Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με υπουργό Ναυτιλίας
  • [02] "Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας"
  • [03] Τραγωδία στο Πέραμα
  • [04] "Οχι σε αντιλαϊκές λύσεις"
  • [05] Φωνή στους ανθρώπους «χωρίς»
  • [06] "Ανοιχτοί σε συνεργασίες"
  • [07] "Θέλουμε τη βοήθεια της Ευρώπης"
  • [08] Θετικό τέστ για τον ΠΑΟ

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με υπουργό Ναυτιλίας

    Συνεργασία με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ.Γ.Βουλγαράκη θα έχει ο πρωθυπουργός, στις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Για τις ''πράσινες μεταφορές'', την ενίσχυση των νέων τεχνολογιών και τα θέματα του ΟΣΕ και της Ολυμπιακής, συζήτησαν ο κ.Κ.Καραμανλής με τον κ.Κ.Χατζηδάκη, σε συνάντηση που είχαν χθες.

    Ο υπουργός Μεταφορών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μπει τάξη στον ΟΣΕ, ο οποίος είναι ο πιο προβληματικός δημόσιος οργανισμός, καθώς κάθε μέρα έχει ζημιές 2 εκατομμύρια ευρώ.

    Τα έσοδα του οργανισμού είναι 100 εκατομμύρια ευρώ και τα έξοδά του 800 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι μόνο τα έξοδα της μισθοδοσίας είναι τετραπλάσια από τα έσοδα του οργανισμού.

    Ο υπουργός Μεταφορών πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προωθήσει τη διαφάνεια και να μην επιδείξει ανοχή σε ανθρώπους που έβαλαν το δάχτυλό τους στο "βάζο με το μέλι".

    Η έρευνα της ΥΠΕΕ είπε ο υπουργός Μεταφορών θα συνεχιστεί και εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τη βοηθήσουμε, έχοντας δίπλα μας και τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν ευθύνεται για αυτά τα φαινόμενα.

    Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι θα προχωρήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ΟΣΕ, το οποίο βασίζεται στο τρίπτυχο ασφάλεια, διαφάνεια και οικονομική εξυγίανση, σημειώνοντας ότι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου θα ανακοινωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης λεπτομερώς.

    Σε ό,τι αφορά την Ολυμπιακή επανέλαβε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να υπάρξει λύση μετά από συμφωνία και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ότι οι πιο κρίσιμοι είναι οι δυο τελευταίοι μήνες του χρόνου.

    Είναι προβληματική η εταιρία, με όλες τις κυβερνήσεις. Ολες οι μέθοδοι που ακολουθήθηκαν μέχρι τώρα αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές, ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών, σημειώνοντας ότι μόνο έτσι θα σταματήσει η συζήτηση που επανήλθε και πάλι και η οποία υπάρχει εδώ και 30 χρόνια σε ό,τι αφορά τα σλοτς και τα δρομολόγια της εταιρίας.

    Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί μια υγιής λύση για να τελειώσει επιτέλους αυτή η συζήτηση.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα όσα είπε, ο κ. Ζορμπάς χθες στη Βουλή, ο υπουργός Μεταφορών είπε ότι κάλυψε το θέμα πλήρως με τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Μήνυμα πρωθυπουργού

    "Η Ελλάδα σήμερα έχει τις δυνατότητες να στοχεύσει ακόμη πιο ψηλά, να πάει πιο μπροστά. Τις δημιουργήσαμε τα χρόνια που πέρασαν, όλες και όλοι μαζί με σκληρή προσπάθεια και θυσίες αντιμετωπίζοντας προβλήματα που έμοιαζαν άλυτα. Σήμερα και τα χρόνια που έρχονται συνεχίζουμε στο δρόμο που μαζί ανοίξαμε και σταθερά ακολουθούμε. Το δρόμο της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας.Το δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Το δρόμο της προοπτικής, του μέλλοντος.Το δρόμο που οδηγεί αποδεδειγμένα στην Ελλάδα των κοινών οραμάτων μας".

    Τις ανωτέρω επισημάνσεις κάνει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε μήνυμά του για την 34η επέτειο από την αποκάτασταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, παράλληλα δε τονίζει πως πρέπει να καταδικάσουμε κάθε επιχείρηση αναβίωσης πρακτικών οξύτητας, πόλωσης και διχασμού και ακόμη να εργαζόμαστε "συνθέτοντας γόνιμες ιδέες και ρεαλιστικές προτάσεις, απβ όπου κι αν προέρχονται για τη συνεχή εμβάθυνση της δημοκρατίας, την περαιτέρω θωράκιση της διαφάνειας, την αδιάλειπτη ενίσχυση της ποιότητας του πολιτεύματος".

    Επέστρεψε στην Κ.Ο. της ΝΔ ο Κώστας Κουκοδήμος

    Ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος επιστρέφει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

    Την πρόθεσή του να επιστρέψει στην ΚΟ της ΝΔ,ο κ.Κουκοδήμος γνωστοποίησε με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα και τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ο οποίος και ενέκρινε την πρωτοβουλία με σχετική απαντητική του επιστολή.

    Η επιστολή του βουλευτή έχει ως εξής:

    "Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε

    Στις 31 Ιανουαρίου 2008,σας δήλωσα ότι αισθανόμουν την ανάγκη να ανεξαρτητοποιηθώ ως Βουλευτής,μέχρις ότου τελειώσει οριστικά η οδυνηρή για μένα κατάσταση που είχε δημιουργηθεί τότε, έτσι ώστε ο εναντίον μου θόρυβος να μην αντανακλά στην Παράταξή μου. Σήμερα, αφού η υπόθεση εκείνη έχει κλείσει, συνεπής στη δήλωσή μου εκείνη, σας δηλώνω ότι επιθυμώ να ενταχθώ και πάλι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, της οποίας τις επιλογές αταλάντευτα υποστήριζα και υποστηρίζω".

    Υπενθυμίζεται πως ο κ.Κουκοδήμος είχε αποχωρήσει από την ΚΟ της ΝΔ προκειμένου να αντιμετωπίσει την δικαστική έρευνα σχετική με καταγγελίες του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου για τον βουλευτή και τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, Σπύρου Κλαδά - υπόθεση στην οποία οι αρμόδιοι εισαγγελείς, δεν εντόπισαν διάπραξη ποινικού αδικήματος.

    [02] "Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας"

    Η χώρα χρειάζεται άμεσα αλλαγή πορείας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου,μετά το τέλος ευρείας κομματικής σύσκεψης στην οποία προήδρευσε,όπου εξετάστηκαν θεματα οικονομικής πολιτικής.

    Ο κ.Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει το ΠΑΣΟΚ στον οικονομικό τομέα και τόνισε ότι το Κίνημα θα προχωρήσει στον ίδιο δρόμο της υπεύθυνης και δημιουργικής αντιπολίτευσης μέχρι να απαλλαγεί η χώρα από αυτή την κυβέρνηση και να αντικατασταθεί από μία κυβέρνηση που σέβεται και νοιάζεται τον πολίτη.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι ο πολίτης δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται υποστηρίζοντας ότι για τη δοκιμασία αυτή φταίει η διεθνής οικονομική κρίση. Παλαιότερα, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση επέρριπτε όλες τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ και τώρα στη διεθνή κρίση.

    Ανέφερε μια σειρά τομέων όπου υπάρχουν σημαντικότατα προβλήματα, όπως η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η διαφθορά και η αδιαφάνεια, η καθυστέρηση επιστροφής πόρων στους αγρότες, η κακή κατάσταση στα νοσοκομεία και η υποβάθμιση της παιδείας, τα ανύπαρκτα μέτρα πυροπροστασίας και υπογράμμισε ότι για όλα αυτά δεν φταίει η διεθνής οικονομική κρίση, φταίει η πολιτική της ΝΔ η οποία οδηγεί σε συνολική χρεωκοπία τη χώρα, η οποία αυτό που χρειάζεται είναι μια διαφορετική οικονομική πολιτική, ένα νέο οικονομικό πρότυπο και μια νέα αντίληψη ανάπτυξης.

    Χρειάζεται, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, μια στροφή στην πράσινη οικονομία, στο κράτος δικαίου και το κράτος πρόνοιας και στην επένδυση στον άνθρωπο.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε ορισμένα άμεσα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν για την ανακούφιση των πολιτών που βρίσκονται στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ σε αντίθεση με την κυβέρνηση δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Και αναφέρθηκε στις προτάσεις του Κινήματος για μείωση, εδώ και τώρα, των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, την ενεργοποίηση των μηχανισμών της Πολιτείας για χτύπημα της ακρίβειας, τις προτάσεις για τους δανειολήπτες, τους οποίους , όπως είπε, υποκριτικά θυμήθηκε η κυβέρνηση και τέλος τα μέτρα για τη στήριξη και ανάπτυξη των φθινουσών και των πυρόπληκτων περιοχών.

    Ακόμη αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης χορήγησης έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης προς τους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες το οποίο, όπως είπε, θα προκύψει από πολύ συγκεκριμένες πηγές.

    Οι πηγές αυτές, όπως συζητήθηκε στην σύσκεψη που προηγήθηκε, θα προέρχονται κυρίως από τους πρόσθετους φόρους που εισπράττει το κράτος από τους αυξημένους φόρους στο πετρέλαιο, από την φορολόγηση των "στοκ όψιονς" και από την έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών σε ποσοστό 1-3%.

    Οπως υπολογίστηκε όλα αυτά μπορούν να αποδώσουν κονδύλια ύψους 800 εκατ. ευρώ έως 1 δισεκ. ευρώ.

    Με τα κονδύλια αυτά μπορεί να ικανοποιηθεί και το αίτημα για χορήγηση επιδόματος θέρμανσης το οποίο υπολογίζεται σε 200 έως 300 εκατ. ευρώ, ενώ το επίδομα αλληλεγγύης υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 400-500 εκατ. ευρώ.

    Ολα αυτά ενδέχεται να πάρουν τη μορφή νομοσχεδίου για να κατατεθεί στη Βουλή καθώς, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, το μοντέλο αυτό της ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες. Αναγνωρίστηκε, πάντως, ότι η χορήγηση του επιδόματος δεν λύνει το πρόβλημα αλλά ανακουφίζει προσωρινά.

    Γι΄αυτό και η συζήτηση στη σύσκεψη περιεστράφη γύρω από την εναλλακτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία η οποία θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος Αυγούστου και θα παρουσιαστεί από τον κ. Παπανδρέου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    Απάντηση Θ.Ρουσόπουλου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «H ισοπεδωτική προσέγγιση που έχει ο κ. Παπανδρέου δεν αντανακλά φυσικά την ελληνική πραγματικότητα. Απλώς, ως φαίνεται, συγχέει τα συμβαίνοντα στο κόμμα του νομίζοντας ότι τα ίδια γίνονται και στη χώρα».

    [03] Τραγωδία στο Πέραμα

    Τραγωδία στο Πέραμα, από έκρηξη και πυρκαγιά που σημειώθηκε στο φορτηγό πλοίο υγροποιημένου αερίου "Friendshipgas", κατά τη διάρκεια εργασιών επισκευής στα αμπάρια του πλοίου. Πέντε νεκροί και τρεις αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες.

    Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς πήραν μέρος 3 πυροσβεστικά οχήματα, ένα πυροσβεστικό πλοιάριο και 3 ρυμουλκά.

    Τέσσερεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο νοσοκομείο και δεν διατρέχουν κίνδυνο.

    Συνελήφθησαν τη νύχτα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ο τεχνικός ασφαλείας του πλοίου και ο υπεύθυνος εργασιών.

    Δηλώσεις για το δυστύχημα

    Χρόνια τώρα, χωρίς μέτρα προστασίας από τις κυβερνήσεις, τα δεξαμενόπλοια μετατρέπονται σε κολαστήρια σκληρής εκμετάλλευσης. Πρέπει να καθίσουν στο σκαμνί "οι πολιτικοί υπεύθυνοι των εγκλημάτων στο Πέραμα", δήλωσε από το Κιλκίς η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ερωτηθείσα σχετικά με την έκρηξη σε δεξαμενόπλοιο στο Πέραμα.

    Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Πειραιά, ο οποίος επισκέφθηκε την Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη τόνισε " το χρονικό των προαναγγελθέντων θανάτων στο Πέραμα συνεχίζεται ατελείωτο σε βάρος της εργατικής τάξης. Στην ουσία δεν έχουμε δυστυχήματα, αλλά μαζικές προδιαγεγραμμένες δολοφονίες, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται, με τις κυβερνήσεις να παρακολουθούν, ως ουδέτεροι θεατές, τις επαναλαμβανόμενες τραγωδίες. Έχει φτάσει η ώρα κάποτε να πληρώσουν ακριβά οι ένοχοι και συνένοχοι, οι οποίοι δολοφονούν μαζικά εργάτες στον βωμό του εφοπλιστικού και εργολαβικού κέρδους. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της και να δράσει άμεσα για την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και τη λήψη ριζοσπαστικών μέτρων για την πρόληψη των θανάτων".

    [04] "Οχι σε αντιλαϊκές λύσεις"

    Με επίσκεψη στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιλκίς και σε εργοστάσια στη Νέα Σάντα, ολοκληρώνεται σήμερα η περιοδεία της Αλέκας Παπαρήγα στο Κιλκίς. Το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΜ-Θ, στη Θεσσαλονίκη.

    Παρέμβαση στην εκδήλωση, «Το πρόβλημα της διατροφής και οι λαϊκές ανάγκες», που διοργάνωσε η τοπική Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ, στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς έκανε χθες η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι υγιής ανταγωνισμός, δεν υπάρχει, δεν έχει αποτέλεσμα, γιατί η καπιταλιστική οικονομία και η κερδοφορία, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των πολιτικών συσχετισμών δεν οδηγούν πουθενά. Όπως είπε, «θα ακούμε μόνο για διατροφικά σκάνδαλα και θα υπάρχουν πάντα αθωώσεις».

    Αναφέρθηκε και στις ευρωεκλογές, τονίζοντας ότι είναι μια μάχη που θα πρέπει να μετατρέψει την ψήφο του λαού της Ευρώπης σε ένα δημοψήφισμα ακόμη πιο δυνατό από το ιρλανδικό.

    Δηλώσεις Παπαρήγα στο αεροδρόμιο

    "Δυστυχώς η ηγεσία της ΠΓΔΜ προκειμένου να εγείρει ή να παζαρέψει τον αλυτρωτισμό της - δεν ξέρω με τι ανταλλάγματα - βάζει μπροστά τα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων, που, δυστυχώς, δεν επαναπατρίστηκαν στην ώρα τους, δεν λύθηκε το ζήτημα και με τον τρόπο που λύθηκε το συνολικό πρόβλημα των πολιτικών προσφύγων", δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά την άφιξή της σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

    Η κα Παπαρήγα πρόσθεσε ότι "σε καμία περίπτωση εμείς δεν θα επιτρέψουμε αυτή την καπηλεία, όταν υποτάσσεται στην έγερση ανύπαρκτου μειονοτικού ζητήματος, με την έννοια της μακεδονικής εθνότητας και όταν συνδέεται μάλιστα με εξελίξεις στα Βαλκάνια που οπωσδήποτε περιέχουν ανησυχία, ιδιαίτερα και μετά την παράδοση του Κάρατζιτς απβ την πλευρά της Σερβίας".

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο θέμα της διαφάνειας και δήλωσε πως "έτσι όπως πάνε τα πράγματα κανένας Ζορμπάς δεν θα μπορεί να βρίσκει καμία άκρη. Αποτυπώματα χωρίς ταυτοποίηση θα βρίσκει, αφού ο καθένας από τους δυο, ξεκινώντας από την κυβέρνηση παίρνει μια γομολάστιχα να σβήσει τα δικά της και να αφήσει τα ίχνη του άλλου. Τίποτα δεν θα μείνει. Ούτε φτερό δεν θα μπορέσει να βρεθεί".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών για τον ΟΣΕ ότι κάποιοι βάλαν το χέρι στο μέλι και ότι θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

    "Τον άκουσα. Τα έχω ακούσει πάρα πολλές φορές ότι όποιος γλύφει το χέρι του στο μέλι, δεν είπε; Θα του το κόψουν; Το θέμα είναι, θα τον βρουν; Δυστυχώς σκάνδαλα υπάρχουν. Όταν εμείς μιλάμε για σκανδαλολογία είναι είτε η αποσιώπηση των σκανδάλων είτε η χρησιμοποίηση των σκανδάλων σαν ένα μέσο για την ηθικοποίηση του συστήματος, το οποίο δεν ηθικοποιείται ακόμα και όταν κάποιοι το στείλουν στον Κορυδαλλό".

    Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας ΝΔ - ΛΑΟΣ ή ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, η κα Παπαρήγα είπε:

    "Εμείς εκτιμάμε ότι υπάρχουν θετικές διεργασίες στη συνείδηση του λαού. Όμως δε χρειάζεται καμία εφησύχαση, διότι τα μαγειρεία έχουν λύσεις αντιλαϊκές να ετοιμάσουν, γιβ αυτό ο λαός πρέπει να είναι έτοιμος αν δε καταφέρει να ματαιώσει τέτοιες λύσεις ΝΔ - ΛΑΟΣ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, τουλάχιστον να κάψει το κύρος τους".

    Τέλος για το προεδρικό διάταγμα για την αποτέφρωση των νεκρών δήλωσε:

    "Σαφώς είμαστε υπέρ του δικαιώματος να αποτεφρώνονται οι νεκροί. Είναι και ζήτημα επιλογής, ας το πω, του καθενός. Αλλά είναι και ένα μέσο για να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργούν τα νεκροταφεία μέσα σε κατοικημένες περιοχές που και αυτά συντελούν σε προβλήματα μόλυνσης".

    [05] Φωνή στους ανθρώπους «χωρίς»

    Σήμερα, η Αριστερά αγωνίζεται για να δώσει φωνή στους ανθρώπους «χωρίς». Στους ανθρώπους χωρίς χαρτιά, στους ανθρώπους χωρίς δουλειά, στους ανθρώπους χωρίς μέλλον, στους ανθρώπους χωρίς δικαιώματα, τόνισε ο κ. Αλέξης Τσίπρας σε δήλωση του στη δεξίωση για την αποκάτασταση της δημοκρατίας ο οποίος συνοδευόταν από την Καντίτζα Σανκό, "εκπρόσωπο μιας γενιάς ανθρώπων που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας, έχουν πάει σε ελληνικό σχολείο, μιλούν την ελληνική γλώσσα, δουλεύουν και φορολογούνται στην Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την ύπαρξή τους", όπως ανέφερε.

    Στη Δημοκρατία μας, οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αποκτήσουν φωνή, όπως πρέπει να αποκτήσουν φωνή αυτοί που χάνουν τη δουλειά τους, αυτοί που δεν έχουν χρήματα για διακοπές, αυτοί που ζουν με διακόσια και τριακόσια ευρώ το μήνα. Για να ακουστεί η φωνή αυτών των ανθρώπων, η Αριστερά θα κάνει ό,τι μπορεί.

    Ο Αλέξης Τσίπρας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Εθνικό Πρακτορείο και ενημερώθηκε από το Γενικό Διευθυντή του Πρακτορείου Γιώργο Ταμπακόπουλο και τους επιτελείς του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τις νέες πολυμεσικές υπηρεσίες και για το πρώτο ιντερνετικό τηλεοπτικό πρόγραμμα που μεταδίδει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εδώ και ένα χρόνο.

    Ο κ.Τσίπρας υπογράμμισε μετά την ξενάγηση και την ενημέρωση που είχε στους χώρους του ΑΠΕ:

    "Διαπίστωσα ότι υπάρχει ένας πυρήνας δημοσιογράφων, ανθρώπων που έχουν έμπνευση και μεράκι για τη δουλειά τους. Υπάρχει δουλειά που είναι χρήσιμη και αξιόλογη, χρήσιμη πάρα πολύ στις δύσκολες μέρες της δημοσιογραφίας, όχι μόνο για το χώρο της δημοσιογραφίας, αλλά και για κάθε πολίτη που θέλει να έχει έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση. Πληροφορήθηκα ιδιαίτερα για τις νέες τεχνολογίες και την ιδιαίτερη πρόνοια των αθρώπων του ΑΠΕ, να επενδύσουν και να αναπτύξουν τις νέες τεχνολογίες, την ιντερνετική τηλεόραση και το ιντερνετικό ραδιόφωνο, πράγματα τα οποία είναι πάρα πολύ χρήσιμα, γιατί το ΑΠΕ έχει προβλέψει το μέλλον και έχει κάνει ένα άλμα προς το μέλλον, πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μου".

    Δηλώσεις Αλέκου Αλαβάνου για Ζορμπά και ΚΕΣ

    Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί "να ξαναχτίσει το κράτος της δεξιάς"

    Στο περιθώριο της επίσκεψης του στο Δήμο Ιναχωριου Χανίων, ο Αλέκος Αλαβάνος με αφορμή το νόμο για το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων και την "υπόθεση Ζορμπα", τόνισε:

    "Νομίζω ότι τόσο το θέμα με την ανεξάρτητη αρχή και τον κ.Ζορμπά, όσο και το θέμα με το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων,δείχνει ότι έχουμε ίσως μια από τις χειρότερες κυβερνήσεις μετά την πτώση της δικτατορίας - μια και βρισκόμαστε και στη σημερινή μέρα - η οποία (κυβέρνηση) δεν διστάζει με κανένα τρόπο να ξαναχτίσει ένα ακραίο δεξιό κομματικό κράτος. Απέναντι σε αυτό θα βρει το Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και νομίζω ότι όσο γρηγορότερα απαλλαγεί η χώρα μας από αυτή την κυβέρνηση,που είναι κυβέρνηση τέλματος, σκανδάλων και ανεργίας, τόσο θα είναι καλύτερα για το τόπο".

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών ο κ. Αλαβάνος δήλωσε:

    "Μια άλλη πλευρά της επίθεσης της κυβέρνησης είναι η προσπάθεια πραξικοπηματικά να παραβιάσει το άρθρο 16 το όποιο επιβεβαιώθηκε από την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Ελπίζω και είμαι σίγουρος ότι το εκπαιδευτικό κίνημα δεν θα της επιτρέψει να εφαρμόσει αυτή την προσπάθεια".

    [06] "Ανοιχτοί σε συνεργασίες"

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασιών του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού με τη Νέα Δημοκρατία αφήνει ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ.

    Ο κ.Βορίδης θεωρεί ότι είναι υποχρέωση όλων των κομμάτων σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, να προσέλθουν σε διάλογο και «να προσπαθήσουν καλόπιστα να βρούνε συγκλίσεις και συνθέσεις προγραμματικές στην κατεύθυνση ενός κυβερνητικού πλαισίου που θα δίνει τέτοια διέξοδο». Ο κ.Βορίδης αναφέρεται στη διαμάχη του κόμματός του με το ΚΚΕ, σχολιάζει την σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς, και αναφέρει την άποψή του για τα ιδιωτικά κολέγια.

    ΕΡ: Ποιο είναι το σχόλιό σας για την σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς, και κατά τη γνώμη σας τι σηματοδοτεί αυτή η εξέλιξη;

    ΑΠ: Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η Σερβία δεχόταν ασφυκτικές πιέσεις απο χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να συλλάβει και να παραδώσει όσους καταζητούνται απο το δικαστήριο της Χάγης. Αυτό ετίθετο λίγο πολύ ως προϋπόθεση για την ευρωατλαντική πορεία της Σερβίας. Το βασικό ερώτημα εδώ δεν είναι να αξιολογήσουμε εάν ο Κάρατζιτς τα έκανε καλά ή όχι, ή αν έκανε εγκλήματα και τι είδους, αλλά το βασικό είναι να αξιολογήσουμε την αξιοπιστία αυτού του δικαστηρίου. Και εκεί θεωρώ ότι οποιαδήποτε έννοια δικαιοσύνης πρέπει να έχει έναν χαρακτήρα οικουμενικό. Γιατί δεν μπορεί η δικαιοσύνη αυτή να εφαρμόζεται π.χ. για τα τυχόν εγκλήματα των σέρβων ή άλλων ηγετών ή λαών, αλλά να μην γίνεται δυνατόν να εφαρμοστεί για εγκλήματα που τυχόν διαπράττουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Η Δικαιοσύνη ή είναι οικουμενική ή αλλιώς καταλήγει να γίνει η δικαιοσύνη των νικητών. Και νομίζω ότι το βασικό πρόβλημα με τη νομιμοποίηση αυτής της διαδικασίας, γιατί αυτή η διαδικασία επιβάλλει την σύλληψη του Κάρατζιτς είναι ότι είναι μια δικαιοσύνη των νικητών, ακριβώς επειδή οι ΗΠΑ δεν έχουν δεχθεί οι ίδιες να υπάγονται στην αρμοδιότητα του δικαστηρίου αυτού.

    ΕΡ: Πολύς λόγος γίνεται αυτό το διάστημα σχετικά με πιθανή συνεργασία του ΛΑ.Ο.Σ. με τη ΝΔ. Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με το ενδεχόμενο αυτό, και αν πρέπει το κόμμα σας να προχωρήσει σε μια τέτοια συνεργασία.

    ΑΠ: Κατβ αρχάς νομίζω ότι και η κυβέρνηση είναι αρκετά αμφίσημη ως προς στο τι η ίδια θέλει να κάνει και δεν νομίζω ότι έχει διαμορφώσει μια στρατηγική συνεργασιών. Εγώ νομίζω ότι απο τη στιγμή που φαίνεται ότι η αυτοδυναμία απομακρύνεται και αυτό είναι προϊόν της σημαντικής φθοράς του δικομματισμού και της ανικανότητας των δυο βασικών κομμάτων να δώσουν λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα του τόπου, νομίζω ότι υπάρχει μια συνταγματική υποχρέωση όλων των κομμάτων να συνεννοηθούν μεταξύ τους στην κατεύθυνση στο να δώσουν κυβέρνηση. Και αυτό που θα σας πω είναι μια κριτική για τα κόμματα της αριστεράς τα οποία ενώ αγωνίζονται για την αύξηση της αναλογικότητας του εκλογικού συστήματος και επομένως για την μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους και επομένως για την απομάκρυνση των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, ταυτοχρόνως δεν θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους στην κατεύθυνση των συνεργασιών. Εδώ λοιπόν για τον ΛΑ.Ο.Σ. το θέμα είναι πρωτίστως να φθαρεί ο δικομματισμός και να μειωθεί η δύναμή του. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι θετικό γιατί τότε θα μπορούνε πραγματικά να υπάρξουνε συνθετικότερες λύσεις, να χαθεί η αλαζονεία της εξουσίας, και να πάμε σε μια διαφορετική πορεία. Το δεύτερο σε ότι αφορά στο τι είδους συνεργασίες θα γίνουν, εγώ θεωρώ ότι υποχρέωση όλων των κομμάτων είναι να προσπαθήσουν καλόπιστα να βρούνε συγκλίσεις και συνθέσεις προγραμματικές στην κατεύθυνση ενός κυβερνητικού πλαισίου που θα δίνει τέτοια διέξοδο. Αυτή την ευθύνη θα την αναλάβουμε σαν ΛΑ.Ο.Σ. Οφείλω να πω ότι αυτό δεν τίθεται ως μια συνεργασία ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ. αλλά τίθεται ως μια συνεργασία της πρώτης σε δύναμη κοινοβουλευτικής ομάδας με τις κοινοβουλευτικές ομάδες εκείνες που με τις οποίες ενδεχομένως μπορούμε να συγκλίνουμε. Πρέπει να προσέλθουμε και οφείλουμε να προσέλθουμε όλα τα κόμματα σε έναν τέτοιο διάλογο. Τώρα το αν αυτός ο διάλογος καταλήξει και δώσει κυβέρνηση αυτό θα φανεί στην πορεία.

    ΕΡ: Πρόσφατα είχατε μια διαμάχη με το ΚΚΕ. Για ποιο λόγο υπήρξε αυτή η διαμάχη και ποιο ήταν το διακύβευμα σε τελική ανάλυση;

    ΑΠ: Νομίζω ότι το θετικό αυτής της διαμάχης αυτής της αντιπαράθεσης, ήταν ότι αποκαλύφθηκε με πολύ μεγάλη σαφήνεια η θέση του ΚΚΕ. Και η θέση του ΚΚΕ τη στιγμή που ακριβώς μιλάμε για το μαύρο χρήμα, και για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις των κομμάτων, την στιγμή που τίθεται ακριβώς ένα ζήτημα διαφανούς διαχείρισης των οικονομικών των κομμάτων και των πολιτικών, η θέση του ΚΚΕ είναι ότι δεν δέχεται κανένα έλεγχο. Εγώ δεν θέλω να δεχθώ ότι υπάρχουν στη Δημοκρατία παίκτες είτε αυτά είναι πρόσωπα, είτε μηχανισμοί είτε δημόσια πρόσωπα είτε οποιοσδήποτε άλλος, οι οποίοι δεν δέχονται την διαφάνεια των οικονομικών τους. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι όποια κι αν είναι η ιδεολογία τους κι όποια κι αν είναι η ιστορία τους, κι όπως κι αν την αξιολογεί κανείς, θετικά ή αρνητικά, πάντως κάποιοι, επικαλούμενοι αυτή την ιστορία δεν δέχονται τον έλεγχο. Και το επιχείρημα που άκουσα απο την πλευρά του ΚΚΕ ότι δεν δέχονται τον έλεγχο γιατί δήθεν κάποιος θα αποκτήσει πρόσβαση στα μητρώα των ανθρώπων που τους ενισχύουν, και επομένως θα είναι εκτεθειμένοι σε διώξεις εμένα τουλάχιστον δεν μου φαίνεται καθόλου πειστικό. Δεν υπάρχουν διώξεις πολιτικές σε μια ώριμη δημοκρατία όπως η ελληνική δημοκρατία, αλλά και κανείς δεν νομίζω ότι ζήτησε το όνομα του ανθρώπου που χρηματοδότησε το ΚΚΕ με 50 ευρω. Δεν μιλάμε γιαυτού του τύπου της χρηματοδοτήσεις, μιλάμε για χρηματοδοτήσεις εταιρικές, για χρηματοδοτήσεις σημαντικών ποσών για χρηματοδοτήσεις που δείχνουν απο που προέρχονται οι εξαρτήσεις όταν υπάρχουν όποιες υπάρχουν, στα πολιτικά κόμματα.

    ΕΡ: Πρόσφατα ψηφίσατε μαζί με τη ΝΔ το νόμο για τα κολέγια.Θεωρείτε ότι αυτό είναι θετική εξέλιξη για την Παιδεία, και γιατί;

    ΑΠ: Εμείς έχουμε μια ξεκάθαρη θέση υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Δυστυχώς εξαιτίας των θέσεων των δυο κομμάτων της αριστεράς αλλά και κατά τη γνώμη μου της υποκριτικής θέσεως του ΠΑΣΟΚ, δια της μη συμμετοχής του στη συνταγματική αναθεώρηση δεν υπήρξε λύση στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης. Τα κολέγια είναι μια μεσοβέζικη κατάσταση, η οποία δεν είναι μεν πανεπιστήμια, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι υποχρεώσεις μας στην ΕΕ που απαιτεί να απελευθερωθεί ο συγκεκριμένος τομέας. Το εάν αυτό είναι θετικό ή αρνητικό εγώ θα σας πω ότι θα εξαρτηθεί όπως όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή, από το γενικό λειτουργικό τους πλαίσιο αλλά και το πόσο αυτό θα ενσαρκωθεί. Δηλαδή αν μεν υπάρχει ένας καλός νόμος ο οποίος ρυθμίζει με επάρκεια την λειτουργία αυτών των ιδρυμάτων και από την άλλη εάν υπάρξουν σοβαρές επενδύσεις στο χώρο αυτό, τότε το προϊόν που θα παραχθεί σε επίπεδο εκπαίδευσης θα είναι θετικό. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι επειδή ψηφίζεται ένας νόμος, κιόλας το προϊόν θα είναι θετικό. Θα εξαρτηθεί απο την υλοποίησή του και απο τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα. Ούτε σημαίνει πως ότι υπάρχει στην αγορά είναι θετικό. Σημαίνει απλώς ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος την δημιουργία τέτοιων κέντρων νομοθετικά απο το φόβο ότι ένα ορισμένο εκπαιδευτικό προϊόν δεν θα είναι αυτό το οποίο πρέπει να είναι. Αυτό είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία, είναι κάτι που το έχουν όλες οι χώρες είναι κάτι το οποίο κρίνεται, που το ξέρουν οι φοιτητές, που σταθμίζεται και στην αγορά εργασίας. Η ποιότητα δηλαδή, των παρεχομένων γνώσεων σε αυτά τα ιδρύματα. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος -εκτός απο έναν που είναι να διαφεντέψει και να διαφυλάξει η αριστερά τα ιδεολογικά της κάστρα που είναι τα ΑΕΙ. Εμείς αυτή τη λογική του να αφήνουμε να εκπίπτει η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουμε άλλου τύπου σκοπιμότητες δεν θα μπούμε. Πιστεύουμε ότι αυτή τη μεταρρύθμιση είναι θετικές πιστεύουμε ότι διευκολύνουν, και πιστεύουμε ότι στο τέλος θα φανεί το θετικό τους πρόσημο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι και καθαγιασμένες. Δεν σημαίνει ότι όλα θα είναι καλά υποχρεωτικά επειδή μόνο και μόνο ελευθερώνεται ένας χώρος.

    [07] "Θέλουμε τη βοήθεια της Ευρώπης"

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το Λευκό Οίκο, Μπαράκ Ομπάμα, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να λύσουν μόνες τους τα προβλήματα που υπάρχουν στον κόσμο, σε συνέντευξή του η οποία πρόκειται να μεταδοθεί αργότερα από το κανάλι NBC.

    "Σαράντα πέντε λεπτά στη Ραμάλα, κανένας εκλέκτορας στο Βερολίνο, αξίζε τον κόπο αυτή η περιοδεία στο εξωτερικό;" ρώτησε το γερουσιαστή από το Ιλινόι ο δημοσιογράφος του καναλιού. "Ναι, επειδή πιστεύω σταθερά, από την αρχή της εκστρατείας μου αλλά και όλα τα τελευταία χρόνια ότι δεν μπορούμε να λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ", απάντησε ο Ομπάμα.

    "Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα της τρομοκρατίας χωρίς την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας. Μπορούμε να κυνηγήσουμε την Αλ Κάιντα όπως το κάναμε και όπως πρέπει να κάνουμε. Μπορούμε να τους χτυπήσουμε. Όμως θα ήμασταν πιο αποτελεσματικοί στο πλαίσιο ενός διεθνούς συνασπισμού", πρόσθεσε.

    "Εάν θέλουμε να πιέσουμε το Ιράν, κάτι που πρέπει να είναι υψηλής προτεραιότητας ώστε (η Τεχεράνη) να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα, θα πρέπει να μπορούμε να επιβάλουμε πολύ αυστηρές κυρώσεις", επέμεινε.

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ζήτησε από το Βερολίνο τη βοήθεια της Ευρώπης για να νικήσουμε τους ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, σε μια χωρίς προηγούμενο ομιλία σε προεκλογική εκστρατεία.

    "Για τον λαό του Αφγανιστάν, και για την κοινή μας ασφάλεια, πρέπει να κάνουμε τη δουλειά έως το τέλος", τόνισε ο Ομπάμα ενώπιον πλήθους δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στο κέντρο του Βερολίνου.

    "Η Αμερική δεν μπορεί να το κάνει μόνη της. Ο αφγανικός λαός έχει ανάγκη από τα δικά μας στρατεύματά και από τα δικά σας. Από τη δική μας υποστήριξη και τη δική σας για να νικήσει τους ταλιμπάν και την αλ Κάιντα, για να αναπτύξει την οικονομία του, και να τον βοηθήσουμε να ανοικοδομήσει τη χώρα του. Η πρόκληση είναι πολύ μεγάλη για να τα παρατήσουμε τώρα".

    Είναι η πρώτη φορά που ένας υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ εκφωνεί μια πολύ σημαντική ομιλία γα την εξωτερική πολιτική, έξω από την χώρα του.

    [08] Θετικό τέστ για τον ΠΑΟ

    Λίγες ημέρες πριν τις αναμετρήσεις με την Ντιναμό Τιφλίδας για το Β` προκριματικό του τσάμπιονς λιγκ, ο Παναθηναϊκός δείχνει έτοιμος για την ευρωπαϊκή πρόκληση. Με πρωταγωνιστές του Νίνη και Γκάμπριελ, οι «πράσινοι» συνέτριψαν σε αγώνα προετοιμασίας με 5-1 την βελγική Σαρλερουά, προκαλώντας ενθουσιασμό στους 15.000 θεατές που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ, αλλά και στους φίλους της ομάδας που είδαν την αναμέτρηση από την τηλεόραση. Ο Τεν Κάτε φαίνεται πως έχει περάσει την φιλοσοφία του, που βασίζεται στην επιθετικότητα της ομάδας, ενώ στο μεταγραφικό «μέτωπο», η διοίκηση στρέφει το ενδιαφέρον της, στην απόκτηση ενός κεντρικού αμυντικού. Στην κορυφή του σχετικού καταλόγου, βρίσκονται οι Γάλλοι, Ζιβέ και Πουϊγκρενιέ, που αγωνίζονται στην Μαρσέιγ και την Νανσί, αντίστοιχα.

    Στον Ολυμπιακό, η μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας συνεχίσθηκε με την συμφωνία που επετεύχθη με την διοίκηση της Λίβερπουλ, για τον δανεισμό του Λέτο. Μετά την επιθυμία του νεαρού Αργεντινού μέσου να ενταχθεί στον Ολυμπιακό, η μεταγραφή θα ολοκληρωθεί εάν μέχρι τις 31 Ιουλίου δεν αποκτήσει κοινοτικό διαβατήριο. Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση του Εντού.

    Πολύ κοντά σε μία σημαντική μεταγραφή, βρίσκεται η διοίκηση της ΑΕΚ, που διαπραγματεύεται την απόκτηση του Χουανφραν για την αριστερή πτέρυγα της ομάδας, ενώ ο Τραϊανός Δέλλας υπέγραψε στην Ανόρθωση. Επίσης, συνεχίζονται οι επαφές με τους Μπασινά και Κατσουράνη.

    Στον ΠΑΟΚ περιμένουν τον Ζλάταν Μουσλίμοβιτς, ενώ ο Πάμπλο Γκαρσία έστειλε υπογεγραμμένο στο συμβόλαιο του. Θετικά ήταν τα πρώτα δείγματα του Αρη, που ηττήθηκε 4-3 από την Βέρντερ Βρέμης με τον Κόκε να σκοράρει κατά βούληση, αλλά και σημαντικά κενά στην αμυντική λειτουργία της ομάδας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 July 2008 - 6:30:25 UTC