Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα βάλουμε τάξη στο σπίτι μας"
  • [02] Μέτρα για τους αγρότες
  • [03] "Διάλογος φιέστα"
  • [04] Επίκαιρη ερώτηση
  • [05] Δέσμη πρωτοβουλιών
  • [06] Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

  • [01] "Θα βάλουμε τάξη στο σπίτι μας"

    Την πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός της Ελλάδας έκανε σήμερα στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Γιώργος Παπανδρέου στο Στρασβούργο.

    Ο πρωθυπουργός δέχτηκε πολλές ερωτήσεις στις οποίες απάντησε, μεταξύ αυτών και από τους βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη (ΝΔ) και Δημήτρη Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ).

    Παγκοσμιοποίηση

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εκτενώς σε θέματα παγκοσμιοποίησης και στο ρόλο της Ευρώπης, αλλά και την τύχη των μικρών χωρών στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση,όπως τόνισε, έχει έργο μπροστά της, να εξανθρωπίσει, να εκδημοκρατήσει την παγκοσμιοποίηση την οποία παρομοίασε με την "Αγρια Δύση". Να γίνουμε, τόνισε, η ηθική δύναμη της παγκοσμιοποίησης.

    Ο κ. Παπανδρέου αιτιολόγησε την παρομοίωση περί "Αγριας Δύσης" με την παγκοσμιοποίηση, εξηγώντας ότι την εποχή της "Αγριας Δύσης" υπήρχαν μεν πολλοί πόροι, αλλά δεν υπήρχαν κανόνες και κράτος δικαίου, με αποτέλεσμα οι παράνομοι να γίνονται σερίφηδες. Κάτι ανάλογο,τόνισε, συμβαίνει και σήμερα που υπάρχουν πολλοί πόροι (τεχνογνωσία κλπ.) αλλά δεν υπάρχουν και σήμερα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, κανόνες και κράτος δικαίου, ώστε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα με δίκαιο τρόπο.

    Γι΄αυτό, όπως τόνισε, οι δημοκρατικοί θεσμοί απειλούνται από τη συγκέντρωση εξουσίας, καταλαμβάνονται από τους ισχυρούς, παράλληλα υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πλούτου και ΜΜΕ σε λίγα χέρια, ενώ οι πολιτικοί εξαρτώνται, σε σημαντικό βαθμό, από οικονομικά συμφέροντα και μέσα ενημέρωσης για να εκλέγονται.

    Στο στόχαστρο αυτών των συμφερόντων, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, βρίσκονται κι άλλες εξουσίες, όπως οι δικαστικοί, αλλά και κρατικοί θεσμοί, όπως η Αστυνομία.

    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο,ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι τα μικρά κράτη δεν μπορούν να λύσουν μόνα τους τα προβλήματα και αισθάνονται ότι έχουν όλο και λιγότερη δύναμη για να καταφέρουν κάτι τέτοιο. Ετσι, όπως ανέφερε, υπονομεύονται οι δημοκρατικοί θεσμοί, προκαλείται μεγάλη ηττοπάθεια και αναδεικνύονται λαϊκιστές ηγέτες, οι οποίοι υπόσχονται μαγικές λύσεις. Ταυτόχρονα, είπε, παρατηρείται άνοδος του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που γίνονται εργαλεία εκμετάλλευσης στα χέρια επιτήδειων πολιτικών.

    Αν όλα αυτά, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δεν αντιμετωπιστούν, με ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου θα προκληθούν μαζικοί ανταγωνισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι΄αυτό, πρόσθεσε, ή θα εξανθρωπιστεί η παγκοσμιοποίηση ή θα γίνει συνώνυμη της βίας και της βαρβαρότητας.

    Στην έλλειψη κανόνων και κράτους δικαίου, ο κ. Παπανδρέου απέδωσε και τα προβλήματα που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση με αποτέλεσμα να πέφτει μεγάλο βάρος στους φτωχούς, στη μεσαία τάξη και στα αδύναμα κράτη.

    Η απάντηση σ' αυτή την κατάσταση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι το ευρωπαϊκό μοντέλο, το οποίο είναι στηριγμένο στη συνεργασία, την αλληλεγγύη, την κοινή προσπάθεια και το κοινό όραμα, το οποίο, με τη σειρά του, έχει τις ρίζες του στο μοντέλο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.

    Σήμερα, τόνισε ο πρωθυπουργός, στον κόσμο που παγκοσμιοποιείται, χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη, τονίζοντας ότι οι απειλές που υπάρχουν στον κόσμο κι οι οποίες απειλούν τον κοινωνικό ιστό των χωρών μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη συνεργασία.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις περιφερειακές συγκρούσεις οι οποίες κατά το παρελθόν κατέστησαν δέσμιους τους λαούς και τόνισε την κρισιμότητα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την ΝΑ Ευρώπη.

    Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να προωθηθούν λύσεις σε προβλήματα, όπως η Κύπρος, ο Καύκασος και η Γεωργία διότι απειλείται η ειρήνη. Τόνισε δε ότι στην Κύπρο υπάρχει εισβολή και κατοχή εδώ και 35 χρόνια και οι δύο κοινότητες παραμένουν χωρισμένες.

    Ακόμη ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις περιφερειακών συγκρούσεων οι μειονότητες σε διάφορες χώρες χρησιμοποιήθηκαν ως δούρειοι ίπποι για να προωθηθούν αποσχιστικές τάσεις.

    Ατζέντα 2014

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ζήτημα με την ονομασία της ΠΓΔΜ, θέματα για τα οποία, άλλωστε, δέχτηκε και ερώτηση από την Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά ακόμα το πρόβλημα αυτό δεν έχει λυθεί. Και πρόσθεσε ότι το διεθνές πλαίσιο είναι το καλύτερο για την λύση παρόμοιων προβλημάτων.

    Σχετικά με την ερώτηση της κας Μπακογιάννη για το αν υπήρξε πρόοδος στις συναντήσεις που είχε με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι έχουν γραφτεί πολλά γι΄αυτά, αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι ο χρόνος είναι ώριμος για να γίνει ένα βήμα μπροστά προκειμένου να βρεθεί μια λύση κοινής αποδοχής, με σύνθετο όνομα για όλες τις χρήσεις, πλαίσιο που συνιστά και την εθνική κόκκινη γραμμή.

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι πρέπει και μέσω της ονομασίας να υπάρξει διαφοροποίηση κατά γεωγραφικό τρόπο, της Ελληνικής Μακεδονίας από εκείνη της ΠΓΔΜ, καθώς, όπως τόνισε, πρόκειται για διαφορετικούς λαούς και διαφορετικούς πολιτισμούς.

    Αν όλα αυτά συμβούν, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, η Ελλάδα και ο ίδιος προσωπικά έχουν πρόθεση να βοηθήσουν τη χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρωτοβουλία του θα έχει ανταπόκριση.

    Αναφορικά με την Ατζέντα 2014, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ θα δημιουργήσει μια δυναμική η οποία μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο στην κόπωση από τη διεύρυνση.

    Κι αυτό γιατί, όπως τόνισε, θα δημιουργηθεί μια εσωτερική μεταρρύθμιση ώστε να προχωρήσουν μπροστά οι χώρες, αλλά και να μπορέσουν να λυθούν προβλήματα, όπως αυτά του Κοσόβου και της ΠΓΔΜ.

    Απαντώντας, εξ άλλου, σε ερώτηση βουλευτή από την ΠΓΔΜ, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να παρεμποδίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, αλλά να λύσει τα προβλήματα.

    Και πρόσθεσε ότι έχουμε κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και μπορούμε να φθάσουμε σε αυτό μέσα από την Ατζέντα 2014.

    Εστειλε μάλιστα μήνυμα στο λαό της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι έχουμε πολλά που ονειρευόμαστε και ζήτησε το θέμα της ονομασίας να μην είναι ένα θέμα που μας χωρίζει.

    Είναι δύσκολο, τόνισε ο πρωθυπουργός, αλλά πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ μας, για να μπορέσει να βρεθεί η λύση στο πρόβλημα και να υπάρξει η κοινή ευρωπαϊκή πορεία.

    Ελληνοτουρκικά

    Ο Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για την Τουρκία, τόνισε ότι κανένας δεν είναι ευχαριστημένος από την πορεία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών και των διεθνούς δικαίου από την γειτονική χώρα.

    Επίσης τόνισε ότι δεν υπάρχει κι η αναμενόμενη πρόοδος στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και πρόσθεσε ότι στην επιστολή του στον τούρκο ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν διατυπώνει την πρόταση μιας κοινής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα αυτό.

    Επίσης ανέφερε ότι πρέπει να σταματήσει η εφαρμογή βίας στις διμερείς σχέσεις από την πλευρά της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας προκλητική συμπεριφορά τις πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

    Πρόοδο ο κ. Παπανδρέου δεν διαπιστώνει ούτε στο Κυπριακό και επέρριψε ευθύνες στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι ο διάλογος δεν προχωρά παρά τις προσπάθειες που καταβαλλει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου βουλευτή, ο οποίος είπε ότι ο κ. Παπανδρέου κατέχεται από αντιτουρκικά αισθήματα, ο Ελληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι πάντοτε υποστήριξε και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και ότι δεν έχει τίποτα κατά της Τουρκίας και του λαού της.

    Απλά, τόνισε, επιθυμούμε να έχουμε καλύτερη σχέση, κοινό ευρωπαϊκό όραμα και καλύτερη προοπτική, αναφέροντας ως παράδειγμα το αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο χωρών την περίοδο των καταστροφικών σεισμών του 1999.

    Οικονομία

    Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομία της Ελλάδας, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποφύγει να αναγνωρίσει τις ευθύνες της χώρας μας για την κακή κατάσταση της οικονομίας, η οποία προκλήθηκε από υπερβολικές δαπάνες και πελατειακές σχέσεις.

    Πρέπει, τόνισε, να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας και θα το κάνουμε.

    Και αυτό, όπως είπε, είναι δέσμευση.

    Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε από ορισμένους ως αδύναμος κρίκος για άλλους λόγους, αναφέροντας ότι ουσιαστικά στόχος δεν ήταν η Ελλάδα, αλλά η Ευρωζώνη, καθώς υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δεν είναι ευτυχείς από την ύπαρξη της ζώνης του ευρώ.

    Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε άλλη ερώτηση απέδωσε την πραγματοποίηση διαδηλώσεων και απεργιών στην οικονομική κρίση, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στις αντιδράσεις της νέας γενιάς, η οποία βλέπει να μην υπάρχει προοπτική και ουσιαστικά να μην υπάρχει ελπίδα.

    Μεταναστευτικό

    Σχετικά με το θέμα της μετανάτευσης τόνισε ότι η Ελλάδα αναμορφώνει τη νομοθεσία της και ανέφερε ως παράδειγμα το νομοσχέδιο που προωθείται για τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στηνΕλλάδα.

    Για την Ελλάδα το θέμα αυτό, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, έχει υψηλή προτεραιότητα καθώς η χώρα βρίσκεται σε μια περιοχή που δέχεται μεγάλα κύματα μεταναστών, λόγω των εκτεταμένων της ακτών και των χιλιάδων νησιών, που δίνουν τη δυνατότητα σε λαθρέμπορους από την Τουρκία, αλλά και άλλες χώρες να μεταφέρουν μετανάστες στην Ελλάδα.

    Μεταρρυθμίζουμε, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και τις πρακτικές μας για να κινούμαστε σωστά στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να μπορούν όσοι από τους μετανάστες χρειάζονται άσυλο να το βρουν.

    Παράλληλα επισήμανε και την έλλειψη διμερών συμφωνιών και την ανάγκη δημιουργηθούν αυτές που θα αφορούν στον επαναπατρισμό των μεταναστών.

    Επίσης τόνισε ότι χρειάζονται παράλληλα και αναπτυξιακές πολιτικές προς τις τρίτες χώρες, ώστε να δημιουργηθεί εκεί η ανάπτυξη και να μην μεταναστεύουν οι πολίτες.

    Είπε επίσης ότι η Ελλάδα θα ενισχύσει το κράτος δικαίου αλλά και τα σύνορά της, όπως και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε από Πολωνό βουλευτή για το θέμα της διατήρησης ή της απομάκρυνσης κάποιων θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσιους χώρους, όπως π.χ. σχολικές αίθουσες.

    Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι πρόκειται για ένα θέμα που προκαλεί διαμάχες, αλλά επί του παρόντος στην Ελλάδα δεν έχει τεθεί.

    Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί κάποια στιγμή καθώς, όπως είπε, οι κοινωνικές γίνονται πολυεθνικές.

    Είναι ένα θέμα, πρόσθεσε, ισορροπίας μεταξύ του σεβασμού στις παραδόσεις και του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Είναι ένα δύσκολο θέμα, αλλά εμείς είμαστε εδώ για να το λύσουμε.

    Εξάλλου, θετική ψήφο για τη χώρα, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη σύναψη του πενταετούς κοινοπρακτικού δανείου των 5 δισ ευρώ, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι ο δανεισμός ήταν ακριβός.

    Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, σε συζήτηση που είχε στο Στρασβούργο με τους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της εκεί επίσκεψής του, είναι ένα πρώτο καλό μήνυμα για τη χώρα, αλλά έχουμε πολύ και συστηματική δουλειά να κάνουμε για να ανακτήσει η Ελλάδα την αξιοπιστία της κι αυτό ήταν μόνο η αρχή.

    Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο αγροτικός τομέας περνά μια βαθιά κρίση και γι' αυτό είναι δύσκολη η επίλυση όλων των προβλημάτων που έχουν σωρευτεί. Μακάρι, όπως τόνισε, να μπορούσαμε να τα λύσουμε όλα με μία απόφαση, από τη δομή του σοσιαλιστικού κινήματος, το μάρκετινγκ, την εκπαίδευση, την καλύτερη κατανομή των δικαιωμάτων κλπ, που δημιουργούν αυτό το κακό σύστημα στον αγροτικό τομέα.

    Τα προβλήματα των αγροτών, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι κατανοητά και τους απηύθυνε πρόσκληση να αξιοποιήσουν το δυναμισμό τους για την ανατροπή αυτού του συστήματος και να γίνει η χώρα πιό παραγωγικη.

    Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε και για τις συναντήσεις του στο Νταβός, το οποίο θα επισκεφθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, συνοδευμόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά περιορίστηκε να αναφέρει ότι θα έχει πολλές συναντήσεις με μέσα ενημέρωσης, κυρίως με οικονομικά μέσα.

    Ανέφερε επίσης ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Ινδία, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να έχει καλές επαφές με τέσσερις μεγάλες χώρες, όπως είναι η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία.

    Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, υπάρχει κι η οικονομική διπλωματία, προσθέτοντας ότι εκτός από το νοικοκύρεμα που πρέπει να κάνουμε στο σπίτι μας, πρέπει να βρούμε και να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα.

    Γι' αυτό ενδέχεται στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ινδία να μετέχουν και επιχειρηματίες.

    Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αν είναι τώρα πιό αισιόδοξος για μια καλύτερη εξέλιξή τους.

    Ανέφερε ότι είναι πάντα δύσκολο να κρίνει κανείς και ανέφερε το παράδειγμα του 2004, καθώς τότε φαινόταν ότι κάποια ζητήματα όδευαν σε λύση.

    Πρέπει να κάνουμε, πρόσθεσε, πολλές προσπάθειες και χαρακτήρισε θετικές τις τελευταίες δηλώσεις των κ.κ. Ερντογάν και Νταβούτογλου.

    Ερωτηθείς για τις αποκαλύψεις του Τουρκικού τύπου σε σχέση με τις προθέσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, τόνισε ότι όλα τα αξιολογούμε, αλλά ταυτόχρονα δεν τα παίρνουμε όλα τοις μετρητοίς κι αυτό, όπως εξήγησε, λόγω των πολλών εσωτερικών εντάσεων που υπάρχουν στην Τουρκία και οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα ότι υπάρχει πολιτική βούληση για να γίνουν κάποια βήματα.

    Σχετικά με το μεταναστευτικό πρόβλημα, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε δύο κυρίως ζητήματα: πρώτο ότι η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και δεύτερο ότι πρέπει να μπορεί να χορηγεί πολιτικό άσυλο σε όσους το έχουν ανάγκη. Παρέθεσε και κάποια στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο μέσος όρος των μεταναστών οι οποίοι παίρνουν πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη είναι 30%, στη δε Ελλάδα είναι μόλις 0,1%. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, το μεταναστευτικό έχει πλήξει κι αυτό την εικόνα της χώρας και θα πρέπει, όπως ανέφερε, να εφαρμοστεί και στην περίπτωση αυτή, η λογική της ευνομίας.

    [02] Μέτρα για τους αγρότες

    Τις παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα, στο πλαίσιο διαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής και τις δράσεις για τους προσεχείς μήνες, παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με επικεφαλής την υπουργό Κατερίνα Μπατζελή, παρουσία και του προέδρου της ΟΚΕ Χρήστου Πολυζωγόπουλου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της διημερίδας για τη Γεωργία, με τίτλο "Κοινωνικός Διάλογος για τη Γεωργία, την Αγροτική Ανάπτυξη και τα Τρόφιμα".

    Η κυβέρνηση δεν ποντάρει στην κόπωση των αγροτών για να ανοίξουν οι δρόμοι, αλλά στην κοινωνική ευθύνη των αγροτών και στα αποτελέσματα του διαλόγου μαζί τους που θα συνεχιστεί τις προσεχείς ημέρες, είπε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Τα βασικά σημεία της πολιτικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των άμεσων μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα έχουν ως εξής:

    -Ενίσχυση της ρευστότητας. Οι συνολικές εισροές για το 2010 θα ανέλθουν στο ποσό των 5,5 δισ. ευρώ.

    -Μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ. Η κατανομή των αποζημιώσεων γίνεται δικαιότερη.

    -Συμμετοχή των νέων αγροτών στα αγροτοσυνδικαλιστικά όργανα, σε ποσοστό που προτείνεται να είναι 60%.

    -Μείωση του κόστους παραγωγής με έλεγχο του κόστους των εισροών.

    -Έλεγχος της αγοράς με κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή. Η διαμόρφωση των τιμών λιανικής δεν θα πρέπει να ξεπερνά κατά 100% τις τιμές παραγωγού, ενώ η τιμή χονδρικής δεν θα πρέπει να ξεπερνά κατά 30% την τιμή παραγωγού. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις.

    -Δημιουργία "Τειρεσία" και στον διατροφικό τομέα.

    -Κατοχύρωση του επαγγέλματος των αγροτών και ένταξη της δια βίου μάθησης στα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας.

    Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή επεσήμανε ότι βασικό εμπόδιο στον εξορθολογισμό της λειτουργίας της αγροτικής οικονομίας αποτελούν κατεστημένες αντιλήψεις, μεταξύ των οποίων και η άποψη ότι οι αγρότες θα πρέπει να ζουν από τις επιδοτήσεις. Οι παλιές αντιλήψεις θα φύγουν και θα έλθουν νέες, τόνισε η υπουργός.

    Τα συνολικά μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός έχουν ως εξής:

    Α. ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

    -Εφαρμογή για τους αγρότες όλων των μέτρων που ισχύουν για τις άλλες κοινωνικές ομάδες.

    -Αναθεώρηση του Προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" για την κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών και την υποβοήθηση των επενδύσεων.

    -Ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης και καταβολή του υπολοίπου των πληρωμών του 2009 και έγκαιρη πληρωμή του 2010.

    Β. ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

    1. ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

    -Καθιέρωση λίστας με ενδεικτικές τιμές φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, σπόρων. Προσδιορισμός μέσου όρου τιμών με βάση τις χαμηλότερες τιμές 2-3 φθηνότερων χωρών.

    -Προσέγγιση του κόστους των λιπασμάτων από τη συνταγή προέλευσης και των φυτοφαρμάκων με βάση τη χρωστική ουσία.

    2. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

    -Οργάνωση της αγοράς με στόχο τη μείωση του αριθμού των μεσαζόντων και του περιθωρίου του κέρδους τους.

    -Ελεγχος αγοράς από τα "ελληνοποιημένα προϊόντα".

    -Δημιουργία νέων θεσμών και ειδικών οργανισμών πώλησης αγροτικών προϊόντων από το Διαδίκτυο.

    -Οργάνωση και συντονισμός μηχανισμών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    -Σύνδεση του υπουργείου με άλλες πηγές δεδομένων (TAXIS, VIES, Ολοκληρωμένο Σύστημα Τελωνείων) για τον εντοπισμό και τον έλεγχο των εισαγομένων προϊόντων.

    -Παρακολούθηση της διακίνησης των προϊόντων, έλεγχος των εμπόρων και των σημείων πώλησης.

    -Δημιουργία διατροφικού "Τειρεσία" με τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τη διατροφική νομοθεσία ή αισχροκερδούν.

    ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ (ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΟΓΑ)

    Αναδιάρθρωση ΟΓΑ σε συμφωνία με την ευρύτερη αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών ταμείων.

    ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

    Αναμόρφωση ΟΓΕΕΚΑ "Δήμητρα" και τοπικών ΚΕΓΕ με ένταξη της δια βίου μάθησης για τα αγροτικά επαγγέλματα σε σχετικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

    ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΈΡΕΥΝΑ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

    -Σύνταξη εθνικού προγράμματος αγροτικής έρευνας και ανασυγκρότησης του ΕΘΙΑΓΕ.

    -Διερεύνηση κοινοτικών προγραμμάτων προς ενίσχυση των εθνικών δράσεων.

    ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    -Έναρξη εθνικής διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ.

    -Ενέργειες για τη μείωση του κόστους παραγωγής με τον προσδιορισμό του κόστους λιπασμάτων και την αύξηση των επενδύσεων.

    -Απλοποίηση των διαδικασιών με ενοποίηση και ανασυγκρότηση των οργανισμών του ΥΠΑΑΤ.

    -Διαβούλευση για τους κατοίκους της υπαίθρου που θα λαμβάνουν ενισχύσεις. Δεν θα αποκλειστούν μικροκαλλιεργητές οι έτερο-απασχολούμενοι στην ύπαιθρο που συμπληρώνουν το εισόδημά τους από την παράλληλη απασχόληση στη γεωργία.

    ΑΓΡΟΤΟΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ - ΑΓΡΟΤΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

    -Νομοθετική ρύθμιση για τη συμμετοχή νέων αγροτών σε ποσοστό 60% σε όλα τα επίπεδα των Αγροτοσυνδικαλιστικών Οργάνων. Ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου έως τον Ιούνιο του 2010.

    -Διοικητική αποκέντρωση του κράτους προς την Περιφέρεια και τους νέους Δήμους για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών.

    -Διερεύνηση συνένωσης υπαρχόντων συνεταιρισμών για τη δημιουργία οικονομικά βιώσιμων σχημάτων.

    ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

    -Αναθεώρηση του Προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" για ενίσχυση των πραγματικών αγροτικών δράσεων σε συμφωνία πάντα με τις κοινοτικές οδηγίες. Εγκατάσταση νέων αγροτών.

    -Ενίσχυση του "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" από άλλα προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων, μείωση χρόνου αξιολόγησης προτάσεων, δυνατότητα ένταξης μικρών σχεδίων βελτίωσης με παράταση του χρόνου υποβολής προτάσεων, συνέχιση προγραμμάτων μείωσης της νιτρορύπανσης, στοχευμένη χρηματοδότηση σε αγροπεριβαλλοντικά και βιολογική γεωργία, δημιουργία ζωνών παραγωγής με χρήση της ψηφιοποίησης.

    ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

    -Ανάληψη πρωτοβουλιών διαμεσολάβησης με την ΑΤΕ για τα δάνεια. Στόχος είναι η καταβολή των ενιαίων ενισχύσεων κάθε χρονιάς το συντομότερο δυνατό. Για το 2010 δεδομένης της επιτυχούς ολοκλήρωσης της ψηφιοποίησης, η ενιαία ενίσχυση μπορεί να πληρωθεί πριν το τέλος του 2010.

    -Επιδότηση επιτοκίου των επενδυτικών προγραμμάτων από το πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής".

    -Διαμεσολάβηση με υπουργείο Οικονομικών για ενδεχόμενη μείωση ΦΠΑ αγροτικών μηχανημάτων στο πλαίσιο της ΕΕ, όταν είναι εφικτό από χρονική και δημοσιονομική πλευρά.

    ΕΛΓΑ

    -Νομοθετική ρύθμιση με άμεσο στόχο ψήφισης νομοσχεδίου μέχρι τον Μάρτιο του 2010.

    -Ένταξη νέων τεχνολογιών για δικαιότερη κατανομή των αποζημιώσεων.

    -Ένταξη νέων ζημιογόνων αιτιών λόγω των κλιματικών αλλαγών με διαφάνεια.

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΗΣ

    -Σύνδεση της αγροτικής γης με το νέο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας που υλοποιεί το αρμόδιο υπουργείο.

    -Προσδιορισμός χρήσεων γης με εφαρμογή την ψηφιοποίηση του νέου ΟΣΔΕ.

    -Εξέταση της επιδότησης του επιτοκίου για την αγορά αγροτικής γης από νέους αγρότες.

    ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

    -Όλοι σε όσους καταβάλλονται ενισχύσεις θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο.

    -Από 25.1.2010 όλα τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης 2009 είναι αναρτημένα στο Διαδίκτυο στη διεύθυνση www.e-enisxyseis,gr

    -Από 21.1.2010 όλες οι συστάσεις με τους δικαιούχους εθνικού αποθέματος 2006, 2007, 2008 έχουν αποσταλεί για ανάρτηση στα Δημοτικά Διαμερίσματα της χώρας και τις ΕΑΣ.

    Αποσύρθηκαν τα τρακτέρ από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

    Ελεύθερο είναι πλέον το λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, καθώς η συντονιστική επιτροπή των αγροτών αποφάσισε σε συνεδρίασή της να λήξουν οι κινητοποιήσεις. Ήδη, τα τρακτέρ αποσύρθηκαν από το λιμάνι και θα γίνεται ελεύθερα η αποβίβαση και επιβίβαση αυτοκινήτων στα οχηματαγωγά προς και από τα λιμάνια της Ιταλίας.

    Επίσης, άνοιξε η εθνική οδός Πατρών - Πύργου, αφού αποχώρησαν οι αγρότες από τον κόμβο της Βιομηχανικής Περιοχής και έτσι η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς

    προβλήματα. Οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας είχαν κλείσει το δρόμο λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι.

    Παραμένουν στα μπλόκα

    Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν συγκεντρωμένα κατά μήκος του οδικού δικτύου περιφερειακά της Θεσσαλονίκης. Τόσο στα «Πράσινα Φανάρια», στον κόμβο της Χαλκηδόνας, αλλά και στα διόδια των Μαλγάρων, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται ομαλά.

    Οι αγρότες του νομού Σερρών παρέμειναν στη διάρκεια της νύχτας στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία Οδό.

    Οι αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο του Προμαχώνα Σερρών, αποφάσισαν λίγο πριν από το μεσημέρι να κρατήσουν ανοικτή τη σιδηροδρομική διέλευση στο μεθοριακό σταθμό, την οποία είχαν κλείσει χτες και μέχρι τις δύο, σήμερα τα ξημερώματα.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων Κάτω Μητρουσίου, Ιωάννη Τουρτούρα, οι παραγωγοί δε θα κλείσουν τη σιδηροδρομική γραμμή, επειδή στην περιοχή επικρατεί δριμύ ψύχος και δεν μπορούν να μετακινήσουν τα τρακτέρ τους. Στον αντίποδα, η οδική διέλευση από το μεθοριακό σταθμό θα παραμείνει κλειστή κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Επίσης, οι αγρότες του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου, που κρατούν κλειστό τον κόμβο Κερδυλλίων, επί της Εγνατίας οδού, Σερρών - Καβάλας, για δωδέκατη μέρα, αποφάσισαν να κλείσουν και σήμερα την παλιά εθνική οδό Σερρών - Καβάλας, στον κόμβο της Αμφίπολης, από τη μία μετά το μεσημέρι.

    Κλειστή, εξάλλου, θα παραμείνει μέχρι και τις τρεις μετά το μεσημέρι και η εθνική οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης στον κόμβο του Στρυμονικού, καθώς οι παραγωγοί απέκλεισαν το δρόμο από τις έντεκα το πρωί.

    Κλειστός ήταν στη διάρκεια της νύχτας, ο συνοριακός σταθμός της Εξοχής, στο νομό της Δράμας. Οι αγρότες είχαν αναγγείλει ότι θα ανοίξει από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

    Ανοιχτά είναι τα τελωνεία του Ορμενίου και των Κήπων στο νομό Έβρου, με τα τρακτέρ των αγροτών να παραμένουν δεξιά και αριστερά των δρόμων

    Αποκλεισμένος παραμένει οι κόμβος της Χρυσούπολης, στην Καβάλα, αλλά και οι οδικοί κόμβοι της Νίκαιας και των Μικροθηβών στη Θεσσαλία.

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Λάρισας, που συμμετέχουν στα μπλόκα του Πλατύκαμπου και της Μελούνας Τυρνάβου, οι οποίοι και σήμερα προχώρησαν σε αποκλεισμό των δρόμων αλλά και των παρακαμπτηρίων, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

    Σήμερα, εξάλλου, προχώρησαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και κτηνοτρόφοι από την επαρχία Ελασσόνας αλλά και περιοχές του Τυρνάβου, οι οποίοι πήγαν στο ομώνυμο μπλόκο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα δικά τους κλαδικά αιτήματα. Μάλιστα, έχυσαν στον δρόμο γάλα, ενώ είχαν μαζί τους και αμνοερίφια.

    Χωρίς να δημιουργούν προβλήματα παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών της Χαλκιδικής, στον κόμβο της Τρίγλιας, ενώ ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας ήταν ο συνοριακός σταθμός της Δοϊράνης, αλλά και το τελωνείο των Ευζώνων στο νομό Κιλκίς.

    Συγκέντρωση τρακτέρ υπάρχει στο Αιγίνιο, έξω από την Κατερίνη. Ανοιχτές είναι οι προσβάσεις των οχημάτων προς τους συνοριακούς σταθμούς της Νίκης και της Κρυσταλλοπηγής, στο νομό της Φλώρινας.

    Στο νομό των Γρεβενών 40 τρακτέρ παραμένουν στον κόμβο της Εγνατίας, ενώ τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί και στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Εξάλλου, στη Μεσσηνία, από χθες το βράδυ οι αγρότες αποχώρησαν από την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας και βρίσκονται με περίπου είκοσι τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στην εθνική οδό Καλαμάτας - Τρίπολης, στο ύψος του κόμβου της Μεσσήνης.

    [03] "Διάλογος φιέστα"

    "Φιέστα" χαρακτηρίζει το ΚΚΕ το διάλογο για την αγροτική πολιτική στο Ζάππειο, που «δεν έχει στόχο την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της αγροτιάς αλλά τον αποπροσανατολισμό και την υποταγή της στην μοίρα του ξεκληρίσματος που τους οδηγεί η κοινή αγροτική πολιτική της ΕΕ».

    Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης «να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους» στους αγότες γιατό «ο αγώνας τους είναι δίκαιος και η ικανοποίηση των αιτημάτων τους συμφέρει όλο το λαό», ενώ κάνει λόγο για «αντιδραστικό μέτωπο των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που επιδιώκει με κάθε τρόπο και μέσο να ηττηθεί ο αγώνας της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς».

    «Ο στόχος της κυβέρνησης και όλων των άλλων υποστηρικτών της ΚΑΠ, είναι να παρουσιάσουν αυτή την αντιαγροτική πολιτική ως αναγκαία, ώστε να γίνει πιο γρήγορα και καλύτερα η εφαρμογή της. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι διαρθρωτικές αλλαγές που παρουσίασε. Η "ισορροπία της αγοράς" για την οποία μιλάει η κυβέρνηση είναι παραμύθι. Η ΚΑΠ που στηρίζουν και υλοποιούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εφαρμόζει την πλήρη απελευθέρωση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, παραδίδοντας τους μικρούς παραγωγούς και καταναλωτές στη στυγνότερη εκμετάλλευση των εμποροβιομηχάνων, των τραπεζών και των καρτέλ, που λυμαίνονται την παραγωγή και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων σε βάρος τους. Κανένας έλεγχος τιμών δεν μπορεί να υπάρξει προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών όσο βρίσκονται στα χέρια των μονοπωλίων οι εισαγωγές, η συγκέντρωση των αγροτικών προϊόντων, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, συνολικά οι πρώτες ύλες και η εμπορία των τροφίμων» τονίζει το ΚΚΕ και προσθέτει:

    «Η ενίσχυση της λεγόμενης επιχειρηματικότητας είναι η επιδότηση με κρατικούς και κοινοτικούς πόρους, δηλαδή χρήματα των λαών, της συγκέντρωσης της παραγωγής και της γης προκειμένου να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί η εκτόπιση των φτωχών αγροτών και η συμπίεση των μεσαίων».

    [04] Επίκαιρη ερώτηση

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα το διπλό εμπρησμό της Εβραϊκής Συναγωγής στα Χανιά μέσα στον τρέχοντα μήνα, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Ερωτά τον πρωθυπουργό, αν εκτιμά ότι πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός προσώπων που έδρασαν αυτοβούλως, ή για συμβάν που σχετίζεται με έξωθεν πιέσεις που δέχεται η χώρα στα μέτωπα της οικονομίας και της διπλωματίας.

    Ερωτάται ακόμη ο πρωθυπουργός τι προτίθεται να κάνει με τους φερόμενους ως δράστες και την απαράδεκτη δυσφήμηση της χώρας μας.

    Εξάλλου, ο κ. Καρατζαφέρης κατέθεσε και απλή ερώτηση στον πρωθυπουργό αναφορικά με τη συνάντηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία Ελλήνων αγροτών. Ερωτά, δε, πώς επιτρέπεται η επέμβαση ξένου ηγέτη σε ένα ελληνικό ζήτημα, κι αν αναλογίζεται ο πρωθυπουργός τη ζημιά στο διεθνές γόητρο της χώρας.

    Στο επίκεντρο η μόλυνση του Ασωπού

    Συνάντηση με εκπροσώπους του Ινσιτούτου Ανάπτυξης και Πολιτισμού Οινοφύτων, σχετικά με το θέμα της μόλυνσης του ποταμού Ασωπού, είχε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι το πρόβλημα της μόλυνσης του Ασωπού δεν είναι καινούργιο, αλλά είναι μια υπόθεση 50 ετών, απο τότε που δημιουργήθηκε εκεί η βιομηχανική ζώνη.

    Η λύση έπρεπε να έχει δοθεί απο χθες, είπε και τόνισε ότι δεν τραυματίζεται μόνο καίρια η ποιότητα ζωής στην περιοχή, αλλά μέσα απο τα τρόφιμα έρχεται και στα σπίτια όλων.

    Είπε ακόμη ότι πρέπει να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία απο την κυβέρνηση για την επίλυση του προβλήματος και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει.

    Απο την πλευρά του, ο επιστημονικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης και Πολιτισμού Οινοφύτων Θανάσης Παντέλογου, είπε ότι έχουν περάσει ήδη πολλά χρόνια απο τότε που πασχίζουν για την αποκάλυψη και τεκμηρίωση του προβλήματος.

    Ζήτησε δε την προσοχή όλων των κομμάτων για την προώθηση λύσεων και επισήμανε ότι ισχύει η αρχή ο ρυπαίνων πληρώνει.

    "Περιμένουμε απο τον βιομήχανο στη δύσκολη αυτή περίοδο, να πάρει απο τα κέρδη που παρανόμως, ρυπαίνοντας, όπως είπε, μάζεψε όλο αυτό τον καιρό και να τα γυρίσει πίσω στον κόσμο, που υποφέρει, για να δούμε βιώσιμη ανάπτυξη με υγεία".

    "Συνθήκες ευζωίας"

    «Η αλήθεια είναι ότι τα 2.000 ευρώ, με την ακρίβεια που υπάρχει στην αγορά, είναι οριακά για μια τετραμελή οικογένεια. Θυμίζουμε, όμως, ότι υπάρχουν οικογένειες που προσπαθούν να επιβιώσουν με τα μισά, και ορισμένες άλλες με τα μισά των μισών.... Το θέμα είναι πως μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες στοιχειώδους ευζωίας για όλους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης, σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών δήλωσε: «Και οι δύο πλευρές βλέπουνε το δέντρο και χάνουνε το δάσος. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το θέμα των αγροτών με μία θεσμικότητα και όχι αποσπασματικά, έτσι ώστε του χρόνου να μην έχουμε πάλι μπλόκα στην Εθνική Οδό. Εμείς κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες έγιναν αποδεκτές από την κυβέρνηση και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τις καλές μας υπηρεσίες εάν πιστεύουν και οι δύο πλευρές ότι χρειάζεται μια πρόσθετη σκέψη, η οποία σήμερα δεν γίνεται».

    [05] Δέσμη πρωτοβουλιών

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Φώτης Κουβέλης, αφού εξάφρασαν τη βεβαιότητα ότι βασικό χαρακτηριστικό της κυβέρνησης "είναι η εγκατάλειψη των προεκλογικών της δεσμεύσεων", ανακοίνωσαν δέσμη νομοθετικών και πολιτικών πρωτοβουλιών, που, όπως τόνισαν, απευθύνονται σε όλη την κοινωνία και φιλοδοξούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις.

    Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για τη χθεσινή πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου να διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το σύμφωνο Σταθερότητας, δήλωσε ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστές για το θέμα αυτό και ότι το επόμενο διάστημα θα αναπτύξει δράσεις κατά του συμφώνου Σταθερότητας.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε αναφορικά με τις εκατό πρώτες μέρες της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ ότι από την επομένη των εκλογών οι πολίτες είδαν την πολιτική που έβλεπαν και επί ΝΔ να ζει και να βασιλεύει σε μια ακόμα πιο σκληρή αντικοινωνική εκδοχή.

    Έκανε λόγο για πολύ σημαντικές υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, υποστηρίζοντας ότι τελικά αποδείχθηκε ότι όχι μόνο δεν υπάρχει σχέδιο για την αναδιανομή του πλούτου, αντίθετα δε αυτό που βλέπουμε είναι η αναδιανομή της φτώχειας.

    Οι κ.κ. Κουβέλης και Λαφαζάνης παρουσίασαν στη συνέχεια τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, οι οποίες είναι:

    1. Για την ιθαγένεια, ο κ. Κουβέλης είπε ότι υπάρχουν αρκετές θετικές ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο αυτό, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμες προτάσεις σε περίπτωση υπαναχώρησης της κυβέρνησης.

    2. Σχέδιο νόμου για την πρόσβαση όλων στις δημόσιες υπηρεσίες και τα αγαθά.

    3. Πρόταση νόμου για την προστασία των πολιτικών και ατομικών ελευθεριών.

    4. Πρόταση νόμου για την παραγωγή πράσινων συστημάτων στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας.

    5. Πρόταση νόμου για τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας

    6. Πρόταση νόμου για τις σχέσεις κράτους - εκκλκησίας και

    7. Κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων για διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

    Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε άθλια την εικόνα του επιτοκίου που διαμορφώθηκε χθες, με την έκδοση του κοινοπρακτικού ομολόγου, κάνοντας λόγο για "μπανανία σε ευρωπαϊκό επίπεδο", εξαιτίας του υψηλού επιτοκίου δανεισμού και διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν προσφεύγει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για δανεισμό.

    Με τη σειρά του ο κ. Λαφαζάνης ανακοίνωσε την κατάθεση των ακόλουθων σχεδίων νόμων:

    1. Πρόταση και το δημοκρατικό έλεγχο στον προϋπολογισμό.

    2. Πρόταση νόμου για την επαρκή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και την ενίσχυση του δημόσιου και αναδιανεμητικού χαρακτήρα του.

    3. Πρόταση για δικαιότερο φορολογικό σύστημα και αναδιανομή του πλούτου.

    4. Πρόταση για την κατάργηση όλων των νόμων που εδραιώνουν την εργασιακή βαρβαρότητα και την προστασία των ανέργων.

    5. Πρόταση για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των μισθωτών και

    6. Πρόταση νόμου για ένα εθνικό σύστημα υγείας πουνα αντιμετωπίζεται ως δημόσιο συλλογικό αγαθό.

    Οσον αφορά τη στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η απόφαση θα ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, σε κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

    [06] Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε σήμερα στους κοινωνικούς εταίρους το προσχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις. Πιο συγκεκριμένα το προσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις επιδότησης από τον ΟΑΕΔ των ασφαλιστικών εισφορών για τις προσλήψεις νέων εργαζομένων κατά την επόμενη τετραετία (το πρώτο έτος κατά 100%, το δεύτερο κατά 75%, το τρίτο κατά 50% και το τέταρτο κατά 25%).

    Ενίσχυση των επιχειρήσεων που δεσμεύονται για αναστολή των προγραμμάτων μείωσης του προσωπικού (απολύσεις) με ειδικά ενδοεπιχειρησιακά προγράμματα κατάρτισης που θα στηρίζονται οικονομικά από τον ΟΑΕΔ αλλά θα ελέγχονται κατά την εφαρμογή τους τόσο από τον ΟΑΕΔ όσο και από τον ΣΕΠΕ.

    Την καταβολή ημερομισθίου προσαυξημένο κατά 100% για την απασχόληση του Σαββάτου κατά παράβαση του πενθημέρου.

    Τη μετατροπή σε σύμβαση αορίστου χρόνου των εργασιών με μπλοκάκι που παρατείνονται πέραν του τριμήνου κλπ.

    Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε επίσης την προσπάθεια του υπουργείου να περιορίσει δραστικά την εισφοροδιαφυγή αλλά και τις δαπάνες των ταμείων στον τομέα της υγείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

    Πιο αναλυτικά ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Κουτρουμάνης εξήγγειλε πανελλαδικούς ελέγχους με μικτά κλιμάκια των ταμείων και του ΣΕΠΕ πανελλαδικά. Ακόμα την διενέργεια συστηματικών ελέγχων στις δαπάνες υγείας αλλά και την διεκδίκηση από τις φαρμακευτικές εταιρίες των οφειλομένων ποσών προς τα ταμεία με βάση την υποχρέωση επιστροφών.

    Ελεγχοι θα γίνουν σε κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία, νοσοκομεία αλλά και ηλεκτρονικό τρόπο των συνταγών των ταμείων αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Μάρτιο.

    Ακόμα ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε σε επιτάχυνση των διαδικασιών κυρίως της διαδοχικής ασφάλισης με στόχο από την αρχή του 2011 οι συντάξεις να καταβάλλονται από τα ταμεία μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή της αίτησης.

    Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει δεσμευτεί μέσα στο 2010 να εξασφαλίσει δύο (2) δισ. ευρώ από την ενίσχυση της αυτοχρηματοδότησης των ταμείων.

    Κατά τον κ. Κουτρουμάνη μέσα στο 2009 η εισφοροδιαφυγή ξεπέρασε τα 8 δισ. ευρώ ενώ η σπατάλη στους κλάδους υγείας κόστισε στα ταμεία πάνω από 3,5 δισ. ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 January 2010 - 17:30:49 UTC