Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Το ΠΑΣΟΚ είναι δύναμη ανατροπής"
  • [02] ΚΚΕ: «Όχι στο ευρωσύνταγμα»
  • [03] «Ενίσχυση της υπαίθρου»
  • [04] Αναστολή της απεργίας στην ΤτΕ
  • [05] Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

  • [01] "Το ΠΑΣΟΚ είναι δύναμη ανατροπής"

    «Επειδή το ΠΑΣΟΚ είναι δύναμη ανατροπής, πολλοί θα ήθελαν να σιγοσβήνει. Όμως, το ΠΑΣΟΚ ενωμένο και δυνατό προχωρά μπροστά με τις ιδέες του», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε σημερινή του ομιλία σε φοιτητές στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στους φοιτητές διατύπωσε την ευχή «η γενιά σας να γίνει η γενιά της νέας αλλαγής», εκφράζοντας ταυτόχρονα την βεβαιότητα ότι «η ανατροπή έρχεται και η αλλαγή θα σταματήσει τον κατήφορο της χώρας».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι η συντήρηση λέει ότι «είστε όλοι στο έλεος της μοίρας σας», ενώ αναφερόμενος στην Αριστερά είπε ότι «αυτοί κλείνονται στο καβούκι τους και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα ως διαμαρτυρία», τονίζοντας πως «το ΠΑΣΟΚ προχωρά σε πράξεις, αποκρούοντας την «κουλτούρα του φόβου».

    Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, ο Γ.Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα «στο Βουκουρέστι έπαιξε άμυνα και καλώς έκανε, όμως χρειάζονται και πρωτοβουλίες».

    «Οι σύμμαχοι για το όνομα της ΠΓΔΜ δεν είναι οι αμερικάνοι και οι ρώσοι, αλλά ο ίδιος ο σκοπιανός λαός», είπε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας πως πάντα οι «μεγάλοι σύμμαχοι είναι οι άλλοι λαοί κι οι προοδευτικές δυνάμεις».

    «Η δική σας γενιά θα αντιμετωπίσει τα πιο πρωτόγνωρα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στους φοιτητές κι ανέφερε ως τέτοια τις κλιματικές αλλαγές, την μετανάστευση, τις νέες τεχνολογίες, την βιοτεχνολογία, την ανεργία και την γενικευμένη ανασφάλεια.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι απέναντι σε αυτά τα προβλήματα η συντηρητική απάντηση είναι ο φόβος και η εσωστρέφεια, ενώ, σε αντίθεση, η προοδευτική απάντηση είναι η αξιοποίηση όλων αυτών των ευκαιριών υπέρ του ανθρώπου.

    «Η νεοφιλελεύθερη ηγεμονία έχει χτυπηθεί από τις μεγάλες οικονομικές κρίσεις και σήμερα (υπάρχουν) κράτη (που) σπεύδουν να σώσουν τις μεγάλες εταιρείες», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως «εμείς θέλουμε το κράτος να προστατεύει τους μικροδανειολήπτες», καθώς και τους αγρότες και τα μεσαία και φτωχά στρώματα.

    «Να είστε έτοιμοι για όλα, το μέλλον δεν είναι προβλεπτό και όποιος πολιτικός σας πεί ότι ξέρει το αύριο, σας λέει ψέμματα», υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου.

    Σε ό,τι αφορά τα ΑΕΙ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το άκρως συγκεντρωτικό και ελεγκτικό εκπαιδευτικό σύστημα θέλει αλλαγές, αναφερόμενος δε στο άρθρο 16 είπε ότι «όταν αυτοί κοιτάζανε το άρθρο 16, το ΠΑΣΟΚ κοίταζε την δημόσια Παιδεία».

    Στη συνέχεια ο κ.Παπανδρέου αναφέρθηκε σε 16 σημεία του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για τα ΑΕΙ τα οποία περιλαμβάνουν αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, πλήρη αυτοδιοίκηση ΑΕΙ και ΤΕΙ με διαφάνεια και αξιολόγηση, συμφωνίες ΑΕΙ-Πολιτείας για ανάπτυξη και καινοτομία, χρηματοδότηση ΑΕΙ με διαφάνεια και με έλεγχο των στόχων που θέτει η Πολιτεία, συγκρότηση προγραμμάτων σπουδών και με συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, συγκρότηση ΑΕΙ με νέες τεχνολογίες, ελευθερία επιλογών για συνδυασμούς μαθημάτων στους φοιτητές, προτεραιότητα στην έρευνα και την τεχνολογία, διαμόρφωση οριζόντιων προϋπολογισμών καινοτομίας, ώστε να υποστηρίζεται η δια βίου εκπαίδευση, προγράμματα εγκατάστασης νέων επιστημόνων στην περιφέρεια, 4ετές πρόγραμμα ένταξης σε εργασία αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ με πλήρη ασφάλιση, προσλήψεις με κατάργηση των συνεντεύξεων και μόνο μέσω ΑΣΕΠ, αποτελεσματική μείωση της γραφειοκρατίας, ειδικά για το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων, πρόσβαση σε προγράμματα χρηματοδότησης και 5 χρόνια αφορολόγητα για μικρές επιχειρήσεις σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.

    Επίσης, ο Γ.Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, λέγοντας πως ναι μέν το υιοθέτησε η ΝΔ, αλλά τα «σπασμένα θα πληρωθούν μέσω της αύξησης του ΦΠΑ».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υπόθεση του «ντόπινγκ», επικαλούμενος μάλιστα και σχετική συζήτηση με τον γιό του Αντρέα, ο οποίος αρνήθηκε να προχωρήσει στον «πρωταθλητισμό», γιατί «δεν ήθελε να πάρει φάρμακα» και επεσήμανε πως «θέλουμε μια νέα σχέση της νεολαίας με τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό».

    Ο Γ.Παπανδρέου είπε ότι η ΠΑΣΠ (παράταξη του Κινήματος στα ΑΕΙ-ΤΕΙ) έχει να αγωνιστεί για την ανατροπή του γηρασμένου συστήματος, αλλά και για εσωτερικές αλλαγές στον φοιτητικό χώρο, ενώ υπογράμμισε ότι θέλει τους νέους κοντά του με κριτική σκέψη, «ακόμα και αν διαφωνούμε» και όχι «αφισοκολλητές».

    «Παλεύουμε για μια δίκαιη κοινωνία» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος «απαντώντας» στο σύνθημα «άλλαξε τα όλα» σημείωσε λέγοντας πως «αν με βοηθήσετε θα τα αλλάξουμε όλα μαζί».

    Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλά στην Νομική Σχολή Αθηνών.

    Τα μέλη της "σκιώδους κυβέρνησης"

    Με απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Θεόδωρος Πάγκαλος και Χρήστος Παπουτσής, ορίστηκαν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Κινήματος.

    Επίσης, με απόφαση του κ. Παπανδρέου ορίστηκαν και οι βουλευτές, πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θα είναι αρμόδιοι κατά υπουργείο.

    Οι πολιτικοί εκπρόσωποι, θα παρακολουθούν την δραστηριότητα του αντίστοιχου υπουργείου, ενώ θα συνεργάζονται και θα υποστηρίζονται στο έργο τους από τους κοινοβουλευτικούς Τομείς Εργασίας και τους Τομείς του ΠΑΣΟΚ.

    Οι πολιτικοί εκπρόσωποι κατά αρμοδιότητα είναι οι εξής:

    Εσωτερικών (και συντονιστής): Χάρης Καστανίδης

    Οικονομίας και Οικονομικών: Λούκα Κατσέλη

    Εξωτερικών: Ανδρέας Λοβέρδος

    Εθνικής Άμυνας: Βάσω Παπανδρέου

    Ανάπτυξης: Μιχάλης Χρυσοχοϊδης

    Περιβάλλοντος και Χωροταξίας: Σπύρος Κουβέλης

    Δημοσίων Έργων: Γιάννης Μαγκριώτης

    Παιδείας και Θρησκευμάτων: Άννα Διαμαντοπούλου

    Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας: Εύη Χριστοφιλοπούλου

    Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Γιώργος Φλωρίδης

    Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Βασίλης Έξαρχος

    Δικαιοσύνης: Γιώργος Παπαδημητρίου

    Πολιτισμού: Μαρία Δαμανάκη

    Αθλητισμού: Σοφία Σακοράφα

    Τουριστικής Ανάπτυξης: Άντζελα Γκερέκου

    Μεταφορών και Επικοινωνιών: Νίκος Σηφουνάκης

    Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Ελπίδα Τσουρή

    Μακεδονίας-Θράκης: Μάρκος Μπόλαρης

    Επικρατείας: Τηλέμαχος Χυτήρης.

    Τέλος, ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης ορίστηκε υπεύθυνος για τον διάλογο με τα άλλα κόμματα της αριστεράς, και την προώθηση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για την Δημοκρατία και το Πολιτικό Σύστημα.

    [02] ΚΚΕ: «Όχι στο ευρωσύνταγμα»

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε σήμερα τους εργαζόμενους "να απαιτήσουν δημοψήφισμα και απόρριψη της ευρωσυνθήκης και της ίδιας της ΕΕ".

    Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση για τη νέα Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της ΕΕ, γνωστότερη ως "ευρωσύνταγμα", η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι στόχος του ΚΚΕ είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη Κινήματος πάνω σε αυτούς τους στόχους, ενισχύοντας το ρεύμα της αντίστασης, της ανυπακοής και της απειθαρχίας, στις αποφάσεις της ΕΕ.

    "Θέση του ΚΚΕ είναι ότι η νέα μεταρρυθμιστική συνθήκη είναι ένα ακόμη βήμα ενίσχυσης της διαδικασίας πολιτικής ενοποίησης και γι αυτό η ΕΕ γίνεται πιο αντιδραστική, πιο μιλιταριστική, πιο άγρια στην επίθεση της στα λαϊκά συμφέροντα και ανάγκες, στα δικαιώματα και ελευθερίες των λαών για τα επόμενα χρόνια" τόνισε η κα Παπαρήγα.

    Ακριβώς λοιπόν λόγω της σημασίας του ταξικού χαρακτήρα αυτής της νέας ευρωσυνθήκης για το μέλλον των λαών, είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ, αλλά και λόγω των συνοπτικών διαδικασιών που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την επικύρωσή της με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης του περιεχομένου της, των επιπτώσεών της στους εργαζόμενους, αλλά και αποκάλυψης της στάσης των άλλων κομμάτων. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, ζητάμε δημοψήφισμα, όχι μόνο για να καταγραφεί η αντίθεσή μας στην μεταρρυθμιστική συνθήκη, αλλά και για να καταδικαστεί συνολικά η ΕΕ του κεφαλαίου και του πολέμου.

    Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε τα ΜΜΕ για αποσιώπηση των θέσεων του ΚΚΕ κατά της διεύρυνσης και υπέρ της διάλυσης του ΝΑΤΟ, για την απομάκρυνση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και κατά της εγκατάστασης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ.

    Αναφερόμενη στο περιεχόμενο της νέας Συνθήκης η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι με αυτή θεσμοθετείται το δικαίωμα επέμβασης, και στρατιωτικά, για την πρόληψη συγκρούσεων, καταπολέμηση τρομοκρατίας, σταθεροποίηση, ανθρωπιστικές αποστολές κλπ., δημιουργείται ταμείο εκκίνησης, που θα χρηματοδοτεί τις επεμβάσεις για να παρακάμπτονται οι χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες, είναι ανεξέλεγκτες οι δαπάνες, υπονομεύεται η ομοφωνία, ενισχύονται αποφασιστικά οι αστυνομικές και κατασταλτικές εξουσίες σε κεντρικό επίπεδο και σε κάθε κράτος μέλος χωριστά, στην κατεύθυνση δημιουργίας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής εσωτερικής τάξης και ασφάλειας.

    Αναπτύσσοντας τη θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι η αποδέσμευση από την ΕΕ δε συνεπάγεται εθνική απομόνωση ή τη διάρρηξη των διεθνών οικονομικών σχέσεων. Πρόκειται για αποδέσμευση και ταυτόχρονα αναζήτηση οικονομικών σχέσεων στη βάση του αμοιβαίου οφέλους. Εκτιμάμε, σημείωσε, ότι αυτή η γραμμή δράσης αντικειμενικά αδυνατίζει τον ιμπεριαλισμό και ενισχύει την προσπάθεια αυτοτελούς ανάπτυξης και ισότιμης συνεργασίας.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι συμφωνούν και υλοποιούν τις αντιλαϊκές και αντιδραστικές πολιτικές της ΕΕ και φυσικά αποδέχονται τη νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη της Λισσαβόνας. Μάλιστα, πρόσθεσε, οι ευρωβουλευτικές ομάδες τους συμφώνησαν και ψήφισαν στο ευρωκοινοβούλιο, να μη δοθεί η δυνατότητα στους λαούς να εκφραστούν μέσω δημοψηφίσματος. Εκφράζουν έτσι τη στάση της ελληνικής πλουτοκρατίας, που βλέπει με την ευρωσυνθήκη να προωθούνται ακόμη γρηγορότερα και να βαθαίνουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, να ενισχύεται πολιτικά στην επίθεσή της ενάντια στο σύνολο των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της εργατικής τάξης.

    Για τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ είπε ότι η στάση του είναι αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη για μια άλλη ευρωσυνθήκη με περισσότερη, πιο ενοποιημένη Ευρώπη. Στην ουσία, τόνισε, αυτό σημαίνει περισσότερη, πιο αντιδραστική ιμπεριαλιστική Ευρώπη, που ανταγωνίζεται σε ισχύ τις ΗΠΑ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στη διανομή των αγορών και των σφαιρών επιρροής.

    [03] «Ενίσχυση της υπαίθρου»

    «Από το πασχαλινό τραπέζι δεν πρέπει να πλουτίσουν οι μεσάζοντες αλλά να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι», είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα την Ελασσόνα και τη Λάρισα, όπου μίλησε με αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς και σπουδαστές του ΤΕΙ.

    Μιλώντας με κατοίκους σε καφενείο της Καλλιθέας Ελασσόνας και αργότερα απευθυνόμενους σε παραγωγούς σε κέντρο της Ελασσόνας, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε εθνική προτεραιότητα την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής αλλά και συνολικά της υπαίθρου, καταλόγισε κυβερνητικές ευθύνες για τη διάλυση τους συνεταιριστικού κινήματος, γεγονός που επιτρέπει την ασυδοσία των κερδοσκόπων.

    "Θέλουμε ανταγωνιστικά προϊόντα; Θα ενισχύσουμε την ποιότητα της παραγωγής μας;», ήταν τα ερωτήματα που απηύθυνε προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κάνοντας λόγο για έλλειψη εθνικού σχεδιασμού και αγορά την οποία λυμαίνονται οι μεγάλες εταιρίες τροφίμων, τα καρτέλ και οι μεσάζοντες που ξεζουμίζουν τον αγρότη.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Τσίπρας για το ασφαλιστικό ανέφερε ότι δεν ισχύουν πια τα τρία «δεν» του πρωθυπουργού και «ας μην υποτιμούν τη νοημοσύνη μας», διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχιστεί με κάθε τρόπο η συλλογή υπογραφών για διεξαγωγή δημοψηφίσματος

    Τάχθηκε κατά της εξόρυξης λιγνίτη στην περιοχή, λέγοντας ότι «εμείς είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ο λιγνίτης δεν αποτελεί το μέλλον για τη χώρα»

    Αναφερόμενος στην υπογραφείσα πρόσφατα συλλογική σύμβαση μεταξύ ΣΕΒ και ΓΣΕΕ, αφού υπενθύμισε ότι στο «σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλούν για σχοινί», κάλεσε τον πρόεδρο τον κ. Παναγόπουλο να βρεθεί και να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους.

    Χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ στρατιωτικό μηχανισμό που δεν έχει λόγο ύπαρξης, ενώ για την Ε.Ε. είπε ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση και «για μας αποτελεί πεδίο πάλης και αγώνα για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, καθώς η σημερινή πολιτική της διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή και απομακρύνει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

    Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τους δημάρχους Ολύμπου κ. Γ. Καστανάρα και Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλο, ενώ επισκέφτηκε και αγελαδοτροφική μονάδα στο Λόφο της Καλλιθέας.

    Το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε σε δεκάδες σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισας, χαρακτήρισε «δημοψήφισμα» τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές της Τετάρτης και αναφέρθηκε επί μακρόν στο άρθρο 16 του Συντάγματος και τις περυσινές κινητοποιήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα μια «σημαντική νίκη της κοινωνίας και της νεολαίας, την μεγαλύτερη μεταπολιτευτικά», όπως είπε.

    Σημειώνοντας ότι χαμένοι είναι μόνον οι αγώνες που δεν δίδονται, κάλεσε τους νέους να συνεχίσουν γιατί «τα πράγματα αλλάζουν από κάτω, εφόσον όμως ο κόσμος αντιληφθεί τη δύναμή του». Έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι «εμείς δεν καθοδηγούμε τη νεολαία, αλλά στεκόμαστε δίπλα, πλάι της σε κάθε αγώνα» και υποσχέθηκε ότι σύντομα θα υπάρξουν αλλαγές και ανατροπές του πολιτικού συστήματος.

    Περιοδεία Αλ. Αλαβάνου στο Ηράκλειο

    Mε την επίσκεψή του στο ΤΕΙ και την ομιλία του στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος ξεκίνησε την περιοδεία του στο Ηράκλειο ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    «Είμαστε μια δύναμη που στα ΤΕΙ δεν είχαμε μεγάλη παρουσία μέχρι τώρα. Σε πολλά ΤΕΙ δεν είχαμε καν υποψήφιους από σχήματα της Αριστεράς Ενότητας. Φέτος, γίνεται μια καλύτερη προσπάθεια και πιστεύω ότι θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα» ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Αλαβάνος.

    Επίσης, είπε ότι οι φοιτητικές εκλογές θα δώσουν το μήνυμά τους. «Μην ξεχνάτε το άρθρο 16, το θέμα του δημόσιου Πανεπιστημίου είναι ακόμα ανοιχτό και αυτό έχει σημασία για τον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.

    Μιλώντας για το ΤΕΙ, είπε ότι έχει παράδοση, πολλές δυνατότητες, αλλά και μεγάλα προβλήματα σε σχέση με την έλλειψη προσωπικού. Εμείς, πρόσθεσε, ως ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσουμε να παρέμβουμε.

    Για το σκάνδαλο ντόπινγκ

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το σκάνδαλο ντόπινγκ στην εθνική ομάδα άρσης βαρών ο κ. Αλαβάνος ανέφερε:

    «Το σκάνδαλο του ντόπινγκ έχει προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη και καλό θα είναι να προκαλέσει σοκ και σε αυτούς που κυβερνούν. Δεν είναι το πρώτο σκάνδαλο. Σας θυμίζω πριν από λίγα χρόνια μια άλλη περίπτωση με δύο γνωστούς και αγαπημένους σε όλη τη νεολαία πρωταθλητές. Νομίζω ότι έχει μεγάλη ευθύνη το κράτος γιατί έχει αποδεχθεί το πρότυπο πρωταθλητισμού της Ανατολικής Γερμανίας, δηλαδή, προκειμένου να μαζευτούν κάποια χρυσά μετάλλια και να ανέβει η εθνική υπερηφάνεια, να γίνονται θύματα νέοι αθλητές και νέα παιδιά» είπε.

    «Νομίζω - πρόσθεσε - ότι πρέπει να δούμε όλα τα ζητήματα, από τον έλεγχο ως το τι είδους αθλητισμό θέλουμε. Αν θέλουμε έναν μαζικό νεολαιίστικό αθλητισμό, όπου ο ίδιος, ως τρόπος ζωής, είναι αξία ή αν θέλουμε να προετοιμάζουμε τα παιδιά για πρωταθλητισμό από πολύ μικρές ηλικίες και να έχουμε όλα αυτά τα αποτελέσματα».

    Και ο κ. Αλαβάνος κατέληξε: «Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια στροφή. Την προηγούμενη φορά, με την υπόθεση των δρομέων δεν έγινε αυτή η στροφή και πρέπει να γίνει τώρα. Καλύτερα λιγότερα μετάλλια και περισσότερη εθνική υπερηφάνεια».

    Ο κ. Αλαβάνος είχε το απόγευμα συνάντηση με μέλη της Ένωσης Αγροτουρισμού Κρήτης και στη συνέχεια επισκέφτηκε τον Δήμο Αρκαλοχωρίου, όπου είχε συνάντηση με το Δήμαρχο, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τοπικούς φορείς.

    [04] Αναστολή της απεργίας στην ΤτΕ

    Την αναστολή απεργίας των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδος (Σ.Υ.Τ.Ε.).

    Ειδικότερα σε συνάντησή του με τον Υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη κατέληξε σε συμφωνία για την σύσταση τριμερούς επιτροπής που θα αποτελείται από εκπροσώπους του Υπουργείου, της Τράπεζας Ελλάδος και του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Τράπεζας Ελλάδος, προκειμένου να εξετασθούν οι ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του πρόσφατου ψηφισθέντος νόμου για το Ταμείο Συντάξεων του προσωπικού της Τράπεζας Ελλάδος, υπό το φως της ιδιαιτερότητας του Ιδρύματος εκ της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών και της απαραίτητης αυτοτέλειας στη λειτουργία του.

    Η Επιτροπή θα διαμορφώσει σχετικό πόρισμα εντός ενός μηνός από την σύστασή της και το αργότερο μέχρι τις 10/5/2008.

    [05] Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

    Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, η οποία είναι αφιερωμένη στις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσίασε σήμερα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του καπνίσματος και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που απειλούν την υγεία.

    Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ.Αβραμόπουλος απευθύνθηκε στα παιδιά λέγοντας πως «σήμερα το μήνυμά τους είναι... να βάλουμε "βέτο στο κάπνισμα"!», ενώ χαραχτήρισε σημαντική τη σημερινή ημέρα «γιατί όλος ο κόσμος γιορτάζει την υγεία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διοργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις».

    «Η πατρίδα μας δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια σημαντική προσπάθεια, για να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία, να ευαισθητοποιήσουμε την επιστημονική κοινότητα, να αναπτύξουμε συνέργιες και συνεργασίες, που θα δημιουργήσουν αυτό το οποίο όλοι θέλουμε, έναν σύγχρονο κοινωνικό πολιτισμό» είπε ο υπουργός Υγείας.

    Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι «τα σύγχρονα κοινωνικά κράτη οφείλουν να αναπτύξουν ισχυρή και σύγχρονη πολιτική δημόσιας υγείας» και τόνισε ότι τα δύο εθνικά σχέδια δράσης αποτελούν μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που «εναρμονίζουν την πολιτική δημόσιας υγείας στην χώρα μας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και χαράσσουν ενεργητικές πολιτικές για την άρση της αυθαιρεσίας και την υπεράσπιση του μέγιστου αγαθού της ζωής».

    Αναφερόμενος στο θέμα του κοπνίσματος, ο κ.Αβραμόπουλος επισήμανε ότι «εξακολουθεί και παραμένει ένας από τους πιο σοβαρούς κινδύνους για την κατάσταση της δημόσιας υγείας στην χώρα μας» και τόνισε: «Απέναντι σε αυτούς που έμμεσα υποστηρίζουν την παντοδυναμία της "οικονομίας της νικοτίνης" εμείς προτάσσουμε το δικαίωμα στη ζωή χωρίς εξάρτηση ... το δικαίωμα να μπορούμε να εργαζόμαστε και να διασκεδάζουμε χωρίς να διακυβεύουμε τη ζωή μας ... την αναγκαιότητα να προστατέψουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας μας και την κοινωνική συνοχή του τόπου από την "γενοκτονία" που προκαλεί η καταστροφική συνήθεια του καπνίσματος».

    Ο υπουργός ανάφερε ότι με το το νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής και που οι κύριες διατάξεις του θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα «δημιουργούμε για πρώτη φορά στην υγειονομική ιστορία της χώρας ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για την απαγόρευση πώλησης και προώθησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους και την προστασία των πολιτών από το παθητικό κάπνισμα».

    «Με το Εθνικό Σχέδιο δράσης κατά του καπνίσματος που καταθέτουμε, καθιστούμε τον αντικαπνιστικό αγώνα εθνικό στόχο και περιγράφουμε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για την αποτελεσματική εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου» τόνισε προσθέτωντας πως «σε αυτή μας την προσπάθεια, είμαστε βέβαιοι, ότι έχουμε μαζί μας και τους καπνιστές συμπολίτες μας» γιατί «αναζητούν εδώ και καιρό από την οργανωμένη πολιτεία ένα πακέτο μέτρων που θα τους στηρίξει στην προσπάθεια που καταβάλλουν για να ξεπεράσουν την εξάρτηση και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους».

    Το κεντρικό μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας που ξεκινά σήμερα είναι «Αναπνέουμε ελεύθερα. Είναι δικαίωμά μας» ανέφερε ο υπουργός και κατέληξε:

    «Ας το κατοχυρώσουμε λοιπόν όλοι μαζί αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα. Ας δημιουργήσουμε αυτή τη δύναμη πυρός της κοινωνικής επιστημονικής και πολιτικής συμμαχίας. Για να δώσουμε τέλος σε μια συνήθεια, η οποία δεν τιμά τον κοινωνικό μας πολιτισμό. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα, η οποία δεν έχει εφαρμόσει ακόμα την κοινοτική νομοθεσία. Θα το κάνουμε, όχι γιατί μας το επιβάλλουν αλλά γιατί το υπαγορεύει η συνείδησή μας και το χρέος μας. Θα το κάνουμε γιατί το θέλουμε. Είναι υποχρέωσή μας και αυτήν αντιλαμβάνεται η πολιτεία και την αναλαμβάνει με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Σε αυτό τον ωραίο αγώνα, θα είμαστε όλοι μαζί και όπως είπα στην αρχή, απευθυνόμενος στα παιδιά, το σύνθημά μας είναι και κάτι παραπάνω: "Βέτο στο κάπνισμα"».

    Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την πρόληψη των περιβαλλοντικών κινδύνων που απειλούν την υγεία σημείωσε δύο παρεμβάσεις: Πρώτον, την ίδρυση Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικής Υγείας στα πλαίσια λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ και σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, που «θα συμβάλλει καθοριστικά στον καθορισμό των δεικτών της περιβαλλοντικής υγείας, στον καθορισμό των πληθυσμιακών ομάδων που βρίσκονται σε κίνδυνο και στην ανάπτυξη στοχευμένων παρεμβάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας από περιβαλλοντικούς κινδύνους». Και δεύτερον, την άμεση ενεργοποίηση του Κεντρικού Εργαστηρίου της Δημόσιας Υγείας «με στόχο την εργαστηριακή υποστήριξη των περιβαλλοντικών ελέγχων και την υποστήριξη της επιδημιολογικής επιτήρησης και της επιδημιολογικής διερεύνησης των λοιμωδών νοσημάτων».

    Μήνυμα του γγ του ΟΗΕ

    « Μερικές φορές συζητάμε για την κλιματική αλλαγή σαν αυτή να επηρεάζει μόνο τον πλανήτη μας και όχι τους ανθρώπους που τον κατοικούν. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αποτελεί μια ευκαιρία να διευρύνουμε αυτή την αντίληψη, εστιάζοντας στις μεγάλες απειλές για την υγεία που δημιουργεί η υπερθέρμανση του πλανήτη", αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι - Μουν στο μήνυμα του με αφορμή την 7η Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με θέμα "Προστασία της υγείας από την κλιματική αλλαγή".

    "Η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα αλλά και τη διαθεσιμότητα του νερού και των τροφίμων, των δύο δηλαδή καθοριστικών παραγόντων της διατροφής και της υγείας. Προκαλεί συχνότερες και σφοδρότερες καταιγίδες, κύματα καύσωνα, ξηρασίες και πλημμύρες, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ξαφνική άνοδος των τραυματισμών, των νοσημάτων, του υποσιτισμού και των θανάτων.

    Χρειάζεται να δώσουμε περισσότερη έμφαση σε αυτή την πραγματικότητα που συχνά παραβλέπουμε. Πρέπει να λάβουμε μέτρα για να εξασφαλίσουμε ότι η προστασία της ανθρώπινης υγείας βρίσκεται σταθερά στο κέντρο της ατζέντας για την κλιματική αλλαγή.

    Οι συνέπειες θα είναι ακόμη πιο σοβαρές στις φτωχές χώρες, οι οποίες ευθύνονται ελάχιστα για την παγκόσμια κρίση. Μέχρι το 2020, μέχρι και 250 εκατομμύρια Αφρικανοί θα βιώσουν την έλλειψη του νερού ενώ η γεωργική παραγωγή σε μερικές Αφρικανικές χώρες αναμένεται να μειωθεί κατά το ήμισυ.

    Ο υποσιτισμός και οι σχετικές με την αλλαγή του κλίματος μεταδοτικές ασθένειες θα πλήξουν κυρίως τους ευπαθείς: τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους αδύναμους. Οι γυναίκες που ζουν στην ανέχεια κινδυνεύουν ιδιαίτερα σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και άλλων κινδύνων που συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

    Δεν αρκεί να καταδικάζουμε αυτή την κατάσταση. Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε την προστασία των ευπαθών ομάδων κατά τη διάρκεια της κλιματικής αλλαγής. Αυτό σημαίνει την επιτάχυνση των προσπαθειών για την υλοποίηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, από τον περιορισμό της παιδικής θνησιμότητας μέχρι τη χειραφέτηση των γυναικών. Οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας αποτελούν κεντρικό στοιχείο της διεθνούς απάντησης στην κλιματική αλλαγή.

    Ο τομέας της δημόσιας υγείας διαθέτει δεκαετίες εμπειρίας ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα που θα οξυνθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία αυτή ως βάση για να προβλέψουμε και να προλάβουμε τις συνέπειες.

    Η αλλαγή του κλίματος είναι μια πραγματικότητα, εξελίσσεται με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα και μας απειλεί όλους. Πρέπει να απαντήσουμε αναλαμβάνοντας επείγουσα δράση για τη σταθεροποίηση του κλίματος, την υλοποίηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας και την ενθάρρυνση της ατομικής δράσης. Οι συλλογικές μας προσπάθειες μπορούν να προάγουν την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη προς όφελος των φτωχότερων λαών, βελτιώνοντας έτσι τα συστήματα υγείας τους και τις ζωές τους.

    Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας μας προκαλεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στη μεγάλη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, για το καλό του πλανήτη και των κατοίκων του", αναφέρει στο μήνυμα του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 April 2008 - 18:30:32 UTC