Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: "Στροφή στην κοινωνία"

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: "Στροφή στην κοινωνία"

    Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει κάθε απεργιακή κινητοποίηση για το ασφαλιστικό, δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μετά τη σημερινή συνάντησή του με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    Ο κ.Αλαβάνος ζήτησε για μια ακόμη φορά την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό αλλά και την κατάργηση των νόμων του 1992 και του 2002 προσθέτοντας ότι αν δεν αποσυρθούν "θα αγωνιστούμε για την απόσυρση του κ.Καραμανλή και της ΝΔ".

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας επίθεση κατά του κοινωνικού κράτους τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό στρέφεται ιδιαίτερα εναντίον ευπαθών κατηγοριών του πληθυσμού, όπως είναι οι γυναίκες, οι νέοι, οι άνεργοι και οι ηλικιωμένοι, ενώ υπογράμμισε ότι αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσει με κοινωνικούς φορείς τις δικές του προτάσεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πρόβλημα της καθαριότητας, ο κ.Αλαβάνος είπε ότι τα συνδικάτα τηρούν μετριοπαθή στάση και πρόσθεσε ότι αυτό που προκαλεί την ένταση και το πρόβλημα είναι η κυβέρνηση.

    ΣΥΡΙΖΑ: "Στροφή στην κοινωνία"

    Η ανάληψη νέων πρωτοβουλιών για την περαιτέρω διεύρυνση του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ, η επεξεργασία μιάς προοδευτικής αριστερής λύσης και η επεξεργασία ενός πολιτικού σχεδίου καθώς και η πανελλαδική διαμόρφωση μιάς οργανωτικής δομής περιλαμβάνονται στο κείμενο που συμφωνήθηκε στην 1η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.

    Όπως επισημαίνεται στο ντοκουμέντο της Σύσκεψης η 1η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, σηματοδοτεί την αρχή μιας παραπέρα ουσιαστικής προσπάθειας μέσα από ένα ανοικτό, δημοκρατικό, ελεύθερο διάλογο με όλες τις δυνάμεις της πολιτικής και κοινωνικής Αριστεράς να συζητήσει με συντροφικότητα, ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα το μέλλον της Αριστεράς και να προωθήσει παραπέρα τη συσπείρωση των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της αριστερής ριζοσπαστικής οικολογίας.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι ο δικομματισμός παρουσιάζει έντονα σημάδια αποσταθεροποίησης και παρακμής, ενώ όλα δείχνουν ότι έχουμε εισέλθει σε περίοδο πολιτικής ρευστότητας, μεγάλων πολιτικών ανακατατάξεων και διεργασιών, που τείνουν να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό της μεταπολίτευσης.

    Σε αυτό το σκηνικό εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατοχυρώνεται ήδη, προεκλογικά και μετεκλογικά, και αποτελεί αναμφισβήτητα τη βασική αντιπολιτευτική, αντινεοφιλελεύθερη δύναμη, κατακτώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή, αλλά και σημαντική σχέση με τα κοινωνικά κινήματα και τις λαϊκές αντιστάσεις που αναπτύσσονται.

    Αποτιμώντας την θετική μετεκλογική πορεία, όπως τουλάχιστον καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις , ο ΣΥΡΙΖΑ την αποδίδει "στην εμπιστοσύνη που μας δείχνει ο λαός, και στηρίζεται, κατά κύριο λόγο, στο γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα της νέας γενιάς, της μεταπολίτευσης και του Πολυτεχνείου, ένα αριστερό, ριζοσπαστικό και αντινεοφιλελεύθερο τμήμα της κοινωνίας, πείστηκε από την συνολική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, που με σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια παρουσίασε όλο αυτό το διάστημα".

    Με το ντοκουμέντο στης Σύσκεψης απορρίπτονται για μια ακόμη φορά τα κεντροαριστερά σενάρια , καθώς εκτιμάται ότι όχι μόνο δεν αποτέλεσαν ανάχωμα στον νεοφιλελευθερισμό, αντίθετα τον εδραίωσαν και για τον λόγο αυτό: "σήμερα είναι περίοδος όπου η Αριστερά, με σαφή οριοθέτηση απέναντι σε λογικές κεντροαριστεράς και συνδιαχείρισης του συστήματος, οφείλει να συγκροτήσει τον εαυτό της ως ισχυρή δύναμη πολύμορφης κοινωνικής και πολιτικής αντίστασης, ως πόλο επεξεργασίας και προβολής πειστικών εναλλακτικών προτάσεων ενταγμένων σ΄ ένα μακρόπνοο σχέδιο κοινωνικού μετασχηματισμού, που θα αλλάξει ριζικά τους συσχετισμούς δυνάμεων στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο".

    Η Πανελλαδική Σύσκεψη αποφάσισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει ακόμη μεγαλύτερη στροφή στην κοινωνία και τα λαϊκά προβλήματα και επίσης σχεδιάζει:

    - Την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών παραπέρα διεύρυνσης του ενωτικού εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και της οικολογίας και δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου που αποδεσμεύονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ηγεσίας του.

    - Την παραπέρα επεξεργασία μιας προοδευτικής αριστερής λύσης στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας με τη συγκρότηση, με πυρήνα τη ριζοσπαστική Αριστερά, μιας νέας λαϊκής πλειοψηφίας για την ήττα του νεοφιλελευθερισμού και του δικομματισμού

    - Το βάθεμα των προγραμματικών επεξεργασιών με την παραπέρα διαμόρφωση ενός συνοπτικού πολιτικού σχεδίου, που θα επιβεβαιώνει τον στρατηγικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Πολιτικό σχέδιο, που θα συνδέει, επίσης, την εναλλακτική προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την προοπτική του σοσιαλισμού που καταργεί την εκμετάλλευση και την καταπίεση, του σοσιαλισμού της δημοκρατίας και της ελευθερίας, όπου όλοι οι άνθρωποι διαμορφώνουν οι ίδιοι τις τύχες τους συμφιλιωμένοι με τη φύση και το περιβάλλον.

    Στο οργανωτικό επίπεδο αποφασίστηκε η συγκρότηση και λειτουργία των τοπικών, κλαδικών, αλλά και των κεντρικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ.

    Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει η απόφαση χρειάζονται:

    - Τοπικές Νομαρχιακές Συνελεύσεις, που θα λειτουργούν πολιτικά, θα συνέρχονται στην έδρα κάθε Νομού και σε κάθε Δήμο στο Λεκανοπέδιο Αττικής και στην Θεσσαλονίκη τακτικά ανά 2μηνο και έκτακτα κάθε φορά που θα χρειασθεί, θα εξασφαλίζουν την πιο πλατιά συμμετοχή των πολιτών και θα καταπιάνονται όχι μόνο με τα γενικά πολιτικά ζητήματα, αλλά και με κάθε ζήτημα που απασχολεί την περιοχή.

    - Οι Τοπικές Συνελεύσεις ορίζουν πλατιές Τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές Νομαρχιακού επιπέδου, αλλά και Επαρχιακού επιπέδου, όπου το επιβάλλουν οι τοπικές συνθήκες (π.χ. νησιά) οι οποίες, με τη σύνθεσή τους, καλύπτουν τις βασικότερες πόλεις του Νομού ή της Επαρχείου και συνέρχονται τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Μεριμνούν, επίσης, για τη συγκρότηση σε κάθε πόλη ακόμη και χωριά του Νομού και Επαρχείου, αντίστοιχων Συνελεύσεων και Συντονιστικών Επιτροπών.

    - Οι Τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές, συγκροτούν ολιγομελείς Γραμματείες σε τοπική βάση, που θα εξασφαλίζουν πλουραλιστική έκφραση συνιστωσών και ανένταχτων, συνεδριάζουν τουλάχιστο μια φορά την εβδομάδα, προγραμματίζουν τη συνεχή και τακτική λειτουργία των Συνελεύσεων και αποτελούν βασικούς κρίκους της πανελλαδικής συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκροτούν επίσης θεματικές Επιτροπές για κάθε ζήτημα που απασχολεί την περιοχή τους (π.χ. για ζητήματα περιβάλλοντος, υγείας, παιδείας, ασφάλισης, εργασιακά κλπ).

    - Στην ίδια βάση, συγκροτούνται και Κλαδικές Συνελεύσεις, Συντονιστικές Επιτροπές και Γραμματείες.

    - Οι Τοπικές και Κλαδικές Συνελεύσεις αποτελούν βασικά κύτταρα που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ σε πανελλαδικό επίπεδο.

    - Σε κεντρικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ συγκαλεί μια φορά τον χρόνο Πανελλαδική Σύσκεψη, με Απολογιστικό και Προγραμματικό περιεχόμενο. Η επόμενη Πανελλαδική Σύσκεψη θα συγκληθεί μέχρι το τέλος του 2008, με έμφαση στο βάθεμα των προγραμματικών επεξεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ και τη διαμόρφωση προγραμματικού πλαισίου, που θα αποτελεί δεσμευτική βάση της εναλλακτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

    - Με ευθύνη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν, επίσης, να συγκαλούνται, όταν χρειάζεται, θεματικά Πανελλαδικά Σώματα με τη συμμετοχή των μελών των Γραμματειών των Νομαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών, των Κεντρικών και Κλαδικών οργάνων, για τη διαμόρφωση θέσεων και πολιτικής σε συγκεκριμένα θέματα.

    - Η Κεντρική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ολιγομελές ευέλικτο όργανο και συγκροτείται με συμμετοχή εκπροσώπων των Συνιστωσών και ανένταχτων. Η Γραμματεία συγκαλείται μία τουλάχιστον φορά ανά εβδομάδα και έκτακτα όταν χρειάζεται και οι αποφάσεις της δημοσιεύονται στο site του ΣΥΡΙΖΑ.

    - Για την καλύτερη οργάνωση της δουλειάς της Γραμματείας, συγκροτούνται, με ευθύνη της, βοηθητικές Επιτροπές, όπως Επιτροπές Οργανωτικής δουλειάς, Οικονομική, Επεξεργασίας πολιτικής και Τεκμηρίωσης, κοινωνικών κινημάτων κ.ά.

    - Ειδικότερα η Γραμματεία μεριμνά για τη δημιουργία Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με υπεύθυνο Τύπου, που θα εξασφαλίζει πλουραλιστική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ. (Τα ιδιωτικά ή και δημόσια κανάλια δεν μπορούν να επιλέγουν ποιος εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ).

    - Η Γραμματεία καλείται να εξετάσει τη συγκρότηση Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής, πανελλαδικής σύνθεσης στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Συνιστωσών και των ανένταχτων, αλλά θα εκπροσωπούνται και βασικές Τοπικές και Κλαδικές Οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

    - Η Γραμματεία καλείται, επίσης, να προωθήσει τη συγκρότηση Συντονιστικών Επιτροπών των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο κοινωνικών κινημάτων (εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ΕΒΕ, αγροτιάς κλπ) και θεματικές Επιτροπές για θέματα Υγείας, Παιδείας, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Γυναικών, Νεολαίας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ.

    - Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, βασικός κρίκος της πολιτικής παρέμβασης μας, χρειάζεται να βρίσκεται σε διαρκή σχέση με την Κεντρική Γραμματεία. Στην κατεύθυνση αυτή:

    - Η Γραμματεία φροντίζει για την έκδοση μηνιαίου περιοδικού του ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικής εμβέλειας, θεωρητικού - ενημερωτικού - πολιτικού, το οποίο θα διευθύνεται από συντακτική ομάδα.

    Παρέμβαση Α.Τσίπρα στην Σύσκεψη

    Επικρίσεις εναντίον όσων διατυπώνουν την άποψη ότι η άνοδος που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι "φούσκα" αλλά και επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται από παντού μία έντονη κριτική με δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά, όπως είπε: "μία προσπάθεια ψυχολογικού εφησυχασμού που επιχειρούν να κάνουν διάφοροι ανένταχτοι ανησυχούντες δημοσιολόγοι και μας λένε ή μάλλον λένε στους εαυτούς τους και στους ακόμα πιο ανήσυχους διαχειριστές τους καταρρέοντος πολιτικού συστήματος" που συμπυκνώνεται στην εκτίμηση ότι "επικοινωνιακό πυροτέχνημα είναι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και θα σβήσει" ή ότι "φούσκα είναι και θα σκάσει" για να απαντήσει ότι:

    "Φούσκα δεν είναι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλες οι προεκλογικές υποσχέσεις, τα περίφημα 3 "δεν" του κ. Καραμανλή. Φούσκα ήταν οι υποσχέσεις στους συμβασιούχους. Φούσκα ήταν οι υποσχέσεις για αξιοκρατία στη δικαιοσύνη. Φούσκα ήταν το χρηματιστήριο. Φούσκα ήταν τα δομημένα ομόλογα. Φούσκα είναι η διακυβέρνηση του τόπου από μία λαϊκή μειοψηφία που στηρίζεται από μία εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία".

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί πολιτικό παράδοξο, ούτε φαινόμενο, αλλά όπως είπε "πολιτικό παράδοξο ήταν αυτό που ζούσαμε τόσα χρόνια".

    Ο δεύτερος άξονας, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αφορά την προσπάθεια να πείσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προγραμματικές θέσεις για να απαντήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει προτάσεις για ανασφάλιστη εργασία, γιατί δεν προτείνει μείωση συντάξεων, γιατί δεν χρησιμοποιεί όρους όπως ευελιξία, ανταγωνιστικότητα, γιατί δεν προτείνει ιδιωτικά πανεπιστήμια.

    Στην εκτενή κριτική του προς το ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσίπρας είπε ότι έφυγε από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ βαθιά προβληματισμένος, γιατί όπως είπε, πώς είναι δυνατόν ένα κόμμα με τόσο μεγάλη και σημαντική ιστορία που τη σεβόμαστε, ένα κόμμα που ενέπνευσε στο παρελθόν χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες, ένα κόμμα που αφουγκράστηκε τη βαθιά επιθυμία του λαού για ριζοσπαστικές αλλαγές και που ακόμη και σήμερα έχει στις τάξεις του αγωνιστές, να μην παίρνει χαμπάρι τίποτα από όσα συμβαίνουν γύρω του.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι έξω η κοινωνία βράζει, έξω χαλάει ο τόπος, έξω οι συσχετισμοί ανατρέπονται, έξω ο συναινετικός δικομματισμός καταρρέει και στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, λες και γίνεται σε θερμοκήπιο, λες και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λειτουργεί σε μία γυάλα αποστειρωμένη, ψάχνει να ανακτήσει τη χαμένη αυτοδυναμία του, ενώ απαντώντας και πάλι στο θέμα της συνεργασίας είπε: "Αγαπητοί φίλοι και φίλες του ΠΑΣΟΚ σας ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική σας προσφορά, αλλά δεν θα πάρουμε".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 March 2008 - 11:30:13 UTC