Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Υπουργικό το ν/σ για το ασφαλιστικό
  • [02] Η ατζέντα της ημέρας
  • [03] Ασπίδα για το ευρώ

  • [01] Στο Υπουργικό το ν/σ για το ασφαλιστικό

    Το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνέρχεται, το απόγευμα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Αμέσως μετά την έγκρισή του θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

    Παλεύουμε να σώσουμε τη χώρα, αδιαφορώντας για το προσωπικό ή συλλογικό κόστος. Κριτήριο μας είναι η σωτήρια της πατρίδας και όχι ο χρόνος παραμονής μας στην εξουσία, υπογραμμίζει ο κ. Λοβέρδος.

    Συνέχεια των διαρθρωτικών αλλαγών με ανατροπές στα κλειστά επαγγέλματα, στη λειτουργία του κράτους, στο φορολογικό, στην αγορά εργασίας και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, προαναγγέλει σε συνέντευξή του, στο Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών.

    Το ΔΝΤ ενέκρινε το δάνειο

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε το δάνειο, ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ευρύτερου "πακέτου" βοηθείας, συνολικού ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Για το 2010 ο συνολικός δανεισμός από το ΔΝΤ θα ανέλθει σε 10 δισεκατομμύρια και θα συνδυασθεί με 30 δισ. από ευρωπαϊκές χώρες.

    Τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν από το ΔΝΤ μαζί με τα ευρωπαϊκά δάνεια, θα αποτελέσουν το πρώτο συνολικό κονδύλι, ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα δοθεί στην Ελλάδα.

    Στο μεταξύ, υπογράφηκε η δανειακή σύμβαση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα 80 δισ. Ευρώ του μηχανισμού στήριξης.

    Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εκταμίευση του πρώτου μέρους των δανείων αυτών από την ΕΕ και το ΔΝΤ έτσι ώστε η χώρα να μην έχει κανένα απολύτως πρόβλημα για τις δανειακές της ανάγκες και την εξυπηρέτηση του χρέους της αυτό το μήνα και βεβαίως και τους υπόλοιπους, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    [02] Η ατζέντα της ημέρας

    Συνέντευξη Τύπου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) (09:30:00)

    Υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συγκαλείται το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών (12:00:00 )

    Τιμητική εκδήλωση για τον Πάνο Γεραμάνη (12:00:00 Αθήνα )

    Συνέντευξη τύπου προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του κόμματος (15:00:00 )

    Συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού (16:30:00)

    Διημερίδα με θέμα την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξής της οργανώνει ο ΛΑΟΣ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κόμμα Ελευθέρων Δημοκρατών (EFD) - Ομιλία Γ. Καρατζαφέρη (18:00:00)

    Επιστημονική ημερίδα με θέμα "Κέντρο και Κεντρικότητες - Παρίσι-Αθήνα: Συγκρίσεις" - Συμμετοχή Τ. Μπιρμπίλη (18:30:00 )

    Τελετή απονομής λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού "Διαβάζω" (19:00:00 )

    Αποκαλυπτήρια μνημείου του Ολοκαυτώματος, έξω από την περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού - Παρουσία δημάρχου Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη και προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών Βενιαμίν Αλμπάλας (19:30:00 )

    Θεσσαλονίκη

    Δήμος Καλαμαριάς- Συνέντευξη Τύπου για "Εβδομάδα Περιβάλλοντος" (12:00:00)

    Νομαρχία Καβάλας- Σύσκεψη για συνέπειες για την τοπική οικονομία από ταξιδιωτική οδηγία Βουλγαρίας (12:00:00 )

    Ημερίδα Επιχειρηματικότητας- Καλαμαριά Θεσσαλονίκης (18:00:00)

    ΑΠΘ- Ημερίδα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (19:00:00)

    Επίδειξη μόδας στην πλατεία Αριστοτέλους (20:00:00 )

    Αθλητική ατζέντα

    Υδατοσφαίριση-Α1 γυναικών (Πλέι οφ, Α΄ φάση, 2οι αγώνες):

    15.00 ΝΕ Πατρών-Ηρακλής

    20.30 Πανιώνιος-Εθνικός

    19:00:00 Αθήνα Γλυφάδα, γυμν. «Μάκης Λιούγκας» Ελλάδα

    Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (τελικοί, 3ος αγώνας):

    19:00 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός

    [03] Ασπίδα για το ευρώ

    Στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο οποίος θα μπορούσε να διαθέσει 720 δισ. ευρώ στις χώρες που απειλούνται με χρεοκοπία, συμφώνησαν οι 27 υπουργοί οικονομικών της ΕΕ, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκεσε πάνω από 11 ώρες.

    Ειδικότερα, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα διαθέτει 60 δισ ευρώ μέσω δανείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 440 δισ. ευρώ μέσω δανείων από τα κράτη μέλη του ευρώ. Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο μηχανισμό με ποσό που θα μπορούσε να φτάσει τα 250 δισ. ευρώ.

    Εξάλλου, ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι σημαντική δράση αναλαμβάνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Όσον αφορά στο επιτόκιο των δανείων από τα κράτη μέλη του ευρώ, ο Όλι Ρεν τόνισε οτι θα ακολουθηθεί η ίδια "φόρμουλα" που συμφωνήθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας.

    Όπως τόνισαν τόσο ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν, όσο και η Ισπανίδα υπουργός οικονομικών και προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Έλενα Σαλγάδο, ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας.

    Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν τα 60 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούν στο Άρθρο 122 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προβλέπει παροχή οικονομικής ενίσχυσης στα κράτη μέλη του ευρώ, "υπό εξαιρετικές περιστάσεις".

    "Πολλές φορές είχα τονίσει ότι η κρίση που διανύουμε δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος οικονομίας, Όλι Ρεν.

    Από την πλευρά της, η υπουργός οικονομικών της Ισπανίας, Έλενα Σαλγάδο, ανέφερε ότι σκοπός του μηχανισμού που αποφασίστηκε σήμερα είναι η σταθεροποίηση της ευρωζώνης και η διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρώπη.

    Εξάλλου, οι χώρες του ευρώ δεσμεύτηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Η Πορτογαλία και η Ισπανία δεσμεύτηκαν να υιοθετήσουν το συντομότερο δυνατό, πρόσθετα μέτρα για τη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων.

    Επίσης, οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ δεσμεύτηκαν να επισπεύσουν τις διεργασίες για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αγορά παραγώγων και τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Έλενα Σαλγάδο τόνισε ότι οι χώρες του ευρώ ολοκλήρωσαν τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε τη συμφωνία του δανείου με την Ελλάδα. Σύμφωνα με την Ε. Σαλγάδο, η πρώτη δόση του δανείου θα εκταμιευθεί πριν από τις 19 Μαίου.

    Την ανάγκη να δοθεί μια ισχυρή απάντηση στις αναταράξεις που επηρεάζουν τις αγορές, εξέφρασαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα, η Ανγκελα Μέρκερ και ο Νικολά Σαρκοζί.

    Διαφωνεί η Βρετανία

    Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να γίνει ό,τι είναι δυνατό για τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, πρόσθεσε όμως ότι η χώρα του δεν θα προσφέρει στήριξη στο ευρώ.

    "Πρέπει να δείξουμε ξανά σήμερα ότι με τη συνεργασία μπορούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση, δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο την ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη με αργούς ρυθμούς. Και θα συμμετάσχουμε σε αυτό. Αλλά αναφορικά με τη στήριξη του ευρώ, αυτό αφορά προφανώς τις χώρες της ευρωζώνης", είπε ο Ντάρλινγκ στους δημοσιογράφους. Η Βρετανία είναι μέλος της Ε.Ε αλλά όχι και της ευρωζώνης.

    Ανακοινώσεις απο την ΕΚΤ

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για την αγορά των κρατικών ομολόγων και των ιδιωτικών τίτλων, στα πλαίσια του προγράμματος στήριξης για την επαναφορά της σταθερότητας στις οικονομίες της Ευρωζώνης.

    Σε ανακοινωθέν της, η ΕΚΤ τονίζει πως κατβ αρχάς πρόκειται να εφαρμόσει «παρεμβάσεις στην αγορά των ιδιωτικών και κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη» προκειμένου να θέσει τέλος στις διαπιστωμένες «δυσλειτουργίες». Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα δεν θέλησε να εξειδικεύσει σε τι συνίστανται αυτές οι παρεμβάσεις.

    Επιπλέον, η ΕΚΤ ανακοίνωσε μέτρα για να παρακαμφθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης να τροφοδοτηθούν σε δολάρια, διευκολύνοντας την διαδικασία αυτή.

    Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, η ΕΚΤ συνέστησε σε συντονισμένη δράση με τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας και της Ελβετίας έναν μηχανισμό, μέσα από την ενεργοποίηση των μηχανισμών συναλλαγματικής ανταλλαγής (swap), η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωζώνη να προμηθευθεί ευκολώτερα δολάρια.

    Όλα τούτα τα μέτρα στόχο έχουν να αντιμετωπισθούν «οι σοβαρές εντάσεις που παρατηρούνται στις οικονομικές αγορές», τονίζεται στο ανακοινωθέν της ΕΚΤ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 May 2010 - 4:30:19 UTC