Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη των αρχηγών χωρίς την Αριστερά
  • [02] Στο Υπουργικό το ν/σ για το ασφαλιστικό
  • [03] Αλλάζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών
  • [04] Κλειστά τα φαρμακεία, σήμερα και αύριο
  • [05] Τετράωρη στάση της ΕΣΗΕΑ
  • [06] Ανοιγοκλείνουν τα αεροδρόμια
  • [07] Εικόνες, που αποπνέουν αέρα μιας άλλης εποχής...
  • [08] "Ας παίρναμε εμείς μέτρα..."
  • [09] Ασπίδα για το ευρώ
  • [10] Επανεξελέγη ο Γ. Πρωτούλης
  • [11] ΛΑ.Ο.Σ. για την οικονομία
  • [12] Συνέντευξη Τσίπρα
  • [13] Ήττα της Μέρκελ

  • [01] Σύσκεψη των αρχηγών χωρίς την Αριστερά

    Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, συγκαλεί για σήμερα στις 12.00, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατόπιν εισήγησης του Πρωθυπουργού κ.Γ.Παπανδρέου, στο Προεδρικό Μέγαρο, με θέμα «Ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την πορεία της οικονομίας και την πορεία της χώρας».

    Στη σύσκεψη θα μετάσχουν ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης.

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της, γνωρίζει ότι δεν θα παραστεί στη σύσκεψη των αρχηγών.

    Από τη δική του πλευρά, ο κ. πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, γνωστοποίησε ότι δεν θα πάρει μέρος στην σύσκεψη, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "δεν μπορούμε να αναλάβουμε ευθύνες για καταστροφές μη αναστρέψιμες".

    Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν άκουσε τις προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ αναφέρει, με αφορμή την αντιπαράθεση στη βουλή για την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, ότι "προσωπικά αδυνατώ να παρακολουθήσω και αρνούμαι να γίνω μέρος αυτού του ευτελισμού θεσμών, αξιών και διαδικασιών".

    «Σοβαρό λάθος» χαρακτηρίζει η ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην συμμετάσχει στη σύσκεψη, η οποία με ανακοίνωσή της εξέφρασε την αντίθεσή της.

    "Τη χρονική στιγμή που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνηση δίνουν αγώνα για την οικονομική διάσωση της χώρας, στο εν εξελίξει Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες και όταν η κοινωνική συνοχή είναι άκρως απαραίτητη, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν πάλι για προφάσεις, για να μη συμμετέχουν στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δυστυχώς, η μόνη συμβολή τους στην τεράστια αυτή προσπάθεια του ελληνικού λαού είναι για άλλη μια φορά η πλήρης άρνηση καθώς και ο μη σεβασμός των δημοκρατικών θεσμών", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, σχετικά με την άρνηση των δύο κομμάτων της Αριστεράς να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

    «Σε μια στιγμή μεγάλης ιστορικής ευθύνης, τα κόμματα της Αριστεράς ανταγωνίζονται για την μέγιστη ανευθυνότητα.Η Ελλάδα και χωρίς αυτούς υποχρεούται να βρει το δρόμο της», ανέφερε σε σχετική δήλωση ο ΛΑ.Ο.Σ.

    [02] Στο Υπουργικό το ν/σ για το ασφαλιστικό

    Το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνέρχεται, το απόγευμα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Αμέσως μετά την έγκρισή του θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

    Παλεύουμε να σώσουμε τη χώρα, αδιαφορώντας για το προσωπικό ή συλλογικό κόστος. Κριτήριο μας είναι η σωτήρια της πατρίδας και όχι ο χρόνος παραμονής μας στην εξουσία, υπογραμμίζει ο κ. Λοβέρδος.

    Συνέχεια των διαρθρωτικών αλλαγών με ανατροπές στα κλειστά επαγγέλματα, στη λειτουργία του κράτους, στο φορολογικό, στην αγορά εργασίας και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, προαναγγέλει σε συνέντευξή του, στο Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών.

    Το ΔΝΤ ενέκρινε το δάνειο

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε το δάνειο, ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ευρύτερου "πακέτου" βοηθείας, συνολικού ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Για το 2010 ο συνολικός δανεισμός από το ΔΝΤ θα ανέλθει σε 10 δισεκατομμύρια και θα συνδυασθεί με 30 δισ. από ευρωπαϊκές χώρες.

    Τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν από το ΔΝΤ μαζί με τα ευρωπαϊκά δάνεια, θα αποτελέσουν το πρώτο συνολικό κονδύλι, ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα δοθεί στην Ελλάδα.

    Στο μεταξύ, υπογράφηκε η δανειακή σύμβαση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα 80 δισ. Ευρώ του μηχανισμού στήριξης.

    Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εκταμίευση του πρώτου μέρους των δανείων αυτών από την ΕΕ και το ΔΝΤ έτσι ώστε η χώρα να μην έχει κανένα απολύτως πρόβλημα για τις δανειακές της ανάγκες και την εξυπηρέτηση του χρέους της αυτό το μήνα και βεβαίως και τους υπόλοιπους, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    [03] Αλλάζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

    Την τροποποίηση, στο μέτρο που το επιτρέπει το Σύνταγμα, του νόμου περί ευθύνης υπουργών προαναγγέλλει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης με συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".

    Μέχρι το τέλος Ιουνίου, αναφέρει, θα υπάρξουν οι σχετικές πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ οριστική αλλαγή στο νόμο θα γίνει με αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Ο κ. Καστανίδης τονίζει ότι στο νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς, που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, θα προβλέπεται δήμευση περιουσιακών στοιχείων πολιτικών προσώπων, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί, ενώ οι πολιτικοί θα χάνουν τα αξιώματά τους αν αποκρύπτουν την περιουσία τους ή συμμετέχουν σε εξωχώριες (Off Shore) εταιρίες. Αναφέρει μάλιστα ότι θα εισηγηθεί κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, την ενοποίηση των μηχανισμών ελέγχου του "Πόθεν Εσχες" και δίωξης "μαύρου χρήματος" .

    Ερωτηθείς για το θέμα της βουλευτικής ασυλίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης τονίζει ότι αρκεί να συμφωνήσουν με δήλωσή τους τα κόμματα ότι κάθε κατηγορία που δεν σχετίζεται με την άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων θα οδηγεί χωρίς δεύτερη κουβέντα σε άρση της βουλευτικής ασυλίας. Ο κ. Καστανίδης αναφέρει ότι είναι λογικό να αισθάνονται οι πολίτες αδικημένοι και οργισμένοι και τονίζει ότι δεν αρκούν πλέον οι λεκτικές καταδίκες.

    Σχετικά με παράνομο πλουτισμό ορισμένων, ο κ. Καστανίδης τονίζει ότι: Σας θυμίζω, ότι συνεστήθησαν ήδη δύο και θα συσταθούν και άλλες εξεταστικές επιτροπές, μεταξύ αυτών και αυτή που θα διερευνήσει τις ευθύνες για την εγκληματική οικονομική πολιτική των τελευταίων ετών. Θέλουμε να αναδειχθούν εξατομικευμένες ευθύνες και να υπάρξει τιμωρία. Την ατιμωρησία δεν την αντέχει άλλο ο τόπος.

    Τέλος, αναφερόμενος στο ρόλο της δικαιοσύνης, σημειώνει ότι καλείται να αποδείξει σε δύσκολες στιγμές ότι μπορεί να είναι αντάξια της εμπιστοσύνης των πολιτών. Θα αλλάξουν πολλά. Από τις κρίσεις και τις προαγωγές των δικαστικών λειτουργών μέχρι, το κυριότερο όλων, την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης. Όμως το σπουδαιότερο όλων σε στιγμές ιστορικές για την κοινωνία και τη χώρα είναι να αποδειχθεί ότι τη συνείδηση τη διαθέτουμε όλοι ακέραιη.

    Τέλος, για τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη από τη ΝΔ , αναφέρει ότι το πολιτικό σύστημα υφίσταται ισχυρές δονήσεις και το ερώτημα είναι αν θα αλλάξει άναρχα ή συντεταγμένα προς όφελος της Δημοκρατίας. Για τις διαγραφές στο ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι πιστεύει ακλόνητα στην ελευθερία της γνώμης, αλλά μέσα στα όρια της ελευθερίας ζει και η αναγκαιότητα.

    [04] Κλειστά τα φαρμακεία, σήμερα και αύριο

    Σε νέα 48ωρη απεργία προχωρούν οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα, σήμερα και αύριο, δηλώνοντας ανυποχώρητοι στις αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του φαρμακείου.

    Εντεκα χιλιάδες φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά μετά την απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, στη συνεδρίαση του Δ.Σ χθες, να προχωρήσει στη νέα 48ωρη απεργία, με κυρίαρχο αίτημα να βρεθούν οι δικλίδες ασφαλείας που αποτρέψουν την είσοδο ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της φαρμακευτικής περίθαλψης.

    "Οι φαρμακοποιοί, εφ΄όσον υλοποιηθεί η παραπάνω δέσμευση, δηλώνουν έτοιμοι να προσέλθουν σε διάλογο και ζητούν από την κυβέρνηση να καταθέσει με πλήρη σαφήνεια την πολιτική της για το φάρμακο και το φαρμακείο, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Βαγιωνάς.

    Οι φαρμακοποιοί αν χρειαστεί, θα συνεχίσουν με κυλιόμενες 48ωρες απεργίες.

    [05] Τετράωρη στάση της ΕΣΗΕΑ

    Τετράωρη στάση πραγματοποιούν σήμερα οι δημοσιογράφοι Αθηνών, προκειμένου να συμμετάσχουν στην Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ, στις 11 το πρωί στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ.

    Επειδή η ημερομηνία αυτή είναι η τελευταία, δηλαδή η καταληκτική, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, θέλοντας να δώσει τη δυνατότητα σε όλα τα μέλη να ασκήσουν το συνδικαλιστικό δικαίωμα της συμμετοχής τους στη Γενική Συνέλευση και της προβολής και διεκδίκησης των αιτημάτων του κλάδου, αποφάσισε την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2010.

    Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί ανεξαιρέτως σε όλες τις εφημερίδες, τους ιδιωτικούς και δημόσιους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της Αττικής, το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Από τη στάση εργασίας εξαιρείται η κάλυψη της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η εξαίρεση κρίνεται αναγκαία λόγω της σοβαρότητας του γεγονότος.

    [06] Ανοιγοκλείνουν τα αεροδρόμια

    Συνεχίζονται τα προβλήματα με τις πτήσεις στην Ευρώπη, λόγω της ηφαιστειακής τέφρας. Το ηφαίστειο Εϊγιαφιούλ της Ισλανδίας άρχισε ξανά την Πέμπτη να εκτοξεύει μεγάλη ποσότητα τέφρας. Το ίδιο ηφαίστειο στα μέσα Απριλίου είχε προκαλέσει χάος στις αερομεταφορές της Ευρώπης, μπλοκάροντας περισσότερα από 8 εκατομμύρια επιβάτες. Ο Ισλανδός ηφαιστειολόγος Μπγιορν Όντσον είπε πάντως ότι η ποσότητα της στάχτης μειώθηκε και το νέφος περιέχει λιγότερα μικροσωματίδια που μπορούν να μεταφερθούν με τον άνεμο σε μεγάλες αποστάσεις.

    Η Eurocontrol, ο ευρωπαϊκός οργανισμός για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας, προβλέπει πάντως ότι τα περισσότερα από τα αεροδρόμια που έκλεισαν θα ξανανοίξουν.

    Σε επιφυλακή βρίσκεται η ελληνική πολιτική αεροπορία. Περιορισμένα προβλήματα στις πτήσεις από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Την Κυριακή ακυρώθηκαν λίγες πτήσεις προς το Μόναχο και το Μιλάνο.

    Το επιβατικό κοινό καλείται να ενημερώνεται για την κατάσταση των πτήσεων, προκειμένου να αποφύγει την ταλαιπωρία.

    Η Πορτογαλία ανακοίνωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Λισαβόνας μέχρι σήμερα τις 15.00 ώρα Ελλάδας λόγω του ηφαιστειακού καπνού που προέρχεται από την Ισλανδία , όπως ανέφεραν οι αρμόδιες αρχές της χώρας.

    Στο Πόρτο, το αεροδρόμιο που παρέμεινε κλειστό όλο το πρωί της Κυριακής ,οι πτήσεις θα επαναληφθούν κανονικά από το πρωί σήμερα, στις 07.00 ώρα Ελλάδας.

    Ανοιγοκλείνουν τα αεροδρόμια σε Ιταλία και Ισπανία.

    Στα αεροδρόμια του Μονάχου και της Στουτγκάρδης ακυρώθηκαν "μέχρι νεωτέρας" όλες οι πτήσεις. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι σήμερα Δευτέρα το νέφος θα καλύψει όλο το γερμανικό εναέριο χώρο.

    Στην Αυστρία έκλεισε ο εναέριος χώρος μέχρι σήμερα το πρωί και ματαιώθηκαν οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της Βιένης, του Ίνσμπρουκ, του Λιντς και του Σάλτσμπουργκ.

    Στην Κροατία έκλεισαν τα αεροδρόμια του Σπλιτ και του Ζάνταρ, στις ακτές της Αδριατικής ενώ στην Τσεχία, μολονότι έκλεισε ο εναέριος χώρος στα νότια, το αεροδρόμιο της Πράγας παραμένει ανοιχτό.

    Επίσης, έκλεισε ένα μικρό μέρος του εναέριου χώρου της Σκοτίας, καθώς και η δυτική Ιρλανδία.

    [07] Εικόνες, που αποπνέουν αέρα μιας άλλης εποχής...

    Ένα λεύκωμα για τη Θάσο του χθες, αφιερωμένο "στους απλούς ανθρώπους, που διαμόρφωσαν την ιστορία του τόπου", με αναμνήσεις και εικόνες που ανασύρθηκαν από το β¦ χρονοντούλαπο της ιστορίας, εξέδωσε η Θασιακή Ένωση Καβάλας.

    Χάρη στο μεράκι και την αγάπη δύο δραστήριων μελών του Συλλόγου, του προέδρου Λάζαρου Αλβανού, που έκανε την επεξεργασία των ασπρόμαυρων φωτογραφιών, οι οποίες και συνθέτουν τον κύριο κορμό του λευκώματος, αλλά και του αντιπροέδρου Δημήτρη Θεοδωρίδη, που "έντυσε" τις φωτογραφίες με κείμενα για την ιστορία του τόπου, το λεύκωμα "κλείνει" στις 237 σελίδες του αναμνήσεις από το παρελθόν. Αναμνήσεις της περιόδου 1885-1965 από ένα νησί, που ξεπροβάλλει μέσα από τα νερά του βορείου Αιγαίου σαν ολοστρόγγυλο βότσαλο κι έχει χαρακτηριστεί ως το "σμαράγδι" του Θρακικού Πελάγους, χάρη στο καταπράσινο τοπίο του.

    Τα πανέμορφα χωριά του νησιού, γεγονότα της νεότερης ιστορίας του, όπως η συμμετοχή των Θασίων στον Μακεδονικό Αγώνα, οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο νησί -κυρίως στα παραλιακά χωριά του Λιμένα και των Λιμεναρίων, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή- αλλά και η συμμετοχή ανδρών και γυναικών του νησιού στην Αντίσταση στα χρόνια της βουλγαρικής Κατοχής έχουν αποτυπωθεί στις σελίδες τού ιδιαίτερα καλαίσθητου αυτού λευκώματος, που έρχεται να διασώσει έναν μικρό φωτογραφικό "θησαυρό" και συνάμα την ιστορία του τόπου.

    Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα, ο αναγνώστης βλέπει να περνούν από μπροστά του στιγμιότυπα από τη θρησκευτική ζωή του τόπου, από τη σχολική ζωή (σ.σ. από γραπτές μαρτυρίες αποδεικνύεται ότι, στη Θάσο λειτουργούσαν σχολεία από τα τέλη του 18ου αιώνα), παραδοσιακές γαμήλιες τελετές, που επιβίωναν στα χωριά του νησιού μέχρι και το τέλος της δεύτερης μεταπολεμικής δεκαετίας, αλλά και επαγγέλματα που είτε "έσβησαν" με την πάροδο του χρόνου είτε έχουν προσαρμοστεί στα σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα.

    Γαϊδουράκια, βοϊδοάμαξες, κάρα, φορτηγά και μηχανές παλαιού τύπου, καΐκια και ταχύπλοα της δεκαετίας του '60 δίνουν το δικό τους στίγμα στον τομέα των μεταφορών, ενώ η καραβόκνα, μια ξύλινη κατασκευή που αποτελούσε το μοναδικό αντικείμενο των λούνα-παρκ των πανηγυριών στις αρχές του περασμένου αιώνα, τα παραδοσιακά καφενεία, τα πικ-νικ στην εξοχή με τα γραμμόφωνα έδειχναν πώς ορισμένες δεκαετίες πριν, οι άνθρωποι διασκέδαζαν κι ας μην είχε μπει στη ζωή τους η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το ηλεκτρικό, τα φαστ-φουντ και τα ξενυχτάδικα.

    Εικόνες από παραδοσιακά πανηγύρια, που τείνουν να εκλείψουν στις μέρες μας και στιγμιότυπα από καρνιβαλικές εκδηλώσεις έρχονται να προστεθούν στις φωτογραφίες ανθρώπων του νησιού για να ολοκληρώσουν την πολυσύνθετη εικόνα του. Μια εικόνα, που αποπνέει αέρα μιας άλλης εποχήςβ¦

    Με την έκδοση αυτού του λευκώματος, η Θασιακή Ένωση Καβάλας ήθελε να προσφέρει στους κατοίκους της Θάσου -και όχι μόνο- μια σπάνια συλλογή ανέκδοτων φωτογραφιών από ιδιωτικά αρχεία, στις οποίες έχουν αποτυπωθεί όψεις του παρελθόντος του νησιού.

    Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια και με υπομονή και επιμονή η Ένωση κατάφερε να συγκεντρώσει όλο αυτόν τον φωτογραφικό "θησαυρό", που οι κάτοικοι του τόπου είχαν καλά φυλαγμένο σε άλμπουμ ή στα συρτάρια τους. Όλο αυτό το εγχείρημα είχε ως αποτέλεσμα, τη δημιουργία ενός αρχείου της Θασιακής Ένωσης Καβάλας, που αριθμεί ήδη 1.000 και πλέον φωτογραφίες, αψευδείς μάρτυρες της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Το λεύκωμα, η έκδοση του οποίου κατέστη δυνατή χάρη στην ευγενική χορηγία του Δήμο Θάσου, βασίστηκε σε επιλογή φωτογραφιών από το φωτογραφικό υλικό που έχει μέχρι σήμερα στη διάθεσή του ο Σύλλογος.

    Οι κάτοικοι της Θάσου, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Καβάλας, Λάζαρος Αλβανός, όχι μόνο δέχτηκαν με ευχαρίστηση την έκδοση του λευκώματος, αλλά και το "αγκάλιασαν", με αποτέλεσμα να γίνει ανάρπαστο, από την πρώτη στιγμή της διάθεσής του.

    "Πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι μας είχαν δώσει τις φωτογραφίες, ανακάλυψαν, έπειτα από την επεξεργασία αυτών, ανθρώπους, που δεν γνώριζαν καν ότι απεικονίζονταν εκεί", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλβανός.

    Ενδιαφέρουσα, μάλιστα, είναι η περίπτωση του δισεγγονού του Ιωάννη Ζωγράφου, αγιογράφου, ζωγράφου και φωτογράφου, ο οποίος έφερε στους ανθρώπους της Ένωσης αρνητικά που ανήκαν στον παππού του, από το 1890!

    Σε κάθε περίπτωση, το λεύκωμα αυτό ξυπνά σίγουρα αναμνήσεις στους παλιότερους και προσφέρει σημαντικές πληροφορίες στους νεότερους, ίσως και ερεθίσματα για νέες αναζητήσεις και νοερά "ταξίδια" στο παρελθόν.

    Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον πρόλογο του λευκώματος: "Σκοπός μας είναι το ταξίδι στο παρελθόν, γιατί, όποιος το αγνοεί, δεν μπορεί να προχωρήσει στο μέλλον".

    Κείμενο: Παπαδοπούλου Σ.

    [08] "Ας παίρναμε εμείς μέτρα..."

    "Ας παίρναμε μέτρα εμείς κι ας μας ρίχνανε!..", αναφέρει ο Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη στα "ΝΕΑ", αναγνωρίζοντας ότι τουλάχιστον από το περασμένο καλοκαίρι ήταν αναγκαίο ο Κώστας Καραμανλής να βάλει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα λιτότητας αντί να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

    Παράλληλα, εκτιμά ότι σε αυτήν την περίπτωση το πακέτο των μέτρων θα ήταν ηπιότερο και θα έστελνε "το σωστό μήνυμα" στις αγορές. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρέχει πολιτική κάλυψη στον προκάτοχό του για τα πεπραγμένα της περιόδου 2004-2009. Και υποστηρίζει ότι ο κ. Καραμανλής "προεκλογικά τουλάχιστον έκανε την αυτοκριτική του", προσπερνώντας έτσι τις έντονες επικρίσεις ακόμη και στελεχών της Ν.Δ. που ζητούν μια "συγγνώμη" από τον πρώην πρωθυπουργό.

    Ο κ. Σαμαράς, εξάλλου, καταλογίζει στην Ντόρα Μπακογιάννη "έμπρακτη αμφισβήτηση" της κομματικής ηγεσίας και διαμηνύει ότι δεν τον απασχολούν πλέον οι κινήσεις της και η ενδεχόμενη δημιουργία νέου κόμματος από την πλευρά της. Με προφανή στόχο να κλείσει αυτό το κεφάλαιο, τονίζει με έμφαση ότι η πρώην υπουργός "επέλεξε μόνη της να βρεθεί εκτός Ν.Δ.".

    Ακόμη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπεραμύνεται της απόφασης της Ν.Δ. να καταψηφίσει στη Βουλή της συμφωνία στήριξης της ελληνικής οικονομίας από Ε.Ε. και ΔΝΤ. Και προαναγγέλλει μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι με τις Εξεταστικές Επιτροπές, μεταξύ άλλων, "δεν αφήνει περιθώρια για συναίνεση".

    [09] Ασπίδα για το ευρώ

    Στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο οποίος θα μπορούσε να διαθέσει 720 δισ. ευρώ στις χώρες που απειλούνται με χρεοκοπία, συμφώνησαν οι 27 υπουργοί οικονομικών της ΕΕ, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκεσε πάνω από 11 ώρες.

    Ειδικότερα, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα διαθέτει 60 δισ ευρώ μέσω δανείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 440 δισ. ευρώ μέσω δανείων από τα κράτη μέλη του ευρώ. Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο μηχανισμό με ποσό που θα μπορούσε να φτάσει τα 250 δισ. ευρώ.

    Εξάλλου, ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι σημαντική δράση αναλαμβάνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Όσον αφορά στο επιτόκιο των δανείων από τα κράτη μέλη του ευρώ, ο Όλι Ρεν τόνισε οτι θα ακολουθηθεί η ίδια "φόρμουλα" που συμφωνήθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας.

    Όπως τόνισαν τόσο ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν, όσο και η Ισπανίδα υπουργός οικονομικών και προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Έλενα Σαλγάδο, ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας.

    Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν τα 60 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούν στο Άρθρο 122 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προβλέπει παροχή οικονομικής ενίσχυσης στα κράτη μέλη του ευρώ, "υπό εξαιρετικές περιστάσεις".

    "Πολλές φορές είχα τονίσει ότι η κρίση που διανύουμε δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος οικονομίας, Όλι Ρεν.

    Από την πλευρά της, η υπουργός οικονομικών της Ισπανίας, Έλενα Σαλγάδο, ανέφερε ότι σκοπός του μηχανισμού που αποφασίστηκε σήμερα είναι η σταθεροποίηση της ευρωζώνης και η διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρώπη.

    Εξάλλου, οι χώρες του ευρώ δεσμεύτηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Η Πορτογαλία και η Ισπανία δεσμεύτηκαν να υιοθετήσουν το συντομότερο δυνατό, πρόσθετα μέτρα για τη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων.

    Επίσης, οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ δεσμεύτηκαν να επισπεύσουν τις διεργασίες για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αγορά παραγώγων και τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Έλενα Σαλγάδο τόνισε ότι οι χώρες του ευρώ ολοκλήρωσαν τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε τη συμφωνία του δανείου με την Ελλάδα. Σύμφωνα με την Ε. Σαλγάδο, η πρώτη δόση του δανείου θα εκταμιευθεί πριν από τις 19 Μαίου.

    Την ανάγκη να δοθεί μια ισχυρή απάντηση στις αναταράξεις που επηρεάζουν τις αγορές, εξέφρασαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα, η Ανγκελα Μέρκερ και ο Νικολά Σαρκοζί.

    Διαφωνεί η Βρετανία

    Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να γίνει ό,τι είναι δυνατό για τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, πρόσθεσε όμως ότι η χώρα του δεν θα προσφέρει στήριξη στο ευρώ.

    "Πρέπει να δείξουμε ξανά σήμερα ότι με τη συνεργασία μπορούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση, δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο την ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη με αργούς ρυθμούς. Και θα συμμετάσχουμε σε αυτό. Αλλά αναφορικά με τη στήριξη του ευρώ, αυτό αφορά προφανώς τις χώρες της ευρωζώνης", είπε ο Ντάρλινγκ στους δημοσιογράφους. Η Βρετανία είναι μέλος της Ε.Ε αλλά όχι και της ευρωζώνης.

    Ανακοινώσεις απο την ΕΚΤ

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για την αγορά των κρατικών ομολόγων και των ιδιωτικών τίτλων, στα πλαίσια του προγράμματος στήριξης για την επαναφορά της σταθερότητας στις οικονομίες της Ευρωζώνης.

    Σε ανακοινωθέν της, η ΕΚΤ τονίζει πως κατβ αρχάς πρόκειται να εφαρμόσει «παρεμβάσεις στην αγορά των ιδιωτικών και κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη» προκειμένου να θέσει τέλος στις διαπιστωμένες «δυσλειτουργίες». Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα δεν θέλησε να εξειδικεύσει σε τι συνίστανται αυτές οι παρεμβάσεις.

    Επιπλέον, η ΕΚΤ ανακοίνωσε μέτρα για να παρακαμφθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης να τροφοδοτηθούν σε δολάρια, διευκολύνοντας την διαδικασία αυτή.

    Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, η ΕΚΤ συνέστησε σε συντονισμένη δράση με τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας και της Ελβετίας έναν μηχανισμό, μέσα από την ενεργοποίηση των μηχανισμών συναλλαγματικής ανταλλαγής (swap), η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωζώνη να προμηθευθεί ευκολώτερα δολάρια.

    Όλα τούτα τα μέτρα στόχο έχουν να αντιμετωπισθούν «οι σοβαρές εντάσεις που παρατηρούνται στις οικονομικές αγορές», τονίζεται στο ανακοινωθέν της ΕΚΤ.

    [10] Επανεξελέγη ο Γ. Πρωτούλης

    Με ομιλία του επανεκλεγέντος γενικού γραμματέα της ΚΝΕ, Γιάννη Πρωτούλη, στο Σπόρτιγκ, ολοκληρώθηκε το 10ο συνέδριο της Οργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στις τρεις προηγούμενες μέρες.

    Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην σημερινή καπιταλιστική κρίση επισημαίνοντας ότι "οξύνει τους ανταγωνισμούς και αυξάνει τους κινδύνους για έναν νέο πιο γενικευμένο πόλεμο", προσθέτοντας ότι "η ανάγκη θα φέρει οργή, έρχεται η εποχή του περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό. Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της αναζωογόνησης του επαναστατικού Κομμουνιστικού Κινήματος και της ανόδου των λαϊκών δυνάμεων στην εξουσία".

    Στην εκδήλωση στο Σπόρτιγκ, όπου παραβρέθηκε και η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών, Τιάγκο Βιέρα, από την Πορτογαλία, καθώς και ο Χρήστος Τζιτζιλώνης, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης-Δημοκρατικού Στρατού.

    Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν ιδιαίτερα και στην σημερινή ημέρα που αποτελεί την επέτειο της νίκης των λαών κατά του φασισμού και υπογράμμισαν την προσπάθεια που γίνεται σήμερα στις ευρωπαϊκές χώρες για την παραχάραξη της ιστορίας με την ταύτιση του κομμουνισμού με τον φασισμό.

    [11] ΛΑ.Ο.Σ. για την οικονομία

    Διημερίδα με θέμα την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξής, οργανώνει ο ΛΑΟΣ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κόμμα Ελευθέρων Δημοκρατών (EFD). Θα μιλήσει ο πρόεδρος του κόμματος Γ. Καρατζαφέρης.

    «Εάν είχε υιοθετηθεί η πολιτική μας και εξαρχής ο κ. Παπανδρέου επιχειρηματολογούσε για το ότι είμαστε τα θύματα ενός οικονομικού πολέμου και όχι οι δράστες, και τα εύσημα θα είχαμε πάρει νωρίτερα και η βοήθεια θα είχε αποδεσμευθεί πιο έγκαιρα», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑ.Ο.Σ., αναφορικά με την απόφαση του Εcofin.

    O κ. Αϊβαλιώτης, σχετικά με το ασφαλιστικό ανέφερε: «Εάν οι προσπάθειες που γίνονται τώρα με τον κ. Λοβέρδο είχε επιτρέψει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να γίνουν επί εποχής του κ. Γιαννίτση, σήμερα δεν θα ήμασταν σ' αυτήν την ασφαλιστική κατάντια. Κάποτε πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για να μην πειραματιζόμαστε διαρκώς με τα περήφανα γηρατειά⦻.

    Τέλος, σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις επισήμανε ότι «όλο και περισσότεροι πολίτες που είχαν παρασυρθεί από διάφορες πολιτικές «Κασσάνδρες» συνειδητοποιούν ότι αυτό που προέχει είναι να σωθεί η πατρίδα από την χρεωκοπία. Αν το πετύχουμε αυτό, αμέσως μετά υπάρχει πεδίο για μια καλύτερη προσαρμογή του εισοδήματος του καθενός».

    [12] Συνέντευξη Τσίπρα

    Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις πολιτικές εξελίξεις, θα παρουσιάσει στις 3 το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας.

    "Να καταργηθεί αμέσως η συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης-ΔΝΤ- Ε.Ε.-ΕΚΤ και να παρθούν τα μέτρα πίσω", ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του και προσθέτει:

    " Η Ελλάδα να προσέλθει στη συζήτηση θέτοντας καθαρά ζήτημα αναδιαπραγμάτευσης του ως τώρα συσσωρευμένου χρέους της, μείωση των επιτοκίων δανεισμού της, μείωση μέρους του χρέους της. Μόνο έτσι και με βάση ένα αναπτυξιακό σχέδιο μπορεί να υπάρξει διέξοδος και απομάκρυνση από μια μεγάλη καταστροφή. Σβ αυτήν την κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί με κάθε τρόπο".

    [13] Ήττα της Μέρκελ

    Ο κυβερνητικός συνασπισμός των Ελευθέρων Δημοκρατών και των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι χάνει τις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και την πλειοψηφία στην ομοσπονδιακή Άνω Βουλή (Μπούντεσρατ), σύμφωνα με τα πρώτα έξιτ πολ που δόθηκαν στη δημοσιότητα αφού έκλεισαν οι κάλπες.

    Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι ARD δίνει στους Χριστιανοδημοκράτες (DCU) ποσοστό 34,5% και στους εταίρους τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) 6,5%. Στις εκλογές του 2005 τα δύο κόμματα είχαν αποσπάσει ποσοστό 44,8% και 6,2% αντίστοιχα.

    Η απώλεια της πλειοψηφίας στο κρατίδιο και στην Μπούντεσρατ σημαίνει ότι η Μέρκελ θα πρέπει να στραφεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης και να αναζητήσει υποστήριξη για να περάσει το πρόγραμμά της, όπως για παράδειγμα τις περικοπές φόρων, τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και την παράταση της λειτουργίας ορισμένων πυρηνικών εργοστασίων.

    Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, οι Πράσινοι αναμένεται να λάβουν ποσοστό 12,5% ενώ το αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα Ντι Λίνκε θα ξεπεράσει το όριο του 5% και θα εκπροσωπηθεί στην τοπική Βουλή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 May 2010 - 6:30:38 UTC