Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον εκλογικό νόμο

  • [01] Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον εκλογικό νόμο

    Την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το εκλογικό σύστημα και την αλλαγή του πολιτικού συστήματος παρουσίασαν σήμερα αναλυτικά, ενόψει της αυριανής συζήτησης, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, της αντίστοιχης κυβερνητικής πρότασης, ο Γραμματέας του Κινήματος Νίκος Αθανασάκης, ο επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Ραγκούσης.

    Ο Νίκος Αθανασάκης δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τοποθετηθεί εδώ και πολύ καιρό για την ανάγκη μιας μεγάλης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα, η οποία θα συνδυάζεται με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την ενίσχυση της αυτονομίας της πολιτικής. Χαρακτήρισε επίσης περιστασιακή, ψευδεπίγραφη και ευκαιριακή την πρόταση που κατέθεσε η ΝΔ για τον εκλογικό νόμο και θα αρχίσει να συζητείται από αύριο στη Βουλή.

    Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ως επικεφαλής και της Επιτροπής που συνέστησε το ΠΑΣΟΚ για τον εκλογικό νόμο, δήλωσε ότι ο πολιτικός στόχος του Κινήματος είναι η ανανέωση και η ανασύνταξη του πολιτικού συστήματος της χώρας.

    Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, αναφέρεται στο εκλογικό ζήτημα αλλά και στο μείζον ζήτημα της διαφάνειας, το οποίο συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Οπως ανέφερε, στο ΠΑΣΟΚ θα ξεκινήσουν άμεσα εργασίες της αρμόδιας επιτροπής που θα εξετάσει ένα νέο εκλογικό σύστημα για τους δύο βαθμούς της αυτοδιοίκησης.

    Οι αρχές της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, όπως ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, είναι η πολυκομματική σύνθεση της Βουλής, η διασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας και η ενίσχυση του ρόλου και του κύρους των βουλευτών.

    Δεν πρόκειται, πρόσθεσε, για αντιγραφή του γερμανικού συστήματος και παίρνει ως βάση ένα συνδυασμό μονοεδρικών και πολυεδρικών περιφερειών, ενώ εγγυάται και την αναλογικότητα του σημερινού εκλογικού νόμου, η οποία είναι της τάξης του 87% , ενώ, όπως είπε, η πρόταση της κυβέρνησης την κατεβάζει στο 83%.

    Σύμφωνα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, οι έδρες κάθε κόμματος θα προσδιορίζονται με βάση το γενικό ποσοστό, ενώ το ποσοστό αντιπροσώπευσης στη Βουλή παραμένει στο 3%.

    Στην πρόταση δεν υπάρχει συγκεκριμένη θέση για την κατανομή των εδρών μεταξύ μονοεδρικών και πολυεδρικών περιφερειών, θέμα το οποίο, όπως είπε ο κ. Παπαϊωάννου, αφήνεται ανοιχτό για διάλογο.

    Υπάρχουν δύο αρχές στην κατανομή, τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, το οποίο σημαίνει ότι στις μονεδρικές περιφέρειες θα δοθούν τουλάχιστον 150 έδρες και στις πολυεδρικές τουλάχιστον 100 έδρες.

    Ανοιχτό παραμένει το θέμα της διάθεσης των 50 εδρών που απομένουν, το οποίο θα αποτελέσει και αυτό αντικείμενο διαλόγου.

    Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό να συζητήσει είτε τη δημιουργία ενιαίας περιφέρειας σε όλη τη χώρα και κατανομή των εδρών με βάση το γενικό ποσοστό, είτε να υπάρξουν έδρες επικρατείας, είτε και την ένταξη στον αριθμό των 50 εδρών όσων εδρών συμφωνηθεί ότι πρέπει να διατεθούν προκειμένου να εκλέγονται εκπρόσωποι των αποδήμων.

    Ειδικά για το θέμα των αποδήμων το ΠΑΣΟΚ εκφράζει τη ριζική του διαφωνία με την πρόταση της κυβέρνησης και προτείνει την εκλογή αριθμού βουλευτών που θα εκπροσωπούν την ομογένεια με βάση τον διαχωρισμό της σε εκλογικές περιφέρειες.

    Σχετικά με τις μονοεδρικές περιφέρειες, ο κ. Παπαϊωάννου διευκρίνησε ότι παραμένουν ως μονοεδρικές, όσες περιφέρειες εκλέγουν σήμερα έναν βουλευτή, καμία μονοεδρική περιφέρεια δεν θα περιορίζεται κάτω από τα όρια του νομού και επίσης κάθε άλλη μονοεδρική περιφέριεα θα πρέπει να έχει ως ελάχιστο αριθμό κατοίκων 50 με 60.000.

    Ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει κατάτμηση μεγάλων δημων και προσαρμογή των δημοτολογίων, η οποία όπως τόνισε, για να γίνει, δεν χρειάζεται αναθεώρηση.

    Στις μονοεδρικές περιφέρειες κάθε κόμμα θα προτείνει τον τακτικό και τον αναπληρωματικό υποψήφιο βουλευτή, ενώ στις ευρείες η εκλογή θα γίνεται με βάση το αναλογικό σύστημα και εφαρμογή της λίστας.

    Ο κ. Παπαϊωάννου απέρριψε τον ισχυρισμό ότι θα πρόκειται περί διορισμένων και όχι εκλεγμένων βουλευτών και τόνισε ότι οι υποψηφιότητες θα αναδεικνύονται μέσα από εσωκομματικές διαδικασίες, που θα περιλαμβάνουν και τις προκριματικές εκλογές.

    Ολα τα θέματα, πάντως, όπως τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, είναι ανοιχτά σε διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ώστε να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συμφωνία για τον εκλογικό νόμο, ο οποίος όταν θα ψηφιστεί θα μπορεί να εφαρμοστεί και από τις επόμενες εκλογές.

    Σημείωσε επίσης ότι με το σύστημα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ συμφωνούν και πολλά στελέχη της ΝΔ και κατηγόρησε τον κ. Κ. Καραμανλή ότι παρά τις παλαιότερες υποσχέσεις του απέφυγε να τοποθετηθεί στο θέμα και έφερε στη Βουλή πρόταση για τον εκλογικό νομο η οποία όπως τόνισε παραβιάζει βασικές αρχές του Συντάγματος.

    Η πρόταση της κυβέρνησης, τόνισε, δεν στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και υπακούει σε ευκαιριακές, προσωπικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες και επισείεται ως απειλή προς τους βουλευτές της ΝΔ.

    Ο κ. Παπαϊωάννου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει αντίφαση μεταξύ της πρόβλεψης για εκλογή μονοκομματικής κυβέρνησης και της επιδίωξης για συνεργασία, τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα πολύ περισσότερο που δεν υπάρχει πολιτική κουλτούρα συνεργασιών και τα κόμματα της άλλης αριστεράς διακηρύσσουν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να συνεργαστούν με κανέναν.

    Σχετικά, εξ άλλου, με το θέμα της διπλής ψήφου, δηλαδή να υπάρχει δυνατότητα ένας πολίτης σε μια περιφέρεια να ψηφίζει άλλο κόμμα και άλλον βουλευτή, ανέφερε ότι το θέμα αυτό παραπέμπεται σε διάλογο διευκρινίζοντας ότι αν υιοθετηθεί η διπλή ψήφος ο βουλευτής θα εκλέγεται με βάση το γενικό ποσοστό του κόμματος, το οποίο δεν θα επηρεάζεται από την ψήφο που θα δοθεί σε βουλευτή άλλου κόμματος.

    Ως αρνητικό μιας τέτοιας λύσης ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι μπορεί να είναι ή αποϊδεολογικοποίηση της εκλογικής διαδικασίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 January 2008 - 15:30:11 UTC