Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράν: Σύλληψη δημοσιογράφου ελληνικής καταγωγής
  • [02] ΤτΕ: Αντέχουν οι τράπεζες

  • [01] Ιράν: Σύλληψη δημοσιογράφου ελληνικής καταγωγής

    Ο ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος, Ιάσωνας Αθανασιάδης-Φόουντεν (Jason Atanasiadis Foden), ο οποίος εργάζεται για την αμερικανική εφημερίδα "Ουάσινγκτον Τάϊμς" συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα στο Ιράν, ανακοινώθηκε σήμερα στην Ουάσινγκτον από τους αρμόδιους, με την επισήμανση ότι ασκούνται, τον καιρό αυτόν, "μεγάλες πιέσεις" στους απεσταλμένους-ανταποκριτές ξένων μμε στο Ιράν.

    "Ο γενικός διευθυντής στο ιρανικό υπουργείο του Πολιτισμού, αρμόδιος για τα ξένα μμε, επιβεβαίωσε μιλώντας στο πρακτορείο Fars τη σύλληψη του Έλληνα δημοσιογράφου.

    "Έχει έλθει πολλές φορές εδώ στο Ιράν ο δημοσιογράφος αυτός, για διάφορα μμε, δεν έχω ενημέρωση ποια είναι η κατηγορία, που τον βαρύνει τώρα", ανέφερε ο Μοσέν Μογαντασαντέχ. Ο ίδιος, μιλώντας στο πρακτορείο Irna, ανέφερε ότι η σύλληψη του δημοσιογράφου πραγματοποιήθηκε ενώ αναχωρούσε από το διεθνές αεροδρόμιο "Ιμάμης Χομεϊνί" "στα τέλη της προηγούνενης εβδομάδας" .

    Τέλος, ο ίδιος αξιωματούχος απηύθυνε νουθεσίες στους λειτουργούς ξένων μμε στο Ιράν, για να ασκούν "με υπεύθυνο τρόπο" το επάγγελμα.

    Προ ημερών το υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε στους απεσταλμένους-ανταποκριτές ξένων μμε, "να μη γίνονται τα ηχεία των ταραχοποιών".

    H "Ουάσινγκτον Τάϊμς"

    Από την πλευρά του, ο διευθυντής της "Ουάσινγκτον Τάϊμς" κ. Τζόν Σολομών δήλωσε ότι "πληροφορηθήκαμε ότι πριν πέντε ημέρες συνελήφθη ο δημοσιογράφος μας" (...) "προσπαθεί η εφημερίδα να εντοπίσει τα ίχνη" του δημοσιογράφου της και "στο υπουργείο Εξωτερικών μάθαμε ότι κι η ελληνική πρεσβεία στην Τεχεράνη κάνει το ίδιο και, βέβαια, για να απελευθερωθεί".

    Ο συλληφθείς δημοσιογράφος έχει και βρετανική και ελληνική ιθαγένεια.

    "Στόχοι"

    Οι πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι ευθύς ως έκλεισαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές, την 12η τρέχοντος μηνός, οι απεσταλμένοι-ανταποκριτές των ξένων μμε στο Ιράν έχουν αποτελέσει "στόχο".

    Παραδείγματος χάρη ο μόνιμος ανταποκριτής του BBC στο Ιράν, Τζόν Λέϊν, ειδοποιήθηκε "να εγκαταλείψει -μέσα σε 24 ώρες- το Ιράν".

    Κατά την οργάνωση "Δημοσιογράφοι Χωρίς σύνορα", τρείς Ιρανοί δημοσιογράφοι συνελήφθησαν μόνον την Κυριακή.

    Στους δημοσιογράφους δεν επιτρέπεται να "καλύψουν" γεγονότα τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στην επίσημη "ατζέντα" του υπουργείου του Πολιτισμού και των "Φρουρών της Επανάστασης".

    Δήλωση εκπροσώπου ΥΠΕΞ Γ. Δελαβέκουρα

    Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε δια του εκπροσώπου του Γ. Δελαβέκουρα τη σύλληψη Έλληνα δημοσιογράφου στο Ιράν και τονίζει ότι γίνονται τα κατάλληλα διαβήματα για να δοθεί σύντομα αίσιο τέλος στην υπόθεση.

    Απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε:

    «Επιβεβαιώνουμε ότι Έλληνας δημοσιογράφος ο οποίος εργαζόταν στο Ιράν συνελήφθη, στα τέλη της περασμένης εβδομάδος, από τις ιρανικές Αρχές. Το Υπουργείο Εξωτερικών, από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε επαφή με την οικογένειά του. Έχουμε προβεί στα κατάλληλα διαβήματα, σε όλα τα επίπεδα, και βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τις ιρανικές Αρχές, προκειμένου να δοθεί σύντομα αίσιο τέλος στην υπόθεση αυτή».

    [02] ΤτΕ: Αντέχουν οι τράπεζες

    Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει ακόμη και στις πλέον ακραίες διαταράξεις , διαπιστώνει η πρώτη Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Ωστόσο απαιτείται επαγρύπνηση καθώς όπως επισημαίνεται "η αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει υψηλή παρά την ύπαρξη ορισμένων ενθαρρυντικών ενδείξεων."

    Η άσκηση προσομοίωσης σε υποθετικές ακραίες καταστάσεις που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα εννέα τραπεζών οι οποίες αποτελούν το 80% του ενεργητικού του συνόλου των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων κατέληξε σε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Σκοπός της άσκησης αυτής που διενεργήθηκε σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν να αξιολογηθεί η ανθεκτικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

    Συγκεκριμένα, εκτιμήθηκαν οι επιπτώσεις ενός ακραία αρνητικού μακροοικονομικού σεναρίου για την Ελλάδα του οποίου οι υποθετικές παραδοχές εκκίνησης προέβλεπαν σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά 3% τα επόμενα δύο χρόνια, με ταυτόχρονη αύξηση των επιτοκίων κατά 4%. Υπό τις συνθήκες αυτές εκτιμήθηκε ότι τα καθυστερούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών θα εμφάνιζαν αύξηση από το 5% του συνόλου των χορηγήσεων που ήταν στο τέλος του 2008 στο 12,7% στις 31.12.2010.

    Στο μεταξύ όμως η ΤτΕ διαπιστώνει ότι το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2009 αγγίζοντας το 6%. Συνακόλουθα, η εξέλιξη αυτή όπως επισημαίνει η ΤτΕ, μολονότι οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν σημαντικού ύψους εγγυήσεις και εμπράγματες ασφάλειες, επιβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση. Επιπροσθέτως, η Έκθεση διαπιστώνει ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο υποχώρησε κατά 0,5%, λόγω του αυξημένου κόστους άντλησης κεφαλαίων από το τέταρτο τρίμηνο του 2008 και μετά καθώς και της υποχώρησης του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης.

    Όσον αφορά στα αποτελέσματα των ασκήσεων προσομείωσης στις αναδυόμενες αγορές που δραστηριοποιούνται οι ελληνικές τράπεζες, διαπιστώνεται ότι με τις πλέον ακραίες παραδοχές επιδείνωσης της κατάστασης στις χώρες αυτές, στο τέλος του 2010 το μέσο ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση θα τριπλασιαστεί σε σύγκριση με το υφιστάμενο στο τέλος του 2008, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις θα δεκαπλασιαστεί. Σε κάθε περίπτωση όμως η δυνατότητα απορρόφησης της ζημιάς που θα προέκυπτε για τις ελληνικές τράπεζες εντός της προσεχούς διετίας, ως αποτέλεσμα της επαλήθευσης των ακραίων αυτών σεναρίων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα κέρδη που θα εμφανίσουν οι τράπεζες σ΄αυτό το διάστημα. Για τις ανάγκες της άσκησης πάντως θεωρήθηκε κατ΄υπόθεση ότι τα προ φόρων κέρδη θα υποχωρήσουν κατά 15% το 2009 και στην συνέχεια το 2010 αυξηθούν κατά 10%. Υπενθυμίζεται πάντως ότι μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2008 και του αντίστοιχου διαστήματος φέτος τα προ φόρων κέρδη υποχώρησαν κατά 85,3% σε επίπεδο τραπεζών και κατά 51,3% σε επίπεδο Ομίλων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 June 2009 - 18:30:20 UTC