Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητική επιτροπή για θέματα του υπ. Ανάπτυξης
  • [02] "Το ΠΑΣΟΚ είναι δύναμη ανατροπής"
  • [03] Στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ

  • [01] Κυβερνητική επιτροπή για θέματα του υπ. Ανάπτυξης

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ.Κώστα Καραμανλή, θα συνεδριάσει στις 11 το πρωί, η κυβερνητική επιτροπή για θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Νωρίτερα, ο κ.Καραμανλής θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφη.

    Το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο δείπνο στο 12ο συνέδριο του Εconomist.

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ.Καραμανλής αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τόνισε σε δηλώσεις του ότι δεν είναι εύκολο θέμα και έστειλε εκ νέου μήνυμα προς τη γειτονική χώρα να ανταποκριθεί ώστε να βρεθεί σύντομα λύση.

    Χαράξαμε μια στρατηγική, τόνισε ο πρωθυπουργός, την οποία ακολουθούμε με συνέπεια και σημείωσε ότι με αυτοπεποίθηση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

    Ελπίζουμε, είπε ο κ. Καραμανλής, να ανταποκριθεί και η άλλη πλευρά για να βρεθεί σύντομα λύση.

    Στο διάλογο που είχαν ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσία των δημοσιογράφων, ο Κ. Παπούλιας τόνισε ότι ήταν επιτυχία το Βουκουρέστι, σημειώνοντας ότι δημιουργεί μια καινούργια αφετηρία.

    Περάσαμε ένα δύσκολο κάβο, παρατήρησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η πορεία θα είναι μακρά, εξέφρασε δε την ελπίδα να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

    Ο Κ. Παπούλιας πρόσθεσε ότι το Βουκουρέστι δίνει έναν καινούργιο αέρα αισιοδοξίας, ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι επιτυχές.

    Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Ανάπτυξης

    Το πρωί της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Φώλιας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το πρόσφατο ταξίδι του στο Αζερμπαϊτζάν σχετικά με θέματα ενέργειας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο στόχο να αποτελέσει η Ελλάδα ενεργειακό κόμβο-κλειδί στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με στόχο τη διασφάλιση εγγυημένης επάρκειας ενέργειας αλλά και να αποτελέσει έναν αξιόπιστο διαμετακομιστικό κέντρο ενεργειακών πόρων.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν επεκτείνεται η συνεργασία με τους Ρώσους στον ενεργειακό τομέα, ο κ. Φώλιας σημείωσε ότι συνεχίζεται η συνεργασία και πρόσθεσε ότι ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης ήδη προχωρεί σε εταιρικό επίπεδο.

    Πάντοτε, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης συνεργαζόμαστε με όλους όσους έχουν κάτι να προσφέρουν προς όφελος των στόχων που επιδιώκουν.

    Σε άλλη ερώτηση για την ακρίβεια, ο κ. Φώλιας ανέφερε ότι έχουν γίνει αρκετά αλλά όχι όλα, σημειώνοντας ότι δεν κατανικάται η ακρίβεια από τη μια μέρα στην άλλη.

    Σημείωσε ότι έχουν ανακοινωθεί 41 μέτρα τα οποία όπως είπε έγιναν ευνοϊκά δεκτά από την αγορά και την κοινωνία και κάθε 15 μέρες ανακοινώνοντας όσα μπαίνουν σε εφαρμογή. Ηδη, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, εφαρμόζονται δώδεκα από τα μέτρα και συνεχίζει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση του ελέγχου της οποιασδήποτε δυσλειτουργίας της αγοράς. Ο κ. Φώλιας υπογράμμισε, ότι όπου υπάρχει παραβάτης θα υπάρχει και σκληρή τιμωρία.

    Τέλος, σε άλλη ερώτηση σχετικά με το κλίμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και αν ανησυχεί, σημείωσε ότι η οικονομία προηγείται πάντοτε των οποιονδήποτε προεκτάσεων και εξέφρασε την άποψη ότι όλα θα εξομαλυνθούν χωρίς μεγάλα προβλήματα.

  • ** Την Τετάρτη το πρωί θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο της Ν.Δ., υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Την Πέμπτη θα διεξαχθεί στη Βουλή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κατόπιν σχετικού αιτήματος του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη.

    [02] "Το ΠΑΣΟΚ είναι δύναμη ανατροπής"

    «Επειδή το ΠΑΣΟΚ είναι δύναμη ανατροπής, πολλοί θα ήθελαν να σιγοσβήνει. Όμως, το ΠΑΣΟΚ ενωμένο και δυνατό προχωρά μπροστά με τις ιδέες του», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του σε φοιτητές στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στους φοιτητές διατύπωσε την ευχή «η γενιά σας να γίνει η γενιά της νέας αλλαγής», εκφράζοντας ταυτόχρονα την βεβαιότητα ότι «η ανατροπή έρχεται και η αλλαγή θα σταματήσει τον κατήφορο της χώρας».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι η συντήρηση λέει ότι «είστε όλοι στο έλεος της μοίρας σας», ενώ αναφερόμενος στην Αριστερά είπε ότι «αυτοί κλείνονται στο καβούκι τους και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα ως διαμαρτυρία», τονίζοντας πως «το ΠΑΣΟΚ προχωρά σε πράξεις, αποκρούοντας την «κουλτούρα του φόβου».

    Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, ο Γ.Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα «στο Βουκουρέστι έπαιξε άμυνα και καλώς έκανε, όμως χρειάζονται και πρωτοβουλίες».

    «Οι σύμμαχοι για το όνομα της ΠΓΔΜ δεν είναι οι αμερικάνοι και οι ρώσοι, αλλά ο ίδιος ο σκοπιανός λαός», είπε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας πως πάντα οι «μεγάλοι σύμμαχοι είναι οι άλλοι λαοί κι οι προοδευτικές δυνάμεις».

    «Η δική σας γενιά θα αντιμετωπίσει τα πιο πρωτόγνωρα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στους φοιτητές κι ανέφερε ως τέτοια τις κλιματικές αλλαγές, την μετανάστευση, τις νέες τεχνολογίες, την βιοτεχνολογία, την ανεργία και την γενικευμένη ανασφάλεια.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι απέναντι σε αυτά τα προβλήματα η συντηρητική απάντηση είναι ο φόβος και η εσωστρέφεια, ενώ, σε αντίθεση, η προοδευτική απάντηση είναι η αξιοποίηση όλων αυτών των ευκαιριών υπέρ του ανθρώπου.

    «Η νεοφιλελεύθερη ηγεμονία έχει χτυπηθεί από τις μεγάλες οικονομικές κρίσεις και σήμερα (υπάρχουν) κράτη (που) σπεύδουν να σώσουν τις μεγάλες εταιρείες», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως «εμείς θέλουμε το κράτος να προστατεύει τους μικροδανειολήπτες», καθώς και τους αγρότες και τα μεσαία και φτωχά στρώματα.

    «Να είστε έτοιμοι για όλα, το μέλλον δεν είναι προβλεπτό και όποιος πολιτικός σας πεί ότι ξέρει το αύριο, σας λέει ψέμματα», υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου.

    Σε ό,τι αφορά τα ΑΕΙ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το άκρως συγκεντρωτικό και ελεγκτικό εκπαιδευτικό σύστημα θέλει αλλαγές, αναφερόμενος δε στο άρθρο 16 είπε ότι «όταν αυτοί κοιτάζανε το άρθρο 16, το ΠΑΣΟΚ κοίταζε την δημόσια Παιδεία».

    Στη συνέχεια ο κ.Παπανδρέου αναφέρθηκε σε 16 σημεία του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για τα ΑΕΙ τα οποία περιλαμβάνουν αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, πλήρη αυτοδιοίκηση ΑΕΙ και ΤΕΙ με διαφάνεια και αξιολόγηση, συμφωνίες ΑΕΙ-Πολιτείας για ανάπτυξη και καινοτομία, χρηματοδότηση ΑΕΙ με διαφάνεια και με έλεγχο των στόχων που θέτει η Πολιτεία, συγκρότηση προγραμμάτων σπουδών και με συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, συγκρότηση ΑΕΙ με νέες τεχνολογίες, ελευθερία επιλογών για συνδυασμούς μαθημάτων στους φοιτητές, προτεραιότητα στην έρευνα και την τεχνολογία, διαμόρφωση οριζόντιων προϋπολογισμών καινοτομίας, ώστε να υποστηρίζεται η δια βίου εκπαίδευση, προγράμματα εγκατάστασης νέων επιστημόνων στην περιφέρεια, 4ετές πρόγραμμα ένταξης σε εργασία αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ με πλήρη ασφάλιση, προσλήψεις με κατάργηση των συνεντεύξεων και μόνο μέσω ΑΣΕΠ, αποτελεσματική μείωση της γραφειοκρατίας, ειδικά για το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων, πρόσβαση σε προγράμματα χρηματοδότησης και 5 χρόνια αφορολόγητα για μικρές επιχειρήσεις σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.

    Επίσης, ο Γ.Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, λέγοντας πως ναι μέν το υιοθέτησε η ΝΔ, αλλά τα «σπασμένα θα πληρωθούν μέσω της αύξησης του ΦΠΑ».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υπόθεση του «ντόπινγκ», επικαλούμενος μάλιστα και σχετική συζήτηση με τον γιό του Αντρέα, ο οποίος αρνήθηκε να προχωρήσει στον «πρωταθλητισμό», γιατί «δεν ήθελε να πάρει φάρμακα» και επεσήμανε πως «θέλουμε μια νέα σχέση της νεολαίας με τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό».

    Ο Γ.Παπανδρέου είπε ότι η ΠΑΣΠ (παράταξη του Κινήματος στα ΑΕΙ-ΤΕΙ) έχει να αγωνιστεί για την ανατροπή του γηρασμένου συστήματος, αλλά και για εσωτερικές αλλαγές στον φοιτητικό χώρο, ενώ υπογράμμισε ότι θέλει τους νέους κοντά του με κριτική σκέψη, «ακόμα και αν διαφωνούμε» και όχι «αφισοκολλητές».

    «Παλεύουμε για μια δίκαιη κοινωνία» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος «απαντώντας» στο σύνθημα «άλλαξε τα όλα» σημείωσε λέγοντας πως «αν με βοηθήσετε θα τα αλλάξουμε όλα μαζί».

    Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλά στην Νομική Σχολή Αθηνών.

    Τα μέλη της "σκιώδους κυβέρνησης"

    Με απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Θεόδωρος Πάγκαλος και Χρήστος Παπουτσής, ορίστηκαν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Κινήματος.

    Επίσης, με απόφαση του κ. Παπανδρέου ορίστηκαν και οι βουλευτές, πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θα είναι αρμόδιοι κατά υπουργείο.

    Οι πολιτικοί εκπρόσωποι, θα παρακολουθούν την δραστηριότητα του αντίστοιχου υπουργείου, ενώ θα συνεργάζονται και θα υποστηρίζονται στο έργο τους από τους κοινοβουλευτικούς Τομείς Εργασίας και τους Τομείς του ΠΑΣΟΚ.

    Οι πολιτικοί εκπρόσωποι κατά αρμοδιότητα είναι οι εξής:

    Εσωτερικών (και συντονιστής): Χάρης Καστανίδης

    Οικονομίας και Οικονομικών: Λούκα Κατσέλη

    Εξωτερικών: Ανδρέας Λοβέρδος

    Εθνικής Άμυνας: Βάσω Παπανδρέου

    Ανάπτυξης: Μιχάλης Χρυσοχοϊδης

    Περιβάλλοντος και Χωροταξίας: Σπύρος Κουβέλης

    Δημοσίων Έργων: Γιάννης Μαγκριώτης

    Παιδείας και Θρησκευμάτων: Άννα Διαμαντοπούλου

    Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας: Εύη Χριστοφιλοπούλου

    Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Γιώργος Φλωρίδης

    Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Βασίλης Έξαρχος

    Δικαιοσύνης: Γιώργος Παπαδημητρίου

    Πολιτισμού: Μαρία Δαμανάκη

    Αθλητισμού: Σοφία Σακοράφα

    Τουριστικής Ανάπτυξης: Άντζελα Γκερέκου

    Μεταφορών και Επικοινωνιών: Νίκος Σηφουνάκης

    Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Ελπίδα Τσουρή

    Μακεδονίας-Θράκης: Μάρκος Μπόλαρης

    Επικρατείας: Τηλέμαχος Χυτήρης.

    Τέλος, ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης ορίστηκε υπεύθυνος για τον διάλογο με τα άλλα κόμματα της αριστεράς, και την προώθηση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για την Δημοκρατία και το Πολιτικό Σύστημα.

    [03] Στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ

    Παναγιώτη να μπει 5ο θέμα

    Πεντάωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί εως τις 4 το απόγευμα, πραγματοποιεί σήμερα η ΕΣΗΕΑ, για το ασφαλιστικό. Επίσης, σημέρα διεξάγεται η Γενική Συνέλευση των μελών της 'Ενωσης.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ που συμμετέχει στη στάση εργασίας δεν θα μεταδίδει ειδήσεις το διάστημα αυτό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 April 2008 - 4:31:38 UTC