Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ-Εαρινές προβλέψεις για την οικονομία- Εκθεση για την Ελλάδα
  • [02] Συζήτηση του ν/σ για την Παιδεία
  • [03] Ταυτοποιήθηκε το DNA του Σ. Σεϊσίδη
  • [04] Φόβοι για εξάπλωση της κρίσης στο Νότο
  • [05] Η ατζέντα της ημέρας
  • [06] "Ωρες ευθύνης για όλους"
  • [07] Στην Ολομέλεια τα μέτρα
  • [08] Νέες απεργίες και πορείες
  • [09] Ζητούμενο η αυτοδυναμία
  • [10] Χάνουν την Ρηνανία
  • [11] Αγώνες για τα πλέι οφ

  • [01] ΕΕ-Εαρινές προβλέψεις για την οικονομία- Εκθεση για την Ελλάδα

    Την ανάγκη να σβηστεί η φωτιά που άναψε στην Ελλάδα "πριν εξαπλωθεί στο δάσος", επεσήμανε ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, παρουσιάζοντας τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις 27 χώρες της Ε.Ε. Ο Όλι Ρεν επεσήμανε ακόμη ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ε.Ε. παραμένει αδύναμη και εύθραυστη και πως συνεχίζει να συνοδεύεται από ένα αίσθημα αβεβαιότητας, το οποίο προκαλούν οι "εντάσεις" που παρατηρούνται στις αγορές ομολόγων.

    Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο σύνολο της ευρωζώνης, ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι η ανάπτυξη το 2010 θα φτάσει το 0,9% του ΑΕΠ (έναντι 0,7% που ήταν η εκτίμηση της Επιτροπής στις φθινοπωρινές της προβλέψεις), ενώ το 2011 θα αυξηθεί στο 1,5% του ΑΕΠ. " Η βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης φέτος είναι πολύ καλό νέο για την ΕΕ", ανέφερε ο Όλι Ρεν, τονίζοντας, ωστόσο, ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και παρακολούθηση των κινδύνων που απειλούν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι «το κοινό πρόγραμμα ΕΕ και ΔΝΤ με το οποίο συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση είναι ένα πολυετές πρόγραμμα που αφήνει στην Ελλάδα αρκετό χρόνο, προκειμένου να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και να ανακτήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της».

    Συνεχίζοντας, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι την περασμένη εβδομάδα ότι «η ελληνική κυβέρνηση έκανε πολύ σημαντικά βήματα για τη δημοσιονομική προσαρμογή και για τη μεταρρύθμιση του κράτους». Ωστόσο, σημείωσε ότι λόγω των πρόσθετων μέτρων που αντιστοιχούν στο 2,5% του ΑΕΠ, τα δύο πρώτα χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα θα υπάρχει ύφεση μεγαλύτερη από αυτήν που προέβλεπε η Επιτροπή στις 21 Απριλίου. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Επιτροπής (οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τους τα πρόσθετα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση την Κυριακή στις 2 Μαΐου), η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα για το 2010 θα είναι 4% του ΑΕΠ και το 2011 στο 2,6% του ΑΕΠ.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, αν τα πρόσθετα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση θα έχουν επίπτωση και στο δείκτη ανεργίας, ο Όλι Ρεν απάντησε ότι καθώς η μεγαλύτερη προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής θα γίνει τα δύο πρώτα χρόνια, βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει συρρίκνωση της οικονομίας, η οποία θα επηρεάσει και τον δείκτη απασχόλησης. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή εκτιμά ότι ο δείκτης ανεργίας στην Ελλάδα θα είναι 12% το 2010 και 13,5% το 2011. Ωστόσο, ο Επίτροπος Ρεν σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει το τελευταίο τρίμηνο του 2011, κάτι το οποίο θα επηρεάσει θετικά και την απασχόληση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής, η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επανέλθει δειλά το 2012 και θα αυξηθεί το 2013 και το 2014.

    Όσον αφορά στο μηχανισμό στήριξης, ο Επίτροπος Ρεν τόνισε ότι, σύμφωνα με προσεκτικές εκτιμήσεις της Επιτροπής, η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές σε 18 μήνες, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι τα δύο επόμενα χρόνια η χώρα δεν θα χρειαστεί να απευθυνθεί στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, διότι τις ανάγκες της θα καλύψουν πλήρως η ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Συνεχίζοντας, ο Όλι Ρεν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα 110 δισ. ευρώ που διαθέτει ο μηχανισμός στήριξης είναι αρκετά για να καλύψουν τις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας. Προέβλεψε, ωστόσο, ότι αν υπάρξουν πρόσθετες ανάγκες, ως ένα βαθμό θα καλυφθούν.

    Εξάλλου, ερωτηθείς, αν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμπαρασύρει κι άλλες χώρες του ευρώ, όπως την Ισπανία και την Πορτογαλία, ο Όλι Ρεν απάντησε λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η Ελλάδα είναι μοναδική και ειδική περίπτωση", συμπληρώνοντας πως καμία άλλη χώρα δεν έδωσε κατ' επανάληψη ψευδή στατιστικά στοιχεία. Όσον αφορά στα σενάρια στον Τύπο που έφεραν την Ισπανία να ζητάει οικονομική βοήθεια, ο Όλι Ρεν τα χαρακτήρισε υπερβολικά και τα απέρριψε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι η Ισπανία δεν έχει καμία ανάγκη από οικονομική βοήθεια.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Σλοβακίας, η οποία προβάλλει αντιρρήσεις στο να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, ο Όλι Ρεν, αφού υπενθύμισε ότι στη Σλοβακία επίκεινται βουλευτικές εκλογές, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως αμέσως μετά θα τηρήσει τη δέσμευσή της να βοηθήσει την Ελλάδα

    Τέλος, ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ και της Γαλλίδας υπουργού οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, περί ενίσχυσης του συμφώνου σταθερότητας και στενότερης παρακολούθησης των οικονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη. " Πρέπει να εφαρμόσουμε μια πιο αυστηρή, προληπτική παρακολούθηση των οικονομικών πολιτικών στις χώρες της ευρωζώνης και εκτός από τα δημοσιονομικά ελλείμματα, να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στο δημόσιο χρέος", ανέφερε ο Όλι Ρεν και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για αυτό το θέμα, την ερχόμενη εβδομάδα.

    Εκθεση για την Ελλάδα

    «Επίκειται μια σε βάθος αλλά αναπόφευκτη προσαρμογή». Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες με την ευκαιρία της παρουσίασης των εαρινών προβλέψεών της για την εξέλιξη των βασικών μεγεθών των οικονομιών των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. την περίοδο 2010-2011. Ως προς τα βασικά οικονομικά μεγέθη, εκτιμάται ότι η οικονομική ύφεση θα είναι το 2010 βαθιά στην Ελλάδα - φθάνοντας το 4%, ότι θα περιοριστεί το 2011 στο 2,5% και ότι από το 2012 η ελληνική οικονομία θα τεθεί εκ νέου σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτή την οικονομική προοπτική περιέγραψε άλλωστε και ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Ολι Ρεν, ο ποίος τόνισε ότι οι εκτιμήσεις της Επιτροπής δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα τελευταία μέτρα στην Ελλάδα. Προέβλεψε όμως, ότι η ύφεση, μετά τα μέτρα, θα κινηθεί στα προαναφερθέντα επίπεδα. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, προέβλεψε πως θα υπερβεί το 3% εφέτος και το 2% του χρόνου, ενώ η ανεργία θα πλησιάσει το 12% το 2010 και θα υπερβεί το 13% το 2013.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την Επιτροπή, η ύφεση το 2009 ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης και θα έχει επιπτώσεις στη δυναμική του πραγματικού ΑΕΠ το 2010. Στο πλαίσιο αυτό, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω απώλειες, κυρίως λόγω της επιδείνωσης της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, των εξελίξεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές και της εφαρμογής περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής.

    Η Επιτροπή σημειώνει ακόμη πως μετά από χρόνια επεκτατικών δημοσιονομικών πολιτικών που διεύρυναν τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές ανισορροπίες, η Ελλάδα υιοθέτησε σειρά μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής τα οποία αναμένεται να έχουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην πραγματική αύξηση του ΑΕΠ το 2010. Ωστόσο, σημειώνει, πως «επιτυχείς και αξιόπιστες προσπάθειες προσαρμογής αναμένεται να τονώσουν την εμπιστοσύνη και να βελτιώσουν το κλίμα» ενώ, όπως υπογραμμίζει, η βελτίωση της αξιοπιστίας θα αναπληρώσει το μεγάλο οικονομικό κόστος της προσαρμογής και θα οδηγήσει σε πορεία ανάκαμψης μετά το 2011.

    Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι όσο θα προχωρά η δημοσιονομική σταθεροποίηση θα πρέπει να αναμένεται αποκλιμάκωση των πιέσεων των αγορών και μείωση των σπρέντ δανεισμού, αλλά η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά, λόγω του συνεχιζόμενου υψηλού και περιορισμένου κόστους πρόσβασης του ιδιωτικού τομέα στις πηγές χρηματοδότησης.

    Σύμφωνα εξάλλου με την έκθεση της Επιτροπής, η μείωση της απασχόλησης και των μισθών αναμένεται επίσης να επηρεάσουν το διαθέσιμο εισόδημα για το 2010, με αποτέλεσμα τη μείωση της πραγματικής ζήτησης. Ενόψει του εξαιρετικά αβέβαιου περιβάλλοντος, το ποσοστό αποταμιεύσεων των νοικοκυριών ενδέχεται να αυξηθεί, ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην ιδιωτική κατανάλωση η οποία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,5% το 2010 και να μειωθεί ακόμη περισσότερο στην περίοδο που εξετάζουν οι προβλέψεις (2010-2011), εκτιμά η Επιτροπή.

    Η Επιτροπή θεωρεί, εξάλλου, ότι η παρούσα εικόνα για τον επιχειρηματικό τομέα εξακολουθεί να μην είναι θετική και οι επενδύσεις αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω το 2010, πριν αρχίσουν να παρουσιάζουν ορισμένα θετικά σημάδια προς το τέλος του 2011. Η χαμηλή εσωτερική ζήτηση και οι οικονομικές συνθήκες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν σημαντικά τις αποφάσεις για επιχειρηματικές επενδύσεις στη διάρκεια του 2010, αναφέρει η Επιτροπή, η οποία εκτιμά παράλληλα πως ο κατασκευαστικός τομέας αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω το 2010, ενώ η δημόσια επενδυτική δραστηριότητα, παρότι αναμένεται να παραμείνει στάσιμη το 2010, είναι πιθανό να αρχίσει να ανακάμπτει το 2011.

    Εξάλλου, στην έκθεση της Επιτροπής επισημαίνεται ακόμη ότι η αδύναμη εσωτερική ζήτηση αναμένεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα συνεχίσουν να περιορίζονται κατά 10%, με πραγματικούς όρους, το 2010, προκαλώντας επίσης σημαντική μείωση στο εμπορικό έλλειμμα. Οι συνολικές εξαγωγές, αντίθετα, λόγω της σταδιακής ανάκαμψης του παγκόσμιου εμπορίου και των καλύτερων προοπτικών της παγκόσμιας ζήτησης, σε συνδυασμό με τη σχετική μείωση του εργατικού κόστους, αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,7% το 2010 και να σημειώσουν περαιτέρω αύξηση το 2011. Συνολικά, η συμβολή των καθαρών εξαγωγών στην ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται να είναι θετική το 2010 και σε μικρότερο βαθμό το 2011.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην απασχόληση η οποία αναμένεται να μειωθεί κατά 3% την περίοδο 2010-2011. Ο περιορισμός των ευκαιριών απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, σε συνδυασμό με το πάγωμα των προσλήψεων και τις περικοπές στο δημόσιο τομέα είναι πιθανό να προκαλέσουν αύξηση των ποσοστών ανεργίας, αναφέρει η Επιτροπή.

    Η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να εξισορροπήσει τη μείωση της εσωτερικής ζήτησης, οδηγώντας σε μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ. Αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και ειδικότερα το κόστος προσαρμογής για κάθε μονάδα εργασίας. Οι εξαγγελθείσες περικοπές στο δημόσιο τομέα αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση του περιορισμού των μισθών του ιδιωτικού τομέα, υπογραμμίζει η Επιτροπή. Οι εξελίξεις στον τομέα των εξαγωγών αναμένεται να επιφέρουν μερική διόρθωση του εξωτερικού ελλείμματος το 2010. Ωστόσο, η βελτίωση μεσοπρόθεσμα αναμένεται να είναι πολύ πιο μετριοπαθής, δεδομένων των διαρθρωτικών αδυναμιών στην εξωτερική απόδοση της οικονομίας και τις συσσωρευμένες απώλειες ανταγωνιστικότητας.

    Στην έκθεσή της η Επιτροπή επισημαίνει, τέλος, ότι η σημαντική πρόοδος που έχει καταγράψει η Ελλάδα, με όρους πραγματικής σύγκλισης την τελευταία δεκαετία, απειλείται τώρα σοβαρά. Η επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην οδό της βιώσιμης σύγκλισης περιλαμβάνει την άμεση διόρθωση των παραγόντων που ενισχύουν τις εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες, υπογραμμίζεται.

    [02] Συζήτηση του ν/σ για την Παιδεία

    Με ψήφους 153 υπέρ (ΠΑΣΟΚ) και 127 κατά (ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ) σε σύνολο 280 παρόντων βουλευτών - κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, που ζήτησε το ΚΚΕ - ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού - καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις».

    Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται επί των άρθρων.

    «Το σύνθημα "πρώτα ο μαθητής" θα γίνει πράξη. Η βαθιά πεποίθηση ότι το σύνολο των εκπαιδευτικών της χώρας θέλουν να δουλέψουν και να παράγουν έργο για να υπηρετήσουν αυτή την ιερή σχέση μαθητή - δασκάλου, θα γίνει πράξη» ανέφερε η υπουργός Παιδείας η οποία τόνισε επίσης ότι όπως συμβαίνει στην ιστορία σε όλες τις περιόδους των αναταράξεων, οι μεγάλες αλλαγές οδηγούν και επιβάλλουν αλλαγές και στην Παιδεία.

    Επισήμανε ότι στο δίλημμα αν νομοθετούμε για τον μαθητή ή συζητούμε για το ποιοι θα διοριστούν η κυβέρνηση υιοθετεί την αρχή της νομοθέτησης για τον μαθητή, για την τάξη, για το μέλλον και την Παιδεία.

    Η κ. Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ακόμη ότι η συζήτηση αυτή γίνεται υπό τη σκιά των μέτρων, μέτρων που ήταν μια απάντηση στο καταλυτικό δίλημμα χρεοκοπία ή δημοσιονομική κάθαρση. Όπως είπε, η επιλογή της κυβέρνησης κατέστη αυτονόητη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι πολύ σκληρή και πάρα πολύ δύσκολη. «Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός, η ανάγκη εφαρμογής ενός μείγματος δημοσιονομικής εξυγίανσης αναπτυξιακής εστίασης σε συγκεκριμένους κλάδους με συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, η κοινωνική στόχευση στους κοινωνικά αδύναμους είναι το μεγάλο στοίχημα ισάξιο και αντίστοιχης αναλογίας των διλλημάτων που είχαμε μεταπολεμικά» τόνισε.

    «Εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της Δικαιοσύνης ανάμεσα στις γενιές: οι συνταξιούχοι δεν μπορούν και οι νέοι δεν έχουν ευκαιρίες. Στις δικές μας πλάτες και κυρίως στο πολιτικό σύστημα πέφτει αυτή η μεγάλη ευθύνη, στο πολιτικό σύστημα επικεντρώνονται τα βέλη, ο θυμός και η οργή των πολιτών. Ήρθε η στιγμή να αλλάξουμε όλοι και το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί παρά να αντιδράσει. Οι πολιτικοί δεν είναι φοβισμένες σκιές, οι οποίες αντιδρούν σε κάθε είδους κραυγές και σε κάθε είδους απειλές» συμπλήρωσε.

    Η υπουργός Παιδείας επισήμανε επίσης ότι σκληρά μέτρα, σημαίνει σκληρές επιλογές για όλους για να προσθέσει ότι «δεν έχει σημασία αν όλοι εμείς επανεκλεγούμε, σημασία έχει να βάλουμε θεμέλια για δικαιοσύνη, διαφάνεια, αλληλεγγύη, για μια ισορροπία ανάμεσα στο ατομικό και το συλλογικό, το δημόσιο και το ιδιωτικό, το εθνικό και το τοπικό».

    Τα κόμματα

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μιχαήλ Παντούλας είπε το νομοσχέδιο χαρακτηρίζουν πέντε λέξεις κλειδιά: αντικειμενικότητα, διαφάνεια, αξιολόγηση, αξιοκρατία, ποιότητα και πρόσθεσε ότι επιχειρεί να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι εκπαιδευτικοί να γίνονται καθημερινά καλύτεροι δάσκαλοι.

    Εκ μέρους της ΝΔ, η εισηγήτρια Ελίζα Βόζεμπεργκ χαρακτήρισε το νομοθέτημα «ψευδεπίγραφα ονομαζόμενο πολυνομοσχέδιο», «άδικο, πρόχειρο, ασαφές και αποσπασματικό» που βρίθει ατάκτως ειρημένων διατάξεων. Ακόμη η κ. Βόζεμπεργκ είπε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δεν ανταποκρίνονται στην επιγραφή του περί «αναβάθμισης του εκπαιδευτικού» τονίζοντας ότι «ο τρόπος για την αξιολόγηση και την αξιοκρατία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εφαρμοστεί». Ανέφερε επίσης ότι πετάγονται 30.000 εκπαιδευτικοί στον Καιάδα αφού «εξαιρεί τους εκπαιδευτικούς που έχουν θεμελιώσει δικαιώματα και έχουν ενταχθεί στους σχετικούς πίνακες». Η εισηγήτρια της ΝΔ, καταλόγισε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι προώθησε εσπευσμένα το νομοθέτημα και στην κυβέρνηση ότι αυτοαναιρείται αφού «παρά την προεκλογική της διακήρυξη για την ανοιχτή διαβούλευση, η υπουργός Παιδείας δεν θέλησε τον διάλογο αλλά έναν απόλυτο μονόλογο».

    O ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας το νομοσχέδιο αυτό έρχεσαι εν μέσω μιας λαίλαπας αντιλαϊκών μέτρων, είναι ενταγμένο στους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020 κι επισήμανε ότι κεντρική επιδίωξη είναι «να γίνει πιο φθηνή η εργατική δύναμη» και «σε αυτό τον στόχο εντάσσονται και οι αλλαγές στην παιδεία». Έκανε ακόμη λόγο για νομοθετική συνέχεια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Ειδικά για το θέμα των δαπανών για την εκπαίδευση ο Γιάννης Ζιώγας είπε ότι «η κυβέρνηση είχε τάξει 1 δισ. επιπλέον για την Παιδεία, όμως όχι μόνο δεν το έδωσε αλλά το αφαίρεσε από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας, με τα πακέτα περικοπών κατά 12% ή 900 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης, από τον ΛΑΟΣ, ξεκίνησε την αγόρευσή του καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι αφήνει την Ακρόπολη έρμαιο στο ΠΑΜΕ και στο ΚΚΕ. Τοποθετούμενος επί του νομοσχεδίου είπε ότι το κόμμα του έχει την καλή διάθεση να το υπερψηφίσει, αλλά επιφυλάσσεται ζητώντας διευκρινήσεις σε συγκεκριμένα σημεία για τους πολυτέκνους και τους τριτέκνους καθώς αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής του μέντορα.

    Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Τάσος Κουράκης, ανέφερε ότι απαξιώνεται το εκπαιδευτικό έργο, ενώ «η συνέντευξη καθιερώνει την αυθαιρεσία της εκάστοτε κυβέρνησης» και επισήμανε ότι «η επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης πρέπει να γίνεται με αντικειμενικότητα». Πρόσθεσε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της αξιολόγησης αλλά με τον τρόπο που το κάνει το υπουργείο καταφέρεται εναντίον των εκπαιδευτικών και των γονέων.

    [03] Ταυτοποιήθηκε το DNA του Σ. Σεϊσίδη

    Ταυτοποιήθηκε στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας το DNA του συλληφθέντα στο Βοτανικό Συμεών Σεϊσίδη, 34 ετών, με δύο ενέργειες που αποδίδονται στους "ληστές με τα μαύρα".

    Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας το γενετικό υλικό του 34χρονου που ελήφθη από το πουκάμισο που φορούσε, ένα τζιν παντελόνι και τα παπούτσια του, έχει τον ίδιο γενετικό τύπο με το υλικό που είχε βρεθεί σε μαύρη κουκούλα στην ένοπλη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας στη διασταύρωση Ιπποκράτους και Σόλωνος στις 16/1/2006, μετά την οποία έγινε ένοπλη συμπλοκή στην οδό Πανεπιστημίου, όπου τραυματίστηκε και συνελήφθη ο Γιάννης Δημητράκης, καθώς και σε μαύρο σκούφο, που είχε βρεθεί σε ρέμα στο Παλαιό Φάληρο μετά την επίθεση στο σπίτι του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Ρωμύλου Κεδίκογλου στη Γλυφάδα, από όπου είχαν αρπάξει το όπλο του αστυνομικού φρουρού.

    Η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του 34χρονου και του αδελφού του Μάριου Σεϊσίδη, 29 ετών, οι οποίοι έχουν επικηρυχθεί μαζί με τον Γρηγόρη Τσιρώνη με το ποσό των 600.000 ευρώ και ζητούν από τους πολίτες εάν γνωρίζουν κάτι να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας 170, 1014, 1964 για να δώσουν πληροφορίες, με τη διαβεβαίωση ότι θα τηρηθεί το απόρρητο της επικοινωνίας και των στοιχείων του πληροφοριοδότη.

    [04] Φόβοι για εξάπλωση της κρίσης στο Νότο

    Ο διεθνής πιστωληπτικός οργανισμός Moodys απείλησε ότι θα υποβαθμίσει την δημοσιονομική ικανότητα της Πορτογαλίας εν μέσω φόβων ότι η χώρα αυτή μπορεί να βυθιστεί από την οικονομική κρίση που επικρατεί στην ΕΕ.

    Η υποβάθμιση θα είναι μία ή δύο μονάδες, ανακοινώθηκε από την Moodys δηλαδή από το Αα2 να κατέβει στο Α.

    Ο πιστωληπτικός αυτός οργανισμός ανέφερε τέλος ότι την απόφαση για την υποβάθμιση της Πορτογαλίας θα ολοκληρωθεί τους επόμενους τρείς μήνες.

    Ο επικεφαλής των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ απέκλεισε κάθε κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης και σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία, καθώς και κάθε υπόθεση κατάρρευσης της ζώνης του ευρώ.

    Το ΔΝΤ ανέφερε, με ανακοινωθέν του στην Ουάσινγκτον, ότι "δεν υπάρχει αλήθεια" στη φημολογία που είχε καταστροφικό αποτέλεσμα στις συναλλαγές στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, και το αμερικανικό, σύμφωνα με την οποία η Ισπανία θα ζητήσει απ' αυτό 280 δισ.δολάρια, για να εξυπηρετήσει καλύτερα το μεγάλο εξωτερικό της χρέος.

    Στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουΐθ Ροντρίγκες Θαπατέρο, σε μία απρογραμμάτιστη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε, τόνισε ότι "η χώρα του διακρίνεται για τη στερεότητά της" στα οικονομικά, "όπως κι η Πορτογαλία", ανέφερε δε επίσης ότι "αυτή η υφέρπουσα φημολογία, σχετικά με το ΔΝΤ, είναι κάτι το ανεύθυνο".

    "Προσωπικά, δεν πιστώνω καθόλου αυτήν τη φημολογία", πρόσθεσε ο ισπανός πρωθυπουργός. Τέλος, συνέστησε στους δημοσιογράφους του οικονομικού ρεπορτάζ "να κοιτάνε πολύ προσεκτικότερα τα αληθινά μεγέθη" (...) "ας πούμε, εστιάστε την προσοχή σας στο ότι το εξωτερικό χρέος της Ισπανίας κυμαίνεται περίπου -20% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο".

    [05] Η ατζέντα της ημέρας

    Έκτακτο Συνέδριο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ) με θέμα: «Σχέδιο Νόμου Καλλικράτης» (09:30:00)

    Συναντήσεις ΥΠΟΙΑΝ Λούκας Κατσέλη:

    Υπογραφή των επιχειρησιακών συμφωνιών υλοποποίησης του ΕΣΠΑ (09:30:00)

    Συνάντησημε θεσμικούς εκπροσώπους του λιανικού εμπορίου και εκπροσώπους των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μαρκετ (11:00:00)

    Συνάντηση με τον Σύνδεμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανικών Απορρυπαντικών και Σαπόνων (13:00:00 )

    Συνέντευξη τύπου - παρουσίαση της 8ης διεθνούς συνάντησης αρχαιολογικής ταινίας του μεσογειακού χώρου (12:00:00 )

    Συνέντευξη τύπου για το 2ο φεστιβάλ κινηματογράφου για θέματα υγείας που θα γίνει στην Κω (12:00:00 Αθήνα)

    Συμμετοχή του δυκτίου Συνδικαλιστών ριζοσπαστικής αριστεράς στην περικύκλωση της Βουλής

    από τα εργατικά συνδικάτα (18:00:00 )

    Εκδήλωση με αφορμή την έκδοση του έργου "Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος" του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, από τον Πρόεδρο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη Σταύρο Π. Ψυχάρη και το Διευθυντή της Εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ" κ. Παντελή Καψή. Θα μιλήσουν ο Αντώνης Σαμαράς, Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας,Ευάγγελος Βενιζέλος, Υπουργός Εθνικής Άμυνας,Φώτης Κουβέλης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ (18:00:00 )

    Θεσσαλονίκη

    Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας- 36ο Τακτικό Καταστατικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη. Στις 6 Μαΐου έχουν κληθεί στις εργασίες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.ά.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) θα πραγματοποιηθεί μπροστά από τις ΥΠΕ (18:00:00 )

    Εκδήλωση Propeller Club Θεσσαλονίκης- "Θαλάσσια αστική ή περιαστική συγκοινωνία Θεσσαλονίκης" (18:30:00)

    Αθλητική ατζέντα

    Χάντμπολ-Α1 γυναικών (Πλέι οφ, τελικός, 2ος αγώνας): Νέα Ιωνία-ΑΣΕ Ορμή

    Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (πλέι οφ, 3η αγωνιστική):

    ΑΕΚ-Αρης 19:00:00

    Βόλεϊ-Α2 Ανδρών (πλέι οφ, 3ος αγώνας)

    19:00 Γηπ. Αλεξ/λης Εθνικός-Κόροιβος

    Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (τελικοί, 2ος αγώνας):

    19:00 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

    [06] "Ωρες ευθύνης για όλους"

    Τη βαθιά θλίψη όλων για τον άδικο χαμό των τριών ανθρώπων από τη δολοφονική, όπως την χαρακτήρισε, επίθεση,εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Γ Παπανδρέου και δεσμεύτηκε ότι «οι δράστες θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν».

    Παράλληλα προανήγγειλε ότι θα πάρει πρωτοβουλίες για να γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες, η ματαιωθείσα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να σταλεί, όπως είπε, το μήνυμα ότι «απέναντι στη βία έχουμε ενωμένη φωνή».

    Ο κ.Παπανδρέου κάλεσε όλα τα κόμματα να καταδικάσουν απερίφραστα κάθε μορφή βίας, «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην κρύβονται πίσω από τις αποφάσεις σωτηρίας της πατρίδας που αναγκάστηκε να πάρει η κυβέρνηση, γιατί η χώρα διαφορετικά θα οδηγείτο στη χρεωκοπία».

    Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμα για ανεξέλεγκτη βία που οδηγεί η πολιτική ανευθυνότητα, αλλά και για δηλώσεις των τελευταίων ημερών για χώρα που δήθεν βρίσκεται υπό δικτατορικό καθεστώς και για ανυπακοή στο σύνταγμα, δηλώσεις που, οπως είπε, που πυροδότησαν το κλίμα.

    «Η πατρίδα περνά δύσκολα και πρέπει να είμαστε όλοι ξεκάθαροι»,τόνισε ο κ Παπανδρέου και πρόσθεσε:

    «Είναι ώρα ευθύνης για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, του δημοκρατικού πολιτεύματος, της κοινωνικής συνοχής, αλλά και της ζωής των συμπολιτών μας. Είναι ώρα ευθύνης για την προάσπιση της εικόνας της αξιοπιστίας της χώρας μας και την προστασία της ζωής των συμπολιτών. Αυτή την ώρα που η χώρα απειλείται και δέχεται επίθεση από κερδοσκόπους καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Κανείς δεν μπορεί να κρύβεται. Η κυβέρνηση συναισθάνεται τις υποχρεώσεις της και τα συναισθήματα του κάθε εργαζομένου και του κάθε συνταξιούχου. Για κανέναν δεν ήταν ευχάριστες οι αποφάσεις. Συμπάσχουμε με κάθε οικογένεια που βλέπει τον οικογενειακό της προϋπολογισμό να χάνεται. Όμως, έπρεπε να πάρουμε αυτές τις δύσκολες αποφάσεις».

    Και συνέχισε:

    «Το ξέρετε όλοι και ο καθένας ξεχωριστά, ότι κάτω από το βάρος των συνθηκών πήραμε αποφάσεις δύσκολες, αλλά υπεύθυνες για να σωθούν οι συντάξεις, οι μισθοί, οι θέσεις εργασίας, οι καταθέσεις και οι κόποι ετών των νοικοκυριών και των εργαζομένων. Η άλλη λύση θα ήταν η πτώχευση της χώρας. Και μαζί και των πολιτών. Και αυτό δεν θα άγγιζε κάποιους πλούσιους, αλλά τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους. Αυτό το σενάριο ήταν υπαρκτό, όσο και εφιαλτικό».

    Αναφερόμενος στα σημερινά γεγονότα, ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά:

    «Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να διαδηλώνει. Δεν έχει όμως δικαίωμα στη βία που δολοφονεί. Η βία καλλιεργεί βία. Άλλο διαμαρτυρία και άλλο δολοφονία. Είναι αυτονόητο ότι θα σταθούμε δίπλα στις τρεις οικογένειες που ζουν ένα δράμα και τους λέμε ότι οι δράστες θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν. Δεν μπορούν να έχουν άμεση ή έμμεση κάλυψη. Είναι ανάγκη να καταδικάσουμε όλος ο πολιτικός κόσμος κάθε μορφή βίας».

    "Είναι αναγκαίο να στείλουμε μήνυμα δημοκρατικής ευθύνης και προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τις τύχες τους, και τις ζωές τους Ούτε να κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις σωτηρίας του τόπου», είπε.

    Και ο πρωθυπουργός κατέληξε:

    "Είναι ώρες ευθύνης. Θα έπρεπε να είναι και ώρες συναίνεσης. Φυσικά και δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες, Η κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη και την έχει πλήρως αναλάβει. Μπορεί όμως σήμερα να κάνουμε όλοι μια νέα αρχή.Η ακυρωθείσα συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει τις επόμενες μέρες. Θα πάρω τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να δώσουμε το μήνυμα ότι μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ μας, αλλά απέναντι στη βία έχουμε μια ενωμένη φωνή».Video

    Αντώνης Σαμαράς

    « Η ΝΔ έχει αγωνιστεί για τον τόπο και τη Δημοκρατία, αλλά και τις ελπίδες του λαού. Θα πρωταγωνιστήσουμε στη μάχη για την εθνική ενότητα», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στη Βουλή για τα θλιβερά επεισόδια και τους τρείς νεκρούς.

    Ζούμε κρίσιμες στιγμές, τόνισε ο κ. Σαμαράς, εκφράζοντας συντριβή και οδύνη για τα αθώα θύματα του φανατισμού και της τυφλής βίας

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι τα γεγονότα δείχνουν ότι τα ακραία φαινόμενα όχι απλώς τρομοκρατούν το λαό, αλλά και δολοφονούν.

    Είμαστε όλοι εδώ, είπε, για να εκφράσουμε τη βούλησή για διασφάλιση της Δημοκρατίας που εκφράζεται με κανόνες και λειτουργεί με θεσμούς. Πρέπει να σφυρηλατήσουμε την ενότητα.

    Πρόσθεσε ότι ως σύστημα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας θα πρέπει από κοινού να σηκώσουμε το ανάστημά μας και να διακηρύξουμε ότι μπορεί να υπάρχει χώρος για διαφωνίες και διαμαρτυρίες, αλλά όχι για βία.

    Εμείς είμαστε, σημείωσε, εγγυητές της ομαλότητας, η χώρα έχει περάσει χειρότερα, πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι.

    Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο πρωθυπουργός δέχεται την σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προφανώς, όπως υπέθεσε για λόγους σύμπνοιας και σφυρηλάτησης της εθνικής ενότητας. Video

    ΚΚΕ

    "Ο τραγικός θάνατος τριών ανθρώπων, ο οποίος βεβαίως καταδικάζεται απερίφραστα από όλους μας και από το ΚΚΕ, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση για να βάλει το λαό στο γύψο και να αποδεχθεί τα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα που θα ψηφιστούν και που θα έρθουν και στην πορεία με το ασφαλιστικό και που θα έρχονται κάθε τρεις, έξι ή εννιά μήνες ανάλογα με τις ορέξεις της τρόικα, ανάλογα και με τις σαφείς επιθυμίες της κυβέρνησης να συμμαχήσει για τη διάσωση των πιστωτών" αναφέρει σε δήλωσή της η γγ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

    Η κα Παπαρήγα συνέχισε λέγοντας: "Αυτό εμείς θέλουμε να το ξεκαθαρίσουμε. Είναι άλλο πράγμα η συγκίνηση που νιώθει κανείς, ο αποτροπιασμός για τα γεγονότα, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σταματήσει το λαό από το δικαίωμά του να διεκδικήσει και να ελπίζει. Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά και μάλιστα με πρόσθετα στοιχεία που έχουμε, ότι ξετυλίχθηκε ένα έργο προβοκάτσιας με σαφή και μοναδικό στόχο να εμπλακεί το ΚΚΕ σε αυτή την προβοκάτσια και το ΠΑΜΕ, στο οποίο, δεν είναι κρυφό, πέρα από τους εργαζόμενους με διαφορετικό προσανατολισμό, ενεργοποιούνται δραστήρια τα μέλη του Κόμματος, οι φίλοι και οι οπαδοί. Αρκεί κανείς να δει τα επαναλαμβανόμενα πλάνα, εγώ έτυχε να τα δω στο κανάλι MEGA, όπου δείχνουν τις προσπάθειες επωνύμων στελεχών του Κόμματος και της ΚΝΕ να απωθήσουν φουσκωτούς χρυσαυγίτες και άλλους από το να αναμειχθούν με εμάς και να δώσουν έμφαση στο σύνθημά τους «να καεί η Βουλή». Εμείς όλα αυτά τα στιγμιότυπα τα έχουμε και είναι σαφή και φανερά. Πρέπει να σας πω ότι τα καταφέραμε για μια ακόμα φορά και αυτό δεν είναι τυχαίο, γιατί είμαστε υποψιασμένοι, τα καταφέραμε να τους αποκρούσουμε, να γίνουν «αλυσίδες» και να διαχωριστεί εντελώς η πρωτοφανής συγκέντρωση που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ από τους λίγους προβοκάτορες οι οποίοι ανενόχλητοι έλεγαν τα συνθήματά τους και προσπαθούσαν να πετύχουν το στόχο τους. Και αν θέλετε αυτά τα στιγμιότυπα είναι η μεγαλύτερη απόδειξη.

    Είναι μονόδρομος ο αγώνας και ο θυμός του εργαζόμενου λαού, απάντησε στον πρωθυπουργό στην Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

    Ο εργαζόμενοι, είπε, δέχονται τη μεγαλύτερη επίθεση μετά το 1974, κάτι που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω σε εργασιακό μεσαίωνα και συνθήκες γαλέρας:

    «Δεν έχει ο λαός άλλο τρόπο να αντιμετωπίσει την κατάσταση, αλλά μπορεί να ξεχωρίσει τον οργανωμένο πολιτικό αγώνα από τις προβοκάτσιες και ποιοι ωφελούνται από αυτές. Ωφελούνται αυτοί που θέλουν να τρομοκρατήσουν το λαό. Εμείς λέμε την αλήθεια και περιφρουρούμε τις διαδηλώσεις και τους αποκρούσαμε»

    Ο κ. Παφίλης έκανε λόγο για σχέδιο από φασιστοειδή μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, με σκοπό, όπως είπε, να μας μπλέξουν:

    «Εν ονόματι αυτών δεν θα σταματήσουμε τους αγώνες. Δεν θα δεχθούμε να γονατίσει ο κόσμος, όταν εσείς τον στελνετε με φρούδες ελπίδες στην ανεργία. Είναι μονόδρομος αυτό ο αγώνας, απαιτώντας να αποσυρθεί αυτή η πολιτική", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

    Για δε το θέμα της «υπακοής στο Σύνταγμα» τόνισε ότι το κόμμα του το έχει καταψηφίσει κι προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να το αλλάξει, όπως και το πολιτικό σύστημα.

    Παίρνοντας εκ νέου το λόγο ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προς τον κ. Παφίλη:

    «Αν κατάλαβα καλά το ΚΚΕ καταδικάζει με άμεσο και απόλυτο τρόπο τη βία».

    - Χτυπάτε ανοικτές πόρτες. Εμείς το έχουμε πληρώσει, απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Video

    ΛΑ.Ο.Σ

    "Κάποιοι που πόνταραν στο χάος, πήραν σήμερα μια αιματηρή προκαταβολή" δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης αναφερόμενος στα τραγικά γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας.

    "Οι ακραίες φωνές που απέτρεψαν την Σύγκληση των Πολιτικών Αρχηγών και την όποια συνεννόηση, δημιούργησαν ένα ανατρεπτικό υπόστρωμα, που διευκόλυνε την δράση των αντι-εξουσιαστών" συνέχισε ο κ. Καρατζαφέρης και συμπλήρωσε: "Όταν παίζεις ρώσικη ρουλέτα, η σφαίρα δεν μένει πάντα στην θαλάμη. Απευθύνω έκκληση προς όλους για αυτοσυγκράτηση.Τώρα πλέον δεν απειλείται μόνο η Οικονομία μας, αλλά ενδεχομένως η Δημοκρατία και το Σύνταγμα. Ό,τι δεν κατόρθωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα επί Γεωργίου Παπανδρέου του πρεσβυτέρου, το προσπαθεί και πάλι τώρα, επί Γεωργίου Παπανδρέου του νεωτέρου".

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης σε παρέμβασή του στη Βουλή, ανέφερε κατβ αρχήν σχετικά με τους τρείς νεκρούς πως «η θλίψη και η οδύνη είναι δεδομένη απβ όλον τον πολιτικό κόσμο και τον ελληνικό λαό, γιατί η πολιτική του ηγεσία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η πολιτική εκπεφρασμένη βούληση του λαού».

    Κατβ επανάληψη όμως, «είτε το κόμμα μας, είτε βουλευτές μας, έχουν πέσει θύματα τέτοιων ακραίων συμπεριφορών και αντιταχθήκαμε διαχρονικά σε τέτοιου είδους ακραίες τρομοκρατικές συμπεριφορές. Μας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση το επιχείρημα που ακούστηκε από υπεύθυνα πολιτικά χείλη, ότι «το Σύνταγμα το αλλάζει η Βουλή - γιατί όχι και ο λαός στο δρόμο;».

    Το Σύνταγμα όμως θα αλλάζει με βάση την δημοκρατική νομιμότητα, ή με τις μολότωφ στο πεζοδρόμιο, ρώτησε ο κ. Ροντούλης.

    «Τα σημερινά γεγονότα επέφεραν στη χώρα μας ένα διπλό πλήγμα: Χτυπήθηκε η δημοκρατία, κάποιοι την έπληξαν με τα λεγόμενά τους στην αίθουσα και το δεύτερο οικονομικής φύσεως. Γιατί έχει καταγραφεί ότι η Ελλάδα είναι ένας προορισμός προς αποφυγήν. Κάποιοι που κήδονται των συμφερόντων των εργαζομένων, ας το λάβουν και αυτό υπόψιν. Εμείς λέμε όχι στις δυνάμεις το χάους, ναι στις δυνάμεις της πατριωτικής ευθύνης», κατέληξε ο κος Ροντούλης. Video

    ΣΥΡΙΖΑ

    «Την βία δεν την επιλέγει ο λαός, αλλά εκείνοι που φοβούνται τον λαό. Και σήμερα, τα γεγονότα αποδεικνύουν πως κάποιοι φοβήθηκαν το λαό», τόνισε σε παρέμβασή του στη Βουλή, ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

    Ο κ.Τσίπρας εξέφρασε για λογαριασμό του κόμματός του την βαθειά του οδύνη για τους θανάτους 3 εργαζομένων, συνεπεία της εμπρηστικής επίθεσης εναντίον τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας και σημείωσε πως το κόμμα του «παγίως καταδικάζει απερίφραστα τη βία".

    Για τους ενόχους της πράξης αυτής, τόνισε πως «δεν τους επιτρέπουμε να ορκίζονται στη ζωή, καθώς την ταπείνωσαν και την κακοποίησαν», ενώ στηλίτευσε και την «ακροδεξιά, η οποία στο παρελθόν στόχευε τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα το ΚΚΕ».

    «Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της διχόνοιας που μας στήνεται. Ο κάθε προοδευτικός πολίτης πρέπει να αναμένει τέτοιες επιθέσεις και είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε τώρα, που φαίνεται ποιον ευνοεί το πολιτικοοικονομικό σύστημα που φτάνει σε αδιέξοδο. Πρέπει όλοι να εκφράσουμε την βαθειά μας οδύνη. Ήμασταν όμως πρώτοι που ζητήσαμε δημοκρατική διέξοδο - και γιβ αυτό καταθέσαμε την πρόταση να κρίνει ο λαός με δημοψήφισμα. Αντβ αυτού, βλέπουμε ότι ακόμα και σήμερα, από πλευράς κυβέρνησης, υπάρχει επιμονή να προχωρήσουμε σε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του λαού με διαδικασία εξπρές, επιμονή που προσβάλλει το Κοινοβούλιο και δεν τιμά και την μνήμη των αδικοχαμένων»,κατέληξε ο πρόεδρος του Συνασπισμού. Video

    [07] Στην Ολομέλεια τα μέτρα

    Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα οικονομικά μέτρα που ανακοινωσε η κυβέρνηση, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

    Αύριο θα ψηφιστεί δεύτερο νομοσχέδιο, που αφορά τις ρυθμίσεις για τις περικοπές στον δημόσιο τομέα.

    Την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να καταψηφίσει τη Συμφωνία χρηματοδότησης της χώρας μας από το Μηχανισμό Στήριξης της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που μπαίνει προς συζήτηση στη Βουλή, έχει ήδη ανακοινώσει ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς, εξηγώντας ότι η ΝΔ δεν αρνείται "τη χρηματοδοτική στήριξη, που το ΠΑΣΟΚ κατέστησε απαραίτητη πλέον", αλλά διαφωνεί: "με την πολιτική που μας οδήγησε ως εδώ και με την κυβερνητική οικονομική στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης".

    «Το δίλημμα είναι σαφές: Είτε ψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο και σώζουμε τη χώρα, είτε δεν το ψηφίζουμε και αφήνουμε τη χώρα να καταρρεύσει. Το κάθε κόμμα θα κληθεί να απαντήσει χωρίς φιοριτούρες. Ή παίρνουμε τα 110 δισ., ή δεν τα παίρνουμε και πάμε σε στάση πληρωμών». Με αυτή την φράση έκλεισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου την τοποθέτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκε χθες και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε το πρόγραμμα στήριξης «προαπαιτούμενο για να λάβει η χώρα τα χρήματα και να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες».

    Νωρίτερα το νομοσχέδιο δέχθηκε τα "πυρά" τόσο της ΝΔ και του ΚΚΕ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΛΑΟΣ υποστήριξε μεν ότι (σ.σ. το νομοσχέδιο) δεν δίνει ελπίδα, επιφυλάχθηκε ωστόσο να τοποθετηθεί αύριο, που θα συζητηθεί και ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ορισμένες αλλαγές. Σε μία από αυτές δίνεται το δικαίωμα να πάρουν το νέο επίδομα Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας, και όσοι συνταξιούχοι είναι κάτω των 60 ετών, αλλά λαμβάνουν σύνταξη είτε λόγω αναπηρίας, είτε από βαρέα και ανθυγιεινά, είτε λόγω ενασχόλησης τους με οικοδομικά επαγγέλματα, είτε παίρνουν σύνταξη λόγω θανάτου συζύγου.

    Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε απόλυτα κατηγορηματικός λέγοντας ότι «η χώρα αν δεν πάρει τα 110 δισ. ευρώ θα βρεθεί μπροστά στο τοίχο, θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών». Παραδέχτηκε ότι τα μέτρα είναι σκληρά, αλλά, όπως είπε, αναγκαία και δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει πλήρως το πολιτικό κόστος και δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω.

    «Έχουμε απόλυτη αντίληψη των δυσκολιών και των τεράστιων προβλημάτων που δημιουργούν τα μέτρα, αλλά έχουμε και απόλυτη επίγνωση ότι στη σημερινή συγκυρία κάνουμε το σωστό. Αναλαμβάνουμε πλήρως το όποιο πολιτικό κόστος. Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Οι αλλαγές που περιγράφονται είναι αναγκαίες και πρέπει να γίνουν», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    «Τα χρήματα έρχονται μέσα από ένα δύσκολο διαπραγματευτικό πλαίσιο» τόνισε επίσης ο υπουργός, ενώ επιτέθηκε σε όλους όσους «κάνουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα».

    «Η χώρα, αν δεν πάρει αποφάσεις θα βρεθεί στο τοίχο. Σε στάση πληρωμών. Ίσως κάποιοι να το θέλουν. Αν κάποιοι το θέλουν αυτό να το πουν καθαρά. Δική μας απόφαση είναι με τα μέτρα αυτά να νοικοκυρέψουμε και να σώσουμε τη χώρα», τόνισε.

    Στη συνέχεια, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι «τα μέτρα δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα», τονίζοντας ωστόσο ότι «στη διαπραγμάτευση υπήρξαν προαπαιτούμενα και χωρίς αυτά δεν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία».

    «Κάναμε μια εξαιρετικά επίπονη προσπάθεια για να διασώσουμε ότι μπορούσαμε, με σειρά επιχειρημάτων για τα οποία συνέβαλαν και οι κοινωνικοί εταίροι. Πολύ θα ήθελα να πω ότι είχαμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε ακέραιο τον 13ο και 14ο μισθό και στο δημόσιο τομέα», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι έχει πολιτικό κόστος, αλλά είμαστε έτοιμοι να το αναλάβουμε με θυσίες για όλους. Προσπαθούμε όμως να τις επιμερίσουμε με δίκαιο τρόπο».

    Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει τη διαδικασία προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης γιατί διαφωνεί ριζικά με τη στρατηγική εξόδου από τη κρίση, που επέλεξε η κυβέρνηση.

    Όπως υποστήριξε, «τα μέτρα αυτά δεν διασφαλίζουν με αποτελεσματικό τρόπο την έξοδο από την μέγγενη στην οποία εισέρχεται η χώρα», ενώ ανακοίνωσε ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει μόνο τα 7 μέτρα που διασφαλίζουν και φροντίζουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και θα καταψηφίσει όλα τα υπόλοιπα που δεν λύνουν, αλλά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα.

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «συνειδητό σχέδιο της Τρόϊκας στο οποίο συμμετείχε, αξιοποίησε, θέλησε αποδέχτηκε και επιδίωξε η κυβέρνηση και στόχος του είναι η προστασία των συμφερόντων της αστικής τάξης».

    «Μετατρέπετε την Ελλάδα υποεπιτροπή της «τρόικας» και για την υλοποίηση του σχεδίου. Εξαπολύσατε την προπαγάνδα σας για χρεοκοπία για να καλλιεργήσετε τη τρομοκρατία και τη λογική "σφάξε με αγά μου να αγιάσω"» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι σήμερα θα εκφραστεί η θέση του κόμματός του από τον ίδιο τον πρόεδρο και αφού η κυβέρνηση απαντήσει στα επί μέρους ζητήματα που έχει θέσει, όπως αυτά που αφορούν τους συνταξιούχους. Ταυτόχρονα, μίλησε για καίριες ευθύνες της ΝΔ ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ολιγωρία και υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει τεράστιο υφεσιακό πρόβλημα και δεν δίνει ελπίδα στον ελληνικό λαό.

    Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για νομοσχέδιο που αποτυπώνει μεγάλα ελλείμματα. Χαρακτηρίζεται, όπως είπε, από έλλειμμα αξιοπιστίας, δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας.

    Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε ότι με αυτό το νομοσχέδιο καταλύεται το σύνταγμα, ενώ έκανε λόγο για διαδικασίες πολιτικού πραξικοπήματος.

    «Η άρνηση στη διαδικασία προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης χωρίς να κατατίθεται μια συγκεκριμένη πρόταση είναι απόπειρα αποφυγής ευθυνών, αλλά είναι και ξεπερασμένης στενοκομματικής νοοτροπίας» σχολίασε τέλος ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης.

    [08] Νέες απεργίες και πορείες

    Συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας προγραμματίζουν για σήμερα το απόγευμα η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ. Στις 6.00 το απόγευμα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή, ενώ την ίδια ώρα στην πλατεία Ομονοίας θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση το ΠΑΜΕ.

    Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αναμένεται να συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν περαιτέρω κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα

    Σε πανελλαδική απεργία προσέρχονται σήμερα οι εργαζόμενοι στις τράπεζες (ΟΤΟΕ), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο των τριών υπαλλήλων στο υποκατάστημα της Marfin Egnatia, στην οδό Σταδίου.

    Εξάλλου, παρατείνεται για άλλο ένα 24ώρο η απεργία των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να μένουν σωρευμένα στα πεζοδρόμια για έβδομη συνεχή μέρα. Η αποκομιδή θα αρχίσει τα ξημερώματα της Παρασκευής.

    Κλειστά θα μείνουν για δύο ημέρες τα φαρμακεία, με αφορμή τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο επάγγελμα των φαρμακοποιών.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου θα συνεδριάσει την Παρασκευή 7 Μαΐου για να καθορίσει την περαιτέρω στάση του «απέναντι στην επίθεση που δέχονται οι φαρμακοποιοί από την πολιτεία» προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της τρίωρης στάσης εργασίας (12 μ.μ. - 3 μ.μ.) των νοσοκομειακών γιατρών.

    [09] Ζητούμενο η αυτοδυναμία

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Βρετανοί πολίτες, σε μια από τις πλέον αμφίρροπες εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα.

    Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 06:00 (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 21:00 (24:00 ώρα Ελλάδας), με την καταμέτρηση των ψήφων να αρχίζει αμέσως μετά. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις 22:00 ώρα GMT.

    Περίπου 45 εκατομμύρια άνθρωποι καλούνται στις κάλπες σε όλη τη Βρετανία. Στις προηγούμενες εκλογές το ποσοστό συμμετοχής ήταν 61%.

    Οι Τόρις του Ντέιβιντ Κάμερον προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, όμως το μεγάλο ζητούμενο της κάλπης είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ισοψηφούν Εργατικοί και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

    Σύμφωνα με την ανάλυση των αποτελεσμάτων δημοσκόπησης της εφημερίδας "Ντέιλι Τέλεγκραφ", το Συντηρητικό Κόμμα βρίσκεται κοντά στην αυτοδυναμία, καθώς χρειάζεται δεκατέσσερις έδρες για να φθάσει στο "μαγικό" αριθμό των 326 εδρών, που εξασφαλίζει αυτοδυναμία στη Βουλή.

    Το Συντηρητικό Κόμμα πρέπει να αποσπάσει από τους Εργατικούς 117 έδρες για να έχει απόλυτη πλειοψηφία και η δημοσκόπηση της βρετανικής εφημερίδας διαπιστώνει συνεχιζόμενο ρεύμα υπέρ των Συντηρητικών στις εκλογικές περιφέρειες όπου οι Εργατικοί έχουν οριακή πλειοψηφία, ενώ στις 120-130 εκλογικές περιφέρειες όπου η πλειοψηφία των απερχόμενων βουλευτών είναι οριακή, θα κριθεί το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών.

    Αντιδρώντας στη δημοσκόπηση της "Ντέιλι Τέλεγκραφ", δύο υπουργοί του Εργατικού κόμματος προώθησαν προς τους ψηφοφόρους του, μαζί με το σκεπτικό "σταματήστε τους Τόρις", την οδηγία να ψηφίζουν τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες στις εκλογικές περιφέρειες, όπου οι Εργατικοί δεν έχουν πιθανότητες να κερδίσουν την έδρα.

    Πλήγμα για το κύρος του Γκόρντον Μπράουν ήταν η δήλωση υποψήφιου βουλευτή του Εργατικού κόμματος στην εκλογική περιφέρεια Νόρφολκ, ότι "ο Γκόρντον Μπράουν είναι ο χειρότερος πρωθυπουργός που είχαμε ποτέ".

    [10] Χάνουν την Ρηνανία

    Η συντηρητική συμμαχία της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ δεν θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία στις εκλογές-κλειδί που διεξάγονται την Κυριακή στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, αποτέλεσμα που θα μπορούσε να της στερήσει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε φορο-ελαφρύνσεις και άλλες μεταρρυθμίσεις.

    Πιθανή αποτυχία των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ και των συμμάχων τους να επανακτήσουν την εξουσία στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, μπορεί να τους υποχρεώσει να μοιραστούν την εξουσία με άλλο κόμμα, κάτι που θα οδηγεί σε αποχή από συζητήσεις για θέματα-κλειδιά στη Μπούντεσρατ, την Άνω Βουλή, όπου έχουν ψήφο οι περιφέρειες.

    Η δημοσκόπηση από το ερευνητικό ινστιτούτο GMS για τον τηλεοπτικό σταθμό SAT-1 δείχνει ότι οι Χριστιανοδημοκράτες θα εξασφαλίσουν το 37% των ψήφων και οι σύμμαχοί τους, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το 7%. Το αποτέλεσμα αυτό σημαίνει ότι η κεντροδεξιά συμμαχία στη Γερμανία έχει μείνει πίσω σε σχέση με μία πιθανή συνεργασία των Σοσιαλδημοκρατών με τους Πράσινους, που αναμένεται να εξασφαλίσουν αντιστοίχως το 33% και το 12% των ψήφων.

    Το Αριστερό Κόμμα αναμένεται να εξασφαλίσει το 6% των ψήφων.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη, με δείγμα 1001 ψηφοφόρων.

    Μία πιθανή αποτυχία της κεντροδεξιάς να παραμείνει στην εξουσία στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία θα μπορούσε να στερήσει από την κυρία Μέρκελ την πλειοψηφία στη Μπούντεσρατ και να εκτροχιάσει τα σχέδια για την προώθηση νομοσχεδίων με στόχο φορο-ελαφρύνσεις, τη βελτίωση του συστήματος υγείας και την παράταση λειτουργίας ορισμένων πυρηνικών εργοστασίων.

    Πριν από πέντα χρόνια, η ήττα στις εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας οδήγησε τον Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ σε πρόωρες εκλογές, τις οποίες έχασε από την Άγκελα Μέρκελ.

    [11] Αγώνες για τα πλέι οφ

    Με τους αγώνες της 3ης ημέρας, συνεχίζονται σήμερα τα πλέι οφ στο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Στο ντέρμπι της αγωνιστικής, ο ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί τον Ολυμπιακό, με μοναδικό στόχο την νίκη που θα τον φέρει στην πρώτη θέση της ειδικής βαθμολογίας και θα τον καταστήσει φαβορί για την συμμετοχή στα προκριματικά του τσάμπιονς λιγκ.

    Από την πλευρά τους, οι «ερυθρόλευκοι» θα επιδιώξουν να αποσπάσουν θετικό αποτέλεσμα στην Τούμπα, έτσι ώστε να εκμεταλλευθούν τον αγώνα που θα δώσουν με τον ΠΑΟΚ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και να πάρουν το εισιτήριο για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Ο αγώνας ήταν να διεξαχθεί χθες, αλλά αναβλήθηκε για σήμερα λόγω των θλιβερών γεγονότων στο κέντρο της Αθήνας.

    Η ΑΕΚ θα φιλοξενήσει τον Αρη σε μία αναμέτρηση, χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον, αφού όπως φαίνεται η «μάχη» για το τσάμπιονς λιγκ θα κριθεί ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ.

    Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    Τετάρτη 5 Μαϊου 21:15 ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός NOVA

    Πέμπτη 6 Μαϊου 19:00 ΑΕΚ-Αρης ΣΚΑΪ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 May 2010 - 6:30:36 UTC