Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: Δημόσιο πανεπιστήμιο
  • [02] Μέτρα κατά του ντόπινγκ

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: Δημόσιο πανεπιστήμιο

    Mε την επίσκεψή του στο ΤΕΙ και την ομιλία του στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος ξεκίνησε την περιοδεία του στο Ηράκλειο ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    «Είμαστε μια δύναμη που στα ΤΕΙ δεν είχαμε μεγάλη παρουσία μέχρι τώρα. Σε πολλά ΤΕΙ δεν είχαμε καν υποψήφιους από σχήματα της Αριστεράς Ενότητας. Φέτος, γίνεται μια καλύτερη προσπάθεια και πιστεύω ότι θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα» ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Αλαβάνος.

    Επίσης, είπε ότι οι φοιτητικές εκλογές θα δώσουν το μήνυμά τους. «Μην ξεχνάτε το άρθρο 16, το θέμα του δημόσιου Πανεπιστημίου είναι ακόμα ανοιχτό και αυτό έχει σημασία για τον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.

    Μιλώντας για το ΤΕΙ, είπε ότι έχει παράδοση, πολλές δυνατότητες, αλλά και μεγάλα προβλήματα σε σχέση με την έλλειψη προσωπικού. Εμείς, πρόσθεσε, ως ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσουμε να παρέμβουμε.

    Για το σκάνδαλο ντόπινγκ

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το σκάνδαλο ντόπινγκ στην εθνική ομάδα άρσης βαρών ο κ. Αλαβάνος ανέφερε:

    «Το σκάνδαλο του ντόπινγκ έχει προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη και καλό θα είναι να προκαλέσει σοκ και σε αυτούς που κυβερνούν. Δεν είναι το πρώτο σκάνδαλο. Σας θυμίζω πριν από λίγα χρόνια μια άλλη περίπτωση με δύο γνωστούς και αγαπημένους σε όλη τη νεολαία πρωταθλητές. Νομίζω ότι έχει μεγάλη ευθύνη το κράτος γιατί έχει αποδεχθεί το πρότυπο πρωταθλητισμού της Ανατολικής Γερμανίας, δηλαδή, προκειμένου να μαζευτούν κάποια χρυσά μετάλλια και να ανέβει η εθνική υπερηφάνεια, να γίνονται θύματα νέοι αθλητές και νέα παιδιά» είπε.

    «Νομίζω - πρόσθεσε - ότι πρέπει να δούμε όλα τα ζητήματα, από τον έλεγχο ως το τι είδους αθλητισμό θέλουμε. Αν θέλουμε έναν μαζικό νεολαιίστικό αθλητισμό, όπου ο ίδιος, ως τρόπος ζωής, είναι αξία ή αν θέλουμε να προετοιμάζουμε τα παιδιά για πρωταθλητισμό από πολύ μικρές ηλικίες και να έχουμε όλα αυτά τα αποτελέσματα».

    Και ο κ. Αλαβάνος κατέληξε: «Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια στροφή. Την προηγούμενη φορά, με την υπόθεση των δρομέων δεν έγινε αυτή η στροφή και πρέπει να γίνει τώρα. Καλύτερα λιγότερα μετάλλια και περισσότερη εθνική υπερηφάνεια».

    Ο κ. Αλαβάνος θα έχει το απόγευμα συνάντηση με μέλη της Ένωσης Αγροτουρισμού Κρήτης και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τον Δήμο Αρκαλοχωρίου, όπου θα έχει συνάντηση με το Δήμαρχο, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τοπικούς φορείς.

    Αλ. Τσίπρας: Περιοδεία σε Ελασσόνα και Λάρισα

    Την Ελασσόνα και τη Λάρισα επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Στην Ελασσόνα επισκέφθηκε κτηνοτροφική μονάδα, συναντήθηκε με φορείς της περιοχής και στη συνέχεια μίλησε σε κατοίκους της περιοχής για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Το απόγευμα ο κ.Τσίπρας μίλησε στα ΤΕΙ Λάρισας, σε εκδήλωση ενόψει των φοιτητικών εκλογών.

    [02] Μέτρα κατά του ντόπινγκ

    Ευρεία σύσκεψη για την καταπολέμηση του ντόπινγκ πραγματοποιήθηκε στην ΓΓΑ υπό την προεδρία του υπουργού Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη και με την συμμετοχή του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη, του ΓΓΑ, Σταύρου Δουβή, εκπροσώπων της ΕΟΕ και αθλητικων ομοσπονδιών.

    «Εδώ και τώρα λύσεις. Βλέπουμε μπροστά. Ο πέλεκυς θα είναι βαρύς» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λιάπης και πρόσθεσε: «Εντός 10 ημερών θα θεσμοθετηθεί επιτροπή με την συμμετοχή θεσμικών φορέων, που θα εισηγηθεί μέτρα καταπολέμησης του ντόπινγκ. Χρειάζεται αυστηροποίηση των ποινών με το πλημμέλλημα να μετατρέπεται σε κακούργημα και την επανεξέταση κινήτρων χρηματοδοτήσεων».

    Από την πλευρά του, ο κ Ιωαννίδης, επεσήμανε: «Θέλουμε υγιή αθλητισμό. Πρέπει να πάμε καθαροί στο Πεκίνο. Περιμένουμε από την ομοσπονδία άρσης βαρών να μας δώσει εξηγήσεις για την εισαγωγή των σκευασμάτων. Δυστυχώς δεν υπάρχει αθλητιατρική στην Ελλάδα, κάτι που πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Εχουμε ανάγκη την επιστήμη, για να βοηθήσει τους αθλητές. θα βάλουμε την επιστήμη στον αθλητισμό. Πρέπει να συσταθεί σχολή εκπαίδευσης προπονητών και αθλητών. Σύμφωνα ποινικό κώδικα η διακίνηση σκευασμάτων είναι πλημμέλημα. Πρέπει να αυστηροποιηθούν οι ποινές».

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, τόνισε: «Πρέπει να βρούμε λύση στο πρόβλημα που είναι αρκετών δεκαετιών. Η χωρα μας δεν είναι η μοναδική που ταλανίζεται από αυτήν την μάστιγα. Τα σκάνδαλα σε πολλές χώρες είναι τεράστια. Μεγαλύτερα απ΄ αυτά που ζει σήμερα η χώρα μας. Επί 25 χρόνια οι φίλοι μας, οι ΗΠΑ, συγκάλυπταν θετικά δείγματα αθλητών. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει αθλητισμό με πήλινα πόδια. Δεν υπάρχει φορέας να απευθυνθεί κάποιος και να πάρει πληροφορίες για το τι περιέχει ένα σκεύασμα.

    Στον ΣΕΓΑΣ από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα απαγόρευσα το καθεστώς διακίνησης σκευασμάτων από την ομοσπονδία. Πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση εντατικοποίησης αθλητικών προγραμμάτων, να υπάρξει ένα δίκτυο έρευνας για τον αθλητισμό με έδρες τα ΤΕΦΑΑ. Ο ΕΟΦ μαζί με τις τελωνειακές και δικαστικές αρχές να βάλουν φραγμό στα σκευάσματα που διακινούνται. Κάποια στιγμή πρέπει να πάει κάποιος φυλκακή. Ο αθλητής είναι ο αντίστοιχος χρήστης στο θέμα των ναρκωτικών. Οι Ελληνες αθλητές είναι πρώτοι διεθνώς σε έλέγχους ντόπινγκ. Χαρακτηριστικά, η Φανή Χαλκιά έχει περάσει 12 ελέγχους από την WADA και ο Περικλής Ικαωβάκης επτά».

    Δημητρακόπουλος: «Εχουμε έγγραφο που τεκμηριώνει το φοβερό λάθος»

    Για "φοβερό λάθος" έκανε λόγο ο δικηγόρος του Χρήστου Ιακώβου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, που παρουσίασε σήμερα ένα έγγραφο το οποίο -όπως υποστήριξε- αποδεικνύει την αθωότητα του πελάτη του.

    "Εχω στα χέρια μου έγγραφο μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής φαρμάκων της Κίνας, όπου ζητούν συγγνώμη για το φοβερό λάθος που έκαναν, και αντι να στείλουν συμπλήρωμα διατροφής έστειλαν ουσίες που προκάλεσαν τον διασυρμό της εθνικής μας ομάδας άρσης βαρων. Πιστεύω ότι μετά από αυτό το στοιχείο, οι Ελληνες θα καταλάβουν ότι ήταν αδύνατον ο εθνικός μας προπονητής να χορήγησε απαγορευμένες ουσίες στους αθλητές μας", είπε ο κ. Δημητρακόπουλος και πρόσθεσε: "Ο κ. Ιακώβου έχει παρακαλέσει τους Ελληνες πολίτες, πριν τον καταδικάσουν, να περιμένουν τα στοιχεία που τεκμηριώνουν αθωότητα".

    Ο δικηγόρος είπε, επίσης, πως θεωρεί παράλογο να χορηγηθούν ουσίες σε 14 αθλητές, ενώ μόνο οι 2-3 βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και διεκδικούν διεθνείς διακρίσεις. "Ποτέ δεν διανοήθηκε ο Χρήστος Ιακώβου να δώσει απαγορευμένες ουσίες σε αθλητές. Μεγαλύτερη απόδειξη από αυτό το χαρτί δεν υπάρχει. Ούτε υπάρχει ενδεχόμενο μια μεγάλη εταιρεία να λέει ψέματα για να στηρίξει τους Ελληνες αθλητές και τον προπονητή τους. Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Κίνα, με τζίρο μεγαλύτερο από όλες τις ελληνικές μαζί. Με το έγγραφο πλήττεται η αξιοπιστία της. Δεν μπορούν να δώσουν ψεύτικες βεβαιώσεις".

    Οσο για το συγκεκριμένο σκεύασμα, ο κ. Δημητρακόπουλος είπε ότι "...ήταν η δεύτερη φορά που το έπαιρναν οι αθλητές μας. Η πρώτη ήταν στις αρχές του 2008 και πέρασαν από ντόπινγκ κοντρόλ στην Κύπρο. Στη δεύτερη παρτίδα γίνεται το φοβερό λάθος, που έτσι το χαρακτηρίζει η Κίνα". Παράλληλα, διέψευσε την πληροφορία ότι η συγκεκριμένη ουσία δεν μπορούσε να ελεγχθεί στο εργαστήριο του ΟΑΚΑ. "Είναι ανακριβές ότι αυτές οι ουσίες ελέγχονται μόνο στο Ερευνητικό Κέντρο της Γερμανίας. Εξακριβώνονται και στο ΟΑΚΑ. Κάποιοι ανθέλληνες τα ισχυρίζονται αυτά και είναι ανυπόστατα", είπε συγκεκριμένα.

    Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τη υπόθεση ντόπινγκ στην εθνική ομάδα της άρσης βαρών, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν θα έσπευδε να βγάλει ισοπεδωτικά συμπεράσματα.

    "Θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η έρευνα. Έχει τοποθετηθεί η κυβέρνηση δια του αρμοδίου υφυπουργού", πρόσθεσε, αναφερόμενος δε στο νομοθετικό πλαίσιο κι αν χρειάζεται βελτιώσεις σημείωσε ότι υπάρχουν μία σειρά από αποφάσεις που έχουν ληφθεί, όπως η απόφαση για διακομματική επιτροπή για την παρακολούθηση των θεμάτων αυτών.

    "Σε όλα τα ζητήματα που αναφύονται στην σημερινή εποχή πάντοτε μπορεί να χρειάζεται βελτίωση ή ενίσχυση το νομοθετικό πλαίσιο", τόνισε και ανέφερε ότι με αυτό το θέμα ασχολήθηκε σήμερα σε σύσκεψη ο Υπουργός Μιχάλης Λιάπης με τον υφυπουργό Γιάννη Ιωαννίδη και συνεργάτες τους και έχουν κάνει ανακοινώσεις.

    Σε επόμενη ερώτηση τι κάνει η κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με το δημοσιογράφο που ρώτησε,ε νθαρρύνει το ντόπινγκ προκειμένου να κερδίσουμε μετάλλια, ο εκπρόσωπος έκανε λόγο για αυθαίρετη και απαξιωτική για την κυβέρνηση και τον ελληνικό αθλητισμό "διαπίστωση".

    "Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει. Όλοι θέλουμε ο αθλητισμός να είναι καθαρός. Το ευ αγωνίζεσθαι είναι το μήνυμα που στέλνουμε. Έχουν ληφθεί μια σειρά από μέτρα και αν χρειαστούν και άλλα θα γίνει", συμπλήρωσε.

    Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση

    Τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε αυτεπαγγέλτως για την υπόθεση του ντόπινγκ στην εθνική ομάδα άρσης βαρών ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Παναγιώτης Πούλιος.

    Ο κ. Πούλιος ανέθεσε την έρευνα στον εισαγγελέα πρωτοδικών κ. Ανδρέα Καραφλό με την εντολή να εντοπίσει αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων που αφορούν παραβάσεις του νόμου περί αθλητισμού στο σκέλος που σχετίζονται με τη χρήση απαγορευμένων ουσιών από αθλητές.

    Ο κ. Καραφλός έχει εντολή να ζητήσει από την Ομοσπονδία Άρσης Βαρών όλα τα έγγραφα για τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν στους αθλητές. Σύμφωνα με την εντολή Πούλιου ο εισαγγελέας πρέπει να κατευθύνει την έρευνά του στην αναζήτηση ενδεχόμενων ευθυνών τόσο στην Ομοσπονδία Άρσης Βαρών, εκείνων που χορήγησαν τις επίμαχες ουσίες όσο και προς τους ίδιους τους αθλητές.

    Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου και αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν από την εξέταση του δεύτερου δείγματος, η εθνική ομάδα Άρσης Βαρών αποκλείεται από όλες τις διοργανώσεις για δύο χρόνια. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Χρήστος Ιακώβου, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του, τέθηκε ήδη σε διαθεσιμότητα.

    Για την υπόθεση αυτή κατέθεσαν χθες στην Ομοσπονδία της Αρσης Βαρών οι αθλητές της εθνικής ομάδας.

    Αμέσως μετά την αποκάλυψη της είδησης, ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, έδωσε εντολή στην Ομοσπονδία να γίνουν άμεσα, όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διευκρινιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες βρέθηκαν, κατά την εξέταση του πρώτου δείγματος, οι συγκεκριμένες ουσίες στην πλειονότητα των ελεγχθέντων αθλητών.

    Ο υφυπουργός ζήτησε, επίσης, από το ΕΣΚΑΝ αναλυτικά στοιχεία, ως προς τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί στους αθλητές της άρσης βαρών το τελευταίο χρονικό διάστημα, εντός και εκτός αγώνων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 April 2008 - 16:30:25 UTC