Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με υπουργό Αμυνας
  • [02] Μείωση επιτοκίων στις ΗΠΑ

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με υπουργό Αμυνας

    Συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη για θέματα αρμοδιότητάς του και την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Μεϊμαράκης ερωτηθείς για το Ασφαλιστικό και τις απεργιακές κινητοποιήσεις, υπογράμμισε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία και σημείωσε ότι το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί είναι απόσταγμα και συνισταμένη των δύο πλευρών που συζήτησαν.

    Απαντώντας σε παρατήρηση ότι ''οι απεργοί σκληραίνουν τη στάση τους'', ο κ. Μεϊμαράκης εκτίμησε πως θα είχαν μια ανάλογη στάση από τη στιγμή που βλέπουν ότι η κυβέρνηση έχει δίκιο και προχωρά. "Εγώ δεν τη χαρακτηρίζω πιο σκληρή τη στάση τους, αλλά θεωρώ ότι ήταν κάτι το αναμενόμενο μια και την Πέμπτη ολοκληρώνεται η συζήτηση. Προσωπικά πιστεύω ότι επειδή βασίζεται στα συμπεράσματα ενός πολύμηνου διαλόγου και επειδή είναι μια ουσιαστική, πραγματική και συνετή ταυτόχρονα μεταρρύθμιση που αφορά τις μελλοντικές γενιές πρέπει να προχωρήσει ως έχει", τόνισε ο υπουργός Αμυνας.

    Ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο μέλλον σε κυβερνητικό επίπεδο, είπε ότι κατ' αρχήν το έχει απορρίψει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και επί πρακτικής βάσης δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

    Σε ερώτηση πώς θα αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο της μη αυτοδυναμίας, όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, ο υπουργός Αμυνας είπε: "Μα τι συζητάμε τώρα; Τι θα γίνει μετά από τέσσερα χρόνια, το 2011; Το κουβεντιάζουμε τότε".

    Ανέφερε ακόμη ότι η πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει την πολιτική της ΝΔ και αυτό καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, σημειώνοντας ότι οι τέσσερις μονάδες της διαφοράς από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου έχουν γίνει έξι και επτά.

    Σε ερώτηση για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει πλήρως και ξεκάθαρα τις απόψεις της και από κει και πέρα οφείλει η άλλη πλευρά να κάνει τα βήματα που απαιτούνται για να συναντηθούμε, διαφορετικά θα έχει εκείνη την ευθύνη.

    Σε άλλη ερώτηση για το ίδιο θέμα και αν υπάρχει αισιοδοξία, ο κ. Μεϊμαράκης είπε: "Εμείς πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις, αλλά αυτό πλέον είναι θέμα της άλλης πλευράς, η οποία έχει και την απόλυτη ευθύνη".

    Τέλος, στην ερώτηση αν θα καταστραφούν παλαιά πυρομαχικά και στην Ελλάδα, είπε ότι αυτό έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν με όλες τις διαδικασίες ασφαλείας που απαιτούνται, καθώς τα ανθρώπινα λάθη μπορεί να κοστίσουν πάρα πολύ.

    Το μεσημέρι, ο κ. Κ.Καραμανλής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της Βουλγαρίας κ. Γκεόργκι Πιρίνσκι.

    Μήνυμα Κ.Καραμανλή προς το Σκόπια

    Αν δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση για το όνομα της ΠΓΔΜ δεν θα υπάρξει πρόσκληση για το ΝΑΤΟ, επανέλαβε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    O πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά στη διαδικασία εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για θέμα που αφορά τις σχέσεις καλής γειτονίας. Ο κ. Καραμανλής μίλησε για λύση με σύνθετη ονομασία και γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, μια τέτοια λύση, καθαρή και πρακτική μπορεί να βάλει τέρμα σε ένα ζήτημα που επηρεάζει αρνητικά την περιφερειακή σταθερότητα και τη συνεργασία, κάτι που, όπως σημείωσε, αναφέρεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Επίσης ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το θέμα επηρεάζει και τις διμερείς σχέσεις αλλά και τις ευρωαντλαντικές φιλοδοξίες της ΠΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική θέση είναι καθαρή και δεν επιδέχεται παρερμηνείες. "Μη λύση σημαίνει, μη πρόσκληση, δηλαδή μη ένταξη στο ΝΑΤΟ", τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Σημείωσε ακόμη ότι δεν μπορούν να χτιστούν συμμαχικές σχέσεις και σχέσεις αλληλεγγύης στη βάση εκκρεμοτήτων και διεμήνυσε: "Αυτή η θέση ισχύει σήμερα, θα ισχύσει και αύριο και θα ισχύει ως τη επίτευξη λύσης που θα είναι αμοιβαία αποδεκτή".

    Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για την πολιτική κρίση στη γειτονική χώρα είπε: "Θέλουμε να πιστεύουμε και να ελπίζουμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα δεν θα χρησιμοποιηθούν ούτε ως πρόσχημα, ούτε ως άλλοθι για τη διαιώνιση ενός 17χρονου αδιεξόδου για μια δήθεν, ψευδεπίγραφη, συμβιβαστική διευθέτηση. Μία τέτοια προσέγγιση είναι ευνόητο ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή". Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει διανύσει μία μεγάλη απόσταση και το ίδιο πρέπει να κάνει και η άλλη πλευρά.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ παρουσία της Αμερικανίδας πρέσβη στο ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όταν έχεις καθαρές θέσεις δεν έχεις κανένα λόγο να φοβάσαι τη συζήτηση και τόνισε ότι δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα.

    Εγώ έκρινα σκόπιμο, είπε ο πρωθυπουργός, να συναντηθεί η υπουργός Εξωτερικών, αν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας τέτοιες συναντήσεις δεν χρειάζεται άλλη απάντηση. Επίσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι για τον ίδιο λόγο και ο ίδιος συναντήθηκε με εταίρους και συμμάχους, προσθέτοντας ότι αντάλλαξε χειραψία χθες με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ και πως δεν θα είχε πρόβλημα αν του άνοιγε ο ίδιος συζήτηση, να του παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις.

    Ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου είχε συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τη Γερμανίδα καγκελάριο `Αγγελα Μέρκελ καθώς και τον πρόεδρο της Κυπριακής δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Στρατηγική της Λισαβόνας, κλιματική αλλαγή, ενεργειακή ασφάλεια, Ενωση για τη Μεσόγειο

    Η εφαρμογή της Στρατηγικής της Λισαβόνας, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας καθώς και η γαλλική πρόταση για τη λεγόμενη "Ένωση για τη Μεσόγειο" ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο Κορυφής.

    Ως προς το θέμα της στρατηγικής της Λισαβόνας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη εισέρχεται στο νέο τριετή κύκλο μεταρρυθμίσεων που αφορά την περίοδο 2008 και 2010. Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει ήδη ωφεληθεί σημαντικά από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υιοθετηθεί και έφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την εντυπωσιακή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, τη διατήρηση της ανάπτυξης του 4% κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία και τη μείωση της ανεργίας κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η πρόσφατη επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας διεθνώς αποτελεί κίνητρο για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή των εθνικών μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων. "Ο κύριος παράγοντας της οικονομικής ανάπτυξης στο μέλλον θα είναι η γνώση και η καινοτομία και γι' αυτό οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα, για να επενδύσουμε στην έρευνα και στην εκπαίδευση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ταυτόχρονα την ιδιαίτερη σημασία που έχει η ενίσχυση της κινητικότητας των επιστημόνων και των φοιτητών στην Ευρώπη.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι "27" αναγνώρισαν εκ νέου σήμερα τη σημασία της ενιαίας αγοράς ως κύριο μοχλό ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Όπως δήλωσε ο κ. Καραμανλής επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου ο ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία και εγκρίθηκαν μία σειρά μέτρα προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση αυτών των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης και σε δημόσιους οργανισμούς.

    Σε ό,τι αφορά την πολιτική της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώστε να υπάρξει μείωση των εκπομπών ρύπων. Σημείωσε ότι η επίτευξη μίας διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα είναι πρωταρχικής σημασίας και ότι η ΕΕ θα πρέπει να διατηρήσει το καθοδογητικό της ρόλο, αναλαμβάνοντας φυσικά την ευθύνη που της αναλογεί στον αγώνα για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.

    Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, αφού σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι θετική επί της αρχής, όσον αφορά το ζήτημα της μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου τόνισε ότι το θέμα της μείωσης των ρύπων απαιτεί συχνά μία δύσκολη ισορροπία, καθώς οφείλει να συνδυάζει την προσήλωση στους περιβαλλοντικούς στόχους με τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, το οποίο συζητήθηκε στη βάση έκθεσης που παρουσίασε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η διαρκώς κλιμακούμενη κλιματική αλλαγή στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας.

    Τόνισε ότι το κλειδί για την επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη είναι η διαφοροποίηση τόσο των προμηθευτών όσο και των προμηθειών και των οδών διέλευσης για την εισαγωγή ενεργειακών πόρων.

    Ο Κ. Καραμανλής κατέληξε λέγοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συμφωνία και για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο αγωγός φυσικού αερίου που συνδέει την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς και η ελληνική συμμετοχή στο δίκτυο South Stream για την μεταφορά του φυσικού αερίου.

    H Ελλάδα τάχθηκε εξαρχής ένθερμα υπέρ της πρωτοβουλίας της Γαλλίας για τη δημιουργία Ενωσης για τη Μεσόγειο, κάτι που υπαγορεύει η γεωγραφική μας θέση και οι άριστες σχέσεις που διατηρούμε με το σύνολο των χωρών της Μεσογείου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του, η Ελλάδα επεδίωξε από νωρίς να εμπλουτίσει αυτή την πρόταση με δικές της ιδέες προκειμένου να συμβάλει στη διαμόρφωσή της. Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, η προοπτική αυτή θα ενισχύσει τις ήδη υφιστάμενες δομές της ευρωμεσογειακής συνεργασίας, θα εξασφαλίσει την ενεργό εμπλοκή όλων των κρατών-μελών και των οργάνων της ΕΕ, αποσκοπώντας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα, αλλά και την οικονομική συνεργασία στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο πρωθυπουργός, χαιρετίζουμε τη σημερινή παρουσίαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της πρότασης αυτής, οι βασικές παράμετροι της οποίας απηχούν τις ελληνικές θέσεις.

    Απαντώντας σε σχετική με το θέμα αυτό ερώτηση, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν πρέπει να εμφανίζει αλληλοεπικαλύψεις ή να υποκαθιστά υφιστάμενα σχήματα συνεργασίας όπως τη Διαδικασία της Βαρκελόνης ή την πολιτική γειτονίας της ΕΕ, αλλά να λειτουργεί συμπληρωματικά και ενισχυτικά. Τόνισε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται αποκλεισμοί και να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εμπλοκή της ΕΕ, επισημαίνοντας πως μια πολιτική για τη Μεσόγειο θα αξιοποιήσει κοινοτικούς πόρους και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχει συμμετοχή του συνόλου των χωρών-μελών της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι θα πρέπει να πετύχουμε την ισόρροπη ανάπτυξη αυτής της πρωτοβουλίας, τόσο στη Δυτική όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, δίνοντας έμφαση στην οικονομική συνεργασία και την κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής.

    Σχετικά με την επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε 26 από τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής (με εξαίρεση τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια) με την οποία ζητήθηκε η επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό με βάση το σχέδιο Ανάν, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το σχέδιο Ανάν ετέθη στην κρίση των πολιτών και απερρίφθη από τους Ελληνοκυπρίους με πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Κατά συνέπεια, όπως είπε και ο Τούρκος πρωθυπουργός στην πρόσφατη κοινή συνέντευξη που παραχωρήσαμε στην Αγκυρα, το σχέδιο Ανάν δεν συζητείται, δεν είναι βάση, συμπλήρωσε . Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει η διάθεση να βοηθήσουμε και εμείς, με πρωταγωνιστή την κυπριακή κυβέρνηση, ώστε να βρεθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ εξαρτάται από συγκεκριμένα κριτήρια και προαπαιτούμενα, τα οποία με μεγάλη σαφήνεια έχουν τεθεί στις σχετικές αποφάσεις και δεσμεύσεις της ΕΕ.

    Για το Κόσοβο

    «Επιθυμία της Ελλάδας, είναι να διασφαλιστεί η Νατοϊκή παρουσία (ΚFOR) και η παρουσία της ευρωπαϊκής πολιτικής δύναμης στην περιοχή του Κοσόβου», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σήμερα από τις Βρυξέλλες, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του Κοσόβου.

    Οι θέσεις της Ελλάδας στο ζήτημα του Κοσόβου είναι «διαχρονικά γνωστές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Καραμανλής, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής όλης της περιοχής και ειδικότερα της Σερβίας.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα «δεν έχει κανένα λόγο να βιάζεται» και κατέληξε λέγοντας: «Θα λάβουμε υπόψη μας όλες τις παραμέτρους και με κύριο γνώμονα τα εθνικά μας συμφέροντα θα πάρουμε τις αποφάσεις μας».

    Για το Ασφαλιστικό

    Ο κ. Καραμανλής απαντώντας σε ερωτήσεις για το Ασφαλιστικό και συγκεκριμένα εάν προτίθεται να κάνει υποχωρήσεις μετά τις κινητοποιήσεις ή να προχωρήσει σε επιστράτευση απεργών, τόνισε: "Καθένας κρίνεται, αξιολογείται από τις επιλογές του, πολύ περισσότερο σε μεγάλα ζητήματα, όπως είναι το Ασφαλιστικό, που αφορούν το μέλλον το τόπου, των νέων ανθρώπων και της ελληνικής κοινωνίας".

    "Ένα είναι βέβαιο, είπε, κανείς δεν δικαιούται να κάνει κατάχρηση της επαγγελματικής του θέσης και της θέσης που του έχει εμπιστευτεί η κοινωνία για την εξυπηρέτησή της, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Αυτό είναι αυτονόητο και πασιφανές".

    Για τη ΔΕΗ

    Ο πρωθυπουργός εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση εάν υπάρχει θέμα αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ ή πώλησης των δικτύων διανομής, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει ζήτημα περαιτέρω αποκρατικοποίησής της, λέγοντας ότι "αντιμετωπίζουμε ζήτημα εκσυγχρονισμού της επιχείρησης, καλύτερης λειτουργίας, αλλά όχι και ζήτημα αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης".

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έχει ξεκινήσει πριν από μία δεκαετία, σημειώνοντας ότι υπήρξε καθυστέρηση τα πρώτα χρόνια από ελληνικής πλευράς και σημείωσε ότι δεν υπάρχει στις κυβερνητικές προθέσεις ζήτημα περαιτέρω αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.

    Για τα Κρατικά Επενδυτικά Κεφάλαια

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει στα συμπεράσματά του, το σημαντικό ρόλο που έχουν παίξει τα Κρατικά Επενδυτικά Κεφάλαια (ΚΕΚ) στην παροχή κεφαλαίων και ρευστότητας στην παγκόσμια οικονομία, ωστόσο σημειώνει πως υπάρχει εύλογη ανησυχία, την οποία όλοι συμμερίζονται, ότι κάποια σχήματα έχουν περιορισμένη διαφάνεια αναφορικά με την επενδυτική στρατηγική και τους στόχους τους.

    Εξάλλου, ερωτηθείς για την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση, η οποία εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Κώστας Καραμανλής απάντησε ότι με την Επιτροπή υπάρχει συνεννόηση για να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις, αλλά η νομοοθετική ρύθμιση παραμένει ως έχει και ο βασικός στόχος της είναι δεδομένος και υπαρκτός. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διατύπωση στα συμπεράσματα του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα Κρατικά Επενδυτικά Κεφάλαια (Sovereign Funds) αποδεικνύει ότι το θέμα είναι υπαρκτό και απασχολεί όλη την ΕΕ και πρόσθεσε ότι «δημιουργείται η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το θέμα σε κοινοτική βάση, αλλά και με εθνικές νομοθετικές πρωτοβουλίες».

    Ακόμη, όπως δήλωσε ο κ.Κ. Καραμανλής, στόχος είναι να διατηρήσουμε την ελκυστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, ως επενδυτικού προορισμού, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε την παροχή υπηρεσιών σε κλάδους δημόσιου συμφέροντος και στρατηγικής. «Η θέση της Ελλάδας, όταν πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ευαίσθητους τομείς, είναι ότι η αξιοπιστία, η διαφάνεια και η εμπειρία αποτελούν αντικειμενικά κριτήρια που πρέπει να εξετάζονται. Έτσι κι εμείς αντιμετωπίσαμε το θέμα με τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Πρόγραμμα κατάργησης θεωρήσεων διαβατηρίων

    Η Ελλάδα είναι η μόνη από τις υποψήφιες χώρες-μέλη της ΕΕ που πληροί τόσο τα παλαιά, όσο και τα νέα κριτήρια της αμερικανικής νομοθεσίας για το λεγόμενο πρόγραμμα κατάργησης θεωρήσεων διαβατηρίων, «visa waiver», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα «visa waiver», σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσειες γίνονται σε διμερές επίπεδο, όπως είχαν κάνει και άλλα παλαιά κράτη-μέλη της ΕΕ. Παράλληλα, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, υπάρχει η κοινοτική θέση στο ζήτημα αυτό και οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε διάλογο και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς τις γενικότερες κατευθυντήριες γραμμές. Ωστόσο, κατέληξε ο κ. Καραμανλής, «αυτό δεν σημαίνει ότι οι χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν σήμερα στο πρόγραμμα "visa waiver", θα πρέπει να οδηγηθούν σε αδυναμία κατάργησης της βίζας».

    Νέος γύρος συνομιλιών για το όνομα

    Νέα συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας πραγματοποιείται σήμερα στη Βιέννη, όπως ανακοινώθηκε από τη γενική γραμματεία του ΟΗΕ.

    [02] Μείωση επιτοκίων στις ΗΠΑ

    Η αμερικανική κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) αποφάσισε χθες να μειώσει κατά ένα τέταρτο της μονάδας τα προνομιακά επιτόκιά της-τα επιτόκια δανεισμού των μεγάλων χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων-από το 3,50% στο 3,25%, δίνοντας μεγαλύτερα περιθώρια πίστωσης στις μεγάλες τράπεζες για να εγγυηθούν τα δάνειά τους.

    Στο ανακοινωθέν της η αμερικανική κεντρική τράπεζα ανακοινώνει πως έλαβε την απόφαση έπειτα από σχετικό αίτημα της αντίστοιχης ομοσπονδιακής τράπεζας της Νέας Υόρκης, τονίζοντας πως μβ αυτήν την απόφαση το ύψος των προνομιακών πλησιάζει αυτό των βασικών επιτοκίων, που είναι 3%.

    Επιπλέον από σήμερα θα είναι διαθέσιμη μία νέα πολιτική πίστωσης για τις μεγάλες τράπεζες κι αυτή θα τεθεί σβ εφαρμογή για «τουλάχιστον ένα εξάμηνο, αλλά μπορεί και να παραταθεί», όπως ανακοίνωσε η Fed.

    Η κεντρική τράπεζα εξάλλου ενέκρινε την εξαγορά της τράπεζας Bear Stearns, που απειλείτο με χρεωκοπία, από τη JP Morgan, απόφαση για την οποία εξέφρασε την ευαρέσκειά του κι ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον. Η εξαγορά, που έχει ρυθμισθεί έναντι 236 εκατ. δολαρίων, στην ουσία θα κοστίσει περί τα 6 δις δολάρια, όπως εκτιμά η JP Morgan.

    Κατά τη νέα συνεδρίασή της, την ερχόμενη Τρίτη, η Fed πρόκειται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νβ αποφασίσει νέα μείωση των βασικών επιτοκίων της, προκειμένου να ανακόψει την οικονομική κρίση.

    Ωστόσο, τα νέα μέτρα της Fed δεν κατάφεραν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών, με αποτέλεσμα να ασκηθούν, σήμερα, ισχυρές πιέσεις στο δολάριο, υποχρεώνοντάς το να υποχωρήσει σε νέα χαμηλά ρεκόρ έναντι του ευρώ και του ελβετικού φράγκου, ενώ νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, πλησιάζοντας τα 112 δολάρια το βαρέλι.

    Το δολάριο κατρακύλησε έως και στα 1,5904 δολάρια ανά ευρώ, σημειώνοντας νέο ιστορικό αρνητικό ρεκόρ έναντι του κοινού νομίσματος, για να ανακάμψει γύρω στις 12.05 ώρα Ελλάδος, στα 1,5745 δολάρια ανά ευρώ.

    Η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος με το ιαπωνικό νόμισμα εξασθένησε έως και στα 95,77 γεν ανά δολάριο, για να ανακάμψει αργότερα στα 96,945 γεν ανά δολάριο, ενώ το δολάριο σημείωσε νέο αρνητικό ιστορικό ρεκόρ έναντι του ελβετικού φράγκου, υποχωρώντας έως και στα 0,9637 ελβετικά φράγκα ανά δολάριο.

    Ο καταποντισμός του δολαρίου, εκτίναξε ακόμη περισσότερο τις τιμές τοιυ πετρελαίου. Η τιμή του αμερικανικού συμβολαίου παράδοσης Απριλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού άγγιξε τα 111,80 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει το μεσημέρι στα 110,39 δολάρια, κερδίζοντας 18 σεντς στο βαρέλι, σε σχέση με την τιμή "κλεισίματος" της περασμένης Παρασκευής.

    Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Μαΐου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν στα 106,26 δολάρια, κερδίζοντας 6 σεντς στο βαρέλι, σε σχέση με το "κλείσιμο" της περασμένης Παρασκευής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 March 2008 - 13:30:24 UTC