Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία
  • [02] Ασκούνται διώξεις
  • [03] Εξελίξεις στη διεθνή οικονομία

  • [01] Επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία

    Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί από το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός. Το απόγευμα ο κ.Κ.Καραμανλής θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη και της Τουρκίας Ali Babacan.

    Συνέντευξη Κ. Καραμανλή στο πρακτορείο "Ανατολού"

    Βασικό κριτήριο για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι η αναγνώριση της Κύπρου, τονίζει ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και αναφέρεται στην επίλυση των διαφορών με βάση τους διεθνείς κανόνες και το διεθνές δίκαιο.

    Σε συνέντευξή του προς το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Αναντολού", ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι "η συνεργασία εξελίχθηκε κατά τα τελευταία δέκα χρόνια" και επισήμανε ότι έχουν γίνει βήματα στον οικονομικό τομέα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι "ο όγκος των διμερών συναλλαγών από τα 200.000 δολάρια το 1999, ανήλθε στα 3 εκατομμύρια ευρώ το 2007".

    Ωστόσο, ο πρωθυπουργός είπε πως "υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Επιπρόσθετα, πρέπει να επιλυθεί το Κυπριακό, το οποίο σκιάζει τις διμερείς σχέσεις, με μόνιμη λύση που θα προβλέπει τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Η ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας".

    Ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο Καραμανλής είπε πως "η Ελλάδα πιστεύει ότι η εναρμόνιση της Τουρκίας προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για την πλήρη ένταξη" και πρόσθεσε: "Περιμένουμε από την Τουρκία, να προχωρήσει με αποφασιστικότητα για την υλοποίηση των όρων που θέτει η ΕΕ. Ένα βασικό κριτήριο, είναι να βελτιώσει η Τουρκία τις σχέσεις της με την Κύπρο που είναι χώρα μέλος της ΕΕ και να την αναγνωρίσει".

    Κληθείς να δώσει ένα μήνυμα προς την τουρκική κοινή γνώμη, ο πρωθυπουργός είπε ότι "ήρθε η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη για την ειρηνική επίλυση των διαφορών, με σεβασμό προς τους διεθνείς κανόνες και το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να επενδύσουμε στην ειρήνη και την ευημερία, για να προσφέρουμε στις δύο χώρες ευκαιρίες και να έχουμε καρπούς στο χώρο της ειρήνης και της σταθερότητας".

    Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι το μήνυμα που θέλει να δώσει προς την τουρκική κοινή γνώμη με την επίσκεψή του στην Άγκυρα, σχετίζεται με την επιθυμία για εργασία προς την κατεύθυνση "της επικράτησης μιας πλήρους τάξης στις σχέσεις μας, έτσι ώστε οι δύο χώρες να μπορέσουν να εισέλθουν στην τροχιά της ανάπτυξης".

    Ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζει: "βεβαίως, ούτε τον εαυτό μου ξεγελώ, ούτε και έχω ψευδαισθήσεις. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι αυτό είναι ένα χρονοδιάγραμμα μακροπρόθεσμο, δύσκολο και κουραστικό. Όπως και αν έχουν τα πράγματα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στα προβλήματα να συνεχιστούν εσαεί και να πολλαπλασιαστούν. Η ακινησία είναι ένα τέλμα και είναι αναμφισβήτητο ότι αυτό θα είναι επιβλαβές και για τις δύο χώρες".

    Ο πρωθυπουργός, σημειώνει επίσης ότι με επενδύσεις στην ειρήνη και την ευημερία μπορούμε να εξασφαλίσουμε πηγές και ευκαιρίες στους λαούς μας και συμπληρώνει "πιστεύουμε ότι έχει φθάσει ο καιρός να περάσουμε από τα λόγια στη δράση για την εξασφάλιση αποτελέσματος, σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους, το Διεθνές Δίκαιο και την εξασφάλιση λύσης με ειρηνικό τρόπο. Αυτό είναι το διακύβευμα της επικείμενης συνάντησής μας".

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρει ότι το κοινό όφελος έχει ισχυρό δεσμό με την περαιτέρω ανάπτυξη της ειρήνης, που είναι υπεράνω όλων, της σταθερότητας και της οικονομικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς, καθώς οι λαοί μας διεκδικούν αυτό, αποδεικνύοντας στην πράξη την αμοιβαία κατανοησή τους, το ενδιαφέρον τους και την αλληλεγγύη τους.

    Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι "η Ελλάδα τείνει χέρι φιλίας και ελπίζω και οι Τούρκοι φίλοι μας να ανταποκριθούν σε αυτό".

    Είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Έλληνας πρωθυπουργός μετά από 48 χρόνια στην Αγκυρα.

    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την επίσκεψη Καραμανλή στην Τουρκία

    «Μακάρι η επικείμενη επίσκεψις του πρωθυπουργού της Ελλάδος, του κυρίου Καραμανλή, και οι συνομιλίες που θα έχει με τον Τούρκο ομόλογό του, τον κύριο Ερντογάν, να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της επιλύσεως των προβλημάτων μας», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ιεραρχώντας ως κεντρικό πρόβλημα την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    «Δυστυχώς, τα τελευταία τριάντα επτά χρόνια αυτό το Παλλάδιον των Ιερών Γραμμάτων, το φυτώριον της παιδείας του Γένους μας και της Εκκλησίας είναι κλειστό με εντολή της τουρκικής κυβερνήσεως, για την οποία πάντοτε λέγω ότι ήταν μία άδικος απόφασις, άδικος εντολή, η οποία εστέρησε το Πατριαρχείο μας από την δυνατότητα να εκπαιδεύει τα καινούρια στελέχη του», είπε ο Πατριάρχης.

    Απευθυνόμενος σε όμιλο προσκυνητών από το Λόφο Κατερίνης ο Πατριάρχης συνέχισε ότι «αγωνιζόμεθα όλα αυτά τα χρόνια να μεταπεισθεί η τουρκική κυβέρνησις και να μας επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής μας».

    Ο Πατριάρχης ενημέρωσε τους προσκυνητές ότι την Πέμπτη το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Φανάρι και την επομένη θα επισκεφθεί τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και την ηγεσία της Ομογένειας.

    «Επαναλαμβάνω την ευχήν η παρουσία του ανάμεσά μας, η επίσημος επίσκεψίς του εις την Τουρκίαν, να βοηθήσει να λυθούν τουλάχιστον ορισμένα από τα προβλήματά μας, και να αναπνεύσουμε, διότι έχουμε πολύ βάρος, πολλούς περιορισμούς, πολλά προβλήματα», είπε ο Πατριάρχης.

    «Η Μητέρα Εκκλησία έχει να επιτελέσει μίαν μεγάλην οικουμενικήν αποστολήν και δεν είναι δίκαιον να έχει περιορισμούς σε αυτήν την ευεργετική για τους ανθρώπους δραστηριότητά της. Πρέπει να έχει ελευθερίαν κινήσεων. Δεν κάνουμε πολιτική. Ασχολούμεθα μόνον με τα εκκλησιαστικά, τα πνευματικά, τα θρησκευτικά και τα πολιτισμικά θέματα και πρέπει να είμαστε ελεύθεροι σε αυτήν την πολυσχιδή κοινωφελή δραστηριότητά μας χωρίς περιορισμούς, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς απειλές», κατέληξε ο Πατριάρχης.

    [02] Ασκούνται διώξεις

    Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου άσκησε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ελένη Ράικου, με βάση στοιχεία που έχει συλλέξει ο δεύτερος ειδικός ανακριτής κ. Οικονόμου για την υπόθεση εκβίασης σε βάρος του κ. Χρήστου Ζαχόπουλου.

    Η δίωξη είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορά το αδίκημα της απόπειρας εκβίασης απο κοινού σε βάρος του κ. Ζαχόπουλου και της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων απο κοινού και κατά μόνας.

    Στο μεταξύ, με συμπληρωματικές καταθέσεις συνεχίζεται η έρευνα του 2ου ειδικού ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου για την υπόθεση Ζαχόπουλου. Σήμερα θα καταθέσει ο δικηγόρος Χρ.Νικολιτσόπουλος.

    Στην εισαγγελέα Πρωτοδικών κ.Μαρία Γκανέ, καταθέτει ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος για την υπόθεση των καταγγελιών που αφορούν την κατάθεση 5,2 εκατομμυρίων ευρώ σε ξένη τράπεζα.

    [03] Εξελίξεις στη διεθνή οικονομία

    Συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Αντικείμενο της συνεργασίας, όπως είπε ο υπουργός μετά το πέρας της συνάντησης, ήταν η ενημέρωση του πρωθυπουργού για τα τεκταινόμενα στο Eurogroup και στο Ecofin όπου μετείχε ο κ.Αλογοσκούφης καθώς επίσης και οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.

    Υπάρχουν κίνδυνοι για την αμερικανική οικονομία, είπε ο κ.Αλογοσκούφης, ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία, συμπλήρωσε, πηγαίνει καλά λόγω των μεταρρυθμίσεων που γίνονται, εξαιτίας του συμφώνου σταθερότητας και της στρατηγικής της Λισαβόνας.

    Αργότερα, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο υπουργός ανέφερε πως στο τελευταίο Ecofin τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών απασχόλησαν οι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν η αναταραχή στις διεθνείς χρηματαγορές, τα προβλήματα της αγοράς στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου στις ΗΠΑ και οι αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου, των τροφίμων και των πρώτων υλών, στην ευρωπαϊκή οικονομία.

    Επίσης, όπως είπε ο κ.Αλογοσκούφης, συζητήθηκαν και θέματα σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, την Αναθεώρηση των ποσοστώσεων διαφόρων χωρών στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το πρόγραμμα της Σλοβενικής προεδρίας στην ΕΕ και κλπ.

    Στην Ευρώπη η κατάσταση της οικονομίας είναι ισχυρή, λόγω και των μεταρρυθμίσεων που είχαν προωθηθεί τα προηγούμενα χρόνια και του γεγονότος ότι εφαρμόζεται με επιτυχία το Αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

    Υπάρχουν βεβαίως, πρόσθεσε, και στην Ευρώπη ενδείξεις ότι μπορεί να έχουμε περάσει στην κορυφή της τελευταίας ανοδικής φάσης του οικονομικού κύκλου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος λόγος για να αλλάξει κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής.

    Η Δημοσιονομική Εξυγίανση πρέπει να συνεχιστεί, είπε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι υπήρξε συμφωνία στο Ecofin ότι θα πρέπει να σεβαστούμε πλήρως τους στόχους του Αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο περιλαμβάνει επαρκείς προβλέψεις και κανόνες για την αντιμετώπιση όλων των καταστάσεων, βεβαίως και της σημερινής.

    Η Ευρώπη έχει το πλεονέκτημα ότι διαθέτει ένα συγκεκριμένο γνωστό εκ των προτέρων σύνολο κανόνων για την εφαρμογή της μακροοικονομικής πολιτικής. Δεν χρειάζεται να γίνει κάτι περισσότερο. Συμφωνήθηκε επίσης να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι μετά το ευρωπαϊκό συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο, κλείνει ο πρώτος κύκλος μεταρρυθμίσεων, που ξεκίνησε το 2005. Θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος (2008-1010). Αυτό που μας ανησυχεί, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, είναι ο κίνδυνος του εισαγόμενου πληθωρισμού από το πετρέλαιο, τις πρώτες ύλες και τα τρόφιμα. Μας ανησυχεί περισσότερο ο κίνδυνος να εξελιχθεί αυτός ο εισαγόμενος πληθωρισμός σε πρόβλημα για την Ευρώπη, μέσα από μια σπειροειδή αύξηση μισθών και τιμών. Αυτό θα δημιουργούσε οπωσδήποτε σημαντικό πρόβλημα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

    Είναι σημαντικό να αποφύγουμε τέτοιες εξελίξεις.

    Απαντώντας στην ερώτηση πότε θα ανακοινωθεί η εισοδηματική πολιτική ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι συνήθως η εισοδηματική πολιτική ανακοινώνεται ως το τέλος Φεβρουαρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 January 2008 - 11:30:15 UTC