Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Συνεχίζουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις"
  • [02] "Η ΝΔ προκαλεί ζημιά στη χώρα"

  • [01] "Συνεχίζουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις"

    Στην 4η ολομέλεια της Ευρω - Μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στο Καβούρι, θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, στις 9 το πρωί και στη συνέχεια στο έκτο φόρουμ της παγκόσμιας συμμαχίας πόλεων κατά της καταπολέμησης της φτώχιας.

    Σκληρή επίθεση στα δύο κόμματα της Αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

    Δίνοντας απάντηση στην πρόταση μομφής του ΠΑΣΟΚ και στην πρόταση για δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καραμανλής είπε ότι είναι ένα παιχνίδι στον ανταγωνισμό πυροτεχνημάτων, στον ευρύτερο χώρο της Αντιπολίτευσης.

    Είναι παιχνίδι εντυπώσεων η πρόταση για δημοψήφισμα, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί δύσκολα και περίπλοκα ζητήματα να απλουστεύονται και να ζητούμε απο το λαό να αποφασίσει με ένα ναι ή ένα όχι.

    Καμία μεταρρύθμιση δεν θα είχε προχωρήσει εάν κάθε φορά χρειαζόταν να γίνει δημοψήφισμα. Για παιχνίδι εντυπώσεων κατηγόρησε και το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι με την πρόταση μομφής προσπαθεί να υπερκεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε εντυπωσιασμό και αντιδραστικότητα. Η πρόταση δυσπιστίας, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, δεν αλλάζει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι απο τη μάχη της Βουλής η Νέα Δημοκρατία θα βγει κερδισμένη.

    Η μάχη εντυπώσεων στην Αντιπολίτευση, συνέχισε ο πρωθυπουργός, δεν μας αφορά. Εμάς μας αφορά η παραγωγή πολιτικού λόγου. Κατηγόρησε την Αντιπολίτευση για λαϊκισμό, ανευθυνότητα, οξύτητα και σημείωσε ότι είναι λάθος αν νομίζουν ότι θα βάλουν τη χώρα σε κατάσταση ομηρίας.

    Ο πρωθυπουργός έκανε εκτεταμένη αναφορά στο Σκοπιανό. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει εντατική προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος, πήρε γενναίες και ειλικρινείς αποφάσεις, μιλώντας για αμοιβαία αποδεκτή ονομασία, που θα ισχύσει έναντι όλων με σαφή προσδιορισμό.

    Συναντήσαμε αδιαλλαξία απο την άλλη πλευρά, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση δεν μπορεί να υπάρξει πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

    Περιγράφοντας τις προϋποθέσεις που βάζει η χώρα μας, ανέφερε ότι επιδιώκουμε μία ουσιαστικά σύνθετη ονομασία, που δεν θα είναι περιγραφή του πολιτεύματος των Σκοπίων. Αυτό δεν μας αφορά, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι επιδιώκουμε μία λύση ουσιαστική, όχι λύση στα χαρτιά, μία λύση που θα ισχύει έναντι όλων.

    Επίσης, ανέφερε ότι η όποια λύση συμφωνηθεί δεν θα επικυρώνεται απο μία δήλωση συμφωνίας, αλλά θα είναι λύση τελεσίδικη με τη σφραγίδα του ΟΗΕ. Ψευδεπίγραφη λύση δεν είναι λύση, ξεκαθάρισε ο κ. Καραμανλής.

    Περιγράφοντας το σημείο στο οποίο βρίσκονται τώρα οι διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του κ. Νίμιτς, σημείωσε ότι απέχουμε από μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Ωστόσο, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα το θέμα και επιδιώκουμε μία λύση που δεν θα μπορεί να στηρίξει απαράδεκτες τακτικές, δεν θα μπορεί να είναι όχημα για αλυτρωτικές τακτικές και δεν θα εντάσσεται στη λογική αστάθειας που δεν ταιριάζει στην εποχή μας.

    Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στη μεγάλη, όπως τη χαρακτήρισε, μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, αντιμετωπίζεται η πολυδιάσπαση του συστήματος, επιτυγχάνεται η συγκράτηση των δαπανών και η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής. Δημιουργείται, συνέχισε, ένα εθνικό κεφάλαιο για την αλληλεγγύη των γενεών. Δρομολογείται μια ουσιαστική μεταρρύθμιση για ένα βιώσιμο, δίκαιο, σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα. Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης των γενεών.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει αταλάντευτα τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις. Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι υπόθεση της δικής μας παράταξης. Εχουμε εντολή να συνεχίσουμε το δύσκολο δρόμο, με ευθύνη και με στέρεα βήματα μπροστά. Αυτή είναι η συμφωνία μας με την πολιτική συμμαχία των πολιτών και θα την τηρήσουμε.

    Απευθυνόμενος στους βουλευτές του υπογράμμισε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα αναδεικνύει τη βαθιά συναίσθηση ευθύνης που την διακρίνει. Ολοι μαζί σαν μία γροθιά είμαστε δύναμη ευθύνης, δύναμη μεταρρύθμισης, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται απο την δική μας αποφασιστικότητα.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνησή του ολοκλήρωσε όπως είχε δεσμευτεί τον πρώτο κύκλο μεταρρυθμίσεων και ανέφερε χαρακτηριστικά τις αυξήσεις στο ΕΚΑΣ, στις αγροτικές συντάξεις, στο πολυτεκτινό επίδόμα. Με την καινούργια χρονιά ανοίξαμε το δεύτερο κύκλο των μεταρρυθμίσεων, αλλά, σημείωσε ο πρωθυπουργός, (κάνοντας έμμεση αναφορά στην υπόθεση Ζαχόπουλου) δεχθήκαμε μία απερίγραπτη θύελλα φημολογιών, σκιών, ανεύθυνων κατηγοριών. Με ευθύνη της Αντιπολίτευσης, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, περιθωριοποιήθηκαν τα μείζονα ζητήματα.

    Ακολούθως ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, κόντρα στις σειρήνες του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας. Αναφέρθηκε στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, ενώ σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων έργων στην ιστορία της χώρας.

    Συζητείται, συνέχισε, το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και προωθείται περαιτέρω η εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η επίλυση του προβλήματος της Ολυμπιακής, η μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι τα λιμάνια. Μίλησε ακόμη για το σχέδιο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με το οποίο θα αντιμετωπιστεί περαιτέρω η γραφειοκρατία, αλλά και για τη μεταρρύθμιση της διοικητικής δομής της χώρας, που θα προωθήσει ακόμη περισσότερο την αποκέντρωση της διοίκησης.

    Ομιλίες βουλευτών

    Η πρόταση μομφής που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ δείχνει το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η αντιπολίτευση, ανέφερε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση διευρύνει τον κύκλο των μεταρρυθμίσεων και τολμά τις αλλαγές και τις τομές που έχει ανάγκη η χώρα.

    Ο Κώστας Γκιουλέκας ανέφερε ότι η πεποίθηση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα είναι ότι η κυβέρνηση χειρίζεται με συνέπεια και υπευθυνότητα το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ωστόσο, ο κόσμος θεωρεί ότι η χώρα μας έχει δώσει αρκετά και ότι η άλλη πλευρά θα πρέπει να κάμψει την αδιαλλαξία της, διαφορετικά καλά θα κάνουμε να τους θυμήσουμε ότι ο δρόμος για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ περνά μέσα από τη χώρα μας.

    Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι η κυβέρνηση αποσαφήνισε ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει υποχωρήσεις που να υπερβαίνουν τα όρια της εθνικής της αξιοπρέπειας στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να "σκοπιανοποιηθεί" η ελληνική πολιτική ζωή και ότι οι βουλευτές του κόμματος θέλουν να δουν το έργο των μεταρρυθμίσεων να προχωρά με ταχείς ρυθμούς.

    Ο Κώστας Μαρκόπουλος σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι η εντολή που έχει η ΝΔ, σημείωσε, όμως, ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι μόνο κοινοβουλευτικό έργο, το πιο σημαντικό κομμάτι είναι η υλοποίησή τους.

    Ο Ιορδάνης Τζαμτζής επανέλαβε την πρότασή του για μείωση του ορίου ηλικίας σύνταξης της Ελληνίδας αγρότισσας και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές που το ζητάνε δεν είναι αντάρτες και δεν αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση.

    Ο Κώστας Αγοραστός έκανε κριτική στο ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μομφής που κατέθεσε, λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια πρόταση δεν έχει στόχο να αναδείξει τα προβλήματα της κυβέρνησης.

    Ο Γιώργος Κοντογιάννης σημείωσε ότι στόχος της ΝΔ πρέπει να είναι η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές και να μην πέσει στην παγίδα της συζήτησης για συμμαχικές κυβερνήσεις.

    Συνάντηση με Μπαρόζο

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε στο μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Μετά την συνάντηση ο πρωθυπουργός ανέφερε στις δηλώσεις του, ότι κατά την διάρκεια της συζήτησης ετέθη το θέμα της κύρωσης της Συνθήκης της Λισσαβόνας, ενώ συζητήθηκε και το θέμα των δυτικών Βαλκανίων σε σχέση με την περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

    Η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά την ενταξιακή προοπτική τους, παράλληλα όμως με τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών είπε ο πρωθυπουργός. Επισήμανε επίσης ότι συζητήθηκε και το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και η αντιμετώπισή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δέχεται περισσότερες πιέσεις στο θέμα αυτό, στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην διεθνή οικονομική κατάσταση. Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραματίζει ρόλο, πόλου σταθερότητας στο διεθνές οικονομικό σκηνικό, και επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να επαγρυπνεί και να παρακολουθεί στενά τις διεθνείς εξελίξεις στην οικονομία.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις δηλώσεις του αναφέρθηκε κυρίως στο θέμα της λαθρομετανάστευσης επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 27 χώρες στην ΕΕ και 27 πολιτικές αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης. Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται μια κοινή πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος, της λαθρομετανάστευσης, ενώ επισήμανε ακόμη ότι είναι προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο χώρος της Μεσογείου. Είπε επίσης ότι το μέλλον των Βαλκανίων βρίσκεται στην ΕΕ, αλλά επισήμανε ότι «μας προβληματίζουν θέματα ασφάλειας και σταθερότητας».

    [02] "Η ΝΔ προκαλεί ζημιά στη χώρα"

    Συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος πραγματοποιεί το ΠΑΣΟΚ στις 7 το βράδυ, στην οποία καλεί τους πολίτες να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική.

    Με πέντε μηνύματα προς την κυβέρνηση, συνέδεσε ο Γιώργος Παπανδρέου την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το κόμμα του, μπροστά στην «πρωτοφανή ζημιά με μη αναστρέψιμες συνέπειες, που προκαλεί η Νέα Δημοκρατία στη χώρα».

    «Αρνούμαστε να δεχθούμε τις αντιδημοκρατικές πρακτικές και διαδικασίες που ακολουθείτε και μέσα και εκτός της Βουλής. Θα καθυστερούμε και θα εμποδίζουμε κάθε νομοσχέδιο που επιχειρείτε να περάσετε χωρίς διάλογο και σεβασμό προς την ελληνική κοινωνία» ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου. «Δεν θβ αφήσουμε να περάσει η αντίληψη της μοιρολατρίας. Σωστά σας επεσήμανε ο κος Βενιζέλος ότι δεν είναι απλώς προσπάθειά σας η οικονομική αφαίμαξη του λαού, αλλά η κάμψη του ηθικού του».

    Τρίτο μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «η έκφραση της λαϊκής βούλησης να πάψει πλέον η ανοχή προς την κυβέρνηση, να πάψει η λευκή επιταγή».

    «Το μήνυμά μας είναι: Σταματήστε πλέον το ξεπούλημα. Είμαστε εμείς εδώ και θα μείνουμε θεματοφύλακες του εθνικού μας πλούτου» ανέφερε ο κος Παπανδρέου, συμπληρώνοντας: «τέλειωσε η εποχή που μπορούσατε να επικαλεστείτε το παρελθόν - σήμερα κρίνεστε εσείς, για τη δικιά σας ιστορία, τις δικές σας πολιτικές, τις τεράστιες ευθύνες». Τέλος, ο κ. Παπανδρέου, συνέδεσε την πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης «με το κοινό αίσθημα της κοινωνίας, καθώς, παρά τα τρυκ και τις συστηματικές προσπάθειες χειραγώγησης των ΜΜΕ με κρατικές διαφημίσεις και εξυπηρετήσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ παρουσιάζει σήμερα πρόωρη γήρανση».

    Αναφερόμενος στην είσοδο DEUTSCHE TELECOM στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ, ο κος Παπανδρέου έκανε λόγο για «ξεπούλημα με κυβερνητική εγγύηση, αιφνιδιαστικό αφελληνισμό της επιχείρησης έγκλημα σε βάρος της εθνικής οικονομίας, με βαριά την οσμή του σκανδάλου».

    «Γιατί δεν αγόρασε η DEUTSCHE TELECOM κατευθείαν από το Δημόσιο; Μεσολάβησε η κυβέρνηση; Ασφαλώς. Το αποκάλυψε ο κος Αλογοσκούφης, όταν είπε ότι βλέπει θετικά την συνδιοίκηση του ΟΤΕ. Η κυβέρνηση έφερε 300 εκ. ευρώ στα ταμεία της MARFIN. Με τι αντάλλαγμα; Και ποιος θα το εισπράξει;»

    «Η κυβέρνηση σιωπά και κρύβεται. Κι αντί να απαντήσει, καταφεύγει στην ποινικοποίηση της δράσης των εργαζομένων» ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε επίσης, ότι η Οικονομία είναι τελείως αθωράκιστη απέναντι στην διεθνή πιστωτική κρίση που έρχεται και προς τα Βαλκάνια. «Φημολογείται ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα με τις οικονομικές καταστάσεις των ελληνικών τραπεζών. Γνωρίζετε ποιες είναι οι επισφαλείς τοποθετήσεις τους; Έχετε σχέδιο;» ρώτησε.

    Αυτή η κατάσταση, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αδυνατίζει και την εθνική προσπάθεια στο Σκοπιανό, όπου η κυβέρνηση, έχει εκπέμψει λάθος μηνύματα, με αποτέλεσμα να εισπράττει από τον Μάθιου Νίμιτς μια τελική πρόταση διπλής ονομασίας. «Για το ΠΑΣΟΚ, η πρόταση είναι απορριπτέα, χωρίς δεύτερη κουβέντα. Αυτό το διαπραγματευτικό αποτέλεσμα, είναι αποτυχία της κυβέρνησης, η οποία οφείλει να ξεκαθαρίσει, με ποια ακριβώς θέση θα πάει στο ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο. Η αποφασιστική της στάση, είναι το ελάχιστο που ζητά ο λαός» συμπλήρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Τέλος, ο κος Παπανδρέου, αναφέρθηκε και στις σχέσεις του κόμματός του με την Αριστερά: «Είμαστε κοντά στα προβλήματα, υπηρετούμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τις προοπτικές του μέσου Έλληνα και της Ελληνίδας για μια κοινωνία αξιών. Και αυτό το μήνυμα, έχει αποδέκτες και στην άλλη Αριστερά - γιατί η εύκολη ισοπέδωση των πάντων, εάν πλήττει επιφανειακά το ΠΑΣΟΚ, υπονομεύει βαθύτατα την ενότητα και την αυτοπεποίθηση του λαϊκού κινήματος, σε μια εποχή που ακριβώς αυτό ζητά η Δεξιά».

    Αντιπαράθεση Γ.Παπανδρέου-Ντ.Μπακογιάννη

    Την ικανοποίησή της για την ομόθυμη - πλην ενός - υποστήριξη των κομμάτων της Βουλής στην συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Χαίρομαι, που όλα τα κόμματα της Βουλής, πλην ενός, είναι σύμφωνα με την πολιτική που πρώτη εξήγγειλε η ΝΔ για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, είπε η κ. Μπακογιάννη. Έχει σημασία, πρόσθεσε, ότι η διαπραγμάτευση που θα γίνει και από εδώ και πέρα, και αυτές τις μέρες που θα υπάρξει έντονη κινητικότητα, θα έχει την ομόθυμη πλην ενός κόμματος (σ.σ. του ΛΑΟΣ), υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων. Αυτό είναι δύναμη για την κυβέρνηση, δύναμη για τη διαπραγμάτευση, δύναμη για την Ελλάδα είπε η κ. Μπακογιάννη χαρακτηριστικά.

    Αφού επέκρινε το ΠΑΣΟΚ για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε, και την «αντιδημοκρατική» άποψη ότι θα εμποδίσει τη ΝΔ να κυβερνήσει, είπε ότι δεν δέχεται από τον κ. Παπανδρέου να επαναλαμβάνει στη Βουλή τις «κόκκινες γραμμές» για το Σκοπιανό, όταν η ίδια του τις είχε αναφέρει νωρίτερα το πρωί. «Είμαι η μόνη που διαπραγματεύεται το θέμα των Σκοπίων λέγοντας με κάθε λεπτομέρεια ποια είναι η διαπραγματευτική μας τακτική και να έρχεστε να μας πείτε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της διαπραγματευτική μας τακτικής» είπε η κ. Μπακογιάννη.

    Αναφερόμενη στην τελευταία πρόταση Νίμιτς είπε ότι έχουν κατατεθεί πολλές και ότι θα κατατεθούν κι άλλες. Αυτή η πρόταση «δεν έχει γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα» είπε η κ. Μπακογιάννη σημειώνοντας ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Όσο για τις «σεναριολογίες ότι είμαστε κολλημένοι στον τοίχο», η κ. Μπακογιάννη αναρωτήθηκε: Γιατί είμαστε κολλημένοι; Ποιος μας κόλλησε στον τοίχο και δεν το κατάλαβα; Επειδή μας έφεραν μια πρόταση και την απορρίψαμε; Μπορεί να απορρίψουμε κι άλλες είπε η κ. Μπακογιάννη.

    Όπως είπε η κ. Μπακογιάννη, η κυβέρνηση είπε τα πράγματα με το όνομά τους και δήλωσε με ξεκάθαρο τρόπο ότι θα ασκήσει βέτο: «Για πρώτη φορά η Ελλάδα σήκωσε ανάστημα και είπε τα πράγματα με το όνομά τους, και θα ακολουθήσει αυτή την πολιτική με παρρησία, υπευθυνότητα και σιγουριά» ανέφερε η κ. Μπακογιάννη.

    Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου είπε ότι το «προπατορικό αμάρτημα» του προβλήματος που διαρκεί 17 χρόνια είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη που είχε δύο διαφορετικές πολιτικές, μία του πρωθυπουργού και μία του υπουργού Εξωτερικών. Αυτά που σήμερα διαπραγματευόμαστε, αν εσείς είχατε το θάρρος τότε, θα τα είχαμε τότε είπε ο κ. Παπανδρέου. Θύμισε επίσης ότι αυτός που είχε σηκώσει το ανάστημά του ήταν το ΠΑΣΟΚ το 1993 που επέβαλε εμπάργκο, χωρίς το οποίο «δεν θα είμαστε σε διαπραγμάτευση τώρα».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στηρίζει την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, αλλά έκανε λόγο για παλινωδίες του πρώην υπουργού Εξωτερικών που «άλλα έλεγε μπροστά μας» και άλλα μαθαίναμε μετά για το τι πραγματικά έλεγε ο κ. Νίμιτς. Υποχρέωσή μας είναι να λέμε ποια είναι η δική μας θέση και αυτή η θέση μας είναι που σας ανάγκασε να τραβήξετε κι εσείς την κόκκινη γραμμή πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Ανταπαντώντας, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι για το 1993 «κριτική μπορεί να κάνουμε και οι μεν και οι δε. Υπάρχουν τα πρακτικά, και μπορεί κανείς να δει ποια ήταν η θέση κομμάτων». Διαφώνησε για το εάν το εμπάργκο στα Σκόπια ωφέλησε την υπόθεση της ονομασίας και επανέλαβε ότι η ενημέρωση του κ. Παπανδρέου υπήρξε πλήρης.

    Ομιλία Γ.Αλογοσκούφη

    Οι κανόνες που διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και την εθνική ασφάλεια θα εφαρμοσθούν και στην περίπτωση του ΟΤΕ, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης από το βήμα της Βουλής, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ευπρόσδεκτη και συμβατή με τη στρατηγική της κυβέρνησης για τον οργανισμό, την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη Deutsche Telekom.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι στόχος της στρατηγικής συμμαχίας είναι η ανάπτυξη του ΟΤΕ μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, ενώ μνημόνευσε πρόσφατο άρθρο των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο οι συμμαχίες των τηλεπικοινωνιακών Οργανισμών στην Ευρώπη είναι μονόδρομος λόγω των οικονομιών κλίμακας που δημιουργούνται.

    Όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, μετά από επίσημο αίτημα από τη Deutsche Telekom, που υποβλήθηκε στις 18 Μαρτίου, ξεκινούν οι σχετικές διαδικασίες για την υπογραφή συμφωνίας μετόχων, η οποία ασφαλώς θα έρθει στη Βουλή και θα κυρωθεί. Επισήμανε επίσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας μετόχων μένει να καθορισθούν ζητήματα, όπως αυτά που αφορούν την Διοίκηση και τη μετοχική σύνθεση: «Και η επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι μία ισορροπία του ΟΤΕ και της Deutsche Telekom όσον αφορά και τη μετοχική σύνθεση και τη διοίκηση του Οργανισμού».

    Ο κ. Αλογοσκούφης μίλησε επίσης και για τα σενάρια «συνωμοσίας» που είδαν αυτές τις μέρες το φως της δημοσιότητας και «υιοθετήθηκαν άκριτα» από συναδέλφους της αντιπολίτευσης, είπε ότι δεν έχουν καμία βάση, δεν τιμούν αυτούς που τα υιοθετούν, διότι πολλά από αυτά τα σενάρια συνωμοσίας διακινούνται από τους ανταγωνιστές του ΟΤΕ που δεν θέλουν έναν ΟΤΕ σύγχρονο και δυναμικό.

    Ο κ. Αλογοσκούφης συνέχισε την ομιλία του αναφερόμενος στο σχεδιασμό για την περαιτέρω εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην αξιοποίηση καίριας σημασίας υποδομών, όπως είναι τα λιμάνια και τα αεροδρόμια: «Προωθούνται συνεργασίες και συμπράξεις, που συμβάλλουν στην αναβάθμιση των λιμανιών μας και ενδυναμώνουν το ρόλο της χώρας μας ως διαμετακομιστικού κέντρου στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι υποδομές της μπορούν να γίνουν οι πύλες για την Ευρώπη. Έτσι ενισχύεται η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη» είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Όσο για τις από τις δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις στην ανάπτυξη, είπε θα είναι σχετικά μικρές. Παρά ταύτα, πρόσθεσε, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα θα είναι διπλάσιος από αυτόν της ευρωζώνης.

    Ειδικότερα για τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό, είπε ότι έχουμε από το περασμένο καλοκαίρι μια ένταση των πληθωριστικών πιέσεων διεθνώς - κυρίως των πρώτων υλών, των τροφίμων και του πετρελαίου - και εξέφρασε την ελπίδα ότι «η χθεσινή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για τους μισθούς θα οδηγήσει σε περαιτέρω βελτίωση των πραγματικών εισοδημάτων και ότι δεν θα έχει περαιτέρω επιπτώσεις στον πληθωρισμό».

    Εξάλλου, ανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η εισοδηματική πολιτική για το Δημόσιο για το 2008: «Μέσα στο πλαίσιο που ορίζει ο Προϋπολογισμός, θα διασφαλίσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα εισοδήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο και των συνταξιούχων» θυμίζοντας ότι κάθε χρόνο οι αυξήσεις είναι μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό.

    H πρόταση δυσπιστίας

    Καταθέτοντας την Τετάρτη την πρόταση δυσπιστίας ο κ.Παπανδρέου ανέφερε ότι "έξι μήνες μετά τις εκλογές η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προδώσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού". Ο Γ.Παπανδρέου άσκησε κριτική στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, με αιχμή στην «υπονόμευση» του βασικού δικαιώματος σε αξιοπρεπείς συντάξεις. Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση «κάτω από τον ψεύτικο τίτλο της μεταρρύθμισης ξεπουλά και τα τελευταία περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, τα οποία δεν είναι απλά ασημικά, αλλά ζωτικές επιχειρήσεις, που διασφαλίζουν βασικά εθνικά εργαλεία προγραμματισμού και που εγγυώνται βασικά αγαθά στην ενέργεια και στις τηλεπικοινωνίες».

    «Λέμε απλά, ως εδώ και μη παρέκει», τόνισε ο κ.Παπανδρέου, ο οποίος ολοκλήρωσε την παρέμβασή του λέγοντας: "Καταθέτω πρόταση δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η οποία (πρόταση) βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τη διαμορφωμένη πεποίθηση των πολιτών. Καταθέτω την πρόταση δυσπιστίας εκ μέρους ολόκληρου του ΠΑΣΟΚ με τη βεβαιότητα ότι εκφράζουμε έτσι τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

    Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο παριστάμενος υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης είπε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να αρχίσει η σχετική συζήτηση «εδώ και τώρα».

    Ευχαριστώ το ΠΑΣΟΚ για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, γιατί δίνει μοναδική ευκαιρία στην κυβέρνηση να προβάλει το τεράστιο έργο της και να αναδείξει τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές αλλαγές, τόνισε ο κ. Λιάπης. Σημείωσε, επίσης, ότι η σκοπιμότητα της πρότασης ΠΑΣΟΚ είναι να υπερκεράσει τις εντυπώσεις της αντίστοιχης πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα.

    «Δεν πρωταγωνιστείτε στη Βουλή, ακολουθείτε τα μικρά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης», είπε ο κ. Λιάπης.

    Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Μ. Λιάπη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση δεν κατανοεί τη σοβαρότητα της στιγμής: «Δεν μας ενδιαφέρει εάν θεωρείτε ότι είμαστε ή όχι ουρά του οποιουδήποτε. Το πρόβλημα για τη χώρα είναι να μην είναι η Ελλάδα ουρά στην ΕΕ, στην οικονομία και στην κοινωνική πολιτική», τόνισε.

    Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, η συζήτηση θα είναι τριήμερη και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με ονομαστική ψηφοφορία.

    Σημειώνεται ότι για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας, δηλαδή για να αποδειχθεί ότι η Κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον την εμπιστοσύνη της Βουλής, πρέπει να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

    Τέλος επισημαίνεται ότι η προγραμματισμένη για την Τετάρτη ονομαστική ψηφοφορία για το σύνολο του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου, η οποία αναβλήθηκε μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 March 2008 - 5:30:20 UTC