Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Ολομέλεια το ασφαλιστικό
  • [02] "Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο"

  • [01] Στην Ολομέλεια το ασφαλιστικό

    Ξεκινά σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη.

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος σε ερώτηση αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε κάποιες, έστω μικρές αλλαγές, στο ν/σ για το ασφαλιστικό είπε πως έχει απαντήσει στο συγκεκριμένα ερώτημα δύο τρεις φορές από την ημέρα που το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή και πρόσθεσε ότι εφόσον υπάρξουν εποικοδομητικές προτάσεις, που θα είναι βεβαίως στην κατεύθυνση της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση δεν θα πει όχι.

    Ερωτηθείς πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να λέει ότι υπάρχει κοινωνική συμμαχία για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφού όλοι οι κλάδοι των εργαζομένων διαφωνούν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το βέβαιο είναι ότι κάθε κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες οφείλει να κάνει μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν το ασφαλιστικό να μη βουλιάξει στο μέλλον. "Αυτή είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Να μη βουλιάξει το ασφαλιστικό ώστε να είναι σίγουρες οι επόμενες γενιές ότι θα έχουν τις ίδιες ασφαλιστικές καλύψεις με τις προηγούμενες γενιές," συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι απεργίες υποκινούνται από οργανωμένες συντεχνίες, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός έχει απαντήσει από την ημέρα που συζητήθηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στην κυβερνητική επιτροπή. Υπενθύμισε συγκεκριμένη φράση του πρωθυπουργού στην οποία είπε: "Γνωρίζω ότι δεν θα είμαι ευχάριστος, αλλά προτιμώ να είμαι στον τόπο μου χρήσιμος με αυτή την ασφαλιστική μεταρρύθμιση". Σε ότι αφορά το γεγονός ότι το 58% των πολιτών, σύμφωνα με μετρήσεις, διαφωνούν και ερωτηθείς "αν η κυβέρνηση θα λύσει το πρόβλημα με δικαστικές απαγορεύσεις των απεργιών και με αστυνομική βία", είπε ότι μόνος γνώμονας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι να αντιμετωπιστούν προβλήματα που φουντώνουν. Υπενθύμισε φράση του πρωθυπουργού στη Βουλή: "Θα ήταν εύκολο να πω "τι με νοιάζει εμένα ποιος θα είναι πρωθυπουργός σε λίγα χρόνια από τώρα. Ας έρθει εκείνος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που είναι υπαρκτά" και ανέφερε ότι δεν θα ήταν αυτή σοβαρή στάση εκλεγμένου πρωθυπουργού να αντιμετωπίσει προβλήματα.

    Σε ερώτηση αν εκτιμά πως θα σταματήσουν οι κινητοποιήσεις με την ψήφιση του νομοσχεδίου, είπε να απευθύνουν το ερώτημα στους απεργούς, ενώ σε ερώτηση αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση στο μέτρο της επίταξης στην περίπτωση που συνεχίσουν να απεργούν είπε ότι δεν θα απαντήσει σε υποθετικό ερώτημα.

    Μετά από σχετική ερώτηση ανέφερε ότι κάνουν λάθος όσοι λένε ότι η κυβέρνηση δεν αγγίζει την εισφοροδιαφυγή και σε ότι αφορά το διπλασιασμό των απαιτούμενων ενσήμων από τα 50 στα 100 για τη διασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είπε πως όντως είναι αληθές και τόνισε πως θα ήταν άδικο, με ενάμιση μήνα εργασίας να έχει κάποιος ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όπως και κάποιος που εργάζεται όλο το χρόνο, ενώ ανέφερε ότι για τη συγκεκριμένη ρύθμιση υπάρχει και σχετική μελέτη του αρμόδιου υπουργείου.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Τραγάκη, σύμφωνα με την οποία αν δεν βρεθεί λύση με τα σκουπίδια να ληφθεί το μέτρο της επίταξης, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι δεν θα κάνει κανένα σχόλιο και σημείωσε ότι "η προσπάθεια που γίνεται είναι για να λυθεί οριστικά. Έχει λυθεί σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το πρόβλημα που δημιουργήθηκε την περασμένη εβδομάδα".

    Εξάλλου μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι δεν σχολιάζει απόφαση της δικαιοσύνης για την απεργία στη ΔΕΗ, ενώ πρόσθεσε ότι οι μεγάλες διακοπές οφείλονταν στην απεργία και όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο είναι "θεωρία καινοφανής που δεν στηρίζεται σε υπαρκτά γεγονότα".

    Τέλος σε ερώτηση ποια μεταρρύθμιση ακολουθεί μετά το ασφαλιστικό, ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός για τα λιμάνια και υπάρχουν και μία σειρά άλλα θέματα, που είναι γνωστά από τα κυβερνητικό πρόγραμμα.

    Με απεργίες αντιδρούν τα συνδικάτα

    Με νέες απεργίες αντιδρούν τα συνδικάτα, οι οποίες θα κορυφωθούν την Τετάρτη με την πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην οποία θα συμμετάσχουν μηχανικοί, νομικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί, εκπαιδευτικοί και δημοσιογράφοι.

    Για σήμερα και αύριο έχουν εξαγγείλει νέα 48ωρη απεργία οι τραπεζοϋπάλληλοι, ενώ θα νεκρώσουν και τα δικαστήρια, καθώς οι νομικοί και οι δικαστικοί επιμελητές αποφάσισαν 5νθήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους.

    Εικοσιτετράωρη απεργία εξήγγειλαν για αύριο ο ΗΣΑΠ και το Μετρό, ενώ και την Τετάρτη στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ, θα λειτουργήσουν από τις 10:30 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό αρχίζουν από αύριο μέχρι και την Πέμπτη, επαναλαμβανόμενες δίωρες απεργίες. Στο τριήμερο αυτό θα πραγματοποιείται μόνο ένα δρομολόγιο στις 11.38 Πειραιάς - Κιάτο και στις 19.14 Κιάτο - Πειραιάς.

    Την Τετάρτη, επίσης όλα τα λεωφορεία και το Τραμ θα ακινητοποιηθούν, ενώ τα τρόλεϊ θα κάνουν στάση εργασίας από τις 10:30 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Οι λεωφορειακές γραμμές Express που εξυπηρετούν το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, θα απεργήσουν από ώρα 04:25 (πρωί 19ης Μαρτίου 2008) μέχρι ώρα 24:00 (βράδυ 19ης Μαρτίου 2008).

    Ανατροπή του προγράμματος δρομολογίων του ΟΣΕ επέρχεται από αύριο έως και την Πέμπτη, εξαιτίας των δύο 24ωρων απεργιών που έχουν εξαγγείλει για αύριο και την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, οι οποίοι παράλληλα θα συμμετάσχουν και στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ, την Τετάρτη, για το Ασφαλιστικό.

    Έτσι, το τριήμερο αυτό, δηλαδή 18, 19 και 20 Μαρτίου, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο των τρένων του ΟΣΕ, εκτός από τις αμαξοστοιχίες που ορίζονται ως ''Αμαξοστοιχίες Κοινωνικών Αναγκών''.

    Την Τετάρτη θα είναι κλειστά τα πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με απόφαση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, οι οποίοι αντιτίθενται στη διάλυση του Ταμείου τους και στην ένταξή τους στον ΟΑΕΕ.

    Τα Προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ είχαν σήμερα συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο στις 11:00 και με την γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Σκοπός των συναντήσεων αυτών ήταν η ενημέρωση των κομμάτων από τα Συνδικάτα για τα προβλήματα που δημιουργεί στους εργαζόμενους το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

    Απεργία ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

    Εν μέρει δεκτή έκανε το μονομελές Πρωτοδικείο την προσφυγή της διοίκησης της ΔΕΗ με την οποία ζητούσε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η ανακληθείσα απεργία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

    Με την απόφασή του που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ το Πρωτοδικείο κάνει δεκτό το αίτημα της διοίκησης σε ό,τι αφορά το σκέλος της απαγόρευσης μελλοντικών κινητοποιήσεων για την ικανοποίηση ίδιων αιτημάτων.

    Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου απαγορεύεται κάθε μελλοντική κινητοποίηση προς ικανοποίηση ίδιων αιτημάτων εφόσον δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος 1264/82 για την διαδικασία και τις προϋποθέσεις κήρυξης απεργίας σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας.

    Μετά την κοινοποίηση της απόφασης του δικαστηρίου ο εκ των δικηγόρων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κ. Δημήτρης Περπάταρης, χαρακτήρισε "ιστορικό νομικό παράδοξο" να κηρύσσονται όπως είπε νόμιμες οι απεργίες που έχουν γίνει και να επιχειρείται η απαγόρευση μελλοντικών.

    Η απεργία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ και των πρωτοβαθμίων σωματείων της συνεχίζεται κανονικά, αναφέρει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της και τονίζει ότι "η προσπάθεια κατασυκοφάντησης και σπίλωσης του αγώνα των απεργών της ΔΕΗ έπεσε στο κενό, αφού ακόμα και η απόφαση του δικαστηρίου κρίνει νόμιμες τις μέχρι σήμερα απεργιακές μας κινητοποιήσεις αποκλείοντας από την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ την παραμικρή ευθύνη για τις διακοπές του ρεύματος".

    Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ δηλώνει ότι "θα συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις της μέχρι την τελική δικαίωση" και καταγγέλλει "όλους όσοι σκόπιμα επιχείρησαν να συκοφαντήσουν και συνεχίζουν να συκοφαντούν το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ μετακυλίοντας στο κοινωνικό σύνολο αδικαιολόγητες διακοπές ρεύματος".

    Η ΓΕΝΟΠ ζητά "την άμεση απομάκρυνση του Προέδρου & Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ κ. Τ.Αθανασόπουλου, του κ. Κ.Μίχαλου, διορισμένου από την κυβέρνηση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ και όλων εκείνων που δεν σεβάστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα το θεσμικό τους ρόλο ενεργώντας ως εντολοδόχοι".

    Απεργία ΠΟΕ-ΟΤΑ

    Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων οι οποίοι ανήκουν στο συνδικαλιστικό όργανο της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

    Όπως ανήγγειλε ο πρόεδρός της, Θ. Μπαλασόπουλος θα συνεχίσουν την απεργία τους σήμερα και αύριο, ενώ την Τετάρτη θα συμμετάσχουν στην απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει εκ νέου το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για τη συνέχιση ή τη λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεών τους.

    Στο μεταξύ, ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    «Όποιοι είτε για προσωπικούς είτε για άλλους λόγους θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, θέτουν τον εαυτό τους απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας.

    Καθιστώ απόλυτα σαφές «όποιος θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου της Αθήνας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, θα βρει απέναντί του τους νόμους και τη δικαιοσύνη».

    Όποιος θέλει είναι ελεύθερος να απεργεί, αλλά ουδείς μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε υπεύθυνους εργαζομένους που θέλουν να καθαρίσουν την πόλη και να απαλλάξουν τους πολίτες της από το ενδεχόμενο επιδημιών».

    [02] "Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο"

    Κάλεσμα στους εργαζόμενους να "διεκδικήσουν ανυποχώρητα την απόσυρση του νομοσχεδίου" για το ασφαλιστικό απηύθυνε σήμερα η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση που είχε με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    «Αν αυτό δεν γίνει, ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί αμέσως μετά, από την Πέμπτη» τόνισε η κα Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Όλοι οι εργαζόμενοι, ενωμένοι στους χώρους δουλειάς χωρίς αντιπαράθεση κλάδο προς κλάδο - όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουν - να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανατροπής στην πορεία αυτής της πολιτικής που ακολουθείται χρόνια τώρα, ανατροπής όλων των αντεργατικών νόμων από το 1990 και μετά. Και κυρίως να προλάβουμε αυτά που έρχονται. Αν δεν δείξει το εργατικό κίνημα, γενικότερα το λαϊκό κίνημα, την πυγμή του, έρχονται πολύ χειρότερα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να έχουμε μικρές ή και μεγάλες νίκες στην πορεία».

    Η κα Παπαρήγα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έκανε λόγο για «σενάριο που ετοιμάζουν βιομήχανοι, τραπεζίτες, μεγαλέμποροι, μεγαλοεισαγωγείς, μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, που ενδιαφέρονται να μην ριζοσπαστικοποιηθεί ο λαός και να ανασταλεί κάθε τέτοια θετική διεργασία, με εγκλωβισμό σε κυβερνήσεις συνεργασίας, είτε του ενός τύπου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ), είτε του άλλου τύπου (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ)» και τόνισε πως «αυτό που έχει σημασία είναι ο λαός να διευρύνει το ρήγμα εναντίον του δικομματισμού». «Πάντως φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι να μπαλώσουν τις τρύπες του πολιτικού συστήματος που έχουν ανοίξει. Εμείς όχι», σημείωσε η γγ του ΚΚΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 March 2008 - 15:30:20 UTC