Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο τράπεζες και αποκρατικοποιήσεις
  • [02] Αντιπαράθεση για τα χρέη των νοσοκομείων

  • [01] Στο επίκεντρο τράπεζες και αποκρατικοποιήσεις

    Με αντικείμενο το γενικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και με αιχμή τη διερεύνηση των επιλογών στο τραπεζικό σύστημα, μετά και την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, συγκαλείται το πρωί, στο υπουργείο Οικονομικών, η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων.

    Στη συνέχεια, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με θέμα τις στρατηγικές επενδύσεις και τα μεγάλα έργα.

    Στο επίκεντρο της διϋπουργικής είναι ο ορισμός συμβούλων, οι οποίοι θα αναλάβουν να εξετάσουν τις συμμετοχές του Δημοσίου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ειδικά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα.

    Στη διυπουργική επιτροπή θα συμμετάσχουν οι υπουργοί, Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, Πολιτισμού & Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και Επικρατείας Χάρης Παμπούκης.

    Εξάλλου, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των τέστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών.

    Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ Παπακωνσταντίνου δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, σε εκδήλωση στο κτίριο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την επίσημη τοποθέτηση του νέου προεδρείου της ΕΛΣΤΑΤ, με επικεφαλής τον Ανδρέα Γεωργίου (έως τώρα αναπληρωτή προϊστάμενο του Τμήματος Στατιστικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου).

    Ο υπουργός επισήμανε, επίσης, ότι εκτός από τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμμετος, η Ελλάδα αποκαθιστά και το έλλειμμα αξιοπιστίας της, μέσω της νέας στατιστικής αρχής, και πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα στατιστικά στοιχεία που παρέχονται στους διεθνείς οργανισμούς.

    [02] Αντιπαράθεση για τα χρέη των νοσοκομείων

    Την εναντίωση της αντιπολίτευσης συνάντησε στην Ολομέλεια της Βουλής, η διάταξη με την οποία ρυθμίζονται τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές και «νομιμοποιούνται» οι απευθείας αναθέσεις (ή παρατάσεις συμβάσεων) που υπεγράφησαν το τρέχον έτος, μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου.

    Η επίμαχη ρύθμιση του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης, είχε συναντήσει τις αντιρρήσεις και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ωστόσο δεν μετέχουν στο παρόν θερινό τμήμα της Βουλής. Η αξιωματική αντιπολίτευση, δια του Μάριου Σαλμά, δεν παρέλειψε να αφήσει υπαινιγμούς για την σύσταση του τμήματος και να απευθυνθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την πως επωμίζεται την ευθύνη του «ξεπλύματος παράνομων προμηθειών», προκαλώντας το ξέσπασμα του επικεφαλής των βουλευτών της συμπολίτευσης, Χρήστου Παπουτσή, που κατηγόρησε τον εισηγητή της ΝΔ για «ψευδολογία», εισπράττοντας νέους υπαινιγμούς, περί των δικών του διαχειριστικών πεπραγμένων.

    Επί της ουσίας της ρύθμισης, η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ομολόγησε πως «η θέση της δεν είναι ευχάριστη» - κάτι που την αναγκάζει να επιστρατεύσει, «πολιτική ειλικρίνεια και θάρρος».

    «Αποφασίσαμε την επομένη των εκλογών, ρύθμιση των χρεών της ΝΔ, γιατί δεν μπορούσε το ΕΣΥ να παραμένει υπό την ομηρία των προμηθευτών, καθώς έμπαιναν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Δεύτερον το κράτος έχει συνέχεια και δεν μπορεί να αφήνονται εντυπώσεις περί του αντιθέτου: Για όσα χρέη δεν πληρώνονται, υπάρχουν και τόκοι υπερημερίας, δικαστικές περιπέτειες που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ, δίνεται η εικόνα στάσης πληρωμών. Τρίτον, χωρίς την εξυγίανση του χώρου, αναγκάζεσαι να μπαίνεις διαρκώς σε φαύλο κύκλο και νβ αγοράζεις ακριβότερα - και επίσης, όποια προσπάθεια και να κάνεις για νβ αλλάξεις το θεσμικό πλαίσιο, όλα πέφτουν στο κενό».

    Η κα Ξενογιαννακοπούλου απέρριψε κατηγορηματικά τις διαπιστώσεις της αντιπολίτευσης πως «νομιμοποιεί παρανομίες», ενώ και άλλοι ομιλητές της πλειοψηφίας, υπενθύμισαν τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας για την εκτίναξη των χρεών των νοσοκομείων - ευθύνες που εν μέρει, αναγνώρισε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος («υπήρξαν λάθη και αβλεψίες από πλευράς μας, αλλά δεν έχετε δικαίωμα να τις συνεχίζετε» ανέφερε).

    «Θέλω να σας διαβεβαιώσω, πως δεν θα κάναμε ποτέ ως κυβέρνηση ξέπλυμα παρανομιών. Ίσα-ίσα: Όπου υπάρχει ποινική ευθύνη ή παρανομία, ασφαλώς θα υπάρξουν συνέπειες» διαβεβαίωσε η υπουργός. «Έχουμε κάνει τριπλό έλεγχο: Δώσαμε εντολή στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και κάνει πλήρη έλεγχο της περιόδου 2008-9. Έχουμε δώσει εμείς εντολή στο ΣΕΥΠ και κάνει ελέγχους στις διοικήσεις που έχουν τοποθετηθεί απβ την κυβέρνηση, προκειμένου να δούμε την σωστή εφαρμογή της εγκυκλίου για τα φάρμακα. Ήδη έχουμε πορίσματα. Είμαστε σε πλήρη συνεργασία με τον ΣΔΟΕ, την Επιτροπή Προάσπισης των Δικαιωμάτων του Πολίτη, σε πλήρη εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα. Στην Δικαιοσύνη έχει σταλεί η περίφημη ιστορία των ορθοπεδικών» ανέφερε η κα Ξενογιαννακοπούλου.

    «Ιστορικά, η έκπτωση του 15% είναι η μεγαλύτερη που έχει πετύχει ελληνική κυβέρνηση στο χώρο του φαρμάκου» ανέφερε από πλευράς του και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης.

    «Όταν ο άλλος έχει κέρδη 500-600%, θα κολλήσει στο 15%; Αυτό δεν είναι επιτυχία. Μιλάμε για παρωνυχίδα!» αντέταξε ο Άγγελος Τζέκης (ΚΚΕ). «Είναι δυνατόν, εσείς που εποπτεύσατε από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα και είστε υπεύθυνοι για τις νέες προμήθειες, να λέτε πως ό,τι κι αν έχει είναι νόμιμο και σβήνει με την συνενοχή της πλειοψηφίας της Βουλής;» αναρωτήθηκε ο Π. Λαφαζάνης. «Δεν μπορώ να καταλάβω αυτήν την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης απέναντι στους φαρμακοβιομήχανους» ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, ενώ ο Θ. Πλεύρης αξίωσε «πρώτα να γίνει ο έλεγχος για υπερτιμολογήσεις και μετά να γίνουν οι πληρωμές».

    «Να μας πουν οι αγαπητοί συνάδελφοι, ποιο είναι το κόστος της μη ρύθμισης των χρεών, για το δημόσιο συμφέρον, τα κρατικά νοσοκομεία, το ΕΣΥ - και το κέρδος για τα ιδιωτικά νοσοκομεία» αντέταξε ο Χρ. Παπουτσής (ΠΑΣΟΚ).

    «Η ΝΔ παρήγαγε μέσα σε πεντέμισυ χρόνια, 3,7 δισ. ευρώ χρεών, από τα οποία τα 2,7 ήσαν υποχρεώσεις των ταμείων προς τα νοσοκομεία και μόνον 1 δισ. ευρώ καθαρές υποχρεώσεις» υπολόγισε ο Μάριος Σαλμάς (ΝΔ). «Η κα Ξενογιαννακοπούλου, με το που έγινε υπουργός, απαγόρευσε στις διοικήσεις των νοσοκομείων να προβαίνουν σε διαγωνισμούς προμηθειών. Τον Μάιο, η πρόεδρος της Επιτροπής Προμηθειών, με εγκύκλιό της όρισε στις διοικήσεις των νοσοκομείων να προμηθεύονται με απευθείας διαπραγματεύσεις, ενάντια σε κάθε κοινοτική ή εθνική νομοθεσία. Αποτέλεσμα είναι να συσσωρευτούν προμήθειες 1,8 δισ. ευρώ που έγιναν στο εννεάμηνο της σημερινής κυβέρνησης».

    «Είναι πεποίθησή μου ότι είναι έντιμη και ακέραιη η κα υπουργός. Όμως από την κυβερνητική αδυναμία, παράγονται αυτά τα δυσμενή αποτελέσματα για το ελληνικό Δημόσιο» επέμεινε ο κος Σαλμάς.

    «Η ρύθμιση γίνεται για να τελειώσει η ομηρία του ΕΣΥ» επέμεινε η υπουργός. Το ετήσιο πρόγραμμα προμηθειών έχει μπει σε λειτουργία και ταυτόχρονα φέραμε θεσμικές ρυθμίσεις ώστε να δώσουμε λύσεις. Έχουν προκηρυχθεί 3248 διαγωνισμοί - για πρώτη φορά 22 περιφερειακοί διαγωνισμοί και 7 κεντρικοί που θα γίνουν ηλεκτρονικά. Το Παρατηρητήριο Τιμών, για το οποίο τόσα χρόνια δεν έγινε τίποτα, έχει αυτή τη στιγμή 2000 είδη στην χαμηλότερη τιμή του ΙΚΑ, επειδή ψηφίσαμε ρύθμιση με την οποία, η εγκύκλιος του ΙΚΑ είναι υποχρεωτική για το ΕΣΥ».

    «Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, έχουμε αποκλιμάκωση των δαπανών κατά 16%. Τα στοιχεία δείχνουν την σοβαρή προσπάθεια που γίνεται» κατέληξε η κα Ξενογιαννακοπούλου.

    Ρύθμιση για τους ασφαλισμένους στην ΑΣΠΙΣ

    Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης, το οποίο εμπεριέχει ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους σε προγράμματα ασφαλειών ζωής στις εταιρείες ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και COMMERCIAL VALUE και εναποθέτει στην Τράπεζα της Ελλάδας, την εποπτεία του χώρου των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

    Όπως ανέφερε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Α. Παπαθανάση, το νομοσχέδιο καταργεί την Επιτροπή Ελέγχου της Ιδιωτικής Ασφάλισης, καθώς απεδείχθη ανίκανη να ελέγξει ουσιαστικά τον χώρο. Έτσι, ο έλεγχος εναποτίθεται στην Τράπεζα της Ελλάδος και η αποτροπή δημιουργίας αντίστοιχης «μαύρης τρύπας» στο μέλλον, επιδιώκεται δια της συγκρότησης ενός «εγγυητικού κεφαλαίου ζωής» υπό μορφή ΝΠΙΔ, ίσο με το 100% της κάθε ασφαλιστικής αποζημίωσης και μέχρι το ποσόν των 30.000 ευρώ ανά ασφαλιζόμενο, με εξαίρεση τις απατήσεις που πηγάζουν από συμπληρωματικές καλύψεις νοσοκομειακής περίθαλψης και με το ποσόν των 60.000 ευρώ ανά ασφαλιζόμενο, για τις περιπτώσεις αποζημιώσεων θανάτου και μόνιμης ολικής αναπηρίας. Για την εκπλήρωση του σκοπού του εγγυητικού κεφαλαίου, επιβάλλεται τακτική εισφορά, που βαραίνει κατά 0,75% τις ασφαλιστικές εταιρείες και κατά 0,75% τους ασφαλιζόμενους και απαλλάσσεται από φόρους ή τέλη.

    Ειδικά για τις εταιρείες ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και COMMERCIAL VALUE, προβλέπεται διαδικασία μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου ζωής σε ανάδοχο ασφαλιστική εταιρεία. Ύστερα δε, από την υπόδειξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πως είναι δυνατόν να μην βρεθεί ανάδοχος, ο υφυπουργός Οικονομικών επέφερε διόρθωση, βάσει της οποίας, οι αξιώσεις των ασφαλισμένων ικανοποιούνται κατά 70% από το «εγγυητικό κεφάλαιο ζωής», το αργότερο μετά από μία τριετία.

    Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε το βασικό, πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου, (καθώς και σειρά από δευτερεύουσας σημασίας άρθρα), υπό τον όρο ότι θα ασκείται έλεγχος στην Τράπεζα της Ελλάδος για την εποπτεία που θα ασκεί στην ιδιωτική ασφαλιστική αγορά (κάτι για το οποίο πάντως, προβλέπεται κατάθεση ετήσιου υπομνήματος εκ μέρους της ΤτΕ στη Βουλή).

    Τις δυνατότητες της ΤτΕ να ασκήσει αποτελεσματική εποπτεία αμφισβήτησε ευθέως ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Π. Μαρκάκης, υπενθυμίζοντας την αδυναμία που έχει επιδείξει στο παρελθόν η Τράπεζα, να ελέγξει την τραπεζική αγορά (δομημένα ομόλογα κλπ.). Ο Γ. Καρατζαφέρης μάλιστα, έψεξε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα για την «ανοχή που επέδειξαν απέναντι στους φορείς ιδιωτικής ασφάλισης - ο κος Ψωμιάδης, είναι προφανές ότι ήταν φίλος και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

    «Ο κος Καρατζαφέρης υιοθετεί τα πάντα, θεωρεί ως δεδομένο ό,τι ακούγεται στο διεθνές στερέωμα, απαξιώνει τις Επιτροπές της Βουλής - σταθερός στόχος του η απαξίωση του Κοινοβουλίου, της πολιτικής, των κομμάτων και της κυβέρνησης, την πολιτική της οποία κατά τα άλλα, θα ήθελε δήθεν να στηρίξει» σχολίασε ο Χ. Παπουτσής (ΠΑΣΟΚ).

    «Η εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης, δεν είναι για μας, ζήτημα που πρέπει να ενδιαφέρει τον εργαζόμενο λαό. Το ζήτημα για το ΚΚΕ, είναι γιατί να υπάρχει ιδιωτική ασφάλιση» ανέφερε ο εισηγητής του κόμματος Άγγελος Τζέκης, ο οποίος δεν παρέλειψε αργότερα να παρατηρήσει, πως και στο εγγυητικό κεφάλαιο ζωής, «το κεφάλαιο θα δημιουργηθεί από την παρακράτηση των ασφαλισμένων. Και τι κάνει ο ιδιοκτήτης; Ο γνωστός Ψωμιάδης, εκείνο που κάνει είναι να καπνίζει το πούρο του και να χαμογελάει απέναντι στους ασφαλισμένους».

    Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Λαφαζάνης, εξέφρασε την συμφωνία του με την ικανοποίηση του 70% των απαιτήσεων των ασφαλισμένων των δύο εταιρειών. Και πάλι ωστόσο, «το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής, δεν έχει ούτε ένα ευρώ. Τώρα ιδρύεται. Πού θα τα βρει τα λεφτά; Λέτε ότι θα πάει σε δανεισμό. Ποιος δανείζει ένα εγγυητικό κεφάλαιο χωρίς ένα ευρώ; Θα δουλεύει μια ζωή για να πληρώνει τόκους» εκτίμησε ο βουλευτής.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αλλαγές που επέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, «ακούγοντας τις παρατηρήσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης αλλά και της αντιπολίτευσης» και υπογράμμισε ιδιαίτερα την επιτυχία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των ασφαλισμένων των δύο εταιρειών, με τρόπο που κινείται «οριακά» στο πλαίσιο της νομιμότητας του Μνημονίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 July 2010 - 4:30:40 UTC