Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αποκατάσταση του κράτους-δικαίου"
  • [02] ΕΕ για την ελληνική οικονομία
  • [03] Επαφές στο Λονδίνο για τον τουρισμό
  • [04] "Δικαίωμα στην εργασία"
  • [05] Έκτακτη σύνοδος κορυφής

  • [01] "Αποκατάσταση του κράτους-δικαίου"

    «Το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του κράτους-δικαίου στην κατεύθυνση μιας πολιτείας ευνομίας, δικαιοσύνης και ισότητας γίνεται με το νομοσχέδιο, που θα καταθέσει η κυβέρνηση, και θα αφορά τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα», τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου συζητείται το συγκεκριμένο θέμα.

    Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θεμέλιο της προσπάθειας αυτής είναι η αξιοκρατία. Πρόσθεσε δε, ότι «ως κοινωνία πλέον δεν ανεχόμαστε πελατειακές σχέσεις, συναλλαγές και αυθαιρεσίες. Δεν τις αντέχει κανένας Έλληνας και καμία Ελληνίδα, διότι έτσι αποτελματώθηκε η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια».

    Τόνισε, επίσης, ότι «είναι πολιτικό χρέος της κυβέρνησης, ηθικό καθήκον και ιστορική ευθύνη να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή από αυτό το παρελθόν», συμπληρώνοντας πως «μπορεί να ενοχληθούν κάποιοι, αλλά σημασία έχει ότι αυτή η κόκκινη γραμμή θα είναι απελευθερωτική για τους πολλούς και τον τόπο».

    Αναφερόμενος στον τρόπο διακυβέρνησης, υπογράμμισε ότι μια ανοικτή κυβέρνηση λογοδοσίας, αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητας, δεν είναι υπόθεση ούτε μιας ημέρας, ούτε ενός νομοσχεδίου. «Είναι υπόθεση καθημερινού αγώνα με συνεχείς πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις αποφάσεις. Αυτό έγινε και με τον τρόπο επιλογής των γενικών γραμματέων με τη δημόσια διαβούλευση στο διαδίκτυο και σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε».

    Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας γενικότερα για το έργο της κυβέρνησης στο διάστημα των 35 ημερών της θητείας της, τόνισε ότι έχουν ξεκινήσει να γίνονται πράξη οι μεγάλες ανατροπές για τις οποίες το ΠΑΣΟΚ πήρε εντολή από τους πολίτες και πρόσθεσε πως, «η κυβέρνηση πρέπει καθημερινά να διαβεβαιώνει με πράξεις τούς πολίτες, κάνοντας κάθε μέρα ένα βήμα μπροστά, ότι εφαρμόζουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις».

    Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα της αξιοπιστίας της κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας τέσσερις φορές τον όρο αυτό και τονίζοντας ότι έχει σημασία να πείθονται οι πολίτες για την αξιοπιστία της κυβέρνησης. «Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα έχουμε μια απλή ανοχή, αλλά θα έχουμε δυναμική και συμμετοχή, γιατί χωρίς συμμετοχή δεν θα φέρουμε αλλαγή», είπε και σημείωσε: «Μόνο όταν πείθουμε τους πολίτες καθημερινά, ότι γίνεται σοβαρή και ειλικρινής προσπάθεια από την κυβέρνηση για τους ίδιους και τη χώρα, θα διαπιστώσουμε ότι αξίζει τον κόπο να συμμετέχουν και εκείνοι σε αυτή την πορεία».

    Αναφέρθηκε, επίσης, στη δέσμευση να υλοποιηθεί το πρόγραμμα των εκατό πρώτων ημερών, πρόγραμμα που, όπως είπε, αφορά και την οικονομία και ειδικότερα την αναθέρμανση της αγοράς, την προστασία των αδύναμων, τις επενδύσεις και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και το κράτος.

    «Ένα κράτος, που πρέπει να στέκει δίπλα στους πολίτες, να διέπεται από τις αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας, ώστε η χώρα να κάνει το καθοριστικό βήμα προς το μέλλον», κατέληξε.

    [02] ΕΕ για την ελληνική οικονομία

    Η Ελλάδα «δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα» για τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της, όπως της είχε συστήσει το Συμβούλιο από την περασμένη Ανοιξη, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατόπιν τούτου πρότεινε την υπαγωγή της χώρας στις διαδικασίες του άρθρου 104, παράγραφος 8 της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

    Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο ένα νέο πλαίσιο δράσεων αναφορικά με την ελληνική οικονομία, το οποίο θα συγκεκριμενοποιηθεί, με την υπαγωγή της Ελλάδας στην παράγραφο 9 του άρθρου 104, στις αρχές του 2010.

    Ειδικότερα για την Ελλάδα, η Επιτροπή, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της, θεωρεί ότι «δεν αναλήφθηκε αποτελεσματική δράση», δεδομένου ότι η έντονη επιδείνωση την δημοσιονομικής κατάστασης το 2009 (-12,7% σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις, έναντι της δέσμευσης της προηγούμενης κυβέρνησης για -3,7%) οφείλεται κυρίως «σε ανεπαρκή ανταπόκριση των ελληνικών αρχών». Η Επιτροπή επισημαίνει, επίσης, πως όσον αφορά το σκέλος των δαπανών, από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2009 προκύπτουν μεγάλες υπερβάσεις δαπανών (2,5 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ) το 2009, περισσότερο από το ήμισυ των οποίων οφείλεται σε υψηλότερες των προϋπολογισθεισών αμοιβές εργαζομένων και σε αυξημένες δαπάνες κεφαλαίου. Συνεπώς, η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να προτείνει στο Συμβούλιο να συμπεράνει ότι η Ελλάδα δεν ανέλαβε αποτελεσματική δράση, σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 8 της Συνθήκης.

    Η Επιτροπή υιοθέτησε επίσης σειρά προτάσεων και για τις χώρες της ΕΕ, που εμφανίζουν -όπως η Ελλάδα- υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα. Ειδικότερα, η Επιτροπή πρότεινε σήμερα στο Συμβούλιο το 2013, ως προθεσμία για τη διόρθωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στην Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Ολλανδία και την Πορτογαλία. Για το Βέλγιο και την Ιταλία, που θα έχουν επίσης έλλειμμα άνω του 3% το 2009, λόγω του συγκριτικά περιορισμένου ύψους των ελλειμμάτων και των υψηλών δεικτών χρέους, απαιτήθηκε να καθοριστεί πλησιέστερη προθεσμία, το 2012. Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο η Επιτροπή έθεσε νέα όρια για τη δημοσιονομική εξυγίανση και ειδικότερα το 2013 για τη Γαλλία και την Ισπανία, το 2014 για την Ιρλανδία και το οικονομικό έτος 2014/15 για το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Τέλος, με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, προέβη στην εξής δήλωση:

    «Όλοι συμφωνήσαμε επί της ανάγκης κατάρτισης σαφών και αξιόπιστων στρατηγικών εξόδου από την κρίση για τον περιορισμό των δημόσιων ελλειμμάτων και του χρέους, που έχουν αυξηθεί δραματικά λόγω της κρίσης. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης παρέχει την βάση για τέτοιες στρατηγικές εξόδου από την κρίση, αφενός μέσω της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και αφετέρου με τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης, που θα κοινοποιηθούν τον προσεχή Ιανουάριο. Η εφαρμογή του Συμφώνου και η κατάρτιση των εν λόγω στρατηγικών δεν είναι μόνο συμβατή με τη συνέχιση των μέτρων τόνωσης για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης. Απαιτείται, επίσης, για να αποφευχθεί αύξηση στα μακροπρόθεσμα επιτόκια κάτι, που με τη σειρά του θα προκαλούσε αύξηση των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους και των δαπανών χρηματοδότησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αναστέλλοντας την ίδια την οικονομική ανάκαμψη».

    [03] Επαφές στο Λονδίνο για τον τουρισμό

    Συνεχείς επαφές με στόχο την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος είχε χθες και σήμερα στο Λονδίνο, με αφορμή τη διεθνή τουριστική έκθεση World Travel Market, η υφυπουργός Τουρισμού Άντζελα Γκερέκου.

    Η κα Γκερέκου συναντήθηκε με ξένους τουριστικούς πράκτορες και συμμετείχε σε εκδηλώσεις που προωθούν το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

    Παράλληλα έδωσε σειρά συνεντεύξεων σε διεθνή μέσα ενημέρωσης (Travel Channel, CNBC, SKY NEWS, Independent κα) ενώ πραγματοποίησε συνάντηση με την κα Ελένη Κιούμπιτ, επίτιμο γραμματέα της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

    Σε δήλωση της η υφυπουργός σημείωσε ότι το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης έδωσε μια νέα προοπτική τόσο στην πόλη της Αθήνας όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα και πλέον το όραμα της Μελίνας Μερκούρη αποκτά σιγά σιγά υπόσταση. Τόνισε δε, ότι το αίτημα για την επιστροφή των γλυπτών δεν είναι αίτημα μόνο των Ελλήνων αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας. "Μένουμε πιστοί στο όραμα της Μελίνας Μερκούρη και θα συνεχίσουμε τον αγώνα που ξεκίνησε με πάθος", ανάφερε χαρακτηριστικά η κα Γκερέκου.

    Στο πλαίσιο της έκθεσης "WTM" η υφυπουργός Τουρισμού έδωσε το παρόν και στην ετήσια συνάντηση των υπουργών Τουρισμού στην οποία συζητήθηκαν οι κατευθύνσεις και τα προβλήματα του τουρισμού σε παγκόσμια κλίμακα. Κοινός τόπος για τις κυβερνήσεις των χωρών που προσδοκούν ανάπτυξη μέσω του τουρισμού είναι η προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και στον κλάδο του τουρισμού, σημείωσε η κα Γκερέκου.

    [04] "Δικαίωμα στην εργασία"

    Με το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (Π.Σ.Α.Π.) συναντήθηκε το μεσημέρι η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    «Η μεγάλη πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών, ιδιαίτερα αυτών που είναι στην δεύτερη και την τρίτη εθνική κατηγορία αντιμετωπίζουν προβλήματα συνθηκών δουλειάς, σταθερότητας δουλειάς, ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αυτών και των οικογενειών τους και προοπτικής, όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι» δήλωσε η γγ του ΚΚΕ μετά τη συνάντηση.

    Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, ανέφερε η κα Παπαρήγα, με παρεμβάσεις στη Βουλή και στη νεολαία θα ενημερώσει τον κόσμο για τα προβλήματα των ποδοσφαιριστών, αλλά και θα διεκδικήσει «την ασφάλιση για όλη τη σαιζόν που παίζουν σε μια ομάδα οι ποδοσφαιριστές και γενικότερα ότι θα έχουν αμοιβή και κυρίως ότι θα έχουν υψηλού επιπέδου ασφαλιστική κάλυψη και των οικογενειών τους όλα τα χρόνια της προσφοράς τους στο ποδόσφαιρο, ανεξαρτήτως σε ποια κατηγορία βρίσκονται, να είναι χρόνια που θα υπολογίζονται και σε ένσημα και για τις συντάξεις και για περίθαλψη».

    Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό

    Ερώτηση για τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων κατέθεσε η κ. Αλέκα Παπαρήγα προς τον πρωθυπουργό.

    "Όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προώθησαν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης (προσωρινές συμβάσεις σταζ, Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, υπενοικίαση εργαζομένων κλπ), τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα. Η πολιτική αυτή είναι απόρροια και εφαρμογή «της στρατηγικής της Λισσαβόνας» της Ε.Ε., που την έχουν συνυπογράψει οι κυβερνήσεις της χώρας μας, για τη στήριξη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου", τονίζει η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    "Η πραγματικότητα αποδείχνει ότι οι πολιτικές αυτές οδήγησαν σε ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και της ζωής των εργαζομένων σε όλους τους τομείς, μεγάλωσαν την ανεργία, προς όφελος της κερδοφορίας και της συγκέντρωσης πλούτου σε μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα", εκτιμά η κ. Αλέκα Παπαρήγα και προσθέτει:

    "Ανεξάρτητα όμως και από τη συγκυρία της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η πραγματικότητα αναδείχνει ότι οι επιστημονικές - τεχνικές δυνατότητες και η παραγωγικότητα της εργασίας, με την αλματώδη πρόοδο που σημειώνουν, επιτρέπουν σήμερα λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερες αμοιβές και περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Επιτρέπουν την εφαρμογή του 7ωρου, 5νθήμερου, 35ωρου, με πλήρη ασφάλιση και αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων. Τη μονιμοποίηση των χιλιάδων εργαζομένων που δουλεύουν με το καθεστώς των σταζ, την κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής απασχόλησης, τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον Ιδιωτικό τομέα, διασφαλίζοντας το δικαίωμα κάθε ανθρώπου και ιδιαίτερα του νέου, να έχει μόνιμη σταθερή εργασία με δικαιώματα και ταυτόχρονα ελεύθερο χρόνο για ουσιαστική μόρφωση και ψυχαγωγία".

    [05] Έκτακτη σύνοδος κορυφής

    Στις 19 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες πρόκειται να διεξαχθεί η έκτακτη σύνοδος κορυφής για την εκλογή του πρώτου Μόνιμου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική προεδρία της ΕΕ.

    "Μετά από έναν προκαταρκτικό κύκλο συνομιλιών με τους ευρωπαίους ομολόγους του, ο σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη άτυπη σύνοδο κορυφής στις 19 Νοεμβρίου. Η συνάντηση θα έχει τη μορφή δείπνου εργασίας στις Βρυξέλλες", αναφέρεται στο ηλεκτρονικό μήνυμα της σουηδικής προεδρίας.

    "Ο πρωθυπουργός πρόκειται να ξεκινήσει ένα δεύτερο κύκλο συνομιλιών και ελπίζει να είναι σε θέση να παρουσιάσει τους υποψηφίους την ερχόμενη εβδομάδα", διευκρίνισε η εκπρόσωπος του σουηδού πρωθυπουργού Ρομπέρτα Αλένιους.

    Σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν μέχρι στιγμής προτείνει επισήμως "περίπου 10 ονόματα" για τη θέση του Μόνιμου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άλλα τόσα για τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ.

    Εντός της ημέρας, ο Σουηδός πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο για θέματα που αφορούν την επικείμενη σύνοδο. Ως προεδρεύων της ΕΕ, ο κ. Ράινφελτ είναι υπεύθυνος για την κατάρτιση της τελικής λίστας των υποψηφίων, την οποία και θα παρουσιάσει τους ευρωπαίους ηγέτες.

    Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ο Μόνιμος Πρόεδρος και ο Ύπατος Εκπρόσωπος εκλέγονται κατά πλειοψηφία κατά τη σύνοδο κορυφής. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ωστόσο ότι η σουηδική προεδρία ενδέχεται να επιδιώξει να βρει συναινετικούς υποψηφίους, αντί να προχωρήσει σε μία δυνητικά διχαστική ψηφοφορία.

    "Υπολογίζω να μπορέσω να προτείνω ένα όνομα για την κάθε θέση και ότι θα υπάρξει επαρκής πλειοψηφία", φέρεται να δήλωσε ο κ. Ράινφελτ στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter.

    "Από τις συνομιλίες που είχα αποκόμισα την εντύπωση ότι είναι σημαντικό να επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία στην ψηφοφορία για τις θέσεις", πρόσθεσε ο σουηδός πρωθυπουργός.

    "Η ισορροπία μεταξύ αριστεράς και δεξιάς είναι σημαντική για ορισμένους, καθώς επίσης και η τήρηση των ισορροπιών μεταξύ μεγάλων και μικρών χωρών, αλλά και ανδρών και γυναικών", δήλωσε ο κ. Ράινφελτ καταλήγοντας ότι "δεν είναι εύκολο να ικανοποιήσουμε όλες αυτές τις προϋποθέσεις".

    Ο πλήρης κατάλογος των υποψηφίων είναι επτασφράγιστο μυστικό. Διπλωμάτες από τις Βρυξέλλες λένε ωστόσο ότι οι πρωθυπουργοί του Βελγίου και της Ολλανδίας Χέρμαν Βαν Ρομπουί και Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε είναι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου, ενώ ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε ότι ο Τόνι Μπλερ και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξακολουθούν να παραμένουν υποψήφιοι.

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο Ντ' Αλέμα φέρεται επίσης ως ο επικρατέστερος υποψήφιος γαι τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου, ύστερα από τις επανειλλημένες δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ ότι ο ίδιος δεν είναι υποψήφιος.

    Η υποψηφιότητα Ντ' Αλέμα αντιμετωπίζεται ωστόσο με κάποιο σκεπτικισμό από τα νέα μέλη της ΕΕ και πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας εξαιτίας της σχέσης του με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 November 2009 - 13:33:20 UTC