Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Παπαρήγα: Σοβαρές εξελίξεις στη Μ. Ανατολή

  • [01] Αλ. Παπαρήγα: Σοβαρές εξελίξεις στη Μ. Ανατολή

    Συνέντευξη Τύπου έδωσε σήμερα στον Περισσό η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με αφορμή τη συνάντηση δεκατεσσάρων Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων από τη Μέση Ανατολή, τη νότια και ανατολική Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και την περιοχή του Κόλπου, που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα με θέμα "πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή - σχέδια για νέα Μέση Ανατολή και τα καθήκοντα του κομμουνιστικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος".

    Η κα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι "οι εξελίξεις στην περιοχή είναι πολύ σοβαρές, διανύουμε μια ανησυχητική περίοδο και πρέπει να αναπτυχθεί ένας παναραβικός λαϊκός αγώνας με ταξικά χαρακτηριστικά, αλλιώς οι λαοί των αραβικών χωρών και της ευρύτερης περιοχής θα αποτελέσουν θύματα του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων για τα πετρέλαια της περιοχής".

    "Κανείς δεν μπορεί εξ άλλου" -πρόσθεσε- "να εμπιστευθεί τις θεωρούμενες ως μετριοπαθείς κυβερνήσεις των αραβικών χωρών που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Μιλώντας για το πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιείται η συνάντηση η κα Παπαρήγα αναφέρθηκε διεξοδικά στην προσπάθεια, από το 2004, με απόφαση του ΝΑΤΟ, όπως είπε, μετά από πρόταση των ΗΠΑ για διαμόρφωση ενός διακρατικού συστήματος στην περιοχή,που θα στηρίζεται στις δυνάμεις των όπλων του ΝΑΤΟ και που αποσκοπεί στη διείσδυση των πολυεθνικών εταιρειών, με στόχο τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής. Εκανε επίσης λόγο για διεύρυνση του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή.

    Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Παλαιστινιακό,η Αλ. Παπαρήγα ανέφερε ότι το ζήτημα τώρα πλέον έχει φύγει από τον ΟΗΕ και το Κουαρτέτο, και βρίσκεται στα χέρια του κ. Μπους, που προωθεί τη δημιουργία ενός νέου κράτους, χωρίς σύνορα, με διχοτόμηση της Λωρίδας της Γάζας και εξαναγκασμό του Αμπάς να κηρύξει εσωτερικό πόλεμο κατά του παλαιστινιακού λαού που αντιστέκεται.

    Επίσης,η κα Παπαρήγα αναφέρθηκε στις εξελίξεις αναφορικά με την αυτονόμηση του Μπαλουχιστάν, την τουρκική εισβολή στο βόρειο Ιράκ με την ανοχή των ΗΠΑ, όπως είπε, την απομόνωση της Συρίας, τη συνέχιση της κρίσης του Λιβάνου, καθώς και στο Κυπριακό με την προώθηση ενός νέου Σχεδίου Ανάν.

    Αναφερόμενη στο επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Αγκυρα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε την απορία πώς πραγματοποιείται αυτό το ταξίδι σε μια περίοδο κατά την οποία "η ελληνική κυβέρνηση ανέχεται συνεχείς παραβιάσεις των κυριαρχικών της δικαιωμάτων εκ μέρους της Τουρκίας" και διατύπωσε την πεποίθηση ότι το ταξίδι πραγματοποιείται με στόχο "να διευκολυνθεί η συνεργασία και οι συμφωνίες μεγάλων επιχειρηματικών κύκλων,οι οποίες όμως δεν θα βοηθήσουν ούτε στην ευημερία των δύο λαών,ούτε στη συναδέλφωση".

    Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται στον "αστερισμό" της Κοντολίζα Ράις και του κ. Μπους και της στρατιωτικής λογικής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

    Αναφορικά με την υπόθεση Ζαχόπουλου δήλωσε ότι "απ' όπου και να πιάσεις αυτή την υπόθεση βρωμάει",επεσήμανε εν τούτοις ότι το ΚΚΕ θα δώσει έναν συντονισμένο, πολυμέτωπο αγώνα,καθώς δεν μπορεί η υπόθεση αυτή να "σκεπάσει" τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, την κατάσταση στα Βαλκάνια με την επικείμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

    Για το θέμα του Ασφαλιστικού δήλωσε ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι "στριμωγμένη στον τοίχο",από το κίνημα που έχει αναπτυχθεί, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να προτείνει τίποτα καλύτερο και "είναι ευκαιρία ο ελληνικός λαός να πετύχει την αναστολή ή ακόμα και την προσωρινή ματαίωση των κυβερνητικών σχεδίων. Πρέπει να έχει τα μάτια του ανοιχτά απέναντι στην ηγεσία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που σήμερα συνδιαλέγονται με το Σύλλογο Ελλήνων Βιομηχάνων και άλλους φορείς".

    Αναφορικά με την κατάσταση στο Κόσοβο ανέφερε ότι υπάρχουν κίνδυνοι ανάφλεξης του νότου της Βαλκανικής από την επικείμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου και πρόσθεσε ότι άμεσες επιπτώσεις θα υπάρξουν στην ΠΓΔΜ, που έχει ακαθόριστα σύνορα, ενώ τίθεται και το ερώτημα ποια πολιτική θα ακολουθήσει η Αλβανία.

    Τόνισε ότι ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων είναι που τροφοδοτεί στα Βαλκάνια τις εθνικές αντιπαραθέσεις,ενώ αναφερόμενη στην Ελλάδα δήλωσε ότι "δεν υπάρχει ισχυρός εθνικισμός αυτή τη στιγμή,υπάρχει όμως φωλιά εθνικισμού και αυτή τροφοδοτείται από το ΛΑΟΣ".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 January 2008 - 17:30:12 UTC