Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύστημα Πυρανίχνευσης στην Πάρνηθα
  • [02] Πρόγραμμα Παιδείας για τα Μέσα
  • [03] Δολοφονία αστυνομικού

  • [01] Σύστημα Πυρανίχνευσης στην Πάρνηθα

    Το Πληροφοριακό Σύστημα Πυρανίχνευσης της SingularLogic, που αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε για τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, απέτρεψε την εξάπλωση πυρκαγιάς σε δασική έκταση, στο τέρμα της Λεωφόρου Πάρνηθος, στις Αχαρνές.

    Το Πληροφοριακό σύστημα της SingularLogic, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες διαχειρίζεται χαρτογραφικά και γεωγραφικά δεδομένα, καθώς και εικόνες βίντεο που συνδυάζονται σε πραγματικό χρόνο με τις ακριβείς γεωγραφικές θέσεις πυροσβεστικών οχημάτων και ομάδων πυρόσβεσης. Έτσι το Κέντρο Ελέγχου του Δρυμού έχει στη διάθεσή του ψηφιακούς χάρτες με πληροφορίες για δρόμους, μονοπάτια, δεξαμενές νερού, υψόμετρα και άλλα. Παράλληλα, αναρτημένες κάμερες έχουν αναλάβει το ρόλο της εποπτείας και της απεικόνισης του μεγαλύτερου μέρους της Πάρνηθας, ενώ ειδικές συσκευές που έχουν τοποθετηθεί στα πυροσβεστικά οχήματα δίνουν στο Κέντρο Ελέγχου την εικόνα της ακριβούς θέσης του κάθε οχήματος.

    Το πληροφοριακό σύστημα, που ανέπτυξε η SingularLogic, αποτελεί Δωρεά της Marfin Egnatia Bank προς το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας. Μέσω αυτού του σύνθετου έργου πληροφορικής, η τεχνογνωσία της SingularLogic αναδεικνύεται αρωγός στον τομέα προστασίας του φυσικού πλούτου της χώρας μας, καθώς και στην προστασία της ζωής και περιουσίας των πολιτών.

    [02] Πρόγραμμα Παιδείας για τα Μέσα

    Ικανότητα σωστής ανάγνωσης της εικόνας και του λόγου των Μέσων, ικανότητα ανάλυσης και ερμηνείας του περιεχομένου τους, είναι το νέο μαθησιακό "εργαλείο" για την ανάπτυξη κριτικής σκέψης των παιδιών το οποίο πρόκειται να εισαχθεί και στα ελληνικά σχολεία.

    Με πρώτο τεύχος "Δες τη διαφήμιση... έξυπνα" το πρόγραμμα Παιδείας για τα Μέσα που απευθύνεται σε παιδιά του Δημοτικού Σχολείου είναι έτοιμο για τα πρώτα του βήματα. Η παρουσίασή του πραγματοποιήθηκε σήμερα από τους βασικούς συντελεστές των εμπλεκόμενων φορέων, τον διευθυντή του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ) Ροδόλφο Μορώνη, τον πρόεδρο της Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΕΔΕ) Μανόλη Παπαπολύζο, την επίκουρο καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Μπέτυ Τσακαρέστου και την επικοινωνιολόγο Ζωζέτα Μηλιοπούλου. Χαιρετισμό απηύθυναν στην εκδήλωση ο υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λυκουρέντζος και η Γενική Γραμματέας Επικοινωνίας Μαργαρίτα Παπαδά.

    Το πρόγραμμα "Παιδεία για τα Μέσα", η ελληνική μορφή του media smart -το οποίο ξεκίνησε το 2002 στη Μεγάλη Βρετανία και έχει εξαπλωθεί με επιτυχία σε επτά χώρες της Ευρώπης- είναι ένα σημαντικό εργαλείο που βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν ικανότητα πρόσβασης, κατανόησης και κριτικής αξιολόγησης των διαφόρων μορφών των ΜΜΕ και των μηνυμάτων που αυτά εκμπέμπουν.

    Πρόκειται, στην ουσία, για μια παιδεία που αποβλέπει στον επαναπροσδιορισμό του τρόπου κατανάλωσης των ΜΜΕ υπό ένα κριτικό και ώριμο πνεύμα, όπως τόνισε ο κ. Μορώνης, εξηγώντας ότι το ελληνικό media smart αρχικά επικεντρώνεται στη διαφήμιση, καθώς τα παιδιά είναι το πιο ευάλωτο και φανατικότερο κοινό.

    Η αγωγή των Ελλήνων στα ΜΜΕ, είπε χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία ο κ. Λυκουρέντζος, αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη για να μη μετατρέπεται ο πολίτης σε υποκείμενο άσκησης επιρροής, γι' αυτό και το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να προσφέρει και να εξοπλίσει τους Έλληνες με τους κώδικες και τα φίλτρα που χρειάζονται ώστε να μπορούν με κριτική σκέψη να αποφασίζουν απέναντι σε οποιοδήποτε μήνυμα εκπέμπεται.

    Το πρόγραμμα αυτό, όπως εξήγησε ο ίδιος, είναι μία υπηρεσία ποιότητας στην αγωγή της νεολαίας, γι' αυτό και το υπουργείο Παιδείας θα ενθαρρύνει την εφαρμογή και την ανάπτυξή του τόσο με την κατάρτιση των εκπαιδευτικών όσο και με τις διεργασίες για τη συμμετοχή των μαθητών.

    Την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για την υλοποίηση του προγράμματος εξέφρασε και η κ. Παπαδά, τονίζοντας ότι είναι καιρός και στη χώρα μας να αρχίσει ένα κίνημα επιμόρφωσης για τη δομή και τη λειτουργία των ΜΜΕ. Η πρωτοβουλία για την αποκωδικοποίηση των διαφημίσεων εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο - μια πρωτοβουλία επιμόρφωσης απολύτως χρήσιμη και αξιέπαινη, αναγκαία και ουσιώδης, όπως πρόσθεσε η ίδια.

    Στην υλοποίηση του προγράμματος, βασική ήταν η συμβολή της ΕΕΔΕ, καθώς η χρηματοδότησή του έγινε βάσει καθαρών χορηγιών από την αγορά. Σκοπός του προγράμματος δεν είναι τα παιδιά να γίνουν καλύτεροι καταναλωτές αλλά πιο πονηροί, πιο σκεπτόμενοι καταναλωτές, επισήμανε ο κ. Παπαπολύζος, τονίζοντας ότι την ΕΕΔΕ την ενδιαφέρει το κοινωνικό σύνολο και ότι το media smart είναι η απάντηση των εταιριών διαφήμισης σε όσους βλέπουν λύσεις στους περιορισμούς, καθώς η εκπαίδευση προσφέρει ασπίδα προστασίας από κάθε είδους απαγορεύσεις.

    Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορούν τα παιδιά να μάθουν "κολύμπι" στους ωκεανούς της σκέψης, είπε η κ. Τσακαρέστου, εξηγώντας ότι αυτό είναι μέρος της κοινωνικής υπευθυνότητας που πρέπει να έχει μια κοινωνία. Ένα μεγάλο στοίχημα που αφορά και την ένταξή του στην εκπαιδευτική ζωή, η οποία προϋποθέτει συνεργασία ανάμεσα σε δασκάλους, γονείς και παιδιά.

    [03] Δολοφονία αστυνομικού

    Τη συνδρομή των πολιτών για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης με θύμα τον 41χρονο υπαρχιφύλακα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Αντώνιο - Νεκτάριο Σάββα, ζητάει η αστυνομία.

    Ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Παναγιώτης Στάθης, που έκανε ανακοινώσεις για το θέμα το μεσημέρι στην Ασφάλεια Αττικής, απηύθυνε παράκληση στους πολίτες που έχουν αντιληφθεί, έστω και το παραμικρό από την επίθεση, να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας 1701014 και 1964, τονίζοντας ότι θα διαφυλαχθεί απολύτως η μυστικότητα των πληροφοριών.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Στάθη, πίσω από τη δολοφονική επίθεση βρίσκεται η οργάνωση "Σέχτα Επαναστατών". Αυτό προκύπτει από τη βαλλιστική εξέταση στους κάλυκες από δυο όπλα των εννέα χιλιοστών που βρέθηκαν στον τόπο της δολοφονίας.

    Το ένα από τα δυο όπλα έχει χρησιμοποιηθεί από την οργάνωση Σέχτα. Συνολικά, οι αστυνομικοί μάζεψαν 24 κάλυκες εκ των οποίων οι εννέα προέρχονται από το παραπάνω όπλο, ενώ οι υπόλοιποι βλήθηκαν με άγνωστο μέχρι στιγμής όπλο που δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί.

    Το θύμα, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας κ. Φίλιππο Κουτσαύτη, που έκανε την αυτοψία, έφερε συνολικά δώδεκα πύλες εισόδου, σε διάφορα σημεία του σώματός του από τις σφαίρες που τον χτύπησαν.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, ο υπαρχιφύλακας είχε αναλάβει υπηρεσία φύλαξης, στη διασταύρωση των οδών Πορφύρα και Δημητρακοπούλου στα Ανω Πατήσια, στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας μαρτύρων. Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για γυναίκα, βασική μάρτυρα στη δίκη του ΕΛΑ, πρώην συζύγου ενός από τους κατηγορουμένους.

    Στις 6.20, τρία άγνωστα άτομα κινούμενα πεζή, προσέγγισαν και πυροβόλησαν πολλές φορές από κοντά τον αστυνομικό, ο οποίος αιφνιδιάστηκε και δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το όπλο του.

    Υπογραμμίζεται επίσης, ότι το πρόσωπο που τελεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων φυλάσσεται από τον Ιούνιο του 2002, πριν ακόμα βγει στο φως η υπόθεση της 17Ν, που προέκυψε μετά την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού, στις 29 Ιουνίου του ίδιου χρόνου στον Πειραιά.

    Δηλώσεις Ευ.Αντώναρου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος εξέφρασε τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και προσωπικά τα δικά του στην οικογένεια και τους οικείους του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα, ο οποίος «έπεσε, εν ώρα καθήκοντος, θύμα άνανδρης επίθεσης αδίστακτων εγκληματιών».

    «Κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενος πολίτης - δηλαδή η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της - καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την άσκηση κάθε μορφής βίας. Καμιά ανοχή, κανένα άλλοθι, κανένα ελαφρυντικό σε εγκληματικές ενέργειες που αφαιρούν ζωές, που βάλλουν εναντίον ολόκληρης της κοινωνίας και, σε τελική ανάλυση, εναντίον της Δημοκρατίας», τόνισε και ανέφερε πως οι αρχές έχουν ήδη επιληφθεί του περιστατικού ώστε οι δράστες να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

    «Μία ενέργεια που ασφαλώς είναι καταδικαστέα, μην την κάνετε αμέσως κύμα», τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ είπε πως «δεν υπάρχει απολύτως καμία σύνδεση αυτού του μεμονωμένου περιστατικού με τα πολύ σημαντικά εγκαίνια του μουσείου της Ακρόπολης».

    Επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και αυτό το γνωρίζουν τα εκατομμύρια των επισκεπτών της, ενώ την ίδια ασφάλεια θα έχουν και οι επίσημοι προσκεκλημένοι στα εγκαίνια του μουσείου.

    Σε ό,τι αφορά τοποθετήσεις του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής και του νομικού συμβούλου της Ενωσης ότι το δημόσιο παραιτήθηκε από την αγωγή του ΕΛΑ, απάντησε πως δεν γνωρίζει τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς και δεν μπορεί να σχολιάσει θέματα που άπτονται της λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

    «Οι διωκτικές αρχές κάνουν το καθήκον τους», συμπλήρωσε και, απαντώντας στα λεχθέντας περί αποδιοργάνωσης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, τόνισε ότι καλό θα ήταν όταν συμβαίνει τέτοιο περιστατικό να αφήσουν αυτούς που πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και να μην ανασύρουν κάποιοι για δικούς τους λόγους χιλιοειπωμένους ισχυρισμούς που συχνά δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

    Σε ερώτηση αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες ή θέμα αλλαγής στην ηγεσία της Αστυνομίας, ο κ. Αντώναρος τόνισε πως η αίσθηση του καθήκοντος επιβάλει να παραμείνουν στη θέση τους εκείνοι στους οποίους έχει αναθέσει καθήκοντα ο πρωθυπουργός, ειδικά όταν πρόκειται για έκτακτα περιστατικά, όπου η ανάγκη για συντονισμένες δράσεις είναι επιτακτική.

    «Ας αφήσουμε τις αρχές να κάνουν ανεμπόδιστα και χωρίς επηρεασμούς την έρευνα που πρέπει να κάνουν κι αν χρειαστεί να βγουν συμπεράσματα, θα βγουν», δήλωσε απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

    Καταδικάζουν η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία

    «Για την αποτρόπαιη δολοφονία σε ώρα καθήκοντος του Υπαρχιφύλακα Σάββα Αντώνιου-Νεκτάριου σας εκφράζω την πιο βαθιά μου οδύνη» αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας σε συλληπητήριο τηλεγράφημα προς την οικογένεια του υπαρχιφύλακα.

    «Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων εκφράζω οδύνη και αποτροπιασμό για τη δολοφονία, σε ώρα καθήκοντος, του υπαρχιφύλακα Αντώνη-Νεκτάριου Σάββα» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, εκφράζοντας στην οικογένεια και τους συγγενείς του υπαρχιφύλακα τα συλλυπητήρια όλων των βουλευτών.

    «Η δολοφονική αυτή ενέργεια στρέφεται, όχι μόνον εναντίον της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και εναντίον ολόκληρης της Ελληνικής Κοινωνίας. Είναι επίθεση που στρέφεται εναντίον της ίδιας της Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο κ. Σιούφας.

    Για «στυγερή και άνανδρη δολοφονία του αστυνομικού», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συμπληρώνοντας πως «το τεράστιο και οξύτατο πρόβλημα της ασφάλειας, δεν αντιμετωπίζεται με αυταρχισμό, σκληρότητα και πανικό, αλλά μόνον με ψυχραιμία, επαγγελματισμό και ανοικτή σκέψη, που, χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα, χρησιμοποιώντας νέες μεθόδους, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συνταγματική τάξη της χώρας, δίνει απάντηση στην αγωνία κάθε πολίτη και κατοίκου της χώρας αυτής για την ασφάλειά του».

    «Ο ελληνικός λαός πρέπει να προβληματιστεί για το ποιοι ωφελούνται από αυτές τις ενέργειες και ποιοι τις αξιοποιούν για να δικαιολογήσουν την εφαρμογή, των προαποφασισμένων στην ΕΕ και σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, τρομοκρατικών νόμων και την ισχυροποίηση των κατασταλτικών μηχανισμών, που στρέφονται κατά των λαϊκών δικαιωμάτων και του εργατικού και λαϊκού κινήματος» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    Το ΚΚΕ καλεί σε «λαϊκή επαγρύπνηση και η κλιμάκωση της πάλης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και των πολύμορφων μηχανισμών που την υπηρετούν» και εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του νεκρού αστυνομικού.

    «Θα ήθελα να εκφράσω τη θλίψη και τον αποτροπιασμό μου για την δολοφονία σήμερα τα ξημερώματα ενός αστυνομικού. Θα ήθελα να εκφράσω επίσης τα συλλυπητήριά μου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στην οικογένεια του θύματος και στους οικείους του» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

    «Κάποιοι το Δεκέμβριο σπείρανε το μίσος εναντίον των αστυνομικών. Αυτοί που έκαναν τα αδύνατα δυνατά τότε για να στοχοποιηθεί η Αστυνομία, θα είναι προτιμότερο να ζητήσουνε συγγνώμη για την υπέρμετρη αγάπη που έδειξαν για κουκούλες, για μολότωφ και όλα αυτά που συνέβησαν στον τόπο μας. Δεν μπόρεσα να καταλάβω ποτέ μου, πώς σήμερα υποκριτικά κάποιοι, εκφράζουν τη θλίψη τους», δήλωσε οεκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Κυριάκος Βελόπουλος.

    Τα «ειλικρινή του συλλυπητήρια για την τραγική απώλεια του έλληνα αστυνομικού» εξέφρασε και ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο πρέσβης Σπέκχαρντ πρόσθεσε - σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση- ότι μετέφερε τα ειλικρινή συλλυπητήριά του προς την οικογένειά του νεκρού και όλους αυτούς που νιώθουν την απώλεια, προσπαθώντας να προστατεύσουν τη νομιμότητα και τον ελληνικό λαό. «Για μας ήταν ένα πολύ - πολύ λυπηρό γεγονός», τόνισε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 June 2009 - 14:30:17 UTC