Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανακαλούνται οι άδειες των κολλεγίων
  • [02] Γραφείο κατά της αυθαιρεσίας
  • [03] Συναγερμός στην Πτολεμαΐδα για τη ρύπανση
  • [04] Η Θάτσερ επέστρεψε στη Ντάουνινγκ Στριτ

  • [01] Ανακαλούνται οι άδειες των κολλεγίων

    Για «χαώδη κατάσταση», η οποία επικρατεί με τα «κολλέγια» κάνει λόγο το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του και προχωρεί στην ανάκληση όλων των αδειών, που χορηγήθηκαν λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου.

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνει πως «η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους απεφάνθη ομόφωνα για το παράνομο της διαδικασίας» και πως κατόπιν τούτου, «η υπουργός προχωρεί σε ανάκληση όλων των αδειών που έχουν εκδοθεί και θα προχωρήσει στην επανεξέταση του συνόλου των φακέλων, οι οποίοι στην πραγματικότητα ουδέποτε εξετάστηκαν απο τον προηγούμενο υπουργό κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο, παρά τα προβλεπόμενα απο το νόμο 3696/2008 που είχε ψηφιστεί απο τον προκάτοχό του».

    Εξάλλου, θέμα έχει ανακύψει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «η οποία, την Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου, διαπίστωσε δύο σημαντικές παραβάσεις της Ελλάδας και αποφάσισε σε βάρος της χώρας τα εξής:

    Α) Την αποστολή «αιτιολογημένης γνώμης» και την έναρξη διαδικασίας προστίμου για τη μη συμμόρφωση της Ελλάδας σε δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που αφορούν μεταξύ άλλων την ενσωμάτωση της οδηγίας 36/2005.

    Β) Την έναρξη νομικών διαδικασιών λόγω της παραβίασης θεμελιωδών κοινοτικών ελευθεριών μέσω του ν. 3696/2008 νόμου που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση»

    «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. προκάλεσε και κληροδότησε ένα πρωτοφανές χάος με άδειες, που δόθηκαν με παράνομες υπουργικές αποφάσεις, βασιζόμενες σε έναν νόμο, που κηρύσσεται ασύμβατος προς το ευρωπαϊκό δίκαιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

    Η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, θα έχει σειρά συναντήσεων στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο επίτροπο και υπουργούς και με παρέμβασή της στο Συμβούλιο υπουργών Παιδείας, θα θέσει το θέμα της αμοιβαιότητας και της αυθεντικότητας του ελέγχου της ποιότητας δομών εκπαίδευσης μεταξύ των χωρών-μελών. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το πλαίσιο δράσεων επί του θέματος.

    [02] Γραφείο κατά της αυθαιρεσίας

    "Οι κύριοι αυτοί θα φύγουν αμέσως απο το αστυνομικό σώμα και δεν θα επιστρέψουν ποτέ. Τέρμα στην ανοχή οποιασδήποτε αυθαιρεσίας αστυνομικών κατά πολιτών". Αυτό δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία ίδρυσης "Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας" και αναφερόμενος σε δύο ειδικούς φρουρούς του αστυνομικού τμήματος Αγίου Παντελεήμονος, οι οποίοι κατηγορούνται για βίαιη συμπεριφορά κατά μητέρας μπροστά στο παιδί της.

    Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι στο προσεχές δίμηνο θα τροποποιηθεί το Πειθαρχικό Δίκαιο των αστυνομικών, ώστε να ξεκαθαρίζουν γρήγορα περιστατικά καταγγελιών πολιτών κατά αστυνομικών που σήμερα, όπως τόνισε, μένουν στα συρτάρια σε σημείο που να φτάνουν τα όρια της αρνησιδικίας.

    "Η σημερινή εικόνα της Αστυνομίας δεν είναι αυτή που θέλουμε. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το περιστατικό της ζαρντινιέρας; Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα βίντεο που κυκλοφορούν για συμπεριφορά αστυνομικών σε πολίτες; Δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων, έχουμε 70.000 προσωπικό στα Σώματα Ασφαλείας και δυστυχώς έχουμε τέτοια περιστατικά αυθαιρεσίας", είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε:

    "Οι ένοχοι από εδώ και πέρα θα τιμωρούνται. Και αυτή είναι η διαφορά. Το πρόβλημα έως σήμερα είναι ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης σε τέτοιες περιπτώσεις πάσχει από γραφειοκρατία, από αναξιοκρατία και από τη μη σοβαρή εξέταση καταγγελιών πολιτών. Δεν λέω ότι δεν θα ξανάχουμε τέτοια περιστατικά. Αυτό που λέω είναι ότι θα πατάξουμε την ανομία και θα διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα ώστε να μην αμαυρώνουν την εικόνα των πολλών αστυνομικών λίγοι απαράδεκτοι".

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας θα στελεχωθεί με πολιτικό προσωπικό, θα λειτουργεί ανεξάρτητα απο την Αστυνομία, ώστε οι καταγγελίες να έχουν αντικειμενική και σοβαρή αντιμετώπιση, και στο προσωπικό του θα περιλαμβάνονται άτομα με νομική κατάρτιση.

    Η θητεία του συγκεκριμένου προσωπικού θα είναι διετής και θα μπορεί να ανανεωθεί για μία μόνο φορά.

    Ο υπουργός τόνισε ότι "από εδώ και πέρα οι αστυνομικοί θα έχουν επώνυμο, θα φέρουν τα διακριτικά τους, γιατί είναι υπάλληλοι του κράτους και κάθε πολίτης πρέπει να γνωρίζει με ποιον έχει να κάνει".

    Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο για την ίδρυση του συγκεκριμένου Γραφείου θα προωθηθεί, αφού πρώτα υπάρξει διαβούλευση με τους πολίτες, τις Ενώσεις πολιτών, τις συνδικαλιστικές ενώσεις αστυνομικών και κάθε ενδιαφερόμενο. Οι καταγγελίες των πολιτών θα εξετάζονται αποκλειστικά μέσα σε 30 ημέρες και κατά απόλυτη προτεραιότητα.

    Εξάλλου, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι από τις 30 Νοεμβρίου θα υπάρχει ειδική φόρμα στο Διαδίκτυο για ανοιχτό διάλογο των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας με τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

    "Δεν είμαστε απέναντι, αλλά δίπλα στους εργαζομένους στα Σώματα Ασφαλείας. Πρέπει, όμως, να αποκτήσουν επαγγελματισμό και να σέβονται τα δικαιώματα των πολιτών. Δεν κάνουμε διώξεις, ούτε κυνήγι φαντασμάτων, αλλά προστασία ατομικών δικαιωμάτων", τόνισε.

    Τέλος, διευκρίνισε ότι η φόρμα επικοινωνίας με τους εργαζομένους στα Σώματα Ασφαλείας θα έχει απολύτως προσωπικό χαρακτήρα και θα είναι ανοιχτή για τρεις μήνες, προκειμένου να υποβληθούν προτάσεις και σχόλια, αλλά όχι συκοφαντίες και προσωπικές επιθέσεις.

    [03] Συναγερμός στην Πτολεμαΐδα για τη ρύπανση

    «Συναγερμός» επικρατεί στην Πτολεμαΐδα από τη μεγάλη αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων που καταγράφεται από τους σταθμούς μέτρησης και έχει προκαλέσει αίσθημα δυσφορίας στους κατοίκους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον οικισμό Πεντάβρυσο, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πτολεμαΐδα, το τελευταίο 24ωρο δεν υπάρχει ωριαία μέτρηση κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια. «Με όριο, δηλαδή, τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, στην περιοχή καταγράφονται 186 μικρογραμμάρια», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νομάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δακής, ο οποίος χαρακτηρίζει «εξαιρετικά αυξημένα τα ποσοστά αύξησης εκπομπών των μικροσωματιδίων».

    «Οι δείκτες στους σταθμούς μέτρησης χτύπησαν κόκκινο από το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου οπότε και άρχισαν να καταγράφονται υψηλές συγκεντρώσεις. Η κατάσταση επιβαρύνθηκε περισσότερο χθες με τις επανεκκινήσεις του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Πτολεμαΐδας, συνεπεία τεχνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των πεπαλαιωμένων μηχανημάτων που καθιστούν την μονάδα ελάχιστα αποδοτική», ανέφερε ο κ. Δακής. Επανέλαβε μάλιστα το πάγιο αίτημα των φορέων για αντικατάσταση του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας με ένα νέο και σύγχρονο ατμοηλεκτρικό σταθμό.

    Εξαιτίας της επιβαρυμένης ατμόσφαιρας, διευθυντές σχολείων ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα να κλείσουν τα σχολικά συγκροτήματα, αίτημα που όμως δεν έγινε αποδεκτό.

    Ανακοίνωση της Greenpeace

    Εξαιρετικά ρυπογόνοι και ελάχιστα αποδοτικοί αποδεικνύονται οι περισσότεροι λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ, με τους πιο ρυπογόνους και ταυτόχρονα τους λιγότερο αποδοτικούς να βρίσκονται στη Μεγαλόπολη και την Πτολεμαΐδα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Greenpeace.

    "Η ΔΕΗ πρέπει να μειώσει δραστικά τους 50 και πλέον εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει ετησίως και θα πρέπει να κλείσει τους πιο ρυπογόνους σταθμούς της για να το πετύχει", είπε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

    Με δεδομένο ότι οι λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ καλύπτουν σήμερα περισσότερο από το 57% της ηλεκτροπαραγωγής και ευθύνονται για το 40% περίπου των εθνικών εκπομπών CO2, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, υπογραμμίζει η Greenpeace.

    Απάντηση της ΔΕΗ

    Απάντηση στην ανακοίνωση της Greenpeace έδωσε η ΔΕΗ, καλώντας τον υπεύθυνο ενέργειας της οργάνωσης κ.Δ.Ιμπραήμ "να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του γιατί, ούτε τις κατάλληλες εμπειρίες έχει ούτε και, δυστυχώς, φρόντισε να έχει υπεύθυνη ενημέρωση από τα στελέχη της ΔΕΗ για τα επενδυτικά σχέδια και τις δραστηριότητες του Ομίλου".

    Η ΔΕΗ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι αν υιοθετηθεί η πρόταση να απαγορευθούν νέες Μονάδες με ειδικές εκπομπές μεγαλύτερες από 0,350 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά παραγόμενη κιλοβατώρα, τότε αφενός αποκλείονται και οι υπερσύγχρονες μονάδες, αφετέρου η χώρα θα οδηγηθεί σε ενεργειακή εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα. Προσθέτει ακόμη ότι:

    -Σύμφωνα με τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της ΔΕΗ θα αποσυρθούν: οι Μονάδες 1 και 2 της Μεγαλόπολης κατά το 2011 και οι Μονάδες Πτολεμαϊδα 1 και 2 κατά το 2012.

    -Ως το 2014 οι επενδύσεις της ΔΕΗ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα φτάσουν τα 2 δις. ευρώ.

    -Στην περίοδο 1990 - 2006 μειώθηκαν οι εκπομπές CO2 ανά MWh κατά 25 %, ενώ προβλέπεται περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2 ανά MWh κατά 15% μέχρι το 2015.

    [04] Η Θάτσερ επέστρεψε στη Ντάουνινγκ Στριτ

    Η Μάργκαρετ Θάτσερ επέστρεψε σήμερα στο 10 της Ντάουνινγκ Στέιτ, όπου κατοικούσε επί ένδεκα χρόνια ως επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, για να εγκαινιάσει το πορτρέτο της.

    Φορώντας μακρύ μπλε παλτό, η πρώην πρωθυπουργός των Συντηρητικών έγινε δεκτή στο κατώφλι της πόρτας από τον Εργατικό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν και τη σύζυγό του Σάρα.

    Η Σιδηρά Κυρία παρέστη σε δεξίωση για τα αποκαλυπτήρια του πορτραίτου της που θα τοποθετηθεί στον πρώτο όροφο της επίσημης κατοικίας του βρετανού πρωθυπουργού.

    Ο Γκόρντον Μπράουν είχε προτείνει στην κα. Θάτσερ να τοποθετηθεί το επίσημο πορτραίτο της στην πρωθυπουργική κατοικία, όταν την είχε προσκαλέσει να πιουν μαζί τσάι τον Σεπτέμβριο του 2007, λίγους μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

    Φωτογραφίες των προηγούμενων πρωθυπουργών, έως εκείνη του Τόνι Μπλερ, διακοσμούν το χώρο πάνω από την κύρια σκάλα της κατοικίας στο 10 της Ντάουνινγκ Στέιτ.

    Λίγοι όμως πρωθυπουργοί που υπηρέτησαν το αξίωμα αυτό τον 20ο αιώνα, έχουν ζωγραφισμένο πορτρέτο τους αναρτημένο στην κατοικία αυτή: Ο Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, και τώρα η Μάργκαρετ Θάτσερ η μόνη εν ζωή πρωθυπουργός που απολαμβάνει αυτής της τιμής.

    Το πορτρέτο που φιλοτεχνήθηκε από τον Ρίτσαρντ Στόουν χρηματοδοτήθηκε από ανώνυμο δωρητή.

    Η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν πρωθυπουργός για έντεκα χρόνια από τις 4 Μαΐου του 1979. Δίχασε σε μεγάλο βαθμό τους Βρετανούς για τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις της, πολιτική που τις εξασφάλισε δίκαια το παρατσούκλι "Σιδηρά Κυρία".

    Η Θάτσερ δεν ομιλεί πλέον δημόσια μετά το 2002, σύμφωνα με τις συμβουλές των γιατρών της, επειδή έχει υποστεί αρκετά εγκεφαλικά επεισόδια. Εξακολουθεί όμως να συμμετέχει στις επίσημες εκδηλώσεις. Η κόρη της Κάρολ έχει αποκαλύψει σε βιβλίο της το 2008 ότι η μητέρα της πάσχει από γεροντική άνοια εδώ και επτά χρόνια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 November 2009 - 21:30:29 UTC