Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Φορείς αλλαγής οι προοδευτικές δυνάμεις"
  • [02] Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Σικέ παιχνίδια"
  • [05] "'Ενα και μόνο ταμείο"

  • [01] "Φορείς αλλαγής οι προοδευτικές δυνάμεις"

    Οι προοδευτικές και σοσιαλιστικές δυνάμεις έχουν μεγάλη ευθύνη να προχωρήσουν μπροστά και να είναι φορείς αλλαγής σήμερα που το σύστημα απέτυχε, τόνισε ο πρωθυπουργός, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Διεθνούς που διεξάγεται στον Άγιο Δομίνικο.

    Η οικονομική κρίση, η κρίση περιβάλλοντος και η κρίση ενέργειας για να αντιμετωπισθούν χρειάζεται εμβάθυνση της δημοκρατίας και ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την πράσινη αλλαγή και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου, που αναφέρθηκε, στις διαφορές μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων, τονίζοντας ότι για τους προοδευτικούς βασική αρχή και πιστεύω είναι πρώτα ο άνθρωπος.

    Επίσης, τόνισε ότι βασική αξία είναι να γίνουν οι προοδευτικές δυνάμεις οι φορείς της αλλαγής στην παγκόσμια κοινωνία, στην οποία το βασικό χαρακτηριστικό είναι η κοινωνική δικαιοσύνη.

    Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση και στις άλλες παραμέτρους της, ο πρωθυπουργός τόνισε πως αν δεν ανακοπεί και αντίθετα συνεχιστεί η κρίση θα χειροτερέψουν οι περισσότεροι δείκτες. Τόνισε, επίσης, ότι υπάρχει παγκόσμια αλληλεξάρτηση και όλοι μαζί μοιραζόμαστε τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης. Γι' αυτό, πρόσθεσε, χρειάζεται άμεση δράση για να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο συνέργειας των πολιτικών των προοδευτικών δυνάμεων σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Και αναφερόμενος στη σύνοδο της Κοπεγχάγης τόνισε ότι καλό είναι να μπορέσει να γίνει συνεννόηση σε συγκεκριμένα θέματα και να μη μείνουμε σε γενικές αρχές.

    Αναγνώρισε, βέβαια, ότι υπάρχουν διαφορές προτεραιοτήτων και ενδιαφερόντων μεταξύ των χωρών, κάτι το οποίο θεώρησε θεμιτό. Ενώ, αναφέρθηκε και στο τεχνολογικό χάσμα Βορά - Νότου, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να αποτελέσουν υπεκφυγές για να αποφευχθεί η κοινή δράση. Αντίθετα, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρξει σοβαρή συζήτηση και να ληφθούν δραστικά μέτρα (π.χ. φόρος του διοξειδίου του άνθρακα, πράσινος φόρος κ.λπ).

    Μεταξύ των πρώτων προτεραιοτήτων που πρέπει να τεθούν από τους προοδευτικούς και τους σοσιαλιστές, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, για να αντιμετωπισθούν πολλά από τα προβλήματα είναι η πράσινη ανάπτυξη, μέσω της οποίας μπορούν να γίνουν νέες επενδύσεις, να αναπτυχθούν η γεωργία και ο τουρισμός και μέσω αυτών να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης της ανεργίας.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην καλή δουλειά που έχει κάνει η αρμόδια επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την κλιματική αλλαγή, επικεφαλής της οποίας είναι οι Ρικάρντο Λάγκος και Γκόραν Πέρσον, μια δουλειά, όπως είπε, που δείχνει το δρόμο για να φθάσουμε "από την οικονομία των υψηλών ρύπων, σε μια κοινωνία χαμηλών ρύπων".

    Η οικονομική κρίση, η διατροφική κρίση, η ενεργειακή και περιβαλλοντική κρίση συνιστούν μεγάλες απειλές για τον πλανήτη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι μπορούν να δημιουργήσουν νέες εντάσεις και συγκρούσεις σε μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα. Αναφέρθηκε, επίσης, στις πολύ σημαντικές επιπτώσεις αυτών των κρίσεων στις υπό ανάπτυξη χώρες, οι οποίες χτυπήθηκαν και από πανδημίες και επιβαρύνουν περισσότερο μια ήδη υπάρχουσα κρίση.

    Αναφέρθηκε στα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας τονίζοντας ότι σύμφωνα με αυτά, το 2009 ο αριθμός των ανέργων παγκοσμίως θα αυξηθεί κατά 18 έως 30 εκατομμύρια σε σχέση με το 2007. Και σύμφωνα με ένα σενάριο, 200 εκατομμύρια άνθρωποι από τις αναπτυσσόμενες χώρες είναι πιθανό να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας και το μεγαλύτερο μέρος τους θα είναι γυναίκες και νέοι.

    Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "οι μεγάλοι παγκόσμιοι παίκτες", όπως χαρακτήρισε τις μεγάλες χώρες που επηρεάζουν περισσότερο τις αποφάσεις, θα πρέπει να προχωρήσουν σε παροχή οικονομικής και αναπτυξιακής βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, επίσης, ότι οι προοδευτικές δυνάμεις είναι απόλυτα δεσμευμένες να μην ανεχθούν την ανεργία, καθώς η εργασία είναι για τις δυνάμεις αυτές υψηλή προτεραιότητα.

    Επίσης, τόνισε, ότι δεν πρέπει να λησμονείται ότι σε πολλές περιπτώσεις η οικονομική κρίση έχει χρησιμοποιηθεί από συντηρητικές δυνάμεις για να απομειώσουν την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική ασφάλεια, το κράτος πρόνοιας και άλλα κοινωνικά δικαιώματα, τα οποία το εργατικό κίνημα κατέκτησε με πολλούς και μακρόχρονους αγώνες.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της μείωσης των εξοπλισμών εκφράζοντας την ελπίδα ότι τον Μάιο στη συνάντηση της Νέας Υόρκης οι συζητήσεις θα πάνε καλά και η Σοσιαλιστική Διεθνής θα βοηθήσει όσο μπορεί στο μέτωπο αυτό. Αναφέρθηκε, επίσης, στην εκλογή του Μπαρόκ Όμπυα, η οποία, όπως είπε, ενδυνάμωσε τις προοπτικές για μία εποικοδομητική παγκόσμια συνεργασία. Υπήρξαν κάποια θετικά βήματα, ανέφερε, αλλά, όπως πρόσθεσε, μένουν να γίνουν πολλά ακόμα.

    Αναφορά έκανε, επίσης, ο κ. Παπανδρέου στην ανάγκη εμβάθυνσης της δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι η Διεθνής πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της σε όσους ζουν σε χώρες που έχουν αυταρχικά καθεστώτα, υπογραμμίζοντας ότι δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια.

    Τριμερής συνάντηση την Παρασκευή

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσκάλεσε τους ομόλογούς του της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και της ΠΓΔΜ Νικόλα Γκρούεφσκι, σε άτυπη τριμερή συνάντηση στις Πρέσπες, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να συζητήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας για την προστασία και την βιώσιμη ανάπτυξη της Περιοχής του Πάρκου Πρεσπών (Κέντρο Πληροφόρησης Πύλης).

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει την ιδιαίτερα μεγάλη σημασία την οποία αποδίδει η Ελληνική Κυβέρνηση στα θέματα του περιβάλλοντος και έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή και δύο μήνες πριν τη συμπλήρωση δέκα ετών από την έκδοση Κοινού Ανακοινωθέντος των τότε Πρωθυπουργών των τριών χωρών (2 Φεβρουαρίου 2000, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων), με το οποίο διακήρυξαν τη δέσμευσή τους να συνεργασθούν για την προστασία του οικοσυστήματος των Πρεσπών.

    [02] Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες

    Λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Ν.Δ., όλο και περισσότερα στελέχη ανοίγουν τα χαρτιά τους σχετικά με το ποιον θα στηρίξουν για την ηγεσία του κόμματος.

    Σήμερα οι τρείς υποψήφιοι θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Επιτροπής Συνεδρίου κ. Δ.Σιούφα και τον γραμματέα κ. Λ.Ζαγορίτη.

    Τη στήριξη της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη εξέφρασαν ο βουλευτής Ββ Αθηνών της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας καθώς και ο πρώην βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ Γιώργος Ορφανός. Τη στήριξή του στον υποψήφιο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, εξέφρασε με δηλώσεις του, ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Θεσσαλονίκης, Κώστας Γκιουλέκας.

    Με τον κ.Σαμαρά συντάχθηκαν, επίσης, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Καρδίτσας, Σπύρος Ταλιαδούρος και ο τέως βουλευτής Πιερίας, Ευάγγελος Πολύζος.

    Ντόρα Μπακογιάννη

    Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο και κατηγόρησε πως δεν έχει σχέδιο, εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη. Μιλώντας σε πολιτικούς της φίλους στην Αργολίδα η κα Μπακογιάννη τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέδιο για την οικονομία και σπαταλά το χρόνο και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

    "Καταφέρνει και να διαψεύδει τις προεκλογικές του υποσχέσεις και να μην ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα των περιστάσεων. Το ΠΑΣΟΚ πήρε την εξουσία με ψέματα και τώρα τα βρίσκει μπροστά του. Αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση" τόνισε η κα Μπακογιάννη η οποία και αναφέρθηκε στα τελευταία οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

    "Η έκτακτη εισφορά είναι ένα ακόμη μέτρο που σχεδιάστηκε στο γόνατο, στέλνοντας το λογαριασμό σε εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά. Αντί να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, το ΠΑΣΟΚ επιλέγει και πάλι την εύκολη λύση της υπερφορολόγησης εξαπολύοντας φοροκαταιγίδα ενάντια στους φορολογούμενους πολίτες που δηλώνουν με ειλικρίνεια τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία", δήλωσε η κα Μπακογιάννη η οποία χαρακτήρισε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ "ανίκανα και ανέτοιμα να κυβερνήσουν και να προωθήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις".

    "Γι αυτό και η χώρα έχει ανάγκη το ταχύτερο δυνατό από μια μεγάλη και ισχυρή Νέα Δημοκρατία. Μια Νέα Δημοκρατία που θα είναι παρούσα. Που το ΠΑΣΟΚ θα μας βρίσκει μπροστά του. Μια Νέα Δημοκρατία που θα δίνει μάχες για αυτά που πραγματικά απασχολούν το λαό".

    Όσον αφορά τα εσωκομματικά, η κα Μπακογιάννη δήλωσε πως "η ΝΔ πρέπει να απευθυνθεί ξανά στην κοινωνία. Να χτίσει νέες πλατιές κοινωνικές συμμαχίες. Να φύγει από την απομόνωση και την περιχαράκωση, που κάποιοι πάνε να κάνουν σημαία. Και πάνω απβ όλα να ξεκινήσουμε άμεσα δυναμική και αποτελεσματική αντιπολίτευση. Η μόνη ελπίδα του ΠΑΣΟΚ είναι η Νέα Δημοκρατία να μπει σε εσωστρέφεια και περιχαράκωση και να μην ασκεί ισχυρή αντιπολίτευση. Γιβ αυτό το σύστημα ΠΑΣΟΚ δίνει τα ρέστα του εναντίον μου", δήλωσε η υποψήφια για την αρχηγία.

    Απάντησε μάλιστα και στις επικρίσεις που δέχεται για μηχανισμούς. "Είμαι περήφανη γιατί σε αυτή την προσπάθεια έχω δίπλα μου στελέχη από όλες τις τάσεις του κόμματός μας. Στελέχη που συνεργάστηκαν με όλους τους πρώην προέδρους μας. Αυτό κάποιοι πάνε να το βαφτίσουν απαξιωτικά, ως «μηχανισμό». Για μας αυτό λέγεται ενότητα. Λέγεται συστράτευση. Λέγεται αλληλοεκτίμηση και αλληλοσεβασμός".

    Η κα Μπακογιάννη εμφανίστηκε ενωτική και επανέλαβε τη θέση της για μια μεγάλη Νέα Δημοκρατία: "Όλοι εμείς αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος στις όποιες διαφορές του παρελθόντος και να ενώσουμε δυνάμεις για να ξανακάνουμε δυνατή τη Νέα Δημοκρατία. Η δική μας προσπάθεια εκφράζει το σύνολο του κόμματος. Και τις ρίζες και τον κορμό και τα κλαδιά αυτής της μεγάλης παράταξης". Επανέλαβε μάλιστα και το δίλλημα που θέτει στην προεκλογική αυτή εκστρατεία.

    "Θα παραμείνουμε ένα μεγάλο, ανοιχτό και δυνατό κόμμα ή θα γίνουμε ένα μικρό και αναχρονιστικό κόμμα που δεν θα μπορεί να κερδίσει εκλογές; Θα επιβραβεύσουμε τη συνέπεια ή τον καιροσκοπισμό; Θα αφήσουμε το ΠΑΣΟΚ και το σύστημα ΠΑΣΟΚ στα μέσα ενημέρωσης να αλωνίζουν ή θα δείξουμε τη δύναμη της μεγάλης μας παράταξης;"

    Αντώνης Σαμαράς

    Σε πολιτικούς φίλους και μέλη του κόμματος, μίλησε στον Πειραιά (Ο.Λ.Π.) ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.

    Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη ανάδειξης της ιδεολογίας της Νέας Δημοκρατίας. Υποστήριξε δε, ότι οι ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι που εγκατέλειψαν το κόμμα από το 2004 μέχρι τις πρόσφατες εκλογές, δεν έφυγαν επειδή διαφωνούσαν με τις ιδέες της ΝΔ αλλά με τις συμπεριφορές στελεχών της κυβέρνησης - αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα του Βατοπεδίου- που βρίσκονται, όπως είπε, απέναντί του.

    Ο κ. Σαμαράς απάντησε με αιχμές και στα όσα λέγονται εναντίον του περί πρόθεσης περιχαράκωσης της Νέας Δημοκρατίας. «Το εύρος των ιδεών μας το καθόρισε η ιδρυτική διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ διερωτώμενος: «Αναθεωρητές είμαστε για να τα αλλάξουμε;».

    Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ συνέχισε: «Αυτοί, λοιπόν, που έχουν πολιτικές ταχυπαλμίες, ας καταλάβουν δύο πράγματα. Οι αναθεωρητές περιχαρακώνουν. Εμείς απλώνουμε την παράταξη. Και, δεύτερον, το ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους εμείς τους διώξαμε. Κι όχι οι ιδέες μας. Με συμπεριφορές ατόμων που πλήγωσαν την παράταξη, όπως - κι όχι μόνο - στο Βατοπέδι. Ατομα, που πάντως με φανατισμό, βρίσκονται απέναντί μου.»

    Παναγιώτης Ψωμιάδης

    Στην Κόρινθο βρέθηκε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ. νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος επισκέφθηκε τον νομάρχη Νίκο Ταγαρά, ακολούθως συναντήθηκε με στελέχη του κόμματος στα γραφεία της ΝΟΔΕ και, τέλος, περιόδευσε στην αγορά της πόλης.

    Ο κ. Ψωμιάδης αναφέρθηκε στο θέμα των συμβασιούχων, τονίζοντας ότι η νομαρχία του «χάνει 450 συμβασιούχους, που είναι πολύτιμοι για την εύρυθμη λειτουργία της» και προσθέτοντας πως για το θέμα αυτό «δεν ευθύνεται μόνον το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΝΔ, που τους είχε σε ομηρία».

    Σε ό,τι αφορά την παράταξή του, υπογράμμισε ότι η ενότητα του κόμματος δεν κινδυνεύει και επανέλαβε ότι στον δεύτερο γύρο δεν θα στηρίξει κανέναν. Τόνισε, τέλος, πως το «ζητούμενο είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης του κόσμου, στη ΝΔ, εμπιστοσύνη που έχει απολεσθεί».

    Στη συνέχεια, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης επισκέφθηκε την Πάτρα και τα γραφεία της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας. Όπως δήλωσε, είναι αποφασισμένος να μείνει μέχρι τέλους στην εκλογική μάχη, παρά τις έντονες πιέσεις που, όπως είπε, δέχεται. Μάλιστα σημείωσε ότι «δεν θα κάνω παζάρια με κανέναν».

    Επίσης διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Νέα Δημοκρατία θα βγει πιο δυνατή από την κρίση. Ακόμη ανέφερε ότι δεν συμφωνεί με τις μεγάλες συγκεντρώσεις, διατυπώνοντας την άποψη ότι «είναι γι' αυτούς που έχουν μηχανισμούς, χορηγούς, σπόνσορες, υπόγεια ρεύματα».

    Σχετικά με τα αίτια της εκλογικής ήττας σημείωσε: «Η ΝΔ έπεσε από τις αλαζονικές συμπεριφορές. Από τίποτα άλλο. Συμπεριφορές απαράδεκτες, κλειστές πόρτες, κατεβασμένα τηλέφωνα. Δεν υπήρχε σύνδεση βάσης και κυβέρνησης, δεν υπήρχε επικοινωνιακή πολιτική».

    Όσον αφορά το μέλλον της ΝΔ ο Παναγιώτης Ψωμιάδης τόνισε ότι πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνία. Και πρόσθεσε: «Ήμασταν εκεί και φύγαμε. Αν δεν επιστρέψουμε εκεί, τότε αντίο εξουσία. Οι πολλοί δίνουν εξουσία, όχι τα μέλη».

    Στην συνέχεια ο Παναγιώτης Ψωμιάδης συναντήθηκε με στελέχη και μέλη της ΝΔ και όπως υπογράμμισε ο δικός του «σπόνσορας» είναι «ο προδομένος και ταλαιπωρημένος λαός της ΝΔ».

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα προεδρεύσει στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (Άγιος Δομίνικος)

  • Συνάντηση υπουργού Εργασίας Α. Λοβέρδου με αντιπροσωπεία του ΣΕΒ (10:00:00, Αθήνα/Πειραιώς 40)

  • Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων στη Θεσσαλονίκη, στο ύψος του ΙΚΕΑ ( 11:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Συνέντευξη Τύπου για την επιστημονική συνάντηση ειδικών στη σπαστικότητα, στην Ιατρική Εταιρία Θεσσαλονίκης (11:00:00, Θεσσαλονίκη/Δημοσθένους 4 )

  • Συνάντηση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ Μπατζελή με τη ΣΥΔΑΣΕ (11:00:00, Αθήνα/Αριστοτέλους)

  • Ενημέρωση από τον ΑΝΥΠΕΞ Δημήτρη Δρούτσα, της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής (11:00:00, Αθήνα/Βουλή)

  • Παρουσίασ μελέτης του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ με θέμα "τα βασικά μεγέθη της ελληνικής εκπαίδευσης (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια)" (11:30:00, Αθήνα/ξενοδοχείο "Παρκ")

  • Συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΤ) Ανδρέα Μαρτίνη (12:00:00, Αθήνα/Ερρίκος Ντυνάν-Μεσογείων)

  • Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την επικείμενη έναρξη της φετινής "Ονειρούπολης" στη Δράμα, στον πολυχώρο PuntoES (παλαιό κτίριο ΔΕΛΑΣΑΛ στη Θεσσαλονίκη) (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Φράγκων 2-4 )

  • Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλγαρίας Γκιόργκι Παρβάνοφ

    11:30 - Με Κ. Παπούλια

    - 16:00 - Με Φ. Πετσάλνικο

    - 16:30 - Με Κ. Καραμανλή

    - 17:15 - 19:00 - Με Τσίπρα - Παπαρήγα και Καρατζαφέρη

    - 21:00 - Επίσημο δειπνο

  • Συνέντευξη Τύπου για τη φορολογία στα ακίνητα και τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της θα δώσουν ο ΔΣΑ, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος, οι Ομοσπονδίες Ιδιοκτητών Ακινήτων, Μεσιτών και Κατασκευαστών Κτιρίων (12:00:00, Αθήνα/ΔΣΑ-Ακαδημίας 60)

  • Συνάντηση Σιούφα - Ζαγορίτη και Δασκαλάκη με τους 3 υποψηφίους για την ηγεσία της ΝΔ (12:00:00, Ρηγίλλης)

  • Συνάντηση υπουργού Εργασίας με αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ (13:00:00, Αθήνα/Πειραιώς 40)

  • Συνέντευξη Τύπου από τους "Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη" με θέμα την ίδρυση Ακαδημίας Ελλήνων Κινηματογραφιστών (13:30:00, Αθήνα/Αθηνάς 12 - 3ος όροφος )

  • Συνέντευξη Τύπου, θα παραχωρήσει ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, με τον υφυπουργό Νίκο Σηφουνάκη, παρουσία των Γενικών Γραμματέων Χάρη Τσιόκα και Σωκράτη Κάτσικα (14:00:00, Αθηνα/ΥΜΕ - Αναστάσεως 2)

  • Παρουσία της υπ. Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ Μπατζελή στον Κοινοβουλευτικό Τομέας Εργασίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (15:00:00, Αθήνα/ΚΟ ΠΑΣΟΚ /Βουλή)

  • Ο Δ. Δρούτσας θα συναντηθεί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Marin Raikov (16:00:00, ΥΠΕΞ)

  • Συλλαλητήριο ΠΑΜΕ (18:30:00, Αθήνα/Ομόνοια)

  • Συλλαλητήριο ΠΑΜΕ (Θεσσαλονίκη)

  • Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, θα συναντηθεί με τον Βούλγαρο Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων Ρόσεν Πλεβνελίεβ (19:00:00, Αθήνα/Χαρ. Τρικούπη 182/5ος)

  • ΙΕΝΕ - Θέμα: Η διείσδυση των ΑΠΕ στο Ηλεκτρικό Δίκτυο και οι εθνικοί στόχοι για το 2010 (19:00:00, Αθήνα /Ακαδημίας 50)

    Το πρόγραμμα της Βουλής σήμερα

    11:00 (Γερουσίας) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: Ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτριο Δρούτσα για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    11:00 (150) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών "Οικονομική Ενίσχυση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εισφορά Κοινωνικής Ευθύνης των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και άλλες διατάξεις".

    11:00 (151) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ: Συζήτηση επί της Εκθέσεως Πεπραγμένων, έτους 2008 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ακρόαση του Προέδρου Χρίστου Γεραρή.

    17:00 (Γερουσίας) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Συζήτηση επί της Ενδιάμεσης Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική 2009. Στη συνεδρίαση θα παρίσταται ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γεώργιος Προβόπουλος.

    18:00 (ολομέλεια) Ερωτήσεις-Αναφορές

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Τσάμπιονς Λιγκ (8ος όμιλος, 5η αγωνιστική): Αλκμααρ-Ολυμπιακός - 21:45:00, Αλκμααρ/DSB Στάντιον (NLD)

  • Μπάσκετ-Κλήρωση παγκοσμίου πρωταθλήματος γυναικών - 12:30:00, ΚΑΡΛΟΒΙ ΒΑΡΙ

  • Μπάσκετ-EuroCup (1η ημέρα), 3ος Όμιλος

    Ζαντάρ (Κροατία)-ΑΡΗΣ 20:00

    7ος Όμιλος

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ-Γκραν Κανάρια (Ισπανία) 21:00

  • Μπάσκετ-EuroChallenge (1η ημέρα)

    [04] "Σικέ παιχνίδια"

    Την κατηγορηματική άρνηση του ΚΚΕ να πάρει μέρος στο διάλογο για το Ασφαλιστικό, εξέφρασε η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου τονίζοντας ότι το κόμμα της δεν παίρνει μέρος σε "σικέ παιχνίδια".

    Η γγ του ΚΚΕ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, να γίνει διάλογος στη Βουλή ή τηλεοπτική συζήτηση για το ασφαλιστικό, είπε ότι δεν είναι η ώρα των ντιμπέιτ, είναι η ώρα των συλλαλητηρίων.

    Αν γίνει ντιμπέιτ θα πάμε, αλλά η όλη συζήτηση είναι αποπροσανατολιστική, είπε η κα Παπαρήγα και χαρακτήρισε την κυβερνητική πολιτική στο Ασφαλιστικό "κήρυξη πολέμου", και τόνισε ότι η απάντηση του ΚΚΕ είναι "πόλεμο στον πόλεμο".

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι "βρισκόμαστε κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής από τον καταστροφικό τυφώνα σχεδιασμένων μέτρων, που εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ με στόχο να ξεθεμελιώσει και τις τελευταίες κατακτήσεις που απέμειναν την τελευταία 20ετία στο θεσμό των συλλογικών συμβάσεων, στο συνταξιοδοτικό, στην υγεία και την πρόνοια".

    "ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σημειώσατε Χ, δηλαδή ισοπαλία στην αντιδραστική πολιτική, καθώς ο επόμενος γίνεται χειρότερος από τον προηγούμενο ακριβώς γιατί συνεχίζει την ίδια πολιτική και προσθέτει νέα βάρη στα προηγούμενα" είπε χαρακτηριστικά η κα Παπαρήγα.

    Στόχος αυτής της πολιτικής, είπε, είναι η ενίσχυση του κεφαλαίου και η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

    Σχετικά με την έκτακτη εισφορά των μεγάλων επιχειρήσεων, η γγ του ΚΚΕ είπε ότι πρόκειται για κοροϊδία και πρόσθεσε ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό της κερδοφορίας και στάχτη στα μάτια του λαού, για να καταθέσει θυσίες στην πλουτοκρατία και να αναπληρώσει χίλιες φορές πάνω την έκτακτη εισφορά.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να κηρύξουν πόλεμο στην πολιτική της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμιά συμμετοχή στο διάλογο παρά μόνο αγώνας και αντεπίθεση.

    Αναφερόμενη στην κυβερνητική πολιτική στον τομέα της υγείας, η κα Παπαρήγα είπε ότι ανοίγουν πόρτες για πλήρη ιδιωτικοποίηση του, ενώ εξέφρασε τις αντιρρήσεις της σχετικά με την κάρτα υγείας, λέγοντας ότι η κάρτα υγείας θα αποτελέσει μέσο για τον περιορισμό των παροχών.

    Η γγ του ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ της άμεσης μονιμοποίησης των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και ζήτησε άμεσες και μαζικές προσλήψεις στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, παιδείας και πολιτικής προστασίας.

    Επίσης ζήτησε να απαγορευθούν με νόμο όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, να κατοχυρωθεί νομοθετικά το 35ωρο και πενθήμερο εργασίας με πλήρη ένσημα, να υπάρξει κατώτατος μισθός 1.400 ευρώ και κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες για την αντιπυραυλική ασπίδα που συζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι το Αιγαίο έχει πετρέλαιο και πρόσθεσε ότι η Τουρκία προσφέρεται να εξυπηρετήσει δυτικές δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα και φυσικά ζητάει ανταλλάγματα στο Αιγαίο και την Κύπρο. Το θέμα, είπε γγ του ΚΚΕ, είναι ότι δεν ξέρουμε καν τι λέει η επιστολή Ερντογάν προς τον κ. Παπανδρέου, εκφράζοντας την ανησυχία της ότι δεν θα πάνε καλά τα πράγματα στο Αιγαίο και την Κύπρο. Το ΚΚΕ, κατέληξε η κα Παπαρήγα, όσο υπάρχουν σύνορα θα τα υπερασπίζεται.

    Απάντηση στον υπουργό Εργασίας

    Ο εκνευρισμός του υπουργού Εργασίας μαρτυρά τη βαθιά του ενόχληση για τη δράση των εκπροσώπων των ταξικών συνδικάτων (του ΠΑΜΕ) και τις θέσεις του ΚΚΕ που ξεσκεπάζουν την απάτη του διαλόγου που στήνεται για να συγκαλυφθούν τα νέα αντεργατικά προαποφασισμένα σχέδια στο ασφαλιστικό. Αυτά που συνυπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο πρόσφατο ΕΚΟΦΙΝ, και τα οποία υπάρχουν στα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και αποτελούν θέσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και προσθέτει:

    "Ο υπουργός στρεφόμενος κατά του ΚΚΕ εκτός των άλλων υπερασπίζεται και εκφράζει τους συνεργούς του στην επιχείρηση εξαπάτησης, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

    Το ΚΚΕ πάντως προειδοποιεί την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας ότι θα κάνει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που επιβάλλει το δίκιο και το συμφέρον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Δεν φοβάται ούτε τις απειλές, ούτε τις συκοφαντίες".

    [05] "'Ενα και μόνο ταμείο"

    Τα εργοτάξια της Ανατολικής Οδού Πελοποννήσου (Αυτοκινητόδρομος ΜΟΡΕΑΣ) προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη του έργου, που αποτελεί κύριο άξονα για την ανάπτυξη της Ανατολικής και Νότιας Πελοποννήσου, θα επισκεφθεί σήμερα ο κ. Γ. Καρατζαφέρης.

    «Ό, τι και να κάνουν θα καταλήξουν τελικά σε ένα και μόνο ταμείο, όπως υποστηρίζουμε εμείς εδώ και πέντε χρόνια. Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το υπόλοιπο των ταμείων, αλλά παράλληλα είναι οδυνηρή για τους ανέργους των οποίων καθυστερεί η ένταξη στους χώρους εργασίας. Οι αποφάσεις πανικού είναι εξίσου επιζήμιες με τις αποφάσεις σκοπιμότητας προηγούμενων κυβερνήσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. σχετικά με τα κυβερνητικά σχέδια για το ασφαλιστικό.

    Ο κ. Κ. Αϊβαλιώτης σχολιάζοντας τις κυβερνητικές προθέσεις για την πρόσθετη φορολόγηση των ακινήτων ανέφερε:

    «Επαναφέρουμε την πρόταση μας για έναν και μοναδικό φόρο που θα συνοδεύει όλα τα ακίνητα ανεξαρτήτως ιδιοκτήτη, καταργούμενων όλων των άλλων φόρων που σήμερα επιβαρύνουν ένα ακίνητο, ακόμα και αυτού της μεταβίβασης».

    Τέλος σε ότι αφορά την "τριμερή" που θα συνέλθει στις Πρέσπες με συμμετοχή των κ. κ. Παπανδρέου, Γκρουέφσκι και Μπερίσα, ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. τόνισε ότι «ο κ. Παπανδρέου στα Εθνικά θέματα επιδίδεται σε ασκήσεις "ρώσικης ρουλέτας". Ο κίνδυνος όμως είναι ότι, αν η "σφαίρα" φύγει απ΄ τη θαλάμη, θα πλήξει Εθνικά μας συμφέροντα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 November 2009 - 5:30:28 UTC