Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανάκληση αδειών των κολλεγίων
  • [02] "Μπλόκο" στο διάλογο για ασφαλιστικό
  • [03] Συμπλοκές αλλοδαπών στο Νέο Κόσμο
  • [04] "Πολεμικό Συμβούλιο" υπό τον Ομπάμα
  • [05] Οδοιπορικό στο Σαντιάγο της Χιλής
  • [06] "Ριζική μεταρρύθμιση"
  • [07] "Τέρμα στην ανοχή"
  • [08] Σημαντικός αγώνας

  • [01] Ανάκληση αδειών των κολλεγίων

    Για «χαώδη κατάσταση», η οποία επικρατεί με τα «κολλέγια» κάνει λόγο το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του και προχωρεί στην ανάκληση όλων των αδειών, που χορηγήθηκαν λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου.

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνει πως «η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους απεφάνθη ομόφωνα για το παράνομο της διαδικασίας» και πως κατόπιν τούτου, «η υπουργός προχωρεί σε ανάκληση όλων των αδειών που έχουν εκδοθεί και θα προχωρήσει στην επανεξέταση του συνόλου των φακέλων, οι οποίοι στην πραγματικότητα ουδέποτε εξετάστηκαν απο τον προηγούμενο υπουργό κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο, παρά τα προβλεπόμενα απο το νόμο 3696/2008 που είχε ψηφιστεί απο τον προκάτοχό του».

    Εξάλλου, θέμα έχει ανακύψει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «η οποία, την Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου, διαπίστωσε δύο σημαντικές παραβάσεις της Ελλάδας και αποφάσισε σε βάρος της χώρας τα εξής:

    Α) Την αποστολή «αιτιολογημένης γνώμης» και την έναρξη διαδικασίας προστίμου για τη μη συμμόρφωση της Ελλάδας σε δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που αφορούν μεταξύ άλλων την ενσωμάτωση της οδηγίας 36/2005.

    Β) Την έναρξη νομικών διαδικασιών λόγω της παραβίασης θεμελιωδών κοινοτικών ελευθεριών μέσω του ν. 3696/2008 νόμου που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση»

    «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. προκάλεσε και κληροδότησε ένα πρωτοφανές χάος με άδειες, που δόθηκαν με παράνομες υπουργικές αποφάσεις, βασιζόμενες σε έναν νόμο, που κηρύσσεται ασύμβατος προς το ευρωπαϊκό δίκαιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

    Η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, θα έχει σειρά συναντήσεων στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο επίτροπο και υπουργούς και με παρέμβασή της στο Συμβούλιο υπουργών Παιδείας, θα θέσει το θέμα της αμοιβαιότητας και της αυθεντικότητας του ελέγχου της ποιότητας δομών εκπαίδευσης μεταξύ των χωρών-μελών. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το πλαίσιο δράσεων επί του θέματος.

    [02] "Μπλόκο" στο διάλογο για ασφαλιστικό

    Αύριο τελικά θα ξεκινήσει ο διάλογος για το ασφαλιστικό, μετά τη χθεσινή παρέμβαση μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης ΠΑΜΕ που πρόσκειται στο ΚΚΕ, τα οποία απέκλεισαν την είσοδο του υπουργείου Εργασίας και δεν επέτρεψαν να εισέλθουν οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ,για τη συνάντηση με τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο.

    «Ενώ έχουμε διευκρινίσει σε όλα τα επίπεδα ότι δεν θα μεταφέρουμε βάρη στις πλάτες των ασφαλισμένων, ενώ έχουμε διαψεύσει όλα τα κινδυνολογικά σενάρια που γράφονται, ένα κόμμα απαγορεύει στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνίδων και των Ελλήνων να συζητήσουμε για ένα σοβαρότατο πρόβλημά μας, το Ασφαλιστικό. Θέτουμε στην κρίση του ελληνικού λαού αυτή τη στάση, πιστεύοντας ότι είναι καταστροφικό να επενδύουμε πολιτικά στα προβλήματα κι όχι στις λύσεις τους», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

    Το Εργατικό Κίνημα στην χώρα μας αντιπαλεύει και έχει «πόλεμο» με τα προβλήματα και όχι με τα κόμματα και τις ιδεολογίες τους, γι' αυτό θα συνεχίσει αταλάντευτα τον αυτόνομο, ακομμάτιστο πολιτικοποιημένο αγώνα που θα ΕΝΩΝΕΙ όλους τους εργαζόμενους στη βάση των κοινών ασφαλιστικών, οικονομικών, εργασιακών και κοινωνικών προβλημάτων, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

    "Σε καμιά εκδοχή δεν πρόκειται να συμπεριφερθώ με όξυνση αντιθέσεων στο εσωτερικό του κινήματος. Κατανοώ τις διαφορετικές απόψεις, αλλά η μόνιμη αρχή είναι η προώθηση της ενότητας. Αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων", ανέφερε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, κος Σπύρος Παπασπύρος.

    ΕΒΕΑ- Παρουσίαση μελέτης για ασφαλιστικό

    Μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, ατομική σύνταξη ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές και χωρίς όρια ηλικίας αποτελούν τους τρεις βασικούς άξονες για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος που παρουσίασε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ). Οι προτάσεις βασίζονται σε μελέτη του επίκουρου καθηγητή στατιστικής και ασφαλιστικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Πλάτωνα Τήνιου και έχουν εφαρμογή σε Σουηδία και Ιταλία.

    Στη μελέτη αναφέρεται ότι το αργότερο έως το 2015 θα πρέπει να βρίσκεται εγκατεστημένο ένα νέο σύστημα στη χώρα μας ενώ σημειώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις αφορούν στους ασφαλισμένους από το 1992 και μετά. Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν, τόσο στη Σουηδία όσο και στην Ιταλία όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του επιμελητηρίου κ. Κ. Μίχαλος είναι οι εξής:

    1. Ένα νέο διανεμητικό σύστημα για τους νέους εργαζόμενους. Το νέο σύστημα βασίζεται σε ατομικούς λογαριασμούς "οιονεί καθορισμένης εισφοράς" (Notional Defined Contribution System). H συμμετοχή στην ασφάλιση έχει ορατό αντίκρισμα και στο νεότερο ασφαλισμένο. Το ακανθώδες θέμα των ορίων ηλικίας παρακάμπτεται τελείως, αφού αποφασίζει ο ίδιος ο ασφαλισμένος πότε (και κατά ποιο ποσοστό) θα αποσυρθεί από την αγορά εργασίας.

    2. Εισαγωγή ενός υποχρεωτικού δεύτερου πυλώνα επαγγελματικής ασφάλισης, χρηματοδοτούμενου με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Τμήματα της παλαιάς αναπλήρωσης (3-4 μονάδες από το ασφάλιστρο) διοχετεύονται στο νέο σύστημα.

    3. Το νέο σύστημα είναι υποχρεωτικό για τους νέους. Οι συνταξιούχοι παραμένουν στο παλαιό (το οποίο χρηματοδοτείται από το Κράτος), ενώ οι ενδιάμεσες ηλικίες επιλέγουν. Προϋπάρχοντα συμπληρωματικά ταμεία ή λογαριασμοί εφάπαξ παροχών, μπορούν να ενσωματωθούν στο νέο σύστημα.

    4. Δεδομένου ότι το παλαιό σύστημα θα παραμείνει (έστω και απολιθωμένο) εν ζωή για τριάντα και πλέον έτη, προβλέπεται και νοικοκύρεμα του παλαιού συστήματος.

    Ως προς το χρόνο και τη διαδικασία προώθησης των αλλαγών, υιοθετεί το ΕΒΕΑ τη στρατηγική των διαδοχικών και παράλληλων φάσεων, που προτείνεται από τη μελέτη. Δηλαδή:

    - την άμεση λήψη μέτρων τα οποία θα αναδεικνύουν τη σοβαρότητα του προβλήματος και θα έχουν απτό δημοσιονομικό αποτέλεσμα

    - την ταυτόχρονη έναρξη ενός ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου, που θα τοποθετήσει το θέμα στις πραγματικές, κοινωνικές και όχι ταμειακές του διαστάσεις.

    - τη μελέτη των εναλλακτικών λύσεων για μακροπρόθεσμη διευθέτηση του προβλήματος.

    - Και τέλος, σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, την τελική νομοθέτηση, από την οποία θα προκύψει ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα.

    ''Αυτό που ζητάμε ουσιαστικά, είναι να μπει ένα οριστικό τέλος στη μεταρρύθμιση με δόσεις. Γιατί αυτό, εκτός του ότι ταλαιπωρεί τον κόσμο, εκτός του ότι δημιουργεί ένα καθεστώς μόνιμης εκκρεμότητας, καταρρακώνει και την, ήδη χαμηλή, αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος'' είπε ο κ. Μιχαλος.

    Η κατάσταση στο ασφαλιστικό θα προκαλέσει κοινωνικές εντάσεις στο άμεσο μέλλον όπως ανέφερε ο κ. Μίχαλος και σημείωσε ότι ''το ασφαλιστικό μας σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς κρίσης τα τελευταία τριάντα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι κυβερνήσεις, από το 1990 ως σήμερα, έχουν ανοίξει το θέμα αυτό, χωρίς βέβαια ποτέ να το αντιμετωπίζουν. Σίγουρα υπήρξαν κυβερνήσεις, οι οποίες με τις αποφάσεις τους πρόσθεσαν χρόνια βιωσιμότητας στο ασφαλιστικό σύστημα. Αντίστοιχα, υπήρξαν και κυβερνήσεις που έκαναν μία τρύπα στο νερό.. Η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει το θέμα και να κάνει διάλογο. Χωρίς βέβαια να είναι γνωστό το που θέλει να πάει και το ΕΒΕΑ επιχειρεί να παρέμβει και να δώσει ένα προσανατολισμό στο διάλογο και στον κυβερνητικό σχεδιασμό''.

    Η μελέτη παρουσιάζει μερικές πτυχές του προβλήματος, και κυρίως μια συγκεκριμένη στρατηγική προσέγγισης και από αυτά ο κ. Μίχαλος σημείωσε τα ακόλουθα:

    - το σύστημα συντάξεων, παντού στον κόσμο, αναπληρώνει το εισόδημα εργασίας με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειώνει τις ανισότητες. Στην Ελλάδα οι ανισότητες μετά τα 65 είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. Το σύστημα συντάξεων όχι μόνο δεν φαίνεται να θεραπεύει τις ανισότητες, αλλά τις μεγεθύνει, σημειώνοντας παταγώδη αποτυχία ως προς την κοινωνική αποστολή του. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι γιατί τα ποσοστά αναπλήρωσης που υπόσχονται τα Ταμεία για πλήρη εργασιακή πορεία είναι χαμηλά. Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις είναι άνω του 100%. Το πρόβλημα είναι ότι οι συντάξεις προκύπτουν από λίγα έτη υπηρεσίας. Δεν είναι τυχαίο ότι, ακόμα και στο ΙΚΑ, μόλις το 15% των ανδρών που κάνουν αίτηση συνταξιοδότησης επικαλείται ως νομική βάση το όριο των 65 ετών. Το 85% ακολουθεί κάποιου είδους εξαίρεση από τον κανόνα.

    - Το δικό μας σύστημα συντάξεων δημιουργεί το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Για κάθε ευρώ που παράγει η οικονομία, σχεδόν 25 λεπτά θα πρέπει να αφαιρούνται για την κατανάλωση των συνταξιούχων. Ενώ το 30% της δαπάνης για συντάξεις χρηματοδοτείται πλέον μέσω επιχορηγήσεων, δηλαδή από το φορολογούμενο. Ποσοστό το οποίο θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο τα επόμενα χρόνια.

    - Το σύστημα επιβάλλει υψηλό μη μισθολογικό κόστος, ιδιαίτερα στους νέους εργαζόμενους. Υψηλό κόστος συμμόρφωσης, λόγω της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας στους εργοδότες. Μεγάλα εμπόδια στην κινητικότητα των εργαζομένων, ιδίως από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Μεγάλα εμπόδια στην ανάπτυξη 2ου και 3ου πυλώνα, δηλαδή στην ανάπτυξη μη κρατικών, συλλογικών και ατομικών προσπαθειών βελτίωσης της οικονομικής θέσης των ηλικιωμένων. Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ισότητας των φύλων, το σύστημα ενσωματώνει μια υπερπροστατευτική θέση στις γυναίκες, που θυμίζει πατερναλιστικά πρότυπα παλαιάς κοπής. Τέλος, η πολυπλοκότητα και η αδιαφάνεια του συστήματος το καθιστούν, αντί για εστία συναίνεσης, μια μόνιμη εκρηκτική θρυαλλίδα στις εργασιακές σχέσεις.

    ''Οι παραπάνω λόγοι θα αρκούσαν για να αντιληφθεί το πολιτικό μας σύστημα γιατί θα πρέπει επειγόντως να προχωρήσουμε σε δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Δεν είναι όμως μόνοι αυτοί. Υπάρχει ένα στοιχείο στην μελέτη το οποίο συγκλονίζει. Οι εργαζόμενοι μετά το 1992, έχουν υψηλότερα όρια ηλικίας, υψηλότερες εισφορές και χαμηλότερες συντάξεις από τις άλλες γενιές. Υπολογισμοί του ΟΟΣΑ του 1998, αλλά και πιο πρόσφατοι, λέει η μελέτη, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η οικονομική απόδοση των εισφορών της γενιάς αυτής είναι ήδη αρνητική. Δηλαδή, αν τα άτομα αυτά τοποθετούσαν τα χρήματα των εισφορών τους σε κάποια ασφαλή επένδυση, θα προέκυπτε μεγαλύτερη σύνταξη από αυτή που θα πάρουν από το ΙΚΑ. Πιστεύει κανείς ότι μπορεί μια κοινωνία να προχωρήσει παραπέρα με μια τέτοια παραδοχή; Εγώ πιστεύω ότι αυτό αποτελεί αίτιο για μεγάλες κοινωνικές εντάσεις στο άμεσο μέλλον. Αίτιο για την πλήρη απαξίωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Και όσοι δεν το βλέπουν, απλώς στρουθοκαμηλίζουν. Δεν μιλάμε πλέον για άλλο ένα κομμάτι του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, αλλά για μια πραγματική βόμβα στα θεμέλια του κράτους δικαίου'' πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

    Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μια νέα αρχή, ένα νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης το οποίο θα πρέπει:

    Β· Να θέτει το σύστημα σε νέα βάση.

    Β· Να έχει ορατό αντίκρισμα για το νέο εργαζόμενο.

    Β· Να έχει ορατά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία.

    Β· Να επιτρέπει στον κάθε εργαζόμενο να προχωρά με προγραμματισμένο βήματα, που καλύπτουν όλη του την εργασιακή ζωή.

    ''Η νέα αρχή είναι αναγκαία, γιατί και τα δύο κόμματα εξουσίας έχουν αποκλείσει κάθε αλλαγή στις εισφορές, στα όρια ηλικίας και στα ποσοστά αναπλήρωσης. Και το μόνο που δεν έχουν αποκλείσει, είναι η γενναία επιβάρυνση της μελλοντικής γενιάς, την οποία βέβαια και κανείς δεν ρωτά. Οι δηλώσεις ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί, χωρίς να αλλάξουν οι παράμετροι του συστήματος, ακούγονται πλέον ουτοπικές. Τα προβλήματα μπορούν να ξεπερασθούν, μόνο αν το σημερινό σύστημα αντικατασταθεί με κάποιο άλλο. Που θα έχει εντελώς άλλες παραμέτρους και άλλη λογική λειτουργίας'' κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

    [03] Συμπλοκές αλλοδαπών στο Νέο Κόσμο

    Σοβαρό επεισόδιο σε βάρος αλλοδαπών σημειώθηκε χθες το βράδυ στη διασταύρωση Κασομούλη και Ντούρμ πίσω από το ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ στο Νέο Κόσμο.

    Οπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ομάδα αγνώστων επιτέθηκαν σε δύο καταστήματα που διατηρούν αλλοδαποί από τη Συρία τους οποίους τραυμάτισαν ενώ συνεπλάκησαν και με άλλα άτομα που βρίσκονταν εκεί. Κατά την συμπλοκή προκλήθηκαν ζημίες στα δύο καταστήματα και σε ένα ΙΧ αυτοκίνητο.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, όπως αναφέρουν τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, η συμπλοκή έγινε μεταξύ αλλοδαπών από την Αίγυπτο, την Συρία και το Πακιστάν οι οποίοι έχουν διαφορές μεταξύ τους.

    Μετά την συμπλοκή κάποιοι από τους δράστες κατέφυγαν σε διαμέρισμα της οδού Σφιγγός όπου συγκεντρώθηκαν απέξω άλλοι από την αντίπαλη ομάδα απειλώντας να τους λιντσάρουν. Στο σημείο έφτασαν αστυνομικές δυνάμεις που διέλυσαν τους συγκεντρωθέντες ενώ προσήγαγαν οκτώ άτομα εκ των οποίων έξη αλλοδαπούς και δύο Ελληνες .Οι Ελληνες είναι μαθητές και όπως ισχυρίσθηκαν έπαιζαν μπάσκετ στην γειτονιά και βρέθηκαν τυχαία στο επίκεντρο των επεισοδίων.

    Για την υπόθεση γίνεται έρευνα από την Ασφάλεια Αττικής.

    [04] "Πολεμικό Συμβούλιο" υπό τον Ομπάμα

    Ένα κρίσιμο "πολεμικό συμβούλιο" συγκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, λίγες ημέρες προτού αποφασίσει -- ίσως την ερχόμενη εβδομάδα -- εάν θα στείλει ή όχι ενισχύσεις στο Αφγανιστάν.

    Στο συμβούλιο, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας, 20:15 της Δευτέρας, τοπική ώρα), συμμετέχουν οι κυριότεροι υπουργοί της κυβέρνησης Ομπάμα, στρατηγοί και διπλωμάτες.

    Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με την ομάδα της "εθνικής ασφάλειας" από τον περασμένο Αύγουστο. Ο Λευκός Οίκος δεν αμφισβήτησε ότι μπορεί να είναι και η τελευταία προτού ο Ομπάμα λάβει ίσως τη σημαντικότερη απόφαση της προεδρίας του στο στρατηγικό τομέα. Ο εκπρόσωπός του, Ρόμπερτ Γκιμπς, ανέφερε ότι η λήψη της απόφασης φαίνεται πως είναι θέμα ημερών και η ανακοίνωση μπορεί να γίνει ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

    [05] Οδοιπορικό στο Σαντιάγο της Χιλής

    Θα μπορούσε να είναι μια ευρωπαϊκή πόλη, όμως οι χιονισμένες βουνοκορφές της επιβλητικής οροσειράς των Ανδεων, στη σκιά της οποίας είναι χτισμένο το Σαντιάγο, σου υπενθυμίζει ότι βρίσκεσαι σε άλλη ήπειρο. Στη Λατινική Αμερική, στη χώρα της Χιλής.

    Αρχιτεκτονική δανεισμένη κυρίως από τη Γαλλία, συγκοινωνίες γερμανικών προδιαγραφών, με μεγάλες λεωφόρους και δεκάδες εμπορικά κέντρα με τις πιο σύγχρονες κατασκευαστικές πινελιές. Γραφικές γειτονιές ανάμεσα σε γυάλινες πολυκατοικίες και νεοκλασικά κτίρια. Ένα ποτάμι, το Μαπότσο που φέρνει το νερό των Ανδεων από τις κορυφές των γειτονικών βουνών, στο κέντρο της πόλης.

    Το Σαντιάγο δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται ως η πιο σύγχρονη πόλη της Λατινική Αμερικής. Λίγα είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που παραπέμπουν στην αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε άλλο ημισφαίριο και άλλο πολιτισμό.

    Κοιτώντας κανείς το χάρτη της πόλης για πρώτη φορά, μπερδεύεται. Πάνω από πέντε εκατομμύρια κάτοικοι σε συνολικά 37 δήμους βολεμένους σε έναβ¦ λατινοαμερικάνικο λεκανοπέδιο. Πόλη αποτελούμενη στην πλειονότητά της από ανθρώπους της εργατικής τάξης, ενώ τα αξιοθέατα βρίσκονται στο κέντρο του Σαντιάγο, με λίγες ακόμη γειτονιές να τραβούν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Τρεις μέρες είναι αρκετές για να γνωρίσεις τo Σαντιάγο.

    Το αεροδρόμιο απέχει περίπου 45 λεπτά από την πόλη. Υπάρχουν ταξί αλλά και λεωφορεία που σε φέρνουν στο κέντρο, στη λεωφόρο Αλαμέδα (Alameda), η οποία όμως επίσημα ονομάζεται, Αβενίδα Ο Χίγκινς (Ο' Higgins). Καλό είναι να μείνετε στο κέντρο και από εδώ να κάνετε τις εξορμήσεις σας. Υπάρχουν δεκάδες ξενοδοχεία και πολλά από αυτά έχουν προσφορές. Περίπου 30 ευρώ αρκούν για μια άνετη διαμονή.

    Την περίοδο από το Μάιο και μέχρι τον Οκτώβριο κάνει αρκετό κρύο τα βράδια. Το υψόμετρο της πόλης είναι στα 500 μέτρα και σπάνια βρέχει. Ωστόσο, υπάρχει πάντα ένα νέφος πάνω από το Σαντιάγο, κυρίως εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

    Πιο γνωστή εικόνα της πόλης είναι το προεδρικό μέγαρο, το Μονέδα (Palacio de la Moneda). Καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στο κέντρο της πόλης. Το μέγαρο υπέστη μεγάλες ζημιές από τις αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1973. Σήμερα, δίπλα στο "λευκό παλάτι" βρίσκεται το άγαλμα του πρώην προέδρου της Χιλής, Σαλβαντόρ Αλιέντε, που έχασε τη ζωή του στο Μονέδα. Στην πίσω πλευρά του μεγάρου γίνεται η τελετή για την αλλαγή της φρουράς, ενώ έκπληξη αποτελεί το υπόγειο, του οποίου η πρόσβαση του είναι εύκολη και σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικός χώρος. Το μοναδικό εστιατόριο ακριβώς κάτω από το προεδρικό μέγαρο είναι ιδιοκτησίας ενός Ελληνα, ο οποίος θα χαρεί να μοιραστεί έναν καφέ μαζί σας.

    Παραδίπλα, βρίσκεται το πεζοδρομημένο εμπορικό κέντρο (Paseo Huerfanos). Αξίζει μια βόλτα εκεί και κυρίως στις όμορφες και παλιές "galerias", δηλαδή στις νεοκλασικές στοές με καταστήματα. Κυκλοφορώντας ανάμεσα σε τόσους ανθρώπους, εκεί είναι που συνειδητοποιείς ότι βρίσκεσαι σε άλλο κόσμο. Τα κτίρια μπορεί να έχουν ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, οι άνθρωποι όμως κρατούν αυτά των ιθαγενών, αν και πολλοί Χιλιανοί είναι απόγονοι Ευρωπαίων.

    Οι πεζόδρομοι του κέντρου οδηγούν στην Πλάζα ντε Άρμας. Εκεί είναι και το ιστορικό κέντρο. Η μεγάλη πλατεία, ο Καθεδρικός ναός, το νεοκλασικό παλιό ταχυδρομείο, το Δημαρχείο. Οι ψηλοί φοίνικες δίνουν και ένα εξωτικό χρώμα, μαζί με τους πλανόδιους.

    Εκεί κοντά είναι και ένα από τα καλύτερα μουσεία της πόλης, το Museo Chileno de Arte Precolombiano. Στεγάζεται στο παλιό βασιλικό τελωνείο, ένα υπέροχο αποικιακό κτίριο. Τα εκθέματά του χρονολογούνται 4.500 έτη πριν από τον προ-Κολομβιανό πολιτισμό.

    Εστιατόρια θα βρείτε πολλά, αν και το φαγητό του Σαντιάγο δεν είναι και το καλύτερο που μπορεί κανείς να δοκιμάσει στη Λατινική Αμερική. Αναζητείστε όμως το παραδοσιακό εστιατόριο, την Πιοχέρα (Piojera) κοντά στο κέντρο, στη στάση Cal y Canto του μετρό. Ατμόσφαιρα και γεύσεις αυθεντικής Χιλής σας περιμένουν. Παραγγείλετε και ένα Τερεμότο, που είναι ντόπιο, καλό λευκό κρασί, σερβιρισμένο με κανέλα και παγωτό ανανά. Ο συνδυασμός αυτός δίνει άριστο γευστικό αποτέλεσμα, αλλά οι παρενέργειές του είναι σανβ¦ σεισμός. Τερεμότο σημαίνει στα ισπανικά, μεγάλος σεισμός.

    Η πολιτιστική γειτονιά της πόλης είναι το Μπεγιαβίστα (Bellavista). Εκεί είναι και ένα από τα σπίτια του Νομπελίστα ποιητή Πάμπλο Νερούδα. Μια από τις πιο όμορφες γειτονιές της πόλης, και τη νύχτα από τις πιο ζωντανές με δεκάδες μουσικά μπαρ και εστιατόρια.

    Δίπλα ορθώνεται το Cerro San Cristobal. Ενας καταπράσινος λόφος με ζωολογικό πάρκο και από την κορυφή του έχεις καταπληκτική πανοραμική θέα την πόλη και τις Ανδεις. Πάρτε το τελεφερίκ. Μια μοναδική εμπειρία.

    Η πόλη στο κέντρο της έχει ακόμη έναν λόφο, πολύ μικρότερο, το Cerro Santa Lucia, δίπλα στη λεωφόρο Αλαμέδα. Ανεβαίνεις το λόφο με τα πόδια, αλλά όταν φτάσεις στην κορυφή αποζημιώνεσαι για άλλη μια φορά.

    Περπατήστε εκεί κοντά και στη γειτονιά Barrio Lastaria. Πολλά μικρά μπαράκια, βιβλιοπωλεία και δρομάκια που θυμίζουν Παρίσι. Και επειδή θα θέλετε και άλλο παρόμοιο θέαμα, χαράξτε πορεία για το Μονέδα, προσπεράστε το και θα βρεθείτε στο Barrio Brazil με κτίρια σε στιλ μπαρόκ αρχιτεκτονικής, σαν να βρίσκεσαι σε άλλη πόλη.

    Οι συγκοινωνίες κάνουν τη ζωή εύκολη στην πόλη. Ειδικά το μετρό, για έναν επισκέπτη είναι αποτελεσματικό, εύκολο και ασφαλές. Γενικά στην πόλη δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για κλοπές. Κυκλοφορούν αρκετοί αστυνομικοί και όσο είστε σε κεντρικούς δρόμους δεν υπάρχει πρόβλημα.

    Καλό είναι να αποφεύγετε να κυκλοφορείτε τα βράδια. Τα ταξί είναι μια ασφαλής επιλογή. Υπάρχουν αρκετοί μεθυσμένοι κυρίως την Παρασκευή και το Σάββατο. Περισσότερο όμως κινδυνεύετε από κάποια επίθεση σκύλων. Στο Σαντιάγο υπάρχουν πολλά αδέσποτα σκυλιά.

    Αν μείνετε μερικές μέρες ακόμη, επισκεφθείτε το νεκροταφείο (Cementerio General). Εκεί βρίσκεται αποτυπωμένη ολόκληρη η νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Χιλής.

    Μην παραλείψετε να φάτε θαλασσινά στο Μερκάδο Σεντράλ, στην κεντρική αγορά. Αφεθείτε στην αίσθηση της όσφρησης, γιατί μπορεί οπτικά να μην σας έρθει η όρεξη για φαγητό, αλλά σίγουρα να δοκιμάσετε. Τελικά, θα έχετε γευθεί τους καλύτερους θαλασσινούς μεζέδες.

    Τελευταία πρόταση είναι ένας καφές στα γρήγορα, στα μοναδικά σε όλο τον κόσμο, Καφέ ντε πιέρνας (σε μετάφραση καφές στο πόδι). Δεν υπάρχουν καθίσματα, ενώ δεν επιτρεπόταν μέχρι πρότινος να πηγαίνουν γυναίκες. Πίνεις στα όρθια τον καφέ σου, που στον φέρνουν ευπαρουσίαστες και προσεκτικά ντυμένες σερβιτόρες.

  • Ο Δημήτρης Παρούσης είναι συνεργάτης του ΑΠΕ - ΜΠΕ και εδώ και 1.333 μέρες πραγματοποιεί το γύρο του κόσμου. Περισσότερα από τις εμπειρίες του, καθώς και φωτογραφίες θα βρείτε στο www.godimitris.gr

    [06] "Ριζική μεταρρύθμιση"

    Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα στην κυβέρνηση για το αν προτίθεται να αλλάξει το ασφαλιστικό σύστημα, αν προτίθεται να υποκύψει στις πιέσεις, αντιμετωπίζοντας το ασφαλιστικό ως ζήτημα δημοσιονομικής τακτοποίησης ή θα παραδεχθεί ότι οι νόμοι Σιούφα-Ρέππα-Πετραλιά ήταν παταγώδεις αποτυχίες και ότι πρέπει να στηρίξει τα καταληστευμένα αποθεματικά των Ταμείων.

    Σχετικά με το θέμα της φορολόγησης ακινήτων ο κ. Τσίπρας είπε ότι πέρα από τις αποσπασματικές κινήσεις για τη δημιουργία κλίματος είτε εντυπωσιασμού είτε εκφοβισμού, υπάρχει και η ουσία. Και η ουσία είναι ότι η χώρα χρειάζεται ριζική φορολογική μεταρρύθμιση για τη πάταξη της φοροδιαφυγής, κυρίως όμως για την αναδιανομή του εισοδήματος. Διότι κάποια στιγμή, σβ αυτή τη χώρα πρέπει να βάζουν το χέρι στην τσέπη και όλοι όσοι το προηγούμενο διάστημα θησαύριζαν και κέρδισαν πάρα πολλά χρήματα εις βάρος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

    [07] "Τέρμα στην ανοχή"

    "Οι κύριοι αυτοί θα φύγουν αμέσως απο το αστυνομικό σώμα και δεν θα επιστρέψουν ποτέ. Τέρμα στην ανοχή οποιασδήποτε αυθαιρεσίας αστυνομικών κατά πολιτών".

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία ίδρυσης "Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας" και αναφερόμενος σε δύο ειδικούς φρουρούς του αστυνομικού τμήματος Αγίου Παντελεήμονος, οι οποίοι κατηγορούνται για βίαιη συμπεριφορά κατά μητέρας μπροστά στο παιδί της.

    Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι στο προσεχές δίμηνο θα τροποποιηθεί το Πειθαρχικό Δίκαιο των αστυνομικών, ώστε να ξεκαθαρίζουν γρήγορα περιστατικά καταγγελιών πολιτών κατά αστυνομικών που σήμερα, όπως τόνισε, μένουν στα συρτάρια σε σημείο που να φτάνουν τα όρια της αρνησιδικίας.

    "Η σημερινή εικόνα της Αστυνομίας δεν είναι αυτή που θέλουμε. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το περιστατικό της ζαρντινιέρας; Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα βίντεο που κυκλοφορούν για συμπεριφορά αστυνομικών σε πολίτες; Δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων, έχουμε 70.000 προσωπικό στα Σώματα Ασφαλείας και δυστυχώς έχουμε τέτοια περιστατικά αυθαιρεσίας", είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε:

    "Οι ένοχοι από εδώ και πέρα θα τιμωρούνται. Και αυτή είναι η διαφορά. Το πρόβλημα έως σήμερα είναι ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης σε τέτοιες περιπτώσεις πάσχει από γραφειοκρατία, από αναξιοκρατία και από τη μη σοβαρή εξέταση καταγγελιών πολιτών. Δεν λέω ότι δεν θα ξανάχουμε τέτοια περιστατικά. Αυτό που λέω είναι ότι θα πατάξουμε την ανομία και θα διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα ώστε να μην αμαυρώνουν την εικόνα των πολλών αστυνομικών λίγοι απαράδεκτοι".

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας θα στελεχωθεί με πολιτικό προσωπικό, θα λειτουργεί ανεξάρτητα απο την Αστυνομία, ώστε οι καταγγελίες να έχουν αντικειμενική και σοβαρή αντιμετώπιση, και στο προσωπικό του θα περιλαμβάνονται άτομα με νομική κατάρτιση.

    Η θητεία του συγκεκριμένου προσωπικού θα είναι διετής και θα μπορεί να ανανεωθεί για μία μόνο φορά.

    Ο υπουργός τόνισε ότι "από εδώ και πέρα οι αστυνομικοί θα έχουν επώνυμο, θα φέρουν τα διακριτικά τους, γιατί είναι υπάλληλοι του κράτους και κάθε πολίτης πρέπει να γνωρίζει με ποιον έχει να κάνει".

    Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο για την ίδρυση του συγκεκριμένου Γραφείου θα προωθηθεί, αφού πρώτα υπάρξει διαβούλευση με τους πολίτες, τις Ενώσεις πολιτών, τις συνδικαλιστικές ενώσεις αστυνομικών και κάθε ενδιαφερόμενο. Οι καταγγελίες των πολιτών θα εξετάζονται αποκλειστικά μέσα σε 30 ημέρες και κατά απόλυτη προτεραιότητα.

    Εξάλλου, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι από τις 30 Νοεμβρίου θα υπάρχει ειδική φόρμα στο Διαδίκτυο για ανοιχτό διάλογο των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας με τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

    "Δεν είμαστε απέναντι, αλλά δίπλα στους εργαζομένους στα Σώματα Ασφαλείας. Πρέπει, όμως, να αποκτήσουν επαγγελματισμό και να σέβονται τα δικαιώματα των πολιτών. Δεν κάνουμε διώξεις, ούτε κυνήγι φαντασμάτων, αλλά προστασία ατομικών δικαιωμάτων", τόνισε.

    Τέλος, διευκρίνισε ότι η φόρμα επικοινωνίας με τους εργαζομένους στα Σώματα Ασφαλείας θα έχει απολύτως προσωπικό χαρακτήρα και θα είναι ανοιχτή για τρεις μήνες, προκειμένου να υποβληθούν προτάσεις και σχόλια, αλλά όχι συκοφαντίες και προσωπικές επιθέσεις.

    [08] Σημαντικός αγώνας

    Με τις αναμετρήσεις της 5ης αγωνιστικής, στους ομίλους 5-8 συνεχίζεται αύριο το τσάμπιονς λιγκ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρκετούς αγώνες, τα αποτελέσματα των οποίων θα κρίνουν τα «εισιτήρια» για τους «16» της διοργάνωσης, αφού μόνο η Λιόν και η Σεβίλη έχουν εξασφαλίσει μαθηματικά την πρόκριση τους στην επόμενη φάση.

    Στο πλαίσιο του 8ου ομίλου, ο Ολυμπιακός φιλοξενείται από την Αλκμααρ που παίζει το τελευταίο της χαρτί προκειμένου να συνεχίσει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οι πρωταθλητές Ελλάδας, θα παραταχθούν με αρκετές απουσίες λόγω τραυματισμών, ενώ η ψυχολογία τους δεν βρίσκεται σε ιδανικό επίπεδο, αφού προέρχονται από εκτός έδρας ισοπαλία 2-2 με τον ΠΑΣ Γιάννινα και ενώ προηγούντο μέχρι το 83ο λεπτό με 2-0. Κατά πάσα πιθανότητα, ο Ζίκο θα επιδιώξει αρχικά να μην ηττηθεί, αφού ακολουθεί η εντός έδρας αναμέτρηση με την βαθμολογικά αδιάφορη Αρσεναλ και ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα να αναζητήσει το γκολ που θα ισοδυναμεί με πρόκριση. Από την πλευρά τους, οι Ολλανδοί, δείχνουν σημάδια αγωνιστικής βελτίωσης το τελευταίο διάστημα και αναμένεται να παραταχθούν με άκρως επιθετικούς προσανατολισμούς, προκειμένου να σκοράρουν νωρίς και να βάλουν τις βάσεις για την νίκη. Στον άλλο αγώνα του ομίλου, οι «κανονιέρηδες» θα υποδεχθούν την Σταντάρ Λιέγης και είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί, αφού με έναν βαθμό θα εξασφαλίσουν την πρόκριση στους «16».

    Παράλληλα, στον 5ο όμιλο, η Φιορεντίνα θα φιλοξενήσει την Λιόν, με τους Ιταλούς να θέλουν την νίκη για να προκριθούν, απέναντι στους Γάλλους που έχουν «σφραγίσει το εισιτήριο για τους 16». Σε ήττα των «βιόλα» ελπίζει η Λίβερπουλ που δοκιμάζεται στην Ουγγαρία με την -αδιάφορη- Ντέμπρετσεν και θα επιδιώξει να πάρει τους τρεις βαθμούς για να διατηρήσει τις πιθανότητες που έχει να ξεπεράσει τους Ιταλούς στην βαθμολογία.

    Επίσης, στον 6ο όμιλο, δεσπόζει το ντέρμπι της Ιντερ με την Μπαρτσελόνα στο Μιλάνο. Οι «νερατζούρι» με νίκη θα βάλουν τις βάσεις για πρόκριση, ενώ οι Καταλανοί που θα παραταχθούν με αρκετές απουσίες, θέλουν τουλάχιστον τον βαθμό της ισοπαλίας για να παραμείνουν σε τροχιά πρόκρισης. Παράλληλα, η Ρούμπιν Καζάν θα φιλοξενήσει την Ντιναμό Κιέβου και με νίκη θα καταστεί φαβορί για την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, ενώ οι Ουκρανοί θα επιδιώξουν να αποσπάσουν αποτέλεσμα για να ελπίζουν.

    Τέλος, στον 7ο όμιλο, οι Ρουμάνοι της Ουνιρέα Ουρζιτσένι, θα υποδεχθούν την Σεβίλη που έχει προκριθεί και θέλουν την νίκη για να αποκτήσουν προβάδισμα πρόκρισης στους «16» της διοργάνωσης. Σε «γκέλα» της Ουνιρέα, ελπίζει η Στουτγκάρδη που φιλοξενείται από την Ρέιντζερς, σε μία αναμέτρηση το αποτέλεσμα της οποίας θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την τρίτη θέση που οδηγεί στο Γιουρόπα Λιγκ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 November 2009 - 7:30:32 UTC