Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΣΟΚ-Με το βλέμμα στην κάλπη
  • [02] "Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ στο λαό"
  • [03] Επίσκεψη Αλαβάνου στα Οινόφυτα
  • [04] Ερευνες στα Ζωνιανά - Νέα ευρήματα

  • [01] ΠΑΣΟΚ-Με το βλέμμα στην κάλπη

    Δηλώσεις Αθανασάκη και Ανωμερίτη για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής

    Πρόσκληση προς τους πολίτες να πάρουν μαζικά μέρος στη διαδικασία ανάδειξης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, απηύθυναν ο Γραμματέας του Κινήματος Νίκος Αθανασάκης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης Γιώργος Ανωμερίτης, που έχει και την ευθύνη της σωστής διεξαγωγής της διαδικασίας.

    Το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να κάνει καμπάνια για τη συμμετοχή των πολιτών, η οποία προβλέπει καταχωρήσεις στον Τύπο για ένα τριήμερο, ενώ θα υπάρξει και ραδιοφωνικό μήνυμα. Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου απέδωσε την καθυστέρηση σε οικονομικούς λόγους, δήλωσε, όμως, ότι η όλη υπόθεση έχει τύχει εξαιρετικής προβολής.

    Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασάκης, στη διαδικασία μπορούν να πάρουν μέρος όχι μόνο όσοι είναι εγγεγραμμένοι ήδη στους καταλόγους των μελών και των φίλων του Κινήματος, αλλά και όσοι θα ήθελαν να εγγραφούν την ίδια ημέρα της ψηφοφορίας, η οποία θα αρχίσει στις 9 το πρωί της Κυριακής και θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα.

    Τόσο ο κ. Αθανασάκης, όσο και ο κ. Ανωμερίτης δήλωσαν ότι όλα είναι έτοιμα για την ψηφοφορία και χαρακτήρισαν την όλη διαδικασία ως μια από τις μεγαλύτερες «επιχειρήσεις» του είδους που έγιναν στη χώρα και πάντως η μεγαλύτερη που αφορά σε κόμματα.

    Είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα, τόνισαν τα δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσαν ότι «προετοιμαζόμαστε να προβλέψουμε και το απρόβλεπτο». Η όλη διαδικασία θα εξελιχθεί σε 1.491 εκλογικά κέντρα, στα οποία θα λειτουργήσουν περίπου 3.000 κάλπες, που θα υποστηριχθούν από τον ανάλογο αριθμό χειριστών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    Η διαδικασία θα υποστηριχθεί από 34.000 άτομα, περίπου, στα οποία περιλαμβάνονται οι χειριστές, τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών περιφερειακών και ανά κάλπη) και άλλοι.

    Σχετικά με το ενδεχόμενο της διπλοψηφίας, η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι κάθε τέτοια περίπτωση θα αποκαλυφθεί και θα ανακοινωθεί το ονοματεπώνυμο όποιου επιχειρήσει να διπλοψηφίσει.

    Μέριμνα έχει ληφθεί και για τη λειτουργία του συστήματος μετάδοσης των αποτελεσμάτων, καθώς έχει δημιουργηθεί ένα κλειστό σύστημα και τα αποτελέσματα δεν θα μεταδίδονται μέσω Ίντερνετ. Για τη περίπτωση, μάλιστα, κατά την οποία «πέσει το σύστημα» του ΟΤΕ, υπάρχει συμφωνία με εταιρία κινητής τηλεφωνίας, για να λειτουργήσει ασύρματα. Το σύστημα θα λειτουργήσει και χειρόγραφα.

    Τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στη Χαρ. Τρικούπη, μόλις συγκεντρωθεί το πρώτο 25% των ψηφοδελτίων και η ανακοίνωση θα γίνεται κάθε φορά που θα συγκεντρώνεται αυτό το ποσοστό.

    Όπως ανακοινώθηκε, μετά τις εκκαθαρίσεις των καταλόγων των μελών και των φίλων, προέκυψε ένας συνολικός αριθμός 974.000 ατόμων, από τα οποία 347.000 είναι τα μέλη και 626.675 οι φίλοι. Με τους αριθμούς αυτούς έχουν συμφωνήσει όλες οι πλευρές.

    Όλοι αυτοί, καθώς και όσοι θα εγγραφούν την Κυριακή, θα μπορούν να ψηφίσουν σε οποιαδήποτε Δημοτική Οργάνωση. Οι Έλληνες πολίτες με την επίδειξη της Αστυνομικής τους ταυτότητας, οι οικονομικοί μετανάστες με την άδεια παραμονής τους και οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το διαβατήριό τους. Θα υπάρχουν τέσσερα ψηφοδέλτια, τρία για τους υποψηφίους και ένα λευκό. Διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται σταυρός και ότι όποιο ψηφοδέλτιο βρεθεί με σταυρό θα ακυρωθεί.

    Ομιλία Γ.Παπανδρέου στα Χανιά

    "Σήμερα μιλούν τα Χανιά και η Κρήτη στέλνει την απάντηση της δημοκρατίας που έδινε και θα δίνει πάντα, την απάντηση που δεν χρειάζεται μεσσίες και δεν έχει ανάγκη από προστάτες" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στα Χανιά, με την οποία ολοκλήρωσε τη διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η απάντηση που δίνει η Κρήτη έχει ανάγκη από ιδέες και κινήματα και "όχι από τα υποκινήματα των μηχανισμών των μεγάλων συμφερόντων και των ευσεβών πόθων που εκλαμβάνουν τις επιθυμίες τους για πραγματικότητα".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι "στις 12 Νοεμβρίου ξεκινάμε για το ΠΑΣΟΚ των μεγάλων κοινωνικών συμμαχιών", στις οποίες συμπεριέλαβε "τους αδύναμους που θέλουν να στηριχθούν πάνω μας, κάθε ελληνική οικογένεια που θέλει να έχει μαζικά κοινωνικά δικαιώματα, τους δημιουργούς και παραγωγούς της καινοτομίας και της υπεύθυνης ιδιωτικής πρωτοβουλίας", ενώ τόνισε ότι η συμμαχία αυτή θα αντιστέκεται στην παραοικονομία, την πελατειακή προστασία, την αδιαφάνεια και την αναξιοκρατία.

    Παράλληλα έκανε λόγο για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που πρέπει να εμπνέεται από τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ των μεγάλων πλειοψηφικών ρευμάτων, της κεντροαριστεράς, της οικολογίας, της κοινωνικής ευαισθησίας.

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι το νέο μοντέλο ανάπτυξης απαιτεί ένα κόμμα με βούληση να αλλάξει το πολιτικό σύστημα και έκανε λόγο για λαϊκό κομματικό σύστημα και αντιπροσωπευτικό πολιτικό σύστημα και το οποίο δεν θα κάνει το δημόσιο διάλογο αντιπαράθεση τηλεπαραθύρων, ούτε θα παραδίδει τις πολιτικές συνειδήσεις στις τηλεοπτικές ειδήσεις.

    "Ξεκινάμε τη νικηφόρο μας πορεία γι' αυτό το ΠΑΣΟΚ που βαδίζει πια προς την εξουσία" όπως σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, όχι για να γίνει "Καραμανλής στη θέση του Καραμανλή", αλλά για να κάνει την εξουσία "εργαλείο ενός νέου πατριωτισμού και ενός ριζικού κοινωνικού μετασχηματισμού που θα δίνει φωνή στον πολίτη και την περιφέρεια, απελευθερώνοντάς τους από συντηρητικές λογικές οπισθοδρόμησης και λογικές Ζωνιανών" όπως χαρακτηριστικά επισήμανε.

    "Γι΄αυτό πρέπει την Κυριακή να πάμε όλοι μαζί, αποφασιστικά να δώσουμε με την ψήφο και τη συμμετοχή μας την απάντηση" τόνισε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι δυνατή εντολή στις 11 Νοεμβρίου σημαίνει ότι μπαίνουμε στο δρόμο της μεγάλης κεντροαριστερής προοδευτικής πλειοψηφίας που θέλει, διεκδικεί και μπορεί να φέρει μία νέα εποχή συνεκτικών κοινωνικών σχέσεων".

    Επίσης, είπε, ότι "δυνατή εντολή στις 11 Νοεμβρίου σημαίνει ένα ακαταμάχητο κοινωνικό μέτωπο απέναντι στην κυριαρχία των μίντια, την αμφισβήτηση της πολιτικής αυτονομίας και τη συρρίκνωση της πραγματικής δημοκρατίας".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία βυθίζεται καθημερινά σε όλο και πιο βαθιά κρίση και την επέκρινε για το σύνολο της πολιτικής της, με αιχμές την παιδεία και την οικονομία., πιστώνοντάς τη με αδιαφορία για την ακρίβεια και την κοινωνική αδικία.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για εκατοντάδες σχολεία υπό κατάληψη και είπε ότι η Νέα Δημοκρατία αφαιρεί κονδύλια από την παιδεία, θέτοντας εν συνεχεία του ερώτημα "τί περιμένει από τους νέους;".

    Τόνισε ότι όλα αυτά είναι ανοιχτά μέτωπα για το ΠΑΣΟΚ και αποτελούν και τα μέτωπα των διαχωριστικών γραμμών με τη δεξιά, το νεοσυντηρητισμό και το νεοφιλελευθερισμό. "Γι' αυτό το περιεχόμενο της νέας εντολής πρέπει να είναι ξεκάθαρο", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι είναι αποφασισμένος να περπατήσει στο νέο δρόμο που χαράζεται και έκανε λόγο για μια νέα αρχή που τιμά το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ και είναι περήφανο για το έργο των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, ωστόσο τόνισε ότι τώρα πρέπει να μπει επιτέλους φραγμός στους αεριτζήδες του κεφαλαίου, πρέπει να ελεγχθούν τα μεγάλα αφεντικά της παραοικονομίας και της αρπαχτής και να ειπωθεί ένα δυνατό όχι στην μιντιοκρατία και τα αφεντικά της, που θέλουν να γίνουν αφεντικά και της πολιτικής.

    Επίσης, ανέφερε ότι "λέμε όχι στις αντιλήψεις που οδηγούν το ΠΑΣΟΚ σε συντηρητική στροφή, το κάνουν κόμμα διαχείρισης του συστήματος και ένα κόμμα ασάφειας με μόνο συνεκτικό ιστό τη δίψα για την εξουσία".

    "Ένα τέτοιο ΠΑΣΟΚ θα ήταν μικρό, φοβικό και πάντα ηττημένο, ούτε το θέλουμε, ούτε μας ταιριάζει" είπε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι "με σηκωμένα τα μανίκια στις 12 Νοεμβρίου φεύγουμε μπροστά ενωμένοι δυνατοί και νικηφόροι".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε τις θέσεις του για το νέο πατριωτισμό και τη νέα εθνική στρατηγική και τόνισε ότι εγγυάται το ριζοσπαστικό πατριωτικό και σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ των ρήξεων που ίδρυσε και κληροδότησε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε την ομιλία του καλώντας τον κόσμο σε μαζική συμμετοχή στην εκλογή της 11ης Νοεμβρίου, τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να βάλουμε την υπογραφή μας κάτω από το νέο μεγάλο μήνυμα που λάβαμε και στείλαμε τις ημέρες αυτές, το οποίο είναι ότι η πολιτική θα νικήσει. Ενώ, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι "θα νικήσει και η δημοκρατία και το μεγάλο ενωμένο πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο δίνει ένα νέο ραντεβού με την ιστορία του την Κυριακή".

    Ο κ. Παπανδρέου τέλος, ανέφερε ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία την οποία χαρακτήρισε πρωτόγνωρη, υπήρξαν ΜΜΕ, δημοσιογράφοι, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υπερέβαλαν.

    Δηλώσεις Ευ. Βενιζέλου

    Πρόσκληση προς τους πολίτες να πάρουν μέρος στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, απηύθυνε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με δήλωσή του από τα γραφεία της Χαρ. Τρικούπη.

    Και πρόσθεσε ότι «η επόμενη μέρα θα βρεί το ΠΑΣΟΚ ενωμένο», αλλά «πρέπει να το βρει και πιο ισχυρό».

    Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από την παράταξη να τον προτιμήσει ως Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου, όπως είπε, «να μπορέσω να αντιμετωπίσω αποτελεσματικά το στοίχημα της ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ, να αντιμετωπίσω αποτελεσματικά το στοίχημα της αποσαφήνισης της κεντροαριστερής λαϊκής, ριζοσπαστικής, φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ, να αντιμετωπίσω αποτελεσματικά στις επόμενες επικείμενες εκλογές τον κ. Κ. Καραμανλή και τη δεξιά».

    Διότι, όπως τόνισε, «αντίπαλός μας είναι η δεξιά, ο κ. Καραμανλής, η κυβέρνησή του και οι σκληρές ταξικές πολιτικές που εφαρμόζει».

    Επίσης, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από όσους ανήκουν στην παράταξη και αγαπούν το ΠΑΣΟΚ, «να πορευτούμε μαζί», για «να κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή, όπως την έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974».

    Συνέντευξη Κ.Σκανδαλίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    H 11η Νοεμβρίου πρέπει να αποτελέσει για το ΠΑΣΟΚ το σταθμό μιας νικηφόρας πορείας, δηλώνει ο υποψήφιος Πρόεδρος του Κινήματος Κώστας Σκανδαλίδης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τονίζει ότι το θέμα δεν είναι, τόσο, ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά ποιου ΠΑΣΟΚ θα ηγείται. Επίσης ο κ. Σκανδαλίδης αποδίδει την ήττα του Κινήματος στο ότι "χάθηκε στη διαχείριση" και δεσμεύεται ότι αν εκλεγεί Πρόεδρος πρώτα του μελήματα θα είναι η ανασυγκρότηση του κόμματος και η νίκη στις επόμενες εκλογές.

    ΕΡ: Αυτή την περίοδο το ΠΑΣΟΚ διχάστηκε μέχρι τη βάση του. Πόσο εύκολο είναι για τα απλά μέλη να ξεχάσουν την ακραία, μερικές φορές, αντιπαράθεση και να καθίσουν πάλι δίπλα δίπλα; Και πόσο εύκολη είναι η συνύπαρξη στην ηγεσία του Κινήματος;

    ΑΠ: Η βάση του ΠΑΣΟΚ, η συντριπτική πλειοψηφία των σκεπτόμενων ψηφοφόρων μας, δεν έχει διχαστεί. Ναι, έχει πικραθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα, έχει απογοητευθεί από την ανόητη κατά τη γνώμη μου αντιπαράθεση των στρατών, από την απουσία του πολιτικού διαλόγου που θα ήθελε για την πορεία μας από δω και πέρα, αλλά εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα για τη δημοκρατική παράταξη, ότι μπορεί η 11η Νοεμβρίου να αποτελέσει το σταθμό μιας νέας νικηφόρας πορείας. Προς την κατεύθυνση αυτή εργάζομαι και θα συνεχίσω να εργάζομαι.

    Το ΠΑΣΟΚ, οφείλει στη χώρα, στους πολίτες, στους ανθρώπους που πιστεύουν στις αρχές και τις αξίες του, να συνεχίσει ενωμένο, σε άλλη ρότα, που θα του επιτρέψει την επανασύνδεση του με την κοινωνία, τα συμφέροντα της οποίας έχει ταχθεί να υπηρετεί.

    Άλλος δρόμος δεν υπάρχει, αυτόν θα ακολουθήσουμε.

    ΕΡ: Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι θα επηρεάσει τη στάση του εκλογικού σώματος το πρόσωπο του Προέδρου που θα εκλεγεί; Πιστεύετε ότι είναι το πρώτο κριτήριο για τον Έλληνα ψηφοφόρο;

    ΑΠ: Τα πρόσωπα έχουν την σημασία τους. Αλλά σπουδαιότερο των προσώπων είναι η πολιτική που εκφράζουν, η πολιτική που δεσμεύονται να ακολουθήσουν. Γι αυτό από την πρώτη στιγμή φωνάζω ότι από τον διάλογο που γίνεται όλο αυτό το διάστημα πρέπει να εξαφανιστεί τελείως η παραπολιτική. Γι αυτό λέω και ξαναλέω, ότι το θέμα δεν είναι ποιος θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, αλλά ποιου ΠΑΣΟΚ θα ηγηθεί.

    Και οι τρεις μας μπορούμε να νικήσουμε, αν το ΠΑΣΟΚ αλλάξει. Κανένας μας δεν νικά, αν το ΠΑΣΟΚ μείνει το ίδιο.

    ΕΡ: Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει καλύτερα αποτελέσματα αν εμφανιστεί στο εκλογικό σώμα ως ένα διαφορετικό κόμμα, ή ως ένας καλύτερος διαχειριστής της εξουσίας;

    ΑΠ: Το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει πετυχημένες εξετάσεις διαχείρισης με επιδόσεις που μοιάζουν απλησίαστες για την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Δεν χάσαμε γιατί δεν ήμασταν καλοί διαχειριστές. Χάσαμε γιατί χαθήκαμε στην διαχείριση, απομακρυνθήκαμε από την κοινωνία, από τις ανάγκες και τα θέλω της.

    Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα κόμμα -διαχειριστής της εξουσίας. Είναι κίνημα αλλαγών και ανατροπών που πρεσβεύει ένα διαφορετικό τρόπο άσκησης της εξουσίας και του μοντέλου διακυβέρνησης.

    Η διάγνωση του 2004, αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε την Ελλάδα, ήταν σωστή. Δεν ακολουθήθηκε, δεν αλλάξαμε, χάσαμε.

    ΕΡ: Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος για τα ΜΜΕ και τα οικονομικά συμφέροντα και στις "παρεμβάσεις" τους στην πολιτική ζωή. Πιστεύετε ότι έχουν συμβολή στη διαμόρφωση του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος και με ποιο τρόπο; Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τη δράση τους;

    ΑΠ: Δεν μου αρέσει, δεν είμαι της λογικής να φορτώνω τα λάθη και τις αδυναμίες μου, σε τρίτους. Ο πιο γρήγορος αλλά δύσκολος δρόμος είναι αυτός της ειλικρινούς αυτοκριτικής. Το να κοιτάς την αλήθεια κατάματα. Συμφέροντα, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Θα κάνουν την δουλειά τους. Το ερώτημα είναι αν κάναμε εμείς τη δουλειά μας σωστά. Δεν την κάναμε. Η απάντηση στα περίφημα εξωθεσμικά κέντρα είναι απλή αλλά είναι συλλογική. Μόνο ένα ΠΑΣΟΚ εύρωστο, δημοκρατικό, συλλογικό μπορεί να διασφαλίσει την πολιτική του αυτονομία. Κανείς μόνος του δεν το μπορεί. Γιατί ένα ΠΑΣΟΚ, ξεκάθαρο, μεγάλο, δυνατό, νικηφόρο είναι η καλύτερη απάντηση

    ΕΡ: Ποια θα είναι η πρώτη σας προτεραιότητα αν εκλεγείτε Πρόεδρος του Κινήματος;

    ΑΠ: Να εφαρμόσω όλα αυτά που παρουσίασα ως θέσεις και προτάσεις για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ. Να το ανασυγκροτήσω, να το οδηγήσω στη νίκη, εδραιώνοντας μια νέα συλλογικότητα και μια νέα σχέση με τους πολίτες, με την κοινωνία. Να δημιουργήσω με αιχμή του δόρατος το ΠΑΣΟΚ, την κυβερνώσα Αριστερά που θα εφαρμόσει τις πολιτικές που θα οδηγήσουν την δημοκρατική ανατροπή που έχει ανάγκη ο τόπος. Και να διαμορφώσουμε όλοι μαζί ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τους πολίτες για το πώς θα διασφαλίσουμε το δικαίωμα τους στην ευημερία. Γιατί όλοι έχουν θέση κάτω από τον ήλιο της προόδου και της ευημερίας για τη χώρα.

    Σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου. Το Σάββατο συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου

    [02] "Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ στο λαό"

    Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, την Τρίτη το μεσημέρι με θέμα: "Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ στο λαό".

    Να απεμπλακεί η κυβέρνηση από τις αποφάσεις του Συμβουλίου αρχηγών του 1992 και να δεχθεί μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ που θα περιέχει τον όρο "Μακεδονία" ζήτησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

    Η κα Παπαρήγα μιλώντας για τη συνάντηση με τον κ. Καραμανλή έθεσε τρία ζητήματα:

    1. Οποιαδήποτε ονομασία συμφωνηθεί και μπορεί να περιέχει τον όρο "Μακεδονία" να προσδιοριστεί αποκλειστικά με γεωγραφικά κριτήρια και να διασφαλιστεί η Ελλάδα από κάθε πνεύμα αλυτρωτισμού εκ μέρους των Σκοπίων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να διεκδικήσει η ΠΓΔΜ.

    2. Το 2007, είπε η κα Παπαρήγα, έχει πολλές διαφορές με το 1992. Γιατί το 1992 ήταν η αρχή του δράματος για τα Βαλκάνια, ενώ σήμερα έχουν εδραιωθεί στην περιοχή η ΕΕ και οι ΗΠΑ, αλλά και η Ρωσία με τις παρεμβάσεις της για τους αγωγούς.

    Η κυβέρνηση, είπε η κα Παπαρήγα, να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να ταχθεί κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, διότι μια ενδεχόμενη ανεξαρτησία μπορεί να οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση.

    Επίσης η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι πρέπει να αποτραπεί η δημιουργία στην περιοχή ενός δεύτερου προτεκτοράτου των Αμερικανών γιατί στην περίπτωση αυτή και επειδή αρνούνται να χαράξουν τα σύνορα μεταξύ Κοσόβου και ΠΓΔΜ μπορεί να οδηγηθούμε σε ένα δεύτερο αλβανικό κράτος.

    Η Αλέκα Παπαρήγα πρόσθεσε, σε ό,τι αφορά την ελληνική επιχειρηματική παρουσία στα Σκόπια, ότι οι επιχειρηματίες δεν είναι γέφυρα φιλίας, αλλά πάνε για τα κέρδη. Γέφυρα φιλίας, είπε, είναι οι λαοί, ενώ χαρακτήρισε το θέμα του Κοσόβου κρίσιμο και για τις σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

    3. Η κα Παπαρήγα ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα στα όσα είχε δηλώσει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, ο οποίος, όπως είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ, ζήτησε να μπούμε στα Σκόπια και να πάρουμε εδάφη.

    Επίσης, πρόσθεσε, απορρίπτουμε τη σοβινιστική προπαγάνδα του ΛΑΟΣ αλλά και τις κοσμοπολίτικες θεωρίες του ΣΥΡΙΖΑ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η κα Παπαρήγα επανέλαβε ότι το κόμμα της δεν υποδεικνύει κάποιο όνομα και ότι τάσσεται καθαρά υπέρ ενός γεωγραφικού προσδιορισμού της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αναφερόμενη δε σε προκλήσεις εκ μέρους των Σκοπίων όπως για παράδειγμα τη μετονομασία του αεροδρομίου τους σε "Μέγας Αλέξανδρος", τόνισε ότι αυτά πρέπει να τα αφήσουμε στους ιστορικούς, γιατί δεν μπορεί τέτοια θέματα να υπεισέρχονται στις διπλωματικές σχέσεις των χωρών.

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις πιθανότητες εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ονομασίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε ότι δεν φαίνονται εύκολα τα πράγματα στο να δοθεί μια λύση. Η ηγεσία της ΠΓΔΜ, τόνισε, δεν συζητά καν και έχει πλάτες.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση των Ζωνιανών στην Κρήτη, η κα Παπαρήγα είπε ότι πρόκειται για φαινόμενο που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, που είχε τη στήριξη, την κάλυψη και τη συγκάλυψη από τοπικές, πολιτικές και αστυνομικές αρχές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα Ζωνιανά είναι μια μικρή κοινωνία, δεν είναι Μανχάταν.

    Τέλος αναφερόμενη στο ασφαλιστικό, τόνισε ότι είναι ταξικό πρόβλημα και όταν υπάρχουν προγράμματα με διαφορετικές ταξικές και πολιτικές στοχεύσεις δεν είναι θέμα διαλόγου. Είναι θέμα συσχετισμού δύναμης.

    [03] Επίσκεψη Αλαβάνου στα Οινόφυτα

    Τα Οινόφυτα και τον Ασωπό ποταμό θα επισκεφθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.Θα συναντηθεί με μέλη της Επιτροπής Αγώνας Οινοφύτων, το δήμαρχο της πόλης και με επιτροπες πολιτών.

    Συνέντευξη Αλέκου Αλαβάνου

    Υπέρ του πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, σε όλα τα ζητήματα, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, σχετικά με την επίσκεψη του στα Σκόπια.

    «Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη και πιστεύω πολύ χρήσιμη κίνηση για τη χώρα μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και σημείωσε: «Νομίζω ότι πρέπει πια να καταλάβουμε ότι είναι καθυστέρηση για την πολιτική ζωή της Ελλάδας να μην έχει πολιτικές επαφές με τους γείτονες».

    Δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την απλοποίηση της διαδικασίας χορήγησης βίζας στους πολίτες της ΠΓΔΜ, θα θέσει το θέμα της ρύπανσης του Αξιού ποταμού στη Βουλή και θα οργανώσει στο πρώτο εξάμηνο του 2008 μια διάσκεψη αριστερών δυνάμεων της Βαλκανικής στη Θεσσαλονίκη, στην οποία θα πάρουν μέρος και τα αντίστοιχα κόμματα της ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι θα ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για τις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια, είτε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, είτε την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αδιαλλαξία των Σκοπίων ο κ. Αλαβάνος απάντησε: «Τουλάχιστον τις τελευταίες μέρες τα μηνύματα αδιαλλαξίας τα οποία στέλνονται είναι πολύ ισχυρότερα από την Ελλάδα παρά από τους γείτονες μας. Όταν για παράδειγμα, βγαίνει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και λέει δεν είδα, δεν άκουσα, δεν μύρισα δηλώσεις παραγόντων της δημόσιας ζωής, αναφέρομαι συγκεκριμένα στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, καταλαβαίνετε τι μηνύματα πάνε στη γειτονική Δημοκρατία. Ας σκεφτούμε όλοι μονάχα αν γινόταν το αντίστοιχο από τον μητροπολίτη των Σκοπίων. Αντί να χτίζουμε τείχη, να χτίζουμε γέφυρες και να συναντηθούμε στο μέσο της γέφυρας, αυτό είναι το μήνυμα που στείλαμε».

    Σε ερώτηση σχετικά με όσα είπε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, σε ότι αφορά τις αντιδράσεις του ΚΚΕ και του ΣΥΝ στα λεγόμενα του, απάντησε: «Μην πηγαίνουμε 60 και 200 χρόνια πίσω. Ας δούμε μία μέρα μπροστά. Αν έχουμε εμείς αμαρτίες, να εξομολογηθούμε, αλλά θα ήθελα να εξομολογηθεί και ο μητροπολίτης γι αυτά που είπε προχθές».

    Η σταθερή θέση του ΣΥΝ είναι η εξεύρεση λύσης με κοινά αποδεκτή ονομασία που θα μπορεί να περιλαμβάνει και τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Μακεδονία» μέσα, τόνισε ο κ. Αλαβάνος. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι από κει και πέρα χρειάζεται συζήτηση, διότι μέσα από συζητήσεις βρίσκεις και άλλους δρόμους.

    Σε ερώτηση για τη σημερινή επίσκεψη της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και αν σχεδιάζει να επισκεφθεί και ο ίδιος τον πρωθυπουργό, ο κ. Αλαβάνος απάντησε: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό ότι φέραμε τον πρωθυπουργό στη Βουλή εμείς. Ξέρετε κάναμε τρία χρόνια αγώνα να τον φέρουμε στη Βουλή. Προς το παρόν ό,τι ερωτήματα έχουμε, και έχουμε για τα θέματα της Παιδείας, το έχουμε θέσει με ερώτημα στη Βουλή για την Παρασκευή που μας έρχεται».

    Η επίσκεψη στην ΠΓΔΜ

    Σε καλό και φιλικό κλίμα ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι -παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι - τον Πρόεδρο της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" Ίγκορ Ιβάνοφσκι, την πρώην υπουργό των Εξωτερικών Ίλινκα Μίτρεβα και τον πρόεδρο του συγκυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιούμπισα Ιβάνοφ-Τζίνκο.

    Στις συναντήσεις εξετάστηκαν η προώθηση των διμερών σχέσεων, τα θέματα της περιοχής και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Μετά το πέρας των συναντήσεών του, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε ότι σκοπός αυτών των επαφών ήταν να υπογραμμισθεί η ανάγκη ενός ευρύτερου διαλόγου για να οδηγηθούμε στην επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας.

    Επίσης τόνισε ότι οι διαφωνίες και οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο για να συζητούν οι δύο πλευρές.

    «Νομίζουμε ότι όλες οι επαφές μεταξύ κομμάτων, κοινωνικών οργανισμών και τοπικών κοινωνιών βοηθούν στη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης ώστε να βρίσκονται λύσεις. Δεν χρειάζεται να ορθώνουμε τείχη που μας χωρίζουν, αλλά να στήνονται γέφυρες στο μέσο των οποίων μπορούν να συναντηθούν οι δύο πλευρές», δήλωσε.

    Από την πλευρά του ο Υπουργός των Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι σημείωσε ότι πρέπει να καταλαγιάσουν τα συναισθήματα και να υπάρξει περισσότερος ρεαλισμός έτσι ώστε οι δύο χώρες να εργαστούν φιλικά και να ξεπεράσουν τα προβλήματα που υπάρχουν.

    Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ο πρώτος και άμεσος γείτονας της χώρας του, η οποία περιμένει βοήθεια από αυτήν για να επιτύχει αυτό που πέτυχε η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, δηλαδή την ένταξή της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

    Στο πλαίσιο αυτό ο Αντόνιο Μιλόσοσκι απευθύνθηκε στα ελληνικά, λέγοντας «κάνε καλό για να δεις καλό» και πρόσθεσε ότι συναντήσεις, όπως οι σημερινές, βοηθούν στην ανάπτυξη κλίματος αλληλοκατανόησης.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ συνεχάρη τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ για το γεγονός ότι η σύζυγός του έφερε χθες στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι.

    Και από την πλευρά του ο Νίκολα Γκρουέφσκι ευχαρίστησε και ανταπέδωσε προσφέροντας στον Αλέκο Αλαβάνο παραδοσιακό έδεσμα της χώρας.

    [04] Ερευνες στα Ζωνιανά - Νέα ευρήματα

    Συνεχίστηκε χθες, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, η αστυνομική επιχείρηση, παρουσία εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών, στην ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου.

    Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε τέσσερις οικίες, στο κτίριο βιολογικού καθαρισμού λυμάτων της κοινότητας, σε αποθήκες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της περιοχής. Συνελήφθησαν δύο άτομα για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και όπλων.

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, κατασχέθηκαν συνολικά:

    - Εκρηκτική ύλη (αμμωνιοδυναμίτιδα) βάρους δώδεκα κιλών.

    - Τέσσερα βαρέλια με υπολείμματα χασίς σε αποθήκη που λειτουργούσε ως εργαστήριο-συσκευαστήριο ναρκωτικών ουσιών.

    - Σαράντα σάκοι με σπασμένους κορμούς δενδρυλλίων χασίς.

    - Ένα πιστόλι Browning high-power 9 mm, τρεις γεμιστήρες, εκατό φυσίγγια των 9 mm, καθώς και ποσό 245.000 ευρώ, του οποίου εξετάζεται η προέλευση.

    - Ένα κλεμμένο φορτηγό που είχε πυρποληθεί από άγνωστους δράστες.

    - Τέσσερα κλεμμένα ΙΧ αυτοκίνητα που επίσης είχαν πυρποληθεί.

    - Δύο κλεμμένα ΙΧ αυτοκίνητα και

    - έξι κλεμμένες μοτοσικλέτες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 November 2007 - 5:30:34 UTC