Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αποκατάσταση του κράτους-δικαίου"
  • [02] Κανονικά λειτουργεί από σήμερα το λιμάνι
  • [03] ΕΕ για την ελληνική οικονομία

  • [01] "Αποκατάσταση του κράτους-δικαίου"

    «Το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του κράτους-δικαίου στην κατεύθυνση μιας πολιτείας ευνομίας, δικαιοσύνης και ισότητας γίνεται με το νομοσχέδιο, που θα καταθέσει η κυβέρνηση, και θα αφορά τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα», τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου συζητείται το συγκεκριμένο θέμα.

    Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θεμέλιο της προσπάθειας αυτής είναι η αξιοκρατία. Πρόσθεσε δε, ότι «ως κοινωνία πλέον δεν ανεχόμαστε πελατειακές σχέσεις, συναλλαγές και αυθαιρεσίες. Δεν τις αντέχει κανένας Έλληνας και καμία Ελληνίδα, διότι έτσι αποτελματώθηκε η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια».

    Τόνισε, επίσης, ότι «είναι πολιτικό χρέος της κυβέρνησης, ηθικό καθήκον και ιστορική ευθύνη να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή από αυτό το παρελθόν», συμπληρώνοντας πως «μπορεί να ενοχληθούν κάποιοι, αλλά σημασία έχει ότι αυτή η κόκκινη γραμμή θα είναι απελευθερωτική για τους πολλούς και τον τόπο».

    Αναφερόμενος στον τρόπο διακυβέρνησης, υπογράμμισε ότι μια ανοικτή κυβέρνηση λογοδοσίας, αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητας, δεν είναι υπόθεση ούτε μιας ημέρας, ούτε ενός νομοσχεδίου. «Είναι υπόθεση καθημερινού αγώνα με συνεχείς πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις αποφάσεις. Αυτό έγινε και με τον τρόπο επιλογής των γενικών γραμματέων με τη δημόσια διαβούλευση στο διαδίκτυο και σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε».

    Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας γενικότερα για το έργο της κυβέρνησης στο διάστημα των 35 ημερών της θητείας της, τόνισε ότι έχουν ξεκινήσει να γίνονται πράξη οι μεγάλες ανατροπές για τις οποίες το ΠΑΣΟΚ πήρε εντολή από τους πολίτες και πρόσθεσε πως, «η κυβέρνηση πρέπει καθημερινά να διαβεβαιώνει με πράξεις τούς πολίτες, κάνοντας κάθε μέρα ένα βήμα μπροστά, ότι εφαρμόζουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις».

    Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα της αξιοπιστίας της κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας τέσσερις φορές τον όρο αυτό και τονίζοντας ότι έχει σημασία να πείθονται οι πολίτες για την αξιοπιστία της κυβέρνησης. «Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα έχουμε μια απλή ανοχή, αλλά θα έχουμε δυναμική και συμμετοχή, γιατί χωρίς συμμετοχή δεν θα φέρουμε αλλαγή», είπε και σημείωσε: «Μόνο όταν πείθουμε τους πολίτες καθημερινά, ότι γίνεται σοβαρή και ειλικρινής προσπάθεια από την κυβέρνηση για τους ίδιους και τη χώρα, θα διαπιστώσουμε ότι αξίζει τον κόπο να συμμετέχουν και εκείνοι σε αυτή την πορεία».

    Αναφέρθηκε, επίσης, στη δέσμευση να υλοποιηθεί το πρόγραμμα των εκατό πρώτων ημερών, πρόγραμμα που, όπως είπε, αφορά και την οικονομία και ειδικότερα την αναθέρμανση της αγοράς, την προστασία των αδύναμων, τις επενδύσεις και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και το κράτος.

    «Ένα κράτος, που πρέπει να στέκει δίπλα στους πολίτες, να διέπεται από τις αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας, ώστε η χώρα να κάνει το καθοριστικό βήμα προς το μέλλον», κατέληξε.

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Μ. Κυπριανού

    Συνάντηση περίπου μιας ώρας είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκο Κυπριανού.

    Η συνάντηση έγινε παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, των πρέσβεων της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλειου Παπαϊωάννου και της Κύπρου στην Αθήνα Ιωσήφ Ιωσήφ, καθώς και με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων.

    Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    [02] Κανονικά λειτουργεί από σήμερα το λιμάνι

    Την αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν μετά από μαραθώνια συνεδρίαση τα διοικητικά συμβούλια της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ.

    Προηγουμένως είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση με το νέο διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ Γιώργο Ανωμερίτη.

    Έτσι από σήμερα οι 1.500 λιμενεργάτες επιστρέφουν κανονικά στις εργασίες τους στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά.

    Ο κ. Ανωμερίτης είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα τους εργαζόμενους ότι το εργασιακό καθεστώς τους θα είναι αποκλειστικά θέμα ΟΛΠ ΑΕ, θα διατηρηθούν ακέραιες όλες οι θέσεις εργασίας.

    Η ηγεσία της ΣΕΠ ΑΕ τόνισε ότι όλοι οι νέοι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν θα είναι Έλληνες πολίτες, ενώ για το θέμα του τρόπου τιμολόγησης θα υπάρξει συνεννόηση.

    Εξάλλου, παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η απεργία των εργαζομένων στον ΟΛΠ, από το Μονομελές Πρωτοδικείο του Πειραιά. Κατά των απεργών είχαν προσφύγει τα Επιμελητήρια της χώρας, καθώς και 48 επιχειρήσεις.

    [03] ΕΕ για την ελληνική οικονομία

    Στο Συμβούλιο Ecofin που θα συνέλθει τον Φεβρουάριο θα αποφασιστεί η περίοδος προσαρμογής που θα δοθεί στην Ελλάδα προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

    Ο υπουργός Οικονομικών κ.Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τα αποτελέσματα των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα και την Τρίτη 9 και 10 Νοεμβρίου είπε ότι είναι βέβαιο πως η Ελλάδα θα ενταχθεί στο άρθρο 104 παρ. 9 όσον αφορά την επιτήρηση και θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να δοθεί ικανός χρόνος "για μια διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή που να μην φορτώνεται στην πλάτη του Ελληνα πολίτη".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε ότι η ένταξη της χώρας στο άρθρο 104 παρ. 9 συνεπάγεται και έλεγχο των κονδυλίων του ΕΣΠΑ καθώς και εγκατάσταση κοινοτικού επιτρόπου στην Ελλάδα.

    Ανέφερε ότι στις 16-18 Νοεμβρίου θα έλθει στην Ελλάδα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (EUROSTAT) προκειμένου να επιβεβαιώσει τα στατιστικά στοιχεία της χώρας μας.

    Ερωτηθείς εάν ο έλεγχος θα είναι αναδρομικός δήλωσε ότι "δεν γνωρίζω πόσο πίσω θα πάει, εμείς είμαστε εδώ με ανοιχτά βιβλία".

    Εξάλλου στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή στις αρχές της επομένης αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το σχέδιο νόμου για την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

    Ερωτηθείς για το εάν πρόκειται να προσωποποιηθούν ευθύνες για την αναξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αναμένει στο πόρισμα της ανεξάρτητης Επιτροπής που έχει συσταθεί για την ποιότητα των στοιχείων το οποίο και θα καταθέσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Η επιτροπή είναι αυτή που θα αποφασίσει για το θέμα της απόδοσης ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Η Ελλάδα «δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα» για τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της, όπως της είχε συστήσει το Συμβούλιο από την περασμένη άνοιξη, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατόπιν τούτου πρότεινε την υπαγωγή της χώρας στις διαδικασίες του άρθρου 104, παράγραφος 8 της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

    Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο ένα νέο πλαίσιο δράσεων αναφορικά με την ελληνική οικονομία, το οποίο θα συγκεκριμενοποιηθεί, με την υπαγωγή της Ελλάδας στην παράγραφο 9 του άρθρου 104, στις αρχές του 2010.

    Ειδικότερα για την Ελλάδα, η Επιτροπή, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της, θεωρεί ότι «δεν αναλήφθηκε αποτελεσματική δράση», δεδομένου ότι η έντονη επιδείνωση την δημοσιονομικής κατάστασης το 2009 (-12,7% σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις, έναντι της δέσμευσης της προηγούμενης κυβέρνησης για -3,7%) οφείλεται κυρίως «σε ανεπαρκή ανταπόκριση των ελληνικών αρχών».

    Η Επιτροπή επισημαίνει, επίσης, πως όσον αφορά το σκέλος των δαπανών, από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2009 προκύπτουν μεγάλες υπερβάσεις δαπανών (2,5 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ) το 2009, περισσότερο από το ήμισυ των οποίων οφείλεται σε υψηλότερες των προϋπολογισθεισών αμοιβές εργαζομένων και σε αυξημένες δαπάνες κεφαλαίου.

    Συνεπώς, η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να προτείνει στο Συμβούλιο να συμπεράνει ότι η Ελλάδα δεν ανέλαβε αποτελεσματική δράση, σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 8 της Συνθήκης.

    Η Επιτροπή υιοθέτησε επίσης σειρά προτάσεων και για τις χώρες της ΕΕ, που εμφανίζουν -όπως η Ελλάδα- υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα. Ειδικότερα, η Επιτροπή πρότεινε σήμερα στο Συμβούλιο το 2013, ως προθεσμία για τη διόρθωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στην Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Ολλανδία και την Πορτογαλία.

    Για το Βέλγιο και την Ιταλία, που θα έχουν επίσης έλλειμμα άνω του 3% το 2009, λόγω του συγκριτικά περιορισμένου ύψους των ελλειμμάτων και των υψηλών δεικτών χρέους, απαιτήθηκε να καθοριστεί πλησιέστερη προθεσμία, το 2012.

    Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο η Επιτροπή έθεσε νέα όρια για τη δημοσιονομική εξυγίανση και ειδικότερα το 2013 για τη Γαλλία και την Ισπανία, το 2014 για την Ιρλανδία και το οικονομικό έτος 2014/15 για το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Τέλος, με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, προέβη στην εξής δήλωση:

    «Όλοι συμφωνήσαμε επί της ανάγκης κατάρτισης σαφών και αξιόπιστων στρατηγικών εξόδου από την κρίση για τον περιορισμό των δημόσιων ελλειμμάτων και του χρέους, που έχουν αυξηθεί δραματικά λόγω της κρίσης. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης παρέχει την βάση για τέτοιες στρατηγικές εξόδου από την κρίση, αφενός μέσω της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και αφετέρου με τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης, που θα κοινοποιηθούν τον προσεχή Ιανουάριο. Η εφαρμογή του Συμφώνου και η κατάρτιση των εν λόγω στρατηγικών δεν είναι μόνο συμβατή με τη συνέχιση των μέτρων τόνωσης για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης. Απαιτείται, επίσης, για να αποφευχθεί αύξηση στα μακροπρόθεσμα επιτόκια κάτι, που με τη σειρά του θα προκαλούσε αύξηση των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους και των δαπανών χρηματοδότησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αναστέλλοντας την ίδια την οικονομική ανάκαμψη».

    Χ. Αλμούνια για Ελλάδα

    Την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν υιοθετήθηκαν τα αναγκαία μέτρα από τις ελληνικές αρχές για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας εξέφρασε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο τις αποφάσεις της Επιτροπής για τις χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν υπερβολικά ελλείμματα.

    Συγκεκριμένα, ερωτηθείς πότε η Επιτροπή θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα διόρθωσης του ελλείμματος για την Ελλάδα, ο Χ. Αλμούνια απάντησε ότι αυτό θα αποφασιστεί μετά τον Ιανουάριο, ενώ η Ελλάδα θα έχει υποβάλλει το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας στην Επιτροπή.

    Ειδικότερα, ο Χ. Αλμούνια ανέφερε ότι η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει σήμερα τη χρονική παράταση που θα δοθεί στην Ελλάδα για να μειώσει το υπερβολικό της έλλειμμα. Τόνισε, επίσης, ότι αυτό θα αποφασιστεί στο επόμενο βήμα της διαδικασίας, όταν δηλαδή, η χώρα υπαχθεί στο Άρθρο 104 παράγραφος 9 της Συνθήκης του Μάαστριχτ. «Σήμερα ανακοινώνουμε την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, ότι δεν ελήφθη αποτελεσματική δράση για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος», ανέφερε ο Χ. Αλμούνια. Συνεχίζοντας, ο Ισπανός Επίτροπος τόνισε ότι το Δεκέμβριο, αναμένεται η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Eco/fin και από κει και πέρα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει τις προτάσεις της, βάσει των συστάσεων που θα κάνει το Eco/fin.

    O X. Αλμούνια διευκρίνισε ότι η Επιτροπή αναμένει, «με μεγάλο ενδιαφέρον», αφενός την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2010 στην Ελληνική Βουλή το Νοέμβριο και την ψήφισή του το Δεκέμβριο και αφετέρου το επικαιροποιημένο τριετές πρόγραμμα σταθεροποίησης της χώρας που θα κατατεθεί στην Επιτροπή τον Ιανουάριο. Βάσει αυτών, ανέφερε ο Χ. Αλμούνια, η Επιτροπή θα ελέγξει κατά πόσο οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ταυτίζονται με τις συστάσεις του Eco/fin για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας.

    Σε ό,τι αφορά γενικότερα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο Χ. Αλμούνια επισήμανε ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα και μεγάλες προκλήσεις οι οποίες δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς στο παρελθόν. «Όπως συζητήσαμε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, και δεν είναι η πρώτη φορά, το πρόβλημα δεν είναι μόνο η διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Το πρόβλημα είναι τα νέα στοιχεία για το ύψος του ελλείμματος, η εξέλιξη του δημόσιου χρέους, η κατάσταση στο ελληνικό δημόσιο και η γενικότερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε ο Χ. Αλμούνια. Συνεχίζοντας, ο Ισπανός Επίτροπος τόνισε: «Για να διορθωθούν, το συντομότερο δυνατό, οι πολύ σοβαρές ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας, απαιτούνται εξαιρετικά φιλόδοξες δράσεις από τις ελληνικές αρχές και μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Αν δε γίνει αυτό, η δημοσιονομική ανισορροπία της χώρας θα επιδεινωθεί, κάτι το οποίο δεν είναι δυνατόν για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας». Καταλήγοντας, ο Χ. Αλμούνια τόνισε ότι ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 November 2009 - 15:30:28 UTC