Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η ΕΕ είναι η μεγάλη δύναμη αλλαγής"

  • [01] "Η ΕΕ είναι η μεγάλη δύναμη αλλαγής"

    Οι πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των 37 Εθνικών Κοινοβουλίων, που συμμετέχουν στη Συνέλευση, βρίσκουν τη δικαίωση που προσδοκούσαν. Συμβάλλουν ουσιαστικά στην προώθηση του πολιτικού διαλόγου και το χτίσιμο μιας ισχυρής Ευρω- Μεσογειακής εταιρικής σχέσης. Φέρνουν πιο κοντά τους λαούς της Ευρώπης και της Μεσογείου. Φέρνουν καινούργιες ιδέες για τη συνεργασία, την ανάπτυξη, την πρόοδο όλων των χωρών, ολόκληρης της περιοχής, τόνισε ο πρωθυπουργός κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της 4ης Συνόδου της Ολομέλειας της Ευρω-Μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

    Η Ελλάδα στηρίζει, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, τις σχέσεις Ευρώπης και Μεσογειακών χωρών. Αναπτύσσει διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες και προωθεί μεγάλα ενεργειακά έργα, που συνδέουν τις χώρες παραγωγής με τις μεγάλες καταναλωτικές αγορές της Ευρώπης. Υπήρξε μάλιστα και ένας από τους πρωτεργάτες στην ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που βρίσκεται σε λειτουργία από την 1η Ιουλίου του 2006, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μεγάλη δύναμη αλλαγής στην ευρύτερη περιοχή μας και όχι μόνο στις χώρες που τη συγκροτούν. Η Μεσόγειος είναι η θάλασσα που μας ενώνει. Εναπόκειται σε εμάς με πρωτοβουλίες και δράσεις, να αναδείξουμε τις κοινές καταβολές, ανέφερε.

    Ομιλία Καραμανλή στην ΚΟ της ΝΔ

    Σκληρή επίθεση στα δύο κόμματα της Αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

    Δίνοντας απάντηση στην πρόταση μομφής του ΠΑΣΟΚ και στην πρόταση για δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καραμανλής είπε ότι είναι ένα παιχνίδι στον ανταγωνισμό πυροτεχνημάτων, στον ευρύτερο χώρο της Αντιπολίτευσης.

    Είναι παιχνίδι εντυπώσεων η πρόταση για δημοψήφισμα, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί δύσκολα και περίπλοκα ζητήματα να απλουστεύονται και να ζητούμε απο το λαό να αποφασίσει με ένα ναι ή ένα όχι.

    Καμία μεταρρύθμιση δεν θα είχε προχωρήσει εάν κάθε φορά χρειαζόταν να γίνει δημοψήφισμα. Για παιχνίδι εντυπώσεων κατηγόρησε και το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι με την πρόταση μομφής προσπαθεί να υπερκεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε εντυπωσιασμό και αντιδραστικότητα. Η πρόταση δυσπιστίας, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, δεν αλλάζει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι απο τη μάχη της Βουλής η Νέα Δημοκρατία θα βγει κερδισμένη.

    Η μάχη εντυπώσεων στην Αντιπολίτευση, συνέχισε ο πρωθυπουργός, δεν μας αφορά. Εμάς μας αφορά η παραγωγή πολιτικού λόγου. Κατηγόρησε την Αντιπολίτευση για λαϊκισμό, ανευθυνότητα, οξύτητα και σημείωσε ότι είναι λάθος αν νομίζουν ότι θα βάλουν τη χώρα σε κατάσταση ομηρίας.

    Ο πρωθυπουργός έκανε εκτεταμένη αναφορά στο Σκοπιανό. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει εντατική προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος, πήρε γενναίες και ειλικρινείς αποφάσεις, μιλώντας για αμοιβαία αποδεκτή ονομασία, που θα ισχύσει έναντι όλων με σαφή προσδιορισμό.

    Συναντήσαμε αδιαλλαξία απο την άλλη πλευρά, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση δεν μπορεί να υπάρξει πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

    Περιγράφοντας τις προϋποθέσεις που βάζει η χώρα μας, ανέφερε ότι επιδιώκουμε μία ουσιαστικά σύνθετη ονομασία, που δεν θα είναι περιγραφή του πολιτεύματος των Σκοπίων. Αυτό δεν μας αφορά, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι επιδιώκουμε μία λύση ουσιαστική, όχι λύση στα χαρτιά, μία λύση που θα ισχύει έναντι όλων.

    Επίσης, ανέφερε ότι η όποια λύση συμφωνηθεί δεν θα επικυρώνεται απο μία δήλωση συμφωνίας, αλλά θα είναι λύση τελεσίδικη με τη σφραγίδα του ΟΗΕ. Ψευδεπίγραφη λύση δεν είναι λύση, ξεκαθάρισε ο κ. Καραμανλής.

    Περιγράφοντας το σημείο στο οποίο βρίσκονται τώρα οι διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του κ. Νίμιτς, σημείωσε ότι απέχουμε από μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Ωστόσο, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα το θέμα και επιδιώκουμε μία λύση που δεν θα μπορεί να στηρίξει απαράδεκτες τακτικές, δεν θα μπορεί να είναι όχημα για αλυτρωτικές τακτικές και δεν θα εντάσσεται στη λογική αστάθειας που δεν ταιριάζει στην εποχή μας.

    Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στη μεγάλη, όπως τη χαρακτήρισε, μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, αντιμετωπίζεται η πολυδιάσπαση του συστήματος, επιτυγχάνεται η συγκράτηση των δαπανών και η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής. Δημιουργείται, συνέχισε, ένα εθνικό κεφάλαιο για την αλληλεγγύη των γενεών. Δρομολογείται μια ουσιαστική μεταρρύθμιση για ένα βιώσιμο, δίκαιο, σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα. Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης των γενεών.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει αταλάντευτα τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις. Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι υπόθεση της δικής μας παράταξης. Εχουμε εντολή να συνεχίσουμε το δύσκολο δρόμο, με ευθύνη και με στέρεα βήματα μπροστά. Αυτή είναι η συμφωνία μας με την πολιτική συμμαχία των πολιτών και θα την τηρήσουμε.

    Απευθυνόμενος στους βουλευτές του υπογράμμισε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα αναδεικνύει τη βαθιά συναίσθηση ευθύνης που την διακρίνει. Ολοι μαζί σαν μία γροθιά είμαστε δύναμη ευθύνης, δύναμη μεταρρύθμισης, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται απο την δική μας αποφασιστικότητα.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνησή του ολοκλήρωσε όπως είχε δεσμευτεί τον πρώτο κύκλο μεταρρυθμίσεων και ανέφερε χαρακτηριστικά τις αυξήσεις στο ΕΚΑΣ, στις αγροτικές συντάξεις, στο πολυτεκτινό επίδόμα. Με την καινούργια χρονιά ανοίξαμε το δεύτερο κύκλο των μεταρρυθμίσεων, αλλά, σημείωσε ο πρωθυπουργός, (κάνοντας έμμεση αναφορά στην υπόθεση Ζαχόπουλου) δεχθήκαμε μία απερίγραπτη θύελλα φημολογιών, σκιών, ανεύθυνων κατηγοριών. Με ευθύνη της Αντιπολίτευσης, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, περιθωριοποιήθηκαν τα μείζονα ζητήματα.

    Ακολούθως ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, κόντρα στις σειρήνες του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας. Αναφέρθηκε στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, ενώ σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων έργων στην ιστορία της χώρας.

    Συζητείται, συνέχισε, το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και προωθείται περαιτέρω η εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η επίλυση του προβλήματος της Ολυμπιακής, η μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι τα λιμάνια. Μίλησε ακόμη για το σχέδιο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με το οποίο θα αντιμετωπιστεί περαιτέρω η γραφειοκρατία, αλλά και για τη μεταρρύθμιση της διοικητικής δομής της χώρας, που θα προωθήσει ακόμη περισσότερο την αποκέντρωση της διοίκησης.

    Συνάντηση με Μπαρόζο

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε χθες στο μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Μετά την συνάντηση ο πρωθυπουργός ανέφερε στις δηλώσεις του, ότι κατά την διάρκεια της συζήτησης ετέθη το θέμα της κύρωσης της Συνθήκης της Λισσαβόνας, ενώ συζητήθηκε και το θέμα των δυτικών Βαλκανίων σε σχέση με την περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

    Η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά την ενταξιακή προοπτική τους, παράλληλα όμως με τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών είπε ο πρωθυπουργός. Επισήμανε επίσης ότι συζητήθηκε και το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και η αντιμετώπισή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δέχεται περισσότερες πιέσεις στο θέμα αυτό, στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην διεθνή οικονομική κατάσταση. Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραματίζει ρόλο, πόλου σταθερότητας στο διεθνές οικονομικό σκηνικό, και επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να επαγρυπνεί και να παρακολουθεί στενά τις διεθνείς εξελίξεις στην οικονομία.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις δηλώσεις του αναφέρθηκε κυρίως στο θέμα της λαθρομετανάστευσης επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 27 χώρες στην ΕΕ και 27 πολιτικές αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης. Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται μια κοινή πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος, της λαθρομετανάστευσης, ενώ επισήμανε ακόμη ότι είναι προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο χώρος της Μεσογείου. Είπε επίσης ότι το μέλλον των Βαλκανίων βρίσκεται στην ΕΕ, αλλά επισήμανε ότι «μας προβληματίζουν θέματα ασφάλειας και σταθερότητας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 March 2008 - 9:30:15 UTC