Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Φθορά του δικομματισμού"
  • [02] "Ο ΣΥΡΙΖΑ φορέας εναλλακτικής απάντησης"

  • [01] "Φθορά του δικομματισμού"

    Το ΠΑΣΟΚ διέρχεται κρίση και δεν μπορεί να αποτελέσει φιλολαϊκή εναλλακτική λύση, γιατί έχει την ίδια πολιτική με τη ΝΔ. Η ΝΔ μπορεί να φθαρεί πιο γρήγορα απ΄ότι πιστεύεται γιατί έχει αντιλαϊκή πολιτική που θα χειροτερεύει, τονίζει ο κ. Μάκης Μαίλης υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Επίσης ο κ. Μαίλης επισημαίνει ότι η θέση του κόμματός του για την ονομασία της ΠΓΔΜ, όπως είχε εκφραστεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το 1992, δικαιώθηκε και εκφράζει ικανοποίηση που και τα δύο μεγάλα κόμματα σήμερα έχουν προσεγγίσει αυτή τη θέση.

    ΕΡ: Το μετεκλογικό σκηνικό εμφανίζεται ρευστό. Η κυβέρνηση δέχεται κριτική από στελέχη της ενώ το ΠΑΣΟΚ βιώνει μια επώδυνη διαδικασία εκλογής προέδρου. Άλλοι υποστηρίζουν ότι παρά την κρίση τους, τα μεγάλα κόμματα ξεπερνούν έστω και δύσκολα τα προβλήματά τους, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι βρίσκεται σε κρίση ο δικομματισμός. Η δική σας εκτίμηση ποια είναι;

    ΑΠ:Ασφαλώς και βρίσκεται σε κρίση, που μπορεί να οξυνθεί, κάτω από προϋποθέσεις. Η κρίση του δικομματισμού οφείλεται στο εξής: Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αποτελέσει φιλολαϊκή εναλλακτική λύση, γιατί έχει την ίδια πολιτική με της ΝΔ. Έτσι περνάει το ίδιο τη δική του κρίση. Η ΝΔ, από την άλλη, μπορεί να φθαρεί πιο γρήγορα απβ ότι πιστεύεται, γιατί έχει αντιλαϊκή πολιτική, που θα χειροτερεύει. Και κυρίως: Ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ θέλουν να αλλάξουν πολιτική. Είναι κόμματα του κεφαλαίου. Ο λαός δεν πρέπει να φοβάται την κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος. Όσο αυτή μεγαλώνει, τόσο το καλύτερο για το λαό.

    ΕΡ: Σε άρθρο της στον «Ριζοσπάστη», η κα Α. Παπαρήγα εκτίμησε ότι οι μετεκλογικές εξελίξεις περικλείουν νέες δυνατότητες για το λαϊκό κίνημα. Με ποιόν τρόπο οι μετεκλογικές εξελίξεις μπορούν να λειτουργήσουν θετικά για το κόμμα σας και το λαϊκό κίνημα;

    ΑΠ:«Με το να εγκαταλείψουν οι εργαζόμενοι και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να συστρατευτούν μαζί με το ΚΚΕ στη δράση για την απόκρουση και στη πορεία για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Άλλος δρόμος υπέρ του λαού δεν υπάρχει. Λέμε ακόμα, ότι βλέποντας η πλουτοκρατία τη φθορά του δικομματισμού, είναι πολύ πιθανό να τον αντικαταστήσει με τον διπολισμό, όπως γίνεται στην Ιταλία, όπως έγινε στη Γαλλία και αλλού. Γιατί; Για να εγκλωβίσει λαϊκές δυνάμεις στο σύστημα, μέσα στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής. Ο λαός δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα του διπολισμού (κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά). Είδαμε τα αντιλαϊκά τους αποτελέσματα και στη Γαλλία και στην Ιταλία.

    ΕΡ: Ήδη ορισμένοι κάνουν λόγο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Κατά τη γνώμη σας πρόκειται για τεχνητό κλίμα ή σημαντικά θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, όπως η ονομασία της ΠΓΔΜ, το ασφαλιστικό, η παιδεία, μπορούν πράγματι να οδηγήσουν σε νέες εκλογές;

    ΑΠ: Πάντα βρίσκεται ένα πρόσχημα ή και εκβιασμός για να δικαιολογηθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Δε μας απασχολεί το πότε θα γίνουν εκλογές. Όποτε κι αν γίνουν, ένα είναι το θέμα: Ακόμα πιο αποφασιστικά, απβ ότι την 16η Σεπτεμβρίου, να ενισχύσει ο λαός το ΚΚΕ, τη δική του δύναμη, αποδυναμώνοντας και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

    ΕΡ: Πολλές φορές το τελευταίο διάστημα το κόμμα σας έχει εκφράσει ανησυχίες για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Θεωρείτε σωστή ή λάθος την εξωτερική πολιτική της χώρας μας γενικότερα στα Βαλκάνια και ειδικότερα στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ;

    ΑΠ: Δεν πρόκειται για λάθος. Πρόκειται για ταξική πολιτική, συνέχεια της εσωτερικής. Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου και τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να δεχθεί την ανεξαρτησία του, όπως θέλουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Το Κοσσυφοπέδιο είναι το κρίσιμο θέμα. Όσο για το όνομα της ΠΓΔΜ, το ΚΚΕ από το 1992 επιμένει ότι σημασία δεν έχει αν το όνομα περιέχει τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγό της. Πρέπει βεβαίως να έχει μόνο γεωγραφικό περιεχόμενο. Τώρα όλα τα κόμματα άλλαξαν τη θέση τους, που το 1992 είχαν υπογράψει στο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Μόνο το ΚΚΕ δεν υπέγραψε. Καλώς έπραξαν που άλλαξαν θέση.

    [02] "Ο ΣΥΡΙΖΑ φορέας εναλλακτικής απάντησης"

    Τα Οινόφυτα και τον Ασωπό ποταμό θα επισκεφθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.Θα συναντηθεί με μέλη της Επιτροπής Αγώνας Οινοφύτων, το δήμαρχο της πόλης και με επιτροπες πολιτών.

    Συνέντευξη Λαφαζάνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ταχεία φθορά της κυβέρνησης και συνέχιση της έντασης στο ΠΑΣΟΚ, διαβλέπει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.

    Ο κ.Λαφαζάνης εκτιμά ότι σε αυτό το νέο πλαίσιο, το κόμμα του έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί ως ο κατεξοχήν φορέας μιάς προοδευτικής εναλλακτικής απάντησης στην πορεία της χώρας, ενώ υποστηρίζει ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών και τα δύο μεγάλα κόμματα θα υποστούν περαιτέρω φθορά.

    ΕΡ:Το κυβερνητικό κόμμα είναι αντιμέτωπο με ένα κύμα επικρίσεων από στελέχη του, ενώ το ΠΑΣΟΚ, μετά από ένα μεγάλο διάστημα έντονων αντιπαραθέσεων, οδηγείται στην εκλογή προέδρου. Ποιες είναι οι πολιτικές προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε αυτό το σκηνικό;

    ΑΠ: Το κύριο πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν είναι τόσο οι όποιες επικρίσεις από ορισμένους βουλευτές της πλειοψηφίας, όσο η ογκούμενη - και μετά τις εκλογές - κοινωνική αντίθεση απέναντι σε μια κυβερνητική πολιτική που πλήττει τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται ότι μπορεί να ξεπεράσει την κρίση του με την εκλογή Προέδρου, η οποία μπορεί να συνεχισθεί και ίσως να ενταθεί. Στο βάθος αυτών των προβλημάτων, στο κυρίαρχο πολιτικό σκηνικό, βρίσκονται τα αδιέξοδα των νεοφιλελεύθερων - αντικοινωνικών επιλογών και της δικομματικής συναίνεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο έχει τη δυνατότητα με την ουσιαστική του αντιπολίτευση, τις θέσεις και τις προτάσεις του, να αναδειχθεί ως ο κατεξοχήν φορέας μιας προοδευτικής εναλλακτικής απάντησης για την πορεία της χώρας. Νομίζω ότι αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε.

    ΕΡ: Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί προεκλογικά ότι κατά τη δεύτερη θητεία του θα επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, σχεδόν δύο μήνες μετά τις εκλογές, διατυπώνονται επιφυλάξεις από πολλές πλευρές. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης;

    ΑΠ: Η κυβέρνηση σχεδόν από την επομένη των εκλογών, γνωρίζει μια ταχεία φθορά. Το φαινόμενο είναι μάλλον πρωτοφανές για μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση. Ο λόγος είναι ότι ο κ. Κ.Καραμανλής, ενώ έλεγε ευχάριστα πράγματα κατά την προεκλογική περίοδο, μετεκλογικά, τόσο με τον προϋπολογισμό όσο και με το θέμα του ασφαλιστικού, για να μην αναφερθώ σε πολλά άλλα, εμφάνισε μια εικόνα φοροεπιδρομής και κατεδάφισης ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ο κόσμος έχει αντιληφθεί, πλέον, ότι οι λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις» αποβλέπουν στο να ενισχύσουν τη θέση του μεγάλου κεφαλαίου και να συρρικνώσουν, μέχρι εκμηδένισης, δικαιώματα και κατακτήσεις του κόσμου της εργασίας. Έχω την αίσθηση ότι στο νέο πολιτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί και μετά από τις εκλογές, τέτοιου είδους «μεταρρυθμίσεις» δύσκολα θα περάσουν, γιατί συναντούν πολύ μεγάλες κοινωνικές αντιστάσεις.

    ΕΡ: Πιστεύετε ότι είναι αναπόφευκτη νέα προσφυγή στις κάλπες;

    ΑΠ: Νομίζω ότι γενικά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Είναι προφανές, όμως, ότι η κυβέρνηση για να κάνει, με κάποιο πρόσχημα, γρήγορα εκλογές πρέπει να έχει κάποια σιγουριά ότι θα αποσπάσει ένα μεγαλύτερο εκλογικό ποσοστό από εκείνο της 16ης Σεπτέμβρη, διότι αλλιώς θα απωλέσει και τη σημερινή ισχνή αυτοδυναμία της. Αυτή, όμως, είναι μια δυσκολία η οποία μπορεί να αποδειχθεί ανυπέρβλητη και να ματαιώσει κάθε σκέψη για γρήγορη προσφυγή στις κάλπες. Ο πονοκέφαλος της κυβέρνησης είναι ότι δεν αρκούν οι πρόωρες εκλογές, χρειάζονται ταυτόχρονα και ψήφοι. Η δική μου αίσθηση είναι ότι σε περίπτωση νέων εκλογών, τόσο η κυβερνητική παράταξη, όσο και το ΠΑΣΟΚ, το πιθανότερο είναι να πάνε ακόμα χειρότερα από τις πρόσφατες εκλογές.

    ΕΡ: Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε μια έντονη αντιπαράθεση με το ΛΑ.Ο.Σ. Ποια τα αίτιά της και πως κρίνετε την έως τώρα πορεία του κόμματος αυτού στη Βουλή δεδομένου ότι προεκλογικά ο κ. Α. Αλαβάνος είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμούσε την είσοδο του ΛΑ.Ο.Σ στη Βουλή;

    ΑΠ: Ο ΛΑΟΣ είναι ένα κόμμα που μετεωρίζεται αλλοπρόσαλλα στις πιο ετερόκλητες κατευθύνσεις. Πιστεύω, όμως, ότι επί της ουσίας δεν έχει κρίσιμες διαφωνίες με την κυβερνητική πολιτική. Αντίθετα, αυτό που αποκομίζω από τη Βουλή και τις θέσεις του ΛΑΟΣ, είναι ότι στα οικονομικά θέματα, τουλάχιστον, κινούνται στο ίδιο πλαίσιο με τις κυβερνητικές επιλογές. Από τη μία ρηχός και επιλεκτικός «αντιαμερικανισμός» και επιφανειακή «αντιπαγκοσμιοποιητική» ρητορεία και από την άλλη υποστήριξη της «οικονομίας της αγοράς» και της «επιχειρηματικής πρωτοβουλίας». Έχω την εντύπωση ότι το ΛΑΟΣ λειτουργεί συμπληρωματικά στην κυβερνητική πολιτική και επιχειρεί να εμφανισθεί ως «απαραίτητη» και «χρήσιμη» δύναμη για την ακόμα πιο συντηρητική μετατόπισή της στο γνωστό τρίπτυχο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 November 2007 - 7:30:16 UTC