Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον εκλογικό νόμο
  • [02] «Ερευνά η Δικαιοσύνη»

  • [01] Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον εκλογικό νόμο

    Την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το εκλογικό σύστημα και την αλλαγή του πολιτικού συστήματος παρουσίασαν σήμερα αναλυτικά, ενόψει της αυριανής συζήτησης, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, της αντίστοιχης κυβερνητικής πρότασης, ο Γραμματέας του Κινήματος Νίκος Αθανασάκης, ο επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Ραγκούσης.

    Ο Νίκος Αθανασάκης δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τοποθετηθεί εδώ και πολύ καιρό για την ανάγκη μιας μεγάλης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα, η οποία θα συνδυάζεται με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την ενίσχυση της αυτονομίας της πολιτικής. Χαρακτήρισε επίσης περιστασιακή, ψευδεπίγραφη και ευκαιριακή την πρόταση που κατέθεσε η ΝΔ για τον εκλογικό νόμο και θα αρχίσει να συζητείται από αύριο στη Βουλή.

    Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ως επικεφαλής και της Επιτροπής που συνέστησε το ΠΑΣΟΚ για τον εκλογικό νόμο, δήλωσε ότι ο πολιτικός στόχος του Κινήματος είναι η ανανέωση και η ανασύνταξη του πολιτικού συστήματος της χώρας.

    Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, αναφέρεται στο εκλογικό ζήτημα αλλά και στο μείζον ζήτημα της διαφάνειας, το οποίο συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Οπως ανέφερε, στο ΠΑΣΟΚ θα ξεκινήσουν άμεσα εργασίες της αρμόδιας επιτροπής που θα εξετάσει ένα νέο εκλογικό σύστημα για τους δύο βαθμούς της αυτοδιοίκησης.

    Οι αρχές της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, όπως ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, είναι η πολυκομματική σύνθεση της Βουλής, η διασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας και η ενίσχυση του ρόλου και του κύρους των βουλευτών.

    Δεν πρόκειται, πρόσθεσε, για αντιγραφή του γερμανικού συστήματος και παίρνει ως βάση ένα συνδυασμό μονοεδρικών και πολυεδρικών περιφερειών, ενώ εγγυάται και την αναλογικότητα του σημερινού εκλογικού νόμου, η οποία είναι της τάξης του 87% , ενώ, όπως είπε, η πρόταση της κυβέρνησης την κατεβάζει στο 83%.

    Σύμφωνα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, οι έδρες κάθε κόμματος θα προσδιορίζονται με βάση το γενικό ποσοστό, ενώ το ποσοστό αντιπροσώπευσης στη Βουλή παραμένει στο 3%.

    Στην πρόταση δεν υπάρχει συγκεκριμένη θέση για την κατανομή των εδρών μεταξύ μονοεδρικών και πολυεδρικών περιφερειών, θέμα το οποίο, όπως είπε ο κ. Παπαϊωάννου, αφήνεται ανοιχτό για διάλογο.

    Υπάρχουν δύο αρχές στην κατανομή, τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, το οποίο σημαίνει ότι στις μονεδρικές περιφέρειες θα δοθούν τουλάχιστον 150 έδρες και στις πολυεδρικές τουλάχιστον 100 έδρες.

    Ανοιχτό παραμένει το θέμα της διάθεσης των 50 εδρών που απομένουν, το οποίο θα αποτελέσει και αυτό αντικείμενο διαλόγου.

    Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό να συζητήσει είτε τη δημιουργία ενιαίας περιφέρειας σε όλη τη χώρα και κατανομή των εδρών με βάση το γενικό ποσοστό, είτε να υπάρξουν έδρες επικρατείας, είτε και την ένταξη στον αριθμό των 50 εδρών όσων εδρών συμφωνηθεί ότι πρέπει να διατεθούν προκειμένου να εκλέγονται εκπρόσωποι των αποδήμων.

    Ειδικά για το θέμα των αποδήμων το ΠΑΣΟΚ εκφράζει τη ριζική του διαφωνία με την πρόταση της κυβέρνησης και προτείνει την εκλογή αριθμού βουλευτών που θα εκπροσωπούν την ομογένεια με βάση τον διαχωρισμό της σε εκλογικές περιφέρειες.

    Σχετικά με τις μονοεδρικές περιφέρειες, ο κ. Παπαϊωάννου διευκρίνησε ότι παραμένουν ως μονοεδρικές, όσες περιφέρειες εκλέγουν σήμερα έναν βουλευτή, καμία μονοεδρική περιφέρεια δεν θα περιορίζεται κάτω από τα όρια του νομού και επίσης κάθε άλλη μονοεδρική περιφέριεα θα πρέπει να έχει ως ελάχιστο αριθμό κατοίκων 50 με 60.000.

    Ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει κατάτμηση μεγάλων δημων και προσαρμογή των δημοτολογίων, η οποία όπως τόνισε, για να γίνει, δεν χρειάζεται αναθεώρηση.

    Στις μονοεδρικές περιφέρειες κάθε κόμμα θα προτείνει τον τακτικό και τον αναπληρωματικό υποψήφιο βουλευτή, ενώ στις ευρείες η εκλογή θα γίνεται με βάση το αναλογικό σύστημα και εφαρμογή της λίστας.

    Ο κ. Παπαϊωάννου απέρριψε τον ισχυρισμό ότι θα πρόκειται περί διορισμένων και όχι εκλεγμένων βουλευτών και τόνισε ότι οι υποψηφιότητες θα αναδεικνύονται μέσα από εσωκομματικές διαδικασίες, που θα περιλαμβάνουν και τις προκριματικές εκλογές.

    Ολα τα θέματα, πάντως, όπως τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, είναι ανοιχτά σε διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ώστε να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συμφωνία για τον εκλογικό νόμο, ο οποίος όταν θα ψηφιστεί θα μπορεί να εφαρμοστεί και από τις επόμενες εκλογές.

    Σημείωσε επίσης ότι με το σύστημα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ συμφωνούν και πολλά στελέχη της ΝΔ και κατηγόρησε τον κ. Κ. Καραμανλή ότι παρά τις παλαιότερες υποσχέσεις του απέφυγε να τοποθετηθεί στο θέμα και έφερε στη Βουλή πρόταση για τον εκλογικό νομο η οποία όπως τόνισε παραβιάζει βασικές αρχές του Συντάγματος.

    Η πρόταση της κυβέρνησης, τόνισε, δεν στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και υπακούει σε ευκαιριακές, προσωπικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες και επισείεται ως απειλή προς τους βουλευτές της ΝΔ.

    Ο κ. Παπαϊωάννου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει αντίφαση μεταξύ της πρόβλεψης για εκλογή μονοκομματικής κυβέρνησης και της επιδίωξης για συνεργασία, τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα πολύ περισσότερο που δεν υπάρχει πολιτική κουλτούρα συνεργασιών και τα κόμματα της άλλης αριστεράς διακηρύσσουν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να συνεργαστούν με κανέναν.

    Σχετικά, εξ άλλου, με το θέμα της διπλής ψήφου, δηλαδή να υπάρχει δυνατότητα ένας πολίτης σε μια περιφέρεια να ψηφίζει άλλο κόμμα και άλλον βουλευτή, ανέφερε ότι το θέμα αυτό παραπέμπεται σε διάλογο διευκρινίζοντας ότι αν υιοθετηθεί η διπλή ψήφος ο βουλευτής θα εκλέγεται με βάση το γενικό ποσοστό του κόμματος, το οποίο δεν θα επηρεάζεται από την ψήφο που θα δοθεί σε βουλευτή άλλου κόμματος.

    Ως αρνητικό μιας τέτοιας λύσης ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι μπορεί να είναι ή αποϊδεολογικοποίηση της εκλογικής διαδικασίας.

    Γιάννης Ραγκούσης για ΠΑΣΟΚ και Αριστερά

    Το ΠΑΣΟΚ είναι αντιμέτωπο με μία άδικη επίθεση και από τα κόμματα της Αριστεράς τα οποία το εξομοιώνουν με τη Δεξιά, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Γιάννης Ραγκούσης, κληθείς να σχολιάσει την απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου σε όσα ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξή του για τη στάση που τηρούν τα κόμματα της άλλης αριστεράς.

    Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι η ταυτίση αυτή είναι απαράδεκτη και έχει ένα και μόνο σκοπό, την παραμονή του κ. Κ. Καραμανλή στην εξουσία. Παίζεται, πρόσθεσε, ένα παιχνίδι σε βάρος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν θα αφήσουμε να εξελιχθεί άλλο.

    Ανέφερε επίσης ότι η κριτική αυτή γίνεται ανεξάρτητα από τις προτάσεις του Κινήματος σχετικά με την ανάγκη διαλόγου και συνεννόησης στο χώρο της κεντροαριστεράς.

    Απαντώντας εξ άλλου σε ερώτηση για το αν υπάρχει αντίφαση μεταξύ της κριτικής που ασκεί τοΠΑΣΟΚ σχετικά με τη στάση των κομμάτων της άλλης αριστεράς και της θέσης ότι πρέπει να υπάρχουν συνεργασίες και σε κυβερνητικό επίπεδο, όπως αναφέρει στην πρότασή του για τον εκλογικό νόμο, ο Γιάννης Ραγκούσης απάντησε ότι συνεργασίες πολιτικές μπορεί να υπάρξουν εφ όσον υπάρξουν εξελίξεις, που θα επιτρέψουν να γίνει ο διάλογος που θα οδηγήσει σε αυτές. Και εξέφρασε την ελπίδα οτι τα κόμματα της άλλης αριστεράς θα εγκαταλείψουν την τακτική της ταύτισης του ΠΑΣΟΚ με τη Δεξιά.

    Υπόθεση Ζαχόπουλου

    Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στην πρότασή του να προσκληθεί και ο πρωθυπουργός στην Επιτρoπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για να ενημερώσει σχετικά με την υπόθεση Ζαχόπουλου,ενώ ταυτόχρονα αποδέχεται την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ να κληθούν στην Επιτροπή και οι διατελέσαντες υπουργοί Πολιτισμού από το 1996 μέχρι το 2004.

    Σχετικές δηλώσεις έκαναν σήμερα ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης,ο επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Ραγκούσης.

    Και τα τρία κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έθεσαν το ερώτημα αν ο κ. Κώστας Καραμανλής θέλει να μαθευτεί η αλήθεια για την υπόθεση του Ζαχοπουλου, ενώ έθεσαν και θέμα σχετικά με το Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιάννη Ανδριανο, ο οποίος,όπως τόνισαν,πρέπει να κληθεί να δώσει πλήρεις απαντήσεις.

    Ειδικότερα,ο Νίκος Αθανασάκης έκανε λόγο για πολύ σοβαρό πολιτικό θέμα και έθεσε το ερώτημα αν η δικαιοσύνη ενδιαφέρεται να δει πότε έγινε η επέμβαση στο dvd και αν το ίδιο ενδιαφέρει και τον πρωθυπουργό.

    Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου τόνισε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής δεν θέλει την αλήθεια γιατί φοβάται ότι τα στοιχεία που θα προκύψουν φθάνουν μέχρι την κυβέρνηση και τον ίδιο και ότι αυτό που φοβάται δεν είναι οι ροζ ιστορίες του κ. Ζαχόπουλου.

    Επίσης, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρθηκε να μαθει ούτε ποιος τον παρακολουθούσε στην περίπτωση των υποκλοπών, ενώ αναφερόμενος στον κ. Γιάννη Ανδριανό υποστήριξε ότι ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού διέπραξε τουλάχιστον το αδίκημα της ψευδορκίας.

    Για το θέμα Ανδριανού, ο Νίκος Αθανασάκης είπε ότι δεν υπάρχει δημοσιογραφικό απόρρητο, ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι μέσο ενημέρωσης και ότι ο κ. Ανδριανός ενεπλάκη στην υπόθεση ως διευθυντής του Γραφείου Τυπου του κ. Καραμανλή.Και πρόσθεσε ότι ο κ. Ανδριανός δεν λειτουργεί αυτοβούλως, αλλα κατόπιν εντολών.

    Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι αν στην υπόθεση υπάρχει εκβιασμός πρέπει να δούμε ποιος είναι εκείνος που εκβιάζει.

    Και πρόσθεσε ότι αν με τον εκβιασμό εννοούν ότι εκβιάζονται η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός όλα αυτά πρέπει να έρθουν στο φως.

    Από την πλευρά του, ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε ότι από τη στιγμή που ο κ. Ανδριανός δηλώνει πως δημοσιογράφος του παρέδωσε το επίμαχο dvd, ουσιαστικά καταλύει ο ίδιος το δημοσιογραφικό απόρρητο, διότι, όπως ανέφερε, δημοσιογραφικό απόρρητο εν μέρει δεν υπάρχει.

    Και πρόσθεσε ότι αν ο κ. Καραμανλής δεν θέλει να νομίζει ο ελληνικός λαός ότι κουκουλώνει την υπόθεση πρέπει να δώσει εντολή στον κ. Ανδριανό να πει όλη την αλήθεια, αλλοιώς αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη.

    Σχετικά, εξ άλλου, με την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ για να ενημερώσουν την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων όλοι όσοι διετέλεσαν υπουργοί Πολιτισμού από το 1996 μέχρι σήμερα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι η πρόταση αυτή συνιστά αποδοχή της πρότασης του ΠΑΣΟΚ και επομένως κι οι βουλευτές της ΝΔ ζητούν από τον πρωθυπουργό να ενημερώσει την Επιτροπή.

    Σε ερώτηση για την πρόταση του πρωθυπουργού να διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή για το ασφαλιστικό, ο κ. Αθανασάκης έκανε λόγο για επιχειρηση αντιπερισπασμού από την πλευρά του πρωθυπουργού, αντιπερισπασμός ο οποίος δεν θα έχει αποτέλεσμα. Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει στη συζήτηση με τις προτάσεις του και ζήτησε από την κυβέρνηση να καταθέσει επιτέλους τις δικές της προτάσεις.

    Τέσσερα χρόνια τώρα, σημείωσε ο κ. Αθανασάκης, η κυβέρνηση αντί να καταθέσει τις προτάσεις της για το ασφαλιστικό αλλάζει τους υπουργούς Εργασίας. Και πρόσθεσε ότι το μόνο μετρήσιμο αποτέλεσμα απο την πλευρά της κυβέρνησης σε σχέση με το αφσαλιστικό είναι τα ποσά που χάθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία με τα δομημένα ομόλογα.

    [02] «Ερευνά η Δικαιοσύνη»

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς για την ενέργεια του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γ.Ανδριανού να μην αποκαλύψει την πηγή από την οποία περιήλθε στα χέρια του το dvd στην υπόθεση Ζαχόπουλου, ανέφερε πως έχει απαντήσει στο θέμα ο ίδιος ο κ.Ανδριανός και έχει απαντηθεί και από το καταστατικό της ΕΣΗΕΑ της οποίας είναι μέλος.

    Συγκεκριμένα τόνισε πως στο άρθρο 9 του καταστατικού προβλέπεται ότι όλοι οι εργαζόμενοι στα Γραφείου Τύπου διατηρούν την ιδιότητα του δημοσιογράφου και ότι σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ ο κ.Ανδριανός είναι δημοσιογράφος.

    Όσο για το αν ο κ. Ανδριανός έτσι καλύπτει το δημοσιογράφο που έδωσε το υλικό του εκβιασμού, ο κ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς σχετικά είπε ότι μιλάμε για ζητήματα δεοντολογίας και πρόσθεσε ότι έδωσε απάντηση σε ό,τι αφορά το δημοσιογραφικό απόρρητο.

    Σε παρόμοια ερώτηση ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι στο άρθρο 9 της ΕΣΗΕΑ αναφέρεται πως ο δημοσιογράφος στο γραφείο τύπου διατηρεί την δημοσιογραφική ιδιότητά του.

    "Εγώ έχω επιλέξει να μη την διατηρήσω, γιατί είμαι βουλευτής και υπουργός.Ο κ. Ανδριανός τη διατηρεί.Το άρθρο 9 του δίνει αυτό το δικαίωμα. Αν οι δημοσιογράφοι επιλέξουν να αλλάξουν το καταστατικό είναι θέμα που πρέπει να απαντήσουν εκείνοι.Σύμφωνα με το σημερινό καταστατικό ο κ. Ανδριανός είναι δημοσιογράφος",τόνισε.

    Όσο για το αν θα έπρεπε να δώσει το όνομα στον ανακριτή, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος απάντησε λέγοντας πως υπάρχουν πολλές υποθέσεις δημοσιογράφων που επικαλέστηκαν αυτή την δυνατότητά τους ενώπιον των δικαστηρίων.

    Σχετικά με το τι θα κάνει ο κ. Γ. Ανδριανός αν η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της πει ότι κακώς επικαλέστηκε το δημοσιογραφικό απόρρητο, απάντησε ότι ένα καταστατικό δεν αναιρείται από μια ανακοίνωση.

    "Αν η ΕΣΗΕΑ κάνει δημοψήφισμα και αποφασίσει ότι όλοι οι εργαζόμενοι σε γραφεία τύπου δεν είναι δημοσιογράφοι τότε θα έχει βάση το ερώτημά σας.Το καταστατικό αυτή τη στιγμή αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι στα γραφεία τύπου είναι δημοσιογράφοι.Σε θέματα δεοντολογίας δέχομαι ότι υπάρχει διαφορετική προσέγγιση",συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει κι άλλο υλικό που ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός εκβιασμού για μέλη της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος ότι απάντηση δίνεται από την πράξη της αποστολής του εν λόγω dvd στον εισαγγελέα.

    Σε ό,τι αφορά δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννης Αγγέλου είχε συναντηθεί στις 17 Δεκεμβρίου με τον κ. Χ. Ζαχόπουλο, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ποτέ δεν ανακοινώνεται κάποια συνεργασία ή τηλεφωνική συνεργασία με το διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού.

    Αναφερόμενος στο λόγο της παραίτησης του κ. Ζαχόπουλου, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι υπάρχει επιστολή παραίτησης στην οποία δίνει απάντηση ο ίδιος ο παραιτηθείς.

    Για το πότε η κυβέρνηση ενημερώθηκε ότι ο κ. Ζαχόπουλος είναι θύμα εκβιασμού απάντησε ότι η υπόθεση έγινε γνωστή από την απόπειρα αυτοκτονίας του πρώην γενικού γραμματέα του Υπ. Πολιτισμού.

    Σε άλλη ερώτηση αν η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί για το περιεχόμενο του dvd πριν την παραίτηση του κ.Ζαχόπουλου, παρέπεμψε στην κατάθεση του κ. Ανδριανού στον ανακριτή, η οποία, όπως σημείωσε, είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα.

    Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει συνεργασία σε αντιπολιτευτικά θέματα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ,ανέφερε πως δεν έχει να πει τίποτα επ' αυτού και συμπλήρωσε λέγοντας ότι αν υπάρχει θα γίνεται στο φως της δημοσιότητας.

    Όσο για τις απαντήσεις που δίνει η κυβέρνηση σε όσους κάνουν λόγο για πολιτικές ευθύνες και διατυπώνουν αιτιάσεις για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση οφείλει να σέβεται τις διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους. Πρόσθεσε ότι η Δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει μία σειρά από έρευνες: 1ον για την απόπειρα αυτοκτονίας και 2ον για οικονομικά ζητήματα τα οποία, σημείωσε ότι, αορίστως αναφέρθηκαν. Επίσης είπε ότι θα δοθούν απαντήσεις και στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής σε ερωτήματα που έχουν γίνει στο κοινοβούλιο.

    Ερωτηθείς για τις υπερεξουσίες που φέρεται να είχε ο κ. Ζαχόπουλος, είπε ότι ένας υπουργός έχει εξουσίες που προβλέπονται από το νόμο, το ίδιο και ένας υφυπουργός, το ίδιο και ένας γενικός γραμματέας.

    Σχολιάζοντας δήλωση του γραμματέα της ΝΔ Λ. Ζαγορίτη ότι ο κ. Ζαχόπουλος πρόδωσε την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, ο κ. Ρουσόπουλος, αφού σημείωσε ότι δεν έχει ακριβώς τη διατύπωση,πρόσθεσε πως ο κ. Ζαγορίτης αναφέρθηκε σε ζητήματα ηθικής τάξεως για τα οποία υπάρχει μία προσέγγιση που ο ίδιος θα σεβαστεί από όπου και αν προέρχεται.

    Σε διαδοχική ερώτηση αν η υπόθεση είναι μόνο ροζ, υπενθύμισε τη δήλωση που είχε κάνει το μεσημέρι που έγινε η απόπειρα αυτοκτονίας και τη φράση του ότι γεννά ένα μεγάλο γιατί πως ένας άνθρωπος φτάνει στο απονενοημένο διάβημα.

    "Είπα ότι ελπίζω να δώσει απαντήσεις η έρευνα της Δικαιοσύνης. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο τώρα",πρόσθεσε.

    Σχετικά με τα περί πολιτικού εκβιασμού για τα οποία κάνει λόγο ο κ. Ζαχόπουλος στις επιστολές, ο εκπρόσωπος αφού είπε πως οφείλουμε να σεβαστούμε την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κ.Ζαχόπουλος για τη ζωή του,συμπλήρωσε ότι είναι βέβαιο ότι θα κληθεί να καταθέσει.

    "Θα περιμένουμε να ακούσουμε από τον ίδιο τι έχει να συμπληρώσει, πέραν των σημειωμάτων που άφησε σε φιλικά και συγγενικά του πρόσωπα",ανέφερε.

    Αναφερόμενος μετά από σχετική ερώτηση στη λειτουργία του ΚΑΣ και στη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων επί Ζαχόπουλου στο ΥΠΠΟ,ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως το ΚΑΣ είναι 17μελες συμβούλιο.

    "Πώς αίφνης ένα 17μελές συμβούλιο σβήνει από το χάρτη και να εμφανίζεται η βούληση ενός προσώπου", αναρωτήθηκε και τόνισε ότι η διπλή ψήφος του προέδρου χρησιμοποιήθηκε σε μία μόνο περίπτωση, για τα δύο κτίρια μπροστά από το μουσείο της Ακρόπολης. Επίσης επεσήμανε πως υπάρχει ανακοίνωση των μελών του ΚΑΣ.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι το ΚΑΣ αντιμετώπισε σειρά μειζόνων θεμάτων με γνωμοδοτικό χαρακτήρα.

    "Δεν υπάρχει κάτι το οποίο να έχει καταγγελθεί και να ερευνηθεί ως σφάλμα",συμπλήρωσε και είπε ότι το ΚΑΣ είναι ένα συμβούλιο το οποίο στη συνείδηση των ελλήνων είναι ένα από τα πλέον αυστηρά όργανα της ελληνικής Πολιτείας και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο εισαγγελέας θα ερευνήσει τις υποθέσεις αυτές.

    Μετά από σχετική ερώτηση αναφέρθηκε και στη σύνθεση των μελών του ΚΑΣ και είπε ότι πρόεδρος είναι ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και μετέχουν επίσης νομικός σύμβουλος του κράτους, ο γενικός διευθυντής αρχών, ο γενικός διευθυντής αναστήλωσης μελετών και τεχνικών έργων, 5 αρχαιολόγοι, 7 καθηγητές ΑΕΙ, ένας αρχιτέκτονας του ΥΠΕΧΩΔΕ. "Στην πλειοψηφία τους είναι στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και τα περισσότερα είναι μόνιμοι υπάλληλοι του Υπουργείου",συμπλήρωσε, ενώ είπε ότι υπάρχουν και επιλογές που γίνονται από την πολιτική ηγεσία όπως σε κάθε όργανο.

    Κληθείς να σχολιάσει φράση του δικηγόρου που επίσης αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει ότι η κυβέρνηση αναζητά εκβιαστές,ο κ.Ρουσόπουλος είπε ότι δεν γνωρίζει σε πιο σημείο αναφέρεται αυτή η κρίση και αφού διάβασε δύο άλλες κρίσεις του δικηγόρου από το ίδιο κείμενο περί συσκότισης από τα ΜΜΕ αναρωτήθηκε: "Πιστεύετε ότι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι συσκοτίζουν την υπόθεση;".

    Στο ενδεχόμενο να ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση της σύσταση εξεταστικής επιτροπής είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει σε αόριστες πληροφορίες.

    Όσο για τα δημοσιεύματα και τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Ζαχόπουλος φέρεται να ήλεγχε ειδικό λογαριασμό και το Γ' ΚΠΣ ,αφού είπε ότι οι αρμοδιότητες του ΓΓ του ΥΠ.ΠΟ είναι πολύ συγκεκριμένες, δήλωσε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η φράση "φέρεται να ελέγχει".

    "Από την έρευνα τη δική μας δεν προκύπτει κάποιο σφάλμα.Υπάρχει έρευνα του Εισαγγελέα που διατάχθη για θέματα οικονομικής διαχείρισης", πρόσθεσε. Πρόσθεσε ότι τα κοινοτικά πλαίσια είναι στην αρμοδιότητα του Γ.Γ.

    Σε ερώτηση αν συνιστά σκάνδαλο και μόνο το γεγονός ότι υπάρχουν, κατά το δημοσιογράφο που ρώτησε, 200 αποφάσεις αποχαρακτηρισμού αρχαιολογικών χώρων, ο κ Ρουσόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας αποχαρακτηρισμός.

    "Αποχαρακτηρισμος αρχαιολογικού χώρου με την έννοια που η τυπολογία ορίζει στο Υπ. Πολιτισμού δεν υπάρχει",είπε και παρέπεμψε στο Υπ. Πολιτισμού. Είπε, επίσης, ότι οι αποφάσεις για να φτάσουν στην ημέρα της κρίσης έχουν περάσει από την αρμόδια διεύθυνση του ΥΠ. ΠΟ που εισηγείται στο ΚΑΣ, το οποίο αποτελείται από 17 μέλη - πρόσωπα κύρους και στη συνέχεια γνωμοδοτούν και η κατάληξη της συνεδρίασης φτάνει για τελικό έλεγχο από τον αρμόδιο υπουργό.

    Ερωτηθείς αν ο ίδιος ή αν ο πρωθυπουργός έχει δει το dvd απάντησε μονολεκτικά όχι. Την ίδια απάντηση έδωσε και σε ερώτηση αν γνωρίζει το όνομα του προμηθευτή του dvd, ενώ ανέφερε πως δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο σχετικά με το αν περικόπηκαν οι αρμοδιότητες του ΓΓ του ΥΠΠΟ στις 19.11.

    Επιπλέον είπε ότι η παραίτηση του κ. Ζαχόπουλου έγινε δεκτή με βάση του λόγους που επικαλέστηκε, έκανε λόγο για ηθικά ζητήματα προσωπικών σχέσεων και αναφερόμενος σε δήλωση του βουλευτή Γ. Μανώλη ότι η βάση της Ν.Δ είναι προσβεβλημένη είπε ότι δεν κάνει κανένα σχόλιο.

    "Σε οποιαδήποτε κίνηση ο καθένας που είναι στην πολιτική γνωρίζει ότι βρίσκεται κάτω από το φως της δημοσιότητας. Ο αναμάρτητος το λίθο βαλέτω. Και δεν αναφέρομαι στον κ. Μανώλη",συμπλήρωσε.

    Απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου και στα περί "Μαξίμου γκέιτ" είπε ότι το "ΠΑΣΟΚ ασχολείται με τη μικροπολιτική. Αν έχει οποιαδήποτε στοιχεία προς έρευνα καλό θα ήταν να τα προσκομίσει",συμπλήρωσε, ενώ σε άλλη ερώτηση για τη θέση του Γ. Παπανδρέου στην "Ελευθεροτυπία" ότι επί ΝΔ η διαφθορά έχει φτάσει στο απροχώρητο είπε:

    "Ο κ.Παπανδρέου είναι ο τελευταίος που δικαιούται να ομιλεί για θέματα σήψης και διαφθοράς επί σειρά ετών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ" και πρόσθεσε ότι βλέπουμε ποιος συγκάλυπτε υποθέσεις και ποιος το παραμικρό το στέλνει στον εισαγγελέα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 January 2008 - 17:30:24 UTC