων των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας, που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας, με τη μορφή 24ωρων κυλιόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων, με έναρξη την Κυριακή 25η Ιουλίου 2010 και από ώρα 00.01 έως και 24.00 τοπική.

    Η απόφαση των ελεγκτών, προκάλεσε την αντίδραση του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA).

    Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ανεξάρτητα από το δίκαιο ή μη των αιτημάτων των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (αλλά και άλλων εργαζομένων κατά καιρούς, όπως αυτά εκφράζονται από τα συνδικαλιστικά τους όργανα: ΠΝΟ για τους ναυτεργάτες, ΠΕΥΦΑ για τους φύλακες μουσείων και αρχαιοτήτων κλπ., ή από το ΠΑΜΕ συνολικότερα), ο χρόνος της απεργίας αυτής (εν μέσω μιας θερινής τουριστικής περιόδου με τόσα προβλήματα), αλλά και η εξαγγελθείσα διάρκειά της, θα βάλουν την οριστική ταφόπλακα σε ό,τι απέμεινε από τον ελληνικό τουρισμό σ' αυτή την τόσο άσχημη τουριστική χρονιά, που θα μείνει στην ιστορία του τουρισμού μας ως μια μελανή σελίδα.

    Θα ακυρώσουν δε τελειωτικά και όλες τις προσπάθειες που -με κόπους και θυσίες- έχουν καταβάλει και συνεχίζουν να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις του τουρισμού και οι ασχολούμενοι με αυτόν, για να περισώσουν ό,τι είναι ακόμη δυνατό να περισωθεί.

    "Αν αυτή η απεργία πραγματοποιηθεί τελικά- κάνουμε έκκληση στα αποθέματα ωριμότητας και ψυχραιμίας που μπορούν να διαθέσουν οι ενδιαφερόμενοι και στη βούληση των αρμοδίων. Ο ελληνικός τουρισμός είναι πολύ ευάλωτος πλέον, για να αντέξει και αυτό το χτύπημα" τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Εκστρατεία ενημέρωσης από τη Νομαρχία Πειραιά

    Εκστρατεία ενημέρωσης για τα δικαιώματα των ταξιδιωτών-καταναλωτών πραγματοποιεί, από το μεγάλο λιμάνι της χώρας, η Νομαρχία Πειραιά σε συνεργασία με τις καταναλωτικές οργανώσεις ΚΕ.Π.ΚΑ - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας, Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας ΓΣΕΕ, με σύνθημα "Μην αφήσεις την άγνοια να σου χαλάσει τις διακοπές!!!"

    Κλιμάκια της Νομαρχίας θα βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά , από τις επτά το πρωί, στο σημείο απόπλου για Κυκλάδες και στον προβλήτα απ' όπου αποπλέουν τα πλοία για Αργοσαρωνικό, προκειμένου να διανείμουν τον οδηγό που εκδόθηκε και φέτος με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών για όσα δικαιούνται, πριν ξεκινήσουν και αφού βρεθούν στον τόπο των διακοπών τους.

    Υπενθυμίζεται ότι ο "Οδηγός Διακοπών για κερδισμένους ταξιδιώτες" που εξέδωσε η Νομαρχία Πειραιά σε συνεργασία με τις παραπάνω ενώσεις καταναλωτών, περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που θα αναζητήσουν οι ταξιδιώτες, από την αρχή έως το τέλος των διακοπών τους.

    Ειδικότερα, το έντυπο περιλαμβάνει τους βασικούς κανόνες για τα καταστήματα εστίασης, απαριθμεί τα προϊόντα των κυλικείων που υπάγονται στην αγορανομική διάταξη, και ενημερώνει για τα δικαιώματα που απορρέουν από την νομοθεσία για τα ταξίδια με το πλοίο, καθώς επίσης και για τη διαμονή σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο.

    Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το διαδικτυακό τόπο της Νομαρχίας Πειραιά (www.nomarhiapeiraia.gr), όπου θα βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή τον Οδηγό Διακοπών.

    [02] Παπανδρέου: "Διάλογος για την ειρήνη"

    Από τη Ραμάλα, τελευταίο σταθμό της επίσκεψής του στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε για μια ακόμα φορά την προσήλωσή του στην ειρηνευτική διαδικασία, εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να βοηθήσουν για την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, ενώ σε κοινή συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε αμέσως μετά το πέρας της συνάντησής τους με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι περισσότερο από ποτέ άλλοτε η Ελλάδα στηρίζει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

    Πιο συγκεκριμένα και μετά από συνάντηση η οποία διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου καλωσόρισε για πολλοστή φορά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τον κ. Παπανδρέου στην περιοχή, σημειώνοντας ότι: "είναι γνωστό ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας είναι ιστορικές. Η Ελλάδα στάθηκε πάντα στο πλευρό του αγώνα του παλαιστινιακού λαού και σας ευχαριστούμε γι' αυτό. Ωστόσο, στη σημερινή συγκυρία το να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα την ειρηνευτική διαδικασία προϋποθέτει καταρχάς αποδοχή των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967 από το Ισραήλ, πρωτεύουσα της Παλαιστίνης τα ανατολικά Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια μπορούμε να προχωρήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία.

    Μας ανησυχεί η στάση αλλά και οι πρακτικές του Ισραήλ σε μια σειρά από ζητήματα όπως τα ανατολικά Ιεροσόλυμα, οι απαγορεύσεις, οι κατεδαφίσεις σπιτιών, η απέλαση των Παλαιστίνιων κατοίκων των ανατολικών Ιεροσολύμων. Διάλογος απευθείας ή έμμεσος θα πρέπει να βασίζεται στη διεθνή νομιμότητα και τις προηγούμενες μεταξύ μας συμφωνίες, καθώς επίσης και στην αποδοχή από το Ισραήλ της κατοχής των εδαφών μας. Υπάρχει ανάγκη για άμεσες διαπραγματεύσεις. Το γνωρίζουμε και το κατανοούμε. Αυτό θα συμβεί. Απλά όταν φτάσουμε σ' αυτό το σημείο θα είναι αποτέλεσμα προκαταρκτικών απευθείας επαφών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και όχι αποτέλεσμα διαμεσολάβησης ή πιέσεων από οποιαδήποτε άλλη πλευρά".

    Τέλος, σχολιάζοντας τις πιέσεις που δέχεται τα τελευταία 24ωρα από αμερικανικής πλευράς για να αποδεχθεί τις άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις, ανέφερε ότι: "δεν ζητάμε τίποτα καινούριο. Ζητάμε να τηρήσουν τις προηγούμενες συμφωνίες, να σταματήσουν την επέκταση των οικισμών εποίκων και να επιτρέψουν την ελεύθερη μετακίνηση, να επιτρέψουν τον ανεφοδιασμό της Γάζας, καθώς και την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών μας".

    Παίρνοντας το λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι: "θέλω να επαναλάβω πως στεκόμαστε δίπλα στον Μαχμούντ Αμπάς και στον Παλαιστινιακό λαό. Στηρίζουμε τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος είναι η μόνη λύση για την επίλυση του Παλαιστινιακού, δίπλα σε ένα ασφαλές Ισραήλ. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη σύγκλιση των δύο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό επεδίωξε με την επίσκεψή της η Βρετανίδα υπουργός των Εξωτερικών κ. Κ. Αστον, αυτό πιστεύω και επιχειρώ να προωθήσω και εγώ. Αναφορικά με τη Γάζα εκφράζω και από εδώ την ανησυχία μου. Θέλουμε να δούμε τον αποκλεισμό να αίρεται. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτό είναι προς όφελος του λαού της Γάζας, αλλά θα αποκλιμακώσει και τις ενδοπαλαιστινιακές εντάσεις".

    Κλείνοντας ο Έλληνας πρωθυπουργός και απευθυνόμενος προσωπικά προς τον Παλαιστίνιο πρόεδρο δήλωσε ότι έχει έντονες αναμνήσεις από τα παλαιστινιακά εδάφη, από πολλές και διαφορετικές περιόδους, στις οποίες με διαφορετικό ρόλο κάθε φορά επισκεπτόταν την περιοχή. "Θυμάμαι στη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα την επίσκεψή μου σε αυτό εδώ το αρχηγείο, στον Γιάσερ Αραφάτ. Η περιοχή αλλά και το κτίριο δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που βλέπουμε σήμερα. Θέλω να σας συγχαρώ γι' αυτό, για αυτή τη διαφορετικότητα, την ανάπτυξη που βλέπουμε στην ευρύτερη περιοχή, η οποία μακροπρόθεσμα θα συμβάλλει και στην προώθηση της ανεξαρτησίας των εδαφών σας. Πρέπει κύριε Πρόεδρε να βοηθήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία να κινηθεί".

    Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τους αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή συναντήθηκε στο πρωθυπουργικό μέγαρο με τον ομόλογό του της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Κ. Σαλάμ Φαγιάντ.

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με Μπ. Νετανιάχου

    Νωρίτερα, σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα στάθηκαν απέναντι στις κάμερες και τους δημοσιογράφους, στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    «Ακόμα προσπαθούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα αν αυτό είναι το πρώτο επίσημο ταξίδι, ή όχι, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι Ελλάδα και Ισραήλ έχουν πάρα πολλά κοινά, κοινά που ξεκινούν από αρχές και αξίες, τα οποία υφίστανται εδώ και καιρό και βασίζονται στις αρχές και τις αξίες, που διδαχθήκαμε από έναν άλλο πολιτισμό προερχόμενο από την Ελλάδα», ξεκίνησε αστειευόμενος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

    Ο κ. Νετανιάχου χαιρέτισε την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού, ανέφερε ότι τα θέματα τα οποία συζήτησαν δεν θα γινόταν να είναι διαφορετικά από την ειρηνευτική διαπραγμάτευση, την ειρήνευση στην περιοχή, την ειρήνη με τους γείτονες.

    «Ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτή. Είχαμε έναν εποικοδομητικό διάλογο, ο οποίος ήρθε να συμπληρώσει τα όσα, για πρώτη φορά, είχαμε συζητήσει σε μια κατά τύχη συνάντησή μας πριν από καιρό, σε ένα εστιατόριο της Μόσχας», είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας στον τομέα της Οικονομίας, μέσα από τη διεύρυνση των υφιστάμενων σχέσεων στους τομείς της τεχνολογίας, της τεχνογνωσίας, του εμπορίου, της γεωργίας.

    Σχολιάζοντας τη διάθεση της ιρανικής κυβέρνησης για ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος, εξέφρασε για μια ακόμα φορά την ανησυχία του και εξήρε τη στάση του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, απέναντι στο ζήτημα αυτό.

    Ολοκληρώνοντας ζήτησε από τον έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος σε λίγες ώρες θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, να τού μεταφέρει την ειλικρινή διάθεση για διαπραγμάτευση της ισραηλινής πλευράς, σημειώνοντας πως το Ισραήλ, όχι μόνο έχει τη διάθεση να διαπραγματευθεί, αλλά και να συμφωνήσει.

    «Και οι δυο πλευρές γνωρίζουμε και επιθυμούμε να συμβιβαστούμε».

    Απαντώντας ο έλληνας πρωθυπουργός, ευχαρίστησε τον κ. Νετανιάχου για τη διάθεση υποστήριξης των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο την έξοδο από την οικονομική κρίση. Εξήρε, δε, τους ισχυρούς δεσμούς και τις στενές σχέσεις, που έχουν αναπτυχθεί στο πέρασμα του χρόνου μεταξύ των δύο κρατών και των δύο λαών.

    Αναφέρθηκε και ο ίδιος στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε θέματα Τουρισμού, Γεωργίας, Εμπορίου και Τεχνολογίας.

    Σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση στη λωρίδα της Γάζας, επαίνεσε την πρόσφατη απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης για χαλάρωση του αποκλεισμού, τονίζοντας, ωστόσο, ότι μια σειρά μέτρων από εδώ και έπειτα είναι απαραίτητα για την οριστική λύση του προβλήματος.

    Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό, εξέφρασε την ελπίδα, αλλά και την πεποίθηση, ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες θα οδηγήσουν σε απευθείας συνομιλίες στο προσεχές διάστημα.

    Κλείνοντας, έδωσε έμμεση απάντηση στα δημοσιεύματα του ισραηλινού, αλλά και ξένου Τύπου, για τη χρονική στιγμή, που επελέγη για την επίσκεψη αυτή. «Γιατί σήμερα; Η ενδυνάμωση των σχέσεων είναι πάγια πολιτική μας. Είμαστε γείτονες, ζούμε στην ίδια περιοχή, επιθυμούμε την ειρήνη, δεν εκμεταλλευόμαστε συγκρούσεις στην περιοχή. Παίρνουμε και θα πάρω και άλλες πρωτοβουλίες και με την Τουρκία, για ειρηνικό διάλογο για να προχωρήσουμε στο χτίσιμο μιας ειρηνικής γειτονιάς, προς όφελος όλων», είπε.

    Τέλος, ο έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση προς τον ισραηλινό ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα και εκείνος απεδέχθη, δεσμευόμενος για το προσεχές μέλλον.

    Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας του κ. Παπανδρέου στο Ισραήλ, ξεκίνησε από το όρος του Herzl.

    Σε μικρή απόσταση από το Μουσείο του Ολοκαυτώματος ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που έχει στηθεί στο όρος που φέρει το όνομα του Herzl οραματιστή του κράτους του Ισραήλ και στη συνέχεια μετέβη συνοδευόμενος από τα στελέχη της κυβέρνησης που τον συνοδεύουν, στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος όπου, αποδίδοντας τιμές, άναψε τη φλόγα στο Μαυσωλείο του Ολοκαυτώματος και κατέθεσε στεφάνι.

    Μιλώντας αμέσως μετά στα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ότι "είναι δύσκολο να περιγράψεις τα συναισθήματα από την εμπειρία της επίσκεψης στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος. Ποτέ ξανά ρατσισμός, ξενοφοβία, αντισιμιτισμός. Ετσι βλέπουμε τη δημοκρατία. Σε αυτές τις αρχές η δημοκρατία στην Ελλάδα βασίζεται".

    Τελειώνοντας, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε, ότι η σημερινή του επίσκεψη στον εν λόγω χώρο, έχει το χαρακτήρα της απόδοσης τιμής στα θύματα μιας μελανής σελίδας της παγκόσμιας ιστορίας και της απόδοσης τιμής στην προσφορά της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας και για τα όσα υπέφεραν.

    Το πρόγραμμα στο Ισραήλ αναμένεται να ολοκληρωθεί με τις συναντήσεις με τον υπουργό των εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και την αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζίπι Λίβνι.

    Αργά το βράδυ συνοδευόμενος από τους κ. Δρούτσα και Πεταλωτή, ο κ. Παπανδρέου θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ από την αναγνώρισή του από τη χώρα μας το 1993 και την πρώτη προσωπική, φέροντας το αξίωμα του αρχηγού της κυβέρνησης στα Παλαιστινιακά εδάφη.

    Τηλεφωνική συνομιλία με Πούτιν

    Τηλεφωνική συνομιλία είχαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ρωσίας, Γιώργος Παπανδρέου και Βλαντιμίρ Πούτιν, με πρωτοβουλία του Ελληνα πρωθυπουργού.

    Όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τους αγωγούς South Stream και Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και συμφώνησαν, στα στάδια της κατασκευής τους να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος.

    Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον κ. Πούτιν για το περιεχόμενο των συνομιλιών με τον κύπριο Πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια, στη Λάρνακα, αλλά και για τις επαφές, που πρόκειται να έχει στη Μέση Ανατολή.

    Τέλος, ο έλληνας πρωθυπουργός διαβίβασε στο ρώσο ομόλογό του τους χαιρετισμούς του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλου.

    [03] Παπαρήγα: "Μαζικοποίηση των αγώνων"

    Τη σημασία της μαζικοποίησης των αγώνων υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ομιλία στο Κορωπί. "Το βάρος των μαζικών αγώνων και των πολιτικών συνθημάτων μπορεί να τους τρομάξει και να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή με στόχο την λαϊκή εξουσία", τόνισε η κ. Παπαρήγα.

    Και στην Ελλάδα και στην ΕΕ, οι δυνάμεις του κεφαλαίου θα ήθελαν το μνημόνιο να εφαρμόζεται χρόνια πριν γιατί τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τα μέτρα που προβλέπονται στο μνημόνιο, δεν είναι προσωρινά όπως υποστηρίζουν μερικοί, αλλά μόνιμα, ενώ προέβλεψε ότι θα υπάρξουν και άλλα μέτρα, εκτίμησε και υπογράμμισε την ανάγκη "να διαμορφωθεί ένα μέτωπο ανατροπής από τα κάτω προς τα επάνω που να διεκδικήσει να γίνει ρεύμα πλειοψηφίας με στόχο την λαϊκή εξουσία".

    [04] Επιστολή Βουλγαράκη σε Προανακριτική

    Με αίτημα να κληθούν, ως μάρτυρες, ο συντάκτης του αρχαιολογικού νόμου Ευ. Βενιζέλος, και οι μετά απβ αυτόν υπουργοί Πολιτισμού (Μ. Λιάπης, Αντ. Σαμαράς και Π. Γερουλάνος), «απαντά» ο Γ. Βουλγαράκης, στην προτροπή της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, να ορίσει ο ίδιος μάρτυρες για την υπόθεση.

    «Είναι γνωστό ότι, από το σύνολο της δικογραφίας προκύπτει περίτρανα ότι δεν είχα την παραμικρή ανάμειξη, ή εμπλοκή, στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Είναι επίσης σαφές, ότι δεν υπάρχουν πραγματικά περιστατικά που να στοιχειοθετούν οποιαδήποτε δική μου παραβατική συμπεριφορά και πολύ περισσότερο, δεν μνημονεύεται καμία διάταξη νόμου, την οποία να έχω παραβεί ως υπουργός», αναφέρει στη σχετική του επιστολή ο κ. Βουλγαράκης. Έχοντας ενημερωθεί δε, από την Προανακριτική Επιτροπή, πως δικαιούται να ζητήσει την κλήση μαρτύρων, που να διαφωτίσουν την υπόθεση, προτείνει τους εξής:

  • Ευάγγελο Βενιζέλο («προκειμένου να διαφωτίσει την Επιτροπή σας για το αν ο υπουργός Πολιτισμού υποχρεούται να γνωμοδοτεί, ή να εγκρίνει, προ κάθε μεταβιβάσεως ακινήτων σε περιοχές, που είναι αρχαιολογικοί χώροι, αν δύναται με διοικητική πράξη να ακυρώνει οποιαδήποτε και οπουδήποτε, συμβόλαια μεταβιβάσεως ακινήτων, όταν το υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι ανάμεσα στους αντισυμβαλλόμενους, αν ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου, καταργεί τα εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο, ή περιορίζει την ελευθερία διαθέσεώς του⦻).

  • Μιχάλη Λιάπη και Αντώνη Σαμαρά (για να απαντήσουν στα παραπάνω, όπως επίσης «και για τους λόγους για τους οποίους και οι ίδιοι δεν ακύρωσαν τις επίμαχες πράξεις μεταβιβάσεως»)

  • Παύλο Γερουλάνο (για τα παραπάνω και για την από πλευράς του αποδοχή απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία, η περιοχή του δάσους της Ουρανούπολης δεν είναι κηρυγμένο μνημείο, ούτε και αρχαιολογικός χώρος)

    Ο κ. Βουλγαράκης, προτείνει, επίσης, να κληθούν ένας καθηγητής του Αστικού Δικαίου, ο Ι. Καρακώστας και δύο δικαστικοί λειτουργοί, οι Π. Μειδάνης και Γ. Κολιοκώστας, προκειμένου να παράσχουν διευκρινίσεις σχετικά με την υφιστάμενη αρχαιολογική νομοθεσία.

    Υπενθυμίζεται πως ο Γιώργος Βουλγαράκης, παραπέμφθηκε στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής για παράβαση καθήκοντος, κατόπιν σχετικής πρότασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με ψήφους 167 υπέρ, 91 κατά, 17 «παρών», 1 λευκή και 6 άκυρες, επί τη βάσει του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που θεώρησε την, παραχωρηθείσα στη Μονή, περιοχή του δάσους της Ουρανούπολης, ως «αρχαιολογικό μνημείο, εκτός συναλλαγής».

    [05] Νόμιμη η ανεξαρτησία του Κοσόβου

    Ικανοποίηση στην Πρίστινα και προβληματισμό στο Βελιγράδι προκάλεσε η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

    Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου Χαϊρεντίν Κούτσι χαρακτήρισε την απόφαση ιστορική επισημαίνοντας ότι αποτελεί «μεγάλη νίκη του Κοσόβου και των πολιτών του».

    Στην κυβέρνηση του Κοσόβου την ανακοίνωση της απόφασης γιόρτασαν με σαμπάνιες ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φατμίρ Σεϊντίου αφού χαρακτήρισε θετική και χρήσιμη την απόφαση υπογράμμισε πως με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώθηκε πως η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου έγινε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

    Από την άλλη πλευρά στο Βελιγράδι επικρατεί απογοήτευση και δυσαρέσκεια για την απόφαση του δικαστηρίου. Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς σε τηλεοπτικό διάγγελμα χαρακτήρισε «πολύ βαριά για τη Σερβία» την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ο Τάντιτς επανέλαβε ότι «η Σερβία δεν θα αλλάξει την πολιτική της και δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία του Κοσόβου».

    Νωρίτερα την απογοήτευση του για τη στάση του δικαστηρίου εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γιέρεμιτς, ο οποίος επισήμανε ότι «το δικαστήριο ουσιαστικά αποφάνθηκε μόνο για ένα τεχνικό ζήτημα, που είναι η διακήρυξη ανεξαρτησίας, και δεν έλαβε θέση για την απόσχιση και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση όπως ζητούσε η Σερβία».

    Ο αρχηγός του μεγαλύτερου Κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος , Τόμισλαβ Νίκολιτς χαρακτήρισε «βαριά ήττα της Σερβίας» την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και ζήτησε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

    Στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα στο Κόσοβο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Σέρβων όπου εκφράστηκε η αποφασιστικότητα να μην γίνει αποδεκτή η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια.

    [06] Μέσω διαδικτύου, επιλέγουν τις διακοπές τους οι νέοι

    Στο διαδίκτυο "αλιεύουν" τις διακοπές τους οι νέοι, αφού μ' ένα απλό κλικ μπορούν να επιλέξουν μεταξύ χιλιάδων προορισμών, για όλα τα γούστα και τα ... βαλάντια. Όπως προκύπτει από έρευνα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "ΝΕΟΙ", το 90,5% των νέων, ηλικίας 19-36 ετών, κλείνουν φέτος τις διακοπές τους μέσω διαδικτύου, καθώς οι τιμές, όπως δηλώνουν, είναι χαμηλότερες και οι επιλογές περισσότερες.

    Από την έρευνα, που διεξήχθη σε τυχαίο δείγμα 296 νέων, με μορφή έντυπου και ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, για το 2010, προκύπτει ότι, το 71% "αγοράζει" τις διακοπές του από διαδικτυακά ταξιδιωτικά πρακτορεία- ελληνικά και ξένα- ενώ ένα ποσοστό 21% "σερφάρει" στο ίντερνετ προς αναζήτηση προορισμών και διερεύνηση τιμών, αλλά χρησιμοποιεί το τηλέφωνο για την τελική κράτηση.

    Οι νέοι εμφανίζονται πολύ συνειδητοποιημένοι αναφορικά με την οργάνωση των διακοπών τους, καθώς προτού καταλήξουν στον τελικό προορισμό τους, κάνουν έρευνα στο διαδίκτυο κατά 62%, χρησιμοποιώντας τις μηχανές αναζήτησης σε ποσοστό 84%, αποδεικνύοντας έτσι ότι, το διαδίκτυο είναι το σημαντικότερο κανάλι έρευνας και αγοράς για τις καλοκαιρινές διακοπές των νέων.

    Οι παραθαλάσσιες διακοπές έρχονται και φέτος στην πρώτη θέση προτίμησης των νέων, σε ποσοστό 76% και ακολουθούν τα ταξίδια του εξωτερικού, fly & drive και ταξίδια που εμπεριέχουν στο πρόγραμμά τους διάφορες δραστηριότητες.

    Η κρίση "χτύπησε" και τις διακοπές των νέων, αφού το 44% αναγκάστηκε να μειώσει σε πέντε από επτά- κατ' ελάχιστον, τα προηγούμενα χρόνια- τις ημέρες "αποδράσεων" της νεολαίας σε λιγότερο ή περισσότερο μακρινούς προορισμούς.

    Οι νεαροί καταναλωτές δείχνουν να επηρεάζονται πολύ από τις συζητήσεις εντός της παρέας αναφορικά με πιθανούς προορισμούς. Κι ενώ οι συζητήσεις αυτές, στο παρελθόν, γινόταν σε κάποιο καφέ, σήμερα γίνονται μέσα από blogs (ιστολόγια) και ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης.

    [07] Αντιπαράθεση για τα χρέη

    Την εναντίωση της αντιπολίτευσης συνάντησε στην Ολομέλεια της Βουλής, η διάταξη με την οποία ρυθμίζονται τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές και «νομιμοποιούνται» οι απευθείας αναθέσεις (ή παρατάσεις συμβάσεων) που υπεγράφησαν το τρέχον έτος, μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου.

    Η επίμαχη ρύθμιση του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης, είχε συναντήσει τις αντιρρήσεις και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ωστόσο δεν μετέχουν στο παρόν θερινό τμήμα της Βουλής. Η αξιωματική αντιπολίτευση, δια του Μάριου Σαλμά, δεν παρέλειψε να αφήσει υπαινιγμούς για την σύσταση του τμήματος και να απευθυνθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την πως επωμίζεται την ευθύνη του «ξεπλύματος παράνομων προμηθειών», προκαλώντας το ξέσπασμα του επικεφαλής των βουλευτών της συμπολίτευσης, Χρήστου Παπουτσή, που κατηγόρησε τον εισηγητή της ΝΔ για «ψευδολογία», εισπράττοντας νέους υπαινιγμούς, περί των δικών του διαχειριστικών πεπραγμένων.

    Επί της ουσίας της ρύθμισης, η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ομολόγησε πως «η θέση της δεν είναι ευχάριστη» - κάτι που την αναγκάζει να επιστρατεύσει, «πολιτική ειλικρίνεια και θάρρος».

    «Αποφασίσαμε την επομένη των εκλογών, ρύθμιση των χρεών της ΝΔ, γιατί δεν μπορούσε το ΕΣΥ να παραμένει υπό την ομηρία των προμηθευτών, καθώς έμπαιναν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Δεύτερον το κράτος έχει συνέχεια και δεν μπορεί να αφήνονται εντυπώσεις περί του αντιθέτου: Για όσα χρέη δεν πληρώνονται, υπάρχουν και τόκοι υπερημερίας, δικαστικές περιπέτειες που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ, δίνεται η εικόνα στάσης πληρωμών. Τρίτον, χωρίς την εξυγίανση του χώρου, αναγκάζεσαι να μπαίνεις διαρκώς σε φαύλο κύκλο και νβ αγοράζεις ακριβότερα - και επίσης, όποια προσπάθεια και να κάνεις για νβ αλλάξεις το θεσμικό πλαίσιο, όλα πέφτουν στο κενό».

    Η κα Ξενογιαννακοπούλου απέρριψε κατηγορηματικά τις διαπιστώσεις της αντιπολίτευσης πως «νομιμοποιεί παρανομίες», ενώ και άλλοι ομιλητές της πλειοψηφίας, υπενθύμισαν τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας για την εκτίναξη των χρεών των νοσοκομείων - ευθύνες που εν μέρει, αναγνώρισε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος («υπήρξαν λάθη και αβλεψίες από πλευράς μας, αλλά δεν έχετε δικαίωμα να τις συνεχίζετε» ανέφερε).

    «Θέλω να σας διαβεβαιώσω, πως δεν θα κάναμε ποτέ ως κυβέρνηση ξέπλυμα παρανομιών. Ίσα-ίσα: Όπου υπάρχει ποινική ευθύνη ή παρανομία, ασφαλώς θα υπάρξουν συνέπειες» διαβεβαίωσε η υπουργός. «Έχουμε κάνει τριπλό έλεγχο: Δώσαμε εντολή στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και κάνει πλήρη έλεγχο της περιόδου 2008-9. Έχουμε δώσει εμείς εντολή στο ΣΕΥΠ και κάνει ελέγχους στις διοικήσεις που έχουν τοποθετηθεί απβ την κυβέρνηση, προκειμένου να δούμε την σωστή εφαρμογή της εγκυκλίου για τα φάρμακα. Ήδη έχουμε πορίσματα. Είμαστε σε πλήρη συνεργασία με τον ΣΔΟΕ, την Επιτροπή Προάσπισης των Δικαιωμάτων του Πολίτη, σε πλήρη εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα. Στην Δικαιοσύνη έχει σταλεί η περίφημη ιστορία των ορθοπεδικών» ανέφερε η κα Ξενογιαννακοπούλου.

    «Ιστορικά, η έκπτωση του 15% είναι η μεγαλύτερη που έχει πετύχει ελληνική κυβέρνηση στο χώρο του φαρμάκου» ανέφερε από πλευράς του και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης.

    «Όταν ο άλλος έχει κέρδη 500-600%, θα κολλήσει στο 15%; Αυτό δεν είναι επιτυχία. Μιλάμε για παρωνυχίδα!» αντέταξε ο Άγγελος Τζέκης (ΚΚΕ). «Είναι δυνατόν, εσείς που εποπτεύσατε από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα και είστε υπεύθυνοι για τις νέες προμήθειες, να λέτε πως ό,τι κι αν έχει είναι νόμιμο και σβήνει με την συνενοχή της πλειοψηφίας της Βουλής;» αναρωτήθηκε ο Π. Λαφαζάνης. «Δεν μπορώ να καταλάβω αυτήν την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης απέναντι στους φαρμακοβιομήχανους» ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, ενώ ο Θ. Πλεύρης αξίωσε «πρώτα να γίνει ο έλεγχος για υπερτιμολογήσεις και μετά να γίνουν οι πληρωμές».

    «Να μας πουν οι αγαπητοί συνάδελφοι, ποιο είναι το κόστος της μη ρύθμισης των χρεών, για το δημόσιο συμφέρον, τα κρατικά νοσοκομεία, το ΕΣΥ - και το κέρδος για τα ιδιωτικά νοσοκομεία» αντέταξε ο Χρ. Παπουτσής (ΠΑΣΟΚ).

    «Η ΝΔ παρήγαγε μέσα σε πεντέμισυ χρόνια, 3,7 δισ. ευρώ χρεών, από τα οποία τα 2,7 ήσαν υποχρεώσεις των ταμείων προς τα νοσοκομεία και μόνον 1 δισ. ευρώ καθαρές υποχρεώσεις» υπολόγισε ο Μάριος Σαλμάς (ΝΔ). «Η κα Ξενογιαννακοπούλου, με το που έγινε υπουργός, απαγόρευσε στις διοικήσεις των νοσοκομείων να προβαίνουν σε διαγωνισμούς προμηθειών. Τον Μάιο, η πρόεδρος της Επιτροπής Προμηθειών, με εγκύκλιό της όρισε στις διοικήσεις των νοσοκομείων να προμηθεύονται με απευθείας διαπραγματεύσεις, ενάντια σε κάθε κοινοτική ή εθνική νομοθεσία. Αποτέλεσμα είναι να συσσωρευτούν προμήθειες 1,8 δισ. ευρώ που έγιναν στο εννεάμηνο της σημερινής κυβέρνησης».

    «Είναι πεποίθησή μου ότι είναι έντιμη και ακέραιη η κα υπουργός. Όμως από την κυβερνητική αδυναμία, παράγονται αυτά τα δυσμενή αποτελέσματα για το ελληνικό Δημόσιο» επέμεινε ο κος Σαλμάς.

    «Η ρύθμιση γίνεται για να τελειώσει η ομηρία του ΕΣΥ» επέμεινε η υπουργός. Το ετήσιο πρόγραμμα προμηθειών έχει μπει σε λειτουργία και ταυτόχρονα φέραμε θεσμικές ρυθμίσεις ώστε να δώσουμε λύσεις. Έχουν προκηρυχθεί 3248 διαγωνισμοί - για πρώτη φορά 22 περιφερειακοί διαγωνισμοί και 7 κεντρικοί που θα γίνουν ηλεκτρονικά. Το Παρατηρητήριο Τιμών, για το οποίο τόσα χρόνια δεν έγινε τίποτα, έχει αυτή τη στιγμή 2000 είδη στην χαμηλότερη τιμή του ΙΚΑ, επειδή ψηφίσαμε ρύθμιση με την οποία, η εγκύκλιος του ΙΚΑ είναι υποχρεωτική για το ΕΣΥ».

    «Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, έχουμε αποκλιμάκωση των δαπανών κατά 16%. Τα στοιχεία δείχνουν την σοβαρή προσπάθεια που γίνεται» κατέληξε η κα Ξενογιαννακοπούλου.

    Ρύθμιση για τους ασφαλισμένους στην ΑΣΠΙΣ

    Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης, το οποίο εμπεριέχει ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους σε προγράμματα ασφαλειών ζωής στις εταιρείες ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και COMMERCIAL VALUE και εναποθέτει στην Τράπεζα της Ελλάδας, την εποπτεία του χώρου των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

    Όπως ανέφερε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Α. Παπαθανάση, το νομοσχέδιο καταργεί την Επιτροπή Ελέγχου της Ιδιωτικής Ασφάλισης, καθώς απεδείχθη ανίκανη να ελέγξει ουσιαστικά τον χώρο. Έτσι, ο έλεγχος εναποτίθεται στην Τράπεζα της Ελλάδος και η αποτροπή δημιουργίας αντίστοιχης «μαύρης τρύπας» στο μέλλον, επιδιώκεται δια της συγκρότησης ενός «εγγυητικού κεφαλαίου ζωής» υπό μορφή ΝΠΙΔ, ίσο με το 100% της κάθε ασφαλιστικής αποζημίωσης και μέχρι το ποσόν των 30.000 ευρώ ανά ασφαλιζόμενο, με εξαίρεση τις απατήσεις που πηγάζουν από συμπληρωματικές καλύψεις νοσοκομειακής περίθαλψης και με το ποσόν των 60.000 ευρώ ανά ασφαλιζόμενο, για τις περιπτώσεις αποζημιώσεων θανάτου και μόνιμης ολικής αναπηρίας. Για την εκπλήρωση του σκοπού του εγγυητικού κεφαλαίου, επιβάλλεται τακτική εισφορά, που βαραίνει κατά 0,75% τις ασφαλιστικές εταιρείες και κατά 0,75% τους ασφαλιζόμενους και απαλλάσσεται από φόρους ή τέλη.

    Ειδικά για τις εταιρείες ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και COMMERCIAL VALUE, προβλέπεται διαδικασία μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου ζωής σε ανάδοχο ασφαλιστική εταιρεία. Ύστερα δε, από την υπόδειξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πως είναι δυνατόν να μην βρεθεί ανάδοχος, ο υφυπουργός Οικονομικών επέφερε διόρθωση, βάσει της οποίας, οι αξιώσεις των ασφαλισμένων ικανοποιούνται κατά 70% από το «εγγυητικό κεφάλαιο ζωής», το αργότερο μετά από μία τριετία.

    Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε το βασικό, πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου, (καθώς και σειρά από δευτερεύουσας σημασίας άρθρα), υπό τον όρο ότι θα ασκείται έλεγχος στην Τράπεζα της Ελλάδος για την εποπτεία που θα ασκεί στην ιδιωτική ασφαλιστική αγορά (κάτι για το οποίο πάντως, προβλέπεται κατάθεση ετήσιου υπομνήματος εκ μέρους της ΤτΕ στη Βουλή).

    Τις δυνατότητες της ΤτΕ να ασκήσει αποτελεσματική εποπτεία αμφισβήτησε ευθέως ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Π. Μαρκάκης, υπενθυμίζοντας την αδυναμία που έχει επιδείξει στο παρελθόν η Τράπεζα, να ελέγξει την τραπεζική αγορά (δομημένα ομόλογα κλπ.). Ο Γ. Καρατζαφέρης μάλιστα, έψεξε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα για την «ανοχή που επέδειξαν απέναντι στους φορείς ιδιωτικής ασφάλισης - ο κος Ψωμιάδης, είναι προφανές ότι ήταν φίλος και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

    «Ο κος Καρατζαφέρης υιοθετεί τα πάντα, θεωρεί ως δεδομένο ό,τι ακούγεται στο διεθνές στερέωμα, απαξιώνει τις Επιτροπές της Βουλής - σταθερός στόχος του η απαξίωση του Κοινοβουλίου, της πολιτικής, των κομμάτων και της κυβέρνησης, την πολιτική της οποία κατά τα άλλα, θα ήθελε δήθεν να στηρίξει» σχολίασε ο Χ. Παπουτσής (ΠΑΣΟΚ).

    «Η εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης, δεν είναι για μας, ζήτημα που πρέπει να ενδιαφέρει τον εργαζόμενο λαό. Το ζήτημα για το ΚΚΕ, είναι γιατί να υπάρχει ιδιωτική ασφάλιση» ανέφερε ο εισηγητής του κόμματος Άγγελος Τζέκης, ο οποίος δεν παρέλειψε αργότερα να παρατηρήσει, πως και στο εγγυητικό κεφάλαιο ζωής, «το κεφάλαιο θα δημιουργηθεί από την παρακράτηση των ασφαλισμένων. Και τι κάνει ο ιδιοκτήτης; Ο γνωστός Ψωμιάδης, εκείνο που κάνει είναι να καπνίζει το πούρο του και να χαμογελάει απέναντι στους ασφαλισμένους».

    Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Λαφαζάνης, εξέφρασε την συμφωνία του με την ικανοποίηση του 70% των απαιτήσεων των ασφαλισμένων των δύο εταιρειών. Και πάλι ωστόσο, «το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής, δεν έχει ούτε ένα ευρώ. Τώρα ιδρύεται. Πού θα τα βρει τα λεφτά; Λέτε ότι θα πάει σε δανεισμό. Ποιος δανείζει ένα εγγυητικό κεφάλαιο χωρίς ένα ευρώ; Θα δουλεύει μια ζωή για να πληρώνει τόκους» εκτίμησε ο βουλευτής.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αλλαγές που επέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, «ακούγοντας τις παρατηρήσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης αλλά και της αντιπολίτευσης» και υπογράμμισε ιδιαίτερα την επιτυχία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των ασφαλισμένων των δύο εταιρειών, με τρόπο που κινείται «οριακά» στο πλαίσιο της νομιμότητας του Μνημονίου.

    [08] Ανοίγει ο σταθμός στον Χολαργό

    Παραδίδεται σήμερα στο επιβατικό κοινό ο Σταθμός Χολαργός του Μετρό, ο οποίος προβλέπεται να εξυπηρετεί ημερησίως περίπου 20.000 επιβάτες, προερχόμενους κυρίως από του Δήμους Χολαργού και Χαλανδρίου, αλλά και Ν. Ψυχικού, οι οποίοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να διανύουν με το Μετρό την απόσταση μέχρι το Σύνταγμα σε μόλις εννέα λεπτά.

    Παράλληλα, θα δοθεί στο επιβατικό κοινό και ο υπόγειος χώρος στάθμευσης στο Σταθμό Νομισματοκοπείο, που αποτελεί τμήμα ενός ολοκληρωμένου Σταθμού Μετεπιβίβασης στη θέση αυτή, με τον Σταθμό Λεωφορείων του ΟΑΣΑ να λειτουργεί ήδη από τις αρχές του έτους, επιτρέποντας τις μετεπιβιβάσεις στο Μετρό από τις λεωφορειακές γραμμές.

    Ο υπόγειος χώρος στάθμευσης, είναι τριών επιπέδων και συνδέεται υπογείως με τον Σταθμό του Μετρό και διαθέτει 630 θέσεις αυτοκινήτων.

    [09] Πυρκαγιά στην Κάρυστο

    Σε ύφεση είναι η μεγάλη πυρκαγιά στην Κάρυστο η οποία έχει περάσει μέσα από οικισμούς (Λάλα, Νικάση, Μεκουνίδα) και συνεχίζει να καίει δασική έκταση.

    Μικρές εστίες φωτιάς καίνε στην θέση Λάλα στην Κάρυστο, όπου βρίσκονται 48 πυροσβέστες με 24 οχήματα και 4 πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας πτήσεις ξεκίνησαν εκ νέου τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

    Υπό έλεγχο είναι η πυρκαγιά στο Δερβένι Αρκαδίας ενώ ύφεση παρουσιάζει η πυρκαγιά στο Πέρα Χωριό Λιβαδειάς από όπου αποχώρησαν τα εναέρια μέσα.

    [10] Μειώθηκαν οι επενδύσεις

    Μείωση περίπου 25% παρατηρήθηκε στις εισροές Ξένων Άμεσων Επενδύσεων (ΞΑΕ) στην Ελλάδα, το 2009 σε σχέση με το 2008, καθώς διαμορφώθηκαν στα 3.355 εκατ. δολάρια από 4.499 εκατ. δολάρια αντίστοιχα, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της "Έκθεσης παγκόσμιων επενδύσεων 2010" (WIR 2010) για τις ΞΑΕ από και προς την Ελλάδα. Η φετινή έκθεση, με θεματικό τομέα "Επενδύοντας στην Πράσινη Ανάπτυξη", παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου, που οργανώθηκε από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) από κοινού με το Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος.

    Οπως επεσήμανε η κ. Μαρίνα Παπαναστασίου, καθηγήτρια στο Graduate School του Deree και του Copenhagen Business School, η οποία εκπροσωπεί την UNCTAD στην Ελλάδα, πτώση περίπου 58% σημειώθηκε και στις εκροές ΞΑΕ, οι οποίες ανήλθαν στα 7.611 εκατ. δολάρια από 18.148 εκατ. δολάρια.

    Αναφορικά με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στη χώρα μας, σημειώθηκαν πωλήσεις αξίας 477 εκατ. δολαρίων και αγορές αξίας 386 εκατ. δολαρίων. Σχετικά με την κατάταξη της Ελλάδας ως προς το δείκτη απόδοσής της ως χώρας υποδοχής ΞΑΕ, αυτή κατατάσσεται στη θέση 115, το 2009 από 118, το 2008, σε σύνολο 141 χωρών. Όσον αφορά το δείκτη δυνατότητας προσέλκυσης ΞΑΕ, στοιχεία του 2008 την κατατάσσουν στη θέση 46 από 43, το 2007.

    Επίσης, η έκθεση παρουσίασε το ρόλο των ελληνικών τραπεζών και την έντονη επενδυτική τους παρουσία στις γειτονικές χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, τονίζοντας τον ευεργετικό ρόλο των ξένων τραπεζών στην ανάπτυξη αυτών των χωρών, αλλά και υπενθυμίζοντας ότι η κρίση στην Ελλάδα αναβιώνει την ανησυχία ότι η ισχυρή παρουσία ξένων τραπεζών ίσως διοχετεύσει συστημικό κίνδυνο στην ευρύτερη περιοχή. Εκτιμάται ότι το μερίδιο αγοράς των ελληνικών τραπεζών ανέρχεται στο 20%.

    Όσον αφορά τις παγκόσμιες ροές ΞΑΕ, αυτές μειώθηκαν δραστικά το 2009. Μετά από μια μείωση της τάξης του 16% το 2008, οι παγκόσμιες ροές ΞΑΕ μειώθηκαν επιπλέον κατά 37%, φτάνοντας τα 1,1 τρισ. δολάρια, ενώ οι εκροές ΞΑΕ περιορίστηκαν κατά 43% περίπου, αγγίζοντας τα 1,1 τρισ. δολάρια.

    Η παγκόσμια οικονομική κρίση άλλαξε ήδη το διεθνή επενδυτικό χάρτη από το 2008 με τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις οικονομίες σε μετάβαση να αυξάνουν περαιτέρω το μερίδιό τους στην παγκόσμια κατανομή εισροών ΞΑΕ, φθάνοντας περίπου το 50% του συνόλου των παγκόσμιων εισροών, κατά το 2009. Αυτό συμβαίνει, αν και υπάρχει μείωση των ροών ΞΑΕ προς τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις οικονομίες σε μετάβαση κατά 27%, το 2009, φθάνοντας τα 548 δισ. δολάρια. Ανάλογα, παρατηρείται πτώση και στις ροές των ΞΑΕ προς τις αναπτυγμένες χώρες κατά την πολύ μεγαλύτερη τάση του 44%, φθάνοντας τα 566 δισ. δολάρια.

    Αντίστοιχα, οι εκροές ΞΑΕ από τις αναπτυγμένες χώρες σημείωσαν εξίσου απότομη πτώση το 2009 (-48%) σε σχέση με τις εισροές. Μείωση -21% σημείωσαν και οι εκροές από τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις οικονομίες σε μετάβαση. Αν και το ποσοστό των εκροών ΞΑΕ από τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις οικονομίες σε μετάβαση παραμένει αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με το μερίδιο εκροών ΞΑΕ που κατέχουν οι αναπτυγμένες οικονομίες, παρά ταύτα αυξάνεται και έχει εκταθεί στο 25% των παγκόσμιων εκροών.

    Χώρες, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Ινδία και η Βραζιλία, βρίσκονται ανάμεσα στους κορυφαίους είκοσι προορισμούς εισροών ΞΑΕ, με τις ΗΠΑ να προηγούνται. Η Κίνα και η Ρωσία βρίσκονται, επίσης, ανάμεσα στις κορυφαίες χώρες προοέλευσης ΞΑΕ με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιαπωνία, να αποτελούν την πρώτη τριάδα.

    Τα πρώτα στοιχεία για το 2010, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, δείχνουν μια συντηρητικά ανοδική πορεία των παγκόσμιων ροών ΞΑΕ και σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι εισροές ΞΑΕ θα αγγίξουν τα 1,2 τρισ. δολάρια, το 2010 και αναμένεται να ανέλθουν στα 1,3-1,5 τρισ. δολάρια, το 2011 και στα 1,6-2 τρισ. δολάρια, το 2012. Όπως διευκρίνισε η Δρ. Μ. Παπαναστασίου, αυτές οι τάσεις εξαρτώνται από το πόσο εύθραυστη θα είναι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

    Οι προβλέψεις, σύμφωνα με το UNCTAD World Investment Prospects Survey, για το 2010-2012 αποτυπώνουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία των ερωτούμενων πολυεθνικών επιχειρήσεων (ΠΕ) μεσοπρόθεσμα και εκτιμούν ότι η παραγωγική επέκταση των ΠΕ μέσω ΞΑΕ θα είναι ισχυρότερη το 2011 και 2012. Σε αυτές τις εξελίξεις, σημαντικός προβλέπεται ο ρόλος των ΠΕ από αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και των χωρών αυτών ως τόπος υποδοχής όχι μόνο διεργασιών έντασης εργασίας, αλλά και τεχνολογίας.

    Παρεμβάσεις στην παρουσίαση της φετινής έκθεσης της UNCTAD πραγματοποίησαν, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Στουρνάρας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, και ο Χρήστος Πιτέλης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και University of Cambridge και πρόεδρος του ΔΣ του ΕΟΜΜΕΧ.

    Επενδύοντας στην πράσινη οικονομία

    Εν τω μεταξύ, το θέμα της φετινής έκθεσης εστιάζει στο ρόλο τόσο των πολυεθνικών επιχειρήσεων (ΠΕ) όσο και των κυβερνήσεων στην προώθηση πράσινης ανάπτυξης.

    Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης οι ΞΑΕ χαμηλής εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα εκτιμάται ότι έφτασαν περίπου τα 90 δισ. δολάρια, το 2009, σε τρεις βασικούς τομείς: α. εναλλακτική/ανανεώσιμη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, β. ανακύκλωση και γ. παραγωγή περιβαλλοντολογικών τεχνολογικών προϊόντων, όπως ανεμογεννήτριες, ηλιακοί συσσωρευτές και βιοκαύσιμα.

    Περίπου το 40% των καταγεγραμμένων έργων ΞΑΕ χαμηλής εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ του 2003-09 εντοπίζονται στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως στην Κίνα, Βραζιλία, Ινδία, Τουρκία, κ.α. Επίσης, πολυεθνικές επιχειρήσεις από τις αναπτυγμένες χώρες συμμετέχουν σε αυτά τα έργα και περίπου το 10% αυτών χρηματοδοτείται από ΠΕ που προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Στην έκθεση, η UNCTAD προτείνει τη δημιουργία μιας Global Partnership for Low-Carbon Investment, προκειμένου να ενθαρρύνει ΞΑΕ χαμηλής εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, που στηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των χωρών, με έμφαση στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    [11] Καύσωνας και ...στη Μόσχα

    Τη θερμότερη ημέρα των τελευταίων 30 ετών, έζησαν χθες οι κάτοικοι της Μόσχας. Εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα και της αφόρητης υγρασίας στην ατμόσφαιρα, έχουν καταστραφεί σοδειές δημητριακών στη Ρωσική Ομοσπονδία εμβαδού περίπου ίσου με την Πορτογαλία, όπως πιστοποίησε το Μετεωρολογικό κέντρο "Fobos" και το Υπουργείο της Γεωργίας.

    Η μέση τελική θερμοκρασία στη Μόσχα έφθασε πολύ κοντά, σε περιοχές της πρωτεύουσας πυκνοκατοικημένες, στους 37-38 βαθμούς Κελσίου, πρώτη φορά τόσο υψηλά μετά το 1981.

    Η "Γκρινπίς Τμήμα Ρωσίας" σημείωσε με ανακοινωθέν της ότι η εξέλιξη είναι "ένας αδιάψευστος μάρτυρας της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας". Η μετεωρολογική πρόβλεψη γιά τη Μόσχα είναι ότι "η υψηλή θερμοκρασία θα παραταθεί για μερικές, ακόμα, ημέρες".

    Πιθανόν την Κυριακή να καταρριφθεί γιά όλην την Μόσχα η "ιστορική" θερμοκρασία των 36,6 βαθμών Κελσίου, η οποία καταγράφηκε στη διάρκεια του 1936, όπως προέβλεψε το "Fobos" και μεταδόθηκε από τα κρατικά μμε.

    Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα έχει ζήσει και σε μείον 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ με τις τωρινές θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις των κλιματιστικών.

    [12] Υπογράφει ο Ριέρα

    Στην Ελλάδα βρίσκεται ο ποδοσφαιριστής Άλμπερτ Ριέρα. Σήμερα θα υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και ακολούθως θα υπογράψει το συμβόλαιό του με την ομάδα του Ολυμπιακού. Η μεταγραφή του αναμένεται να κοστίσει, συνολικά, περί τα 16 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο Ισπανός άσος αφίχθη στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" λίγο μετά τις 19:00, χθες το βράδυ, προερχόμενος από την Ελβετία, από όπου ταξίδεψε για την Αθήνα με το ιδιωτικό αεροπλάνο του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη. Στη συνέχεια, μετέβη στο γήπεδο "Γ. Καραϊσκάκης" για να παρακολουθήσει την αναμέτρηση της πειραϊκής ομάδας, με τη Μπέσα.

    Εντυπωσιασμένος από την "θερμή" υποδοχή που του επιφύλαξαν οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού δήλωσε ο Άλμπερτ Ριέρα. «Είναι απίστευτο. Δεν περίμενα τέτοια υποδοχή. Θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους του Ολυμπιακού. Για τα υπόλοιπα θα έχουμε αρκετό χρόνο να τα πούμε στη συνέχεια» ήταν η δήλωση του Ισπανού άσου.

    Στο φαληρικό γήπεδο βρέθηκε και ο Ριβάλντο, ο οποίος με δηλώσεις του ευχήθηκε να έχει λάβει "άφεση αμαρτιών" από τους φίλους της πειραϊκής ομάδας. «Τα τρία χρόνια που ήμουν στον Ολυμπιακό ήταν από τα καλύτερα της ζωής μου. Ελπίζω οι φίλαθλοι της ομάδας να με έχουν συγχωρέσει για τον τρόπο με τον οποίο έφυγα. Περιμένω να με συγχωρέσουν για κάποια πράγματα που συνέβησαν, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Έζησα με τον Ολυμπιακό τα δυνατότερα συναισθήματα» είπε. Ο Ριβάλντο ρωτήθηκε επίσης για τον Ριέρα. «Είναι ένας πολύ καλός παίκτης αλλά θα έχει μεγάλη πίεση γιατί η ομάδα πέρυσι δεν πήρε το πρωτάθλημα» απάντησε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 July 2010 - 6:30:35 UTC