Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι εξελίξεις στο μέτωπο της Οικονομίας
  • [02] Μέτρα υπουργείου Παιδείας για νέα γρίπη
  • [03] Το μετρό της Θεσσαλονίκης είδε. . . φως
  • [04] Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε η Olympic Air
  • [05] Κάθε φωτογραφία και... μια ιστορία
  • [06] "Συστράτευση κατά της βίας"
  • [07] "Η κοινωνία δεν αντέχει"
  • [08] Άνοιξε το λιμάνι
  • [09] "Νέο θεσμικό πλαίσιο"
  • [10] Κορώνα ή γράμματα;

  • [01] Οι εξελίξεις στο μέτωπο της Οικονομίας

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε στις Βρυξέλλες τις βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στα οικονομικά ζητήματα και ειδικότερα τις πρώτες πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει τόσο για την τόνωση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας όσο και για την μεσοπρόθεσμη εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως υπογράμμισε σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, παρουσίασε αναλυτικά στους ομολόγους του το πλαίσιο των νομοθετικών προτάσεων που έχει ήδη υποβάλλει αλλά και που προτίθεται να προωθήσει για την ανεξαρτητοποίηση του τρόπου λειτουργίας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας. Δεσμεύθηκε ακόμη ότι η ποιότητα των στοιχείων που θα παρέχει η ΕΣΥΕ θα επαληθεύονται από ανεξάρτητη αρχή, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία να συμβάλει στη διαμόρφωση του σχετικού ελεγκτικού πλαισίου.

    Συνεχίζοντας ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι παρουσίασε, σε αδρές γραμμές, τα βασικά στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2010 υπογραμμίζοντας ότι προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας της τάξεως του 3,3%, δηλαδή από το 12,7% στο 9,4%. Η μισή μείωση θα προέλθει, όπως ανέφερε ο υπουργός, από διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα, ενώ η συνολική διόρθωση θα οφείλεται κατά 60% στην αύξηση των κρατικών εσόδων και κατά 40% στη μείωση των κρατικών δαπανών. Ερωτηθείς ο υπουργός αν τίθεται θέμα αναμόρφωσης μεγεθών του προϋπολογισμού απάντησε ότι στην παρούσα φάση εξελίσσεται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την έγκρισή του και συνεπώς το ενδεχόμενο αλλαγών είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων.

    Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε στη συνέχεια τη σημασία που αποδίδει η νέα κυβέρνηση στην εφαρμογή αξιόπιστων οικονομικών πολιτικών τα επόμενα χρόνια και ειδικότερα τη βούλησή της να αναμορφώσει ριζικά τον τρόπο κατάρτισης των κρατικών προϋπολογισμών. Προς τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει την τεχνική βοήθεια διεθνών οίκων αξιολόγησης. Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη σε μια σειρά μέτρων όπως η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Σημείωσε την κατάθεση, περί τον Μάρτιο, νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα αποσκοπεί μεταξύ άλλων και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά και τις επικείμενες αλλαγές σε σειρά τομέων όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την κατάργηση των σταζ, την εξίσωση των ορίων της ηλικίας συνταξιοδότησης, την διαμόρφωση ενιαίου κέντρου για τις πληρωμές των δημοσίων υπαλλήλων, τη σταδιακή μείωσή τους με την εφαρμογή, εκ νέου, της αρχής «δύο συνταξιοδοτούνται ένας προσλαμβάνεται» κ.α.

    Σχολιάζοντας εξάλλου τη ανακοίνωση του Συμβουλίου σχετικά με τα νέα προβλήματα που παρατηρούνται στα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, ο υπουργός Οικονομίας επιτέθηκε δριμύτατα στην απελθούσα κυβέρνηση τόσο για τα χαλκευμένα στοιχεία που έδινε στις Βρυξέλλες όσο και για το συνολικότερο τρόπο διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών τα οποία όπως τόνισε έχουν οδηγηθεί σε εκτροχιασμό. Τόνισε ότι στόχος της σημερινής κυβέρνησης είναι να μην κληθεί να καταβάλει το τίμημα των λαθών της προηγούμενης κυβέρνησης ο μέσος Έλληνας πολίτης, ενώ ερωτηθείς «πότε θα υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ» απάντησε ότι ο αγώνας της κυβέρνησης για τη δημοσιονομική εξυγίανση «θα είναι Μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας». Ο υπουργός επισήμανε ακόμη ότι αναφορικά με τα ζητήματα του δανεισμού η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, τονίζοντας όμως ότι τον ανησυχούν ιδιαίτερα τα μηνύματα που λαμβάνουν οι αγορές.

    Ερωτηθείς αν θα πρέπει να καταλογισθούν συγκεκριμένες ευθύνες για την παροχή ψευδών στοιχείων από την Αθήνα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι προσωπικώς τάσσεται πάντα υπέρ του καταλογισμού των ευθυνών σε πρόσωπα και σημείωσε ότι θα τοποθετηθεί αφού λάβει τα πορίσματα των σχετικών διοικητικών ελέγχων. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι, όπως και κατά το παρελθόν είχε επισημάνει, μερίδιο ευθύνης φέρουν πιθανότατα και οι αρμόδιες για τη δημοσιονομική κατάσταση των κρατών μελών κοινοτικές υπηρεσίες.

    Τέλος, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στις αιχμηρές παρεμβάσεις που από πολλές πλευρές υπήρξαν σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων της. Σημείωσε ότι ο Επίτροπος Αλμούνια ενημέρωσε το Συμβούλιο πως αύριο θα προτείνει την υπαγωγή της Ελλάδας στις διαδικασίες που προβλέπει το άρθρο 104 παράγραφος 8 της Συνθήκης του Μάαστριχτ για τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα, αλλά και σειρά επισημάνσεων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ για τις μισθολογικές πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα.

    Καταλήγοντας ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ζήτησε από το Συμβούλιο να αντιμετωπίσει την Ελλάδα με πνεύμα ρεαλισμού και όχι εκδικητικότητας και δεσμεύθηκε ότι ως τις αρχές του 2010, οπότε θα έχει υποβληθεί και το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας θα έχουν επαρκή δείγματα γραφής από τη νέα ελληνική κυβέρνηση τα οποία θα επιβεβαιώνουν τη διάθεσή της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μείζονα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

    Πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Την απόφασή της να κλιμακώσει τις πιέσεις της κατά της Ελλάδος υπαγάγοντας την στα όσα προβλέπει το άρθρο 104, παράγραφος 8, της Συνθήκης του Μάαστριχ για τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Στο 14σέλιδο, συνοδευτικό της απόφασης της Επιτροπής κείμενο, που αφορά την Ελλάδα, αναφέρονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδηγείται σε αυτή την απόφαση.

    Συγκεκριμένα υπογραμμίζεται ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα έκλεισε το 2008 στο 7,7% του ΑΕΠ έναντι 3,7% που ήταν η αρχική πρόβλεψη και θα υπερβεί το 12% το 2009. Αντιστοίχως το δημόσιο χρέος έκλεισε το 2008 στο 99,3% του ΑΕΠ και αναμένεται να φτάσει το 102,6% το 2009.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, η επιδείνωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα κρατικά έσοδα αποδεικνύονται για το 2009 κατά 3,5% μικρότερα, ενώ οι δαπάνες κατά 2,5% μεγαλύτερες. Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι αυτό οφείλεται στην αδυναμία των μηχανισμών είσπραξης των φόρων στην Ελλάδα αλλά και στο γεγονός ότι δεν δίνονται στους πολίτες κίνητρα για να είναι φορολογικά συνεπείς. Επισημαίνεται ακόμα ότι οι αυξήσεις το 2008 και το 2009 ήταν μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό και ότι αυτό δημιουργεί προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

    Με βάση τα ανωτέρω, η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει σήμερα την υπαγωγή της Ελλάδας στο άρθρο 104 παράγραφος 8 της Συνθήκης, που αποτελεί τον προθάλαμο για την υπαγωγή της στο άρθρο 104, παράγραφος 9, της Συνθήκης.

    Δηλώσεις Χ. Αλμούνια

    Τόσο η σημερινή ελληνική κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζουν ότι δεν υπήρξε αποτελεσματική δράση τους τελευταίους έξι μήνες για την εφαρμογή των συστάσεων που είχε απευθύνει την Άνοιξη το Συμβούλιο υπουργών οικονομίας της ΕΕ προς την Ελλάδα, σχετικά με τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3%.

    Αυτό δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου υπουργών οικονομίας της ΕΕ.

    Στη συνέχεια ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε ότι με βάση αυτή την εξέλιξη, η Επιτροπή σε διάστημα 2-3 μηνών θα επανέλθει με νέες προτάσεις για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας.

    Εξάλλου, κληθείς μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup να σχολιάσει τις βασικές κατευθύνσεις του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2010, τις οποίες παρουσίασε ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στους ομολόγους του, ο κοινοτικός επίτροπος αφού είπε ότι είχε μια σχετική συζήτηση για το θέμα αυτό με τον κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε στη συνέχεια ότι θα αναμείνει την κατάθεση στην ελληνική Βουλή του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού στις 20 Νοεμβρίου πριν τοποθετηθεί επισήμως.

    [02] Μέτρα υπουργείου Παιδείας για νέα γρίπη

    Σε εφαρμογή θέτει το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, με στόχο την αποτελεσματικότερη πρόληψη, τη διαρκή ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας και την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

    Συγκεκριμένα, από το υπουργείο ανακοινώθηκε :

    1. Το Υπουργείο Παιδείας αξιοποιώντας την υπάρχουσα διαδικτυακή υποδομή του, προχώρησε σε απλούστευση της διαδικασίας καθημερινής ενημέρωσης της κινητικότητας των μαθητών. Η εφαρμογή ξεκίνησε στις 9.11.2009 και στόχος είναι η καθημερινή ηλεκτρονική, άμεση και αξιόπιστη ενημέρωση από κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης της χώρας. Ταυτόχρονα, ενημερώνεται το ΚΕΕΛΠΝΟ, το ΕΚΕΠΥ και η κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξάγονται τα απαραίτητα ιατρικά συμπεράσματα για την πορεία της γρίπης.

    2. Έγινε συγκέντρωση και κατηγοριοποίηση των συχνότερων ερωτημάτων των γονέων σχετικά με τη νέα γρίπη και των απαντήσεων τους. Αυτό το ενημερωτικό υλικό αναρτήθηκε από σήμερα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

    3. Σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός για την αναπλήρωση της διδακτέας ύλης:

    -Όταν η αναστολή λειτουργίας των τμημάτων είναι μέχρι 15 ημέρες, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους και τους Συλλόγους Διδασκόντων, οφείλουν να φροντίσουν για την αναπλήρωση της διδακτέας ύλης.

    -Σε περίπτωση που σχολεία ή τμήματα αναστείλουν την λειτουργία τους για περισσότερες από 2 εβδομάδες, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχει ήδη καθορίσει τροποποιημένη διδακτέα υλη.

    4. Σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ συγκροτείται Κοινή Διαρκής Επιτροπή για να αντιμετωπιστεί, μεταξύ άλλων, και το θέμα της καθαριότητας στα σχολεία. Ήδη, διευθετήθηκε το θέμα των οικονομικών οφειλών. Επιπλέον, μετά από έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών ποσού 435.000 ευρώ προχωράμε στην διάθεση του παραπάνω ποσού στα σχολεία της χώρας για την προμήθεια υλικού με σκοπό την αντιμετώπιση της γρίπης.

    5. Συγκροτήθηκε Ομάδα Διαχείρισης Νέας Γρίπης (ΟΔΑΝΓ) στο Υπουργείο για τη διαχείριση και το συντονισμό των θεμάτων που προκύπτουν σχετικά με τη νέα γρίπη. Η ομάδα θα παρακολουθεί την εξέλιξη της γρίπης στα σχολεία, θα ανανεώνει το υλικό στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και θα συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας και κάθε άλλο εμπλεκόμενο φορέα.

    6. Για πληρέστερη και επικαιροποιημένη ενημέρωση των εκπαιδευτικών και των στελεχών εκπαίδευσης προγραμματίζεται σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ ένας δεύτερος γύρος επιμορφωτικών συναντήσεων ανά Περιφέρεια, σε όλη την χώρα.

    7. Η Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης έχει εκπονήσει ειδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα εκπαιδευτικού περιεχομένου το οποίο θα αρχίσει να προβάλλεται μόλις εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος χρόνος από την ΕΡΤ και το κανάλι της Βουλής. Το πρόγραμμα αυτό έχει ήδη εγκριθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, αφορά όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, είναι συνολικής διάρκειας 3 ωρών καθημερινά (30β για τις τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και 30β για τις τρεις τελευταίες τάξεις, 1 ώρα για το Γυμνάσιο και 1 ώρα για το Λύκειο) και καλύπτει χρόνο μετάδοσης 4 εβδομάδων.

    [03] Το μετρό της Θεσσαλονίκης είδε. . . φως

    Ο «Κωστίκας» είδε φως και. . . βγήκε. Ο λόγος για τον πρώτο "μετροπόντικα", που ολοκλήρωσε το σχεδόν επτάμηνο υπόγειο ταξίδι του, κάτω από κέντρο της Θεσσαλονίκης, και βγήκε στο φως της ημέρας, στο εργοτάξιο του μετρό, στη στάση Πανεπιστημίου.

    Το 1.650 τόνων, μήκους 100 μέτρων, μηχάνημα διάνοιξης της σήραγγας, που ξεκίνησε από το Σιδηροδρομικό Σταθμό τον περασμένο Απρίλιο, "υποδέχθηκαν", στο βάθους περίπου 30 μέτρων «όρυγμα», απ' όπου στο εξής θα βγαίνουν τα υλικά από την εκσκαφή για τις σήραγγες του μετρό, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, οι εκπρόσωποι της "Αττικό Μετρό" και των εταιριών της αναδόχου κατασκευάστριας κοινοπραξίας, καθώς και εργάτες.

    Ο "μετροπόντικας" γκρέμισε και το τελευταίο κομμάτι τοίχου που χώριζε τη σήραγγα από το εργοτάξιο και οι χειριστές του, Έλληνες και Ιταλοί (από τις ιταλικές εταιρίες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία) βγήκαν από το θάλαμο χειρισμού του μηχανήματος, κρατώντας ελληνικές και ιταλικές σημαίες, για να γιορτάσουν τη συγκινητική συνάντηση, με όσους τους περίμεναν από την άλλη πλευρά, στο φως της ημέρας.

    «Καθένας που είχε την ευκαιρία να ζήσει αυτή τη στιγμή, μόνο χαρά και συγκίνηση μπορεί να νιώθει», δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών.

    Ο κ. Μαγκριώτης απηύθυνε μήνυμα ενότητας προς όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί κατασκευής του μετρό, ενώ εκτός από όσους εργάστηκαν για να φθάσει στο σημερινό σημείο το έργο ευχαρίστησε και την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, τον Γιώργο Σουφλιά.

    «Πρέπει να αφήσουμε πίσω όλα αυτά που μας δίχασαν, που μας στενοχώρησαν και δημιούργησαν μεγάλες καθυστερήσεις για το μετρό πάνω από δεκαπέντε χρόνια τώρα. Το μετρό μάς ενώνει όλους και έτσι πρέπει να το αγκαλιάσουμε και να υποστηρίξουμε την ολοκλήρωσή του, να δουλέψουμε για να ξεπεράσουμε τις καθυστερήσεις, τα προβλήματα που έχουν παρουσιασθεί. Θα διασφαλίσουμε γρήγορα τις λύσεις των προβλημάτων, τις αναγκαίες μελέτες που χρειάζονται και την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση της βασικής γραμμής των 9,6 χιλιομέτρων», ανέφερε ο υφυπουργός.

    Ο κ. Μαγκριώτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα αντιμετωπισθούν προβλήματα που έχουν να κάνουν τόσο με το συντονισμό της "Αττικό Μετρό" με τη "Μετρό Θεσσαλονίκης", όσο και ζητήματα που σχετίζονται με τη συνεργασία κρατικών φορέων, ιδιαίτερα με φορείς του υπουργείου Πολιτισμού, για τα αρχαιολογικά ευρήματα που έρχονται στο φως κατά τις εργασίες κατασκευής του έργου. «Είναι ένα θέμα που πιστεύω πολύ σύντομα θα το λύσουμε με τον κ. Γερουλάνο και τις αρμόδιες υπηρεσίες», είπε.

    Σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν τη σχεδιαζόμενη επέκταση της γραμμής του μετρό προς την Καλαμαριά, μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε μη νόμιμες τις διαδικασίες αναφορικά με την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στη Μίκρα, ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι «εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις για να είμαστε μέσα στις προθεσμίες στο διαγωνισμό».

    Ο κ. Μαγκριώτης δεν θέλησε να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της βασικής γραμμής του μετρό. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε ότι «χρειάζεται καλή προετοιμασία, ώστε να δώσουμε όσο γίνεται πιο ασφαλείς ημερομηνίες», προσθέτοντας ότι σύντομα θα είναι σε θέση να τις ανακοινώσει.

    [04] Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε η Olympic Air

    Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε η διοίκηση της Olympic Air, προκειμένου να απελευθερωθούν οι χώροι στην τεχνική βάση της πρώην Ολυμπιακής, που είναι γεμάτοι από εξοπλισμό και ανταλλακτικά, με αποτέλεσμα η νέα εταιρία να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τους χώρους αυτούς που έχει νοικιάσει.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η διοίκηση της "Ολύμπικ Αιρ", ύστερα από επανειλημμένα εξώδικα στον εκκαθαριστή να απομακρυνθεί ο μεγάλης αξίας εξοπλισμός αυτός, που έχει εγκαταλειφθεί και απαξιώνεται, προσέφυγε στο Ειρηνοδικείο Κορωπίου ζητώντας τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων και την απελευθέρωση των χώρων της "Olympic Engineering", όπως λέγεται πλέον η Τεχνική Βάση, που καταλαμβάνονται από τον παρατημένο εξοπλισμό της παλαιάς εταιρίας.

    Σύμφωνα με την αίτηση της Olympic Engineering, το 60% του Κτιρίου 56, δηλαδή στεγασμένοι χώροι 44.839 τ.μ. και όλοι οι χώροι του Κτιρίου 57, εμβαδού 13.112 τ.μ. καταλαμβάνονται από υλικά της παλαιάς εταιρίας με αποτέλεσμα η νέα Ολυμπιακή να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τους χώρους.

    Η αίτηση θα δικαστεί στις 25 Νοεμβρίου 2009.

    [05] Κάθε φωτογραφία και... μια ιστορία

    Ο φακός τους κατέγραψε την ιστορία της πόλης τους, τα πρόσωπα, τα γεγονότα, τις εικόνες της καθημερινότητας και αυτό το «κάτι» που χαρακτηρίζει μια εποχή και έναν τόπο. Το αποτέλεσμα κάθε φορά ήταν διαφορετικό, επειδή κάθε περιοχή έχει και τη δική της διαδρομή. Κοινός, όμως, παρονομαστής των φωτογράφων της Καστοριάς, της Κατερίνης και της Έδεσσας ήταν και είναι η αντοχή του έργου τους στο χρόνο.

    Η Καστοριά, κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, ξαναζωντανεύει σήμερα μέσα από το έργο του Λεωνίδα Παπάζογλου, η μεταπολεμική διαδρομή της Κατερίνης παίρνει μορφή στη φωτογραφική ξενάγηση του Σάββα Τσιλιγγιρίδη, γνωστού ως "ΣάΤσι", ενώ η Έδεσσα καλεί τον επισκέπτη να τη γνωρίσει, μέσα από τη φωτογραφική αποτύπωση του σημερινού, Σπύρου Παλούκη.

    Λεωνίδας Παπάζογλου - Φωτογραφικά πορτρέτα από την Καστοριά

    Μπροστά από το φακό του παρέλασαν, δίχως διάκριση, οι Έλληνες αντάρτες, οι Βούλγαροι κομιτατζήδες και οι Τούρκοι στρατιώτες, όπως επίσης οι χωρικοί της περιφέρειας και οι αστοί των πόλεων και των μεγάλων χωριών. Όλοι τους πόζαραν μπροστά από τον απαραίτητο, ζωγραφισμένο μουσαμά, που κάλυπτε από πίσω ντουβάρια και δρόμους και έδινε την ψευδαίσθηση ειδυλλιακού τοπίου ή πολυτελούς τοιχογραφημένου δωματίου.

    Ο Λεωνίδας Παπάζογλου γεννήθηκε στην Καστοριά, το 1872. Νέος πήγε μαζί με τους γονείς του και τον μικρότερο αδελφό του στην Κωνσταντινούπολη, όπου τα δύο αδέλφια μαθήτευσαν την τέχνη της φωτογραφίας στο ατελιέ άγνωστου φωτογράφου. Μετά το θάνατο των γονέων του, επέστρεψε με τον αδελφό του στην Καστοριά και ανέπτυξε πλούσια φωτογραφική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, μέχρι τη Σιάτιστα και τα Γρεβενά, κατά την περίοδο 1890 -1899. Κορυφαία στιγμή του έργου του αποτελεί η φωτογράφηση του τάφου του Παύλου Μελά.

    Σήμερα, το αρχείο του είναι θησαυρός για την Καστοριά και για την ιστορία της φωτογραφίας όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο. Φωτογραφικά πορτρέτα του εκτίθενται εδώ και λίγο καιρό στο αρχοντικό Βέργου, σε μια συνεργασία του Δήμου, της Δημοτικής Πολιτιστικής Επιχείρησης και του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με σκοπό να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό εικόνες και σκηνές από την ιστορία της πόλης.

    ΣάΤσι - Μια ξενάγηση στην Κατερίνη του περασμένου αιώνα

    Τις καθημερινές ιστορίες της μεταπολεμικής διαδρομής της Κατερίνης, την εποχή που η πόλη άρχισε να οργανώνεται, αποτύπωσε ο φακός του Σάββα Τσιλιγγιρίδη, γνωστού ως "ΣάΤσι".

    Ο Σάββας Τσιλιγγιρίδης γεννήθηκε το 1924 στη Φάτσα, στα παράλια του Πόντου. Έζησε την προσφυγιά και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην περιοχή της Κατερίνης. Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, τη μουσική και το τραγούδι, ενώ μετά το 1945 και τις δύσκολες μέρες της κατοχής εισήχθη στην Ιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Στα χρόνια του εμφυλίου επιστρατεύτηκε, όμως τρία χρόνια αργότερα, με ηθικό πεσμένο για τους χαμένους συμφοιτητές του, αποφάσισε να διακόψει τις σπουδές του.

    Τότε, άρχισε να αποτυπώνει ματιές και εντυπώσεις με τον φωτογραφικό του φακό. Έμαθε τα μυστικά της φωτογραφικής τέχνης και δημιούργησε, το 1952, την πρώτη του επαγγελματική στέγη. Τα μάτια του μαγεύτηκαν από τα τοπία του Ολύμπου και των Πιερίων, από την ομορφιά μιας γυναίκας, από τα κύματα που χτυπούν τις ακτές της Κατερίνης, από το μόχθο των νεαρών ανδρών που ξεκίνησαν τον θερισμό, από την αγρότισσα που ξεχορταριάζει τη γη, από το πρώτο νερό που ξεπετάχτηκε για να υδροδοτήσει για πρώτη φορά την πόλη.

    Το "παραμύθι" της Κατερίνης ξετυλίγεται μέχρι τις 22 Νοεμβρίου στην έκθεση φωτογραφιών του ΣάΤσι, στις αίθουσες της Αστικής Σχολής Αικατερίνης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Αικατερίνεια 2009".

    Έδεσσα - Όλη η πόλη σε δύο δευτερόλεπτα

    «Είναι γνωστό πως τα μάτια του ανθρώπου ανοιγοκλείνουν κάθε δευτερόλεπτο. Φανταστείτε τώρα, σε δύο πεταρίσματα των ματιών σας να μπορούσατε να δείτε όλη την Έδεσσα. Και όμως, όσο απίθανο και αν ακούγεται, αυτό συμβαίνει στον κόσμο της φωτογραφίας», λέει ο φωτογράφος Σπύρος Παλούκης, στο λεύκωμα που δημιούργησε με τον τίτλο «Έδεσσα». Σε αυτό, οι περισσότερες φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί με ταχύτητα κλείστρου 1/125 του δευτερολέπτου. Δηλαδή, για τις περίπου διακόσιες εικόνες που παρουσιάζονται στο βιβλίο, ο φωτογραφικός χρόνος που χρειάστηκε "αγγίζει" τα δύο δευτερόλεπτα. Με άλλα λόγια, η Έδεσσα "περικλείεται" σε ένα χρονικό διάστημα μόλις δύο δευτερολέπτων.

    Ο Σπύρος Παλούκης, ένας σύγχρονος φωτογράφος, μέσα από το λεύκωμά του επιδιώκει να "ξορκίσει" το χρόνο και να προβάλλει εικόνες από την παράδοση της Έδεσσας, τα παλιά επαγγέλματα που κατάφεραν να επιβιώσουν, τα παλιά αρχοντικά που διατηρήθηκαν, το υδάτινο στοιχείο από τους καταρράκτες, τους ανθρώπους της καθημερινότητας, τις φυσικές ομορφιές του τόπου.

    «Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες αποτυπώνουν ψήγματα των τελευταίων σπασμών μιας μακρινής εποχής που φεύγει, αναζωπυρώνοντας με μεγαλύτερη λαμπρότητα αυτό που χάνεται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο φωτογράφος της Έδεσσας.

    Κείμενο: Π. Γιούλτση

    [06] "Συστράτευση κατά της βίας"

    Σε "κοινωνική αντίσταση ως ασπίδα στη δράση των αντιεξουσιαστών" κάλεσε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης τον πρωθυπουργό, ενόψει του επικειμένου 20ημέρου μεταξύ της 17ης Νοεμβρίου και της 6ης Δεκεμβρίου.

    «Το καυτό 20ήμερο μεταξύ της 17ης Νοεμβρίου και της 6ης Δεκεμβρίου, ημέρα δολοφονίας του νεαρού Γρηγορόπουλου, πλησιάζει. Με προπαρασκευαστικές ενέργειες, όπως αυτή της Αγ. Παρασκευής, η πιθανότητα βιαιοτήτων εκ μέρους των πάσης μορφής αντιεξουσιαστών με ημεδαπά και αλλοδαπά εφαλτήρια είναι σαφής. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητη μια κοινωνική αντίσταση που θα λειτουργήσει ως ασπίδα απέναντι σε προθέσεις και ενέργειες βλαπτικές για τη Δημοκρατία και την εν γένει διεθνή εικόνα της Ελλάδας. Καλώ τον Πρωθυπουργό ν΄ αναλάβει μια ανάλογη πρωτοβουλία καλώντας όλα τα κόμματα να συστρατευθούν απέναντι στη βία και την απόπειρα αποσάθρωσης των Δημοκρατικών δομών της κοινωνίας. Είναι καιρός ο καθένας ν΄ αναλάβει ευθέως τις ευθύνες του. Όχι άλλο αίμα. Όχι άλλη αναρχία. Όχι άλλος φόβος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

    «Ενώ το ΠΑ.ΣΟ.Κ ανοίγει την ατζέντα σε κρίσιμα θέματα τόσο της εξωτερικής όσο και της εσωτερικής πολιτικής, η Ν.Δ. σπαράσσεται και επιδίδεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης. Η αξιωματική αντιπολίτευση χάνει πολύτιμο χρόνο για μια ουσιαστική αντιπαράθεση με το ΠΑ.ΣΟ.Κ, το οποίο χτίζει το κομματικό κράτος. Η σύνθεση των Γ.Γ. των Υπουργείων αποδεικνύει του λόγου το αληθές», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. με αφορμή την ανακοίνωση της στήριξης του Δ. Αβραμόπουλου στον Αντώνη Σαμαρά.

    Σχετικά με τις επαφές του κ. Παπακωνσταντίνου με τον κ. Αλμούνια και άλλους παράγοντες της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ο κ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε τα εξής:

    «Είχαμε ελπίσει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα είχε κάποια επιρροή στους σοσιαλιστές που βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά. Απ΄ ότι φαίνεται, ο σοσιαλιστής κ. Αλμούνια δεν συγκινείται απ΄ τις ικεσίες του Προέδρου του και του εκπροσώπου του κ. Παπακωνσταντίνου. Είναι προφανές ότι στους κόλπους της Ε.Ε. είμαστε οι πιο ανυπόληπτοι. Μπράβο στο ΠΑ.ΣΟ.Κ και τη Ν.Δ. που το κατόρθωσαν...».

    [07] "Η κοινωνία δεν αντέχει"

    Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας με θέμα την μεταρρύθμιση και χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.

    «Η κυβέρνηση προκειμένου να κερδίσει πίστωση χρόνου από τους κυρίους Τρισέ και Αλμούνια, είναι έτοιμη να θυσιάσει το ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλες πιέσεις, ήδη «τα ασφαλιστικά ταμεία είναι άδεια εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο τα διαχειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο χρηματιστηριακό τζόγο και στα ομόλογα».

    Ο κ. Τσίπρας "προειδοποίησε" την κυβέρνηση πως «αν υιοθετήσει τις πιέσεις για χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων και για διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος θα βρεθεί μπροστά σε μια πρωτοφανή κοινωνική έκρηξη».

    «Δεν αποτελεί διέξοδο από την κρίση η συρρίκνωση της κοινωνικής συνοχής. Διέξοδο από την κρίση αποτελεί η προοπτική της ενίσχυσης της απασχόλησης και της διατήρησης και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους» τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «20 χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου για την δική μας Αριστερά που διεκδικεί να γκρεμίσει τα τείχη που υψώνονται παντού γύρω μας ένα είναι το μήνυμα: ο σοσιαλισμός, ή θα είναι δημοκρατικός ή δεν θα υπάρξει».

    [08] Άνοιξε το λιμάνι

    Την αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν μετά από μαραθώνια συνεδρίαση τα διοικητικά συμβούλια της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ.

    Προηγουμένως είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση με το νέο διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ Γιώργο Ανωμερίτη.

    Έτσι από σήμερα οι 1.500 λιμενεργάτες επιστρέφουν κανονικά στις εργασίες τους στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά.

    Ο κ. Ανωμερίτης είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα τους εργαζόμενους ότι το εργασιακό καθεστώς τους θα είναι αποκλειστικά θέμα ΟΛΠ ΑΕ, θα διατηρηθούν ακέραιες όλες οι θέσεις εργασίας.

    Η ηγεσία της ΣΕΠ ΑΕ τόνισε ότι όλοι οι νέοι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν θα είναι Έλληνες πολίτες, ενώ για το θέμα του τρόπου τιμολόγησης θα υπάρξει συνεννόηση.

    Εξάλλου, παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η απεργία των εργαζομένων στον ΟΛΠ, από το Μονομελές Πρωτοδικείο του Πειραιά. Κατά των απεργών είχαν προσφύγει τα Επιμελητήρια της χώρας, καθώς και 48 επιχειρήσεις.

    [09] "Νέο θεσμικό πλαίσιο"

    «Πολλά ελλείμματα στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου», διαπιστώνει η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία στη συνέντευξη Τύπου της Διεύθυνσης Υγείας και Προστασίας Καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι επαναξιολογεί το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικός ο νόμος.

    Σημείωσε δε, ότι ακόμη και ως αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ είχε ασκήσει κριτική για τις εκφάνσεις, που υπήρχαν στο νόμο και την πλήρη απουσία διοικητικών αποφάσεων, που θα επέτρεπαν να υπάρχει αποτελεσματική εφαρμογή του.

    Η κα Ξενογιαννακοπούλου εξέφρασε την ανάγκη να ενημερωθούν οι νεότερες ηλικίες, προκειμένου να μη γίνεται έναρξη του καπνίσματος και εξήγησε ότι δεν αρκούν μόνο τα διοικητικά μέτρα και η επιβολή του νόμου, παρότι είναι αναγκαία. Θα πρέπει να γίνει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για τον έλεγχο του Καπνίσματος στην Ελλάδα, καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής, Π. Μπεχράκης, ζήτησε «να αρθούν όλες οι εξαιρέσεις από τη νομοθεσία», επικαλούμενος την απαγόρευση της υπαίθριας διαφήμισης, η οποία «στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και αποδεικνύει ότι χωρίς εξαιρέσεις τα πράγματα προχωρούν».

    Ζήτησε, επίσης, να αυξηθεί η τιμή των τσιγάρων, ως ένα ακόμη μέτρο, που θα δώσει τη δυνατότητα να ελαττωθεί το κάπνισμα στα παιδιά και θα λειτουργήσει και ως κίνητρο για να το κόψουν οι μεγάλοι. Πρότεινε εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και στοχευμένες δράσεις για τη γυναίκα, αλλά και την ίδρυση ιατρείων διακοπής καπνίσματος για τις εγκύους.

    Παρόντες στη συνέντευξη ήταν και οι υπεύθυνοι του προγράμματος HELP, οι οποίοι ανακοίνωσαν την ίδρυση ενός διαδικτυακού τόπου, ο οποίος θα απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους και με τη χρήση κινουμένων σχεδίων θα μπορούν να περνούν μηνύματα κατά του καπνίσματος, αλλά και τα παιδιά, με διαδραστικούς τρόπους, να δέχονται συμβουλές για την αποφυγή του καπνίσματος.

    Όπως είναι γνωστό, το HELP είναι πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει αρχίσει από το 2005, εξελίσσεται συνεχώς και στοχεύει στη διακοπή, ή μη έναρξη του καπνίσματος, στις ηλικές από 15 έως 35 χρόνων.

    [10] Κορώνα ή γράμματα;

    Όλοι γνωρίζουν ότι όταν κανείς παίζει "κορώνα ή γράμματα", οι πιθανότητες είναι πάντα μισές-μισές, όσον αφορά την πλευρά που θα προσγειωθεί το νόμισμα. Αυτό, άλλωστε, λένε θεωρητικά και οι νόμοι των πιθανοτήτων στη στατιστική. Μόνο που δεν είναι αλήθεια, σύμφωνα με τρεις ερευνητές του πανεπιστημίου Στάνφορντ και Καλιφόρνιας-Σάντα Κρουζ.

    Όπως υποστηρίζουν, αφού προηγουμένως χρησιμοποίησαν βιντεοκάμερα υψηλής ανάλυσης για να καταγράψουν άπειρα "κορώνα-γράμματα", ένα νόμισμα είναι τελικά πιο πιθανό, όταν πέσει κάτω, να έχει προς τα πάνω την επιφάνεια εκείνη, την οποία είχε από πάνω και πριν ξεκινήσει τηνβ¦πτήση του. Με άλλα λόγια, αν κάποιος κρατά στα δάχτυλα του ένα νόμισμα, με πάνω πλευρά τα γράμματα, και στη συνέχεια ρίξει στον αέρα το νόμισμα, αυτό είναι πιθανότερο, όταν φτάσει στο έδαφος, να συνεχίσει να δείχνει την πλευρά με τα γράμματα.

    Πόσο πιο πιθανό είναι να συμβεί αυτό; Τουλάχιστον 51%, λένε οι αμερικανοί επιστήμονες, αλλά το ποσοστό μπορεί να ανέβει στο καθόλου ευκαταφρόνητο 55% ή και στο 60%, ανάλογα με τον τρόπο που ρίχνει το νόμισμα στον αέρα αυτός που παίζει. Συνεπώς, δεν έχουμε να κάνουμε με ένα παιγνίδι καθαρής τύχης, αλλά με ένα παιγνίδι στο οποίο υπεισέρχονται κι άλλοι παράγοντες.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, η έκβαση δεν έχει να κάνει τόσο με το πόσο ψηλά πετάγεται το νόμισμα, την ταχύτητα και την φορά του ανέμου κατά τη στιγμή της ρίψης, την θερμοκρασία κλπ., όσο με τον τρόπο της ρίψης, ώστε το νόμισμα να μείνει στον αέρα περισσότερη ώρα στην πλευρά με την οποία ξεκίνησε, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να προσγειωθεί και στην ίδια πλευρά.

    Τα πειράματα ρίψης νομίσματος που βιντεοσκοπήθηκαν, έδειξαν ότι το νόμισμα που πετιέται στον αέρα, δεν περιστρέφεται απλώς γύρω από το άξονά του, αλλά παράλληλα στριφογυρίζει σαν "φρίζμπι". Όσο περισσότερο στριφογυρίζει σαν "φρίζμπι" (κάτι που εξαρτάται κυρίως από την κίνηση του δάχτυλου που εκτόξευσε το νόμισμα στον αέρα), τόσο πιο πολύ μένει από πάνω η ίδια πλευρά με την οποία ξεκίνησε το νόμισμα το "ταξίδι" του. Μια σκληρή επιφάνεια προσγείωσης (π.χ. ένα ξύλινο τραπέζι) μπορεί, μετά την πρόσκρουση σε αυτό, να φέρει τα πάνω-κάτω στο νόμισμα, αλλά μια μαλακή επιφάνεια (π.χ. γρασίδι) είναι πιθανότερο να υποδεχτεί μαλακά και έτσι να συγκρατήσει από πάνω την ίδια επιφάνεια του νομίσματος.

    Συνεπώς, το κλειδί, κατά τους ερευνητές, είναι να βλέπει κανείς ποια πλευρά του νομίσματος είναι ορατή, πριν ριχτεί στον αέρα. Ας το έχουν υπόψη τους όσοι ρίχνουν "κορώνα-γράμματα", για παράδειγμα διαιτητές και παίκτες σε ένα παιγνίδι.

    Η πρωτότυπη έρευνα έγινε από την καθηγήτρια Στατιστικής του Στάνφορντ Σούζαν Χολμς, τον σύζυγό της Πέρσι Ντιακόνις (πρώην «μάγο» και νυν καθηγητή μαθηματικών και στατιστικής του Στάνφορντ) και τον καθηγητή μαθηματικών Ρίτσαρντ Μοντγκόμερι του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 November 2009 - 7:30:35 UTC