Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Θεσσαλονίκη ο Αλ.Τσίπρας
  • [02] Τη Δευτέρα η ψήφιση του ν/σ
  • [03] Εκθεση Μοτοσυκλέτας
  • [04] Ελληνες απεργοί στη Γαλλία
  • [05] Η παλαιότερη... ηχητική εγγραφή

  • [01] Στη Θεσσαλονίκη ο Αλ.Τσίπρας

    Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Τσίπρας.Το μεσημέρι θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς (Κεντρικό) με αφορμή την επίσχεση εργασίας των γιατρών και τα γενικότερα προβλήματα του δημόσιου Νοσοκομείου.

    Στη συνέχεια, θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η «Αριστερή Ενότητα» με θέμα «Η Νεολαία στο στόχαστρο: Η Απάντηση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς». Η εκδήλωση γίνεται στο Πολυτεχνείο, στο Αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος».

    Με θέμα οι "Πολιτικές εξελίξεις - Καταμερισμός αρμοδιοτήτων και προγραμματισμός δράσης για το επόμενο τρίμηνο", θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού, με τη συμμετοχή των γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών.

    Οι εργασίες της ΚΠΕ θα ανοίξουν με ομιλία του Προέδρου του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα. Θα ακολουθήσει εισήγηση του Γραμματέα της ΚΠΕ Νίκου Χουντή.

    Συλλαλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση και υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την εφαρμογή ή όχι του ασφαλιστικού νόμου διοργάνωσε στην Πλατεία Συντάγματος ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο βουλευτής Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης και εκπρόσωποι εργαζομένων, νέων και σπουδαστών που χαιρέτησαν τη συγκέντρωση, κατηγόρησαν την κυβέρνηση αλλά και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι ακολούθησαν αντιλαϊκές πολιτικές υπέρ του κεφαλαίου και ενάντια των εργαζομένων. Είπαν ακόμα ότι ο αγώνας των εργαζομένων θα συνεχιστεί και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το οποίο να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για το εάν θα εφαρμοστεί ή όχι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

    Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ συλλέγει υπογραφές ως μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Ομιλητές κατηγόρησαν και την ηγεσία της ΓΣΕΕ η οποία ήρθε σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των εργοδοτών, υπογράφοντας τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας λέγοντας ότι οι αυξήσεις που συμφωνήθηκαν δεν ενισχύουν το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων.

    Συνέντευξη ΣΥΡΙΖΑ

    Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κάλεσε όλους τους πολίτες να συμβάλλουν ώστε να συγκεντρωθούν εκατομμύρια υπογραφές, με στόχο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό.

    Ο κ. Α.Αλαβάνος κάλεσε, επίσης, τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις τους κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    Μιλώντας σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε σε τρία επίπεδα: πρώτον να ενεργοποιήσει τις αντιστάσεις της κοινωνίας κατά του νομοσχεδίου, δεύτερον να αναδείξει την πραγματικότητα του περιεχομένου του νομοσχεδίου και τρίτον να αναδείξει τις δικές του προτάσεις εναλλακτικής λύσης του ασφαλιστικού.

    Ο Α. Αλαβάνος υποδέχθηκε με τη φράση "καλώς τα παιδιά" την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι κάθε πρωτοβουλία που κινείται στη λογική που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι θετική, ώστε να δοθεί χρόνος για τη συζήτηση στη Βουλή και για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Εμείς, είπε ο κ. Αλαβάνος, δεν αντιμετωπίζουμε με μεμψιμοιρία και ανταγωνισμό προτάσεις άλλων πολιτικών δυνάμεων.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης σε παρέμβασή του στη συνέντευξη χαρακτήρισε τερατούργημα το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, που, όπως σημείωσε, κατεδαφίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης των κινητοποιήσεων, ενώ ο Ρούντι Ρινάλντι δήλωσε ότι συνεργεία μελών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κινητοποιηθεί για τη συλλογή υπογραφών, αναφέροντας ότι υπάρχει πολύ θερμό κλίμα για τη συγκέντρωση των υπογραφών.

    [02] Τη Δευτέρα η ψήφιση του ν/σ

    Τη Δευτέρα στις 19:00 θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου του νομοσχεδίου του υπουργείου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας για τη "Διοικητική και Οργανωτική Μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης".

    Μετά από ομόφωνη απόφαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, η ερχόμενη Δευτέρα μετατρέπεται από ημέρα κοινοβουλευτικού ελέγχου σε ημέρα νομοθετικού έργου, ώστε να συνεχιστεί η διακοπείσα - λόγω της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ -συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο "Μέτρα για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών".

    Σε αυτή τη συζήτηση θα ενταχθεί η ονομαστική ψηφοφορία για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Μετά την ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται κι η κατάθεση προτάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η συζήτηση επ' αυτών των προτάσεων μπορεί να ολοκληρωθεί σε έως και τρεις συνεδριάσεις.

    Για να προκηρυχτεί δημοψήφισμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απαιτούνται τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών (180/300).

    [03] Εκθεση Μοτοσυκλέτας

    Εγκαινιάζεται το απόγευμα στο πρώην Ανατολικό Αεροδρόμιο στο Ελληνικό η 5η Έκθεση Μοτοσικλέτας, που πραγματοποιείται από το Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και η οποία θα διαρκέσει έως την Κυριακή 6 Απριλίου.

    Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 2 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ τις καθημερινές από τις 10 το πρωί εως τις 10 το βράδυ τα Σαββατοκύριακα.

    Σήμερα, θα είναι και η ημέρα Τύπου της έκθεσης, κατά την οποία οι εκπρόσωποι των μέσων θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν πρώτοι για όλα τα νέα μοντέλα που θα παρουσιαστούν στην έκθεση.

    Η συνολική έκταση της Έκθεσης ανέρχεται σε 16.500 m2 και αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 50.000 επισκέπτες.

    Η 5η Έκθεση Μοτοσικλέτας θα αποτελείται από:

  • Δύο ειδικά διαρρυθμισμένες αίθουσες (halls), για την έκθεση δικύκλων, αξεσουάρ, ανταλλακτικών και υπηρεσιών που αφορούν το δίκυκλο.

  • Μεγάλα και πολυτελή περίπτερα, όλων των μαρκών δικύκλων (Aprilia, Benelli, BMW, Daytona, Ducati, Gilera, Honda, Kawasaki, ΚΤΜ, Kymco, MBK, Modenas, MotoGuzzi, MV Agusta, Peugeot, Piaggio, Rieju, Suzuki, SYM, Triumph, Vespa, Yamaha κα).

  • Όλα τα νέα μοντέλα που θα πρωταγωνιστήσουν στην αγορά μοτοσικλέτας το 2008.

  • Πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, όπως on road & off road test rides, επίδειξη free style από παγκόσμιο πρωταθλητή του είδους, κα.

    [04] Ελληνες απεργοί στη Γαλλία

    Το πρόβλημα των Eλλήνων εργατών στη Γαλλία, που κάνουν απεργία πείνας διεκδικώντας τα χρήματά τους από την εργοδοσία των ναυπηγείων Aker Yards, δεν είναι κάτι νέο για τους κατοίκους της Σεν Ναζέρ.

    Λιμάνι στον Ατλαντικό, 430 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Παρισίων, μολονότι μικρή η πόλη Σεν Ναζέρ, έχει ένα από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία στην Ευρώπη.

    Ως τον Ιούνιο του 2006 ονομάζονταν « Τα ναυπηγεία του Ατλαντικού » (Les Chantiers de lβAtlantique), η Νορβηγική όμως εταιρία Aker Yards απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών τον Μάρτιο του 2006, οπότε έδωσε το όνομά της στο ναυπηγείο.

    Η ονομασία άλλαξε, όχι όμως και η μέθοδος εργασίας, αφού οι κάτοικοι έχουν επανειλημμένα συμπαρασταθεί σε απεγνωσμένους αλλοδαπούς εργάτες, για το ίδιο θέμα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες σήμερα : ανύπαρκτη σύμβαση εργασίας, μη καταβολή των προσυμφωνημένων ποσών, ούτε ένσημα ή ασφάλιση και πληρωμές σε ρευστό χωρίς απόδειξη.

    Οι τελευταίες μεγάλες κινητοποιήσεις των κατοίκων, ήταν το 2005 και αφορούσαν Πολωνούς, ενώ είχαν προηγηθεί Ινδοί και Ρουμάνοι.

    Με μία ξαφνική έφοδο η Επιθεώρηση Εργασίας στις 9 Φεβρουαρίου του 2006, κατέγραψε 45 σημαντικές παραβάσεις. Ασκήθηκε δίωξη για 18 περιπτώσεις, οι οποίες αναμένεται να κριθούν στο δικαστήριο μέσα στο 2008.

    « Για μας σήμερα, είναι η όλη οργάνωση και οι μέθοδοι εργασίας των ναυπηγείων που τίθενται σε αμφισβήτηση » τονίζει η Marie- Elisabeth Allere, δραστήριο μέλος στην ομάδα συμπαράστασης για τους Έλληνες, που δημιούργησαν αυθόρμητα οι κάτοικοι.

    « Όταν ακούσαμε, πρόσθεσε, ότι τρεις εργαζόμενοι κάνουν απεργία πείνας διεκδικώντας απλώς και μόνο τους μισθούς τους, αμέσως κινητοποιηθήκαμε. Το 2005 είχαμε αγωνισθεί για τους Πολωνούς εργάτες, και ελπίζαμε ότι το πρόβλημα είχε κατά κάποιο τρόπο λυθεί. Με έκπληξη μάθαμε ότι τα ναυπηγεία συνεχίζουν να δουλεύουν με επτά και πλέον επίπεδα υπεργολαβίας, γι αυτό και είναι αδύνατο να γίνονται έλεγχοι. Επομένως θα πρέπει ο τρόπος λειτουργίας των Ναυπηγείων να αναθεωρηθεί ».

    Τη μέθοδο εργασίας των Aker Yards με τα « πολλαπλά επίπεδα υπεργολαβίας » μας εξηγεί o Έλληνας επιχειρηματίας κ. Γεώργιος Σωτηρόπουλος ο οποίος έχει δεκάχρονη και πλέον εμπειρία συνεργασίας με τα ναυπηγεία, και που εθελοντικά βοηθάει ως μεταφραστής για τις ανάγκες των απεργών.

    Τον συγκεκριμένο τομέα των βαφών πλοίων στον οποίο εργάζονταν οι Έλληνες, το ναυπηγείο τον έχει δώσει εργολαβία στην γερμανική εταιρεία FREEZE.

    Η FREEZE, εξηγεί ο Γ. Σωτηρόπουλος, έχει όλα τα τεχνικά μέσα για τις εργασίες στα πλοία, δεν έχει όμως εργατικό προσωπικό.

    Στην Σεν Ναζέρ όπου διατηρεί γραφείο, η FREEZE έχει μόνο 4 υπαλλήλους, ενώ για την διεκπεραίωση των εργασιών απαιτούνται κατά μέσον όρο από 100 έως 150 εργάτες.

    Την εξεύρεση των εργατών η FREEZE την έχει αναθέσει σε μία άλλη γερμανική εταιρεία την ELBΕ, επικεφαλής της οποίας είναι ο Γερμανός υπήκοος, Osman Akjul.

    « O Osman λειτουργεί ως κυνηγός φτηνών κεφαλών », τονίζει ο κ. Σωτηρόπουλος.

    H Elbe δεν έχει γραφείο στη Σεν Ναζέρ, και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εργατών « ο Οσμάν έρχεται μία φορά τον μήνα με ρευστό σε βαλίτσες για τις πληρωμές. Γραφείο του είναι το αυτοκίνητό του ».

    Η FREEZE παρέχει όλα τα τεχνικά εξαρτήματα που χρειάζονται οι εργάτες που μαζεύει η ELBE.

    Με τον τρόπο αυτό, εξηγεί ο Έλληνας επιχειρηματίας, « η FREEZE είναι πλήρως καλυμμένη νομικά σε περίπτωση διαμάχης και δεν μπορεί να της επιβληθεί καμία νομική κύρωση για πρόβλημα με το εργατικό προσωπικό ».

    Έτσι ο κ. Φρανσίς Γκερτόφερ που εκπροσωπεί τη FREEZE στη Σεν Ναζέρ και είναι ένας από τους 4 υπαλλήλους, δεν πήγε στο Δημαρχείο, παρβ ότι το ζητούν οι απεργοί.

    Του ζητήσαμε να μας εξηγήσει το λόγο « της αδιαφορίας ». Η μόνη απάντηση που μας έδωσε χωρίς να σηκώσει το κεφάλι από τα χαρτιά του ήταν : « Ουδέν σχόλιο, η FREEZE δεν έχει τίποτα να κάνει με τα προβλήματα της ELBE ».

    H περίπτωση των Ελλήνων « προκαλεί φόβους στα αφεντικά μήπως δημιουργηθεί προηγούμενο και σηκώσουν κεφάλι και άλλοι εργάτες με διεκδικήσεις », δηλώνουν συνδικαλιστές.

    Οι ντόπιοι όμως Γάλλοι εργάτες βλέπουν το θέμα διαφορετικά :

    Ο Τιερί Βινιόν δουλεύει ως οξυγονοκολλητής στο ναυπηγείο, υποστηρίζει και αυτός τους Έλληνες από τις πρώτες μέρες : « Έπρεπε να πληρώνονται, λέει, όπως και εμείς οι Γάλλοι, αλλά μιλάμε για αφεντικά-αλήτες που μαζεύουν τους αλλοδαπούς τους οποίους εκμεταλλεύονται και κερδίζουν τις δουλειές στο ναυπηγείο. Έτσι έχουμε ανεργία στη Σεν Ναζέρ γιατί δεν μπορούν να κάνουν τα ίδια με τους Γάλλους. Τώρα με την Ευρώπη τους κουβαλάνε με λεωφορεία από παντού. Μία λύση υπάρχει, να μπει τάξη, να πληρώνονται και οι ξένοι όπως και οι Γάλλοι και όπως λέει και η ευρωπαϊκή οδηγία την οποία ουδέποτε έχουν εφαρμόσει », τονίζει ο Τιερί Βινιόν.

    Σύμφωνα με τις μαρτυρίες όσων έχουν ζήσει από κοντά τις καταστάσεις κανείς δεν μπόρεσε να έχει ως σήμερα απτές αποδείξεις για όποιο συμβόλαιο έχει ποτέ υπογράψει η ELBE με τους εργάτες που χρησιμοποιεί.

    [05] Η παλαιότερη... ηχητική εγγραφή

    Αμερικανοί ιστορικοί εντόπισαν και κατάφεραν να ακούσουν την ιστορική εγγραφή ενός τραγουδιού που έκανε ένας Γάλλος εφευρέτης το 1860, δηλαδή 17 χρόνια προτού ο Τόμας Έντισον να εφεύρει το φωνόγραφο.

    "Είναι κάτι το μαγικό. Είναι σαν να τραγουδάει ένα φάντασμα", δήλωσε ο ιστορικός των ηχητικών εγγραφών Ντέιβιντ Τζιοβανόνι.

    Η εγγραφή διαρκεί 10 δευτερόλεπτα και σε αυτήν ακούγεται ένα άτομο να τραγουδάει το παιδικό τραγουδάκι "Au clair de la lune, Pierrot repondit" (Στο φως του φεγγαριού, απάντησε ο Πιερό), όπως ανακοίνωσε η First Sounds, μια ομάδα ιστορικών, μηχανικών ήχου και άλλων ειδικών στη διαφύλαξη των πρώτων ηχητικών καταγραφών της ανθρωπότητας.

    Η εγγραφή αυτή έγινε στις 9 Απριλίου 1860 από τον Παριζιάνο εφευρέτη Εντουάρ-Λεόν Σκοτ ντε Μαρτενβίλ σε μια συσκευή που ο ίδιος αποκαλούσε φωναυτόγραφο και είχε τη δυνατότητα να καταγράφει τα ηχητικά κύματα σε ένα φύλλο χαρτιού μαυρισμένο από τον καπνό μιας λάμπας πετρελαίου.

    Ο Τζιοβανόνι πληροφορήθηκε την ύπαρξη αυτής της εγγραφής την 1η Μαρτίου και έφυγε μία εβδομάδα αργότερα για το Παρίσι. Οι ειδικοί της First Sounds κατάφεραν στη συνέχεια να μετατρέψουν την εγγραφή σε ήχο.

    Η ανακάλυψη αυτή, τόνισε ο Τζιοβανόνι, δεν επισκιάζει καθόλου την εφεύρεση του Έντισον, ο οποίος θεωρείται ως το πρώτο άτομο που κατέγραψε ήχο. "Η αλήθεια είναι ότι ο Έντισον ήταν ο πρώτος που ηχογράφησε ήχο και τον αναμετάδωσε. Πολλοί άνθρωποι, όπως ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, πειραματίζονταν τότε προσπαθώντας να καταγράψουν την εικόνα του ήχου", είπε.

    Η εφεύρεση του Σκοτ ντε Μαρτενβίλ θα παρουσιαστεί σήμερα σε ένα συνέδριο που θα γίνει στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνιας. "Είναι σαν να ανακαλύψαμε την παλαιότερη φωτογραφία του κόσμου και να μάθαμε ότι τραβήχτηκε 17 χρόνια προτού εφευρεθεί η φωτογραφική μηχανή. Στην περίπτωση αυτή ο παλαιότερος ήχος που είχαμε στη διάθεσή μας μέχρι σήμερα ήταν του 1888. Αυτός είναι κατά 28 χρόνια παλαιότερος", πρόσθεσε ο Τζιοβανόνι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 March 2008 - 7:30:19 UTC