Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιθέσεις σε ΕΘΕΛ και διμοιρία ΜΑΤ
  • [02] Στο επίκεντρο η πανευρωπαϊκή ασφάλεια

  • [01] Επιθέσεις σε ΕΘΕΛ και διμοιρία ΜΑΤ

    Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία διενεργεί προανάκριση για την εμπρηστική επιδρομή, που σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο αμαξοστάσιο λεωφορείων της ΕΘΕΛ, στην οδό Κουντουριώτου 15 στον Αγιο Δημήτριο.

    Είκοσι άτομα, που επέβαιναν σε δίκυκλα, απώθησαν το φύλακα του αμαξοστασίου και έβαλαν φωτιά με βόμβες μολότοφ, εύφλεκτο υγρό και γκαζάκια, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς 5 λεωφορεία και να υποστούν σοβαρές ζημιές άλλα τρία.

    Η φωτιά σβήστηκε λίγο αργότερα από 22 πυροσβέστες, που έσπευσαν στο σημείο, με 7 οχήματα. Οι δράστες μετά την πράξη τους τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν.

    Ως στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί, έχει κοινά σημεία με την επίθεση, που είχε σημειωθεί πριν από λίγο καιρό στο αστυνομικό τμήμα Μελισσίων και για την οποία είχε αναλάβει την ευθύνη η οργάνωση «Συνωμοσία πυρήνων της φωτιάς Αθήνα Θεσσαλονίκη».

    Τα ξημερώματα, εξάλλου ομάδα περίπου 100 ατόμων επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ, ξύλα και πέτρες εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, 50 στα Εξάρχεια.

    Από την επίθεση δεν τραυματίστηκε κανείς, αλλά προκλήθηκαν ζημιές σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα. Οι δράστες μετά την επίθεση εξαφανίστηκαν προς την πλατεία Εξαρχείων.

    [02] Στο επίκεντρο η πανευρωπαϊκή ασφάλεια

    Με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 υπουργών Εξωτερικών, συνέρχονται σήμερα και αύριο στην Κέρκυρα δύο χωριστές σύνοδοι, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί η πανευρωπαϊκή ασφάλεια, με στόχο την εμπέδωση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ανατολής-Δύσης.

    Σήμερα, συνέρχεται το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRC), για πρώτη φορά από τον πόλεμο της Γεωργίας.Θα συμμετάσχει και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Αύριο, συγκαλείται η άτυπη υπουργική σύνοδος των 56 χωρών, που μετέχουν στον ΟΑΣΕ, της οποίας προεδρεύει η Ελλάδα δια της υπουργού Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη.

    Η υπουργός Εξωτερικών θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων, με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιάαπ ντε Χόοπ Σέφερ, με το Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου, τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ και τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ν. Μίλιμπαντ.

    Με την αμερικανική πλευρά, η Ελλάδα αναμένεται να υπογράψει συμφωνίες, που θα ανοίξουν το δρόμο για την απελευθέρωση των Ελλήνων ταξιδιωτών στις ΗΠΑ, από το καθεστώς της βίζας, καθώς και για τη συνεργασία σε θέματα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.

    Ως προς το μεγάλο θέμα της πανευρωπαϊκής ασφάλειας, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει η αρχή ενός νέου διαλόγου, το πλαίσιο του οποίου να οριοθετηθεί στην υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ τον Δεκέμβριο, με την οποία θα ολοκληρωθεί η θητεία της ελληνικής προεδρίας.

    Αργά το απόγευμα, μετά τη λήξη των εργασιών, θα δοθούν χωριστές συνεντεύξεις από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τ. Στάινμπεργκ. και τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Απόψε αναμένεται να φτάσει στο νησί ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, ο οποίος θα απευθύνει αύριο το πρωί χαιρετισμό στην άτυπη συνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ.

    Προκλήσεις στο θέμα της ασφάλειας

    «Οι μεγαλύτερες απειλές που θα αντιμετωπίσουν οι χώρες της Ευρώπης στον 21ο αιώνα εκτείνονται πέρα από την ευρωπαϊκή ήπειρο και περιλαμβάνουν το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Βορείου Κορέας και τη Μέση Ανατολή», τονίζει σε άρθρο της στην ιστοσελίδα «huffingtonpost.com», η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στη σύγκληση της Συνόδου του ΟΑΣΕ της Κέρκυρας.

    Η κ. Μπακογιάννη, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «θα πρέπει να αναζητηθούν τα εργαλεία και οι πολιτικές εκείνες οι οποίες θα συμβάλλουν στο ξεπέρασμα των διαφορών των χωρών του ΟΑΣΕ, αλλά και να συζητηθούν τα θέματα εκείνα τα οποία αποτελούν τις πραγματικές προκλήσεις στο θέμα της ασφάλειας».

    Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας αναφέρει ότι «ο στόχος της Συνόδου είναι όλες οι χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ να εμπλακούν στη διαδικασία της Κέρκυρας, η οποία θα βοηθήσει στον καθορισμό κοινών στόχων και κοινής δράσης για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής ασφάλειας στον 21ο αιώνα».

    Της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις κ. William J. Burns, καθώς η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, ενημέρωσε την κα Μπακογιάννη ότι λόγω του πρόσφατου τραυματισμού της, δεν θα δυνηθεί να συμμετάσχει στη Σύνοδο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 27 June 2009 - 10:30:18 UTC