Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας"
  • [02] Περιοδεία Παπαρήγα στο Κιλκίς
  • [03] Εκρηξη σε δεξαμενόπλοιο

  • [01] "Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας"

    Η χώρα χρειάζεται άμεσα αλλαγή πορείας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου,μετά το τέλος ευρείας κομματικής σύσκεψης στην οποία προήδρευσε,όπου εξετάστηκαν θεματα οικονομικής πολιτικής.

    Ο κ.Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει το ΠΑΣΟΚ στον οικονομικό τομέα και τόνισε ότι το Κίνημα θα προχωρήσει στον ίδιο δρόμο της υπεύθυνης και δημιουργικής αντιπολίτευσης μέχρι να απαλλαγεί η χώρα από αυτή την κυβέρνηση και να αντικατασταθεί από μία κυβέρνηση που σέβεται και νοιάζεται τον πολίτη.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι ο πολίτης δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται υποστηρίζοντας ότι για τη δοκιμασία αυτή φταίει η διεθνής οικονομική κρίση. Παλαιότερα, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση επέρριπτε όλες τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ και τώρα στη διεθνή κρίση.

    Ανέφερε μια σειρά τομέων όπου υπάρχουν σημαντικότατα προβλήματα, όπως η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η διαφθορά και η αδιαφάνεια, η καθυστέρηση επιστροφής πόρων στους αγρότες, η κακή κατάσταση στα νοσοκομεία και η υποβάθμιση της παιδείας, τα ανύπαρκτα μέτρα πυροπροστασίας και υπογράμμισε ότι για όλα αυτά δεν φταίει η διεθνής οικονομική κρίση, φταίει η πολιτική της ΝΔ η οποία οδηγεί σε συνολική χρεωκοπία τη χώρα, η οποία αυτό που χρειάζεται είναι μια διαφορετική οικονομική πολιτική, ένα νέο οικονομικό πρότυπο και μια νέα αντίληψη ανάπτυξης.

    Χρειάζεται, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, μια στροφή στην πράσινη οικονομία, στο κράτος δικαίου και το κράτος πρόνοιας και στην επένδυση στον άνθρωπο.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε ορισμένα άμεσα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν για την ανακούφιση των πολιτών που βρίσκονται στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ σε αντίθεση με την κυβέρνηση δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Και αναφέρθηκε στις προτάσεις του Κινήματος για μείωση, εδώ και τώρα, των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, την ενεργοποίηση των μηχανισμών της Πολιτείας για χτύπημα της ακρίβειας, τις προτάσεις για τους δανειολήπτες, τους οποίους , όπως είπε, υποκριτικά θυμήθηκε η κυβέρνηση και τέλος τα μέτρα για τη στήριξη και ανάπτυξη των φθινουσών και των πυρόπληκτων περιοχών.

    Ακόμη αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης χορήγησης έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης προς τους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες το οποίο, όπως είπε, θα προκύψει από πολύ συγκεκριμένες πηγές.

    Οι πηγές αυτές, όπως συζητήθηκε στην σύσκεψη που προηγήθηκε, θα προέρχονται κυρίως από τους πρόσθετους φόρους που εισπράττει το κράτος από τους αυξημένους φόρους στο πετρέλαιο, από την φορολόγηση των "στοκ όψιονς" και από την έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών σε ποσοστό 1-3%.

    Οπως υπολογίστηκε όλα αυτά μπορούν να αποδώσουν κονδύλια ύψους 800 εκατ. ευρώ έως 1 δισεκ. ευρώ.

    Με τα κονδύλια αυτά μπορεί να ικανοποιηθεί και το αίτημα για χορήγηση επιδόματος θέρμανσης το οποίο υπολογίζεται σε 200 έως 300 εκατ. ευρώ, ενώ το επίδομα αλληλεγγύης υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 400-500 εκατ. ευρώ.

    Ολα αυτά ενδέχεται να πάρουν τη μορφή νομοσχεδίου για να κατατεθεί στη Βουλή καθώς, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, το μοντέλο αυτό της ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες. Αναγνωρίστηκε, πάντως, ότι η χορήγηση του επιδόματος δεν λύνει το πρόβλημα αλλά ανακουφίζει προσωρινά.

    Γι΄αυτό και η συζήτηση στη σύσκεψη περιεστράφη γύρω από την εναλλακτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία η οποία θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος Αυγούστου και θα παρουσιαστεί από τον κ. Παπανδρέου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    Απάντηση Θ.Ρουσόπουλου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «H ισοπεδωτική προσέγγιση που έχει ο κ. Παπανδρέου δεν αντανακλά φυσικά την ελληνική πραγματικότητα. Απλώς, ως φαίνεται, συγχέει τα συμβαίνοντα στο κόμμα του νομίζοντας ότι τα ίδια γίνονται και στη χώρα».

    [02] Περιοδεία Παπαρήγα στο Κιλκίς

    Περοδεία στο Κιλκίς πραγματοποιεί σήμερα η Αλέκα Παπαρήγα. Κατά την άφιξή της στη Θεσσαλονίκη, η γγ του ΚΚΕ δήλωσε: "Δυστυχώς η ηγεσία της ΠΓΔΜ προκειμένου να εγείρει ή να παζαρέψει τον αλυτρωτισμό της - δεν ξέρω με τι ανταλλάγματα - βάζει μπροστά τα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων, που, δυστυχώς, δεν επαναπατρίστηκαν στην ώρα τους, δεν λύθηκε το ζήτημα και με τον τρόπο που λύθηκε το συνολικό πρόβλημα των πολιτικών προσφύγων".

    Η κα Παπαρήγα πρόσθεσε ότι "σε καμία περίπτωση εμείς δεν θα επιτρέψουμε αυτή την καπηλεία, όταν υποτάσσεται στην έγερση ανύπαρκτου μειονοτικού ζητήματος, με την έννοια της μακεδονικής εθνότητας και όταν συνδέεται μάλιστα με εξελίξεις στα Βαλκάνια που οπωσδήποτε περιέχουν ανησυχία, ιδιαίτερα και μετά την παράδοση του Κάρατζιτς απβ την πλευρά της Σερβίας".

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο θέμα της διαφάνειας και δήλωσε πως "έτσι όπως πάνε τα πράγματα κανένας Ζορμπάς δεν θα μπορεί να βρίσκει καμία άκρη. Αποτυπώματα χωρίς ταυτοποίηση θα βρίσκει, αφού ο καθένας από τους δυο, ξεκινώντας από την κυβέρνηση παίρνει μια γομολάστιχα να σβήσει τα δικά της και να αφήσει τα ίχνη του άλλου. Τίποτα δεν θα μείνει. Ούτε φτερό δεν θα μπορέσει να βρεθεί".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών για τον ΟΣΕ ότι κάποιοι βάλαν το χέρι στο μέλι και ότι θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

    "Τον άκουσα. Τα έχω ακούσει πάρα πολλές φορές ότι όποιος γλύφει το χέρι του στο μέλι, δεν είπε; Θα του το κόψουν; Το θέμα είναι, θα τον βρουν; Δυστυχώς σκάνδαλα υπάρχουν. Όταν εμείς μιλάμε για σκανδαλολογία είναι είτε η αποσιώπηση των σκανδάλων είτε η χρησιμοποίηση των σκανδάλων σαν ένα μέσο για την ηθικοποίηση του συστήματος, το οποίο δεν ηθικοποιείται ακόμα και όταν κάποιοι το στείλουν στον Κορυδαλλό".

    Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας ΝΔ - ΛΑΟΣ ή ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, η κα Παπαρήγα είπε:

    "Εμείς εκτιμάμε ότι υπάρχουν θετικές διεργασίες στη συνείδηση του λαού. Όμως δε χρειάζεται καμία εφησύχαση, διότι τα μαγειρεία έχουν λύσεις αντιλαϊκές να ετοιμάσουν, γιβ αυτό ο λαός πρέπει να είναι έτοιμος αν δε καταφέρει να ματαιώσει τέτοιες λύσεις ΝΔ - ΛΑΟΣ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, τουλάχιστον να κάψει το κύρος τους".

    Τέλος για το προεδρικό διάταγμα για την αποτέφρωση των νεκρών δήλωσε:

    "Σαφώς είμαστε υπέρ του δικαιώματος να αποτεφρώνονται οι νεκροί. Είναι και ζήτημα επιλογής, ας το πω, του καθενός. Αλλά είναι και ένα μέσο για να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργούν τα νεκροταφεία μέσα σε κατοικημένες περιοχές που και αυτά συντελούν σε προβλήματα μόλυνσης".

    [03] Εκρηξη σε δεξαμενόπλοιο

    Έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα σε δεξαμενόπλοιο στη Β' ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα.

    Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών στο πλοίο, ελληνικών συμφερόντων,υπό παναμαϊκή σημαία.

    Από την έκρηξη προκλήθηκε πυρκαγιά,την οποία επιχειρούν να θέσουν υπό έλεγχο 18 πυροσβέστες με 6 οχήματα.

    Στην περιοχή έχουν σπεύσει και ρυμουλκά πλοία.

    Γίνονται έρευνες για να διαπιστωθεί αν μέσα στο πλοίο υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

    Από την πυρκαγιά δεν κινδυνεύουν τα παρακείμενα πλοία


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 July 2008 - 16:30:16 UTC