Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρήτη: Ερευνα για την οικονομική κρίση
  • [02] Στο επίκεντρο η πανευρωπαϊκή ασφάλεια

  • [01] Κρήτη: Ερευνα για την οικονομική κρίση

    Προβληματισμός προκύπτει από την καταγραφή της άποψης των Κρητικών σχετικά με την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποτυπώνονται στην Παγκρήτια δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του καθηγητή Κ. Ζοπουνίδη, διευθυντή των εργαστηρίων Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης και Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, και του υποψηφίου διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων, Γ. I. Ματαλλιωτάκη, για τις απόψεις του κοινού σχετικά με την παγκόσμια οικονομική κρίση.

    Όπως σημειώνεται, η γνώμη των πολιτών για τη θέση της χώρας στο μείζον θέμα της οικονομικής κρίσης είναι σαφής, αφού σε ποσοστό 85,5 % διατυπώνουν ότι η Ελλάδα διανύει περίοδο πραγματικής οικονομικής κρίσης, έχοντας μάλιστα εντοπίσει αντίστοιχα σημάδια, σε αντίθεση με 14,1%, που υποστηρίζουν ότι δεν παρατηρούνται τέτοια σημάδια.

    Η οικονομική κρίση δε, φαίνεται πως αγγίζει ολοένα και περισσότερους Έλληνες, αφού 73,1% δηλώνουν πως έχει προβεί σε περικοπές για να την αντιμετωπίσουν, ενώ 26,2% των πολιτών δεν έκριναν αναγκαίων να περικόψουν τα έξοδά τους.

    Σε ερώτηση αν από την πολιτεία ασκείται συγκεκριμένη πολιτική για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, 60,8% των πολιτών απαντούν αρνητικά, ή μάλλον αρνητικά, και 34,9 % θετικά. Κατά τις εκτιμήσεις των ερωτηθέντων πολιτών, το πρόβλημα της κρίσης αγγίζει περισσότερο τους άνεργους (26,8%) και έπονται οι ιδιωτικοί υπάλληλοι (26%), οι ελεύθεροι επαγγελματίες (23%), οι επιχειρηματίες (11,9%) και οι δημόσιοι υπάλληλοι (9,2%).

    Η έρευνα επεκτάθηκε και στους τομείς στους οποίους οι πολίτες έχουν κάνει περικοπές, λόγω της οικονομικής κρίσης, διαπιστώθηκε πως οι μεγαλύτερες έχουν γίνει στους τομείς διασκέδαση-ψυχαγωγία (26,2%) και διακοπές (25,8%). Ακολουθούν οι περικοπές στην ένδυση και υπόδηση (22,7%), ενώ 14,1 % των ερωτηθέντων απάντησαν πως αναγκάστηκαν να περικόψουν από τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

    Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει, η άποψη που διατυπώθηκε από την πλειοψηφία του δείγματος για το μερίδιο ευθύνης των πολιτών στο θέμα της έκτασης του φαινομένου της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Ποσοστό μεγαλύτερο του 60% υποστηρίζουν ότι οι ίδιοι οι πολίτες έκαναν εντονότερο το πρόβλημα της κρίσης, με τις επιλογές τους και τη διαχείριση των χρημάτων τους. Αντίθετη άποψη διατυπώνει 35,1% των πολιτών.

    Επιπλέον, 30,9% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν πως η οικονομική κρίση εντοπίζεται στην καθημερινότητα και στην κοινωνία με περικοπές εξόδων και μαζικές απολύσεις εργαζομένων (28,6%), με αύξηση της εγκληματικότητας (22,9%) και με μείωση της ανάπτυξης (12,0%).

    Σε σχετική ερώτηση για τον τρόπο, με τον οποίο η κρίση πιθανόν να έχει επηρεάσει την εργασία τους ή κάποιου κοντινού τους προσώπου, 29,4% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η εργασία τους δεν έχει υποστεί καμία επιρροή, λόγω της οικονομικής κρίσης, 26,8% ότι υπέστησαν περικοπή μισθού, 12,9% ότι έπεσαν αναγκαστική ημιαπασχόληση 22,8 % ότι απολύθηκαν.

    Σημείο σύγκλισης των απόψεων των ερωτηθέντων (77,8%) αποτέλεσε η αρνητική διάθεση να καταβάλουν περισσότερους φόρους, με σκοπό την ενίσχυση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της κρίσης, και μόνο το 1/5 του πληθυσμού εμφανίστηκε δεκτικό στην επιβολή φόρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κρίσης.

    Η εικόνα ανήσυχου και προβληματισμένου πολίτη καταγράφεται στην Κρήτη τη δεδομένη στιγμή, καθώς οι κάτοικοι βιώνουν συναισθήματα ανησυχίας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία λόγω της κρίσης.

    Οι Κρητικοί, εξάλλουν, σε ποσοστό 71,5% δηλώνουν πολύ και αρκετά ανήσυχοι. Αντίθετη άποψη διατυπώνουν σε ποσοστό 27,9%.

    Η ανεργία (38,3%) ακολουθούμενη από την ακρίβεια (26,8%) και την αποπληρωμή των δανείων (22,1%) αποτελούν τα σημαντικότερα ζητήματα ανησυχίας για τους κατοίκους του νησιού, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις γενικότερες ανησυχίες των πολιτών σχετικά με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση και την αβεβαιότητα στον τομέα της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

    Η «ασπίδα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται η ισχυρότερη ασπίδα της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης με 54% των πολιτών να θεωρούν θετικό το γεγονός ότι η χώρα είναι μέλος της Ευρωζώνης και έχει ως νόμισμά της το ευρώ. Αντίθετη άποψη, εκφράζουν 40,2% των πολιτών της Κρήτης, οι οποίοι θεωρούν αρνητικό γεγονός για την αντιμετώπιση της κρίσης, τη συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Η έρευνα επεκτάθηκε και στον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών ενός νέου οικονομικού αναπτυξιακού μοντέλου, όπου ζητήθηκε από τους πολίτες να καταθέσουν τις απόψεις τους. Στη συγκεκριμένη ερώτηση οι πολίτες διατύπωσαν την άποψη (42,9%) ότι ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης θα πρέπει σε γενικές γραμμές να περιλαμβάνει περισσότερες κρατικοποιήσεις. Αντίθετα, υπέρ των περισσότερων ιδιωτικοποιήσεων τάχθηκαν 31,6% των πολιτών. Στην ερώτηση δεν απάντησαν οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 25,4%.

    Αρκετά επιφυλακτικοί, πάντως, παρουσιάζονται οι Κρητικοί, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, για το ποια επένδυση θεωρούν ως την καλύτερη για τα χρήματά τους. Σε ποσοστό 41,9% δήλωσαν πως η περίοδος αυτή δεν ενδείκνυται για καμία επένδυση, ενώ 31,4 % επέλεξαν, ως καλύτερη επιλογή, την επένδυση σε αγορά ακινήτων. Ακολούθησαν οι προθεσμιακές καταθέσεις με 5,6%, η επένδυση σε χρυσό 4,4% και οι μετοχές με 2,5%.

    Συνδικαλισμός ή όχι;

    Οι πολίτες θέλουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας μας συμμάχους τους στην κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης και ζητούν από τους συνδικαλιστές (48,9%) να προτείνουν θέσεις και πολιτικές υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα των εργαζομένων και των καταναλωτών. Ποσοστό 13,2% των πολιτών υποστηρίζουν πως οι συνδικαλιστές πρέπει να συναινέσουν στα μέτρα και στην πολιτική της κυβέρνησης, ενώ ένας στους πέντε πολίτες εκτιμά ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν μπορούν να βοηθήσουν.

    Σε σχέση με την άποψη των πολιτών για τη φάση της κρίσης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, τη δεδομένη στιγμή, ποσοστό 48,3% δηλώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή, 31,6 % ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι σε πλήρη εξέλιξη, 2,8% υποστηρίζουν η χώρα είναι στο τελικό στάδιο της κρίσης και ποσοστό 13,4% εκφράζουν την άποψη πως η κρίση στη χώρα μας δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί.

    Για την ανάκαμψη της χώρας

    Ο δρόμος της ανάκαμψης της κρίσης, πάντως, φαίνεται αρκετά μακρύς, σύμφωνα με τη γνώμη των πολιτών. Ποσοστό 42% του δείγματος πιστεύουν πως η κρίση στην Ελλάδα θα διαρκέσει 2 έως 3 χρόνια ακόμα, 14,8 % πως η κρίση θα έχει διάρκεια 4-5 χρόνια και 13,7 % διατυπώνουν μεγάλη απαισιοδοξία, υποστηρίζοντας ότι η οικονομική κρίση στη χώρα θα έχει διάρκεια 5 και άνω έτη.

    Για την κατάληξη και αντιμετώπιση της κρίσης, οι πολίτες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις κυβερνήσεις (25,7%) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (22,8%). Ένας στους 10, ελπίζει στη βοήθεια των τραπεζών και σε ποσοστό 6,7% ελπίζουν στις πολυεθνικές επιχειρήσεις.

    Σε ό,τι αφορά την άποψη της κοινής γνώμης απέναντι στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης από τα ΜΜΕ, δηλαδή αν αυτός ανταποκρίνεται στην αλήθεια ή είναι υπερβολικός και συμβάλλει στην κρίση δημιουργώντας κλίμα εκφοβισμού και ανασφάλειας, επικρατεί η άποψη με συντριπτικά ποσοστά (79,2%) ότι είναι υπερβολικός ή μάλλον υπερβολικός. Ποσοστό μόλις 18,6% εκτιμούν πως ο τρόπος παρουσίασης του προβλήματος της οικονομικής κρίσης από τα Μέσα Ενημέρωσης δεν είναι υπερβολικός και ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

    Η ταυτότητα της έρευνας

    Η έρευνα διενεργήθηκε κατά την περίοδο 18-21 Μαΐου του 2009.

    Το δείγμα ήταν τυχαίο και αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού, περιελάμβανε 1017 νοικοκυριά της Κρήτης και επιλέχθηκε βάσει των σχετικών αναλογιών του πραγματικού πληθυσμού της απογραφής του 2001. Βασίσθηκε σε δομημένο ερωτηματολόγιο και πραγματοποιήθηκαν προσωπικές τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε άτομα ηλικιών από 18 έως 60+ χρόνων.

    [02] Στο επίκεντρο η πανευρωπαϊκή ασφάλεια

    Σημαντική πολιτική στιγμή για την επαναπροσέγγιση Ανατολής-Δύσης, αλλά και για την Ελλάδα, αποτελεί η σύνοδος του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, η οποία ξεκινά τις εργασίες της στις 5 το απόγευμα, στην πόλη της Κέρκυρας.

    Οι 29 υπουργοί Εξωτερικών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και της Ρωσίας, που συνέρχονται για πρώτη φορά μετά τα γεγονότα της Γεωργίας, τον περασμένο Αύγουστο, προσέρχονται με θετικό πνεύμα και τη δέσμευση να συμφωνηθεί μια ατζέντα εργασίας, προκειμένου να προωθηθούν μεγάλα θέματα ευρωπαϊκής ασφαλείας.

    Η Ελλάδα, ως προδρεύουσα του ΟΑΣΕ, δια της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, φιλοξενεί σήμερα τη σύνοδο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRC) και αύριο, την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, δίνοντας μια διπλή ευκαιρία να συζητηθούν τα θέματα πανευρωπαϊκής ασφάλειας, όπως διαμορφώθηκαν μετά την κρίση στη Γεωργία, αλλά και όπως επαναδιαμορφώνονται υπό το φως της νέας αμερικανικής ηγεσίας και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Παρουσία του Ρώσου προέδρου Σ. Λαβρόφ και του αναπληρωτή Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τ. Στάινμπεργκ, οι 29 θα αναζητήσουν ένα πρόγραμμα εργασίας, με σκοπό την προώθηση λύσεων σε θέματα όπως το Αφγανιστάν, η μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η αντιπυραυλική ασπίδα.

    Οι δύο πλευρές προσέρχονται με θετικό πνεύμα και προσήλωση σε εποικοδομητικό διάλογο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των εργασιών αναμένονται και έντονες συζητήσεις σε θέματα, όπου υπάρχουν διαφωνίες, όπως αυτό της Γεωργίας, που απασχολεί και την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ.

    Σημεία αιχμής που θα θιγούν, ως προς το Γεωργιανό, είναι το θέμα της εδαφικής ακεραιότητας, η χρήση βίας για την επίλυση διαφορών, το δικαίωμα των κρατών να επιλέγουν τους συμμάχους τους και η ύπαρξη σφαιρών επιρροής.

    Όλες οι πλευρές έδειξαν ότι θεωρούν ότι το NRC αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο για την επεξεργασία θέσεων, ακόμη και για τη διατύπωση διαφωνιών, και επιδιώκουν να του προσδώσουν νέα δυναμική.

    Η ελληνική πρωτοβουλία να φιλοξενήσει σήμερα το NRC και αύριο την άτυπη υπουργική του ΟΑΣΕ, θεωρείται τονωτική ένεση στην επαναπροσέγγιση Ανατολής-Δύσης, την κατάλληλη χρονική στιγμή, δεδομένου ότι μόλις χθες οι υπουργοί Εξωτερικών του «G8» βρίσκονταν μαζί στην Τεργέστη, με τη συμμετοχή της κυρίας Μπακογιάννη - η οποία έφτασε απευθείας στην Κέρκυρα - ενώ σε λίγες μέρες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Mπ. Ομπάμα, θα συναντήσει στη Μόσχα το Ρώσο ομόλογό του, Ν. Μεντβέντεφ, ανιχνεύοντας πεδία συνεργασίας για τα ευρύτερα θέματα ασφαλείας του πλανήτη.

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων, με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιάαπ ντε Χόοπ Σέφερ, με το Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου, τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ και τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ν. Μίλιμπαντ.

    Με την αμερικανική πλευρά, η Ελλάδα αναμένεται να υπογράψει συμφωνίες, που θα ανοίξουν το δρόμο για την απελευθέρωση των Ελλήνων ταξιδιωτών στις ΗΠΑ, από το καθεστώς της βίζας, καθώς και για τη συνεργασία σε θέματα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.

    Ως προς το μεγάλο θέμα της πανευρωπαϊκής ασφάλειας, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει η αρχή ενός νέου διαλόγου, το πλαίσιο του οποίου να οριοθετηθεί στην υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ τον Δεκέμβριο, με την οποία θα ολοκληρωθεί η θητεία της ελληνικής προεδρίας.

    Αργά το απόγευμα, μετά τη λήξη των εργασιών, θα δοθούν χωριστές συνεντεύξεις από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τ. Στάινμπεργκ. και τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Απόψε αναμένεται να φτάσει στο νησί ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, ο οποίος θα απευθύνει αύριο το πρωί χαιρετισμό στην άτυπη συνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ.

    Προκλήσεις στο θέμα της ασφάλειας

    «Οι μεγαλύτερες απειλές που θα αντιμετωπίσουν οι χώρες της Ευρώπης στον 21ο αιώνα εκτείνονται πέρα από την ευρωπαϊκή ήπειρο και περιλαμβάνουν το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Βορείου Κορέας και τη Μέση Ανατολή», τονίζει σε άρθρο της στην ιστοσελίδα «huffingtonpost.com», η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στη σύγκληση της Συνόδου του ΟΑΣΕ της Κέρκυρας.

    Η κ. Μπακογιάννη, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «θα πρέπει να αναζητηθούν τα εργαλεία και οι πολιτικές εκείνες οι οποίες θα συμβάλλουν στο ξεπέρασμα των διαφορών των χωρών του ΟΑΣΕ, αλλά και να συζητηθούν τα θέματα εκείνα τα οποία αποτελούν τις πραγματικές προκλήσεις στο θέμα της ασφάλειας».

    Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας αναφέρει ότι «ο στόχος της Συνόδου είναι όλες οι χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ να εμπλακούν στη διαδικασία της Κέρκυρας, η οποία θα βοηθήσει στον καθορισμό κοινών στόχων και κοινής δράσης για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής ασφάλειας στον 21ο αιώνα».

    Της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις κ. William J. Burns, καθώς η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, ενημέρωσε την κα Μπακογιάννη ότι λόγω του πρόσφατου τραυματισμού της, δεν θα δυνηθεί να συμμετάσχει στη Σύνοδο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 27 June 2009 - 12:30:19 UTC