Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για την παράνομη μετανάστευση
  • [02] "Πολιτική αντιμετώπισης της ανεργίας"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Μέτρα προστασίας ανέργων"
  • [05] Παραμένει ο Αλ.Αλαβάνος
  • [06] "Μεσοβέζικες λύσεις"

  • [01] Σύσκεψη για την παράνομη μετανάστευση

    Σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού αρμόδιου για θέματα δημόσιας τάξης, Χρ.Μαρκογιαννάκη, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων με θέμα την παράνομη μετανάστευση και ζητήματα που αφορούν τη δημόσια τάξη.

    Συνεργασία με την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Η κ. Πετραλιά δήλωσε ότι συζήτησαν για όλα τα θέματα του υπουργείου και υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΙΚΑ είναι έτοιμο και θα περάσει στα θερινά τμήματα της Βουλής, με στόχο να αναβαθμίσει και τις υπηρεσίες της ασφάλισης και τις υπηρεσίες υγείας.

    Επίσης, κατά την ενημέρωση του πρωθυπουργού από την υπουργό, συζητήθηκαν θέματα αντιμετώπισης της ανεργίας.

    «Κύριο μέλημα της κυβέρνησής μας είναι η στήριξη της απασχόλησης μέσα στη διεθνή οικονομική κρίση», τόνισε η κ. Πετραλιά και παράλληλα αναγνώρισε ότι «υπηρξε μια αυξητική τάση της ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του 2009, ως αποτέλεσμα της κρίσης, αλλά παρόλα αυτά τον Απρίλιο και το Μάιο υπήρξαν θετικά πρόσημα, με 23.000 προσλήψεις περισσότερες από απολύσεις τον Απρίλιο, και 54.000 προσλήψεις περισότερες από απολύσεις το Μάιο».

    Όπως σημείωσε η υπουργός, «αυτό δείχνει ότι οι πολιτικές και οι δράσεις, που ασκούμε, ξεκινούν να δίνουν θετικά αποτελέσματα», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ιούνιος, με βάση και τα πρώτα στοιχεία, θα είναι καλύτερος.

    «Στόχος μας και επιδίωξή μας είναι η αύξηση αυτή της ανεργίας το πρώτο τρίμηνο να είναι ένα παροδικό φαινόμενο και πιστεύω ότι θα είναι», είπε η κ. Πετραλιά, υπογραμμίζοντας ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη της απασχόλησης και η προστασία των εργαζομένων.

  • Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεϊχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγεντ αλ Ναχιάν.

  • ** Συνάντηση με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ κ. Κώστα Μητσοτάκη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Μετά την συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    [02] "Πολιτική αντιμετώπισης της ανεργίας"

    Για "πολιτική αντιμετώπισης της ανεργίας", έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπακωνσταντίνου και τόνισε ότι είναι "ένα φαινόμενο που δημιουργείται από την οικονομική συγκυρία και από τις σωστές ή λάθος πολιτικές".

    "Μια πολιτική καταπολέμησης της ανεργίας θα έπρεπε σήμερα να στοχεύει ιδιαίτερα στους νέους, όπως οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει εμείς για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για 4 χρόνια", υπογράμμισε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει πολιτική για την απασχόληση και έκανε λόγο για "οικονομία ιδιαίτερα ευάλωτη στην κρίση".

    Ο κ.Γ.Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στο κλείσιμο του "Ελεύθερου Τύπου", είπε ότι "έρχεται σε μία δύσκολη περίοδο, μια περίοδο όπου όλοι οι εργαζόμενοι βιώνουν τα αποτελέσματα, από τη μια της πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή και, από την άλλη βεβαίως, αρχίζουν και διαισθάνονται όλο και περισσότερο τα αποτελέσματα της διεθνούς κρίσης".

    Μίλησε για "διαφανείς, καθαρές σχέσεις μεταξύ πολιτικής και μέσων ενημέρωσης, οριοθέτηση ρόλων και σεβασμό στην αποστολή τους".

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Σεμινάριο με θέμα "Προσβασιμότητα του Πανεπιστημίου: Αξιολόγηση, Λύσεις, καλές πρακτικές", από το έργο ACTUS (09:00:00, Θεσσαλονίκη). Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ΔΕΘ. Στο έργο ACTUS συνεργάζονται η Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, με το Mersin University της Τουρκίας, σε ζητήματα προσβασιμότητας εμποδιζόμενων ατόμων, εστιάζοντας στη δημιουργία προσβάσιμων αλυσίδων καθώς και στην εκπαιδευτική διαδικασία.

  • Διεθνές συνέδριο διαπολιτισμικής εκπαίδευσης διοργανώνει το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (09:00:00, Αθήνα/Κάραβελ)

  • Η ΑΡΣΙΣ & ο Δ. Πτολεμαϊδας με την υποστήριξη της Γ.Γ.Νέας Γενιάς διοργανώνουν σεμινάριο με θέμα "Η μη τυπική εκπαίδευση ως σημείο διαπολιτισμικής συνάντησης και κοινωνικής συνοχής" ( 09:30:00, Πτολεμαϊδα/Πνευματικό Κέντρο)

  • Ημερίδα με θέμα: «Το παιδί στο επίκεντρο του κόσμου» διοργανώνει το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών (10:30:00, Αθήνα/Μέγαρο Μουσικής ). Θα παραστούν: Πρ.Παυλόπουλος,Ντόρα Μπακογιάννη.

    Για τα δικαιώματα του παιδιού θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF κ. Λάμπρος Κανελλόπουλος, ενώ στα παιδιά πρόσφυγες που ζουν στην χώρα μας θα αναφερθεί η Πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες κ. Αγγελική Χρυσοχοϊδου - Αργυροπούλου.

    Στο πλαίσιο της Ημερίδας θα βραβευθεί για την σημαντική κοινωνική προσφορά της η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO και πρόεδρος του Ιδρύματος για τον παιδί και την Οικογένεια κα. Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

  • O υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης θα δώσει συνέντευξη Τύπου με θέμα την παρουσίαση τριών νέων προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών επιχειρήσεων (0:30:00, Αθήνα/ΥΠΑΝ)

  • Συνάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ Γ Σουφλιά με εκπροσώπους ΜΚΟ και Νομάρχες Δυτ. Μακεδονίας ( 11:00:00, Αθήνα/Χαρ. Τρικούπη)

  • Συνέντευξη Τύπου για την έκθεση "Rodchenko & Popova - Ορίζοντας τον Κονστρουκτιβισμό" στην αίθουσα συνεντεύξεων της Μονής Λαζαριστών από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (11.30:00, Θεσσαλονίκη/Μονή Λαζαριστών)

  • Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα με θέμα «οι οικονομικοί μετανάστες, οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι θέσεις του ΚΚΕ» (12:00:00, Αθήνα/Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους)

  • Σύσκεψη με εκπροσώπους κομμάτων του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκη για το θέμα των λαθρομεταναστών (12:00:00, Αθήνα )

  • Συνέντευξη Τύπου με θέμα "Η νέα εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης" (12:30:00, Αθήνα/Θέατρο Παλλάς-Βουκουρεστίου 5)

  • Συνέντευξη Τύπου από το ΚΕΘΕΑ (12:30:00, Αθήνα/ΕΣΗΕΑ)

  • Ενημέρωση Εκπροσώπου Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λ.Κατσέλη στους οικονομικούς συντάκτες (12:30:00, Αθήνα/Γραφεία ΠΑΣΟΚ)

  • Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Α.Αλαβάνος, θα συναντηθεί με το Προεδρείο της ΟΤΟΕ (13:00:00, Αθήνα/Βουλή)

  • Συνεδρίαση της ολομέλειας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) με θέμα την έκφραση γνώμης πρωτοβουλίας με θέμα "οι πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης και αντιμετώπισης της ανεργίας κατα την περίοδο της οικονομικής κρίσης" (13:00:00, Αθήνα/Αμ Φραντζή 9 )

  • Παρουσίαση της έκδοσης "Το Κόκκινο Βιβλιαράκι του Κειμενογράφου". Οδηγός για τη σωστή χρήση της γλώσσας στην επικοινωνία, από την Ενωση Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδας (13:45:00, Αθήνα/King George Palace-Σύνταγμα). Στην εκδήλωση θα παραστεί ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ομιλητές: Π. Σόμπολος,πρόεδρος ΕΣΗΕΑ, Γ.Κακουλίδης, διαφημιστής και συγγραφέας, Δ.Καμπουράκης, δημοσιογράφος, Ν. Ξυδάκης, αρχισυντάκτης "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

  • Εκδήλωση με θέμα τη διοίκηση των ανθρωπίνων πόρων σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, διοργανώνει ο Σύνδεσμος Στελεχών Διοίκησης Προσωπικού (ΣΣΔΠ)-Παράρτημα Β. Ελλάδος υπό την αιγίδα του ΣΒΒΕ (16:00:00, Θεσσαλονίκη/Ξεν. Hyatt Regency). Σημείωση - Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα έρευνας "180 απόψεις για το ρόλο του ανθρώπινου δυναμικού σε περιόδους κρίσης".

    Ομιλητές, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Νικόλαος Πέντζος, η Πρόεδρος του ΣΔΔΠ Μάρθα Μυλωνά - Οικονόμου και ο πρόεδρος του παραρτήματος Β. Ελλάδος ΣΣΔΠ Γιώργος Βράνης.

  • Γ.Σ ΟΤΕ (16:30:00, Μαρούσι/ΟΤΕ)

  • Συνέντευξη Τύπου από το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) (18:00:00, Θεσσαλονίκη/Ε.Κ.Θ.)

  • Συνέντευξη Τύπου της "ΣΑΝΗ Α.Ε." για το Sani Festival, στο Bar-Restaurant ES ( 19:00:00, Θεσσαλονίκη/Φράγκων 2-4 )

  • Εκδήλωση από το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) (19:00:00, Θεσσαλονίκη/Ε.Κ.Θ.). Ομιλητές: Γεωργάκας Παν. επ.υπ/νος προγράμματος εναλλακτικής θεραπείας εξαρτημένων ατόμων ΑΡΓΩ, Καλοτεράκης Φαίδων, ειδ.β.Δ/ντής ΚΕΘΕΑ, Λαϊνάς Σωτήρης, συν/στής προγραμ.προαγωγής αυτοβοήθειας ΑΠΘ, Τσούνης Ανδ., μέλος ΔΣ Σωματείου στελεχών κέντρων πρόληψης

  • Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κεντρικής Μακεδονίας (19:00:00, Θεσσαλονίκη/Βασ. Ηρακλείου 30). Σημείωση - Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας

  • Παρουσίαση του βιβλίου "Ειδικοί συρμοί με κατεύθυνση Ανατολικά" του συγγραφέα και ερευνητή Ιβάν Τζουχά. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από έκθεση φωτογραφίας από το Αρχείο του Κέντρου Μαύρης Θάλασσας (19:30:00, Θεσσαλονίκη/Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος). Σημείωση - Ομιλητές - Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο συντονιστής της περιφέρειας ΣΑΕ χωρών πρώην ΕΣΔΔ και βουλευτής της Κρατικής Ντούμας της Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης και ο πρόεδρος του Κέντρου Μαύρης Θάλασσας Κωνσταντίνος Αδαμίδης.

  • Επίσκεψη Κ. Παπούλια στη Συρία

  • Από ομάδα Φοιτητών Formula SAE/Student του Τμ.Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ παρουσίαση σχεδιασμού & επίδειξη του αυτοκινήτου στο Εμπ.Κέντρο Mediterranean Cosmos, Mediterranean Cosmos

  • Ποδόσφαιρο-Κύπελλο Συνομοσπονδιών-Ημιτελικά

    [04] "Μέτρα προστασίας ανέργων"

    Συνέντευξη Τύπου με θέμα «οι οικονομικοί μετανάστες, οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι θέσεις του ΚΚΕ», θα παραχωρήσει σήμερα η κ. Αλέκα Παπαρήγα.

    "Η αύξηση της ανεργίας είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που καταγράφουν τα στοιχεία της ΕΣΥΕ. Το φούντωμα της ανεργίας δεν είναι προσωρινό. Επιδεινώνεται από την κρίση αλλά θα εξακολουθήσει να αυξάνεται και μετά από αυτή. Χαρακτηρίζει όλες τις χώρες της ΕΕ, αποδεικνύοντας ότι η στρατηγική της - στην οποία συμφωνούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - υπέρ της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, δεν περιορίζουν την ανεργία, αντίθετα την τροφοδοτούν. Η ΕΕ και τα κόμματά της με την πολιτική της ελαστικής και προσωρινής εργασίας αξιοποιούν την ανεργία σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων", αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    Τονίζει ότι "οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι άνεργοι δεν πρέπει να δεχθούν να πληρώσουν αυτοί την κρίση και με ταξική ενότητα και αλληλεγγύη να παλέψουν κατά των απολύσεων, κατά της πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που χρηματοδοτεί τους μεγαλοεργοδότες αντί να προστατεύει τους ανέργους. Μπορούν και πρέπει να ξεσηκωθούν τώρα για να αποκρούσουν τα νέα αντιδραστικά μέτρα σε βάρος τους που έχει αποφασίσει η ΕΕ, την ελαστική μερική και ανασφάλιστη δουλειά".

    Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη "να εμπιστευτεί τη δύναμή της διεκδικώντας μέτρα πραγματικής προστασίας των ανέργων, αύξηση των μισθών, σύγχρονα εργασιακά ασφαλιστικά δικαιώματα".

    [05] Παραμένει ο Αλ.Αλαβάνος

    Με το Προεδρείο της ΟΤΟΕ θα συναντηθεί σήμερα ο κ. Αλέκος Αλαβάνος.

    Ύστερα από μία εβδομάδα έντονων διεργασιών και αντιπαραθέσεων, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επέμεινε στην παραίτησή του. Αντίθετα, φέρεται αποφασισμένος να ενεργοποιηθεί ακόμη περισσότερο στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε δήλωσή του αφήνει σαφείς και σοβαρές αιχμές κατά του Συνασπισμού.

    Στον αντίποδα των θέσεων του κ. Αλαβάνου κινήθηκε σε μεγάλο βαθμό ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τελική απόφαση του κ. Αλαβάνου, εν τούτοις διατύπωσε τις διαφωνίες του, τόσο με τις εκτιμήσεις του προέδρου της ΚΟ για τα αίτια της εκλογικής αποτυχίας, όσο και με το ρόλο του ΣΥΝ στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ και έθεσε σειρά ερωτημάτων .

    Κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλαβάνος απέσυρε την παραίτησή του, ενώ σε δήλωσή του με στοιχεία διακήρυξης, τονίζει ότι «η πρώτη ευθύνη για όσα διαδραματίστηκαν από το Σεπτέμβριο 2007 έως τον Ιούνιο του 2009 και οδήγησαν στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, ανήκουν στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Την αναλαμβάνω πλήρως».

    Αναφερόμενος στους λόγους της μη παραίτησής του ο κ. Αλαβάνος αφήνει να διαφανεί συναισθηματική φόρτισή του υπογραμμίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες «έλαβα ένα σκληρό μήνυμα από τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Γυναίκες και άνδρες από τη γενιά του Γλέζου, των Λαμπράκηδων, του Πολυτεχνείου, που έχουν βιώσει βαρύ τον πέλεκυ του συστήματος, και αβάσταχτη την απογοήτευση από ηγεσίες της αριστεράς. Μέχρι τις νέες και τους νέους του άρθρου 16 και τα παιδιά του Δεκέμβρη».

    Προσθέτει δε, πως «οι δύσκολες αυτές μέρες είχαν και τη χρησιμότητά τους. Αναδείχθηκαν προβλήματα, δύσκολα αλλά επιλύσιμα, έξω από το ημίφως κομματικών γραφείων. Αναδύθηκε ένας ζωντανός διάλογος ανάμεσα στις φίλες και τους φίλους μας. Απελευθερώθηκε, έστω και με τη μορφή της οργής ή της διάθεσης για παραίτηση, ένα πανίσχυρο συναίσθημα αγάπης για το πρωτότυπο εγχείρημά μας».

    Ο κ. Αλαβάνος επικρίνει έμμεσα τον Συνασπισμό αναφέροντας ότι «συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το κόμμα μου, ο Συνασπισμός, μπορούν πια να κατανοήσουν ότι η πρόκληση δεν είναι να ελέγχουν το σχήμα συνεργασίας, ή να το βλέπουν ως διαπραγμάτευση μηχανισμών, αλλά να το εμπνέουν, να το πυροδοτούν, να γονιμοποιούν την κοινή δράση, να φέρνουν ιδέες, να φιλοξενούν τους ανθρώπους της διανόησης και της τέχνης, χωρίς τους οποίους είμαστε άνυδρο τοπίο».

    Για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαβάνος επισημαίνει ότι τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος έχουν πια το δικαίωμα να έχουν ρόλο και λόγο, να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους, να βάζουν αυτοί τη σφραγίδα τους στις πολιτικές κατευθύνσεις και την εκλογή όχι αρχηγού, αλλά συλλογικής ηγεσίας και καταλήγει:

    «Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του φθινοπώρου είναι το σημείο δοκιμής για όλους μας. Και για μένα. Με τις μικρές μου δυνάμεις από σήμερα συμμετέχω σε αυτή τη προσπάθεια. Όχι μόνο ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Αλλά και ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικώ να έχω την κόκκινη κάρτα για να ψηφίσω στη Συνδιάσκεψη». Σημειώνεται ότι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Οκτωβρίου θα ασχοληθεί με θέματα λειτουργίας και οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝ

    Πριν τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις

    Η ΠΓ κατά πλειοψηφία επανέλαβε την θέση της για μη παραίτηση του κ. Αλαβάνου, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν αποδέχεται τις ερμηνείες του προέδρου της ΚΟ για το αποτέλεσμα των εκλογών ή τον επιμερισμό ευθυνών για αυτό.

    ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ TOY ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

    Στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, τόνισε ότι είναι ικανοποιημένος «γιατί έστω και τη τελευταία στιγμή ο σύντροφος Αλαβάνος άλλαξε απόφαση», η οποία, όπως είπε, είναι θετική. Σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι «μια θετική εξέλιξη, η οποία βέβαια δεν έγινε δίχως φθορά. Υπήρξε φθορά την οποία πρέπει συλλογικά και με συνευθύνη να προσπαθήσουμε όλοι να την καλύψουμε, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε και πάλι στο αποτέλεσμα των εκλογών επισημαίνοντας ότι «είχαμε ένα αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών. Δεν είχαμε όμως ένα καταστροφικό αποτέλεσμα, που να δικαιολογεί μια καταστροφική διαχείριση, σαν αυτή, που μέχρι τώρα έχουμε ακολουθήσει».

    Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «πρώτιστο καθήκον για όλους μας, αυτή τη στιγμή, πρέπει να είναι, όχι τόσο ο καταμερισμός της ευθύνης για τα προβλήματα, αλλά η επίλυση των προβλημάτων» και πρόσθεσε ότι «όλο αυτό το διάστημα, ανταποκρινόμενος στο θεσμικό ρόλο του προέδρου του ΣΥΝ και όχι μόνο της πλειοψηφίας του, προσπάθησα, στο πλαίσιο του δυνατού, να μην καταθέσω τη δική μου αφήγηση για τις αιτίες και τον καταμερισμό της ευθύνης. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αναφερόμενος στον κ. Αλαβάνο, είπε ότι «πολλές από τις απόψεις του συντρόφου του Αλέκου έχουν βάση και πρέπει να γίνουν αντικείμενο συζήτησης. Δεν συμφωνώ, όμως, με το σύνολο της κριτικής του».

    Δήλωσε με έμφαση ότι «αισθάνθηκα πάρα πολύ άβολα, διότι εκτιμώ ότι το βασικό πρόβλημα της δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η ηγεσία» και σημείωσε ότι «ως σήμερα υπάρχουν κάποιοι όροι λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαστε τρελοί, δεν τους βγάλαμε από το μυαλό μας. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα αυτών των όρων».

    Ακολούθως, έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Είναι άραγε το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ζήτημα προσώπων; Είναι θέμα του ποιος ηγείται ή μήπως το πρόβλημα είναι πώς συλλογικά λειτουργεί η ηγεσία; Πόσα κέντρα αποφάσεων υπάρχουν; Σε ποιο δημοκρατικά εκλεγμένο συλλογικό όργανο λογοδοτεί αυτή η ηγεσία;

  • Μπορεί ένα πολυσυλλεκτικό σχήμα να λειτουργεί μόνο στη βάση της ισότιμης συμμετοχής των συνιστωσών ή μήπως χρειάζεται να λαμβάνουμε υπόψη και τη δημοκρατική επιλογή της πλειοψηφίας των μελών της;

  • Μπορεί ένα σχήμα να λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα την εξασφάλιση του πλουραλισμού (απαραίτητο συστατικό στοιχείο σε ένα συνεργατικό σχήμα) ή μήπως πλουραλισμός δίχως δημοκρατία είναι πουκάμισο αδειανό;

  • Μπορούν να έχουν πολιτικό δικαίωμα στις αποφάσεις, στις κρίσιμες αποφάσεις και στις αποφάσεις που αφορούν, όχι μόνο τον πολιτικό προσανατολισμό -γιατί εκεί συνήθως καταφέρνουμε να συνθέσουμε- αλλά δυστυχώς (και αυτό πλέον είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, που αποτελεί και έλλειμμα ηθικό απέναντι στην κοινωνία) συνήθως πρόβλημα υπάρχει όταν είναι να αποφασίσουμε για την κατάρτιση ψηφοδελτίων, ευρωψηφοδελτίων. Μπορούν λοιπόν να έχουν πολιτικό δικαίωμα σ΄ αυτές τις αποφάσεις μονάχα όσοι εκπροσωπούν συνιστώσες ή μήπως δικαίωμα στις αποφάσεις πρέπει να έχουν και όσοι αρνούνται να ενταχθούν στις συνιστώσες.

    ΟΜΙΛΙΑ Φ.ΚΟΥΒΕΛΗ

    Την κατηγορηματική αντίθεσή του στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό σχηματισμό, εξέφρασε ο κ. Φ. Κουβέλης μιλώντας σε εκδήλωση της Ανανεωτικής Πτέρυγας του Συνασπισμού. Επίσης άσκησε κριτική τόσο στον πρόεδρο του ΣΥΝ. Α. Τσίπρα όσο και στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Α. Αλαβάνο.

    Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι σήμερα ο χώρος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ έχει εισέλθει σε φάση βαθμιαίας κρίσης και πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ένα μήνυμα αποδοκιμασίας της πολιτικής του ΣΥΝ και ηχηρή προειδοποίηση για τις επόμενες εθνικές εκλογές.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ έκανε λόγο για πολιτική πινγκ -πόνγκ του Συνασπισμού, επικρίνοντας τις συχνές αλλαγές στην πολιτική του, αναφέροντας ενδεικτικά:

    - Όταν τα δημοσκοπικά ευρήματα άρχισαν να περιορίζονται, καταθέσαμε το σχήμα ΣΥΝ-ΚΚΕ για κυβέρνηση της Αριστεράς.

    - Όταν μας θεώρησαν επιεικώς ανεδαφικούς, περάσαμε στο σχήμα ΣΥΝ-ΚΚΕ και διαγραμμένοι/αποχωρούντες του ΠΑΣΟΚ.

    - Όταν δεν κατέφθαναν αποχωρούντες από το ΠΑΣΟΚ, επιστρέψαμε στο «κυβέρνηση της Αριστεράς με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ».

    - Όταν το ΚΚΕ μας έστελνε την άρνησή του και τις ειρωνείες του, επιστρέψαμε στο «ΣΥΝ και ριζοσπαστικές δυνάμεις της Αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή», έχοντας όμως αφήσει «άδεια την καρέκλα» δίπλα μας για το ΚΚΕ.

    - Όταν τον Δεκέμβρη το ΚΚΕ μας επετέθη με τον γνωστό βίαιο τρόπο, θυμώσαμε, και λόγω θυμού πετάξαμε την καρέκλα.

    - Και όταν μια βδομάδα πριν την κάλπη οι δημοσκοπήσεις μας βύθιζαν, επανήλθε ο τρίτος πόλος με ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ, αλλά αυτή τη φορά και με Οικολόγους, που ήταν επίκαιροι.

    Το συμπέρασμα του κ. Κουβέλη ήταν ότι "τα όσα αλαζονικά και αμετροεπή λέγονταν ερέθιζαν επαναστατικά στις γραμμές μας διάφορους αφελείς όταν τα άκουγαν, αλλά απωθούσαν κατά μάζες έναν κόσμο, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, που είχε παράσχει σ' αυτή τη φάση απλόχερα την εμπιστοσύνη του στον ΣΥΝ". Επίσης εκτίμησε ότι ο πολιτικός εκτοπισμός του Δημήτρη Παπαδημούλη, "του καλύτερου έλληνα ευρωβουλευτή, σε σίγουρα μη εκλόγιμη θέση, κορύφωσε την έλλειψη αξιοπιστίας".

    Ο κ. Κουβέλης έκανε λόγο για την ανάγκη μιας μεγάλης πολιτικής στροφής με πρώτο βήμα την αναγνώριση της αποτυχίας. Είπε ότι ξέσπασε η κρίση με την παραίτηση - και την ανάκλησή της - του Αλέκου Αλαβάνου, απευθύνοντας στην συνέχεια "δραματική έκκληση" με στόχο, όπως ανέφερε:

    - Την αναβάπτιση στις μεγάλες ανανεωτικές, σύγχρονες και δημοκρατικές αρχές που γέννησαν τη δική μας Αριστερά.

    - Μια μεγάλη στροφή στην πολιτική και κοινωνική παρέμβαση

    - Τον ανακαθορισμό σε νέα βάση του ΣΥΡΙΖΑ

    Ο κ. Κουβέλης αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε αποσαφήνιση του χαρακτήρα και των εσωτερικών του δομών, διευκρίνισε όμως ότι δεν γίνεται πλέον αποδεκτό να νομιμοποιούνται πολιτικές αποφάσεις εκ των υστέρων και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεργατικό σχήμα και όχι σχήμα που θα υποκαθιστά και θα ακυρώνει τον Συνασπισμό, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα. "Κάρτα μέλους έχουμε μόνο σε ένα κόμμα" κατέληξε ο κ. Κουβέλης.

    [06] "Μεσοβέζικες λύσεις"

    «Ξανατοποθετείται απ΄ότι φαίνεται, ο κ. Μπαρόζο στη θέση του Προέδρου της Κομισιόν. Θα μπορούσε να είναι και χειρότερα. Ο ΛΑ.Ο.Σ - όπως και το 2004 - δεν πρόκειται να του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρωβουλή», τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης, σχετικά με την επανεκλογή του κ. Μπαρόζο ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ακόμη, αναφορικά με την τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την λαθρομετανάστευση, ο κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε:

    «Ο οποιοσδήποτε εισέρχεται στην χώρα λαθραία και χωρίς χαρτιά δεν είναι εκ προοιμίου ακίνδυνος. Πρώτα απ΄ όλα να κοιτάξουν να ασφαλίσουν τα σύνορα μας και μετά να λάβουν σοβαρά και όχι αποσπασματικά μέτρα».

    Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης Σαρκοζί, για την απαγόρευση της κουκούλας στις διαδηλώσεις στη Γαλλία, ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ δήλωσε:

    «Η "ατζέντα Καρατζαφέρη" έχει πέραση στην Ευρώπη: μετά την πρόταση για μείωση του Φ.Π.Α η οποία υιοθετήθηκε από την Κυβέρνηση Μπράουν, μετά την πολιτική έναντι της Τουρκίας η οποία εφαρμόζεται ήδη από τη Γαλλία και τη Γερμανία, τώρα υλοποιούνται στη Γαλλία και οι προτάσεις Καρατζαφέρη για την κουκούλα. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση Καραμανλή αρκείται σε μεσοβέζικες λύσεις».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 June 2009 - 4:30:27 UTC