Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δολοφονία αστυνομικού

  • [01] Δολοφονία αστυνομικού

    Δολοφονική επίθεση εναντίον αστυνομικού σημειώθηκε στις 6.30 το πρωί στην οδό Δημητρακοπούλου 2 στα Πατήσια.

    Τουλάχιστον δύο όπλα χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση με θύμα τον αστυνομικό φρουρό της συζύγου εμπλεκόμενου στην υπόθεση του ΕΛΑ, η οποία ήταν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων σήμερα το πρωί στη διασταύρωση Δημητρακοπούλου και Πορφύρα στα Πατήσια.

    Ενα από τα όπλα είναι αυτόματο και οι 23 κάλυκες που συγκέντρωσαν οι αστυνομικοί είναι όλες των 9 mm και εξετάζονται στα γραφεία της εγκληματολογικής υπηρεσίας προκειμένου να διαπιστωθούν αν έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις από τις οργανώσεις που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά από την αστυνομία, ο υπαρχιφύλακας Νεκτάριος Σάββας, 41 ετών, παντρεμένος και πατέρας ενός κοριτσιού, ο οποίος υπηρετούσε στο τμήμα επιχειρήσεων της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ανέλαβε βάρδια στις 6 το πρωί έξω από το σπίτι της γυναίκας, η οποία πριν από τρεις μέρες είχε καταθέσει στη δίκη του ΕΛΑ, αντικαθιστώντας δύο συναδέλφους του οι οποίοι έκαναν τη νυχτερινή βάρδια.

    Ο αστυνομικός πήρε έναν καφέ και κάθισε στη θέση του οδηγού του αυτοκινήτου του. Ξαφνικά 4 κουκουλοφόροι, σύμφωνα με μαρτυρίες, πλησίασαν και τον πυροβόλησαν αιφνιδιαστικά πάνω από 20 φορές με αποτέλεσμα οι σφαίρες να τον βρουν στο στήθος και το κεφάλι και να τον τραυματίσουν θανάσιμα. Αμέσως μετά οι δράστες επιβιβάστηκαν σε δύο μοτοσικλέτες και εξαφανίστηκαν. Λίγο αργότερα η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία, όπου συνεχίζονται οι έρευνες από την εγκληματολογική υπηρεσία.

    Σημειώνεται ότι η γυναίκα ήταν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων από το 2002, αλλά όλοι στην περιοχή το γνώριζαν αυτό και έβλεπαν τους αστυνομικούς που τη φρουρούσαν ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες αρκετές φορές κυκλοφορούσε και μόνη της. Ερευνες για την υπόθεση διενεργούνται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

    Δηλώσεις Ευ.Αντώναρου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος εξέφρασε τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και προσωπικά τα δικά του στην οικογένεια και τους οικείους του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα, ο οποίος «έπεσε, εν ώρα καθήκοντος, θύμα άνανδρης επίθεσης αδίστακτων εγκληματιών».

    «Κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενος πολίτης - δηλαδή η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της - καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την άσκηση κάθε μορφής βίας. Καμιά ανοχή, κανένα άλλοθι, κανένα ελαφρυντικό σε εγκληματικές ενέργειες που αφαιρούν ζωές, που βάλλουν εναντίον ολόκληρης της κοινωνίας και, σε τελική ανάλυση, εναντίον της Δημοκρατίας», τόνισε και ανέφερε πως οι αρχές έχουν ήδη επιληφθεί του περιστατικού ώστε οι δράστες να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

    «Μία ενέργεια που ασφαλώς είναι καταδικαστέα, μην την κάνετε αμέσως κύμα», τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ είπε πως «δεν υπάρχει απολύτως καμία σύνδεση αυτού του μεμονωμένου περιστατικού με τα πολύ σημαντικά εγκαίνια του μουσείου της Ακρόπολης».

    Επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και αυτό το γνωρίζουν τα εκατομμύρια των επισκεπτών της, ενώ την ίδια ασφάλεια θα έχουν και οι επίσημοι προσκεκλημένοι στα εγκαίνια του μουσείου.

    Σε ό,τι αφορά τοποθετήσεις του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής και του νομικού συμβούλου της Ενωσης ότι το δημόσιο παραιτήθηκε από την αγωγή του ΕΛΑ, απάντησε πως δεν γνωρίζει τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς και δεν μπορεί να σχολιάσει θέματα που άπτονται της λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

    «Οι διωκτικές αρχές κάνουν το καθήκον τους», συμπλήρωσε και, απαντώντας στα λεχθέντας περί αποδιοργάνωσης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, τόνισε ότι καλό θα ήταν όταν συμβαίνει τέτοιο περιστατικό να αφήσουν αυτούς που πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και να μην ανασύρουν κάποιοι για δικούς τους λόγους χιλιοειπωμένους ισχυρισμούς που συχνά δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

    Σε ερώτηση αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες ή θέμα αλλαγής στην ηγεσίας της Αστυνομίας, ο κ. Αντώναρος τόνισε πως η αίσθηση του καθήκοντος επιβάλει να παραμείνουν στη θέση τους εκείνοι στους οποίους έχει αναθέσει καθήκοντα ο πρωθυπουργός, ειδικά όταν πρόκειται για έκτακτα περιστατικά, όπου η ανάγκη για συντονισμένες δράσεις είναι επιτακτική.

    «Ας αφήσουμε τις αρχές να κάνουν ανεμπόδιστα και χωρίς επηρεασμούς την έρευνα που πρέπει να κάνουν κι αν χρειαστεί να βγουν συμπεράσματα, θα βγουν», δήλωσε απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

    Καταδικάζουν οι πολιτειακή και πολιτική ηγεσία

    «Για την αποτρόπαιη δολοφονία σε ώρα καθήκοντος του Υπαρχιφύλακα Σάββα Αντώνιου-Νεκτάριου σας εκφράζω την πιο βαθιά μου οδύνη» αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας σε συλληπητήριο τηλεγράφημα προς την οικογένεια του υπαρχιφύλακα.

    «Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων εκφράζω οδύνη και αποτροπιασμό για τη δολοφονία, σε ώρα καθήκοντος, του υπαρχιφύλακα Αντώνη-Νεκτάριου Σάββα» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, εκφράζοντας στην οικογένεια και τους συγγενείς του υπαρχιφύλακα τα συλλυπητήρια όλων των βουλευτών.

    «Η δολοφονική αυτή ενέργεια στρέφεται, όχι μόνον εναντίον της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και εναντίον ολόκληρης της Ελληνικής Κοινωνίας. Είναι επίθεση που στρέφεται εναντίον της ίδιας της Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο κ. Σιούφας.

    «Ο ελληνικός λαός πρέπει να προβληματιστεί για το ποιοι ωφελούνται από αυτές τις ενέργειες και ποιοι τις αξιοποιούν για να δικαιολογήσουν την εφαρμογή, των προαποφασισμένων στην ΕΕ και σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, τρομοκρατικών νόμων και την ισχυροποίηση των κατασταλτικών μηχανισμών, που στρέφονται κατά των λαϊκών δικαιωμάτων και του εργατικού και λαϊκού κινήματος» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    Το ΚΚΕ καλεί σε «λαϊκή επαγρύπνηση και η κλιμάκωση της πάλης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και των πολύμορφων μηχανισμών που την υπηρετούν» και εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του νεκρού αστυνομικού.

    «Θα ήθελα να εκφράσω τη θλίψη και τον αποτροπιασμό μου για την δολοφονία σήμερα τα ξημερώματα ενός αστυνομικού. Θα ήθελα να εκφράσω επίσης τα συλλυπητήριά μου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στην οικογένεια του θύματος και στους οικείους του» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

    Τα "ειλικρινή του συλλυπητήρια για την τραγική απώλεια του έλληνα αστυνομικού" εξέφρασε και ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο πρέσβης Σπέκχαρντ πρόσθεσε - σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση- ότι μετέφερε τα ειλικρινή συλλυπητήριά του προς την οικογένειά του νεκρού και όλους αυτούς που νιώθουν την απώλεια, προσπαθώντας να προστατεύσουν τη νομιμότητα και τον ελληνικό λαό. "Για μας ήταν ένα πολύ - πολύ λυπηρό γεγονός", τόνισε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 June 2009 - 12:30:21 UTC