Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρείς νεκροί από μολότοφ σε τράπεζα
  • [02] Προς σύσκεψη των αρχηγών κατά της βίας

  • [01] Τρείς νεκροί από μολότοφ σε τράπεζα

    Τρεις νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός των σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν στο τέλος των μεγάλων συγκεντρώσεων και πορειών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας.

    Πρόκειται για δύο γυναίκες και έναν άντρα υπαλλήλους της τράπεζας Marfin, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν από πυρκαγιά στο υποκατάστημα της οδού Σταδίου 23.

    Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την πυροσβεστική και την αστυνομία, ομάδα νεαρών που ήταν μέσα στην πορεία της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, πέταξε βόμβες μολότοφ στο υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου 23, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά στο ισόγειο. Στην τράπεζα εγκλωβίστηκαν συνολικά 8 άτομα.

    Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα, αλλά, σύμφωνα με την αστυνομία, οι νεαροί πετούσαν πέτρες εναντίον των πυροσβεστών εμποδίζοντάς τους να πλησιάσουν.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν τους ταραξίες και οι πυροσβέστες μπήκαν στην τράπεζα σβήνοντας τη φωτιά.

    Απεγκλώβισαν αμέσως τέσσερις γυναίκες κι έναν άντρα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομεία, ενώ αυτοί τους είπαν ότι είχαν παγιδευτεί κι άλλοι υπάλληλοι.

    Οι πυροσβέστες ανέβηκαν στους ορόφους και στον τρίτο όροφο, βρήκαν νεκρούς τις δύο γυναίκες και τον έναν άνδρα, οι οποίοι έπαθαν ασφυξία από τους καπνούς.

    Πρόκειται για την Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, την Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών και τον Επαμεινώνδα Τσακάλη, 36 ετών.

    Όπως δήλωσε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών κ. Φίλιππος Κουτσάφτης, που εξέτασε τα πτώματα πριν μεταφερθούν στο νεκροτομείο, ο θάνατός τους οφείλεται σε ασφυκτικά αίτια, λόγω του πυκνού καπνού.

    Ο άνδρας βρέθηκε νεκρός στο κλιμακοστάσιο μεταξύ πρώτου και δευτέρου ορόφου, πιθανότατα ενώ προσπαθούσε να κατέβει στο ισόγειο για να ξεφύγει, η μία γυναίκα σε γραφείο του δευτέρου ορόφου, ενώ η τελευταία κοντά στο μπαλκόνι, ενώ προσπαθούσε να βγει για να πάρει αέρα.

    Προανάκριση για το θάνατο των τριών υπαλλήλων και για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών γίνεται από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής.

    Εικοσιπέντε συλλήψεις και 70 προσαγωγές έγιναν από την Αστυνομία, για τα σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

    Οι δέκα από τους συλληφθέντες είναι στο κτήριο της οδού Ζαΐμη, οι οποίοι θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα για παράνομη κατάληψη, ενώ άλλοι τρεις κατηγορούνται για κλοπή από κατάστημα το οποίο λεηλάτησαν.

    Χρυσοχοΐδης: "Θα συλληφθούν οι υπεύθυνοι"

    "Θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά αυτοί που δολοφόνησαν τους τρεις εργαζόμενους κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής πορείας στο κέντρο της Αθήνας". Τη δήλωση αυτή έκανε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή μέρα "μαύρη μέρα για τη δημοκρατία".

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι "ο μόνος τρόπος για να τεθούν οριστικά στο περιθώριο οι δυνάμεις της τυφλής βίας που προσχηματικά και μόνο επικαλούνται την κρίση για να σπείρουν στο πέρασμά τους καταστροφή και πόνο, είναι η υπεύθυνη στάση όλων μας".

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε επίσης, ότι: "δυνάμεις που αρέσκονται στην τυφλή βία και έχουν αντιδημοκρατική και αντικοινωνική στόχευση και συμπεριφορά, επιχείρησαν να εισβάλλουν στην Βουλή, αφού εκμεταλλεύτηκαν την ειρηνική διαδήλωση των εργαζομένων και με τη συμπεριφορά τους, εκτός από το θάνατο των τριών εργαζομένων έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο και τη ζωή άλλων".

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την οδύνη του και τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων.

    Σοβαρά επεισόδια

    Σοβαρά επεισόδια, πετροπόλεμος και μάχες με αστυνομικούς σημειώθηκαν και στο Σύνταγμα, όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να ανέβει στα σκαλάκια της Βουλής, την ώρα που είχα αποχωρήσει ο κύριος όγκος του ΠΑΜΕ και κατευθυνόταν προς τη Λεωφόρο Συγγρού.

    Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες εναντίον της αστυνομικής δύναμης στη Βουλή, η οποία έκανε χρήση χημικών και τους απώθησε.

    Εν τω μεταξύ έφθασαν στο σημείο κι άλλες ομάδες διαδηλωτών με αποτέλεσμα το Σύνταγμα να μετατραπεί σε πεδίο μάχης, ενώ αρκετοί επιχείρησαν να φτάσουν στο υπουργείο Οικονομικών από την κάτω πλευρά μέσω της οδού Μητροπόλεως, αλλά εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

    Ωστόσο, κάποιοι από τους διαδηλωτές πυρπόλησαν πυροσβεστικό όχημα στους Στύλους του Ολυμπίου Διός από το οποίο οι πυροσβέστες πρόλαβαν να βγουν την τελευταία στιγμή, ενώ επίσης έβαλαν φωτιά στο κτίριο της οδού Αμαλίας 40 όπου στεγάζεται το πρώην ΣΔΟΕ (ΥΠΕΕ) του υπουργείου Οικονομικών στο τρίτο και τέταρτο όροφο.

    Το κτήριο υπέστη σοβαρότατες ζημιές ενώ η ΥΠΕΕ καταστράφηκε.

    Ταυτόχρονα άλλοι έβαλαν φωτιά στο περίπτερο ακριβώς απέναντι στην είσοδο του Ζαππείου, το οποίο καταστράφηκε ενώ οι φλόγες παρ' ολίγον να επεκταθούν προς το Άλσος του Ζαππείου, αλλά η πυρκαγιά σβήστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

    Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων πυρπολήθηκαν πολλά αυτοκίνητα ένα εκ των οποίων μπροστά στη νομαρχία στη λεωφόρο Συγγρού στο κτίριο της οποίας προκλήθηκαν ζημιές στο ισόγειο, ενώ έσπασαν δεκάδες καταστήματα.

    Τα επεισόδια αφού είχαν αποχωρήσει οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές μεταφέρθηκαν μπροστά στα Προπύλαια όπου σημειώθηκε πετροπόλεμος με τους αστυνομικούς, οι οποίοι και πάλι απώθησαν τους ταραξίες με χρήση χημικών.

    Μετά τον εμπρησμό στη οδό Σταδίου (Μαρφίν) με εντολή του αρχηγού της Αστυνομίας τέθηκαν σε επιφυλακή όλες οι αστυνομικές δυνάμεις της Αττικής ενώ έφτασαν και ενισχύσεις από τους όμορους νομούς, που ήταν σε ετοιμότητα από το πρωί και ξεκίνησαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια και το υπόλοιπο κέντρο με προσαγωγές υπόπτων κυρίως από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

    Παράλληλα έχουν δοθεί εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν κάμερες κι άλλα στοιχεία με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών του εμπρησμού στο υποκατάστημα της Marfin.

    Ο απολογισμός των ζημιών δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής, λόγω του ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένταση στο κέντρο. Επίσης αρκετά άτομα μεταφέρθηκαν τραυματισμένα σε νοσοκομεία.

    Ιατρικό ανακοινωθέν για τους τραυματίες

    Από το Νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς" εκδόθηκε το εξής ιατρικό ανακοινωθέν:

    "Στο Νοσοκομείο μας σήμερα, μεταφέρθηκαν 10 άτομα από τις 2:30μ.μ . Εξ αυτών 2 υπάλληλοι της τράπεζας MARFIN με πρωτοβουλία της διοίκησης της, μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικό Νοσοκομείο μετά την παροχή Α΄ βοηθειών. Εκ των υπολοίπων αναχώρησαν οι 4 και 4 παραμένουν στο Νοσοκομείο για ολοκλήρωση των απαραίτητων εργαστηριακών εξετάσεων".

    Ανακοίνωση MARFIN για τα θυματα

    «Στην οικογένεια της MARFIN θρηνούμε για την δολοφονία τριών νεαρών συναδέλφων μας. Εκφράζουμε την οργή μας κατά της πολιτείας που εγνώριζε ότι μόνο από τύχη δεν είχαν συμβεί μέχρι σήμερα τέτοια τραγικά περιστατικά", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Marfin.

    "Εκφράζουμε ακόμα την οργή μας για τα ξύλινα πολιτικά λόγια και τις αντιδικίες σκοπιμότητας ορισμένων πολιτικών στη Βουλή την ώρα που οι σοροί των συναδέλφων μας δεν είχαν αποσυρθεί από το κατάστημά μας που επολιορκείτο ακόμα από τους διαδηλωτές ή και αναρχικούς.

    Οι αυτουργοί μακάρι να συλληφθούν και να τιμωρηθούν. Την μεγαλύτερη ευθύνη όμως έχουν οι ηθικοί αυτουργοί που δυστυχώς δεν θα τιμωρηθούν ποτέ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Η ΟΤΟΕ προκήρυξε πανελλαδική απεργία

    Η ΟΤΟΕ ανακοίνωσε ότι προκηρύσσει για σήμερα 6 Μαϊου 24ωρη πανελλαδική απεργία για το θάνατο των τριών τραπεζικών, που σκοτώθηκαν σήμερα, όταν πυρπολήθηκε από βόμβα μολότωφ η τράπεζα Μαρφίν στο κέντρο της Αθήνας.

    "Το τραγικό αυτό γεγονός που στέρησε τη ζωή σε τρεις συναδέλφους μας (2 γυναίκες και 1 άνδρας) είναι η θλιβερή συνέπεια των αντιλαϊκών μέτρων που ξεσήκωσαν τη λαϊκή οργή και τη διαμαρτυρία εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, το οποίο, όμως, έχει φυσικούς αλλά και ηθικούς αυτουργούς.Οι φυσικοί αυτουργοί πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά", τονίζει η ΟΤΟΕ.

    Σύμφωνα με την ομοσπονδία, "οι ηθικοί αυτουργοί, όμως, πρέπει να αναζητηθούν στην ασκούμενη πολιτική, στην επιχειρησιακή στάση της αστυνομίας αλλά και στις Διοικήσεις των Τραπεζών που με την εκβιαστική τους πρακτική εμποδίζουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις και με την ανευθυνότητά τους δεν λαμβάνουν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, για να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές των εργαζομένων και των πολιτών στα τραπεζικά καταστήματα, που αποτελούν γνώριμους και διαχρονικούς στόχους σε όλη την διαδρομή που ακολουθούν κάθε φορά οι εργατικές πορείες και οι διαδηλώσεις".

    Κατά την ΟΤΟΕ, "σοβαρότητες πολιτικές ευθύνες έχει και η Κυβέρνηση η οποία όπως φαίνεται δεν υπολόγισε το μέγεθος και την έκταση των συνεπειών που έχουν για την ελληνική κοινωνία και τους πολίτες οι αποφάσεις της που αφορούν στην οικονομική παράδοση της χώρας μας στην τρόικα του Δ.Ν.Τ., της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ε.Κ.Τ., αλλά και στις διαχρονικές απαιτήσεις του ντόπιου κεφαλαίου".

    Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

    Επεισόδια μεταξύ νεαρών και δυνάμεων των ΜΑΤ έγιναν στην διάρκεια της πορείας που οργάνωσαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη.

    Ομάδες νεαρών προκάλεσαν ζημιές σε εμπορικά καταστήματα και Τράπεζες στην οδό Τσιμισκή, αναποδογύρισαν και έκαψαν κάδους, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη χημικών, με αποτέλεσμα να διασπαστεί η πορεία και να επικρατήσει πανικός μεταξύ των διαδηλωτών.

    Επεισόδια έγιναν και έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης, όπως και έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου κατέφυγε ομάδα νεαρών και άρχισε πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς.

    Ειρηνικά πραγματοποιήθηκε η πορεία του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατέληξε στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης.

    Και οι δυο οι πορείες ήταν μαζικές και οι συνδικαλιστές δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή των απεργών.

    Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περί τις 30 προσαγωγές.

    [02] Προς σύσκεψη των αρχηγών κατά της βίας

    Την ανάγκη να συμβάλλουν όλοι στη διατήρηση της ηρεμίας στη χώρα και την προστασία της δημοκρατικής νομιμότητας, επισήμανε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε αργά χθες το βράδυ, με τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Κατέστησε σαφές ότι, υπάρχει ουσιώδης διαφορά μεταξύ της δημόσιας έκφρασης των απόψεων και της διαμαρτυρίας, από την κάθε είδους βία από όπου και αν αυτή προέρχεται και τις εγκληματικές ενέργειες.

    Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών συζητήθηκε και η επικείμενη συνάντηση των αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ εκτιμήθηκε η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας και η εικόνα της διεθνώς.

    "Η χώρα μας έφτασε στο χείλος της αβύσσου. Είναι ευθύνη όλων μας να μη γίνει το βήμα προς το κενό. Και η ευθύνη αποδεικνύεται στην πράξη, όχι στα λόγια. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους. Αυστηρά και χωρίς ελαφρυντικά".

    Αυτά τονίζει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με αφορμή τα όσα συνέβησαν στην Αθήνα.

    "Δυσκολεύομαι να βρω τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσω την οδύνη και την οργή μου για τον τραγικό θάνατο τριών συμπολιτών μας που έπεσαν θύματα αποκρουστικής βίας, ξένης προς το αξιακό σύστημα μίας δημοκρατικής κοινωνίας", τόνισε ο Πρόεδρος.

    Πρόσθεσε δε ότι "θέλω να διαβεβαιώσω τους δικούς τους ανθρώπους, που πονούν, ότι η πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μη μείνει αυτό το έγκλημα ατιμώρητο" και συμπλήρωσε λέγοντας πως "το μεγάλο διακύβευμα των ημερών είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ειρήνης".

    Παρέμβαση Ιερώνυμου

    «Αυτή την ώρα χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά σύνεση, ψυχραιμία και εθνική ομοψυχία», επισημαίνει σε δήλωση του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος ο οποίος συμπληρώνει οτι δεν υπάρχουν λέξεις για να εκφράσει την βαθύτατη οδύνη του για τον τραγικό χαμό των τριών νέων συνανθρώπων μας.

    Ο κ. Ιερώνυμος υπογραμμίζει ότι «η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και απαραβίαστη», τονίζει ότι «ουδείς δικαιούται να τη θυσιάζει στο βωμό οιασδήποτε σκοπιμότητας» και προσθέτει ότι «άλλο η θεμιτή διαμαρτυρία και άλλο η ωμή βία που καταλήγει σε δολοφονίες».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 May 2010 - 4:30:19 UTC