Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βραβείο διεκδικεί ο Κίσσαβος
  • [02] Προβάδισμα Ομπάμα
  • [03] Πτώση της δημοτικότητας Σαρκοζί

  • [01] Βραβείο διεκδικεί ο Κίσσαβος

    Το διεθνές βραβείο Landscape of the year (Τοπίο της Χρονιάς) διεκδικεί το μοναδικής ομορφιάς λαρισινό όρος, ο Κίσσαβος- Όσσα.

    Με πρωτοβουλία του Ομίλου φίλων του Βουνού και της Θάλασσας Λάρισας και την συνεργασία Δήμων που βρίσκονται στο ορεινό όγκο ή τις παρυφές του, προτάθηκε για συμμετοχή σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό με το ως άνω βραβείο, στο πλαίσιο μεγάλης διεθνούς συνδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2008 στην Βιέννη όπου μετέχουν εκπρόσωποι των οργανώσεων "Φίλοι της Φύσης"από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

    Ο διαγωνισμός επιχορηγείται από την 11η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την ανάδειξη μίας και μόνης περιοχής σε καλύτερη μεταξύ 160 που θα παρουσιαστούν.

    Στόχος είναι η πρώτη θέση, καθώς η κατάκτησή της ανοίγει πολλές προοπτικές ανάπτυξης, με την ενίσχυση που και πρακτικά παρέχεται, καθώς το βραβείο είναι και χρηματικό και ανάλογα με την εκτίμηση των αναγκών της περιοχής που βραβεύεται, ανέρχεται από 100.000 έως και 300.000 ευρώ. Τα χρήματα δίνονται στους Δήμους που συνεργάζονται για την υποβολή των προτάσεων οι οποίοι και δεσμεύονται να τα αξιοποιήσουν μόνο για παρεμβάσεις ανάδειξης και προστασίας του βραβευμένου τόπου.

    Εν προκειμένω για την ολοκλήρωση της πρότασης που κατατέθηκε συνεργάστηκαν οι δήμοι: Αγιάς, Ευρυμενών, Μελιβοίας, Λακέρειας και Νέσσωνος, καθώς και η κοινότητα Αμπελακίων.

    Η πρόταση για τον Κίσσαβο προέκυψε γιατί, όπως υποστηρίζουν, οι υπεύθυνοι του Ομίλου Φίλων του Βουνού και της Θάλασσας, κινδυνεύει το βουνό από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις. Στόχος είναι πέραν της διεθνούς προβολής από την συμμετοχή και ενδεχομένως την βράβευση στον διαγωνισμό, να αποτελέσει η πρωτοβουλία αυτή και την αρχή μίας νέας προσπάθειας για την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων και την ανάδειξη του πολιτισμού και της οικονομικής ευμάρειας των χωρίων του ορεινού όγκου.

    ΚΙΣΣΑΒΟΣ- ΟΣΣΑ

    O Κίσσαβος βρίσκεται στα ΒΑ. του νομού Λάρισας, διακρίνεται από τον Κάτω Όλυμπο με την κοιλάδα των Τεμπών, ενώ Βόρεια και Ανατολικά ορίζεται από το ρου του Πηνειού και το Αιγαίο Πέλαγος αντίστοιχα.

    Στη μυθολογία η αναφορά του ονόματος της Όσσας γίνεται στις προσπάθειες των γιγάντων να τοποθετήθουνε τα τρία μεγάλα βουνά μαζί (Όλυμπος, Όσσα, Πήλιο) για να φτάσουν τους θεούς.

    Η Άννα η Κομνηνή στην "Αλεξιάδα" (12ος αι.) αναφέρει για πρώτη φορά την Όσσα με το όνομα Κίσσαβος, ονομασία που επικράτησε ως τις μέρες μας και έτσι είναι γνωστή στο ευρύτερο κοινό.

    Είναι ένα βουνό κατάφυτο από δάση οξιάς, καστανιάς, κουμαριάς, ελάτης και βελανιδιάς, αλλά φύονται και κέδροι, πλατάνια, κρανιές, φλαμουριές, βατομουριές και ποώδη, όπως ρίγανη και θυμάρι.

    Κατά μήκος των ρεμάτων της ΒΑ. ΄Οσσας απαντάται η σπάνια ιπποκαστανιά (Aesculushippocastanum).

    Μία έκταση 16.900 εκταρίων είναι χαρακτηρισμένη "Αισθητικό Δάσος της Όσσας" και προστατεύεται από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 (NATURA 2000).

    Οι πλαγιές της φιλοξενούν γραφικά χωριά, χαρακτηρίζονται από έντονες χαραδρώσεις και ρέματα, που δημιουργούν πανέμορφους καταρράκτες και εντυπωσιακά φαράγγια και καταλήγουν σε ακτές του Αιγαίου.

    Το οδικό δίκτυο του βουνού είναι εκτεταμένο και βατό σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους ταξιδιώτες να απολαύσουν κάθε γωνιά του.

    Η ψηλότερη κορυφή ("Προφ. Ηλίας" 1.978 μ.) είναι ορατή από όλο σχεδόν το νομό και εύκολα αναγνωρίσιμη, λόγω του κωνικού σχήματος.

    Εδώ βρίσκεται και το γραφικό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στο οποίο εισέρχεται κανείς από άνοιγμα στο πάνω μέρος, καθώς είναι χωμένο στο έδαφος.

    Αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας, καθώς διασχίζεται από καλοσημαδεμένα μονοπάτια (02), διαθέτει οργανωμένα αναρριχητικά πεδία, ενώ παράλληλα προσφέρεται για κατάβαση φαραγγιών, ποδηλασία βουνού (Αγώνες Πανελλήνιου Πρωταθλήματος) και διάσχιση με οχήματα 4Χ4.

    [02] Προβάδισμα Ομπάμα

    Προβάδισμα 10 εκατοστιαίων μονάδων έχει αποκτήσει ο Γερουσιαστής Μπάρακ Ομπάμα, από την κύρια αντίπαλό του πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, τρεις ημέρες πριν την αναμέτρησή τους στις προκριματικές εκλογές του Νιου Χαμσάιρ, για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, προκύπτει από δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες.

    Τρεις ημέρες μετά την νικηφόρα εκκίνησή του στην Αϊόβα, ο Ομπάμα πιστώνεται με ποσοστό 39%, έναντι 29% της Κλίντον, στη νέα σφυγμομέτρηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου CNN και του τοπικού ραδιοσταθμού WMUR, η οποία την προτεραία τους έδινε από 33% στον καθένα.

    Τα ποσοστά του τρίτου επικρατέστερου υποψηφίου Τζον Έντουαρντς, ο οποίος είχε ξεπεράσει την Κλίντον στην Αϊόβα, φαίνονται να υποχωρούν στο 16%, έναντι 20% των προβλέψεων του Σαββάτου.

    «Πρόκειται για μία έξοχη κεκτημένη ταχύτητα», τόνισε ο αναλυτής του CNN Μπιλ Σνάιντερ, υπογραμμίζοντας πως πλέον ο Ομπάμα θεωρείται επικρατέστερος να νικήσει στις εκλογές έναντι των Ρεπουμπλικανών απβ ότι η Κλίντον (ποσοστό 42% έναντι 31%).

    Από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, ο Γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν εξακολουθεί να εμφανίζεται επικρατέστερος για την επικράτηση σβ αυτήν την Πολιτεία με 31%, έναντι 26 % του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνεϊ. Ο πρώην κυβερνήτης του Άρκανσο Μάικ Χάκαμπι, ο οποίος είχε κερδίσει την Πέμπτη στην Αϊόβα, έρχεται στην Τρίτη θέση με 14%, ακολουθούμενος από τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι (11%) και τον τεξανό φιλελεύθερο Ρον Πολ με 10%

    [03] Πτώση της δημοτικότητας Σαρκοζί

    Στην μείωση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων αποδίδουν σήμερα οι γαλλικές εφημερίδες την συνεχιζόμενη πτώση της δημοτικότητας του προέδρου Νικολά Σαρκοζί στις δημοσκοπήσεις,παρά τις προσπάθειές του να αλλάξει το αρνητικό κλίμα με την υπερπροβολή της προσωπικής του ζωής.

    "Ενα πράγμα είναι σίγουρο: ότι με την άνοδο του πληθωρισμού,ο πρόεδρος απώλεσε την λευκή του επιταγή.Η χρησιμοποίηση της προσωπικής του ζωής ,που ήταν πλεονέκτημα εδώ και καιρό,δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να του βελτιώνει την εικόνα" γράφει σήμερα η Φρανς Σουάρ.

    Η Λιμπερασιόν από την πλευρά της βλέπει στο πρόσωπο του Σαρκοζί έναν "λιγότερο σκληρό Πούτιν" και προειδοποιει ότι "ο μήνας του μέλιτος τελείωσε ,σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις".

    "Είμαστε σε μιά καθοδική βασιλεία" προσθέτει η εφημερίδα.

    Δημοσκόπηση που δημοσίευτηκε χθες στην Παριζιέν δείχνει ότι μειώθηκε κατά 7% το ποσοστό των Γάλλων που εγκρίνουν το έργο του Γάλλου προέδρου.

    Οπως σημειώνει μάλιστα η Φιγκαρό "το μεγάλο στοίχημα του 2008 δεν είναι που θα περάσει τις διακοπές του το Πάσχα ο Σαρκοζί,αλλά προς τα πού θα οδηγήσει τη χώρα".

    Γαλλικές εφημερίδες έγραψαν χθες ότι ο Νικολά Σαρκοζί είναι πιθανό να παντρευτεί την Ιταλίδα τραγουδίστρια και πρώην μοντέλο, Κάρλα Μπρούνι, στις αρχές του επόμενου μήνα. Σύμφωνα με τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα στη Γαλλία, ο Νικολά Σαρκοζί έχει ήδη δωρίσει ένα δακτυλίδι με διαμάντι στην σύντροφό του, η οποία με τη σειρά της του χάρισε ένα ρολόι του ελβετικού οίκου Patek Philippe.

    Ο γάλλος πρόεδρος αναμένεται να δώσει απαντήσεις στην αυριανή εφ` όλης της ύλης συνέντευξή του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 January 2008 - 11:30:17 UTC