Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με την υπουργό Εξωτερικών
  • [02] Γ. Παπανδρέου: «Σε θέση εκλογικής μάχης το ΠΑΣΟΚ»

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με την υπουργό Εξωτερικών

    Συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη θα έχει ο πρωθυπουργός, στις 9.10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια, ο κ. Κ.Καραμανλής θα εγκαινιάσει το νέο κτήριο του υπουργείου Παιδείας. Στις 12:30 θα δεχθεί τον Εμίρη του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ-Τανί.

    Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής

    Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, που ενημέρωσε σχετικώς την Επιτροπή, τόνισε ότι το νομοσχέδιο χτίζει πάνω στην προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και κινείται σε τρεις άξονες:

    Ο πρώτος άξονας - ο οποίος είναι και ο κεντρικός - είναι ότι πρέπει να επεκταθεί και να ενισχυθεί με αυτό το νομοσχέδιο η αλλαγή της νοοτροπίας τόσο των φορολογουμένων, όσο και των φορολογικών αρχών πάνω στο θέμα της φοροδιαφυγής, είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας, διότι οδηγεί σε φορολογικές αδικίες και υποχρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους.

    Ο δεύτερος άξονας, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, έχει να κάνει με την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και την καλύτερη λειτουργία των φορολογικών ελέγχων, με τη μεγαλύτερη αντικειμενικότητα και τη μεγαλύτερη διαφάνεια.

    Και ο τρίτος άξονας του νομοσχεδίου σχετίζεται με την παροχή κινήτρων στους φορολογουμένους, ώστε να ζητούν την έκδοση φορολογικών στοιχείων. Γιατί, τόνισε, ένα από τα προβλήματα που υπάρχουν είναι ότι οι φορολογούμενοι δεν ζητούν την έκδοση φορολογικών στοιχείων.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι "δίνουμε κίνητρα για κάποιες επιλεγμένες κατηγορίες δαπανών, αλλά, βεβαίως, δεν μπορούμε να δώσουμε για όλες τις κατηγορίες. Είναι προφανές αυτό. Θεωρούμε ότι με το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο χτίζει πάνω στις προσπάθειές μας, θα οδηγηθούμε σε πολύ καλύτερα αποτελέσματα με στόχο να έχουμε και καλύτερη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους, αλλά και μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη".

    Σε ερώτηση πότε θα ψηφισθεί το νομοσχέδιο, ο υπουργός απάντησε λέγοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστεί στο σύνολό του.

    Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για τη φοροδιαφυγή

    1. Ο ρόλος των φορολογικών ελεγκτών να είναι πρωτίστως συμβουλευτικός στους νέους επιτηδευματίες (π.χ. τα πρώτα δυο χρόνια) με την επιβολή ειδικού χαμηλού ποινολογίου. Εξαίρεση θα αποτελούν οι περιπτώσεις όπου είναι σαφές ότι υπάρχει δόλος (π.χ. διπλά βιβλία, πλαστά στοιχεία κλπ).

    2. Εκδίδεται φυλλάδιο με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν οι φορολογούμενοι και οι φορολογικοί ελεγκτές κατά τον έλεγχο, το σκοπό του και τις διαδικασίες που ακολουθούνται κατά τον έλεγχο και αυτές που έπονται, το ύψος των προβλεπόμενων ποινών, κλπ. Επιπλέον, καταχωρούνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα των φορολογουμένων για ζητήματα που άπτονται των φορολογικών ελέγχων, των ποινών κλπ.

    3. Καθιερώνεται ειδικό καθεστώς ποινών σε σύγκριση με τις ποινές που θα επιβάλλονταν εάν οι παραβάσεις αυτές αποκαλύπτονταν μετά τον έλεγχο (κίνητρο ειλικρίνειας). Αυτό θα ισχύει στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δηλώσουν οι ίδιοι τις παραβάσεις τους ή τις ενέργειές τους για τις οποίες δεν είναι απόλυτα βέβαιοι ότι είναι σύννομες, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας από την ενημέρωσή τους ότι επίκειται έλεγχος.

    4. Παρέχονται επιπλέον κίνητρα στους φορολογούμενους για τη συνεργασία τους στην αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς.

    5. Παρέχονται κίνητρα στους φορολογούμενους για τη λήψη αποδείξεων πληρωμής σε συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών τους.

    6. Καθιερώνεται η υποχρεωτική διοικητική επίλυση της διαφοράς πριν την προσφυγή στα δικαστήρια, με την προϋπόθεση ότι θα μπορεί στο στάδιο αυτό να ζητηθεί συνολικός επανέλεγχος της επιχείρησης και όχι μόνο των σημείων που βρίσκονται στη διαδικασία της διοικητικής επίλυσης της διαφοράς.

    7. Για να μην «λιμνάζουν» οι υποθέσεις στις Δ.Ο.Υ., τα αποτελέσματα από τις διασταυρώσεις των στοιχείων θα αποστέλλονται απευθείας από τη Γ.Γ.Π.Σ. στους φορολογούμενους. Με το ειδοποιητήριο θα καλούνται οι φορολογούμενοι, εάν συμφωνούν με το αποτέλεσμα της διασταύρωσης, να υποβάλουν τις επόμενες ημέρες συμπληρωματική δήλωση. Παράλληλα, θα ενημερώνονται για τις προσαυξήσεις που θα συνεχίζουν να επιβάλλονται. Εάν διαφωνούν, θα ενημερώνουν σχετικά με ένα, επισυναπτόμενο στο ειδοποιητήριο έντυπο, την αρμόδια Δ.Ο.Υ.

    8. Θα διενεργούνται συχνότεροι έλεγχοι σε όσους έχουν εντοπισθεί ότι φοροδιαφεύγουν. Επίσης, καταρτίζονται δείκτες για την κατηγοριοποίηση των φορολογουμένων ανάλογα με την πιθανότητα φοροδιαφυγής και θα γίνονται διαφορετικής συχνότητας και ποιότητας φορολογικοί έλεγχοι για κάθε επιμέρους κατηγορία.

    9. Η ένταξη των υπαλλήλων στο σώμα των ελεγκτών θα γίνεται μετά από αξιολόγηση. Η θητεία σε αυτό θα είναι συγκεκριμένη χρονικά (π.χ. τριετής) και θα γίνεται επαναξιολόγηση με ανοικτές διαδικασίες (επαναπροκήρυξη θέσεων).

    10. Δημιουργείται ομάδα επιστημονικής τεκμηρίωσης (Συμβούλιο Φορολογικής Πολιτικής), που θα υπάγεται απευθείας στον Υπουργό (θεσμικά κατοχυρωμένη, στελέχη αυξημένων προσόντων, επιστημονικό αντικείμενο, εκπροσώπηση σε ομάδες εργασίας του ΟΟΣΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κλπ).

    11. Δημιουργείται ειδικός μηχανισμός στην Κεντρική Υπηρεσία για την παρακολούθηση των χρεών, τη συστηματική ενημέρωση των οφειλετών, την ανάληψη έργου προεργασίας για λογαριασμό των καθβ ύλην αρμόδιων Δ.Ο.Υ., τον υπολογισμό σχετικών δεικτών ανά Δ.Ο.Υ. κλπ.

    12. Οι ελεγκτές παύουν να θεωρούνται ως ένα ενιαίο σύνολο, αλλά θα υπάρχουν διαβαθμίσεις - εξειδικεύσεις με αντίστοιχη πιστοποίηση και διακριτικά τίτλου, που θα προσδίδουν κύρος και θα δημιουργούν συνθήκες άμιλλας ανάμεσα στους εφοριακούς υπαλλήλους. Η Σχολή Επιμόρφωσης Υπαλλήλων Υπουργείου Οικονομικών (ΣΕΥΥΟ) θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στον τομέα αυτό. Θα είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση των νεοπροσληφθέντων σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο και οι υπάλληλοι δεν θα αλλάζουν αντικείμενο, εάν δεν έχουν κάποιο ελάχιστο χρόνο παραμονής στο αντικείμενο που έχουν εκπαιδευτεί. Καθιερώνεται η εκπαίδευση ως προϋπόθεση για προαγωγή (π.χ. να μην αναλαμβάνει κανείς καθήκοντα προϊσταμένου, αν δεν έχει περάσει προηγουμένως από σεμινάριο διοίκησης).

    13. Συστηματοποιείται και διαχέεται σε όλο το φοροελεγκτικό μηχανισμό η εμπειρία από τους ελέγχους.

    14. Συγχωνεύονται σε ενιαίο κείμενο οι υπουργικές αποφάσεις με τις εκπιπτόμενες και μη εκπιπτόμενες δαπάνες και θα διανέμεται σχετικό φυλλάδιο. Θα απευθυνθεί πρόσκληση σε κοινωνικούς εταίρους για τον εμπλουτισμό του καταλόγου αυτού.

    15. Αλλάζει ο τρόπος ελέγχου των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των εργαζόμενων σε «ευαίσθητες» υπηρεσίες του Υπουργείου.

    16. Συστήνεται Εθνικό Συμβούλιο για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής, με τη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων και εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Σκοπός θα είναι η υποβολή εισηγήσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την υπόδειξη διατάξεων που δημιουργούν σύγχυση ή είναι επιδεκτικές ερμηνειών, την κατάργηση ή απλοποίηση διαδικασιών, την περιοδική επανεξέταση του συστήματος ποινών κλπ. Θα υποβάλλεται ετήσια έκθεση στη Βουλή με τον απολογισμό του ελεγκτικού έργου, την επαναξιολόγηση των φορολογικών απαλλαγών και λοιπών ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων, καθώς και θα παρέχονται συναφών πληροφοριών (στοιχεία για δηλωθέντα εισοδήματα, κατανομή βαρών κλπ).

    17. Τίθενται περιορισμοί (κατά τα πρότυπα άλλων χωρών) στην απασχόληση ή συνεργασία συνταξιούχων εφοριακών με φορείς του ιδιωτικού τομέα, εάν δεν παρέλθει ένα χρονικό διάστημα από τη συνταξιοδότησή τους.

    18. Περιορίζεται η ευχέρεια των φορολογικών ελεγκτών και επιτόπου φορολογικών αρχών να επιλέγουν τις υποθέσεις που ελέγχουν. Εφαρμόζεται η αρχή «άλλοι αποφασίζουν και άλλοι εκτελούν».

    19. Διαφοροποιείται το ύψος των ποινών σε περίπτωση υποτροπής (π.χ. μια μορφή εφαρμογής point system).

    Δήλωση Β. Παπανδρέου

    "Με καθυστέρηση τριών χρόνων, η κυβέρνηση της Ν.Δ. ανακαλύπτει την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Οι ανακοινώσεις του κ. Αλογοσκούφη για το επικείμενο Νομοσχέδιο αποτελούν ομολογία αποτυχίας, αλλά και εμπαιγμό από μία κυβέρνηση, που με τις πρακτικές της ββέκλεισε το μάτιββ στους φοροφυγάδες", δήλωσε η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας και Οικονομικών του Κοινοβουλευτικού Συμβούλιου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, σχετικά με το Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    "Εδώ και τρία χρόνια, με σειρά νομοθετημάτων και μέτρων και αφού πρώτα απαξίωσε και αποδιοργάνωσε τον ελεγκτικό μηχανισμό, η κυβέρνηση της Ν.Δ. ββπέρασε μηνύματαββ φορολογικής ασυδοσίας, με αποτέλεσμα την έξαρση της φοροδιαφυγής. Παρά την αύξηση του ΦΠΑ, που επιβαρύνει την ανάπτυξη και τους καταναλωτές, η φοροδιαφυγή αυξήθηκε τουλάχιστον κατά 4 δισ. ευρώ το χρόνο", αναφέρει η κ.Παπανδρέου.

    Ακόμα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για την πολιτική της στο φορολογικό, επισημαίνοντας ότι από τους 640.000 οφειλέτες του Δημοσίου - με συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 17,6 δισ. ευρώ - περίπου 10.000 έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη από 100.000 ευρώ και άνω, που στο σύνολό τους αγγίζουν τα 15,5 δισ. ευρώ, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τους μεγαλοοφειλέτες και την ίδια ώρα ββεπιβαρύνειββ με μία σειρά μέτρων τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    ΚΚΕ

    "Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι ψευδεπίγραφο. Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας στον δρόμο του ΠΑΣΟΚ, απέδειξε, ότι είναι υπέρ των κερδών και των φοροαπαλλαγών του κεφαλαίου, μείωσε ακόμα περισσότερο τον συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων από το 35% στο 25%, τη στιγμή που αύξησε κατά 1% το ΦΠΑ και εδωσε νέα κίνητρα και επιδοτήσεις στο κεφάλαιο", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    "Οι εργαζόμενοι και τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Να απορρίψουν συνολικά την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Με ΚΚΕ ισχυρό να περάσουν στην αντεπίθεση για ανακόψουν τη λεηλασία του εισοδήματός τους από την πλουτοκρατία και τις κυβερνήσεις της", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    ΣΥΝ

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, δήλωσε ότι "η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι η τελευταία που μπορεί να μιλήσει αξιόπιστα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και για φορολογική δικαιοσύνη, αφού τρία και πλέον χρόνια τώρα, με την πολιτική της έχει επιδεινώσει το ήδη άδικο, ταξικό και δαιδαλώδες φορολογικό σύστημα της χώρας και έχει προχωρήσει σε αλλεπάλληλες χαριστικές φορολογικές ρυθμίσεις προς τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου".

    "Η αναγκαία εκστρατεία για την πάταξη της φοροδιαφυγής, προκειμένου να είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική χρειάζεται, πέραν των άλλων, να συνοδευτεί και με μια ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση που θα καταστήσει το φορολογικό σύστημα της χώρας πιο απλό, πιο αντικειμενοποιημένο και κυρίως πιο δίκαιο", αναφέρει ο κ.Λαφαζάνης.

    [02] Γ. Παπανδρέου: «Σε θέση εκλογικής μάχης το ΠΑΣΟΚ»

    Με εκπροσώπους κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, καθώς και Ανεξάρτητων Αρχών, για θέματα διαφάνειας και κοινωνικής λογοδοσίας θα συναντηθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στις 12.00 στην Αίγλη του Ζαππείου.

    Στην συνάντηση, θα συζητηθούν οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ, για τα θέματα αυτά, όπως προβλέπονται και στο Πρόγραμμα του Κινήματος, και θα συμμετέχουν:

    Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, Γιάννης Αλαβάνος, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιτζής, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, Κωσταντίνος Μπακούρης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνών Επιστημόνων, Μανούσος Ντουκάκης, ο Πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, Χαρίλαος Αλαμάνος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός, ο Πρόεδρος της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Κωστής Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Δημήτρης Χριστόπουλος, ο Συνήγορος του Πολίτη, Γιώργος Καμίνης, το μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, καθώς και οι Πρόεδροι της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, ο Πρόεδρος της ΟΚΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, και ο Πρόεδρος της Ένωσης Μεταναστών Ελλάδας, Αχμέτ Μοάβια.

    Νωρίτερα το πρωί, στις 8.15, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Βούκ Γέρεμιτς. Στις 6.00 μ.μ., ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα επισκεφθεί το ΚΑΠΗ του Δήμου Καματερού, όπου θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με εργαζόμενους και χρήστες του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

    Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ

    Σε θέση εκλογικής μάχης τίθεται για όλο το καλοκαίρι το ΠΑΣΟΚ, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου στη χθεσινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου.

    Ολο το καλοκαίρι θα δουλέψουμε σχεδιασμένα, με βάση το πρόγραμμα και την υπεύθυνη αντιπολίτευση σε όλους τους τομείς,τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι η ανάδειξη του προγράμματος και η υπεύθυνη και σωστή αντιπολίτευση πάνε χέρι - χέρι.

    Η διάταξη των στελεχών του κόμματος θα γίνει με ευθύνη του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Νίκου Αθανασάκη, με τρόπο ώστε , όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, όλα τα στελέχη να καλύπτουν όλες τις γωνιές της χώρας, αλλά και κάθε κλαδικό και θεματικό τομέα και σε αντιπαράθεση με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο Γ. Παπανδρέου μετέφερε στα στελέχη του κινήματος την εμπειρία του από τις περιοδείες που έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα, τονίζοντας ότι η διαπίστωσή του είναι ότι εμπεδώνεται παντού μία νέα αισιοδοξία η οποία οφείλεται στη συστηματική δουλειά του Κινήματος.

    Σε αντίθεση με την θετική αποδοχή του ΠΑΣΟΚ και του προγράμματός του από το λαό, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι παντού στην Ελλάδα υπάρχει αίσθηση αναξιοπιστίας για την κυβέρνηση και τον Κ. Καραμανλή, η οποία έχει εμπεδωθεί.

    Αυτό, πρόσθεσε, έδειξαν οι τελευταίες περιοδείες του πρωθυπουργού, καθώς τα μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις του 2004 διαψεύδονται τρισήμισυ χρόνια μετά. Οι επισκέψεις του Κ. Καραμανλή στην επαρχία, πρόσθεσε, πετυχαίνουν το αντίθετο από τον επικοινωνιακό στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση.

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε θέματα δημόσιας τάξης τονίζοντας ότι υπάρχει μια απαράδεκτη κατάσταση για την ασφάλεια του πολίτη, υπάρχουν παραβιάσεις δικαιωμάτων και διασυρμός της χώρας διεθνώς.

    Η κυβερνηση, πρόσθεσε, τραυμάτισε την Αστυνομία με τον κομματισμό, την αναξιοκρατία και την επιβράβευση των "ημετέρων", την ατιμωρησία των υπευθύνων και την ανοχή ανεπίτρεπτων καταστάσεων.

    Ολα αυτά, είπε, συνιστούν βαρειά πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης.

    Αναφερόμενος σε θέματα δικαιοσύνης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να χειραγωγεί τη δικαιοσύνη, ώστε να υπάρχει ατιμωρησία για τους "ημετέρους" και εκδίκηση για τους αντιπάλους.

    Υπάρχει, πρόσθεσε, υπονομευση θεμελιωδών θεσμικών λειτουργιών, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου για τους συμβασιούχους, η οποία ελήφθη με τηλεφωνική περιφορά της απόφασης από τον κ. Ρ. Κεδίκογλου.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε κορυφαία θέματα κυβερνητικής ευθύνης τις υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών και των ομολόγων.

    Στο θέμα των ομολόγων, τόνισε, το ΠΑΣΟΚ έκανε το χρέος του και ανέδειξε όλες τις διαστάσεις του σκανδάλου.

    Η υπόθεση, ανέφερε επίσης, βαθαίνει όλο και περισσότερο, καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση προσπαθεί να τη συγκαλύψει και αρνείται επίμονα να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία που ζητάμε. Η συγκάλυψη, ανέφερε, είναι μια πολιτική επιλογή της ΝΔ και του Κ.Καραμανλή.

    Μέχρι τώρα, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχουν εμφανιστεί όψεις της αλήθειας, οι οποίες, όμως, είναι αποκαλυπτικές για τις ποινικές και αστικές ευθύνες, αλλά και για τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης.

    Χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα και κατασκευασμένο από την κυβέρνηση το ερώτημα αν το ΠΑΣΟΚ ασχολείται με τα ομόλογα ή με το πρόγραμμά του.

    Ξεκαθαρίζοντας δε τη θέση του κόμματος στο θέμα αυτό, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι επιλογή είναι το πρόγραμμα και υποχρέωση η αντιπολίτευση για όλα τα θέματα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική και αφορούν τη χώρα και τον πολίτη.

    Στη συνέχεια ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την κατάθεση της πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση των ομολόγων. Εφθασε η ώρα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και αυτό, πρόσθεσε, είναι μια πράξη συνέπειας απέναντι στον ελληνικό λαό, ο οποίος απαιτεί να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή ώστε να έρθουν όλα στο φως για όλους.

    Ο Γ. Παπανδρέου διευκρίνησε πως εφ όσον η πρόταση δεν γίνει δεκτή από την κυβέρνηση, η Επιτροπή θα συσταθεί από την επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου διευκρίνησε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η πρόταση θα κατατεθεί με τη συνυπογραφή και άλλων κομμάτων, ότι είναι στο χέρι των άλλων κομμάτων αν θέλουν να συνυπογράψουν.

    Και σε ό,τι αφορά στο αν η έρευνα φθάσει σε βάθος χρόνου, ο Πέτρος Ευθυμίου ανέφερε ότι για το θέμα αυτό μπορεί να συσταθεί μία Διακομματική Επιτροπή για να το ερευνήσει.

    Το ΠΑΣΟΚ δεν εκτιμά ότι η υπόθεση των ομολόγων έχει οποιαδήποτε σχέση με τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από το 1950 μέχρι πρόσφατα.

    Αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής

    Πρόταση υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα των δομημένων ομολόγων, κατέθεσε σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ με πρώτο υπογράφοντα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι η έκδοση των ειδικών ομολόγων από το υπουργείο Οικονομίας καταγράφεται «ως ένα οργανωμένο σχέδιο με στόχο τη λεηλασία της περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων», το οποίο ακολούθησαν «ειδικές διαδρομές» με στόχο την καταβολή υψηλών και παράνομων προμηθειών (μαύρο χρήμα) σε υψηλά ιστάμενα στελέχη χρηματιστηριακών επιχειρήσεων που έχουν στενούς δεσμούς με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας».

    Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να «συγκαλύψει» την υπόθεση, μη καταθέτοντας το σύνολο των συμβάσεων όλων των ομολόγων στη Βουλή ενώ, θεωρούν ότι η κάλυψη των τόκων για το ομόλογο των 280 εκ ευρώ γίνεται «σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων και υπέρ των συνενόχων της εταιριών και φυσικών προσώπων».

    «Δική μας καθαρή θέση είναι ότι όλα τα ταμεία πρέπει να πάρουν πίσω όλα τους τα χρήματα, στο ακέραιο και εντόκως από τους εγκληματίες, τους συνένοχους και όχι φυσικά από τους Έλληνες φορολογούμενους και ότι σε κάθε περίπτωση η επιστροφή των κλοπιμαίων δεν παραγράφει το έγκλημα και οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν και να καταλογισθούν στους εγκληματίες» υπογραμμίζουν οι 113 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Αφού εντάσσουν «στο ίδιο σχέδιο» την βεπενδυτικήβ συμπεριφορά Οργανισμών και Επιχειρήσεων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, τονίζουν ότι «εκτός των ποινικών ευθυνών, οι πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης είναι δεδομένες, σοβαρές, μεγάλες και απαράγραπτες. Αφορούν και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αφού η όλη διαδικασία εξελίχθηκε σε βασικούς κυβερνητικούς τομείς, ο ίδιος δε κινείται στο πλαίσιο της συγκάλυψης του σκανδάλου».

    Αιτιολογούν, δε, την ανάγκη συγκρότησης της Εξεταστικής Επιτροπής στη βάση του δημοσίου συμφέροντος και του μακρού χρόνου που απαιτείται για την εξελισσόμενη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

    Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει τα εξής:

    -Γιατί η Κυβέρνηση προώθησε στα Ασφαλιστικά Ταμεία ομόλογα υψηλού κινδύνου και εγκατέλειψε την πολιτική των σταθερών και εγγυημένων αποδόσεων;

    -Γιατί η έκδοση των «αμαρτωλών» ομολόγων έγινε με αδιαφανείς διαδικασίες;

    -Γιατί, με ποιους και πώς έγινε η διακίνηση των δομημένων ομολόγων πριν ακόμη αυτά εκδοθούν;

    -Γιατί η Κυβέρνηση δεν δημοσιοποιεί τους ακριβείς όρους έκδοσης όλων των σχετικών συμβάσεων που αφορούν δομημένα ομόλογα;

    -Γιατί αδρανοποιήθηκε ο νομίμως προβλεπόμενος έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος ;

    -Πώς και γιατί την 6.7.2005 οι διοικήσεις οκτώ (8) Ασφαλιστικών Ταμείων και την επομένη (7.7.2005) ακόμη πέντε (5) Διοικήσεις αποφάσισαν ταυτοχρόνως να «σπάσουν» ομόλογα σταθερής απόδοσης και να επενδύσουν σε δομημένα ομόλογα υψηλού ρίσκου και μάλιστα χωρίς να συμπληρωθεί αναλόγως θεσμικό πλαίσιο;

    -Ποια Ασφαλιστικά Ταμεία αγόρασαν, από τις αρχές του 2005 μέχρι σήμερα, σύνθετα δομημένα ομόλογα, σε ποια τιμή, σε ποιες ημερομηνίες, μέσα από ποιες διαδικασίες και ποιο είναι το ποσόν των προμηθειών που έχουν καταβληθεί, από κάθε Ταμείο για κάθε συναλλαγή χωριστά; Ποια Ασφαλιστικά Ταμεία εκποίησαν, την ίδια περίοδο, ομόλογα σταθερής απόδοσης;

    -Ποιες χρηματιστηριακές εταιρείες, τράπεζες ή επενδυτικοί οργανισμοί του εσωτερικού ή του εξωτερικού, συνέπραξαν για την αγορά των σύνθετων δομημένων ομολόγων και με ποια διαδικασία επιλέχτηκαν από τις διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων;

    -Ποια Ασφαλιστικά Ταμεία συνήψαν δάνεια, με Ελληνικές και ξένες Τράπεζες, με ποιους όρους και μέσα από ποιες διαδικασίες;

    -Ποιοι δημόσιοι οργανισμοί αγόρασαν την ίδια περίοδο ή απέκτησαν με οποιονδήποτε τρόπο, δομημένα ομόλογα;

    -Πώς εξηγείται το γεγονός ότι κεντρικοί πρωταγωνιστές του εγκλήματος είναι μία ξένη εταιρεία που έχει προνομιακές σχέσεις με την Κυβέρνηση, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη χρηματιστηριακών εταιριών που επίσης έχουν στενή σχέση με την Νέα Δημοκρατία, η λεγόμενη «παρέα του Λονδίνου»;

    -Πού βρίσκονται σήμερα οι τεράστιες και παράνομες προμήθειες τις οποίες φέρεται ότι καρπώθηκαν -χρησιμοποιώντας ακόμα και βαλίτσες- οι διάφοροι ενδιάμεσοι;

    Η πρόταση για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής θα εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασης κoινoβoυλευτικoύ έλεγχου και η συζήτησή της θα διεξαχθεί σε μία συνεδρίαση. H απόφαση της Ολομέλειας για τη σύσταση της θα ληφθεί με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 June 2007 - 4:30:20 UTC