Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπιρμπίλη: ρύθμιση για ημιυπαίθριους
  • [02] Μέτρα για τους αγρότες
  • [03] Χάος στο Πορτ-ο-Πρενς

  • [01] Μπιρμπίλη: ρύθμιση για ημιυπαίθριους

    Μόνη η κυβερνητική πλευρά υπερψηφίζει την επί εξάμηνο αναστολή της ρύθμισης της προηγούμενης κυβέρνησης για τους ημιυπαίθριους χώρους, ενώ καταψηφίζουν για διαφορετικούς λόγους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΝΔ και ΛΑΟΣ γιατί διαφωνούν με τη μη εφαρμογή του μέτρου,ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ γιατί θεωρούν ότι δεν αρκεί η αναστολή,αλλά θα έπρεπε να καταργηθεί πλήρως η ρύθμιση.

    Η Υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επαναβεβαίωσε ότι σε δύο μήνες θα φέρει τη συνολική ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, που θα λαμβάνει υπόψη όλες εκείνες τις παραμέτρους που είχαν θέσει κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς, κρίνοντας την προηγούμενη ρύθμιση ως αντισυνταγματική και αντιπεριβαλλοντική.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη διαδικασία ακύρωσης της πράξης νομοθετικού περιεχομένου της προηγούμενης κυβέρνησης Βασίλης Γιουματζίδης, μίλησε για ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο κι έκανε λόγο για παραπλάνηση των πολιτών από τη ρύθμιση Σουφλιά, αφού επρόκειτο απλώς για τακτοποίηση και όχι νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων που στεγάστηκαν ή άλλαξαν χρήση και ως εκ τούτου δεν εξαιρούντο από την κατεδάφιση ως αυθαίρετες κατασκευές.

    Όπως είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, πέραν των πολεοδομικών παραβάσεων που επήρχοντο, ευνοείτο με τον τρόπο αυτό νέα γενιά κλειστών ημιυπαίθριων, ενώ εδημιουργείτο ηθικό θέμα με το μήνυμα που περνούσε η τότε κυβέρνηση ότι «όποιος περιφρονεί το νόμο τελικά τη γλυτώνει».

    Ο εισηγητής της ΝΔ Ελευθέριος Αυγενάκης τόνισε ότι τα προβλήματα με τους ημιυπαίθριους που καλύπτονται και αλλάζουν χρήση προέκυψαν από το 1985 που νομοθετήθηκαν και σήμερα ανέρχονται στο 1,5-2 εκατ.

    - Θα γινόταν μία τακτοποίηση, αλλά από την άλλη το κράτος θα έβαζε στα ταμεία του περί τα 4 δισ., είπε ο κ. Αυγενάκης και συμπλήρωσε ότι με την αναστολή «πάγωσε» η αγορά, ενώ εκφράζει δυσπιστία ο πολίτης έναντι του κράτους και των θεσμών, που αλλάζουν με μία κυβερνητική αλλαγή.

    Από πλευράς ΚΚΕ η Βέρα Νικολαΐδου είπε ότι το κόμμα της είχε καταψηφίσει τη διάταξη της ΝΔ γιατί εκινείτο στη λογική της φοροεπιδρομής, με εμπαιγμό των ιδιοκτητών που σε πολλές περιπτώσεις έπεσαν θύματα των εργολάβων λόγω των παράθυρων των νόμων του β83 και του β85.

    - Αν δεν συμφωνούσε η νέα κυβέρνηση, θα καταργούσε αντί να αναστείλει τη διάταξη της προηγουμένης. Απλά σπεκουλάρει στην αναστολή και θα την επαναφέρει στο πλαίσιο της πράσινης οικονομίας, είπε η αγορήτρια του ΚΚΕ.

    Ο αγορητής του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εγκλωβίζεται για μια ακόμη φορά σε στείρες προεκλογικές δεσμεύσεις: «Όπως έγινε με την απόσυρση των ΙΧ έγινε και με τους ημιυπαίθριους, ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μπορούσε να είχε βάλει 1,5 δισ. στα ταμεία του κράτους".

    Βραχυπρόθεσμη εισπρακτική λογική, απέδωσε στη ρύθμιση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και την κατεψήφισε, όπως είπε η αγορήτρια του κόμματος Ευαγγελία Αμανατίδου- Πασχαλίδου.

    Διεφώνησε με την αναστολή, αντί της κατάργησης της ρύθμισης και υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης του ελεγκτικού ρόλου των πολεοδομιών.

    Η Υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη απάντησε ότι επέλεξε την αναστολή γιατί ήδη είχαν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα με την καταστρατήγηση του ΓΟΚ, με μία αποσπασματική και όχι βιώσιμη λύση.

    - Ηταν,είπε η υπουργός, μια καθαρά εισπρακτική κίνηση που δεν αναβάθμιζε το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Δεν μπορεί, υπογράμμισε, το κράτος να εισπράττει από τα αυθαίρετα και να διευκολύνει την τέλεση παρανομιών.

    Η Υπουργός πρόσθεσε ότι υπήρξαν πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας που χαρακτήριζαν ως αυθαίρετα τους καλυμμένους ή με άλλη χρήση ημιυπαίθριους χώρους.

    Ωστόσο, δεν έδωσε το περίγραμμα των προτάσεων που θα φέρει,λέγοντας μόνο ότι θα εκκινήσει από μηδενική βάση και θα λάβει υπόψη τις κοινωνικές παραμέτρους με στόχο την αποκατάσταση του δομημένου περιβάλλοντος. Πέραν δε αυτού θα επιχειρηθεί αναθεώρηση της όλης πολεοδομικής νομοθεσίας.

    [02] Μέτρα για τους αγρότες

    Τις παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα, στο πλαίσιο διαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής και τις δράσεις για τους προσεχείς μήνες, παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με επικεφαλής την υπουργό Κατερίνα Μπατζελή, παρουσία και του προέδρου της ΟΚΕ Χρήστου Πολυζωγόπουλου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της διημερίδας για τη Γεωργία, με τίτλο "Κοινωνικός Διάλογος για τη Γεωργία, την Αγροτική Ανάπτυξη και τα Τρόφιμα".

    Η κυβέρνηση δεν ποντάρει στην κόπωση των αγροτών για να ανοίξουν οι δρόμοι, αλλά στην κοινωνική ευθύνη των αγροτών και στα αποτελέσματα του διαλόγου μαζί τους που θα συνεχιστεί τις προσεχείς ημέρες, είπε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Τα βασικά σημεία της πολιτικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των άμεσων μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα έχουν ως εξής:

    -Ενίσχυση της ρευστότητας. Οι συνολικές εισροές για το 2010 θα ανέλθουν στο ποσό των 5,5 δισ. ευρώ.

    -Μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ. Η κατανομή των αποζημιώσεων γίνεται δικαιότερη.

    -Συμμετοχή των νέων αγροτών στα αγροτοσυνδικαλιστικά όργανα, σε ποσοστό που προτείνεται να είναι 60%.

    -Μείωση του κόστους παραγωγής με έλεγχο του κόστους των εισροών.

    -Έλεγχος της αγοράς με κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή. Η διαμόρφωση των τιμών λιανικής δεν θα πρέπει να ξεπερνά κατά 100% τις τιμές παραγωγού, ενώ η τιμή χονδρικής δεν θα πρέπει να ξεπερνά κατά 30% την τιμή παραγωγού. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις.

    -Δημιουργία "Τειρεσία" και στον διατροφικό τομέα.

    -Κατοχύρωση του επαγγέλματος των αγροτών και ένταξη της δια βίου μάθησης στα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας.

    Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή επεσήμανε ότι βασικό εμπόδιο στον εξορθολογισμό της λειτουργίας της αγροτικής οικονομίας αποτελούν κατεστημένες αντιλήψεις, μεταξύ των οποίων και η άποψη ότι οι αγρότες θα πρέπει να ζουν από τις επιδοτήσεις. Οι παλιές αντιλήψεις θα φύγουν και θα έλθουν νέες, τόνισε η υπουργός.

    Τα συνολικά μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός έχουν ως εξής:

    Α. ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

    -Εφαρμογή για τους αγρότες όλων των μέτρων που ισχύουν για τις άλλες κοινωνικές ομάδες.

    -Αναθεώρηση του Προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" για την κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών και την υποβοήθηση των επενδύσεων.

    -Ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης και καταβολή του υπολοίπου των πληρωμών του 2009 και έγκαιρη πληρωμή του 2010.

    Β. ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

    1. ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

    -Καθιέρωση λίστας με ενδεικτικές τιμές φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, σπόρων. Προσδιορισμός μέσου όρου τιμών με βάση τις χαμηλότερες τιμές 2-3 φθηνότερων χωρών.

    -Προσέγγιση του κόστους των λιπασμάτων από τη συνταγή προέλευσης και των φυτοφαρμάκων με βάση τη χρωστική ουσία.

    2. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

    -Οργάνωση της αγοράς με στόχο τη μείωση του αριθμού των μεσαζόντων και του περιθωρίου του κέρδους τους.

    -Ελεγχος αγοράς από τα "ελληνοποιημένα προϊόντα".

    -Δημιουργία νέων θεσμών και ειδικών οργανισμών πώλησης αγροτικών προϊόντων από το Διαδίκτυο.

    -Οργάνωση και συντονισμός μηχανισμών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    -Σύνδεση του υπουργείου με άλλες πηγές δεδομένων (TAXIS, VIES, Ολοκληρωμένο Σύστημα Τελωνείων) για τον εντοπισμό και τον έλεγχο των εισαγομένων προϊόντων.

    -Παρακολούθηση της διακίνησης των προϊόντων, έλεγχος των εμπόρων και των σημείων πώλησης.

    -Δημιουργία διατροφικού "Τειρεσία" με τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τη διατροφική νομοθεσία ή αισχροκερδούν.

    ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ (ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΟΓΑ)

    Αναδιάρθρωση ΟΓΑ σε συμφωνία με την ευρύτερη αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών ταμείων.

    ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

    Αναμόρφωση ΟΓΕΕΚΑ "Δήμητρα" και τοπικών ΚΕΓΕ με ένταξη της δια βίου μάθησης για τα αγροτικά επαγγέλματα σε σχετικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

    ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΈΡΕΥΝΑ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

    -Σύνταξη εθνικού προγράμματος αγροτικής έρευνας και ανασυγκρότησης του ΕΘΙΑΓΕ.

    -Διερεύνηση κοινοτικών προγραμμάτων προς ενίσχυση των εθνικών δράσεων.

    ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    -Έναρξη εθνικής διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ.

    -Ενέργειες για τη μείωση του κόστους παραγωγής με τον προσδιορισμό του κόστους λιπασμάτων και την αύξηση των επενδύσεων.

    -Απλοποίηση των διαδικασιών με ενοποίηση και ανασυγκρότηση των οργανισμών του ΥΠΑΑΤ.

    -Διαβούλευση για τους κατοίκους της υπαίθρου που θα λαμβάνουν ενισχύσεις. Δεν θα αποκλειστούν μικροκαλλιεργητές οι έτερο-απασχολούμενοι στην ύπαιθρο που συμπληρώνουν το εισόδημά τους από την παράλληλη απασχόληση στη γεωργία.

    ΑΓΡΟΤΟΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ - ΑΓΡΟΤΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

    -Νομοθετική ρύθμιση για τη συμμετοχή νέων αγροτών σε ποσοστό 60% σε όλα τα επίπεδα των Αγροτοσυνδικαλιστικών Οργάνων. Ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου έως τον Ιούνιο του 2010.

    -Διοικητική αποκέντρωση του κράτους προς την Περιφέρεια και τους νέους Δήμους για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών.

    -Διερεύνηση συνένωσης υπαρχόντων συνεταιρισμών για τη δημιουργία οικονομικά βιώσιμων σχημάτων.

    ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

    -Αναθεώρηση του Προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" για ενίσχυση των πραγματικών αγροτικών δράσεων σε συμφωνία πάντα με τις κοινοτικές οδηγίες. Εγκατάσταση νέων αγροτών.

    -Ενίσχυση του "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" από άλλα προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων, μείωση χρόνου αξιολόγησης προτάσεων, δυνατότητα ένταξης μικρών σχεδίων βελτίωσης με παράταση του χρόνου υποβολής προτάσεων, συνέχιση προγραμμάτων μείωσης της νιτρορύπανσης, στοχευμένη χρηματοδότηση σε αγροπεριβαλλοντικά και βιολογική γεωργία, δημιουργία ζωνών παραγωγής με χρήση της ψηφιοποίησης.

    ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

    -Ανάληψη πρωτοβουλιών διαμεσολάβησης με την ΑΤΕ για τα δάνεια. Στόχος είναι η καταβολή των ενιαίων ενισχύσεων κάθε χρονιάς το συντομότερο δυνατό. Για το 2010 δεδομένης της επιτυχούς ολοκλήρωσης της ψηφιοποίησης, η ενιαία ενίσχυση μπορεί να πληρωθεί πριν το τέλος του 2010.

    -Επιδότηση επιτοκίου των επενδυτικών προγραμμάτων από το πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής".

    -Διαμεσολάβηση με υπουργείο Οικονομικών για ενδεχόμενη μείωση ΦΠΑ αγροτικών μηχανημάτων στο πλαίσιο της ΕΕ, όταν είναι εφικτό από χρονική και δημοσιονομική πλευρά.

    ΕΛΓΑ

    -Νομοθετική ρύθμιση με άμεσο στόχο ψήφισης νομοσχεδίου μέχρι τον Μάρτιο του 2010.

    -Ένταξη νέων τεχνολογιών για δικαιότερη κατανομή των αποζημιώσεων.

    -Ένταξη νέων ζημιογόνων αιτιών λόγω των κλιματικών αλλαγών με διαφάνεια.

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΗΣ

    -Σύνδεση της αγροτικής γης με το νέο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας που υλοποιεί το αρμόδιο υπουργείο.

    -Προσδιορισμός χρήσεων γης με εφαρμογή την ψηφιοποίηση του νέου ΟΣΔΕ.

    -Εξέταση της επιδότησης του επιτοκίου για την αγορά αγροτικής γης από νέους αγρότες.

    ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

    -Όλοι σε όσους καταβάλλονται ενισχύσεις θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο.

    -Από 25.1.2010 όλα τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης 2009 είναι αναρτημένα στο Διαδίκτυο στη διεύθυνση www.e-enisxyseis,gr

    -Από 21.1.2010 όλες οι συστάσεις με τους δικαιούχους εθνικού αποθέματος 2006, 2007, 2008 έχουν αποσταλεί για ανάρτηση στα Δημοτικά Διαμερίσματα της χώρας και τις ΕΑΣ.

    Αποσύρθηκαν τα τρακτέρ από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

    Ελεύθερο είναι πλέον το λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, καθώς η συντονιστική επιτροπή των αγροτών αποφάσισε σε συνεδρίασή της να λήξουν οι κινητοποιήσεις. Ήδη, τα τρακτέρ αποσύρθηκαν από το λιμάνι και θα γίνεται ελεύθερα η αποβίβαση και επιβίβαση αυτοκινήτων στα οχηματαγωγά προς και από τα λιμάνια της Ιταλίας.

    Επίσης, άνοιξε η εθνική οδός Πατρών - Πύργου, αφού αποχώρησαν οι αγρότες από τον κόμβο της Βιομηχανικής Περιοχής και έτσι η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς

    προβλήματα. Οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας είχαν κλείσει το δρόμο λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι.

    Παραμένουν στα μπλόκα

    Ουρές φορτηγών σχηματίζονται και πάλι στο μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα Σερρών όπου οι αγρότες από τις 11 το πρωί κρατούν αποκλεισμένη τη συνοριακή διάβαση και επιτρέπουν μόνο τη διέλευση των ΙΧ επιβατικών αυτοκινήτων προς και από τη Βουλγαρία.

    Την ίδια ώρα στα μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας παραμένουν οι αγρότες που συνεχίζουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα, κλειστή παραμένει η Εγνατία Οδός, στη Χρυσούπολη Καβάλας και στα Κερδύλλια Σερρών, και η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας. Κλειστά παραμένουν και τα σύνορα στο Ορμένιο Έβρου, μετά τις 6 το απόγευμα έκλεισε και το τελωνείο Δοϊράνης, ενώ μέσω του τελωνείου Εξοχής Δράμας επιτρέπεται μόνο η διέλευση ΙΧ αυτοκινήτων με προορισμό τη Βουλγαρία και αντίστροφα.

    Στη Δυτική Μακεδονία εξάλλου, τα τρακτέρ παραμένουν και διακόπτουν την κυκλοφορία στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού και στην παλιά εθνική οδό Καστοριάς - Κοζάνης (κόμβος Βογατσικού Καστοριάς), ενώ ανοιχτός παραμένει ο οδικός κόμβος Κρυσταλλοπηγής, ο οποίος έκλεισε για δύο ώρες το μεσημέρι.

    Στο μεταξύ, οι Θεσσαλοί αγρότες παραμένουν ανυποχώρητοι στα μπλόκα σε δύο σημεία της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών (Νίκαια και Μικροθήβες) διακόπτοντας την κυκλοφορία.

    [03] Χάος στο Πορτ-ο-Πρενς

    Δύο εβδομάδες μετά το σεισμό που συγκλόνισε την Αϊτή, με τους νεκρούς να φθάνους τους εκατόν πενήντα χιλιάδες, η γη εξακολουθεί να δονείται. Το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής ανακοίνωσε ότι τα ξημερώματα (05:00 - τοπική ώρα) έγινε μετασεισμός ισχύος 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι κάτοικοι του Πορτ-ο-Πρενς και ξένοι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι μία ώρα αργότερα έγινε άλλη μία μετασεισμική δόνηση αντίστοιχης ισχύος. Μετά τους φονικούς σεισμούς περισσότεροι από οχτακόσιες χιλιάδες είναι οι άστεγοι στη χώρα και όπως ανακοινώθηκε μέσω αποστολής του ΟΗΕ, ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ ζήτησε περίπου 200 χιλιάδες σκηνές.

    Μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα διανεμηθούν περίπου 30.000 σκηνές ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΟΙΜ), ο οποίος προειδοποιεί ότι θα πρέπει να αρχίσει η ανακοιδόμηση κανονικών κτιρίων πριν από την περίοδο των βροχών, τον Μάιο-Ιούνιο.

    Η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (ΒΙD) σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει την κατασκευή χιλιάδων κατοικιών αυτού του τύπου, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της BID. Αυτή η οργάνωση εποπτεύει την παράδοση και διανομή της βοήθειας, που δεν είναι σε τρόφιμα, στους πληγέντες από τον σεισμό που σάρωσε την Αϊτή στις 12 Ιανουαρίου.

    Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι άστεγοι έχουν συγκεντρωθεί σε 500 στρατόπεδα που στήθηκαν σε μεγάλους δρόμους ή σε δημόσιους κήπους αλλά δεν έχουν νερό και τουαλέτες.

    Στο μεταξύ, μία επιχείρηση διανομής φαγητού προκάλεσε χάος σήμερα στο Πορτ-ο-Πρενς μπροστά στο προεδρικό μέγαρο της Αϊτής, όταν δεκαοχτώ Ουρουγουανοί κυανόκρανοι προσπάθησαν μόνοι τους να ελέγξουν το πλήθος των περίπου 4.000 πεινασμένων Αϊτινών.

    "Ο,τι και να κάνουμε δεν καταφέρνουμε τίποτα", φώναξε ένας στρατιώτης, ενώ ταυτόχρονα έσπρωχνε το πλήθος με μία ασπίδα, την ώρα που οι συνάδελφοί του χρησιμοποιούσαν σπρέι πιπεριού εναντίον των Αϊτινών. Κάποιοι άλλοι στρατιώτες κρυμμένοι πίσω από ένα όχημα έριχναν σφαίρες από καουτσούκ στον αέρα εναντίον του πλήθους.

    Την ίδια ώρα η διεθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) του ΟΗΕ Τζοσέτ Σίραν έκανε νέα έκκληση στους στρατιώτες των χωρών μελών να προσφέρουν τις μερίδες φαγητού που τους περισσεύουν στους Αϊτινούς.

    "Οι περισσότερες κουζίνες έχουν καταστραφεί" από τον σεισμό, δήλωσε η Σίραν και επεσήμανε ότι ο PAM "έχει σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματά του" έτοιμων γευμάτων και γι' αυτό "ζητά από τις στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών να θέσουν στην διάθεση του PAM τυχόν επιπλέον μερίδες φαγητού".

    Διευκρίνισε ότι αυτές οι μερίδες θα μοιραστούν στους άστεγους της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς που φτάνουν το ένα εκατομμύριο.

    Το Μεξικό από την μεριά του δηλώνει έτοιμο να εγκαταστήσει στην Αϊτή μία κουζίνα ικανή να μοιράζει 3.000 ζεστά γεύματα την ημέρα, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

    "Σκοπεύουμε να εγκαταστήσουμε μία κουζίνα που θα διανέμει μέχρι 3.000 γεύματα την ημέρα δίπλα στο γενικό νοσοκομείο του Πορτ-ο-Πρενς", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο υφυπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Χουάν Μανουέλ Γκομέζ Ρομπλέντο.

    Δέκα ημέρες μετά την έκκληση που απηύθυνε ο ΟΗΕ για τη συγκέντρωση 575 εκατομμυρίων δολαρίων για την Αϊτή, έχουν συγκεντρωθεί ήδη 271,87 εκατομμύρια ενώ ο Οργανισμός έχει λάβει υποσχέσεις και για άλλα 112 εκατομμύρια.

    Το ποσό που έχει συγκεντρωθεί αντιπροσωπεύει περίπου το μισό (47%) από το απαιτούμενο για τις ανάγκες της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

    Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να παρασχεθούν τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό, νερό και σκηνές στους περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους που επλήγησαν από τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου.

    Η Δανία αποφάσισε σήμερα να αποδεσμεύσει μια νέα επείγουσα βοήθεια ύψους 30 εκατομμυρίων Κορωνών (4 εκατομμύρια ευρώ) για βοήθεια προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής, γεγονός που ανεβάζει τη βοήθεια της Δανίας στη χώρα αυτή στα 115 εκατομμύρια κορώνες.

    Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, για την Τετάρτη, αφιερωμένη στην "αναγέννηση" της Αϊτής.

    Η συνεδρίαση οργανώνεται κατόπιν αιτήματος της Βραζιλίας και με τη στήριξη των 32 από τα 47 μέλη του Συμβουλίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο, τη σύγκληση της έκτακτης συνεδρίασης στηρίζουν επίσης εννέα "κράτη-παρατηρητές", μεταξύ των οποίων και η ίδια η Αϊτή.

    Ακρωτηριασμοί πολιτών

    Οι αναγκαστικοί ακρωτηριασμοί πολιτών που είχαν παγιδευτεί στα χαλάσματα μετά το μεγάλο σεισμό στην Αϊτή είναι χωρίς προηγούμενο και είναι σίγουρο ότι θα αφήσουν φρικτά σημάδια στη χώρα, εκτίμησε σήμερα διεθνής Οργάνωση που ασχολείται με άτομα με αναπηρία, (Handicap International) πολλοί εκπρόσωποι της οποίας βρίσκονται στην κατεστραμμένη χώρα για να προσφέρουν βοήθεια.

    "Χιλιάδες πολίτες ακρωτηριάστηκαν λόγω της παγίδευσής τους στα χαλάσματα. Σε ορισμένα νοσοκομεία είδαμε να γίνονται 30 έως και 100 ακρωτηριασμοί την ημέρα", ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ο Πολ Γκάργουντ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

    Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι Αϊτινοί που έχασαν μέλη του σώματός τους λόγω της κατάρρευσης κτιρίων όπου βρίσκονταν την ώρα του μεγάλου σεισμού. Άλλοι επίσης χιλιάδες υποβλήθηκαν σε ακρωτηριασμούς λόγω νέκρωσης μελών του σώματός τους που είχαν καταπλακωθεί από τα χώματα, τις πέτρες ή τα σίδερα κτιρίων που κατέρρευσαν.

    Στο σύνολό τους ποτέ δεν είδαμε τόσους πολλούς ακρωτηριασμούς, δήλωσε φανερά σοκαρισμένη η Γουέντι Μπάτσον διευθύντρια του αμερικανικού τμήματος της Οργάνωσης που ασχολείται με άτομα με αναπηρία.

    Υπενθυμίζεται ότι η Οργάνωση αυτή έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 1997 για την εκστρατεία της κατά των ναρκών κατά προσωπικού.

    Ενοχλημένη η Χίλαρι Κλίντον

    H Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι αισθάνεται "βαθιά ενοχλημένη" από τις επικρίσεις που δέχτηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τον τρόπο που αντέδρασαν μετά τον σεισμό στην Αϊτή και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να βοηθήσει την πληγείσα χώρα.

    "Είμαι βαθιά ενοχλημένη από αυτούς που δεν αναγνωρίζουν τη γενναιοδωρία του λαού μας και τον ηγετικό ρόλο του προέδρου μας στην προσπάθεια να ανταποκριθούμε σε μία ιστορική καταστροφή μετά τον σεισμό", δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 January 2010 - 19:30:32 UTC